rebuild :: 2008. október 26., vasárnap, 14:51:53 :: 57 komment

Kisgyermekkoromban már nem voltak háborúk.

Kisgyermekkoromban karácsony volt. Ha behunyom a szemem, ma is érzem a fenyő illatát. Hallom a csillagszóró vasszemcséinek percegését. Látom magam előtt a sötét foltot, amelyet a nagyapámék vajszínű linóleumpadlóján a bőrömbe fúródó szikra miatt elhajított, izzó fém hagyott. Ha szinesztéziás lennék, újra hallanám a zselés szaloncukor lila illatát. Bizony, a költészetre a neurológia válaszol.

Ha nem karácsony volt épp, akkor születésnap, vagy sárga fényű lámpánál olvasott mese. Nem tudom, hogyan történhetett. Nyilván az agy ebből a korszakból a számára kedveset menti formalinba. Életem egyik első meghatározó emléke a fa alatt lapuló Holdautó, ami a közepén található kürtőből kiáramló levegővel hungarocell labdát levitált. Ha utálod az év végi, őrült rohangálást, gondolj arra, hogy a karácsony a gyerekek ünnepe. Tégy bármit egy gyerekkel karácsonykor, élete végéig emlékezni fog.

A sárga fényű lámpa alatt lassan összeálltak a nyomtatott betűk. Hittem a fa rostjaira vitt festék minden szavát. Akkor még nem tudtam a kommunizusról, a "Kérdezz, felelek mindenre" című könyv hiába próbálta belém oltani a népköztársaság eszméit és vívmányait, ám az engem foglakoztató kérdésre sem válaszolt: miért vezetik a fémek az áramot. Egészen a gimnáziumig kellett várnom, hogy rájöjjek, a tudomány legfeljebb arra ad suta és téves választ, "hogyan", arra soha nem felel, hogy "miért".

Az olvasásnak köszönhetően az mindenesetre világossá vált számomra, hogy régen voltak háborúk. A "régen" fogalma minden ember számára érthető: gyerekként a szüleid vagy a nagyszüleid fiatal évei, geológusként a Jurassic parkhoz vezető prológ, csillagászként az a kor, amelyben a csillaggá tömörülő galaxisközi por öngyulladása még az újdonság erejével hatott, egyszóval a történelem olyan szakasza, amelybe a lábadat minden erőfeszítésed ellenére biztosan be nem teheted.

Rossznak láttam a háborút, hisz gyakran sérüléssel jár, sőt, akad, aki belehal, ha túl közel megy az ellenséghez. Aki távol marad az ellenségtől, azt kinevetik otthon a nők, mondta apám. Tehát régen háborúztak, mert buták voltak az emberek. Végül magukhoz tértek a mákonyos öntudatlanból, és felismerték, mennyivel jobb a békesség.

Később megtudtam, hogy még mindig vannak háborúk, szerencsére nagyon messze - ennek örültem, és reméltem, szólnak nekik, hogy abba kéne hagyni már.

Aztán jött a felismerés, mint Tom Cruise nejére a szcientológia: a világ jelen állapotában bármikor kitörhet újabb háború. Itt, most, nekünk. Elborzasztott a gondolat. Reméltem, megúszom, és tudunk vele várni még néhány évtizedet. Hálát adtam, hogy még nem éltem át.

 

Szellemi fejlődésünk nélkülözhetetlen záloga elismerni saját térképünk fehér foltjait. Tudomásul venni, hogy akadnak rajta hibásan felrajzolt területek. Legyen szó a gyöngytyúklevesbe szórt sáfrány optimális mennyiségéről, párunk születésének pontos dátumáról, vagy arról, amit a háborúról gondolunk.

Ha létezik valami, ami akár rövid időre képes visszafordítani a dekadenciát, az, ha ember ember ellen egyszer végre elindul.

A fronton ismeretlen minden lelki baj. Kivéve a skizofréniát és a bipoláris depressziót. Ennek a kettőnek szervi oka van. Az összes többi képzelt betegség a civilizáció szorításában vergődő lélek hisztérikus sikolya.

Életünk kockáztatásával földalatti mozgalmat szervezni a diktátor ellen, és közben rálelni szerelmünkre valódi romantika. A második világháborúban az angol hadsereg rádióüzeneteit matematikai módszerekkel, kézi számítással kódolták. A fronton felderítő férfiak rejtőztek, a stúdióban biorobot nők foglaltak helyet. Az üzenetek titkosítása és visszafejtése órákat vett igénybe. A legkisebb hiba az egész üzenetet tette értelmetlenné. Minden felesleges szó kockázatot és hosszú-hosszú többletmunkát jelentett. Az üzenetek végéhez mégis szerelmes szavakat fűztek a felderítők és a kódfejtők. Napokig vártak a válaszra, órákat töltöttek az értelmezéssel, miközben a halállal néztek farkasszemet, illetve a körmüket lakkozták. Mi lehet ennél csodálatosabb?

Újjáépíteni a lerombolt várost, síneket fektetni és falakat húzni nem csak összekovácsolják az embereket. Ez új ígéret, új illúzió. Remény, hogy okosabban, bölcsebben élünk majd. Lerakjuk az új és jobb kor alapköveit.

A békesség értékét és a mindenféle irányt szem elől tévesztett időszakban a háború lehet az egyetlen megváltás.

Épp annyi éves vagyok, amikor az ember kezében jól áll a gépegyver. Fizikai tűrőképességem elfogadható. Nem zártam le végleg a "szabad-e embert ölni" kérdését. Még pislákol bennem a kíváncsiság.

Úgy gondolom, ha jönnie kell, hát jöjjön. Essünk rajta túl.

 
 

Jerry1022
2008. 10. 26.
19:22:59

Mage, a szívemből szóltál! Neked a gépfegyver, nekem egy Gepárd ( link ), és hulljon az ellen.
lumma
2008. 10. 26.
20:25:22

Minden napod háborúban töltöd.
Épp most a nullák háborúja zajlik.
Én most egy részvény sorozatot engedtem el.

Sajna túl későn.
silence
2008. 10. 26.
21:41:26

Ha a párom nem tudná mikor van a születésnapom, én is biztos meg akarnám ölni.
Dávid
2008. 10. 26.
23:53:53

Szeintem Feldmár egy felelőtlen idióta.
Mamzi
2008. 10. 27.
00:01:57

"(...)Aztán eljön a nap, hogy meg kell tanulnuk megint mindezek nélkül élni. Újra és újra, amíg világ a világ. A világ ugyanis nem tűri az evidenciát, ezért követ minden békeidőt forradalom.(...)"
Bár ez a párkapcsolatok fonalán íródott, azt hiszem, ide is stimmt.
silence
2008. 10. 27.
09:56:10

Az én olvasatomban Mage írása is vonatkozhat a párkapcsolatokra.
Mage
2008. 10. 27.
12:51:27

Dávid, németül tanulsz?

Mi a baj Feldmárral? Egyszer volt nálam egy könyve. Nem volt kedvem elolvasni. Rosszabb Müller Péternél?
Dávid
2008. 10. 27.
19:23:24

Mage: már vagy 26 éve tudok németül (ha emlékszel).

Feldmárral? Ő az, aki szerint minden csak nyavajgás és pár dologra esetleg lehet gyógyszert adni. Szerintem ez akkor is felelőtlen kijelentés, ha nem szeretjük kategóriákba sorolni a tünetegyütteseket. Meg persze a pszichoszomatikus dolgokról sem tettünk említést. Ő egy radikális elvet képvisel, aminek az lenne az alapja, hogy ha megkérdezzük a beteget, hogy mi a baja, ő tudni fogja és ha már tudja, akkor simán meg is tudja oldani.
Müllert sem olvastam és Feldmárt sem, mindösszesen pár interjút. Ez épp elég volt, talán sok is.
Samsa
2008. 10. 28.
03:32:15

"Szabad-e embert ölni..ha jönnie kell hát jöjjön."

Kissé provokatívnak érzem a mondatot, pedig az is.

Nos, Mage...

Kérdés, hogy eme váró pozícióban csupán önvédelemből ragadnál-e fegyvert, vagy netalán a 'béke fogalmát újra értékessé téve' nekifutnál az ellenségnek.

1.Az önvédelem épp annyi mindenre legalizál, mint a törvénytelenség a szerelemben és a háborúban.

2.Ha fegyvert ragadsz, s magad szítod a harcot, a lelkiismeretedre vess. Nem számít, hogy egyszer elhomályosul, ki is kezdte, hiszen a csata kellős közepén már te is csak egy életét védő katona leszel. Lőj hát,vagy téged lőnek! S ez már az 1-es pont: önvédelem a javából. Kár, hogy nem feledünk, s kár, hogy a cél most nem szentesítheti az eszközt.

Remek gondolat ez: "ha jönnie kell, jöjjön". Ha nem megyünk a frontra, soha nem tudjuk meg, hogyan is viselkednénk ott. Talán épp ott találjuk meg saját térképünk legnagyobb fehér foltját, vagy szívünkben az imádott pirosat.

(A szinesztéziás kórkép saját, vagy költői kölcsönzés? Zseniális, bárkié is.)
torques
2008. 10. 28.
11:15:11

s megint bizonyítottad, hogy érdemes rászánnom azt az időt, amit postjaid olvasásával töltök.
Szoktalak idézni, továbbítani, remélem nincs levédve.
A karácsony szellemiségével áthatott gyermek képe igazán megindító, jól eszembe is véstem, annál is inkább, mivel akkortájt magam is szoktam hasonlókat cselekedni.
Viszont a háború csak ideológiájában lehet ennyire jó, mint írod. Nem tudok azonosulni azzal a nézettel, hogy azért vegyem el egy ember életét, mert a "másik oldal"on áll. Lehet, hogy egy értelmes ember, egy "nagy koponya", egy érzékeny lélek, egy teremtő elme, szerető családapa/anya, hű társ, és egy másodperc alatt átadom az enyészetnek...
Gondolat-, észérv háború, az már igen! Ott legfeljebb idegösszeroppanást lehet kapni, meg szájszárazságot, vagy ínhüvelygyulladást - ha írásban zajlik.
Háborúval megint csak oda juttatunk pénzt, illetve keresletet, ahol nem haszon terem, hanem alvilág, fegyverkereskedelem, satubbi.
Hogy pacifista lennék? Nem tartom magam semmilyen -istának, de a háború ilyetén formáját elítélem.
Legyen tabula rasa, ahogy Mage gondoltad, csak más módon. Hogy hogyan? Nemtom. Az Univerzum működik rendületlenül. Hátha mégis idetalál Apophis (link
mr.
2008. 10. 30.
16:10:47

elnézve az utóbbi pár hét comment termését, úgy látom, hogy a drákói moderálási elvek nem lettek bevezetve. (vagy csak én értettem félre valamit, bár ennek -tévedhetetlen mivoltomból adódóan- meglehetősen csekély a valószínűsége)

nem tudom, hogy ezen bejegyzés írójának éppen mi tette tele a poharát, a most futó világgazdasági válság néven aposztrofált izé, amiről lehet, hogy pár év múlva bebizonyítják (a globális felmelegedéshez hasonlóan), hogy egy természetes gazdasági korrekciós jelenség és akkor lenne baj, ha nem jelentkezne 50-100 évenként vagy netán az általános erkölcsi dekadencia egyre élesebb jelei zavarják. uram bocsá, legsúlyosabb főbűnként kinyitott egy napilapot vagy belenézett az index.hu-ba.
szóval, nem tudom, hogy egyáltalán mi ütötte ki a biztosítékot, és azt se tudom, hogy ezeket a „problémákat” miként lehet orvosolni.

egy valamiben azonban biztos vagyok. aki ilyet leír, az még életében nem járt háború közelében sem. egyetemben azokkal, akik csatlakoznak a szabadcsapatához.

ha valaki, aki nem szenved a postban felsorolt két betegségben, és akár csak 5 percig is volt háborúban, az tudja, hogy az semmire sem lehet megoldás. egy háború előtt sorra kell venni az összes lehetséges békés és kevésbé békés lehetőséget, és sorban ki kell próbálni.
ha mindet kipróbáltuk, akkor újra elő kell venni és újra kipróbálni. és újra. ha többszörösen elfogytak, akkor újat kell keresni, de a háborúig soha nem szabad elmenni. egyszerűen azért, mert a háború a világtörténelem során még soha nem hozott megoldást a problémákra, csak elodázta azokat néhány évre vagy évtizedre, miközben gyártott mellé még egy nagy adaggal.
bár ifjú korában nagy gondolkodónk, vlagyimir iljics uljanov osztotta Mage véleményét a háborúk hasznossága tekintetében, élete vége felé, már ő is revideálta nézeteit.

a háborúk problémamegoldó-képességével az a baj, hogy soha nem azok között zajlik, akiknek problémájuk van egymással, hanem azon teljesen kívülállók között, akiket belekényszerítenek abba, hogy a konfliktusban állók helyett vegyenek kézbe fegyvert.

ha valakinek túl zavaros lenne amit írtam, akkor javaslom, hogy a forradalmi szívvel rendelkező olvasó, menjen el egy kis tanulmányútra egy háborús övezetbe (akad belőle most is jó néhány) és egy nap után tisztán érteni fogja, miről dumálok.

Jerry: ha mindenáron vassal a kezedben akarsz rohangálni, akkor én nem javaslom azt a nagymacskát. a wikiben szereplő: „A fegyver hátrarúgása alacsony.” duma valami marketingestől származhat. nekem hetekig lila volt a vállam attól az 5 lövéstől, amit sikerült vele leadnom. lőtéren, nyugodt körülmények között. „élesben” nyilván még durvább.
szerencsére ez csak a gyakorlásoknál zavaró, mert harci körülmények között a használóinak tervezett átlagos üzemideje 30 perc. akkor már inkább valami kalasnyikovszerűséget ajánlanék. azzal több napig is el lehet húzni az életben maradást.

amennyiben -a moderálás alapelveihez hasonlóan- félreértettem volna valamit, és itt igazából a párkapcsolatokról van szó, akkor természetesen a jelen comment felejthető. az egy örökös háború és benne minden eszköz megengedett.
Jerry1022
2008. 10. 30.
16:24:57

mr.: elsősorban nem is az embervadászat a szakterülete a Gepárdnak, mivel az M1-es széria (amit linkeltem is) egyetlen lövés leadásra képes - nem ismétlőfegyver mint a már módosított M6-os példány ami inkább Hiúz néven fut - továbbá torkolati energiáját, hatótávolságát és lövedékét tekintve inkább rombolófegyver mintsem likvidáló eszköz. Arra jó a Dragunov vagy egy Mosin-Nagat. Igaz az utóbbi már régiség, de ami jó az jó.
Mage
2008. 10. 31.
11:45:21

Nocsak, Misternek különvéleménye van. Ragyogó. Irány a tábla. Differenciáldiagnózist kérek háborúra.
mr.
2008. 10. 31.
12:57:32

arra már nincs idő. te lumbáld meg, addig én elmegyek a lakására és kirámolom a hűtőjét.
elf
2008. 10. 31.
13:28:32

Mage, nem véletlenül hívják "fehér táblának". Olyan feketék, mint te, nem írhatnak rá.
Mage
2008. 11. 01.
19:21:36

Szerintem lupus.
Jerry1022
2008. 11. 01.
21:36:11

És mi van ha stroke?
Mamzi
2008. 11. 02.
00:38:45

Elf, a negyedik széria is megvan már?
Jerry1022
2008. 11. 02.
11:32:56

Mamzi, ez a kérdés azt sugallja, hogy egy idióta vagy.
mr.
2008. 11. 02.
12:07:14

olyan jó, hogy itt mindenféle stílussal megismerkedhet az ember.
elf
2008. 11. 02.
12:15:37

Sosem lupus.
elf
2008. 11. 02.
12:18:11

Mamzi, Amerikában az ötödik évad közepén vannak, tehát ha tökeletesen illegális dolgot akarnál tenni, akkor az 5.évad 6.részéig tudnád letölteni.
Jerry1022
2008. 11. 02.
12:25:56

Vagy ha téged a genetikailag módosult emberek érdekelnek, akkor annak a harmadik évad hetedik részéig tudod letölteni. Ajánlani tudom, így a harmadik kötetre - Gonoszok - végre ismét beindult a cselekmény.
Mage
2008. 11. 02.
18:40:19

A negyedik Éva hétfőn érkezik.
elf
2008. 11. 02.
20:05:01

juhúú
Sandy
2008. 11. 02.
21:42:34

A nagynéném 65 éves férje tegnap beszélt először nekem arról, hogyan halt meg a katonaorvos édesapja 1944 március 18-án, egy orosz falu mellett, visszavonulás közben. Erős orosz tűzben beásták magukat, de sebesültek maradtak a nyílt színen és ő minden figyelmeztetés ellenére kiment ellátni őket. Két golyót kapott a hátába, azonnal meghalt.
Szabd lett volna megölni az oroszokat az esetleges őt fedező katonáknak?
Mai szemmel erkölcsileg helyes lett volna a Hitler oldalán harcoló magyar sereg katonájának megölni a szövetségesek katonáit?
Nem jutottam még el a válaszokig, de azt pontosan tudom, végighallgatva az ezt követő évtizedek szomorú, nyomorúságos hányattatásait, amiben az apa és férj nélkül maradt család részesült, biztosan nem fogom könnyen megtalálni őket.
Mage
2008. 11. 02.
23:23:37

Jerry, hogy beszélhetsz így Mamzival? We are all connected.
Jerry1022
2008. 11. 03.
00:01:46

Mage, már tudhatdtád, hogy valójában minden ember hazudik.
Mamzi
2008. 11. 04.
00:31:56

Jerry: Miért?

Elf: Én nem töltök le. Kölcsönkérem Mage-től.
Jerry1022
2008. 11. 04.
00:54:01

Mamzi: Mert tudhatnád hogy a 2 manapság adja a 4. évadot. Ami azt jelenti, hogy külföldön 1-1,5 évaddal előttünk járnak.no, meg azért mert az oda való volt. De nincs harag, remélem.
Mamzi
2008. 11. 04.
01:03:07

Mi köze a TV által adott és a külföldön elkészült évadoknak ahhoz, hogy Elfnek mennyi van meg?

Nem véletlenül kérdeztem tőle. Az első 2 és felet is tőle kaptam.
b
2008. 11. 06.
21:57:06

Kedves Mage,

2008.11.01-én láttalak az Andrássy úton. Épp arra jártam egy barátnőmmel. Rádköszöntem volna, de hirtelen annyi ember igyekezett fellökni (mármint engem), hogy ez nem sikerült (annyira nem erőlködtem). De hogy lásd, milyen jólnevelt vagyok: üdv.
Mamzi
2008. 11. 06.
22:08:29

Irigylésre méltó népszerűség. Komolyan el kell gondolkodnom a blogoláson, lehet, hogy rendkívül jót tenne a karrieremnek.
mr.
2008. 11. 06.
22:27:05

Mamzi: biztos vagy te ebben? ha jól belegondolsz
Mage-et is olyan alakok olvassák, mint te vagy én. akarsz te ilyen olvasókat?
Mamzi
2008. 11. 06.
22:38:46

Mr, én egy szerény ember vagyok.
mr.
2008. 11. 06.
22:53:59

akkor meg ne akarj blogolni. az állandó reflektorfény, a sok paparazzó, a számtalan pasi, akikkel rendszeresen foglalkoznod kell.. még az andrássyn sem sétálhatnál végig úgy, hogy ne szólítsanak le. nem szerény embereknek való ez a strapa.
Mamzi
2008. 11. 06.
23:08:01

Talán Te magad is ismered a reflektorfény égető forróját?
Mana
2008. 11. 06.
23:08:56

Igen Mamzi, Mr. helyesen szól. Stresszes és váratlan fordulatokkal teli ez a celeb lét.

Én például, ha látnálak az Andrássyn, az életem árán is de elhárítva minden támadást, útonállókat kitérítve, a szembeszegülőket semlegesítve áttörném a masszív tömeget, köszönnék Neked és átadnék egy OTPrészvénnyel teletömött táskát.
Mamzi
2008. 11. 06.
23:20:52

És Neked ebben mi a biznic?
Mana
2008. 11. 06.
23:29:52

Sajnos az adott kontextusban ez a szó nem értelmezhető.
Itt magasztos elvek uralkodnak, nem holmi anyagiaskodás.

Megértését előre is köszönjük.
Mage
2008. 11. 06.
23:38:57

Üdv, ugye nem én akartalak fellökni?
mr.
2008. 11. 06.
23:42:31

Mamzi: volt mellettem, ki reflektor alatt élt, reflektor életet. talán ezért, én világ életemben kerültem a fényt. amennyire csak lehet, igyekszem beolvadni az arctalan tömegbe. este kelek, virradattal fekszem. egy időben még a csillárból is kicsavartam az izzókat, de rendszeresen hasraestem a sötétben a küszöbben, így ma már halovány gyertyafények pislákolnak az izzók helyén.

Mana: ilyet mostanság koldusoknak szoktak adni, hogy kipótolják vele a reggeli feles árát. légy kegyes és tégy mellé egy kis bux indexet is, hogy legalább megsózhassa a részvényekből vett száraz kenyérhaj darabokat.
mr.
2008. 11. 06.
23:44:23

Mage: nem te mondtad, hogy lökjem fel, mert akkor estében felismer?
b
2008. 11. 06.
23:45:02

Nem, elsodort egymástól a tömeg.
Jerry1022
2008. 11. 06.
23:51:06

Hát nem is tudom. Mióta egy ismert ismerős-gyűjtögetős oldalon láttam Mage-ről készített fotokat én inkább menekülnék előle.
mr.
2008. 11. 06.
23:53:01

még szerencse. valljuk be Jerry, azért az elég nagy gáz lenne, ha vonzódnál hozzá.
Jerry1022
2008. 11. 07.
01:26:19

Nem szexuálisan gondoltam a menekülést. Van egy nézése, bár nem tudom, hogy az csak a kép szöge implikálta-e, vagy valóban olyan mint a vasvilla. Egyik műszakvezetőnek van ilyen; ehhez hasonló nézése, a másik gyártósoron. Na őt is inkább kerülöm, ha lehet.
mr.
2008. 11. 07.
01:31:09

bizonyára a kép szöge. belement a szemébe, szúrja és attól hunyorog.
Mamzi
2008. 11. 07.
11:34:16

Mana: dedikálhatok cicire?

Mr: ez a küszöbös dolog sántít nekem. Egy vámpír minek botorkál, ha repülni is tud? Nem vagy menő.

Jerry: megnyugtatlan, Mage nagy művésznő.
Mana
2008. 11. 07.
12:37:24

Kevésbé publikus keretek között mondanám, hogy peeersze.

*Küszöb, értsd. vámpírnők. Egymás hegyén-hátán.
Ugye, Mr.?
mr.
2008. 11. 07.
13:07:27

Mamzi: a menőség nálam nem cél. az feltűnő. sima szürke kispolgári lét, annak kellékeivel. szürke, üveges tekintet, szürke ruha, szürke számítógép, szürke autó, szürke névjegykártyák, rajta ugyanolyan szürke szöveggel, hogy elkerüljem a kéretlen telefonokat és e-maileket.

Mana: áh dehogy. sokkal hétköznapibb. mosatlan edények, használt ruhák, kóbormacska.. mondom, hogy szürke.
Mamzi
2008. 11. 07.
13:24:07

Mr, Kaffka-i figura lehetsz: nappal csinovynik.

Mana: hallottam múltkorába' a rádióban, hogy egy férfi abból él, hogy rendre teletetováltatja magát, majd egy múzeumnak eladja a bőrét. Újra és újra. Lehet, hogy én foglak gazdaggá tenni.
Mana
2008. 11. 07.
13:46:03

Hogy dobjam a disznók elé a dedikálásodat? Nem, erre a gyöngyre a társadalom még nem érett meg.

Más: őssejtekből tenyésztik a bőrét, miközben tetoválja a másik combját?

Mamzi
2008. 11. 07.
13:49:17

Vagy disznóbőrt használnak. Úgy tudom, nagyobb implantoknál azt szoktak.
Mana
2008. 11. 07.
14:05:10

Egyre jobb.

Orwell nagyon tudott.
Megyek, iszom is egy kávét. Szacharinnal.
mr.
2008. 11. 07.
14:27:03

Mana
2008. 11. 07.
14:46:14

Mindjárt gondoltam, hogy ő az.

A Cloakájával együtt kiállították nemrég az Ernst Múzeumban. Már a Nagymezőről érezni lehetett.

=> Regisztrálni jó <=