gastro :: 2021. január 11., hétfő, 14:44:21 :: 22 komment

Hetekkel ezelőtt rejtélyes módon eltűnt a vágódeszkám. Ma elmentem a környéken lévő legnagyobb boltba (a kanton székhelyén), és az egyetlen, amit a polcon ebben a méretben találtam, na, milyen színű?

Kellett nekem a rózsaszínnel poénkodni. Ami igazán súlyos, hogy még tetszik is.

(Oké, a mályva és az ibolya között helyezkedik el.)

Arra gondoltam, főzök pörköltet vadon fogott, tengeri halakból, mert olyan még nem volt.

A halászok biztos a League of Legends mobil verziójával játszanak egész nap, ezért nem kaptam vörös sügért. Süllő se volt, bár annak íze sincs. Ha van nyelvhal, eleve nem bohóckodunk ilyenekkel. Mással se nagyon.

Na mindegy.

Szemmel sózni olyan, mint biciklizni. Ha egyszer megtanulod, sose felejted el. Az a titka, hogy bármit főzöl, pontosan egy púpozott evőkanál tengeri sót vagy másfél evőkanál himalája sót teszel bele, és a többi alapanyag mennyiségével játszol. Kóstolni tilos. 

Ami a képről lemaradt, hogy tettem bele 1-2 deci szagtalan kókuszolajat. Fokhagymát nem, köményt alig, azt is kihagyhattam volna.

Ez nem halászlé, hanem pörkölt. A 32 centis wok tele van. Három napig fogom enni ezt és a tejszínes-pisztáciás jégkrémet.

PS: Nem értem, miért hiszik azt, hogy párkapcsolatban nem jó pornót nézni. Szerintem főzés után nem jó. Nem tudom, csak gondolom, hogy így van.

 

 
 

Mage
2021. 01. 11.
15:12:26

"Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot!" - Arkhimédész

Tényleg senki nem volt ott, aki szólt volna neki, hogy paradicsom-paprika-hagyma?
Enikő
2021. 01. 11.
17:05:33

lecsó? (ezt csak én nem értem?)
Mage
2021. 01. 11.
18:05:41

Ne szomoríts el. Ki főz rád?

Az igaz, hogy a lecsóban is van paprika-paradicsom-hagyma. (Melyik "magyaros" ételben nincs.)

Ilyen értelemben a lecsó, a pörkölt, a halászlé és a csirkepaprikás hasonló.

Csakhogy a lecsóban a paprika dominál (ki nem állhatom). Egy kg paprikával indítasz, és nagy darabokra vágod, nem főzöd rommá, tehát ő a főnök. A lecsóban nincs se köménymag, se fokhagyma.

A halászlét van, aki paradicsom nélkül főzi. A hal nagy részét és az összes zöldséget lepasszírozod, és emiatt egyáltalán nincs lecsó íze.

A pörköltben normál esetben lefőzöd a összes levét, és megpirítod, anélkül, hogy megégetnéd. Ezt egyesek ellógják. No comment. Én a zöldségek levét is le szoktam főzni belőle, mármint régen, mert már nem eszem húst. A pörköltnek egyáltalán nincs lecsó íze, viszont teszel bele köménymagot is fokhagymát.

A csirkepaprikásban a csirke és a hagyma dominál. Sokan tesznek bele tejfölt is.

A halat nem pörköltem le. Arányaiban a pörkölt és a halászlé között van. Tettem bele gombát is, amit pörköltbe lehet tenni, halászlében még nem láttam.

Egyedül a lecsónak van masszív paprika íze, és egyedül az vegetáriánus. Van kolbászos/virslis verziója, de alapvetően növényekből áll.
Rizóma
2021. 01. 11.
18:27:31

"Hetekkel ezelőtt rejtélyes módon eltűnt a vágódeszkám..."

Néhány hónapja találtam a kamrában egy vágódeszkát, aminek nem kellett volna ott lennie.
Ez valamiféle szuperszimmetria: teleportálás/telekinézis nincs, időutazás (a múltba) sincs, de a kettő együtt talán mégis.
Mage
2021. 01. 11.
19:00:52

Rizóma: nem a zene, hanem a szöveg miatt => link

Az első percet át is ugorhatod.
Enikő
2021. 01. 11.
19:52:32

Mage, a paradicsom-paprika-hagyma triódra kérdeztem rá, nem a dominánsan paradicsommártásnak kinéző raguban úszkáló halakra (feltételezvén, hogy az egész passata belekerült). Azaz nem értettem az első kommentedet.

Nem vagyok oda a magyar konyháért, így én magam magyar ételeket nem főzök, elég egyszer-egyszer túlélni egy igazi magyar lakomát, olyankor jól esnek az ízek, de főleg azért, mert nosztalgiázom és ritkán eszek hasonlót.
Mage
2021. 01. 11.
20:30:31

Lehet, hogy félreértettük egymást. A hagyma-paprika-paradicsomról gondoltam, hogy "Tessék, Arkhimédész, itt a fix pont."

Miket főzöl?
Mage
2021. 01. 11.
20:56:04

Enikő, ez vagy nem én voltam, vagy nem szándékosan: link
Enikő
2021. 01. 12.
20:31:32

igen, láttam én is a hírt az NRK-n.

mostanában zöldségekkel kísérletezek, próbálok olyan rakott zöldséget készíteni például, amiben nincs állati eredetű semmi, igyekszem kikísérletezni, hogy milyen az, ha különféle gyökérzöldségeket (répa, paszternák, karórépa, édeskrumpli, zellergyökér, cékla, stb) vékonyra szelve megsütök, illetve egy részüket megfőzöm, így a sütött lesz a szilárd rész, majd készül valami ragu (általában paradicsomos alap, de változó fűszerezéssel, padlizsánnal, gombával, stb) és a főtt gyökérzöldségekből pedig pürét készítek, ami az egésznek a koronája és ezt így egymásra rétegezve összesütöm, ha hiányzik valami teltebb íz, akkor füstölt paprikával jól meghintem. nagyon sokféle íz kijön így az ételekből, egyelőre élvezem.

illetve imádom a halakat és tengeri herkentyűket, így szoktam vöröstonhal steak-et sütni, összedobni hozzá egy friss salátát, vagy nagyon szeretem a Szent Jakab kagylót, a rákot, ezeket általában salátával, vagy vajon párolt zöldségekkel, ilyenek. aztán szertek indiai/nepáli fűszerekkel is kotyvasztani, nagyon szeretek levest enni, tudok sokfélét készíteni, aztán van, hogy egyáltalán nincs kedvem semmit főzni hetekig.

volt időszak, amikor saját kovászt készítettem és kenyeret sütöttem addig, amíg közel tökéletes nem lett (de úgy kell elképzelni, hogy vittem a kovászt nyaralni és az ágyba is, kellett a megfelelő hőmérsékletre ügyelni, hogy meg ne haljon, aztán volt, hogy többféle kovászt is nevelgettem, mert teljesen más ízű kenyér készült belőlük, csak aztán rájöttem, hogy gyakorlatilag finom kenyeret tudok sütni, ugyanakkor szinte soha nem eszem :))
Mage
2021. 01. 14.
00:13:29

Nyitott és kísérletező személynek szeretném hinni magam. Bevallom, kovásszal nem csak nem bújtam ágyba idáig, hanem ez ötlet szinten sem merült fel bennem.

Van mit tanulni.

A konyhád varászlatos. Egy kérdésem van. Ghee-t szoktál főzni magadnak? A bolti felejtős. Az összesnek égett íze van.

Én épp csak 100C fölött szoktam sütni, úgy hat órán keresztül, és utána mindent ver.

Az új házban még nem fogtam hozzá. Itt mindennek kókusz íze van.
Enikô
2021. 01. 14.
08:21:42

még soha nem próbáltam ghee-t készíteni, fôzni sem szoktam vele, nekem is marad a kókuszolaj, illetve olivaolaj, szezámolaj, tökmagolaj, repceolaj, idônként mustárolaj (a nepáli konyha használja, s csak azért nem merem rendszeresen használni, mert sok rosszat olvastam róla, a báránytatár nélkülözhetetlen eleme például, szerencsére már nem igazán eszem húst)
Mage
2021. 01. 14.
11:18:35

Az oliva és a tökmag jó, csak nem szabad főzni velük. Szezámmal se. A repce arra jó, hogy vegyél valamit, amiről megpróbálod elhinni, hogy jobb, mint a napraforgó. Nekem is van itthon. Az egyetlen, amire oda kell figyelni a repceolajjal kapcsolatban, hogy ne használd.

Ha van kedved, próbáld ki a bolti ghee-t. Okkal hívják folyékony aranynak. Aztán, ha érdekel (vagy valaki mást érdekel), hogyan kell normálisan elkészíteni, írok tutorialt.

Volt idő, amikor reggelente magában ettem evőkanállal. Most is enném, ha volna itthon, csak a jénaiban szárítottam a MAO gátlót.

Salátához avokádó olajat szoktam tökmaggal keverni fele-fele arányban. Világbajnok majonézt is tudsz belőlük varázsolni, ha találsz hozzá francia borecetet.
Enikő
2021. 01. 14.
17:51:05

mindenképp kipróbálom a bolti ghee-t, köszi a tippet!
Strike
2021. 01. 15.
08:10:29

Visszatérve egy pillanatra a kenyérre, olyan öt-hat éve jöttem rá, hogy a boltokban kapható összes pékáru ehetetlen.

A pékségek közül van, ami nem olyan rossz, mint a többi, de azok a termékek is kizárólag 1 napig jók. Az ütősebb darabok akár 2 napig is bírják, itt már 2000ft / fél kilótól indulunk.

Egyszer a Sparban láttam Vitamill sokmagos rozsos kenyérmix lisztet, és elkészítettem a leírással ellentétben úgy, ahogy értelme volt. Tojássárgájával megkenve, szőlőmagolajjal átgyúrva, lassan átsütve, a végén ropogósra megpirítva.

Tudtam, hogy többet nem fogok kenyeret venni, de a liszttel és az élesztővel még voltak problémák.
Ha minőségi rozst vagy zabot veszek, a daráló kb. 10 másodperc alatt olyan lisztet csinál belőle, amit boltban nem lehet kapni. Ez a felismerés olyan két évig tartott. Minőségi búzát csak prémium sörmanufaktúrák használnak.
Zalában isteni tökmag olajat lehet kapni, Badacsony vagy Villány körül a szőlőmag olajra sem lehet panasz.

A Kenyér jellemzője, hogy egy hétig eláll. Nem morzsázik. Frissen a sütőből kivéve persze ropogós és gőzölgő, és érdemes előtte enni, különben a sarkát úgyis lecsípjük egy kis Fuchs vajjal. De a hét végére is ízletes, finom, és nem száraz. A saját gőze a ropogós kéreg alatt frissen tartja. Nejlonszatyor helyett bőven elég egy ruhával lefedni.

A vegetáriánus vonalon van egy pár nagy kedvencem. Az egyik a saját kreálmányom; darált dió, tört vagy apróra vágott fokhagyma, kéksajt és egy csepp olívaolaj. Körülbelül egy kávéskanál meséket varázsol bármilyen salátával.

Hirtelen még igy eszembe jutott két dolog. Egyik a télies keverékem, amiben feketefenyő tűlevelét morzsolom el, forrázom le kevés vízzel, majd az így nyert levet sült gesztenyével dolgozom össze. Ha lehunyod a szemed, miközben eszed, és kifújod az orrodon a levegőt, olyan, mintha egy erdőben járnál.

Ezekkel nem kell sokszor foglalkozni, iszonyú ízgazdag dolgok. Évente 3-4-szer csinálok ilyesmiket. Hűtőben eláll.

Még egy utolsót, ha szabad; legyen egy édesség is. Mandulapuding, a szörnypudingporok helyett rendesen főzve, mandula darabokkal. És erre egy kanál folyós csipkebogyó lekvár...



Mage
2021. 01. 15.
10:47:18

Kellett nekem négy halfilével villogni. Most hátul kullogok.

(Mivel gastro vonalon ezek után nem tudok menőzni, szólok, hogy van a kertben egy nem tudom milyen márkájú fenyőfa, amelynek színtelen, tökéletesen átlátszó a gyantája. Szerintem imádnád. Nő alatta ötféle gomba.)

A mandulapudingot, kérlek, recept formában is írd le.

Enikő
2021. 01. 15.
21:36:09

Strike, kipróbálom majd a kéksajtos diós ötletedet, teszek majd körtét is a salátába.
attól mandulapuding, hogy mandulatejből van a puding, vagy teljesen máshogy kell elképzelni?
Mage
2021. 01. 19.
20:33:41

Strike, remélem, hamarosan újra nyit a bank, és tudsz a munkahelyedről olvasni és írni, mert legalább ketten várjuk napok óta a mandulapuding-receptet.

Gondolkodtam azon, amit írtál. Ha 1-2 év alatt 100 euróból 2000-ret csináltak neked a kínaiak, akkor szinte biztos, hogy pilótajéték.

Aki ilyen nyereséget konzisztensen tud generálni, az maximum 10-15 év alatt a világ leggazdagabb befektetőjévé válik anélkül, hogy másoknak segítene vagy a pénzükre szorulna.

A pilótajáték mellett szól az is, hogy miután mondtad, hogy mennyit kerestek neked, én is gondolkodtam rajta, hogy invesztálok velük. Aztán leesett, hogyan lehetséges, hogy ekkora haszon mellett mások pénzét fektetik be.

A pilótajáték feltétele, hogy legyenek elégedett résztvevők, akik keresnek rajta, így jönnek új ügyfelek.

Gondolom, Kínában, úgy, hogy máshonnan is utalnak nekik, sokáig el lehet görgetni, mielőtt összeomlik.
Strike
2021. 01. 20.
09:13:00

Először is Mage, jobbulást neked, remélem hamar és tünetmentesen felépülsz.

Kinyitott a bank, de hétfőn általában elvárják, hogy látványosan dolgozzak, aminek nem sok értelme van, mivel tanulmányokat illetve memókat írok fintech és data privacy témakörben. Tulajdonképpen olvasok és írok, erről heti egyszer meg elszámolok felfelé. Négy hét munkára jut egy hét meeting; egy érdekes összefüggés, amit még senki sem számolt ki.

Ezeknek a kínaiaknak szerintem ne fektess be, pláne ne nagyobb összeget. A papirok szerint nem tisztán pilótajátékoznak, hanem kripto- és kisebb részben más valutákkal kereskednek mikrotranzakciókkal. Mivel abból ennyit nem lehet csinálni szerintem, ezért azt gondolom, hogy abban igazad van, hogy a capital raise időszakban ez egy pilótajáték, amivel mesterséges hozamokat generálnak, és hozzáférhetővé teszik az első ügyfelek pénzét, hogy bizalmat gerjesszenek az eggyel nagyobb befektetőknek, és így tovább.

Elvileg az üzleti modell az, hogy a kezdeti tőkét kripto-/devizakba/valutákba helyezik, utána pedig más fintech startup cégekbe fektetnek be, 3- és 5 éves lejárattal. Csakhogy, azt egy percig sem hiszem el, hogy ezeket a cégeket nem ők alapítják, majd viszik csődbe azzal a felkiáltással, hogy "nem jött be" az innováció, amit a tipikusan ezen a területen tevékenykedő befektetők egy szintig elfogadnak, különösen, ha az eredeti számok stimmelnek, és a kezdeti kisbefektetőket még kifizeti a cég.

A venture capital szerződések kockázati záradékaiban - aminek a szigorúsága megfelel az adott piac méretének - Kínában meg az USÁ-ban minimális kikötések vannak, kb. a jogszerű működés és a neves külső tanácsadó a leggyakoribb feltétel. Ha ezeket hozod, a cég nyugodtan bedőlhet - ha igazán tehetséges vagy, még termék vagy szolgáltatás sem kell, lásd Theranos.

Egy kisebb, 2-5 cégből álló céghálózat már tud annyit hozni, hogy bőven fedezze az adminisztratív költségeket, és hozzon is a konyhára.

Visszatérve Kínára, szerintem egyáltalán nem ajánlott befektetni oda, amíg nem olvastad el A vörös szoba álmát, vagy ha nincs ennyi időd, akkor a The Twenty-four Paragons of Filial Pietyt. Mindegy. A lényeg az, hogy a kínai befektetés - éppúgy, mint a társadalomszervezés és gazdaság - lényege az, hogy valaki ráfizet, és ezt illenék is szó nélkül elfogadnia. Ilyen értelemben egész Kína egy pilótajáték.

Nyilvánvaló, hogy egy éven belül ki kell ugrani ebből. 10-15 év sosem lesz. Annyi idő alatt Kínában az épületek is elkezdenek szétesni.

Én minden évben, most már tíz éve lassan, adok 100 eurót valami valószínűtlen egyetemista projektre, és nem sajnálom, ha nem jön össze. Eddig egyszer kaptam vissza a pénzt, meg van ez.

Mandulapuding: kevés vízben felfőzöm a mandulát, és lekapom róla a héját (a csőre maradhat). Ezt a vizet addig főzöm, amíg eléggé el nem főzi a vizet, így ízgazdagabb lesz. Közben egy deszkán éles késsel felvágom a mandulát, ha sikerül szeleteket csinálni, az jó, a maradékot apróra vágom. 1liter Fuchs házitejben megfőzöm ezt a kb 20-30dkg mandulát, és hozzáadom a mandulahéj vizét is, attól függően, hogy az mennyire keserű. Cukrot nem, vagy csak egy kávéskanállal rakok bele (vendégfüggő), az egészet 1-2 kanál étkezési keményítővel sűrítem be. Kúpszerű puding formába öntöm, kihűtöm, a tányér közepére eresztem ki, és egy bő evőkanál csipkebogyó lekvárt húzok el rajta.

Ez kb 10 adagra elég.

Mage
2021. 01. 20.
11:12:50

Köszönöm, ma reggel hatkor már hólapátolással indítottam.

Van egy kétautós garázsom. Az autó se hosszában, se keresztben nem fér be egyik helyre sem. Az elmúlt két hétben hulllott egy méter hó. Gondolhatod.

Vettem mandulát. Tudtam, hogy valamit még venni kéne, aztán elfelejtettem. Ez a kókusztej. Talán még van itthon. Keményítő helyett agar-agart fogok bele tenni. Mivel vagdosni lusta vagyok, leturmixolom.

Most jut eszembe, hogy csipkebogyólekvárt se vettem. Akkor még várok vele.
Mage
2021. 01. 20.
12:06:59

Ja, tegnap vagy tegnapelőtt olvastam arról (ami előtte is nyilvánvaló volt), hogy az irodai munkák nagy része kamu munka.

link

link
Strike
2021. 01. 20.
12:24:04

Kösz a tippet! A bevezető alapján jónak tűnik.

Amúgy nem gondolnám, hogy a jelenlegi munkám bullshit munka, sőt, szeretem is, főleg a szabadságért, ami munka közben van. Igaz, hogy ehhez egy jobban fizető pozícióból léptem vissza, mert ott zavart a versenyszerű munkatempó.

A tanulmányok (report-ok), amiket írok, néhány emberhez eljutnak, és minimális hatást ki is fejtenek. Már az MNB-ben is elindult valami ezzel kapcsolatban.

Amit őszintén gondolok, az az, hogy jelenleg nincs nagy hatása annak, amit csinálok, de fontos, és nemsokára meghatározó jelentőségű lesz, amikor jön egy sorozat szabályozás mind a fintech mind a data privacy területen.

A GDPR a szarnak adott pofon volt, mégis, a világ legkeményebb szabályozása, és ha kis realitásérzéke van az emberiségnek, ez csak a bemelegítő kör volt. A közoktatástól a felnőttképzésig teljesen át kéne formálja az oktatást az adatvédelmi képzés, nem most, hanem öt évvel ezelőttől. Mondjuk tűzvédelmi oktatás is van, meg húsz éve egyértelmű, hogy az informatikai képzés elégtelen, aztán abban sem volt túl sok fejlődés.

Ahogy ezt írom, meg is jött a kedvem egy kis munkához.
Mage
2021. 01. 20.
13:07:18

Azt nem is tételezném fel, hogy olyan helyen ülsz, ahol az egész értelmetlen. Szerintem a legtöbb helyen keveredik a kettő. Például a meetingek értelmetlenek. A tanulmány pont azért is lehet értelmes, mert csak az olvassa el, akinek szól. Szemben a meetinggel, ahol a résztvevők nagy része feleslegesen ül ott.

Amit a GDPR-ről írsz, az igaz. A többi is az.

Azt próbálom itt mindenféle módon leírni, hogy mekkorát változott az, amit fontosnak tartok, és amit nem.

Röviden összefoglalva arra jöttem rá, hogy az számít, amit én csinálok, ahogy én létezem. A többi lényegtelen.

Ez teljesen más, mintha azt mondanám, hogy mások nem számítanak. Hogyne számítanának. Ide nagyrészt azért írok, hogy ezt megosszam, hátha segít valakinek.

Mások számítanak. Ami lényegtelen, az, hogy mások mit csinálnak.

Amire vágyom, és amit elkezdtem megteremteni magamnak, az olyan távol áll attól, amit a társadalom képvisel vagy egyáltalán felfog, hogy szinte lényegtelen, hogy lehetne-e jobb az oktatás, az adórendszer, vagy az adatok védelme.

Próbáld meg elképzelni azt, hogy én nem csak mondom, hogy látok magam körül különféle entitásokat repülni, hanem ez így van. Bizonyos keretek között tudom őket a gondolataimmal irányítani, a méretüktől és a távolságtól függően. Arra kérlek, hogy hidd el és értsd meg, hogy ezt komolyan mondom. Nem egyszer vagy kétszer láttam őket és mozgatom őket, hanem bármikor. Most is.

Ha ezt elhiszed nekem, akkor akkor az a kérdés, hogy szerinted engem mennyire érdekel az adatvédelem?

(Az oktatás korábban sem érdekelt, mert azt vettem észre, hogy szinte senki nem emlékszik szinte semmire abból, amit tanult.)

Most van egy öklömnyi méretű, áttetsző gömb előttem úgy egy méterre tőlem, az ágy fölött. Az előző bekezdés és a mostani között fél percig azzal játszottam, hogy jobbra-balra terelgettem, aztán hagytam elrepülni a fal irányába.

Én egy ideje így élek. Tisztában vagyok azzal is, hogy ez még a prológus, vagy inkább az ajánló. Valahol ott tartok, hogy "Úristen, ez komoly. Ez tényleg megtörténik, és tényleg velem."

Az egyetlen, amit rettentő nehéz megértenem, hogyan lehetséges az, hogy ezt másoknak elmondom, és nem mindenkinek az az első - és egyetlen - reakciója, hogy "Én is el akarok ide jutni. Segíts!"

Nem csak hogy nem mindenkinek ez a reakciója, hanem senki nem reagált így. Senki. Egy valaki érdeklődött. Ő se azzal az intenzitással, ahogy én tenném.

Ez a fő oka annak, hogy józanul is felmerül bennem az, hogy egyedül vagyok, vagy az alienek kísérleteznek velem.

Nehezen fér a fejembe, hogy valaki, aki halandónak hiszi magát, és embernek hiszi magát, ilyenről hall egy - remélem - beszámíthatónak látszó forrástól, és bármi más érdekelje, mint ez.

Szerinted mi foglalkoztat napi szinten? Az az anyag, amelyből a "szemem láttára" másodpercenként újabb és újabb egyedi létformák születnek - és gyanús, hogy én teremtem őket -, vagy az eu-s politika?

A covid például azért érdekel, mert tudom, hogy szorosan összekapcsolódik az utazásommal és az ébredésemmel.

Olyan csodákat láttam, amelyekre nincsenek emberi szavak vagy fogalmak. És senki, akivel beszélek, nem akarja őket látni.

Amióta láttam őket, úgy élek, hogy tetszőleges könyvet kezdek el olvasni, a tartalmának a 95%-ára az előző hetekben jöttem rá. Az előtt, hogy hallottam a könyvről.

Ezekhez képest minek van jelentősége?







=> Regisztrálni jó <=