everyday crime :: 2008. december 12., péntek, 15:41:59 :: 27 komment
social

A cigánybűnözésről fogok beszélni.

Nem szeretnék, de muszáj. A kézzelfogható tények tagadása neurológiai tünet. A fent nevezett jelenség létező.

Hamarosan úgyis mindannyian struccá alakulunk, vagy végleg el kell tűnnünk a globális felmelegedésnek hála sivataggá formált Föld forró dűnéiről. Hadd élvezze fejünk rövid ideig még a homok innenső oldalát.

Tehát, cigánybűnözés.

Figyelmes szem kelletlenül észreveszi az ész és gátlás nélkül szaporodó, Budapestet lassan teljesen ellepő, jellemzően világos- vagy sötétbarna bőrszínéről könnyen felismerhető - sokak fejében minimum a simlisséggel összekapcsolt - Louis Vuitton táskák áradatát. A vidéki helyzetet nem ismerem, de annyi bizonyos, hogy a fővárosban úgy teremnek a Louis Vuittonok, mint négyes-hatos villamos ülésén a préselt rágógumi.

A hétköznapi élethez okvetlenül szükséges ismeretek hiányától sorvadó agyú olvasók számára röviden elmondom: ezek a táskák 600 ezer forinttól indulnak felfelé.

Hogy szép vagy nem szép egy Louis Vuitton, egyelőre tisztázatlan rejtély marad. Ma nem szándékozom az esztétika ilyen nagy titkait rejtő mélységbe leásni. Remélhetőleg az utókor - mint oly sok más kérdést illetően – egyszer majd előáll az egységes, bölcs és konzekvens válasszal.

Számomra a kétség tapintható hiánya miatt sokszoros öröm, hogy létezik még olyan mélységű párkapcsolat, amelybe születésnapi ajándékként belefér ebből a táskából rögtön kettő. Egy a világos, egy a sötét ruhákhoz. És egy a nagyinak. Mert úgy volt akciós.

(Arról a táskáról beszélünk, ami a Szex és New York egyik szereplőjének elérhetetlen álma volt).

Nincs bennem irigység. Aki ismer, tudja, a fényűzés utáni vágy és lelkialkatom egymással módfelett kompatibilis. Önnön jókedvem az ész nélküli vásárlás aranyfalú útvesztőjében gyakran keresem. Tenger-tudatomnak köszönhetően szívemet ünnepi boldogsággal tölti el más emberek kedvező anyagi és érzelmi állapota.

Ám kevésbé optimista (a világ gyakorlati oldalát nálam sokkalta jobban ismerő) barátaim eloszlatták elmémről az oktalan homályt: “ugye nem gondolod, hogy ezek a táskák valódiak?”

Nem bizony. Ezek a táskák ügyes és okos utánzatok. Vagy ahogy az lenni szokott, a szállítás okozta unalomban és depresszióban fogant ötlettől vezérelve az egyik táska fogta magát, és lehuppant a teherautóról. Az összetartozás érzésétől ittas társai pedig követték a lázadót.

Szerintem jó, hogy a táskák és az emberek ennyire leleményesek. Beszéljünk az utóbbiakról. Miért fizetne valaki egy nyavajás táskáért egy vagyont, ha - szinte - ugyanazt megkaphatja fillérekért? A gyártó úgyis hülyére kereste már magát ezekkel a méregdrága – valljuk be, irreálisan és pofátlanul sokba kerülő - cikkekkel. Nem fog közelebbi ismeretségbe kerülni a padlóval csak azért, mert néhány magyar a saját holmiját lopott vagy utánzott bőrbe, az igazságot végre a helyére teszi.

Hiszen a magyar ember mosolyogva legyint, ha gazdagon termő földjéről éjjel felszednek néhány zsák burgonyát. "Jó helyre megy" - mondják ilyenkor. Akinek már szép háza van, ami előtt parkol néhány jobbféle autó, akinek gyakran csörög a zsebében a mobiltelefon, az megszedte már magát annyira, hogy ne legyen kapzsi és mohó. Hogy észre se vegye, ha a termény egy része oda kerül, ahol nagyobb szükség van rá. Azon az áron, amit a leleményes fogyasztó reálisnak vél.

Jut eszembe, cigánybűnözés. Ezeket a táskákat gyakran cigányok lopják el a teherautóról. Vagy hozzájuk hasonló emberek, akiket a házunkba nem szívesen invitálunk, de aggódunk sorsuk felett.

Így aki ilyen táskát vásárol, támogatja a hátrányos helyzetűeket. Munkát ad az éhező családnak az, aki harmincezerér' vesz PlayStationt. Az autótolvajok és casco-csalók társadalmi beilleszkedését segíti elő, és további munkára bíztatja őket az, aki jutányos áron szerez autójához új alkatrészeket.

Vegyük észre, kamu LV-táskás Robin Hoodjaink nem csupán a nyerészkedő gyár bevételét osztják újra szét, hanem le-lecsippentenek a sznob, rongyrázó vásárlók tárcájából is, akik a táskájukat és egyéb használati cikkeiket a nappal nyitva tartó üzletekben veszik.

Az exkluzív tárgyak lényege, hogy kevesen képesek kifizetni ezeket. Általában a tisztességtelen, bűnöző embereknek telik rá.

Minél többen hordanak Louis Vuittont, egy-egy táska annál kevesebbet ér. A felső réteg presztízsvesztesége valamint a lenti közeg ezzel párhuzamos, ötletes felemelkedése újrastruktúrálják a társadalmat.

Az egyszerű, dolgos, tisztességes emberek - akiknek sajnos nem telik drága holmikra - élete összekovácsolódik a teherautó-lepakoló, utángyártó-lelkületű sorstársaikéval. Csökken közöttük az anyagi és szociális szakadék. És így, együtt közelebb kerülnek azokhoz, akiket gátlástalan, fényűző, minden morált nélkülöző életvitelük miatt oly mértéktelenül megvetnek.

 
 

Sandy
2008. 12. 13.
08:54:16

A szomszédomnak nem sikerült felrobbantani a házunkat, mert a másik, joviális professzor szomszédom békésen közölte vele, hogy ha nem számolja fel azpnnal a MÁV-tól folyamatosan lopott benzinnek a garázsban történő tárolását, és az onnan történő kimérését, akkor másnap feljelenti. Azóta az abszolút békés célú, ártalmatlan nyomtatópatronok, mosószerek forgalmazásával gyengíti a MÁV pozícióit. Sajnálom a fiút, mert nem várható, hogy a cégénél Luis Vuitton táskákat tudna lopni, pedig azon nagyobb haszna lehetne. Neki nincs köze a cigánybűnözéshez, és az erkölcsi érzéke is fejlett. Amikor betörtek a garázsába, hosszan szídta mindekinek a tolvajokat.
vio
2008. 12. 14.
13:04:13

Ezen problémára a megoldás igen egyszerű. Szerintem már dolgoznak is rajta, de ha mégsem, akkor itt az ideje elkezdeni a petíció megfogalmazását.

Mint ahogyan az összes olyan gazdasági és társadalmi problémát, amit a gazdasági és társadalmi törvényszerűségek nem tesznek helyre, - vagy nagyon magas ára lenne az egyensúly önálló helyreállásának - az állam feladata megoldani.

Luis Vuitton adó.

A befolyt összeget a cigánybűnözés visszaszorítására vagy a társadalmi csoportok közötti különbség növelésére fordítanák.

Mindenki boldog lenne (kivéve a cigánybűnözők és támogatóik). Aki megteheti felvállalná az adó fizetését, azért, hogy LV-táskája lehessen, sőt örömmel támogatná a cigánybűnözés visszaszorítását.
A felső rétegeket megvetők számára némi elégtételt jelentene az adó, melynek tárgya a luxus életvitel.
Az e kérdésben nem érintettek továbbra sem lennének érintettek e kérdésben, így ők is boldogok maradnának.
A rossz pedig elnyerné méltó büntetését.
Ribizli
2008. 12. 14.
16:02:52

Nem értelek.. Te most elítéled azokat, akik LV táskát hordanak? Mert kapták, mert vették, mert ez volt az álmuk.. teljesen mindegy. Mi célból vagyunk a Földön? Hogy boldogok legyünk. Hiszem, hogy a boldogság sok-sok gyöngyből áll. Ezeket fűzzük - jó esetben - egy életen keresztül. Egy táska is lehet egy gyöngy. Miért bűn ez?
Ivon
2008. 12. 14.
17:12:04

Ribizli, Mage azon problémájával küszködik, hogy beleszeretett egy nőbe az LV táskája miatt, csak később derült ki, a szemfényvesztés. A "hölgy" a Józsefvárosi piacot összekeveri a Rodeo Drive-al.
Azért ír ilyen hosszan és egészen mást, hogy ne jöjjünk rá az igazságra.


Vio:
"A felső rétegeket megvetők számára némi elégtételt jelentene az adó, melynek tárgya a luxus életvitel."

A luxus életvitelben élők drágábban megfizetnek mindenért, mint azt, az őket megvetők gondolnák.
Ilyen pl. az impotencia, pánikbetegség, álmatlanság, stressz, és ezek hozadékai. Az univerzumban rend van.
Ribizli
2008. 12. 14.
17:37:23

Kacérkodtam a gondolattal, hogy Mage figyelmét felkeltette a tulajnő, de aztán tovább olvasva a blogot, teljesen elterelődött a figyelmem az alap feltevésről.. Köszönöm Ivon a megerősítést :)
vio
2008. 12. 14.
18:58:29

Az univerzumban rend van.
A fenti gondolatok nem az univerzum rendetlensége kapcsán születtek.
Mage
2008. 12. 14.
19:23:14

Ivon, ezért jár neked plusz egy kosár eper.

Akarom mondani, táska.
Ribizli
2008. 12. 14.
19:31:49

Mage, lehet, hogy Ivonnak van arany, plusz fehér alapon színes mintás, plusz sötétbarna és ráadásul még egy farmer hatású LV táskája is.. csak ő sem meri bevallani.
Egyébként "Nálatok" nem köszöntik az új látogatókat? Olyan jól esne ..
Mage
2008. 12. 14.
19:38:19

Ribizli, most telefonról írok, így nem tudtam még utána járni, ki vagy. A neved valahonnan ismerős, úgy rémlik, gyerekkoromban sokat szedtelek, de ennyi erővel lehetnél seduxen is. Ha új vagy, Isten hozott.
Mage
2008. 12. 14.
19:40:22

Ivon, az univerzum rendjének köszönhetően a csórók közt elvétve található impotens, inszomniás és pánikbeteg.

Ötletes.
Ribizli
2008. 12. 14.
19:43:27

Köszönöm Mage!
Izgalmasak vagytok. Nem ez volt az utolsó látogatásom a site-on.
Ivon
2008. 12. 14.
20:27:02

A táskában összetörhet, inkább zöldséges ládában kérném.

Holnap megkérdezek pár hajléktalant.
abby
2008. 12. 14.
21:57:14

Ez nevetséges,a sok sok lehuppant táska:-)

link
Jerry1022
2008. 12. 15.
02:09:24

Nem tudom, néha elolvassátok azt, amit írtok? Te is, Mage.
mr.
2008. 12. 15.
05:50:06

Jerry: minek? azért írjuk, hogy _más_ olvassa. legfeljebb más írását olvassuk el, bár jobb azt sem, mert megzavarhat az önkifejezésben.
Ivon
2008. 12. 15.
08:53:13

Jerry, megörvendeztethetnél végre pár sorral, egy összefoglalót szívesen olvasnék Tőled.
Jerry1022
2008. 12. 15.
12:10:30

Hát akkor; röviden.

Lehet túl nagy közöttünk a társadalmi szakadék, de ez egy kicsit megfeküdte a gyomromat. Jó, megértem, hogy Mage irónikus/cinizmus éllel használja a "cigánybűnözés" kifejezést, de engem, aki Magyarország egy kevésbé elitista részében élek ez egy kicsit - kicsit nagyon - megbántott. Bár inkább azt kívánom, hogy valóban ennyit éljetek meg a "cigánybűnözés"-ből, hogy teherautóból az éjszaka alatt márkás, ámde lopott táskákat lehet olcsón venni.
Ivon
2008. 12. 15.
12:45:07

Köszönöm Jerry.
Itt, a nem cigányok is lopnak, a legelszomorítobb az, hogy nem kenyérre kell nekik, de a tényszerű valóság nem Mage blogjába való. Vagyis én kikapcsolódni járok ide.


Mage
2008. 12. 15.
12:46:40

Ivon, az írásom melyik állítása nem tényszerű valóság?
Ivon
2008. 12. 15.
13:08:05

"Akinek már szép háza van, ami előtt parkol néhány jobbféle autó, akinek gyakran csörög a zsebében a mobiltelefon, az megszedte már magát annyira, hogy ne legyen kapzsi és mohó."

pl.
Jerry1022
2008. 12. 15.
13:17:04

"Az egyszerű, dolgos, tisztességes emberek - akiknek sajnos nem telik drága holmikra - élete összekovácsolódik a teherautó-lepakoló, utángyártó-lelkületű sorstársaikéval."

pl.
lumma
2008. 12. 15.
19:42:18


Lehet hogy Nóra is nevetett volna a bejegyzéseden?

Jerry1022
2008. 12. 16.
01:22:10

Darázsfészek ez én mondom. Nem árt békén hagyni.
Mage
2008. 12. 16.
13:27:34

lumma: gyakran idézel holtakat, amikor nem értesz valamit?
Ivon
2008. 12. 17.
11:58:27

"Ha nincs válasz, legalább meg kell próbálni kérdezni."
Mage
2008. 12. 17.
12:45:56

Ha nem megy jól, nem kell erőltetni.
lumma
2008. 12. 17.
17:27:53

Elsősorban nem párbeszédet akartam kezdeményezni, hiszen a negatív vagy ellenkező vélemény úgy láttam nem gondolkodtat el, csak a tagadás mikéntje. Szócsatába nem mennék bele, mert abban egyrészt jobb vagy, másrészt nem a saját képességem bizonygatása a célom. Ez a felület nem is arra hivatott, ez a te oltárod, én ennél jobban nem piszkítok bele.
Egyszerűen szerettem volna felhívni a figyelmed arra, hogy vérlázító és szégyenteljes a kérdés karikírozása.
De ha erre csak viccesnek szánt, de szintén felháborítóan cinikus választ tudtál adni, akkor nem ér sokat ér az egész.


=> Regisztrálni jó <=