fractals :: 2021. január 04., hétfő, 19:01:38 :: 10 komment

Ha stimmel a statisztika, amit olvastam, akkor van közöttetek olyan, aki csukott szemmel látja, hogy mozog a karja.

Fél évvel ezelőtt, amikor ezt észrevettem magamon, és az első sokk után rákerestem, azt találtam, hogy a tesztalanyok fele vallotta azt, hogy csukott szemmel, teljes sötétségben is látja a saját karját mozogni. Feltéve, hogy mozog.

A kísérletből az is kiderült, hogy mások karját nem látják. Ebből a kutatók levonták azt a következtetést, hogy a jelenséget az agyban lévő test-kép okozza.

Azért vonták le ezt a következtetést, hogy egy pillanatra se felejtsük el, mennyire primitíven gondolkodnak. Én elvégeztem magamon több kísérletet, és a helyzet ennél bonyolultabb. Erről majd máskor.

(Tipp: egyelőre én is felkapcsolom a lámpát, ha sötét van.)

Menj be egy sötét szobába, csukd be a szemed, és mozgasd a karod magad előtt. Ha akarod, tegyél valamit a szemed elé. Mondjuk a másik kezedet, sálat, könyvet, akármit.

Ha látod, megnyugtatlak, nem a kóbor fotonok azok. Ha rendesen csinálod, a zseblámpa villogását nem látod, a karod mozgását igen.

Már aki.

Ne valami látványos dologra számíts, hanem alig észrevehető árnyra. Ha látod is, épp csak látod. Legyél megengedő. Jobb egy fals pozitívval indítani, és később tisztázni, mint elsőre feladni.

Na most.

Az igazán érdekes az, hogy én nem egy példányban látom a karom "árnyékát" mozogni. Látom rendes (körüli) méretben, aztán kisebben, és még kisebben. Talán három-négy szintig látom, ha nem készülök rá különösebben.

Olyan, mintha fraktál lennék.

Próbáld ki, és meséld el, mit láttál.

 

 
 

Enikő
2021. 01. 05.
09:56:45

Vannak összecsengések, ha gondolod Mage kitörölheted, csak szimplán érdekesnek találtam a nálad boncolgatottak tükrében.
link
Mage
2021. 01. 05.
12:30:21

Imádlak. Máris nézem.

Rettentő keveset írok le abból, amit látok, tudok/tudni vélek. Azt a keveset is, azt hiszem, fantáziának vagy metaforának veszi mindenki vagy szinte mindenki.

Update: megnéztem.

"Vannak összecsengések".

Összecsengések. Érdekes kifejezés.

Találtál ebben a videóban bármit, amit nem írtam le az elmúlt időszakban?
Enikő
2021. 01. 05.
13:47:08

muszáj volt az összecsengés szót használni, a video kb 6 perces, te is csak a gondolataid töredékét írod le nekünk, ráadásul én harmadikként vezettem vissza a hallottakat hozzád.

amúgy pont ez az, hogy gyakorlatilag a hallottak mindegyikét "hallottam" már tőled.
Mage
2021. 01. 05.
17:13:44

Szép szó volt, a gyémánt homlokú szirénnel is összecseng.

Azon vagyok, hogy többet mondjak, csak valahogy el is kell jutni oda, és együtt feldolgozni az eddigieket.

Szerinted ki álmodja a világot?
Enikő
2021. 01. 05.
18:46:32

"Szerinted ki álmodja a világot?"
én most valahol ott tartok, hogy a te világodat te álmodod, az én világomat én álmodom, de valahol a kettő pont ugyanaz, hiszen a lét minden aspektusa akkor értelmezhető, ha van egy elszenvedő alany, így mondhatnám úgy is, hogy a világ álmodja saját magát, még egyelőre nem igazán tudom megfogalmazni, de a zsigereimben érzem, ez volt talán a legjobb megközelítés.
Strike
2021. 01. 05.
19:19:24

"a lét minden aspektusa akkor értelmezhető, ha van egy elszenvedő alany"

Vannak mondatok, amik után egy kicsit várnom kell.
Mage
2021. 01. 06.
20:20:20

Látod, Enikő, pont erre nem tudok választ adni. Arra, hogy te hogyan létezel. És a többiek.

Erre a kérdésre se az alien barátaim, sem a "felsőbb énem" nem hajlandó egyenes választ adni. Ilyeneket szoktak, hogy:

"Tényleg tudni akarod?"
"Szerinted mi létezünk?"
"Szeretnéd, hogy létezzenek?"
"Ki kérdez kit?"

Az a fura, hogy már fél tucatszor leírtam, hogy nem tudom, hogy léteztek-e, és egyikőtök se mondta, hogy "Miért gondolod?", "Persze, hogy létezünk!", "Én tuti létezem".

Volt egy időszak, amikor ezt kérdezgettem emberektől, és nem emlékszem, hogy valaha bárki azt válaszolta volna, hogy "Igen".

A másik, amikor úgy érzem, én teremtettem a földönkívülieket, és ők teremtettek engem.
Rizóma
2021. 01. 07.
11:51:47

tehát létezem-e (életben)?

Meglehet, az ismerőseid -- a kommentelőkkel együtt -- mind Cotard-szindrómások. Magamról ugyan azt vallom, hogy életben vagyok, sőt Cotard szindrómám sincs, az azonban gyanús, hogy a legkedvesebb 21. századi filmem a Synecdoche New York (Kis-nagy világ).

másrészt:
csak ami nincs, annak van bokra...
Enikő
2021. 01. 07.
13:29:41

számomra a létezésem egyértelmű, már ha erről az életről beszélünk. abban is csaknem bizonyos vagyok, hogy az élő dolgok ébersége mind egy helyre halad amikor meghal, egészen pontosan el innen, ebben semmi egyéni különbséget nem látok, emiatt aztán ha bárki/bármi is álmodja (számomra ez a szó még mindig metafora) ezt a világot, annak pont annyi köze van hozzám, mint bárki máshoz. nem tudom elképzelni, hogy bármi mögöttes ismeret nélkül valaki egy ilyen világot tudna álmodni, az ismeretanyagnak meg kell lenni valahol, akkor meg honnan jön az információ, a statisztika sokat segíthet, minden előfordulhat, mert minden lehetséges, akkor valahol semmi is van, amit mi magyarul úgy mondunk semmi sincs. mi a különbség a között, hogy minden van, vagy semmi sincs? részemről annyi, hogy az egyiket a létezésemmel egyértelműen ki tudom zárni. amikor a minden belenéz a semmibe, akkor definiálja önmagát, minden van, mondja és ezáltal determinálja önmagát. az élet élni akar minden körülmények között, nagyon el kellene szúrni, hogy ne álljon újra-és újra talpra.

ja és :
ami van, széthull darabokra...
Mage
2021. 01. 10.
20:14:27

Mindkettőtök remek választ írt.

Bizonyítékként nem tudom elfogadni, ahogy semmi mást nem tudnék, hiszen filozófiai alaptétel, hogy se pro, se kontra nem lehet bizonyítani.

Viszont örültem neki, így ha léteztek, ha nem, köszönöm.

Körülbelül egy éve jöttem rá, hogy én álmodom (ezt) a világot. Mármint van a tudatom, és a többi a tudatalattim.

Azóta rengeteg megerősítést kaptam, hogy jó az irány. Egyedül arra nem kaptam választ sokadszorra, hogy "mások" hogyan és milyen formában léteznek.

Ez is benne a varázslat.

Amikor azt látom, hogy egy professzor előáll egy új elmélettel a világról, és az annak az összefoglalása, amit hetekkel korábban leírtam, az vicces. A slusszpoén az volt, amikor a Nő Teslát kért magának.

Lehet, hogy az is fraktálszerű, hogy ki kinek a tudatalattija.

=> Regisztrálni jó <=