space race :: 2008. augusztus 04., hétfő, 21:12:24 :: 4 komment

A Holdraszállás nevű hoax - ember nem járt a Holdon, ebben szinte biztos vagyok - nem pusztán hidegháborús bűn.

A holdutazásról készült fényképek láthatóan hamisak. Ez önmagában nem bizonyítja, hogy nem jártunk odafönn. Elképzelhető, hogy nem sikerültek a fotók, és azokat PR megfontolásból idelent pótolták. A holdutazás-szkeptikus érveket végigolvasva, és az űrkutatás mai helyzetét látva mindenesetre okosabban tesszük, ha kételkedünk. És ha mégis feljutottak Armstrongék a Holdra, a kérdés egyszerű: ugyan minek? Mi történt azóta, fél évszázad alatt?

A Hold, a Mars és a világegyetem meghódítása ugyanolyan megváltás-gondviselés-pótlék, mint az ufókra való reménytelen várakozás. Néhány évtizednyi olcsó illúzió. A nyolcvanas években a tudományos és áltudományos hírek az űrutazás, hipertérugrás, hibernálás, anyag-energia átalakítás lehetséges megoldásait taglalták. Ma az életben maradáson, az élelmiszer- és üzemanyagválságon gondolkodunk. Örülünk, ha a gyerek nem attól nő gyorsan, mert elfogyott az ózon. Reménytelenül keresünk a polcon mérgektől és mesterséges génektől mentes élelmiszert.

Az ember, aki elhagyja a szülőbolygót, egyszerű önáltatás. Akár a századforduló, amelytől a szellem győzelmét vártuk, és kaptunk helyette két világháborút. A huszadik század második felében a tudományhoz imádkoztunk, a gépektől és az atomoktól kértünk megváltást. Úgy tűnik, a gépeknek, az atomoknak és a módosított géneknek nincsen fülük. Vagy ha van, nem figyelnek ránk.

A világűrben szerettük volna megnyerni a csatát, és az egyszerű rizsföldeken veszítjük el.

Kíváncsian várom a következő Ígéretet.

 
 

Sandy
2008. 08. 04.
23:28:51

Egy régi kedves barátomnál voltunk pénteken vendégségben, mosolyogva mesélték, hogy a három fiuk közül az egyik hajlamos magáévá tenni érveket különösebb megfontolás nélkül. Egyszer Demokratával a hóna alatt kezdett hazajárni. A barátom ugyan szólt neki, hogy legalább csomagolja be állatos pornóújságba, úgy mégse akkora égés az utcán, de hatástalan volt. Aztán egyszer csak jött a kérdés: ti tudtátok, hogy a koncentrációs táborok meg a gázkamrák egy nagy átvágás?
Szóval az embernek résen kell lennie.
min
2008. 08. 05.
10:33:29

nekem az egyik rokonom ilyen.
amikor jártam hozzájuk festeni, akkor egyszerűen kiborított az elméleteivel. hogy magyarok vannak a holdon és a mars nem is piros, meg miegymás és hogy igazából a magyarok népesítették be a földet, de még Jézus is magyar volt.
eluntam.
egy idő után, csak fülessel voltam hajlandó festeni, aztán már nem is járok.
torques
2008. 08. 06.
13:04:28

Mage,
'merjünk nagyot álmodni'
:)
Fentebb felsoroltad a Panem et circenses utóbbi részének kellékeit. De talán még mindig jobb, hogy egyes emberek ezzel és nem terrorista akciók kiagyalásával, keménydrog-kereskedelemmel, stb foglalkoznak. Tűnődjenek csak az űrbe, ki-ki kedvére válogathat a méretekben a bozonoktól az ütköző galaxisokig megkaphat mindent; fantáziáljanak csak a hibernálás és 'küld fénypost' megoldásain.

Különbenis, hogy egy volt tanáromat idézzem: "szart ér a harag hatalom nélkül", csak azok tudnak érdemben foglalkozni a megváltó dolgokkal, akik valóban közel ülnek a forrásokhoz.

Na, érzem, jó kis vitát robbantok ki a fentiekkel...
rizóma
2013. 12. 08.
19:32:34

"...Az ember, aki elhagyja a szülőbolygót, egyszerű önáltatás..."

Asimov tévedett, de önkéntelenül is rámutatott a megoldásra:
Arccal az időutazás felé! Proceed to Eternity!

=> Regisztrálni jó <=