large hadron collider :: 2008. szeptember 23., kedd, 17:04:07 :: 34 komment
documentary

A professzor feje körül vékony csövekben keringett a folyékony hélium. Gustav a harminctonnás elektromágnes talpánál összehajtott pokrócra fektette ráncos arcát, és álomba szenderült. Álmában hallgatta a héliumot.

A kegyetlen körülmények között cseppfolyóssá kényszerített nemesgáz ciripelő hangját nem említi egyetlen könyv és egyetlen cikk sem. A tudományos világ hallgat a csövekben vándorló hélium énekéről. Nem beszélnek róla, mert a létezéséről sem szereztek tudomást. Egyedül Gustav Hippocampus professzor ismeri kellő mélységben e ritka anyag valódi természetét. Gustav ciripelésnek hívja, bár a hang inkább olyanféle, mint ha szirének énekét próbálnánk visszaadni napszéllel működtetett elektronorgonán.

A professzor rugalmas, hosszúkás testű, sötétlila fénnyel szikrázó lényként úszkált egy távoli bolygó óceánjában. Teste körül forrt a hélium. Gustav hatalmasat ugrott, az ívet fehér és gomolygó csík rajzolta a légkörbe, mely szép lassan, nem sokkal a néma csobbanás után porrá fagyva hullott alá  és kezdett lebegni az óceán valószínűtlenül tompa csillogású felszínén. Gustav a parthoz ért, lábakat növesztett, és szemügyre vette a korántsem végtelen világűr peremére sodródott bolygó sötétkék, éles tarajokkal szabdalt, transzurán hegysége fölött terpeszkedő ismeretlen tartományt. A határvonalat, ahol téridő véget ér. Volt ott egy ajtó - amit kizárólag Gustav professzor rendkívül éles érzékeivel rendelkező lény láthatott. Nem vezetett sehová. Közvetlenül az ajtóban az őskáosz kiterjedés nélküli, elképesztő őrült forgataga várta a világot elemésztő entrópia végső diadalát.

A professzor felébredt, az íróasztalhoz sétált és hóna alá csapta számításait.

Thomas Pittengraph a monitor előtt ült. A nagy kísérletre vár - gondolta Gustav. Ez magyarázza, hogy ilyen korai órában szokásával ellentétben nem dr. Eva Laborewsky-vel üzekedik épp valamelyik nagy és drága kísérleti műszeren.

A nagy és drága kísérleti műszerek nyugtatólag hatottak Thomasra. Úgy érezte, ezekkel a gépekkel méltó elégtételt vehet az összes elemi részecskén. Thomas egytől-egyig gyűlölte az elemi részecskéket. Szinte életcéljává vált, hogy a svájci laborban minél többet ütköztessen egymásnak. Legszívesebben ki sem kapcsolta volna a gépeket, hiszen azok mindenféle mérés és elemzés nélkül is képesek dolgozni.

Thomas nem volt mindig ilyen. A gimnáziumi évek alatt, esténként, elalvás előtt gyakran gondolt az egyik - később rövid playboymodell pályát befutó - osztálytársára. "Ó. Mennyi részecske."

- Thomas, le kell állítanunk a gépeket.

A férfi felhúzta bal szemöldökét. Vagy mindkettőt, de azt a rendkívül empirikus Gustav nem láthatta, mert Thomas nem vette a fáradságot, hogy hátraforduljon.

- Valami gond van a héliummal, professzor úr?
- Nem, a héliummal minden rendben, Thomas.
- A transzformátor rakoncátlankodik?
- Nem.

Thomas végre az idős tudós felé fordult.

- Mi a baj?
- Nem szabad elvégeznünk a kísérletet.

Thomas felnevetett.

- Miért, mi történik? Elpusztul az egész világegyetem?
- Bizonyos módon igen. Bizonyos értelemben nem.

Thomas keze az indítógomb fölé tévedt. Soha, de soha nem ütköztettek még ekkora részecskéket egymásnak. A férfi minden vágya volt, hogy az összes létező műszerrel megfigyelhesse a pusztulásukat.

- Gustav professzor, mekkora esélyt lát arra, hogy ezt itt bárki komolyan vegye? - lépett be a terembe Eva.
- Nem számolok esélyekkel. Tényekkel dolgozom.
- Ellenőrizte a számításokat?
- Többször, mint gondolod.
- Hányszor?
- Mindig ellenőrzöm őket. Mindig - a mai napon. És Thomas mindig elindítja a gépeket.
- Nem értem.
- Minden jót - sóhajtotta Gustav, és tekintete Thomas kezére vándorolt, aki ebben a pillanatban szabadjára engedte a folyamatot, amelynek köszönhetően az egész Univerzum újra - mint mindig, ezen a napon - néhány másodperc múlva vissza fog zuhanni önmagába. Ahonnan vétetett.

És ahonnan ismét vétetni fog.

 
 

Jerry1022
2008. 09. 24.
21:17:26

Amennyiben az univerzum véges. Egyes tézisek szerint az univerzum tágul, az ősrobbanás következtében. A bumm után az energia gömbszerűen lökte szét az anyagokat melyből kialakult minden. Az energia még most is dolgozik. Ám cirka 1500 millió év múlva lelassul majd minden megáll, és a tömegvonzás következtében elkezd összesni, végül egy pontszerű "test"-be zsugorodik. Aztán megint bumm.

A másik tábor szerint pedig minden csillagból előbb utóbb fekete lyuk képződik, sorra minden kihuny, és végül az egész "meghal".

Akár ez akár az, egy földi kísérlet nem fogja az egész univerzumot elpusztítani. Pláne most hogy vizet találtak a Marson.
zsuzska
2008. 09. 24.
22:02:06

Jerry, minden tiszteletem mellett, ez most kivetelesen egy nemideillo hozzaszolas volt.
Mage: ezert most megbocsatom az almatermeloket.
Jerry1022
2008. 09. 25.
03:04:21

Bocsánat, hülyeséget mondtam - Néha velem is megesik... -.

Az univerzum végessége más dolog. Az arról szól ha egy űrhajó elindulna az egyik irányba nyílegyenesen, egy idő után visszatérne a kiindulási helyre. Ekkor az univerzum zárt. (Ez már nem Euklidészi geometria)

Nyitott az univerzum ha elindul az űrhajó nyílegyenesen és soha többé nem tér vissza.

zsuzska: miért is?
silence
2008. 09. 25.
11:32:43

9/10
eva
2008. 09. 25.
13:36:36

Jerry, szerintem annyiban nem ideillő, hogy az írás szempontjából teljesen mindegy, véges-e vagy végtelen.

Ez ettől függetlenül úgy jó, ahogy van. Fogadd el, vagy vesd el, de ne öld meg azzal, hogy megmagyarázod.
Jerry1022
2008. 09. 25.
14:46:32

Ja, elefánt a porcelánboltban?
zsuzska
2008. 09. 25.
14:48:55

Jerry:)
Eva: koszonom.
eva
2008. 09. 25.
14:57:48

Jerry, az elefánt és a porcelánbolt is nagyon jó dolog külön-külön.
Kifejted nekem ezt az ugyanoda tér vissza dolgot? (Végzetesen hozzászoktam ahhoz, hogy a Föld lapos, a geometria meg euklideszi.)

Zsuzska, igazán nincs mit.
Jerry1022
2008. 09. 25.
15:07:33

Elindul A pontból és egyenes vonalon haladva A pontba tér vissza. Ezt azt hiszem nem lehet tovább egyszerűsíteni XD. Egy olyan végtelenben mint az űr, aminek tényleg nincs se alja, se tetje, se oldala hanem csak a semmi, ezt nem igazán lehet "épésszel" felfogni.

Egy idejig a Földről is azt hitték véges; aztán kiderült hogy qvázi végtelen. Ha elindulsz a Földön A pontból egyenesen, előbb utóbb A-ba is érsz vissza. (Ha nem vesszük figyelemebe azt, hogy a Föld geoid alakú, hanem tökéletes gömbnek vesszük.) Na, ez is ilyesmi lehet csak nagyban. Meg itt tényleg egyenesen mész, nem követsz egy gigászi ívet.

Mert ugye az Euklidészi geometriának az a sebezhető pontja, hogy a Föld gömbölyű, így az azon húzott egyenes is tört része az ívnek. Meg most eszembe jut az is, hogy a Földön húzott egyenesek a végtelenben összeérnek és metszik egymást egy pontban - Az Euklidészi geometria rendszerében -; míg az attól eltérő rendszerben végig egymástól adott távolságra vannak, még a végtelenben is.


Ha valaki jobban ért hozzá, és hülyeséget mondtam javítson ki. Régen tanultam már geometriát.
eva
2008. 09. 25.
16:00:50

Jerry, köszönöm.
Valóban nem bírom felfogni, bár sokak szerint nem vagyok ép(eszű).
Régen nekem sokat tanítottak matematikát, aztán átnyergeltem a társadalomtudományokra, és most úgy érzem, a csapongó lelkem nyugalmának (már ha az önellentmondás feloldható) ezzel jót tettem, mert jobban esik elképzelnem, hogy a végtelen az, amikor elindulok, és ha nem fordulok vissza, bármeddig mehetek, sosem jutok vissza ugyanoda.
(Tényleg nem értem, hogyan lehet ugyanoda visszajutni. Miért? Miért? Azmiaz?)

Másrészt azt sem értem, hogy attól, hogy mi speciel a földön rajzolgatunk, az elvben létező sík, amire tesszük, még lehet teljesen lapos, és nem kell gömbfelületnek lennie. Mármint hogy ez miért baj.
Jerry1022
2008. 09. 25.
16:48:42

Azért, mert ha kimész a pusztába, és körbenézel a horizontot látod; nem pedig a világűrt. Vagyis az emberi érzékek is be vannak csapva, a tér ilyetén meggörbülése által. És ha ebben a hamis síkban húzol egy egyenest annak is hamisnak kell lennie. De ha elvonatkoztasz a hamis rendszertől, egy másik rendszerbe, ott az egyenes valóban egyenes lesz. Most jöhet a kérdés, ez miért is jó. Hát a tökéletesség végett.
Jerry1022
2008. 09. 25.
17:00:42

Egyébként én nem szeretném, hogy összezuhanás után ismét lenne minden. Az azt jelentenő, hogy Ő is visszatérne.
Dávid
2008. 09. 25.
17:14:49

Akkor most előveszem a száraz tudományos énem:
Igen, Jerry tévedsz. Kezdjük azzal, hogy az Euklideszi geometriának nincsen ilyen jellegű hibája. Teljesen precíz matematikai modell, ahol a dolgok működnek és számolhatók, a párhuzamosak per definicionem SOHA nem találkoznak. A Földre kiválóan alkalmazható, csak épp a Föld nem sík, hanem - és ezt jól mondod - geoid. Ha ráraknánk egy síkra, akkor pontosan egy ponton érne hozzá a síkhoz (a pontnak pedig nincs kiterjedése).

Az univerzum topologiájára többféle elmélet létezik. A legegyszerűbb a végtelen (ha-ha, egyszerű) tér feltételezése, amibe az általunk ismert univerzum tágul, egyébként állítólag laposan. A többi másik elmélet közül az egyik a Jerry által is emlegetett "az egyik oldalon kimegyünk és a másik oldalon (kicsit elfordulva) bejövünk" dolog. Ez is egy hipotézis, ami abból feltételezésből következik, hogy az ősrobbanás során a spektrum teljes tartományában sugárzásnak kellett volna keletkeznie, ami elvileg össze-vissza pattog a világegyetemben és mérhető. Azonban a mérések ehhez képest eltérést mutatnak, ami arra enged következtetni, hogy a viláegyetem korlátos méretű és Poincaré-dodekahedron alakú. Hogy miért jelenünk meg egy ilyen test másik oldalán, amikor kimegyünk belőle, azt nem tudom. Elméleti fizika, és a cikkeket ( link , link ) sem olvastam végig.

A végtelenségig tágulás és a tágulás-összezuhanás egy másik, de egy és ugyanazon elmélet két kimenetele, ami az univerzum teljes tömegének függvényében az egyik vagy a másik. A különbséget pedig a nem ismert mennyiségű sötét anyag adja.

Vissza a padlóra:
Mivel pedig semmilyen ilyen jellegű dologra nincsen bizonyíték és mind-mind csak hipotézis, gyakorlatban nem bizonyítható, bármennyire is érdekes és végtelenségig (ha-ha) kutatható téma, szinte biztos, hogy soha nem lesz rá válasz.

Ami az LHC-t illeti, én rohadtul nem aggódom semmi miatt. Ha fekete lyuk keletkezne, akkor azt mi már nem vennénk észre. Részemről ez egy hatalmas én igen érdekes kísérlet, ami végre egyszer sikeres nemzetközi kutatói összefogást igényelt, lenyűgöző infrastruktúrája van minden szempontból, egyébként is a fizika jelenleg ismert határait próbáljuk feszegetni, ami mennyire poén már és valami bizsergető és furcsa felemelő érzéssel tölt el.
eva
2008. 09. 25.
17:22:55

Attól, hogy az érzékeim be vannak csapva, nem muszáj a tudatomnak is becsapva lennie. Kit érdekel, mit látok, a lerajzolt dolgok is csak a kommunikációhoz kellenek, és igen tökéletlen utánzatai annak, ami a fejünkben van (l. "Ha nem vesszük figyelembe azt, hogy a Föld geoid alakú, hanem tökéletes gömbnek vesszük.").
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy az, hogy tudom, hogy amit a horizonton látok, nem úgy van, számomra nem elegendő érv ahhoz, hogy egy elvi konstrukciót elvessek.
(Ha jól tudom, az egész euklideszi cucc egy olyan világban lett kitalálva, ahol a Föld lapos, tehát akkor működnie kell, és az, hogy mi egy geoid alakú dolgon lakunk, nem hiszem, hogy ezt befolyásolja. Igazából Euklidésznek tök mindegy volt, hogy a Föld lapos vagy sem, a lényeg, hogy a sík mint olyan elvben létezik.)

Ki az az Ő?
eva
2008. 09. 25.
17:25:02

Dávid, már vártalak.
Jerry1022
2008. 09. 25.
17:35:11

Dávid: kösz.
eva: Ő, akit nem nevezünk nevén, mégis feháborodik a névtelenségen.
Dávid
2008. 09. 25.
17:45:29

Te a hétfői után egy jó darabig inkább kurvára ne szólj be nekem.
Dávid
2008. 09. 25.
17:49:26

Inkább menjünk szombaton pálinkafesztre
Jerry1022
2008. 09. 25.
17:50:32

Most én ne, vagy eva ne?
Dávid
2008. 09. 25.
17:58:30

Jerry: tippelj!
Mage
2008. 09. 25.
18:07:20

Éva, segítek. Jerry arról magyaráz, hogy ha a hegyoldalban állsz, és jobbra lősz a tankkal, akkor a lövedék a képernyőről kirepülve a bal oldalon érkezik vissza, becsapódik, és elpusztítja az ellenségedet.

link
eva
2008. 09. 25.
18:39:07

Akkor még egyszer: Dávid, már vártalak. Tekintve, hogy elméletekről van szó, tudtam, hogy számíthatok a tudásodra.
Tudod jól, hogy soha nem emlékszem, melyik nap mondtam mit.

Mage, van egy csomó alaptalan félelmem is, ne ijesztgess.

Jerry, mégy helyettem pálinkázni? Nekem nem fekszik annyira ez a tömény élvezet dolog.
Jerry1022
2008. 09. 25.
18:41:41

Nekem se. Sörök, borok és egyéb hosszúitalok oké, de a rövidtől émelygek.
Dávid
2008. 09. 25.
18:48:13

Jerry: az hagyján, de nem vagy reprodukciós kapacitásaid erejének teljében levő hetero- vagy biszexuális nő.
eva
2008. 09. 25.
18:49:57

Dávid, a pálinkának mindegy, ki issza.
Dávid
2008. 09. 25.
18:55:59

Szerintem nem (:

De most önző módon legyen az, hogy nekem nem mindegy.
Mage
2008. 09. 25.
19:04:56

Dávid, jól értem, hogy gyereket szeretnél?
Dávid
2008. 09. 25.
19:05:18

Ő izé. Na azért tegyük hozzá, hogy nőből se mindegy. Válogatott pálinka, válogatott társaság.
Dávid
2008. 09. 25.
19:28:23

Mage: szeretném megadni az esélyét annak, hogy a pálinkázásból potenciális közös megöregedés váljon. Ebben az esetben jól jöhet.
eva
2008. 09. 25.
19:36:10

Még jó, hogy inkább forralt borozunk...
Dávid
2008. 09. 25.
19:51:54

Éva: mindig szeretem megadni az esélyét... Nem nagyon van nekem mostanság időm arra, hogy zsákutcákra pazaroljam. Maradnak a barátok és a potenciálisak (nem diszjunk halmazok).
Jerry1022
2008. 09. 25.
19:53:42

Dávid, mielőbb hosszabbra tervezel vele, ajánlok egy pár órás közös fürdőzést a delikvens nővel. Akkor meg tudod nézni, hogyan nézteg ki egymás melett ráncosan.
Mage
2008. 09. 25.
20:58:24

És ha öntesz a vízbe kevés pepszint és sósavat, kiderül, hogy néztek majd ki egymás mellett a cet gyomrában.
Jerry1022
2008. 09. 26.
00:03:11

Legfőképp Mage-nek ajánlva:

link

Nekem legalábbis az ő írásai ugrottak be róluk.

=> Regisztrálni jó <=