proper working :: 2009. július 07., kedd, 22:21:29 :: 4 komment
dialogue tech

- Szeretnék kérdezni valamit. Mi lehet a baj, miért megy el időnként az internetem?
- Wireless?
- Igen.
- Megszakad?
- Igen, és egy ideig nem megy.
- Akkor minden rendben.
- Hogy érted?
- Ez a normális működése.
- Ne szórakozz velem.

- Nem szórakozom. Ez ilyen IT titok. Az emberek nem beszélnek róla. Vásárolnak maguknak új wireless routert, és dicsekednek egymásnak, hogy "vettem egy d-linket, képzeld, nagyon fasza", és persze arról hallgatnak, hogy néha nem megy. A fórumra is leírják, hogy milyen jó - önigazolás végett - és a többiek elolvassák, mondják, hogy az övék is jó, és így újabb ártatlan emberek vesznek otthonra wireless-t. Senki nem mer teríteni. Ez egy kb. 15 éves technológia, ami soha nem működött, és szerintem már nem is fog, ha eddig nem ment. Talán nem lenne megoldhatatlan, a rádióhullámok természete kiismerhető, bár gyanús, hogy eddig az volt a baj, hogy a visszaverődő hullámok zavarják egymást, és ez rontja a vételt, de állítólag a legújabb, N nevű technológia ebből a hátrányból kovácsol előnyt. Na, az N, az végképp nem megy. Ki kellett kapcsolnom itthon is, folyton leesett róla minden. Még az is, amit rá se kötöttem. Persze, én is mesélem mindenkinek, hogy milyen király, szép, gyors routerem van.
- Miért?
- Mert egy emberi kapcsolat tökéletes mérőeszköze, hogy be meritek-e vallani egymásnak, hogy a wireless rossz. Ahhoz nagyon komoly bizalom kell. Feri kollégám mesélte, hogy vett egy tp-linket, jó drágán, és nem megy. Halkan mondta. Én is halkan mondtam neki, hogy az enyém sem, pedig Cisco. Hackelt firmware-rel sem. Azóta szorosabb a kapcsolatunk.
- Nem értem. Hogy lehet, hogy másoknak megy? Itt ugrál egy csávó, hogy ő még mobilról is látja.
- Néha megy. Ez fontos. Ha soha nem menne, senki nem venné meg. Gondolj már bele, bemész a boltba, kérsz egy leptopot, 240ezer. Kérdezed, "van benne wireless?", "van", "de miért? nem akarom", "de hát csak 10e forinttal több miatta", "jó, de soha nem működik", "ez igaz", "na ugye, vegyék ki". Szóval, néha mennie kell, hogy eladják, ez logikus.
- Én hallottam olyanról, hogy ment.
- Persze, hogy van olyan. Azt kérdezted, hogy mi a baj akkor, ha nem megy. Én azt feleltem, hogy akkor semmi. Az a normális. Velem is előfordult, hogy sokáig működött egyhuzamban. Azonnal lefuttattam egy víruskeresőt. Lehet, hogy amit a Microsoft és a linux-fejlesztők évtizedek alatt nem tudtak megoldani, azt egy rafinált hacker leprogramozta: dolgozik a vírus, ezért stabil marad a kapcsolat. Ha nincs vírus, és stabilan működik, akkor más baj lehet: nyitva hagytam a hűtőt, dől a víz a mosógépből, vagy épp szénné ég a kacsa a sütőben. Olyan nincs, hogy minden jó, és megy a wireless. Olyankor valami nagy baj van.

 
 

Jerry1022
2009. 07. 07.
23:32:01

Ezt aláírom. Sőt a wireless internet, mmint ami tényleg wireless és egy tetőantennán át szivárognak a bitek és a bájtok a gépbe az még rosszabb. Áltatnak az 1-2 Mb stabilitással, éjjel nappal. Meg, hogy ez jobb mint a vezetékes. Meg olcsóbb. Aztán borul a bili. A net pingrátája az egekben, egy oldal alig jön be, délután kettő és eset nyolc között borzalom behozni egy oldalt; az msn ledobál, a letöltés nem tudja mitévő legyen. Mióta csak grátiszban van wireless netem (tudja a router amit a rózsszín telekommunikációs szolgáltató ad a netjéhez) csak mosolygok anyámon aki a szobájából akarja meglovagolni a wireless rádióhullámait, és kiabál át nekem, hogy nincs nete.
Edit
2009. 07. 08.
20:34:31

A szomszédasszonyom mesélt egy házibuliról, ahol végső elemózsiaként egy csomag horgászcsalit adtak körbe a résztvevők. Rettenetes íze volt, de senki nem vallotta be: úgy adták körbe, mint a legfinomabb csemegét...ha már ők megjárták...
koppány
2009. 07. 10.
09:49:07

Erre Mikszáth Kálmán azt írta példának véve bizonyos "kisebbségi" csoportot: Találtak vmi sötét flaskát, az egyik meghúzta, majd továbbadta. De nem szólt, h milyen borzalmas, hadd igyon ő is a suvikcos palackból.
Zka
2009. 08. 11.
14:28:50

Nem tudom, ki hogy használja a wirelesst, mi azért vettünk egy Cisco routert 4 éve, hogy ne kelljen a lakásban a betonfalat átbökni se akkor se később. Pártíz méterre kell működnie, nem messzebbre. Azóta legalább 3x volt áthelyezve a számítógép, sőt most van laptop is ami szintén wirelessről megy. És megy, jól.
Lényeg az, hogy 4 év alatt _tényleg_ soha nem volt vele baj egy percre sem. Online játékot tolok úgy 3 éve, kurva gyorsan észreveszek minden elveszett packetet.
Kétszer kellett csatornát állítani rajta, mert valaki más az általam már használt csatornára telepített wifit a környéken, na olyankor aztán tényleg szar. Viszont fél perc átállítani és onnantól jó. Kár, hogy 2 estét végiganyáztam mire rájöttem, hogy ez a helyzet.

De legalább az internetszolgáltató mindig megpróbálta ráfogni, hogy az a szar, ha épp ők elfelejtettek netet szolgáltatni. Sose a router volt a hibás, ha átgördítettem a 20 méteres ethernet kábelt és arról csatlakoztam, ugyanúgy szar volt. Lehet, hogy a valóság az, a wifi jó, ha jól van használva (meg nem akarod 10 falon át 200 méterre elvinni), viszont kevesen tudják jól használni, az ISPk meg kapnak az alkalmon és behazudják, hogy haver, szar a wifid?

=> Regisztrálni jó <=