can't lose what you never had :: 2008. szeptember 21., vasárnap, 15:40:12 :: 46 komment
social

Vasárnap autómentes napot tartanak a kerékpárosok.

Ragyogó gondolat, kemény társadalmi üzenet: "Látjátok, mi ma se szállunk autóba".

Érdemes lenne ugyanezzel a logikával a vegáknak kijelölniük egy napot, amikor látványosan nem esznek húst. Vagy legyen évente egyszer matricákkal és bannerekkel hirdetett ünnep és hepaj, vonuljanak fel transzparensekkel az impotensek, és írják rá: "ma bizony nem dugunk".

Legyen ünnepe az összetartozásnak és az öndefiníciónak minden társadalmi csoportban, ne csak a bringásokról tanuljunk újat és izgalmasat, ha már a titkot - hogy nem autóval járnak - ők végre megosztották velünk.

Na, megyek tankolni.

 
 

Mage
2008. 09. 21.
16:26:16

Amit nem értek, hogy mindenfelé szeptember 22, vasárnapot olvasni.

Én autós fejjel gondolkodom, azzal szeptember 22. hétfő.

Steer
2008. 09. 21.
16:53:43

"Ha nem bírod az "autósokat", nem látunk szívesen, ne gyere el!
Az autómentes nap, és a demonstráció nem az autóvezetők ellen szerveződik, hanem az autómentes városért, amihez épp az ő együttműködésükre van leginkább szükség."

Mi nem bántunk, bátya, te meg akkor miért fröcsögsz? Te nem örülnél kevesebb autónak, amikor keresztülpöfögsz a városon? De. Akkor meg?
Steer
2008. 09. 21.
17:00:14

Ja és természetesen nem a "kerékpárosok" tartják, bizonyára elkerülte a figyelmedet, hogy holnap lesz az Európai Autómentes Nap, ami az Európai Mobilitási Hetet zárja le. :)

Persze mindenki annyit lát meg mindenből, amennyit akar.

link
Mage
2008. 09. 21.
17:52:47

link
"Vasárnap a Fővárosi Autómentes Napon"

link
"A szervezõk azt szeretnék, ha szeptember 22-én, vasárnap"

link
"Fővárosi Autómentes Nap
Az Európai Mobilitási Hét legnagyobb eseménye ez a vasárnap."
Mage
2008. 09. 21.
18:00:29

Hol bántottam a bringásokat? Pont azt mondtam, hogy milyen jó ötlet ez az ünnepség.

Tegnap sem bántottam, amelyik a budai felső rakparton a buszsáv jobb széléről kihajtott gyakorlatilag a bal kerekem elé, mindenféle hátranézés vagy jelzés nélkül, olyan egy másodperc alatt. Nem bántottam, mert készültem rá, hozzá vagyok szokva ezekhez a manőverekhez, mint minden autós, és számítok a 3-8 kivilágítatlan bringásra tíz kilométerenként, sötétedés után.
Steer
2008. 09. 21.
18:21:23

link
Az évszámot is megnézted? 2002.

A Fővárosi Autómentes Nap (ma van) pedig nem keverendő össze az Európai Autómentes Nappal (holnap lesz). Előbbi a város hétvégi programja szerencsétlenül elnevezve (vezetőink által, akik autós gondolkodásúak, akárcsak jómagad). Valóban le van zárva az Andrássy egyébként és mindenféle jópofa program van rajta.

Továbbmenve: a tahósági, ostobasági és önzőségi szint egyén-, és nem járműfüggő.

Én se szoktam az oldaltávot nem tartó, jobbkezet meg nem adó, kormányt rámhúzó, leszorító (majd piroshoz beálló) autósokat nem szoktam. Barátnőm se bántotta azt a szembesávban piroson 80-nal átrobogó autóst, aki majdnem kivasalta (leült inkább a padkára átgondolni az életét). Hozzá vagyunk szokva ezekhez a manőverekhez, mint minden bringás, és számítunk a 3-8 tahóra tíz kilométerenként, minden napszakban. Tényleg annyi, meg fogsz lepődni, de szerintem az autósok túlnyomó többsége jó fej.

Amúgy az általad vázolt probléma ismeretes előttünk is, éppen ezért jelenleg is kampányt folytatunk "Legyen lámpád, világos?" néven. Ha gondolod, lepasszolok matricákat, de jöhetsz szórólapozni és lámpát osztani is. Ne aggódj, majd mi is segítünk, ha lesz "a 30 az 30" meg "állj már meg a zebránál" kampány. Csakhogy nem sok esélyt látok rá. :)
Steer
2008. 09. 21.
18:22:25

Viszont biciklis agyammal írni természetesen nem tudok. Mert azt se szoktam nem szoktam.
Mage
2008. 09. 21.
18:30:53

Nem vagyok matricaragasztó típus. Az anyagi világ szorításában vergődő lelkemet elborzasztja a gondolat, hogy két külön tárgy fogja magát, és összeragad. Ha ezzel egyszer megbarátkozom, ígérem, világítós matricákba öltöztetem az egész városunk.

Gyalogosként gyakran szembesülök azzal, hány elmebeteg vezet autót, a volán mögött ülve viszont sem a gyalogosok, sem a motorosok nem okoznak komolyabb nehézségeket. Egyedül a biciklisek ijesztőek. Van bennük valamiféle sértett büszkeség - az általad leírtak alapján részben érthető okokból -, ami sokukat ön- és közveszélyessé teszi.

Szívesen kiszámolnám neked, az ismerőseim közül milyen arányban vesznek részt bringások és autósok az autómentes napon, de sajnos nullával nem lehet osztani.
Steer
2008. 09. 21.
18:52:50

Engem személy szerint nagyon elszomorít, hogy nincsenek ismerőseid.

A "van bennük" mondatod megint túlságosan nagy esernyő alá terel egy nagy (egyre nagyobb) diverz csoportot. Többféle bringás lehet veszélyes illetve érzékelhető veszélyesnek; ilyen a kezdő vagy a részeg és számodra ilyen a futár is. Utóbbi manőverei feltűnőbbek, ám ő tökéletesen uralja járművét, tudja, hogy mit csinál, előbbi meg kiszámíthatatlan baromságokat tesz. Sajnos.

Ugyanakkor ha például látnál a Bajcsyról a körútra balra kanyarodni, úgy gondolhatnád, hogy elment az eszem. Kalimpálok hátrafelé utat kérve, hátranézek, külső sávból bevágok belsőbe, majd egy hirtelen sarkos fordulattal átvágok ismét a külsőbe, mindezt a kanyarban. Nem értenéd, amíg meg nem próbálsz 23 mm szüles gumikkal villamossínt hegyes szögben keresztezni.

Arra gondolok csak, hogy az gyakran amit ostobaságnak és értelmetlennek látunk, az adott szituációban a legjobb vagy az egyetlen megoldás annak, aki benne van.
Mage
2008. 09. 21.
19:11:02

Nehéz eléggé hangsúlyoznom, mennyire támogatom a rendezvényt. Az általad ajánlott GY.I.K. oldalról idézek: "Szeretnénk elérni, hogy az autómentes nap [...] társadalmi vitát váltson ki."

Milyen társadalmi vita bontakozhatna ki, ha nem sorol fel senki ellenérveket? Ha bólogatnánk, soha, de soha nem érnétek el a fő célotokat.

Az autósok szívük szerint keblükre ölelnék a bicikliseket, a Critical Mass azonban évek óta társadalmi vitát akar. Bár a mentalitásunkkal ellenkezik mindenféle civakodás, végtelen empátiánkból fakadóan fejet hajtunk kívánságotok előtt.
Mage
2008. 09. 21.
19:28:23

"Engem személy szerint nagyon elszomorít, hogy nincsenek ismerőseid."

Vannak ismerőseim. Az autós ismerőseim többnyire autóval járnak. Ha isznak, taxival. A bringások hol biciklivel, hol én hurcolom őket haza.
Steer
2008. 09. 21.
19:28:43

Szerintem nem mondtam, hogy nem támogatod, egész másról beszéltem. Örülök, hogy te nagyon szeretsz minket, de ez tudod azért kevés, mert infrastrukturális kérdésekről meg hasonlókról itt a városban meg az országban nem te döntesz, ésatöbbi.

Egyébiránt két okból folytatok vitát itt, egyrészről azért, mert van egy célom, amit el szeretnék érni, másrészről pedig azért, mert rettentő élvezetes veled vitatkozni.
Steer
2008. 09. 21.
19:29:43

Meg ne sértődj egy laposan ellőtt fricskán, nem ismerlek ugyan nagyon, de csalódnék, ha így tennél.
Mage
2008. 09. 21.
19:32:42

Nem szoktam megsértődni könnyen, csak esős napokon.
Jerry1022
2008. 09. 21.
19:59:11

Szeretem az ilyen idény-látogatókat. Az ilyenek ülnek a google-ön és minden találatra lecsapnak ahol előfordul a szívüknek oly kedves kifejezés. Mint amilyen Andrásnak volt a KlubD. Vagy a Nácivadászoknak a Jud Süss.

Kíváncsi vagyok ki és honnan lesz a következő.
Mage
2008. 09. 21.
23:23:40

Jerry, te ma szociológia-edzésen voltál?
Jerry1022
2008. 09. 22.
00:25:07

Ha ezt kifejted nekem, hogy ez alatt mire gondolsz, legalább négy bővített mondatban, akkor válaszolok.
eva
2008. 09. 22.
00:43:06

Inkább kultúrantropológia, ők gyakrabban alkalmazzák a résztvevő megfigyelést.
Steer
2008. 09. 22.
01:15:24

Jerry, mi Mage-dzsel ismerjük egymást személyesen, bár leginkább közös barátaink vannak, nem egy. Én nagyon szimpatikus fejnek találom és szeretem azt a fajta vitakultúrát, amit visz.

Nem kell trollt keresni ott, ahol nincs. :)
NH
2008. 09. 22.
02:02:00

Hosszú leszek, de merek, mert itt úgysem szól be sennki, hiszen ez egy elfogadó blog. Történetesen ma itt is autómentes nap volt és a belga hatóságok ezt annyira komolyan vették, hogy minden kordon mellé párossával vezényelték ki a rendőröket. Mondjuk ez az én személyes véleményem, de úgy gondolom, hogy itt a kerékpározás sokkal szofisztikáltabban működik, mint az autóvezetés, de most nem térnék ki a számmal és a betűvel kezdődő rendszámok birtokosonainak vezetési kultúrájára. Csak annyit mondanék, hogy előbbi az vett, utóbbi pedig 8, forgalomban töltött órával, keményen megszerzett jogosítvánnyal jár. Szóval én itt sokkal jobban rettegek az autóstársaimtól, mint a bringásoktól.
Egyébként egy bringás ismerősömet a minap elütötte egy villamos, úgy, hogy hosszú métereken át húzta maga után, míg végre a kétségbeesett utasoknak sikerült megállíttatni a szerelvényt. A vezető megkérdezte, hogy van-e közöttük orvos, majd amikor talált, a dokit leküldte, becsukta az ajtókat és továbbrobogott. Szóval Európai Mobilitási Hét...
Mage
2008. 09. 22.
04:05:25

Jerry, Éva már elmondta a lényeget helyettem.
Mage
2008. 09. 22.
04:07:57

NH, ha nem egy ember épségéről lenne szó (ami csöppet sem mulatságos), megkérdezném, hogyan kanyarodott rá a villamos a biciklire, hiszen kizárólag az egyenes haladást keresztező, kanyarodó villamos nem élvez elsőbbséget más járművekkel szemben.
Jerry1022
2008. 09. 22.
11:02:28

Mage: Egyként itthon vergődök mandulagyulladással.

NH: Noigen, ez érdekes. A villamos tudtomal jelzésre (lámpára) indul és áll meg. Talán ha biringásunk figyelembe vette volna a tényt, hogy egy villamos nem tud ott és úgy megállni ahogy akar, talán nem történt volna baj.
elf
2008. 09. 22.
11:57:09

Egy bicikli út mentén lakom, ennek függvényében nagyon szeretném, ha minden bicklis autóval járna.
üdv !
2008. 09. 22.
20:34:10

Mage,egyszer betörik a fejed, amikor valamelyik felhívást követed a társadalmi vita kiváltására. (Bár az ellenvélemény minden vita ára.)

(Nem tartasz egy kicsit attól, hogy - l'art pour l'art csak úgy - a meggyőződésednek ellentmondó tábort erősítve, hogy legyen végre soraikban is valaki, aki képes értelmes összetett mondatokkal érvelni, a meggyőződésedet képviselő fél meggyőzettetik, s derekát beadva átadja a terepet? Csak kérdem.)
mr.
2008. 09. 22.
21:10:27

1x, 2x, 3x. szövegelemeztem, gráfot rajzoltam, visszacsatoltam, névmásokat indexeltem. kész. passz. feladtam. Jerry help! (kivételesen csak az utolsó comment erejéig.)
Jerry1022
2008. 09. 22.
21:31:38

Se alkohol, se maláta.

mr. ezer bocsi, de üdv! felszólalását én se tudom értelmezni.
Jerry1022
2008. 09. 22.
21:40:11

Megpróbálom azért...


Mage,egyszer betörik a fejed, amikor valamelyik felhívást követed a társadalmi vita kiváltására. -> Ha még egy, több embert hátrányosan érintő postot írsz abból bajok lesznek. |Bár az ellenvélemény minden vita ára. -> Habár a véleményed meg kell védeni. | Nem tartasz egy kicsit attól, hogy - l'art pour l'art csak úgy - a meggyőződésednek ellentmondó tábort erősítve, hogy legyen végre soraikban is valaki, aki képes értelmes összetett mondatokkal érvelni, a meggyőződésedet képviselő fél meggyőzettetik, s derekát beadva átadja a terepet? -> Nem félsz - hogy kicsit vitatkozzak veled én is, mint az egyetlen ember aki tud értelmes mondatokat írni -, hogy meggyőzöd az ellenfeled?
mr.
2008. 09. 22.
21:48:08

háááát, kb. én is erre jutottam. de ennek meg mi értelme?
úgy látszik, túlontúl egyszerű lélek vagyok. (vagyunk)
Mamzi
2008. 09. 23.
02:32:35

Ha biciklivel vagyok, az autósokat meg a gyalogosokat utálom, ha gyalog, akkor a BKV-t, ha kocsival, akkor a bicikliseket. Nekem bizony a k. anyám.
Sandy
2008. 09. 23.
08:23:15

Mamzi, én motoros vagyok, akkor mi jóban lehetnénk.
mr.
2008. 09. 23.
11:01:03

Mamzi: én is hasonló eredményre jutottam. egy korábbi post commentjeinél olvasható. (kb. középen)

link
Jerry1022
2008. 09. 23.
11:25:25

Én már csak annyit mondok:

I like Gemenc

- Aki ismeri a számot, az tudhatja mire gondolok. -
mr.
2008. 09. 23.
13:14:25

Jerry: és az árvíz, ha jól sejtem, most januárban jön, mikor lezárják a margit hidat, lánchidat és lezárva marad a szabadság híd.
Mage
2008. 09. 23.
14:25:37

Ha Üdv! mondatából kivágom a (nem kevésbé fontos) mellékszálat, a következő marad:

"Nem tartasz egy kicsit attól, hogy a meggyőződésednek ellentmondó tábort erősítve a meggyőződésedet képviselő fél meggyőzettetik, s derekát beadva átadja a terepet?"

Fordítok: "Nem tartasz attól, hogy ha játékból átállsz az ellenfélhez, legyőzöd a saját táborod?"

Válasz: soha nem tudtam önmagam ellen sakkozni. Próbálkoztam vele, amíg nem jöttem rá, hogy alapjaiban ellenkezik a világnézetemmel mindkét oldalon úgy játszani, mintha mindkét félnek volna esélye a győzelemre. Hiszen az egyikük veszíteni fog. És már réges-rég eldőlt, hogy melyik.
Mamzi
2008. 09. 23.
14:58:32

Sandy: sajnos Téged irigyellek, ezért kell némi extrával bírnod, hogy egyáltalán felül tudjak emelkedni kicsinyességemen.
Mamzi
2008. 09. 23.
15:00:58

Mr: az nem a közepén van, hanem maga a közepe.
Sandy
2008. 09. 23.
15:08:24

Mamzi, sok extrával rendelkezem a motoron: automata váltó, a bukósisakban klíma, nagyon kényelmes (mű)bőrülés.
mr.
2008. 09. 23.
15:30:49

Sandy: ezt a bukóba épített klímát hol lehet beszerezni? nekem mindig csak olyan jut, ami nem működik álló helyzetben.
Mamzi
2008. 09. 23.
15:57:05

Sandy, én valami olyasmire gondoltam, hogy combközépig érő bőrcsizmát húzol.
Sandy
2008. 09. 23.
16:12:49

mr., te a garázsban üldögélsz a motoron kánikulában?
mr.
2008. 09. 23.
23:33:23

ezek szerint, te nem a fővárosban élsz..
Sandy
2008. 09. 24.
08:33:09

mr, nem. Bár Szegeden is be tud dugulni a város, de ritkán, és jól behatárolható időszakokban és okokból - pl. most egy fontos csomópont felújítása miatt hónapokig gázos volt a belvárosi közlekedés, de még ezt is ki lehetett bírni. Olyat, amit minden alkalommal a Blaha környékén látok amikor Pesten járok, olyat itt soha nem tapasztalok. Ezért elég a két szellőzőnyílás a bukó tetején. De megoldható lenne egy elemes ventillátor eléhelyezése is.
mr.
2008. 09. 24.
14:17:35

Sandy: sajnos mostanában már nem csak a blaha. az egész. gyakran egy, másfél óra, míg keresztülvergődök a városon motorral úgy, hogy közben a kresz vonatkozó előírásait is némiképp szelektálom. (értsd: villamosvágányra, járdára, elzárt területre nem megyek fel, pirosnál megállok, de a sorok közt elmegyek, lámpánál, sorompónál meg előre húzok.)
krossz sisakban vezetek, 5 nyitott szellőzővel, de így is kétszer hajat mosok, mire átérek a városon.
üdv !
2008. 09. 25.
12:48:53

Mage, kösz. Akkor nem kell megismételnem. Jerry, Mr. bocs a fogalmazásért, de így volt üdvös ...
Ja, téma: Nincs biciklim. Nem is mernék a városban. A sok önző, csőlátó autós miatt. Mint én.

(Távmunkahelyet mindenkinek.)
Mage
2008. 10. 01.
16:32:45

=> Regisztrálni jó <=