hungary :: 2008. április 29., kedd, 12:54:21 :: 16 komment

"Ilvy Njiokiktjien fotográfus fél éven át Dél-Afrikában kapott munkát. Megbízatása lejárta után jutott eszébe, hogy a húsz országon - többek között Szváziföldön, Ruandán, Etiópián, Szírián, Egyiptomon - keresztülvezető hazautat - kihasználják. Európában Törökország, Görögország, Macedónia és Szerbia után értek Magyarországra. Azt tervezték, megpihennek, hiszen a 30 ezer kilométeres útból már csak ötezer volt hátra Utrechtig. Első éjszakájukat egy budaörsi kamionparkolóban töltötték. A terepjárójuk tetején sátoroztak, ahogyan az elmúlt hónapokban mindig. Reggelre eltűnt a kocsiból a teljes fölszerelésük: két laptop, egy kamera és négy fényképezőgép, velük együtt pedig a bennük tárolt nagyjából tízezer kép. Eddigi munkájuk. (...) A Budaörsi Rendőrkapitányságon nem ment simán a feljelentés: időbe telt angolul beszélő munkatársat keríteni. Kiderült, hogy három nap, mire nyomozót rendelnek az ügyhöz. És legalább két hét, mire elkezdenek dolgozni rajta. (...) A Kilimandzsáró tövében egy hétig vártak a kamerára, amit egy teherhordóra bíztak, és megérte: sértetlenül visszakapták, tele csodálatos képekkel. Ruandában találkoztak egy régi légióssal, aki kilencven kilométert biciklizett oda-vissza a fotómasinával, csak hogy ő is fotózhasson. Akikkel együtt dolgoztak, megtiszteltetésnek érezték, hogy részt vehetnek a programban. Sokan közülük életükben először láttak fényképezőgépet. De egyiküknek sem jutott eszébe, hogy meglépjen a rá bízott géppel. (...) Most Ilvy és Ilja is terápia előtt áll. A képeik elvesztek, és elillant velük a lelkesedésük."

Éppen két napja mesélte valaki, hogy egy barátjának osztrák rendszáma van, és sorozatosan feltörik az autóját. Korábban rendre az övét is.

Úgy gondolom, hosszú távon teljesen lényegtelen, melyik erő kerül hatalomra és ki a miniszterelnökünk. Magyarország Európa legalja, és az is marad.

 
 

Ivon
2008. 04. 29.
12:59:17

Fogjon le valaki, tapassza be a szám, mielőtt rákezdek.
Szívemből szóltál.
Mage
2008. 04. 29.
13:02:17

Milyen érzés lehet, ha ellopnak az ember életéből fél évet egy budaörsi parkolóban?

Fél év munkát, amit épp befejezett.
Ivon
2008. 04. 29.
13:13:25

Egyenesen arányos egy szerettünk elvesztésével, aki útban hazafelé a kapualjban rablótámadás áldozat lett.
Valami ilyesmi lehet.

Két hete attól kaptam sírógörcsöt, hogy megfúrták a motorunk zárját a házunk előtt, örülnöm kellett volna amiért nem sikerült elvinniük. DE FÁJ! Nagyon elkeserít a körülöttem lévő valóság.
Mage
2008. 04. 29.
13:28:40

Kimentünk Bécsbe, hogy laptopba való hangkártyát vegyünk (itthon nem árulják azt a típust). Előtte e-mailben egyeztettem az eladóval, mégis csodálkoztam, hogy egy nagy hangszerboltban kötöttünk ki számítástechnikai üzlet helyett.

Kibontották a hangkártyát, és kérdezték, adjanak-e hozzá laptopot. Kérésemre kibontottak egy másikat, olyat, amilyen már volt nekem, hogy össze tudjam hasonlítani a hangjukat. Az eladó megkérdezte, milyen indepencenciájú fejhallgatót kérek, és egy professzionális darabbal a kezében tért vissza. Majd leültettek egy asztalhoz, ahol előttem feküdt egy rendszer, ami ránézésre a legtöbb kezdő zenekar álmainak a netovábbja lehet, és otthagytak, hogy hallgassam nyugodtan a kártyát.

Olyan fél óra múlva úgy döntöttem, megveszem. A másikat visszacsomagoltam és visszaadtam az eladónak, aki épp tette volna fel a polcra, amikor ösztönösen szóltam neki: "nyugodtan nézd meg". Erre ő: "de hát visszatetted".

Akkor jöttem rá, hogy ő másik bolygón él, mint mi, és ezek a bolygók nincsenek egymáshoz túl közel.
message
2008. 04. 29.
20:00:00

Vannak megváltoztathatlan, fájó dolgok, de nem hiszem, hogy érdemes mások miatt belebetegednünk.

Túl kell lépni rajta, mi mást tehetnénk?Mage
2008. 04. 29.
20:04:11

Érdekes, az emberek többnyire azt tanácsolják másoknak, amit maguknak szeretnének mondani.
message
2008. 04. 29.
20:11:08

És az baj? Magának csak nem akarhat rosszat az ember.
eva
2008. 04. 29.
20:12:07

Én nem tanácsolnék különösebben semmit, és az előttem szólókkal is egyetértek, csak eszembe jutott egy alternatív nézőpont is.
Eleve nem tartom szerencsésnek az általánosítást sem egik, sem másik irányba (nyilván Ausztria sem a paradicsom, és nyilván Magyarországon sem csak tolvajok élnek). Igen, tényleg rossz, hogy ilyenek történnek, viszont érdemes azt a szempontot is figyelembe venni, hogy tőlünk délre, keletre nem nagyon érné meg ellopni egy drága gépet, mert sokkal nehezebb lenne eladni (nics aki megvegye, egy fúrót vagy pisztolyt már inkább), tőlünk nyugatra meg (a bevándolrókat most nem számítva, pedig egyre inkább számításba kell őket venni, sőt néhol ők veszik lassan abba az őslakosokat) nem annyira drágák (relatíve), hogy ilyen akciókkal kelljen hozzájutni. Inkább az az elgondolkodtató, mi vihet minket egyik vagy másik irányba.

Mage, valószínű bizalomgerjesztő a külsőd.
Mage
2008. 04. 29.
21:05:38

A reverenda teszi.
Mage
2008. 04. 29.
21:05:55

Vilmos Atya hová tűnt?
Jerry1022
2008. 04. 30.
01:13:13

Utólagos engedelmddel megosztottam másokkal is a blog elérhetőségét egy nagyobb közösségi portálon; beleértve ezt az írást is.

Részemről csak annyi: Mint már tudható vidéken élek - de nagyon. Még mindíg. Húsvét napján a nagyvállalat ahol dolgozok túlórára képes embereket keresett, egy spanyol cég beszállítói hibája kiszűrése végett. -Selejtet kellett válogatni - A cég megszervezte a környékbeli dolgozók szállítását amihhez nekem történetesen be kellett bicigliznem a falu közepére, a polgármesteri hivatal elé. A bringát ott leláncoltam, lámpákat eltávolítottam, s gondoltam minden jó vala. Reggel kitesz a "taxi"(kisbusz) a hivatal előtt... hát, szerintem nem voltam meglepve a látványon. A nyereg féloldalra leszaggatva, a fékek szétcsavargatva, a lánc kiakasztva, kerekek leengedve. Egyszóval minden ami mozdítható és rongálható volt, azt az ismeretlen elkövető/elkövetők el is intézték. A látvány magáér beszélt mindenesetre.

Az volt ott az a pillanat amikor megérett bennem az elhatározás: az első adandó alkalommal disszidálok. Tök mindegy hová, csak észak; észak-nyugat felé.
Mage
2008. 04. 30.
01:42:01

Részvétem a kerékpárod miatt. Hajós András írt néhány keresetlen sort a biciklitolvajokról, miután az övét ellopták.

Köszönöm a publicitást. Melyik az a közösségi site?
Jerry1022
2008. 04. 30.
12:50:37

Jaja; Hajós szösszenetét én is olvastam.

amúgy iwiw
Mage
2008. 04. 30.
13:06:40

Üzenőfal? Végre valaki arra használja, amire való.
Jerry1022
2008. 05. 01.
00:46:26

A te ismerőseid között is vannak ezekszerint olyanok akik chatként használják... azt pedig deutálom...
Mage
2008. 05. 01.
01:39:17

Az iwiw üzenőfalon egymásnak boldog névnapot kívánó "embereket" tartom az egyetlen említésre méltó érvnek amellett, hogy esetleg mégis a majmoktól származunk.

=> Regisztrálni jó <=