sargentini :: 2018. október 18., csütörtök, 06:50:58 :: 2 komment

Van hozzá magyar nyelvű felirat.

 
 

Text comments post

rizóma
2018. 10. 20.
14:39:24

Nagyon jó, bár az átlagholland most azt hihetné -- miként az átlagmagyar is --, hogy Felcsútot Orbán Viktor tette különlegessé, pedig nem.

Ember Judit és Gazdag Gyula remek dokumentumfilmje (A határozat) 1972-ben Felcsúton játszódik. Ez az az időszak, amikor az MSZMP dogmatikus balszárnya ellentámadásba lendült a Nyers Rezső féle gazdaságpolitikai reformerekkel szemben, vissza kellett nyesegetni az "új mechanizmus" (vad)hajtásait.
Helyi szinten és konkrétan:
a felcsúti tsz "ügyeskedő" elnökét le kell váltani. A régebbi, egyszerű sztálinista eszközök viszont már nem alkalmazhatók, a demokrácia megköveteli, hogy a tsz tagsága szavazás eredményeként hívja vissza tisztségéből az elnököt. Nehéz feladat, már csak azért is, mert a szocialista demokrácia manipulátorai még nem olyan képzettek, mint a későbbi illiberális változat atyamesterei.
(A funkcionáriusok bizonyos naivitásukra jellemző, hogy ebbe a manipulációs folyamatba betekintést engednek a dokumentumfilmeseknek, ami ma már elképzelhetetlen. Talán tényleg úgy hitték, hogy az "igazság" az ő oldalukon van -- az elkészült filmnek persze dobozban kellett maradnia, a naivitásnak is vannak korlátai...)

De további spoiler helyett inkább csak azt a részt emelem ki, ami a megjegyzésemet magyarázza. A tsz közgyűlésre várva, egy helybéli apparátcsik azt kezdi magyarázni a vendégnek, hogy Felcsút sajátosan "heterogén" falu. Milyen szemponból? kérdi a másik, de a válasz elmarad, ugyanis a közgyűlés éppen ekkor elkezdődik. Most pedig már aligha fogjuk megtudni, mire gondolt a láthatóan botcsinálta szociológusunk -- Bibó téziseinek pontosítására? a cigány-magyar házasságok gyakoriságára? a rabló-pandúr együttélésre? Orbán Győző családfő különlegességére? --, de annyi bizonyos, hogy Felcsút már akkoriban sem csak egy unalmas és közönséges vidéki porfészek lehetett...
Ivon
2018. 11. 12.
10:27:36

=> Regisztrálni jó <=