deny :: 2008. június 12., csütörtök, 13:34:55 :: 38 komment
public

Úgy tűnik, elmarad idén a melegfelvonulás. "A Szivárvány Misszó Alapítvány kérését azért utasították el, mert az akadályozná a közlekedést az érintett utakon."

"A rendőrség azon javaslata, hogy álló rendezvény legyen a belvárosból kieső területen valójában azt eredményezné, hogy a felvonulást elrejtené a nyilvánosság elől, lehetetlenné téve annak egyik célját, az LMBT emberek láthatóvá tételét."

Akadályozza a közlekedést. Persze. Aki vezetett már autót Budapesten, pontosan tudja, hogy három leszbikus, négy transzvesztita vagy öt ratyi nagyságrendekkel kevésbé zavaró, mint egyetlen rohadék biciklis.

Nincs annál undorítóbb, amikor ezek az izzadt testű, nyeregben vonagló előemberek felvonulást rendeznek. Egymás seggébe bújva tekernek keresztül a városon, mintha a biciklizés a helyváltoztatás természetes és elfogadott módja lehetne.

Nem kérdés, hogy a kerékpározás ellenkezik a természet törvényeivel. Ha a Teremtő azt akarta volna, hogy guruljunk, nem lábaink lennének, hanem kerekeink. A gyomrom felfordul, ha rájuk gondolok. Menjenek ki az erdőbe, ott húzogassák egymás váltóját vagy fékjeit, de ne előttem és ne az Andrássyn.

Fogadjuk el a másságot, de miért? Mert pántlika? Van valami épkézláb indok, hogy ne menjek ki és ne dobáljam őket tojással, üveggel? Már attól émelygek, ha egy elém kerül. Az Únió miatt kell tűrnünk a végtelenségig? Rendezzenek álló ünnepséget, vagy guruljanak körbe-körbe Pesterzsébet valamelyik körforgalmában.

Tiszta szerencse, hogy a folyamatos nyeregben ülés miatt nem nagyon tudnak szaporodni, különben már réges-rég darabokra hullott volna miattuk a társadalom.

Kérek mindenkit, akiben van minimális jóérzés, és aggódik a város közlekedéséért és az élet rendjéért, tegyen meg minden tőle telhetőt, hogy megakadályozzuk a következő critical mass-t. Együtt, egy szebb világ érdekében és az akadálytalan közlekedésért fogjunk össze végre már.

 
 

Ivon
2008. 06. 12.
15:24:23

A bicikliutat használók szaporodhatnak?
Mage
2008. 06. 12.
15:50:35

Mint a nyulak.
Mage
2008. 06. 12.
15:56:18

(Az olvasószerkesztőm azonnal figyelmeztetett, hogy könnyen félreérthető a bejegyzés. Vagy nehezen érthető).
Ivon
2008. 06. 12.
16:27:32

Vagy tegyék egy napra, minden biciklis vegyen az ölébe egy meleget, a kormányra is elfér még valaki, mondjuk egy Magyar Huszár. Így a lovak is jóljárnak.
Dávid
2008. 06. 12.
17:06:07

Úgy látszik, hogy nem vetted észre a CM lényegi mondanivalóját. MI SZERETJÜK AZ AUTÓSOKAT!!! És szeretnénk több bicikliutat.

De ha Neked egy évben nem fér bele kétszer egy hétköznap esti vagy hét végi megmozdulás, amire legutóbb kb. a város 4%-a ment ki, akkor ezekben az időpontokban maradj otthon vagy menjél erdőbe, ott úgyse lesznek (az erdei ösvényeken való biciklizés egyébként is természetkárosítás!)

Nem mellesleg, amit hülyeségnek tartok az a nyár hétvégi biciklisávosítás a Margit-hídon. Legalábbis ilyen mértékben biztosan.

Amúgy meg mi bajod van a biciklistákkal?
Mage
2008. 06. 12.
17:17:36

Lévai Katalin: >> Hetekig lehetett "lacikonyhás és mozgóvécés happeninget rendezni az ország háza előtt, több száz rendőr védelmezi a homofób Magyar Gárda fellépéseit, miközben képtelenek megvédeni egy békés felvonulás résztvevőit". <<

Ismét időben kapcsolt az SZDSZ. Kíváncsi vagyok, létezik-e olyan liberális téma, amit még ők képviselnek.
Mage
2008. 06. 12.
17:21:05

Dávid, az a bajom, hogy immár Hegyeshalomig húzódik a Balkán. A meleg felvonulást hazánkon kívül még Oroszországban és Szerbiában tiltják vagy verik szét.

A magam részéről nem rajongok a gay pride-ért, de ha 2008-ban a forgalomra hivatkozva nem engedik felvonulni a melegeket, miközben a bringások és a gój motorosok bátran masírozhatnak (elnézést kérek, hogy együtt emlegetem őket), akkor itt sokkal nagyobb a baj, mint gondolnánk.
Jerry1022
2008. 06. 12.
17:23:56

Egyébiránt miért is kell a melegeknek felvonulni? A bringásokat megértem mert ugye mégiscsak közlekedés-út meg satöbbi... közük van ahhoz a forgalomhoz amit időszakosan eldugítanak. De a melegeknek mi közük hozzá?
Mage
2008. 06. 12.
17:37:15

Jerry, ezt mondom én is. Minek kell bárkinek felvonulnia? Mindenkit utál valaki. Húzzanak haza.
Muncika
2008. 06. 12.
17:52:05

Úgy tűnik, a bringások hamarabb megsértődnek a poston, minthogy felfogják az írás üzenetét.
Mage
2008. 06. 12.
18:00:40

Muncika, pont ezért használtam őket példának. Tudod, minden viccnek van valóságalapja.
Muncika
2008. 06. 12.
18:01:01

Múlt hét pénteken a magyar gárda (szándékosan kicsike kisbetűvel) masírozott végig az Andrássyn, többek között a zsidókat hangosan szidalmazva, szóval nem a Budapest közlekedési problémáit szerették volna megoldani.
Közben zsidó kolléganőm az Oktogonon várakozott rám, lefeherédve a halálfélemtől.
Ezt lehet is Magyarországon.
Mage
2008. 06. 12.
18:01:41

Tényleg, Jerry, ha már a kinek mit miért kell kérdést boncoljuk, a gój motorosoknak miért kell hétköznap délelőtt lezárni a Hungária körutat? És a Zsinagóga előtt miért kell motorokat bőgetni?
Mage
2008. 06. 12.
18:09:24

Muncika, a gárdának azért van némi köze a közlekedéshez, erősen támogatják a vasutat, főleg Németország felé.
mr.
2008. 06. 12.
18:36:15

egyik oldal:
az a baj ebben a nagy demokráciában, hogy már minden hétre jut egy felvonulás, ami lebénítja a fővárost. hol a melegek, hol a hidegek, zsidók, árpádsávosok, hajléktalanok, kormánypártiak, ellenzékiek, távfutók, távgyaloglók, babakocsisok, stop szmogosok, greenpace-esek, motorosok, veterán autósok, szombatonként a fekete/fehér ruhások.. és alapvetően mindegyiküknek igaza van. kell a figyelemfelhívás, de nem úgy hogy más, "nem abba a kasztba tartozó" állampolgár életét napról-napra megkeserítik. nem nagyon zavaró, hogy valaki évente egy napot miattuk késik el a munkahelyéről vagy nem tudja a gyerekét iskolába/óvodába vinni. ez évente egyszer belefér. de nem minden héten, hetente akár többször is. és csak azért rúgjanak ki a munkahelyemről, mert valaki a világba kívánja kiáltani, hogy buzi. hát nem. tudom, menjek bkv-val. hát nem.
ha véletlenül valami miatt éppen kimarad egy hétvége, akkor jön egy szigetfesztivál, egy útfelújítás/csatornázás.. okán párhuzamosan futó utak párhuzamos(!) lezárása. vagy egy hídfelújítás vagy egy 4-es metró állomás építés vagy egy bkv sztrájk. és így már valóban kibaszás az autósokkal. különösen ha figyelembe vesszük, hogy az úthálózat elsősorban az ő pénzükből épült, illetve az ő pénzükből van fenntartva.

továbbá úthengerrel mennék végig azon, aki kitalálta, hogy a járdákból, felezéses módszerrel, ecsetvonással kerékpárutat épít (miközben az erre szánt eu-s támogatás lenyúlta) vagy aki kitalálta azt, hogy a bekanyarodó autókat nem védi semmi a vele párhuzamosan haladó kerékpárúton közlekedő bringásoktól. egy jobb vagy balkanyarnál évtizedes beidegződés (és kresz előírás), hogy a gyalogosokat figyelni kell és elsőbbséget kell adni neki. de egy 20-40 között repesztő biciklisre fizikailag nem tud felkészülni az autós (nincs is látómezőben a kanyar megkezdésekor) és simán elüti. a kerékpársávok minden főutas kereszteződésébe tessék lámpát tenni vagy leszállás és áttolás a sarokig!

a motorosok is megérik a maguk pénzét, amikor előzni szeretnék és az egy pillanattal korábban a tükörben még nem is létező pontból kétszázhússzal száguldó, üvöltő kipufogójú vadállat húz el mellettem. nem beszélve arról, amikor azt lesem, hogy melyik fogja a tükrömet letörni, miközben araszol a lámpánál/dugóban álló sor mellett/között. esténként meg aludni nem tudok a sok tuningolt üvöltő kipufogó miatt, ahogy bőgetik a házak előtt..

a bringásokkal sok bajom nincs. persze amikor 5 percen át nem tudom kikerülni és tízzel kel haladnom a szentendrein/üllőin/körutakon akkor szoktam motyogni magam elé valamit. nem épp zsoltárt.


másik oldal:
jómagam is járom a belvárost bringával. ilyenkor gyűlölöm a minket semmibe vevő autósokat, akik pl. azt hiszik, hogy 100-as sebességkülönbséggel nem tétel 10 centire elhúzni mellettem, „előzés” címén vagy aki rátapad a hátsó kerékre és úgy jön utánam, hogy a fékre rá se merek nézni, mert rögtön ledarálna. aki az andrásira, bicikliútra, teljes járdára (úgy, hogy egy fél gyalogos sem fér el) felparkol, annak szintén frissen szervizelt lángszóró előtt a helye.

szintén korlátolt gondolkodás, hogy bringának az erdőben a helye. egyrészt mert manapság már be sem engedik oda környezetvédelem címén (csak a golf pályát a golfkocsival, gokart pályát meg a motocross pályát, meg a jól fizető paintballos cégeket) másrészt, mert oda el is kell ám jutni. jómagam is csak úgy tudok délpestről eljutni a budai hegyekbe vagy a pilisre, ha áttekerek a belvároson. pici autóm van, nem fér fel a tetejére a bringa.


harmadik oldal:
mint motoros, természetesen rühellem az autósokat, akik észre sem vesznek az utakon, folyamatosan kifordulnak elém féktávon belül. mint ha csak nem léteznék. ha elütnek, meg sem állnak, mondván: biztos csak elesett és nem lett semmi baja. ezért kénytelen vagyok a kipufogót egy kissé hangosabbra cserélni és a lámpába vakító xenont rakni, hogy legyen egy pici esélyem arra, hogy észrevegyenek. egy „koccanás” során én török darabokra/döglök meg, míg a kocsisofőrnél koszos lesz a kasztni. ha egy dugó során elmegyek a sorok között az a bajuk, tükörbenézés nélkül, figyelmetlenül rámnyitják az ajtót. ha maradok a sávomban, az nem tetszik nekik. folyamatosan integetnek, hogy előzzem meg/kerüljem ki az autójukat. ha csak tehetik megpróbálnak letolni az útról, így kénytelen vagyok jelentős sebességkülönbséggel előzni, elhaladni az autók mellett, hogy ne legyen ideje/lehetősége leszorítani. az egyetlen eszközöm az életben maradásra az autók között az, hogy gyorsabb vagyok. sokkal gyorsabb. pedig én is, mint motoros, fizetek az utakért, ugyan annyit mint az autósok. jogom van használni.


negyedik oldal:
mint tömegközlekedő gyalogos, megtapasztalva a bkv eszközein lévő bűzt, mocskot és embertársaimat, csak azon rimánkodom, hogy a lehető leggyorsabban véget érjen a gyalogos rémálom és a fenti 3 oldal valamelyikére kerüljek. vagy legalább egy görkori(!), már az is sokat segít..
Mage
2008. 06. 12.
18:38:01

Mister: látom, átvetted a blogolást. Akkor nekem maradnak a nők?
Mage
2008. 06. 12.
18:43:46

A kerékpárút a lassan mozgó objektumok lakhelyére (gyalogosok, járda), gyorsan mozgó, elsőbbséggel rendelkező objektumokat telepít. Ennél rosszabbat nehéz lenne kitalálni.
mr.
2008. 06. 12.
18:55:36

kerékpárúttal legelőször tizenéve, a fertő-tó környékén ismerkedtem meg. csodálatos helyen, forgalomtól távol, természeti látnivalók közepén fut végig. élmény volt rajta végigtekerni. mikor pár évre rá megláttam a belvárosban gomba mód szaporodó felfestéseket, azt hittem valami morbid filmfelvételbe csöppentem. idő kellett, míg megszoktam a városon belüli létezésüket. semmivel sem tartom biztonságosabnak, mint ha az úton tekernék, ahol az autók mennek.
Mage
2008. 06. 12.
18:58:14

A kerékpársáv nagyságrendekkel jobb, már ha elég hely van hozzá. Tehát kettő, normális szélességű sáv az autóknak, és egy a bringának.

És egy sáv külön nekem.
Mage
2008. 06. 12.
19:00:10

Más.

Azon gondolkodom, melyik ruhámat dobáltassam össze tojással, ha szolidaritásból odamegyek.
Dávid
2008. 06. 12.
19:00:24

Muncika:
tudok olvasni a sorok között, köszönöm szépen, ellenben a sorokkal nem értettem egyet.

Mage:
Ugye nem csak most tűnt fel, hogy néhány tekintetben ennyire a balkánon vagyunk (egyébként legutóbb Romániában is balhé volt)?
A felvonulás kényes téma. Én sem szeretem a felvonulás intézményét, de lássuk be, hogy az emberek többsége minden iránt apatikus, szóval ha mondasz nekem valami olyan módszert, amivel létező társadalmi problémákra egyszerűbben lehet figyelmet felhívni, akkor támogatni fogom.
Kivéve persze, ha a felvonulás maga egy jó buli, de ez már nem jellemző (30 zenétől hangos kamion fel-alá csordogálása nem minősül automatikusan annak).
Egyébként pedig ha a liberalizmusnál és a demokráciánál tartunk, akkor ennyi tér az önkifejezésre mindenkinek jár, még ha mi lassabban is haladunk egy kicsit a forgalomban. A fennakadást erre fogni elég necces, mert a rendszeres eseményeket általában hetekre előre bejelentik és hirdetik. A sokszínűség tényleg jó dolog, előrébb visz mindenkit.

Problémásabb a MG kérdése. Itt sem a felvonulásokkal van baj, hanem a (nem hivatalos) destruktív eszmékkel. Lehet magyarnak lenni, de ez mindenkinek legalább annyira a magányügye, mint a hit, kivéve persze nemzetközi sporteseményeken, ott lehet teli torokból szurkolni a hazaiaknak aztán nyilván elismerni, ha a másik mégis jobb volt. Ez utóbbi sajnos kevésbé szokott összejönni.

Ha már az előző postban felmerült a Star Trek, néha nagyon sajnálom, hogy nem létezik valójában a vulkániak elmeolvasztó tevékenysége. Szívesen elküldeném a magyar gárdát és a szimpatizánsokat egy kis kirándulásra rokonaim és a család barátai fejébe. Bár lehet, hogy ez igen kegyetlen büntetésnek minősülne.
Mage
2008. 06. 12.
19:07:12

Dávid, itt áll mellettem Mr. Spock, és nem éppen vulkáni szavakkal kommentálta, hogy a létezését kétségbe vonod.
Muncika
2008. 06. 12.
19:09:59

Mage, a star trekes mentéd jó lesz.
Mage
2008. 06. 12.
19:13:18

Muncika: inkább egyedül szeretnék hazajönni onnan.
Dávid
2008. 06. 12.
19:28:53

Mage: ha Mr. Spock indulatossá vált, akkor az annak a jele, hogy öregszik vagy csak közeleg a pon farr. A helyedben vigyáznék most a közelében (:
Mage
2008. 06. 12.
22:11:53

Kirk nem győzte hangsúlyozni, hogy az egész hajón Mr. Spock messze a legemberibb.

Az igazi, mély barátságok egymás gyenge pontjainak folyamatos piszkálására épülnek.
lumma
2008. 06. 12.
22:45:28

Én úgy hallottam, a Gárdások kisebbségekhez tartózókat rabolnak el, hogy genetikai kísérleteket végezzenek rajtuk, meg saját korcsosult fajtájukat akarják frissíteni, mert nemsokára kihalnának, mivel olyan fura sötét öltözéket viselnek ami nem engedi át a fényt, és ettől betegek. És mások sorsára is érzékenyek, ami nagyon egészségtelen, meg új egy új bolygó is kell nekik, mert a régi az nem, és ez mind semmi, mert képzeljétek, az elrabolt emberek pénzét is elveszik!!
Az ismerősöm alig tudott elfutni előlük, pedig menetoszlopban rohantak utána!
Jerry1022
2008. 06. 12.
23:07:46

Egyébiránt a melegekkel semmi bajom, sem a gárdával (mit fogok kapni most ezért... mindegy), sem a többi... hogy is mondjam... eszmével, csak nekem az bosszantja a csőröm, hogy ezzel kérkedni kell. Bele kell paszírozni a másik ember tudatába a jelenlétüket. Ráadásul úgy, hogy ebből semmi előnyük nem származik, csak az aznapi haragosaikat gyűjtik maguk ellen. Az ilyen felvonulásokat egészen nyugodtan tarthatnák a Hősök terén vagy a Deák téren vagy akármelyik nyílt, tágas placcon, ahol nem akadályoznak semmiféle áthaladó forgalmat, mégis mutogathatják magukat.
mr.
2008. 06. 13.
00:52:33

lumma: :)

Mage: "És egy sáv külön nekem." - közvetlenül az enyém mellett.

amúgy ennek az egésznek (akár a felvonulást, akár a közlekedést nézzük) a megoldása kizárólag az egymás kölcsönös elfogadásban, tiszteletében és létezésének elismerésében rejlik. ez pedig egy olyan tulajdonság, melyet igen sok másik előz meg a listán, ha a magyarokról beszélünk.

érdemes megnézni párizst, ahol azért szintén elég gyakori a felvonulás és az útjain a bringások, motorosok, autósok mellett a görkorisok, deszkások is remekül megférnek. ott valahogy működik az, hogy a 2 x 4sávoson, a belső sávban, görkoris nyomul. nálunk kb. 5 percig maradna életben. elég sok görkoris rendőrt is látni arrafelé. az ilyesmi ott valahogy működik..
Jerry1022
2008. 06. 13.
00:56:49

mr. :Hát én valahogy nem tudnám szívembe zárva elfogadni azt a neccharisnyás, kopaszodó, kissé hájas, vizenyősképű tagot aki előttem riszál egy kamion platóján miközben épp sietnék valahová... (=))
mr.
2008. 06. 13.
01:11:22

a kölcsönösség alatt azt értem, hogy olyan útra szervezek felvonulást (ha egyáltalán felvonulást akarok és nem csak egy szimpla tüntetést), ahol van kitérő/kerülő út azok részére, akik nem kíváncsiak rá. pl. budapest é-d vonalán 3 főút is van, lehetne mondjuk az egyik rakparton nyomni és nem a körutakon. a másik, hogy lehetőleg nem csúcsforgalmi időszakba kellene rakni. vasárnap délelőtt bizonyára téged is kevésbé idegesítene az a kamion.
neccharisnyás riszálás: egy "u" szöges csúzli segítségével még szórakoztató is lehet.

a sokat emlegetett gárdánál azért pozitívumként el lehet mondani, hogy (tudomásom szerint) még nem kellett miattuk lebénítani a város közlekedését. általában csak másoknak amúgy sem nagyon kellő tereken bohóckodnak.
Ivon
2008. 06. 13.
13:22:17

Minden idők legnagyobb bulija Május 1 volt a Felvonulási téren. Tömegrendezvény szervezés felsőfokon, Önök kérték, meg minden.
-Hi Gay! Szeretném kérni George Michaeltől az Outside című számot, küldöm a Teve utcai srácoknak. ;)

PT
2008. 06. 13.
14:17:02

Régen nem értettem Veled ennyire tökéletesen egyet két oldalról is, Mage.
ViFlu
2008. 06. 13.
23:14:55

Hangosan röhögtem fel a post elolvasása alatt. Többször is. Meg utána is. Félelmetes, hogy valaki ennyire frankón megfogalmazta azt, amit én is gondolok.

(Egyébként engem még életemben nem akartak annyian és annyiszor elütni, mint egy CM alatt, illetve bicikliút melletti, gyalogosoknak fenntartott sávban, járdán. És én csak próbáltam szabályosan közlekedni.)

Mage
2008. 06. 13.
23:33:14

Ne feledd, a kerékpárosok olyan helyen dolgoznak, ahova mindegy, milyen állapotban érkezel.

(Kivéve Ivon-t)
Ivon
2008. 06. 13.
23:52:41

Van az irodában bomba kiskosztümöm, szocreálos, elvtársnős, sötétkék.
Mage
2008. 06. 14.
00:02:44

És zuhany.
3Rensho
2008. 06. 22.
17:16:43

Énspec értettem, eleve vonzódom a provokatív stílushoz. Nem mindenkinek jött át viszont, én meg kommentálnám az engem érintő részét, részeit, hisz kitért rá a diskurzus.

Mr., nagyon jól megfogalmaztad, elmondtad pontosan, miért rossz a városban a szeparált kerékpárút (nem lát az autós), de kerékpársávnak hívtad, ami viszont az úton van és jó (lát az autós végig). A "tessék leszállni és áttolni" nem frankó, te mit szólnál, ha munkába menet minden kereszteződésnél ki kéne szállnod és áttolnod a kocsit? Hadd menjünk a forgalommal, a látóteretekben végig, és ne, semmiképpen ne gyalogosok között, gépjárművektől rejtve. Veszélyes mindenkire.

Nem volna jó az se, ha eltolódna a post az emberek járműválasztás alapján történő leköcsögözésére, okos ember tudja, hogy a parasztság ettől független, aránya pedig azonos minden ilyen ad hoc módon definiált embercsoportban. A para annyi, hogy autóval nagyobbat lehet ölni.

A városi autózás kapcsán az jut eszembe, hogy liberálisként a "mindenkinek joga van azt csinálni, amit akar, amíg nem árt ezzel másoknak" elvet vallom. Az ártásnak viszont több szintje van. Közvetlen, például megüt, megöl, elveszi a pénzem. Közvetett és kollektív, például megmérgezi a levegőm, nem férek el tőle a járdán babakocsival, róla szól az egész város, engem gyalog aluljárókba kényszerít, nem tudok sétálgatni a Duna partján, mert a rakpart is az övé több sávban, stb. Ebbe belefulladunk mind szó szerint (EU aszondja, hogy egy évben max 35 napot szabad meghaladnia a légszennyezettségnek az eü. határértékeket; idén a 35. nap Budapesten februárban volt), mind az egyéni motorizált közlekedés helyigényét nézve (ha nem használod, akkor is irreális helyet foglal átlagosan 1.2 ember közlekedése).

A die hard bicikliellenességet (értsd: nem a bunkósággal van baj, hanem a kerékpározással egyáltalán; amúgy itt nem láttam ilyet) meg azért nem értem, mert a dugó meg a szmog jóval nagyobb volna, ha az összes bringás autókázna inkább.

=> Regisztrálni jó <=