fragile :: 2008. május 23., péntek, 12:44:13 :: 35 komment

Régóta foglalkoztat a kérdés, társadalmilag miért elfogadott basztatni a vékony embereket, és miért számít bunkóságnak szóvá tenni, ha valaki kövér?

Hány gyerek hallgatja hosszú-hosszú éveken át, hogy kislányom, kisfiam, olyan vékony vagy, hogy elfúj a szél. Mire felnőnek, és rájönnek, hogy jól néznek ki, sokszor ledolgozhatatlan mennyiségű komplexust gyűjtenek össze.

"Én csak jót akartam. Csak aggódtam érted. Jajj, nem kell megsértődni, csak a szeretet beszél belőlem."

Lefordítom: "Röf-röf".

 

 
 

Dávid
2008. 05. 23.
13:37:34

Mert az utóbbi 50-60 évben az lett belénk kódolva, hogy a túlsúly káros az egészségre (ami persze nagyrészt igaz). Mivel az emberek egyszerűen túl sokat ettek, elhíztak, betegek lettek, a társadalom erre reagált.
Az egészségtelensége miatt basztatni valakit meg eléggé olyan, mintha beleszólnánk az életébe, hogy mit is képzel az illető magáról, holott azért beszélni róla nyugodtan lehetne. A "beteg vagy, vazze" meg nem igazán korrekt megnyilvánulás.
Az sokkal ritkábban merült fel, hogy a másik véglet is egészségtelen lehet, ez már sokkal inkább a XXI. század gondja (lesz) és kell majd 10-20 év, mire ezt is kórosnak tekintjük és ehhez mérten kell PC-nek lenni, már megint ahelyett persze, hogy inkább beszélnénk a dologról (nyilván a másik életébe való beleszólás nélkül).

Az általad leírt szülői dolognak ehhez viszont semmi köze, az szimpla szülői faszság. Amikor nemrégiben ledobtam magamról a felesleg nagy részét, akkor anyám és nagyanyám is belekezdett ebbe, finoman helyre kellett rakni őket.
A másik irányról is hallottam már, hogy valakit túl testesnek ítélt meg a családja, jól bele is kódolták a dolgot, holott nincs gond semmivel, alkatához mérten teljesen jó csak épp kilógott a sorból (pláne az öccséhez képest).

Ha már felhoztad, bár ez most kicsit off, a V&R honlapon a bemutató alatt egy nőt se láttam a kifutón, sokkal inkább élőhalottakat, akikbe már a szél se kap bele.
Ivon
2008. 05. 23.
14:06:41

Dávid, a vékony modellek mellett két nyomós érv szól.
-Anyaghányadot tekintve sokkal gazdaságosabbak.
-Nem vonják el a ruháról a figyelmet.
eva
2008. 05. 23.
14:14:32

Feltehetően nagyrészt a nagymami (behelyettesíthető egyéb családtagra is) túlzott aggodalma is benne van, amennyiben nem tud magával mit kezdeni azon kívül, hogy gondoskodik a családjáról (főz), és zavarja, ha ennek nincs szemmel látható eredménye. Másrészt még él a tudat, hogy a soványság bizony nem egészséges, mert bele lehet halni, addig egyél, amíg van mit, és hízzál, ha élni akarsz. A kövérség kórosnak gondolása sokkal inkább mai találmány, mint a soványságé. Nem alkalmazkodtunk még a nyugati világ majd' mindenki számára elérhető bőségéhez.
Másrészt nyilván igazad van, ha nem effajta aggodalom van mögötte, akkor gyakran irigység.

Keresztanyám mindig perverz örömmel az arcán jegyzi meg, milyen jó húsban vagyok. Szerető család.
Mage
2008. 05. 23.
14:32:08

Dávid, egyetértek, finoman kell szólni, ha már szól az ember. A szeretet ereje mindig győzedelmeskedik.

A következő alkalommal, ha valaki kifejti, hogy vékony vagyok, kedvesen eléteszek egy nagy tál áztatott kenyeret, tolok rá tejszínhabot, és a tetejét megszórom száraz táppal (a la Erzsi néni). És megvakargatom az illető füle tövét. Azt szeretni szokták.
Mage
2008. 05. 23.
14:40:16

Éva: "a soványságba bele lehet halni" a létező legnagyobb társadalmi hazugságok egyike. A háborúban és a munkatáborban halnak az éhezéstől az emberek, de előtte olyan vékonyra fogynak, amihez képest a manapság leanorexiásozott lányok még pufókák.

A vékony emberek tovább élnek (lásd szív- és érrendszer).

A "soványságba bele lehet halni" mondatot a kövér emberek találták ki, hogy legyen ideológia a frusztráció másokon való levezetéséhez.

Kétszer fogyókúráztam, egyszer valaki kedvéért, egyszer saját magam miatt. Rémesen egyszerű. Nem kell cukrot és szénhidrátot enni. Az első három nap halálos, utána már élvezed, mert rájön a szervezeted, hogy szeret zsírt bontani, és hogy a teljes kiőrlésű rozskenyér voltaképp finom. Este étcsoki, és lightkóla, és nincs depresszió.

Persze, egyszerűbb a másik emberbe belekötni.
Mage
2008. 05. 23.
14:43:21

Ivon, szerintem lelkialkat, arc, kisugárzás és karizma kérdése, hogy kihez milyen testalkat illik. Ezért nem merném kijelenteni, hogy a vékonyabb vagy a teltebb nőket szeretem.

Láttam már "anorexiás" lányt, akihez egy grammot nem tennék hozzá, és "erősen telt"-et, akinek megtiltanám, hogy fogyjon egy centit is.
eva
2008. 05. 23.
14:55:58

Mage, jajaj, azt hiszem, félreértés van. Csak azt próbáltam érzékeltetni, mi az általános vélekedés, vagy legalábbis mi volt.
Ha kicsivel korábbra megyünk vissza, mondjuk a 16-17. századba, ott nem csak a munkatáborokban haltak éhen az emberek, viszont sokak számára tényleg létkérdés volt, hogy esznek-e, amikor van mit. De akár a saját szüleim gyerekkorát is vehetem, anyám nemrég mesélte, mennyire büszke volt az anyjára 10 évesen egy anyák napján az iskolában, mert ő volt a legcsinosabb. Nem akart fogyókúrázni, egyszerűen nem volt mit enniük. Erre céloztam, nem többre.

Rozskenyeret eszem, és nincs otthon cukor, mert nem kell.

Nem szándékoztam beléd kötni.
Dávid
2008. 05. 23.
15:00:38

Mage:
Nyilván az ember máshogyan kommunikál a hozzá különböző viszonyban álló emberekkel.

A soványság bizony kóros és ha nem is halnak bele, de káros a szervekre nézve, idővel a szervezet saját magát kezdi felemészteni, ebbe most nem megyek bele, szerintem együtt tanultuk ezt még Zolinál. A szív és érrendszernek meg a vörösbor és a rendszeres mozgás tesz jót (preferált a mozgás-vacsora-vörösbor-mozgás kombináció).
A fogyás meg mindenkinek a sajátja, én nem így fogytam, de kétségtelenül lehet így is. Ebből viszont inkább ne nyissunk se vitát se fórumtopicot, gyakorlatilag a mysql vs. postgresql soha véget nem érő hitvitával egyenértékű csak sokkal többen szólnának hozzá.

Ivon:
Valóban alacsonyabb az anyaghányad. Ellenben a zörgő csontok puszta képzelete nekem már elvonja a figyelmemet. Arról nem is beszélve, hogy szerintem az art fashion nem is hordható... Szerencsére (már megint off, bocs)

Az enni, míg lehet elv pedig sokkal inkább ösztönös dolog, amit a modern kor embere egyfelől már levetkőzött, másfelől vissza-vissza köszön egy-egy világháború után. A Milói Vénuszig meg ne menjünk most vissza.

Amúgy meg egyetértek azzal, hogy vannak olyanok, akinek nem szabadna hízniuk/fogyniuk az én meglátásom szerint. Az ő meglátásuk meg mást diktál, nem lehet egyforma az ízlésünk.
mr.
2008. 05. 23.
16:02:32

Mage: láttad a super size me című filmet? annak a végén kb. ugyan ez a mondat hangzik el, mint a postban, csak vékony ember helyett dohányos emberrel.

a témával kapcsolatban a meglátásom, hogy abban a környezetben ahol én mozgok, sem a vékonyakat, sem a kövéreket nem szokták "basztatni". de lehet, hogy ez az eltérő bolygó miatt van?
Mage
2008. 05. 23.
16:27:37

Mister, nagyon szerencsés környezeted lehet. Az elmúlt héten három nő mesélte nekem, hogy gyerekkorában a vékonysága miatt szekálták. Az egyiket ismered. Van egy másik közös ismerősünk, aki pár hónappal ezelőtt társaságban ugyanígy járt. Tehát a bolygó közös, csak oda kell rájuk figyelni.
Mage
2008. 05. 23.
16:27:53

Egyébként nem láttam, érdemes megnézni?
Mage
2008. 05. 23.
16:36:46

Éva, semmi bántó nem volt abban, amit írtál, és engem sem vezérelt ilyen szándék, amikor válaszoltam neked. Teljesen igazad van abban, hogy ez a tipikus válasz: az éhezésbe bele lehet halni. Valóban mindig ezt mondják. És igen, a háborút megért nagyszülők esetén érthető.

Nem az ő kedvükért született a post, elhiheted.

Dávid: soha az életben nem jártam közelében sem annak a testalkatnak, ami az egészségre veszélyes lehet, sem azok nem jártak, akikkel erről beszéltem mostanában (illetve nem említették). Nyilván létezik ilyen, és a modellek esetén nem pusztán elméletileg, de az esetek döntő hányadában semmiféle veszélyről nincs szó.

Állunk a szórakozóhely előtt egy világéletében lapos és kockás hasú, kerek és kemény fenekű nővel, aki történetesen gyerekkorától teniszezik, úszik, minden nap rendesen eszik (főleg, ha velem tölti az idejét, ugyanis főzni is, enni is nagyon szeretek), és a baráti társaságból valaki elkezdi magyarázni neki, hogy "úristen, de vékony vagy, híznod kellene".

El tudod képzelni ugyanezt fordítva? Mert az első, ha nem is tipikus, de gyakori eset, míg a másik verzió halálos sértésnek számítana.
mr.
2008. 05. 23.
16:44:02

nem.

egy fazon elmegy orvoshoz, megvizsgáltatja magát, bemutatja a leleteit, (makk egészséges) majd 30 napon át kizárólag a mekiben kajál. 30 nap múlva a leletei rosszabbak lesznek, mint előtte, plusz felszed 11 kilót. kb. ennyiről szól a film. olyan 10 perces dokumentumfilmnek elmenne, de 1.5 órának dögunalom.
viszont annyiból lehet, hogy tetszene: a filmben végig baszogatják a kövéreket.
Dávid
2008. 05. 23.
17:02:20

Mage:
Velem már fordult elő, bár az meg jogos volt. Nem mintha ezért fogytam volna le. Azóta persze az is megesett, amit mondtál, bár itt a változtatásra vonatkozó megjegyzés nem a hízás felé mutatott. A két legutóbbi alkalommal viszont azt mondták, hogy pont jó, ebből az egyik véleményre még adok is.
Olyat tényleg könnyebben mond az ember, hogy valaki (túl) vékony. De ez is teljesen relatív, szerintem nekünk nem egyezik meg az ízlésünk nőkben.
Mage
2008. 05. 23.
17:06:42

Dávid, alapvetően arcra és öltözködésre bukom. És régóta mondom, hogy a Kerék a kakukktojás az emberiség legnagyobb találmányai között, hiszen a többi kivétel nélkül M betűvel kezdődik. (Mosogatógép, Mellplasztika, Mobiltelefon elnémítása funkció).
Mage
2008. 05. 23.
17:09:35

Mr.: nekem egyáltalán nem tetszik, ha bárkit baszogatnak a külseje miatt, csak nem gondolom úgy, hogy az adekvát válasz az, ha nem válaszolunk. Ennyi a különbség. Soha nem kötnék bele senki külsejébe első lépésként.
Ivon
2008. 05. 23.
17:20:35

Amennyiben elégedetlenek vagyunk a kiszemelt férfi testalkatával: vékonyság esetén szeretetből süssünk neki rengeteg tortát és legyünk felül, ellenkező esetben csupa szénhidrát szegény étellel kényeztessük és legyünk alul.
Dávid
2008. 05. 23.
17:56:54

Ivon: hogy az illető magával elégedett-e, az sokkal fontosabb kérdés.
Mage
2008. 05. 23.
18:06:18

Ezek szerint a legfinomabb, oldalt fekvős póz jár a tökéletes férfinak.
Ivon
2008. 05. 23.
18:15:10

Dávid, ma nagyon komoly vagy. Vagy máskor is?
Dávid
2008. 05. 23.
18:21:13

Nem, korántsem vagyok mindig ilyen komoly, némi komolyság általában jellemző, de igyekszem ezen 'rossz' tulajdonságomat levetkőzni.
Mage
2008. 05. 23.
18:27:19

Azért ne meztelenkedj hirtelen.
mr.
2008. 05. 23.
18:29:02

Mage: "és régóta mondom, hogy a Kerék a kakukktojás az emberiség legnagyobb találmányai között, hiszen a többi kivétel nélkül M betűvel kezdődik."
nagyon helyes meglátás! --- mister

Ivon: a vékony pasit lapítod ki és a teltkarcsútól vállalsz be fulladást? nem fordítva?
Mage
2008. 05. 23.
18:44:18

Négy-öt éves korom környékén fedeztem fel az "M" tökéletességét. A nagynénémnek volt egy kulcstartója, bőrlapra erősített, fényes "Márti" betű. Azóta sem sikerült a latin ABC-nek az M-nél jobbat produkálnia.

Nem is ettem M&M's-et. Nem vagyok kannibál.
Mage
2008. 05. 23.
18:47:06

Le akartam neked fotózni Újpesten a "Mister sörözőt", de nem elég jó a táblájuk a nevedhez.
ae
2008. 05. 23.
19:05:30

a sovány ember csak képzeli azt, hogy a kövért nem baszogatják.
Mage
2008. 05. 23.
19:12:27

AE: ezzel máris háromra emelkedett a bolygók száma, ahol te, Mister és én élünk.

Kellene egy nap is, különben nagyon fázni fogunk. És ha nincs fény, nincs élelem (kivéve a Matrixban).
Ivon
2008. 05. 23.
19:30:04

Látod Mister milyen egy bolond világot élek. Igen, ha elégedetlen lennék "baszogatás" helyett így tennék. Addig is kizárólag úgy válogatok mint eddig.
Mage
2008. 05. 23.
21:05:58

Ivon, Mister, a következő postot ezért kapjátok.
Ivon
2008. 05. 24.
01:58:34

"...ezért kapjátok" Miért?
Mage
2008. 05. 24.
02:23:25

Ivon, valójában én is elgondolkodtam azon, amit tőled Mister kérdezett.
Muncika
2008. 05. 24.
09:43:10

Kimaradt még néhány fontos M betűs, például muszkli.
A tested jó alap, Mage.
(A mondatod tőled idéztem, egyetlen szó eltéréssel.)
Ivon
2008. 05. 24.
09:46:47

Szinte biztos voltam benne, hogy megértitek a női logikám.

Lerajzolom. A vékony alanyt kímélném, a teltkarcsút mozgásra késztetném.
Mage
2008. 05. 24.
12:01:06

Muncika: álmomban légpuskával le akartam lőni egy macit. És volt egy nagy akváriumunk, amiben fekete, sárga csíkos, óriási meztelencsiga mászott.
Mage
2008. 05. 24.
12:01:53

Ivon, ebben az a szép, hogy eddig két másik magyarázat jutott eszembe a kiosztott poziciókra.

=> Regisztrálni jó <=