sargentini :: 2018. október 18., csütörtök, 06:50:58 :: 7 komment

Van hozzá magyar nyelvű felirat.

 
 

rizóma
2018. 10. 20.
14:39:24

Nagyon jó, bár az átlagholland most azt hihetné -- miként az átlagmagyar is --, hogy Felcsútot Orbán Viktor tette különlegessé, pedig nem.

Ember Judit és Gazdag Gyula remek dokumentumfilmje (A határozat) 1972-ben Felcsúton játszódik. Ez az az időszak, amikor az MSZMP dogmatikus balszárnya ellentámadásba lendült a Nyers Rezső féle gazdaságpolitikai reformerekkel szemben, vissza kellett nyesegetni az "új mechanizmus" (vad)hajtásait.
Helyi szinten és konkrétan:
a felcsúti tsz "ügyeskedő" elnökét le kell váltani. A régebbi, egyszerű sztálinista eszközök viszont már nem alkalmazhatók, a demokrácia megköveteli, hogy a tsz tagsága szavazás eredményeként hívja vissza tisztségéből az elnököt. Nehéz feladat, már csak azért is, mert a szocialista demokrácia manipulátorai még nem olyan képzettek, mint a későbbi illiberális változat atyamesterei.
(A funkcionáriusok bizonyos naivitásukra jellemző, hogy ebbe a manipulációs folyamatba betekintést engednek a dokumentumfilmeseknek, ami ma már elképzelhetetlen. Talán tényleg úgy hitték, hogy az "igazság" az ő oldalukon van -- az elkészült filmnek persze dobozban kellett maradnia, a naivitásnak is vannak korlátai...)

De további spoiler helyett inkább csak azt a részt emelem ki, ami a megjegyzésemet magyarázza. A tsz közgyűlésre várva, egy helybéli apparátcsik azt kezdi magyarázni a vendégnek, hogy Felcsút sajátosan "heterogén" falu. Milyen szemponból? kérdi a másik, de a válasz elmarad, ugyanis a közgyűlés éppen ekkor elkezdődik. Most pedig már aligha fogjuk megtudni, mire gondolt a láthatóan botcsinálta szociológusunk -- Bibó téziseinek pontosítására? a cigány-magyar házasságok gyakoriságára? a rabló-pandúr együttélésre? Orbán Győző családfő különlegességére? --, de annyi bizonyos, hogy Felcsút már akkoriban sem csak egy unalmas és közönséges vidéki porfészek lehetett...
Ivon
2018. 11. 12.
10:27:36

MA
2019. 01. 09.
20:24:23

Már régóta meg akartam nézni a videót, tegnap végre szakítottam rá időt. Ezt a műsorvezetőt Magyarországra is meghívnám, ilyen egyéniségek kellenének a magyar médiába is. Amúgy a videó minden szava igaz. És engem is bosszant, hogy ilyen negatív jelentés készült kis hazánkról, de ha igaz, akkor nincs mit tenni... És sajnos igaz...

Viszont lehetnél egy kicsit aktívabb itt, mert kezd megszűnni a mage.hu hatása... Régebben, amikor akadozott az internetem, mindig ide kattintottam, és helyreállt a szolgáltatás. Nem tudom mi az összefüggés, de hát programozó vagy, biztos programoztál valamilyen internet-helyreállító funkciót az oldaladra. De amióta már csak nagyon ritkán vagy aktív, azóta egyre kevésbé hat ez a módszer, már nem áll helyre automatikusan az internetem, ha ide kattintok. Ezért is szeretném, ha újra aktív lennél itt, meg amúgy is van egy senki máshoz nem hasonlítható egyedi világnézeted, amit jó lenne kicsit gyakrabban látni.

Amúgy szerintem nagyon jól megértenétek egymást az Írországban élő erdélyi magyar barátommal. Itt nem linkelem az ő Facebook oldalát, mert nem csak te látnád, de linkelek egy Facebook csoportot, amit ő alapított, de mostanában 99%-ban én moderálom: Pozitív Beállítottságú, Optimista és Céltudatos Emberek Közössége. link
MA
2019. 01. 10.
17:32:49

Jerry1022
2019. 01. 17.
18:32:20

Nem tartozik a témához csak gondoltam szólok -aki esetleg nem tudná- ,hogy véletlen böngészésnek hála web.archivban megtaláltam még az előző blogot is... ahogy most végigfutottam ott van minden, igaz nem a korábbi design szerint hanem "lebutított formában" de a lényeg ott van. Retrospektív célzattal átnézem, hátha alakult a valóság a szerint ahogy a programozó leírta. Remélhetőleg pontosan fogalmazva.

Tényleg, Mage. Az írással felhagytál vagy már csak nem osztod meg?
rizóma
2019. 01. 21.
22:22:24

MA,

Pozitív Beállítottságú, Optimista és Céltudatos Emberek Közössége?
vagyis POBOCEK?
Tulajdonképpen tetszik, hogy ez a betűszó nem kíván semmit sugallani, nem akar azonnal manipulálni.
MA
2019. 04. 25.
19:36:26

=> Regisztrálni jó <=