heal :: 2010. december 29., szerda, 06:08:51 :: 55 komment

- Hoztál nekem altatót?
- Apám hozott.
- Szegény, mennyit jár pszichiáterhez amiatt, hogy én össze-vissza alszom.
- A körzetihez jár.
- Az felírhat ilyen erős altatót?
- Persze. Apám visz neki egy üveg pálinkát. Sorba se kell állnia. Tessék, kiváltottam az ügyeleten.
- Köszönöm.
- Ezt nem hiszem el.
- Mi a baj?
- Tíz darabos. Mindig húszasat írat fel.
- Biztos vagy benne?
- Miért írna mást az orvos, mint eddig?
- Visszamegyek az ügyeletre.
- Este 11 óra múlt, hideg van, csúszik az út, szakad a hó. Nincs jobb dolgod?
- Felhívom, és megkérdezem, mi van a recepten.

***

- Na, mi van?
- Fél óra alatt ötször hívtam a gyógyszertárat. Nem veszik fel.
- Hagyd.
- 10 darab gyógyszerért soknak érzem az egy liter pálinkát.
- Az nem baj, csak apám aggódik, hogy mennyi altatót eszem. És máris küldhetem érte újra.
- Engem meg az idegesít, hogy 2010-ben nem működik a telefon.

***

- Jó estét. Nemrég járt itt valaki, kiváltott egy altatót, és 10-eset kapott. Lenne kedves, megnézhetném a receptet? Úgy hiszem, hogy 20-as volt.
- Persze, máris. Itt van. Ez bizony 10-es.
- Én 20-nak látom.
- 10mg.
- Igen, de 20 szem. Ebben meg csak 10 van.
- Ja. Kérem a blokkot.
- Egyébként hallatszik odabent, ha csörög a telefon?
- Igen. Most is épp csörög.
- Tudom, én hívom.
- Nem tudom felvenni, mert akkor maga, aki itt kint áll, megsértődik. Folyton ez van.
- Nem kell felvenni, mondom, én hívom.
- Hozom a gyógyszert.
- Köszönöm. A vásárlók könyvét is, legyen szíves.
- Azt nem adhatom ki ezen az ablakon.
- Akkor?
- Holnap reggel 9-kor be lehet jönni kitölteni.
- Komolyan azt szeretné, hogy azt is beleírjam, hogy nem adta ide? Higgye el, tényleg kitöltöm.
- Kérem, uram, legyen önben is jóindulat. Nézze, itt a számla a különbözetről. Csak egyszer számoltam fel ügyeleti díjat, nem kétszer. Én jóindulatú voltam. Legyen ön is az. Kérem.
- Tessék? Még jó, hogy nem számolta fel kétszer, hiszen maga hibázott, és ezért nekem kellett visszajönnöm. És nem az a bajom, hogy hibázott, mert az bárkivel előfordul - bár nem jó éjjel, hóesésben idáig eljönni. De eljönnék én egy rossz szó nélkül, mondom, van ilyen. Az a bajom, az viszont nagy baj, hogy ötször hívtam, és nem vette fel, pedig kicsörög. És nem tudtam, hogy van-e értelme elindulnom.
- 90-en álltak sorban.
- Most egyedül állok itt.
- Eddig 90-en voltak. Ez megy egész nap. Mindig. Ön megsértődik, hogy nem veszem fel, ők azon, ha felveszem. Így dolgozom.
- Mondom, ötször hívtam.
- Akkor írjon bele. Én jóindulatú voltam.

A beszélgetés nem volt túl érdekes, nem is azért írtam le. Hanem azért, mert ez a tipikus beszélgetés az éjszakai gyógyszerésszel.

Eddigi élettapasztalatom alapján ki merem jelenteni, hogy szinte az összes éjszakai patikus így viselkedik éjjel. (Hogy nappal milyenek, azt nem tudom.)

Szóval amíg a szakadó hóban az utcán álltam, az ablakon át figyeltem a gyógyszerésznő arcán végigfutó érzelmeket. Amit láttam, az a következő körülmények maradéktalan együttállása esetén lenne indokolt:

- igazából fodrász, cukrász vagy óvónő akart lenni, de a szülei szíjjal verve zavarták az éjszakás-gyógyszerész-szakra
- évek óta ingyen dolgozik, jótékonyságból, éjjel-nappal, amit a nyakában lógó, jól látható 024-es máltai szeretetszolgálat medál jelez
- életeket ment nap mint nap
- leköptem

Én csak az utolsóról tudok nyilatkozni: az nem történt meg. Az első hármat illetően csak tippelhetek.

Azt viszont tudom, hogy a legbiztosabb módja annak, hogy az ember elkerülje, hogy éjjel gyógyszereket ad el, az, ha nem megy éjszakai gyógyszerésznek.

Mégis, mit várt, mi fog történni? Nem jön senki? Vagy eladják magukat a gyógyszerek?

Egyszer nyitni fogok egy pályaválasztási tanácsadót, ahol majd senkinek nem mondom meg, mivel foglalkozzon. Csak azt fogom közölni az érdeklődővel, hogy ha a téglával való fizikai kontaktus kesztyűn keresztül is allergiás tüneteket vált ki nála, akkor lehetőleg ne álljon kőművesnek. És ha betegesen retteg a távoli égitestek gyilkos sugaraitól, kerülje a csillagászatot. Ha pedig egyformán gyűlöli az embereket és az ételeket, gondolkozzon el, milyen pálya jöhetne szóba az éttermi felszolgáló helyett.

Talán mindez túlzásnak hangzik, de egyáltalán nem az. Az egészségügyben dolgozókra jellemző emberutálatnak például külön mértékegysége kellene legyen.

A helyzet az, hogy nagyon sokan dolgoznak még éjjel. Talán sosem fordult elő velem, hogy az éjjel-nappaliban megsértődött az eladó azon, hogy vásárolok. Pedig többnyire nem az övé a bolt, nem kap jutalékot. Mégis örül, hogy van vevő, főleg, hogy még szólok is hozzá néhány jó szót.

Ezzel szemben az összes éjjelnappali gyógyszertáros halálos sértésnek veszi, hogy fel mertem kelteni a csengővel, pedig nem is haldoklom, mi több, gyógyszer nélkül is megérném a reggelt. Tényleg arra számított szundikálás előtt, hogy egyetlen elalvással kihúzza munkaidőben, egészen hajnalig?

Nyilván szörnyű lehet, hogy 90-en állnak a sorban. A végén még a válság ellenére sem zár be a patika , és a jövő hónapban is lesz munkahely.

Emlékszem, az utolsó osztálytalálkozóról hamar eljöttem, mert fájt hallgatni az orvosok panaszkodását, főleg, amikor az elitgimnázium elittanulója azon agonizált, hogy éjjel néha ügyelnie kell.

Jelzem, hogy az orvos, a nővér és a kórházi portás szakmák kivételével egy egész életen át elkerülhető a kórházi éjszakai ügyelet.

Az osztálytalálkozón amúgy azt is hallhattam, hogy a "sok köcsög beteg" bemegy éjjel, pedig semmi baja, csak a hasa fáj. Vegyen be egy nospát!

A kérdésemre, hogy honnan tudja a nem orvos beteg, hogy mekkora bajt jelez a hasfájás, sértett fejcsóválás volt a válasz.

Kíváncsi lennék, hány orvos tudna egyedül felinstallálni egy Windowst.

Emlékszem, amikor felhívtam egy kórházat, hogy hova tudok bemenni baloldali, mellkasi, szúró fájdalommal, mire a diszpécser közölte, hogy sehova, azonnal küldi az ügyeletet értem. Aztán a két ügyeletes onnantól, hogy az ajtón belépett, végig veszekedett velem, és megbüntetett, mert indokolatlanul hívtam ki őket. Máig szégyellem, hogy kifizettem a büntetést.

Aztán, ha azt mondod valamelyiknek, hogy ő a szolgáltató, én meg a fizető ügyfél, akkor vagy hörögni kezd - kéne járni tüdőszűrésre -, vagy néz rám depressziósan, remegve, mint az éjszakás gyógyszerész.

Úgy gondolom, hogy a közalkalmazottak, főleg az egészségügyiek 95%-a egy vállalkozás élére állítva egy hónap alatt képes lenne végleg leépíteni egy többszáz fős, alapvetően elégedett, fizető ügyfélkört.

Ezeknek az embereknek fogalma sincs arról, mit jelent az ügyfél bizalmát megnyerni, és rávenni arra, hogy elégedetten fizessen, és jól is járjon. Viszont ezek az emberek olyan szakmát választottak, amin mások egészsége vagy akár élete múlik. Ebből kifolyólag azok a mások kiszolgáltatottak velük szemben - és itt van a lényeg, azt hiszem.

Az ilyen ember hatalmát nem a saját tehetsége, a szorgalma vagy hozzáállása adja, hanem az én életösztönöm.

Természetesen akad kivétel, rögtön kétféle is: az egyik nagyon becsületes, többnyire szegény, kedves sztk-s, a másik szintén kedves, nem lehúzós, mégis piszkosul gazdag magánorvos.

A kettő közötti különbséget a karizma, a tudás, a hozzáállás és az ész adja.

Ami viszont nagy szerencse, hogy Magyarország rendkívül gazdag kőolajban, földgázban, és az ország testét hatalmas arany- és gyémántlelőhelyek szabdalják keresztbe és hosszába, így semmi gazdasági hátrány nem származik abból, hogy itt ennyire utál dolgozni a nép.

Egyedül azt nem értem, hogyan lehet valaki akkora szerencsétlen lúzer, hogy rosszkedvű legyen, miközben gyógyszertárban dolgozik.

Az egy dolog, hogy a női test és egyes parfümök után a gyógyszertáraknak van a világon a legjobb illatuk. A pácolt fa, az aszpirin és az a sok finom vitamin kompozíciója a levegőben mindig könnyeket csal a szemembe. A jó - és műkedvelő - orvost onnan lehet felismerni, hogy a rendelőjében kellemes illatú gyógyszereket tart.

Na de a rosszkedv? Úristen. Hány ezer féle gyógyszer van egy patikában? Ha ABC rendben halad, és minden nap alatt másikat vesz be, évek alatt sem ér a végére.

Aki ilyen munkahelyen sem képes a boldogságra, az tényleg nem érdemli meg.

 
 

mr.
2010. 12. 29.
19:52:36

a sok megfáradt, unott arcú éjszakai patikust én is ismerem. (meglepő módon, a fiataloknál gyakrabban tapasztalom, mint a régi vágású hatvan körüli gyógyszerészeknél.) általában ez a lestrapált éticsiga tempójú kiszolgálással párosul. engem is bosszantani szokott, nem véletlen, hogy az első kedves arcú, állandóan mosolygós éjszakai patikus annyira meglepett, hogy elvettem feleségül. legalább egy ilyen legyen a környezetemben.
a probléma azonban könnyen orvosolható lenne némi jogalkotói akarattal. ehhez azonban nem árt ismerni, hogy miért is alakult ez így ki:
először is, a patika egy nappali bolt. egy vagy kétműszakos és úgy van nyitva, mint egy fodrász, pék, ruházati, trafik vagy számítógép alkatrész bolt. reggeltől este hatig-nyolcig. a világon mindenhol és nem csak nálunk. a patika nem tesco vagy disco, aminek éjjel is nyitva kell lenni. ha valaki a kenyerét, ruháját meg tudja venni nappal, az a gyógyszerét is.
ha a beteg éjjel beteg és nagyon beteg, akkor mentőben, ügyeleten, kórházban a helye. ha ennyire nem beteg, akkor ráér neki reggel is az a gyógyszer.
természetesen előfordulhatnak olyan rendkívüli esetek, amikor éjszaka nem kell bevinni a beteget a kórházba, mert otthon még kezelhető vagy a kórházban már nem kezelhető. ilyen pl. egy heveny gyomorgörcs, akkut fogfájás, komplikáció mentes magas láz stb.
erre találták azt ki, hogy egyes nagy forgalmú vagy kulcshelyen lévő patikákat köteleztek az éjszakai ügyeletre. itt az éjszakai ügyeletet a _meglévő_ _gyógyszerészek,_ _önkéntes_ alapon,_ _térítés_ _nélkül_ látják el. tehát nincs másik műszak, nincs plusz pénz. aki éjjel kiszolgál, az fog másnap reggel is bent lenni. ez úgy lett kitalálva sok évvel ezelőtt, hogy az ügyeletes patikus éjjel alszik az ügyeleten és a kerületében ha éjszaka előfordul 1-2 sürgős eset, akkor felkel kiszolgál és visszafekszik aludni. (vidéken, kisebb helyeken pl. összesen egy vagy két ember dolgozik a patikában. ráadásul ahol kettő, ott is csak az egyikük tarthatja, mert gyógyszerészi státushoz van kötve, a másik meg asszisztens szokott lenni.)
ez egy darabig működött is hazánkban (megjegyzem külföldön ma is működik), de mi szeretünk visszaélni mások jóindulatával (pl. a karitatív szervezetek mentőit is előszeretettel használjuk taxinak). divat lett hazánkban, hogy a betegek késő estére éjjelre halasztották patikai bevásárlásaikat és napközben egyéb "fontos" dolgaikat intézték, mondván a patikák úgy is nyitva vannak. éjszaka meg érkeztek a patikába szemránckrémért, vitaminokért, óvszerért, meg egyéb halaszthatatlan dologért, kikészítve ezzel az önkéntesen éjjeli műszakot vállaló patikust. csak arról az apróságról nem vettek tudomást, hogy ez az ott dolgozó önkéntes, erkölcsi, térítésmentes, karitatív vállalása.
valódi éjszakai műszakot (külön szakképzett emberek felvételével) nem tud fenntartani a patika, mert ahhoz kevesen mennek be és éjjel a fő cikk a gyógyszer, amin jelképes a haszon. egy 1000 forintos gyógyszeren kb. 5-10 forint. (a patikák nem a gyógyszereladásból tartják fenn magukat.)
mikor egyre több patika tagadta meg az éjszakai műszakot, akkor kitalálták az ogyi-ban, hogy korlátozzák az éjszaka kiadható cikkek körét, hogy a c vitaminosokat meg az arckrémeseket kiszórják a sorból. ez azonban hosszú távon nem működött, mert gyakran változtak a készletek, így gyakran kellett frissíteni a listát, továbbá a cukorbetegnek is éjjel kettőkor jutott eszébe, hogy a két hete fiókjában porosodó receptet kiváltsa. és az inzulint meg ugye illik kiadni.
a következő ötlet az ügyeleti díj bevezetése volt. 20 évvel ezelőtt 80 forint volt, ami akkor komoly visszatartó erő volt ahhoz, hogy a hipochondereket meg az éjjeli bagoly hobbivásárlókat távol tartsa, és csak a valóban rászorultak zaklassák éjjel a patikusokat.
ma azonban 150-250 forint között változik az ügyeleti díj, melyet egy rendelet maximalizált. nagyon egyszerű lenne a megoldása annak, hogy mosolygós, kipihent patikust lássunk, ha sajnálatos módon egyszer éjszaka arra szorulunk. fel kell emelni az ügyeleti díjat egy komoly összegre (pl. 10 000 forintra), hogy csak a valóban sürgős betegek éljenek vissza a patikusok jóindulatával az éjszaka folyamán.
(a sürgős receptekre az orvos ugyan is automatikusan ráírja, hogy "statim", azaz ügyeleti díj nélkül kell kiadni. tehát a valóban sürgős betegeknek soha nem kellett és ma sem kell éjjel ügyeleti díjat fizetni, hiszen az orvos eleve sürgős kiadásúra írja a receptet.)
Jerry1022
2010. 12. 29.
20:15:32

Az úgy nem lenne rövidebb, ha a pálinka nem a dokihoz hanem a rendszertelenül alvóhoz kerülne? Vagy csak én szeszelek gyakrabban, hogy ilyesmire gondolok?
mr.
2010. 12. 29.
21:04:11

ez tényleg jó ötlet. vagy egy korsó sör helyette.
Jerry1022
2010. 12. 30.
01:29:18

mr.: úgy látom, te is abba a csoportba tartozol, akik ha meg akarják lepni a májukat, vizet isznak.

Semmi gond, lassan én is átsorolok ide.
Jerry1022
2010. 12. 30.
01:29:40

Sőt, egyes ismerőseim szerint már rég ott vagyok én is.
Jerry1022
2010. 12. 30.
01:30:09

Na jó, szerintem is ott vagyok már.
Mage
2010. 12. 30.
03:49:53

Emlékeim szerint én nem pont az alkohol hatása alatt beszélgettem magammal.
Mage
2010. 12. 30.
03:55:44

mr.: "divat lett hazánkban, hogy a betegek késő estére éjjelre halasztották patikai bevásárlásaikat és napközben egyéb "fontos" dolgaikat intézték"

(Egyáltalán minek vannak nyitva nappal, ha mindenki éjjel jár?)

Ha divat - igény - lett éjjel venni gyógyszert, akkor nem morogni kell, hanem üzletet építeni rá.

Kereslet-igény-szolgáltatás. Nem gondolom, hogy ezek bűnös fogalmak lennének.

Amennyiben fárasztó az éjjeli ügyelet, kell érte kérni több pénzt, és nappal aludni.

Vagy mégiscsak kellene gyógyszert árusítani a benzinkutakon. Lehet, hogy az se volt az ördögtől való gondolat.
mr.
2010. 12. 30.
05:26:06

Mage: megkérdeztem ma párom egyik volt kollégáját, aki manapság is szokott ügyelni. 10 évvel ezelőtt éjszakánként 2-4 beteg volt, most 50-80. ennyivel nem romlott hazánk egészségügyi állapota. nyilván nagy részük "hobbivásárló". ha nyolcvannal számolsz és fejenként mondjuk 1000 forintot költenek, akkor 80x10-20 ft, azaz kb. 1500 ft a haszon. ehhez még hozzá jön az ügyeleti díjnak az a része, amit nem kell leadnia az oep-nek. mondjuk 5000 ft.
szerinted milyen üzletet lehet építeni egy napi (éjszakai) 6500 forintos bruttó bevételre? a villanyszámla többe kerül. ez csak karitatívan megy. nem csak nálunk, a világon mindenhol. csak tőlünk nyugatra (és keletre) nem élnek vissza vele.
és persze az sem megoldás, hogy a bevétel növelése érdekében bezárjanak pár éjjeli patikát, mert most is nagyvárosonként csak 1-2 üzemel. budapesten is 10-13 van összesen. ha a háromnegyedét bezárnák, az sem lenne megoldás. a beteg lázasan újpestről csepelre mehetne egy lázcsillapítóért.

"Kereslet-igény-szolgáltatás. Nem gondolom, hogy ezek bűnös fogalmak lennének."
nincs akkora kereslet. a haszonkulcs meg 0.5-2% között van. erre te nem építesz semmit. a zara butikod sem nyit ki éjjel, pedig azok egy cseppet nagyobb haszonkulccsal dolgoznak.

"Amennyiben fárasztó az éjjeli ügyelet, kell érte kérni több pénzt, és nappal aludni."
pontosan ezt írtam le én is. fel kell emelni az ügyeleti díjat 5-10000 forintra. vagy elszoknak az éjjeli baglyok vagy pedig továbbra is jönnek és beállíthat a patika egy új műszakot. (új műszakhoz minimum két ember kell, mert csak éjszaka nem dolgozhat gyógyszerész.)
viszont most nem lehet kérni több pénzt, mert az ügyeleti díjat egy rendeletben maximalizálták. de ezt is írtam.
a benzinkutakon most is árusítanak gyógyszert. természetesen csak nem vényköteleseket. sőt, gyógyszer kiadó automatákat is terveznek, de erről még folyik a szakmai vita. (legalább is az oep ezt nyilatkozta. szerintem meg inkább a lobbi harc folyik.)
Mage
2010. 12. 30.
15:14:24

Benzinkút: igen, árusítanak, és rögtön utána az összes értelmes gyógyszer vénykötelessé vált.

Az OEP-nek mennyit nem kell leadni az ügyeleti díjból?

A Te számaidnál maradva havi 195 000 forint az éjszakai bevétel. A villanyszámla nem lehet több, mint nálam, de tegyük fel, hogy fűtenek is vele (csak az éjjeli villanyszámla számít), marad 180 000 forint. Ez több, mint a magyar átlagbér. Ennyiért nagyon sokan odaülnének.

Nem lehet, hogy csak simán lenyúlja valaki? Mert ha igen, arról nem az "éjszakai baglyok" tehetnek.

Mage
2010. 12. 30.
15:18:32

Ja, és miért kap egyáltalán az OEP az ügyeleti díjból? Ott kell hagyni a gyógyszertárban. Ja, hogy akkor az vizitdíj lenne, hiszen az is az orvosnál maradt volna.

Napi 100 vásárló * 300 Ft * 30 nap = 900 000 Ft.

Jé, ezek a nyavajás éjjeli baglyok pusztán azzal, hogy éjjel vásárolnak, havonta betesznek gyógyszertáranként +1 millát az egészségügyi kasszába. A jó anyjukat.
Jerry1022
2010. 12. 30.
16:34:05

Jajj, Mage, de ez a szociális-gazdasági háló átszervezését jelentené, amit ugye kormányszinten sem szabad bolygatni, mert az ember megélhetésével, nyugdijával játszanának akkor, csak így pikk-pakk. Azt meg egyik felelős vezető szervezet se vállalná.
mr.
2010. 12. 30.
17:44:27

akkor a számok egy éjszakai (harmadik) műszakhoz:
legalább két gyógyszerész kell, mert egy főt nem tehetsz be éjszakára. törvényileg sem teheted és józan ész szerint sem. a gyógyszerésznek ugyan is ismerni kell az aktuális készletet, jobban mint egy orvosnak. azaz folyamatosan nappali képzésekre kell járni, orvoslátogatót fogadni és a patikai rendeléseken is részt venni, ami szintén csak nappal lehetséges. nem beszélve a helyettesítésekről. gyógyszerészt 350000 alatt nem kapsz. budapesten még ennyiért se nagyon. pláne éjszakázni. két fő esetén ez 1.600.000 forint járulékokkal együtt havonta. egy éjszakai nyitvatartáshoz kell fűtés (általában nem fűtik éjjel a patikákat vagy csak temperálják), világítás, üzemeltetni kell a pénztárgépet a vényolvasó gépet, fizetni kell a szallagokat és a tranzakciós költséget annak szoftverfejlesztő cégnek, aki az on-line elszámolást végzi a tb-vel, oep-pel. ez összességében 12-13000 forint lenne éjjelente. (annál a közepes méretű pesti patikánál ennyi, ahol tegnap megkérdeztem) tehát összességében havi bő kétmilliós bevételt (nem forgalmat!) kellene produkálnod az éjszakai műszakban, hogy nullszaldós legyél. legyen egy éjjel átlagosan 40 beteg. több nem lesz mert ünnepnapokon, szabadságolási időszakban szinte nulla a forgalom. (ekkor csak a "valódi" betegek jönnek) nőni sem fog a létszám mert azért az emberek nagy többsége éjjel alszik, nappal dolgozik és nem olyanok, mint te vagy én. a negyven főből 10 statimos receptet fog hozni. vagy azért mert a körzeti/ügyelet ráírja vagy azért mert a beteg maga ráhamisítja. ez még most is előfordul, amikor 150-250 az ügyeleti díj. ha magasabb, akkor még többen fogják ráírni. ráadásul az éjjel kiállított receptek kézi receptek, azaz elég egy golyóstoll a hamisításhoz. a patikus meg nem igazságügyi szakértő. ha egyértelműen látszik a vényen a hamisítás (pl. kék tollal írták rá, miközben a többi szöveget feketével) akkor is ki kell adnia, nem tarthatja vissza hiszen emberéletről van szó. a 10 ügyeleti díjat nem fizető betegen lesz kb. 1000 forint hasznod, a maradék 30 főnek kell a közel 70000 forint napi nyereséget hozni.
tegyük fel, hogy az oep is belátó és sikerül vele megegyezni a kamarának, hogy ne a felét, csak a harmadát nyúlja le az ügyeleti díjnak. ekkor kb. 4000 forint jön ki betegenként ügyeleti díjra. és akkor most nem beszéltünk arról, hogy ebből a harminc emberből valójában hány lesz hajlandó elmenni 4000 forintért éjszaka venni egy óvszert vagy egy kalmopyrint. (megtippelem: negyede sem)
hát ezért nem megy. nem csak nálunk, sehol másutt a világon. legfeljebb egy-két gazdagabb országban az önkormányzat bepótol egy kis pénzt az éjszaka ügyeletet tartó patikákba, szintén szociális alapon. nálunk ennél fontosabbra (pl. sürgősségi betegellátás) sincs pénze az önkormányzatoknak.
Jerry1022
2010. 12. 30.
19:07:18

Ha a készülék a kiszolgáló pulton vagy az alatt lenne, akkor szerintem fel is lehetne venni. Gondolom egy gyógyszerész nem gyökérrel kapcsolódik a földhöz és nem is fotoszintetizál, ergó képes arra, hogy amíg csipgja be a gyógyszert, addig vállgödör-arc megtartó technikával kezelje a telefont is. Akármilyen hosszú telefonkábel szerintem nem drágább mint egy teljes éjszaki forgalom fenntartásának költsége, egy vezeték nélküli készüléké, meg azt hiszem 10-15e forint egyszeri költség. De lehet az én meglátásomban van a hiba.
mr.
2010. 12. 30.
19:41:52

telefon nem lehet sem a betegtérben, sem az eladótérben. egyszerű antsz előírás. csak a pihenőben, öltözőben vagy az irodában.
ez alapesetben jól is működne, mert az ügyeletes gyógyszerész az éjszakát elvileg a pihenőben tölti. azaz általában a telefon mellett és csak 2-3 alkalommal menne ki. ha azonban folyamatosan az eladótér, raktár és a kiadó ablak között rohangál, akkor nem tud bemenni.
Jerry1022
2010. 12. 30.
19:47:52

Az orvosi rendelőben meg kint lehet a telefon az orvos asztalán? Ez így érdekes...
mr.
2010. 12. 30.
20:05:59

igen, mert ott általában nincs másik szoba. de a munkatérben (pl. műtő) az orvosoknál sem lehet telefon. hivatalosan mobil sem.
de patikában nem is logikus, hogy a betegtérben vagy a kiadótérben legyen. a patikusok non-stop dolgozni szoktak nap közben, nem telefonálni. patikában nincs cigiszünet a műszak alatt. a rendeléseket, egyeztetéseket a szállítókkal gépen, terminálon végzik. a közértben sincs kint a pulton a telefon. minek?

a patikáknak nagyon-nagyon ritkán van szükségük telefonra. akkor pedig általában olyan beszélgetés zajlik amit egy beteg eleve nem hallhat meg, mert beteg-patikus vagy orvos-patikus között megy a szöveg.
mr.
2010. 12. 30.
20:45:48

Jerry: "Gondolom egy gyógyszerész nem gyökérrel kapcsolódik a földhöz és nem is fotoszintetizál, ergó képes arra, hogy amíg csipgja be a gyógyszert, addig vállgödör-arc megtartó technikával kezelje a telefont is."

elvileg képes lenne. legtöbb patikában vezeték nélküli a telefon. azonban szigorúan tilos neki. mint ahogy tilos munka közben ennie, olvasnia, fülhallgatón zenét hallgatnia. a mobil is tilos. beöltözéskor le is rakják az öltözőbe. semmi nem terelheti el a figyelmüket az expediálásról.

én is dolgoztam pult mögött műszaki boltban. amíg nem jött vevő, játszottam a számítógépen, meg újságot olvastam. ha bejött a vevő, akkor letettem, odaadtam neki amit kért, fizetett és én folytattam.
néha mást adtam oda, mint amit kért, mert mellé nyúltam. ilyenkor vagy helyben szólt a vevő vagy visszajött, mert otthon jött rá. nem túl gyakran, de azért havonta egyszer még egy jobb boltosnál is előfordul, hogy mellényúl. gondolj csak a közértekre. pedig ott általában rutinosak állnak.
ekkor az eljárás az, hogy bocsánatot kér az ember, mosolyog, kicserél, sztornóz, különbözetet visszaad. esetleg ha neki kell még ráfizetni, udvariasan benyeled a különbséget és zsebből berakod a kasszába.

nem vészes a szitu, általában mindenki megelégedéssel, kisebb bosszankodásokkal túl jut rajta.
ellenben, ha ez egy patikában történik meg, ahol van kb. 5000 cikk, gyakran tök egyforma dobozban, akkor a kedves vevő jobb esetben nem gyógyul meg, rosszabb esetben megdöglik. és a patikus megy pár évre (2-6) börtönbe és a kamarából is automatikusan kizárják, ergo szabadulása után sem helyezkedhet el a szakmájában.
ha patikában jársz és valami komolyabb, receptes gyógyszert váltasz ki, akkor nézd meg, hogy a patikus minimum háromszor ellenőrzi vissza, hogy jót ad-e ki. de láttam már olyat, aki ötször. "vállgödör-arc megtartó technikával" ez nem fog menni, mert a telefonra figyelsz.
az expediálás veszélyes üzem. q.va veszélyes. nincs helye telefonálgatásnak. telefont csak úgy vehetsz fel, ha teljesen kiszolgálsz egy beteget, lezárod a kasszát és bemész érte. ha befejezted a telefonálást, akkor nyitod újra a kasszát.
Jerry1022
2010. 12. 30.
21:14:11

Mr.: érzékenyen érint a dolog, úgy látom. Elnézést érte, csak saját paraszti logikámra hagyatkoztam. Persze én sem akkor képzeltem el a telefonálást mikor egyik fehér port a másikba kevri, mikrogrammra pontosan.
Mage
2010. 12. 31.
00:56:08

mr., látom, hogy érintve vagy érzelmileg (bár szerintem extra jól választottál feleséget, és már máshol dolgozik).

És sok mindent értek is, főleg a felelősséggel és a munka közben való telefonálással kapcsolatban. Tudom, milyen érzés telefonálás közben rootként mászkálni a szerveren, tehát megértem, hogy másnak is nehéz munkája van.

Van, amit viszont meg szeretnék kérdezni.

Nekem inkább nem mondom meg hány számítógépem van, maradjunk annyiban, hogy egyszerre háromnál több szinte sosem megy. Hűtőgép, fagyasztó van. A mosogatógép naponta dolgozik. A mosógépben több mint 3 órás programokat futtatok (előmosás + extra öblítés). Az ingeimet vasalni kell. A párásítást télen villanyrezsóval intézem napi 12 órában (tavaly melegpárásítóval, az is áramot fogyaszt). Az összes izzóm hagyományos, fémszálas. Most épp kettő világít, és az egyik reggelig világítani fog.

A hifit soha nem kapcsolom ki (nem szereti a kapcsolgatást).

Villanybojlerrel melegítem a vizet.

Így havi 15e körül van a villanyszámlám.

Azt szeretném megkérdezni, hogy - a svájci gyógyszertárakat leszámítva, amelyek éjszakánként köztudottan a Nagy Hadronütköztetőben kergettetik egymással körbe-körbe az óriás-gyógyszermolekulákat, hogy ne álljon be reggelre a folyékony hélium - hogyan jön ki villanyszámlára éjjeli ügyeletben napi 13 ezer?

A szegedi óriáslézerrel olvassák le a bar kódot? Nem párolog el közben a recept? (Meg a gyógyszertár?)
mr.
2010. 12. 31.
01:53:15

Jerry: nem a porkeverésnél szokott lenni a tévesztés. illetve ott nagyon ritkán van. a dobozok kiadásánál, amikor a szinte tök egyforma dobozokból kell kipakolni vásárlónként hatot. kb. öt éve egy idióta formatervező pl. a richter gedeonnál feltalálta, hogy teljesen egyforma dobozokba kell csomagolni az összes fajta gyógyszert és csak egy színes csík különbözteti meg a dobozokat egymástól. nézd majd meg, ha rg-s gyógyszert veszel a patikában. mind egyforma. neonfény mellett 8 órás műszak után kell szabad szemmel megkülönböztetni a halványkéket az ibolyakéktől. (nem lehet, ezeknél pl. mindig muszáj végigbetűzni a latin feliratot) van köztük vagy három értéknyi eltérés az rgb skálán. elég, ha két centivel mellé nyúlsz a polcon.

Mage: bizonyos szempontból valóban érzékenyen érint. egyrészt tökéletesen igazad van. gondolom te is, akár csak én, fizeted a 27%-os tb-t magad után, plusz a gyógyszereket sem adják ingyen, amiért elvárna az ember egy kis szolgáltatást. és nem azt kapod, amit elvárnál. én sem.
én csak annyit jelzek itt, hogy ezért ne a patikusokra legyél dühös. a hajléktalan szálló ingyenkonyháján ne az ételosztónál reklamáljuk a lazacfeltétet a krumplifőzelékről. azt csak háromcsillagtól felfelé és rendes szállóban.
ilyen szálló viszont nálunk nincs. még akkor sincs, ha te vagy én meg tudjuk fizetni. tőlünk nyugatra van. egészségcentereknek hívják, és ha kéred házhoz is viszik a gyógyszered gyószerészestül. viszont azt ott sem a helyi társadalombiztosítás fizeti, hanem a magánbiztosításod. ilyet viszont nálunk sajnos nem köthetsz.

nem tudom, hogyan jön ki villanyszámlára éjjeli ügyeletben napi 13000. ki mondott ilyet neked?

én azt mondtam, hogy egy éjszaka, fűtéssel, villannyal, szallagokkal (4000 egy doboz abból a mágnescsíkosból, amit használnak) és a novodatának fizetett tranzakciós díjból 12-13000. szerintem ebből a legkisebb tétel a villany.
message
2010. 12. 31.
02:07:33

mr., tök mindegy ki mondta neki. A lényeg, hogy az utolsó két mondatán már 10 perce röhögök.

Szeretek ide járni.
mr.
2010. 12. 31.
02:35:27

persze, hogy mindegy. én is a poénokért vagyok itt.

szerintem még nem is tudja, hogy a szegedi óriáslézerét lehet, hogy hamarosan bezárják, mert a kedvenc kormánya nem adott rá ki fedezetigazolást.
Mage
2010. 12. 31.
04:40:44

mr.: Elhiszem, hogy a kisebbik tétel a villanyszámla, és a nagy pénzt az OEP nyúlja le.

Főleg azért, mert az elektromos áram döntő része hővé alakul a műszaki cikkekben, és kiszámoltam, hogy napi 13 ezer forint az hány kilowattóra lenne. És annyi hőt, amit az jelent, egyetlen éjszaka leforgása alatt nagyon nehéz leadni.

Erről jut eszembe Weöres Sándor örök érvényű verse:

Őszi éjjel izzik a patika,
Izzik az ügyeletes gyógyszertár.
Szúr a füstje, szét szalad ide-oda,
Reszket a Marika, gyógyszert hány.

Szóval nekem az jön át, hogy alapvetően jót teszek a nyugdíjasokkal és a kórházban fekvőkkel, amikor éjjel veszem a gyógyszert. Ugyanis így többet fizetek be a társadalombiztosítási kasszába. A társadalombiztosítási kasszán kereszül több pénzhez juttatom politikusokat és a főorvosokat, akik emiatt vidámabb dolgokat mondanak a királyi tévében, amit főleg az elesettek néznek, mert nem futja nekik kábelre, illetve a főorvosok vidámabban mászkálnak a kórházi folyosón a nővérek után. A zajló élet látványa szintén jótékony hatással lehet a gyógyulásra.

Egyedül az bánt, hogy ilyen bénák a gyógyszertárak, mert ha ebben ennyi pénz van (csak az ügyeleti díj havi netto egy milla), akkor azt nem az OEP-nek kéne leadni, hanem az ukránoknak, mint védelmi pénzt. Havi egy gurigából már a Váci utcában is lehet boltod. Már, ha nem vagy csókos. Ez a listaár. Ki lehet hozni kevesebből is.

Azon a környéken éjjel szép bevételt lehet produkálni, mert nem csak a gyógyszer fogy jól, hanem a kötszer és fájdalomcsillapító is, mivel akad arrafelé néhány magyar típusú topless bár.

Nappal meg lehet aludni.

Aztán, ha kijön két fehérköpenyes ember az OEP-től a pénzért, azokat leverik az ukránok, és bedobják a Dunába.

Sőt, gyógyszert is tudnak hozni féláron, például Xanaxot, és ahhoz még bar kód olvasó se fog kelleni, meg szép színes csomagolása lesz, matroskás dobozban. Úgy gazdaságos. Lenne árrés.

Szóval nem én tehetek arról, hogy ennyire zéró üzleti érzékkel üzemeltetnek egyesek gyógyszertárat. De ha már megfizetem az árát a bénázásnak, legalább legyenek kedvesek velem.

Az is tény, hogy nem a gyógyszertár a legjobb biznisz, Koltay is a rajzfilmkasszából lett milliárdos, nem a Patikából.

( link link )
mr.
2010. 12. 31.
05:16:15

ki kell menni egyiptomba gyógyszert vásárolni. minden második sarkon van egy patika. váliumhoz, xanaxhoz sem. jóformán semmihez nem kérnek receptet és az árak töredékei az itthoniaknak. mi vettünk három doboz gyomorfertőtlenítőt meg három doboz tengeribetegség elleni pirulát és a végén megkérdezte a patikus, hogy mit kérünk mellé viagrát vagy cialist. mikor látta, hogy tanácstalanul nézünk rá és mondogatjuk a no-no -t, fogta és betett a csomagunkba mindkettőből egy négydarabos levelet. mint utóbb kiderült, ingyen, ajándékba.
volt olyan utastársam, aki úgy bevásárolt ezekből, hogy itthon kiárulta a kéthetes szafari árát. (én nem mertem. féltem a vámon.)

Mage: te mióta olvasol heti választ? :)
Mage
2010. 12. 31.
05:29:33

(Amióta a köztársasági elnök titokban ír alá törvényeket, és a Közlöny szerkeszősége ezügyben lecsapja a telefont a nol-nak.)
mr.
2010. 12. 31.
05:58:15

ez érthető.
jó ideje előfizetője vagyok az mti-nek. az nekem tökéletesen elég volt. az mti komment nélkül adta le a híreket, csak a száraz tényeket, aztán ráértem abból magam véleményt formálni mindenféle firkász segedelme nélkül. az országban mindenki onnan vette a híreket, legfeljebb kozmetikázott rajta. a jobb jobbra, a bal meg balra. jövőre viszont már nem nagyon lesz valódi mti. megvárom még a januárt, de aztán valószínű le fogom mondani az előfizetésemet.

elkezdek azon gondolkodni, hogy rá kell szoknom a twitterre, ha időben, valódi híreket akarok hallani. (pedig de utálom)
Koppány
2010. 12. 31.
13:16:51

én nem éreztem, hogy mr. érzelmileg túlfűtötten reagált volna, mintha hangot adna érintettségének. sőt! oly mértékben becsülöm már-már nagypapás türelmével tanító tényfeltáró ismeretterjesztéséért, hogy nagyon. én már rég elintéztem volna annyival, hogy előbb kérdezz, tájékozódj, aztán formálj véleményt bíráló hangnemben.
mr-nek hála viszont megismerhettük a valódi hátteret; azaz az ott ülőt szídni olyan, mintha a gyalogot szídnánk a hadvezér hibás döntéseiért. megjegyzem, habitustól függ, hogy anyagi elismerés nélkül az illető hogyan reagál. az épp mellettem ülő ember pl szerintem még a gyerekét sem húzná ki a szakadék széléről, ha az nem lobogtatna vmi pénzt.
mr.
2010. 12. 31.
16:01:58

Koppány: kösz a véleményt. természetesen megvan az oka, hogy miért nem "ugatom le" azt, aki önkénteseket éjszaka "cseszeget". (bár a bicskát valóban be kellett csukni, mielőtt elkezdtem a pötyögést a kommentboxba.) egyrészt Mage hosszú évek óta jó haverom, sok mindent tanultam már én is tőle, tartozom neki annyival, hogy nem küldöm el a francba, hanem elmagyarázom neki, ha olyas valamit csinál, ami szerintem nem túl etikus vagy ízléses.

másrészt én magam sem vagyok szent. követek el hasonló hibákat. azaz véleményt formálok kellő információk ismerete nélkül.
pár hete például előadó voltam egy konferencián, ahol it projektek költségmenedzsmentjéről beszéltem. az előadásomban példának hoztam fel rossz tervezésre egy informatikai cég projektmenedzsmentjét (persze név nélkül, de az ott ülők mindannyian tudták, hogy kiről van szó), amely négy milliárd(!) forintot kapott egy program elkészítésére és üzemeltetésére, ugyanakkor a program működését tekintve enyhén szólva is kihívásokkal küszködik. pedig már a pénz negyedéből is referencia értékű munkát lehetett volna elvégezni. (a rendszer aműgy működik, csak az elvárnál gyakoribb vele a probléma, meg rugalmatlan) a példát nagy összemosolygás és derű fogadta, mások is hasonló véleményen voltak.

az előadás után félrehívott a nevezett cég ügyvezetője (ő is ott ült a hallgatók között) és mindenféle sértődöttség nélkül, kedvesen megsúgta, hogy abból a négy milliárdból mindösszesen 140 millió jutott a projektre. annyival gazdálkodhatott. a többi "máshoz" került.
akkor és ott baromira szégyelltem magam, mert ötvenedmagammal megmosolyogtunk valakit, aki (relatíve) nagyon kevés pénzből kihozott egy projektet egy messze nem tökéletes állapotra, de sokkal jobbra, mint amilyenre pl. én tudtam volna (vagy az ott ülők nagy része tudta volna) ennyi pénzből.
Balázs
2010. 12. 31.
16:47:51

Lentről az 5. bekezdés: "kőlajban" helyett "kőolajban".
Mage
2010. 12. 31.
18:22:59

Balázs: köszönöm.
Mage
2010. 12. 31.
18:27:42

Koppány: örülök, hogy észrevetted, hogy mr. és én milyen türelemmel és megértéssel olvassuk egymás - sok esetben egyező, sok esetben eltérő - véleményét. A többéves haverság mellett azért van ez így, mert tudjuk a másikról, hogy értelmes, gondolkodó és megfontolt ember.

Annak is örülök, hogy felismerted, hogy neked ezt az erényt - másik megértéséhez és a saját véleményed kifejtéséhez szükséges türelemet - még el kell sajátítanod. A felismerés az első és egyben a legfontosabb lépés.

Nagyon érdekes szociológiai-pszichológiai kérdést vetettél fel. Nevezetesen, hogy mi számít nagyobb sértésnek: számon kérni valakit, hogy miért nem kedves és miért nem végzi rendesen a munkáját, vagy azt állítani valakiről, hogy saját sorsa felett nem rendelkező, szabad akaratától végleg megfosztott, döntésképtelen, értéktelen, eldobható és feláldozható "gyalog".

Saját esetemben az előbbin akadnék ki, mivel az én családomban a kedvesség az idegennek is kijárt, egészen addig, amíg nem adott okot másra. Ez munka esetén, az ügyfél felé hatványozottan igaz.

A mr. által említett 350 ezer (gondolom, bruttó) kezdőfizetés nem emel senkit a felső tízezer közé, de az átlagnál lényegesen magasabb bér, és például anyám 3 diplomával és 30 év stabil munkavisszonnyal a háta mögött nem tudom, hogy keres-e ennyit, és az ő munkájában is kell éjszakázni és ingyen dolgozni hétvégén. Én láttam őt munka közben mosolyogni és kedvesnek lenni, és ezért neki több generáció is hálás lehet. Anyám ugyanis tanít.

Az éjjelnappaliban is láttam sok kedves, mosolygós, segítőkész eladót, egyheted ennyi pénzért éjjel dolgozni. Az is elég idegtépő munka (a részegek és a tolvajok miatt).

Tehát számomra az lenne szomorú, ha kiderülne rólam, hogy nem vagyok jó fej az ügyfelemmel, miközben mások ugyanerre az enyémnél nehezebb körülmények között képesek. A "gyalog"-nak minősítésen nekem nem volna időm megsértődni, mert folyamatosan hív valamelyik vezér, hogy mondjam, merre támadunk. De szerintem a legtöbb ember számára az a nagyobb bántás, ha tehetetlen, szerencsétlen, értéktelen "gyalog"-nak nevezed. Ez a szó ezekkel a jelentésekkel bír. Te is erre utaltál. Arra, hogy nem felelősek a munkájukért, az életükért. Különben miért mentené fel őket a vezér?

Az éjjelnappaliban dolgozó eladó és a gyógyszerész fontos közös vonása, hogy mindkettő képtelen megmondani a síkosító összetevőinek elolvasása után, hogy van-e benne kőolajszármazék, vagy nincs. Ez sokéves tapasztalat. Talán mert mr. rég kivonta az egyetlen vegyészt a képletből.

A "pénzlobogtatás"-on csak nevetni tudok, de erről egyáltalán nem tehetsz, ne haragudj. Erről már mindig András zsenialitása jut eszembe, aki leírta, hogy ő nem megy fizetős rendezvényre (előadás, koncert), mert ott az élményért, ami nem kézzelfogható, kézzel fogható pénz kérnek, ami nem fair. Viszont szívesen menne úgy, hogy a szervezők felé lobogtat egy húszezrest. Élménnyel fizet cserébe az élményért.

Én pedig mindenkinek kellemes, szép élményekben és húszezresekben gazdag, boldog új évet kívánok.
Balázs
2010. 12. 31.
19:51:56

mr.
2010. 12. 31.
20:48:28

Mage: ez a lobogtatós szöveg tetszik, bár mostanában az együttesek gyakran pont az ellenkezőjét teszik/mondják. a koncertekért kérik el a horror árú belépőket és a lemezeiket meg fillérekért vagy ingyen felteszik a netre, mondván, hogy ha a rajongók fizetnek, abból ne a kiadók gazdagodjanak meg. (a kiadók 90-95%-val szemben a koncertszervezők csak szerény 10-20%-ot tesznek zsebre. a többi az együttesnél marad.)


mindenkinek legalább olyan jó évet kívánok, mint az idei volt! (sokkal jobbat nem merek kívánni, mert akkor a realitásérzékemen erősen felül kerekedne a humorérzékem, és félő, nem vennétek komolyan a jókívánságom.)
Balázs
2011. 01. 01.
02:27:11

Mage, édesanyád kapcsán azt hiszem, picit kategóriákat/dimenziókat váltasz, ellentétben azzal, mint amikor a te igényeid kielégítéséről van szó. A "láttam már" és a "milyen" között világok vannak, és ezzel még csak újat sem mondtam.

A közalkalmazottaktól mit lehet elvárni (posta, rendőr, orvos, tanár, stb.)? Amit el _kéne_, vagy amit el _lehet_? Úgyis tudod a választ.

Tisztelem az elvhűséged, maximálisan. Valóban: neked járni jár. De nem jut. És ami még szomorúbb: nem csak neked. Gondolom, voltál már nyitott szemmel orvosnál.

A patikus világ más, ez igaz; mint a fogorvosi is. Azonban nem a pénzéhes szarházi viselkedés tartja fenn a magyar eü-t, akármennyire is hivatkozol a kilencveniksz százalékokra, és akármennyire is igazad lehet a bunkó ügyeletes kapcsán. Szomorú egyéni igazságodban a rendszer (túl) enyhe, felhasználói kritikája búj meg: mégiscsak kaptál gyógyszert.

Jerry1022
2011. 01. 01.
12:32:01

Hát. Az bizos, hogy az idei év már egyel jobb mint a tavalyi. 2011. Ez legalábbis papíron jól hangzik. A többi meg elválik.

Boldog Új Évet Kívánok.
Mage
2011. 01. 01.
16:11:35

Balázs: >> Mage, édesanyád kapcsán azt hiszem, picit kategóriákat/dimenziókat váltasz, ellentétben azzal, mint amikor a te igényeid kielégítéséről van szó. A "láttam már" és a "milyen" <<

Ezt a részt egyáltalán nem értem.

"A közalkalmazottaktól mit lehet elvárni (posta, rendőr, orvos, tanár, stb.)?"

Erről majd írok külön posztot, mert tegnap éjjel 12 rendőr volt kint nálam.

A közalkalmazott lemond a fizetése egy részéről, cserébe azért, hogy ne kelljen versenyeznie. Persze, kell, mert elbocsátás (pénzhiány) esetén valamilyen szempont alapján születik a döntés, hogy ki megy el és ki marad. De ez nem mérhető össze azzal a kockázattal, ami egy vállalkozásra vagy akár egy komoly óriáscégben való elhelyezkedésre jellemző. Nem szokás azért elküldeni egy tanárt, mert jelentkezett valaki, aki jobban tanítja a matekot. Nagyot kell hibázni ahhoz. Körzeti orvost sem, csak mert jött helyette jobb orvos. A közszférában a leépítést leszámítva nehéz kikerülni egy munkahelyről. Akár egy életet le lehet dolgozni ugyanott.

Persze, hogy ennek ára van.

Az, hogy kaptam gyógyszert, számomra nem ünnep. A gyógyszer termék, amin hülyére keresi magát a gyártó.
Ezen kellene térdre borulnom? TB támogatás se volt rajta, altatókon nincs - nem mintha elvárnám -, receptre is csak azért van szükség, hogy elhiggyék, hogy alváshoz kell.
mr.
2011. 01. 01.
18:08:46

"..mert tegnap éjjel 12 rendőr volt kint nálam."

mondtam én, hogy nem kellene piszkálni éjszaka a patikusokat, mert következményei lesznek.
Balázs
2011. 01. 01.
19:01:22

Édesanyád tanár, mint mondod. Láttad már őt munkában mosolyogni. Nem akarok ítélkezni róla, hiszen nem ismerem, de ez nem egyenlő azzal, hogy ő mosolygós munka közben. Pláne a hétvégi ingyenmunkák és az éjszakázások közben. Amikor te bemész az ügyeletes gyógyszertárba, lehet, hogy nem a legszolgálatkészebb patikust kapod. Ennek ellenére lehet, hogy ő is szokott mosolyogni munka közben.

A közalkalmazottak kapcsán nincs köztünk véleménykülönbség.

Ünnepnek nem ünnep, valóban. Amúgy is, ez a munkájuk.
De te rendszerszinten említetted az egészségügyieket, azt állítottad, hogy 95%-uknak fogalma sincs arról, mit jelent az ügyfél bizalmát megnyerni, és rávenni arra, hogy elégedetten fizessen, és jól is járjon. Ez nem igaz, és nem csak - illetve nem elsősorban - a szaktudás hiánya miatt.

Az elégedetlen vélemények többségéért az a rendszer felel, amely a közalkalmazottakat először kiképzi - méghozzá, mint te magad említetted, úgy, hogy képtelenek legyenek marketingelni a saját munkájukat -, aztán olyan körülményeket biztosít nekik, amelyek között gyakran amúgy is teljesíthetetlen a szolgáltatást igénybevevők elvárásainak kielégítése. A harmadik bűn ennek kapcsán az, hogy a teljesíthetetlen ígéreteket a mindenkori rendszer szívesen hárítja a közalkalmazottak személyére.

Gondolom egyértelmű, hogy a magyar államról beszélek.

Ez persze nem menti fel a bunkó ügyeletes patikust. Munkamorálból nem lehet kollokválni - vagyis de, éppen az ingyenmunkák, éjjeli ügyeletek alatt.

Csak mondom, hogy jelenleg az állam olyan közalkalmazottakat képez, akiket nem azért akar majd megfizetni, amit te elvársz tőlük.

Egyvalamit azonban ígérhetek: ha vér/vizeletvizsgálatra van szükséged Veszprémben és én vagyok az ügyeletes, azonnal felveszem a telefont, mert általában olvasni vagy fordítani szoktam, nem aludni.
Mage
2011. 01. 01.
19:43:23

Balázs, azt elfelejtettem hozzátenni, hogy amikor az ember az "5%"-ból találkozik valamelyik orvossal, az életre szóló élmény marad. Mindegyikükre emlékszem.

A jó orvos olyan, mint egy angyal.

Mint a Jákob lajtorjájában a csontkovács. Láttad?
Balázs
2011. 01. 02.
00:48:36

Igen-igen, láttam.

Sajnálom, hogy neked 5%. Én úgy látom, harmada-fele ilyen az orvosoknak. Ezt a mellérendeltségi viszonyból mondom, mint kollégájuk, mert mint a betegük, protekciós voltam.

Ha konkrétan egy jó pszichiáterre (+homeopata, +mikrobiológus, +közegészségügyes, stb.) van szükséged, aki ügyeletben sem küld haza, jó szívvel ajánlom édesanyámat.

Mármint, ha megmondod, hogy neked mitől lesz jó egy orvos.
Mage
2011. 01. 02.
01:21:57

A háziorvosoknál én is úgy vettem észre, hogy fele az arány. A többségükkel jó tapasztalatom volt. Mondhatom úgy is, hogy a kedvenc orvosaim nagy része háziorvos volt.

(Nálam már jó orvos, aki rendesen megvizsgál, és nem sértődik meg azon, ha megkérdezem, szerinte mi a baj, miközben már írja a gyógyszert.)

Kórházban szinte csak rossz tapasztalat ért. Sőt, csak rossz. Ilyen-olyan okból voltam benn párszor (kullancscsípés után 41 fokos láz). Amikor szinte meg akartam halni, úgy fájt a vesém, az orvos kiküldött, egy órán át váratott, és utána adott csak algopyrint. Persze, lehet a rendszer hibája volt.

Úgy remélem, hogy a közeljövőben ügyeletes pszichiáterre nagyon ritkán lesz szükségem, de észben tartom a lehetőséget, köszönöm.

Kérdés: kell-e neki majd mondanom bármit, vagy már olvassa ő is a blogomat?
Balázs
2011. 01. 02.
01:37:57

Én olvasom, majd szólok neki.

Szerintem ő is örülne neked, végre nem egy deliráló alkoholista (kb. 1/3-1/3-1/3 arányban hajléktalanok, nyugdíjasok és önkormányzati képviselők) vagy egy szomorúan menthetetlen demens.

A nephrológiai eseted kapcsán: sajnálom a dolgot. Nyilván vannak szar orvosok is. De nem több, mint bármilyen más szakmában. Ezzel egyetértesz?

(Tudom, hogy bezzeg orvost még nem nagyon rúgtak ki, mert szarul csinálta a dolgát.)
Androidus
2011. 01. 02.
12:06:07

Szerintem a hozzáállás nem pénz kérdése.

OFF
(Gyűlölöm azt a szót, amelyikben egymás után 3 kettőzött betűt kell begépelni. Mindig elhatározom, hogy kerülni fogom, de aztán mindig megfogalmazom vele a mondatot.)
/OFF

Van ez a jó magyar mentalitás, hogy mindenki sikkből nyavalyog. A többség hősnek érzi magát, amiért azt teszi, ami a dolga. Szerintem az éjszakai patikusoknákl is elsősorban ez az indok.

Nem igaz, hogy nem lehet hibátlanul kiválasztani azt a gyógyszert. Egyforma a színe? Na és. Szerintem 6 és 7 éves kora között megtanulta megfejteni azokat a jeleket a delikvens, amiknek a segítségével ki lehet következtetni a gyógyszer nevét. Azóta pedig még egyéb dolgokat is tanult, állítólag. Senki nem kötelezi rá, hogy vakon vegye ki a gyógyszert a fiókból. Csak sikk úgy gondolni, hogy neki mennyire nagyon terhes a munkája. Sikk azt gondolni, hogy neki rossz.

Emlékszem, két évet lehúztam élelmiszer nagykerben, ahol hajnali 4-kor már rakodtam az autót, és napi 20-30 boltot láttam el áruval. Több ezer tétel, napi milliós tétel a zsebben, számlák, göngyöleg, 10 milliós értékű autó. Mindezt rohanásban, úgy, hogy a megrakott autóval toltam le a személykocsikat az útról. Érdekes, mégse adtam le tévesen az árut, mégse hiányzott a pénz, stimmelt az áru, stimmeltek a papírok. Pedig ott ez nem volt olyan elvárás, egymást ellenőrizte mindenki, a hiba nem volt végzetes. Csak épp jólesett a rohanásban nem hibázni. Nehogy már aki egy felelősségteljes hivatást választ, az ne legyen képes rá, külön erőfeszítés nélkül. Vagy ha olyan, aki nem képes, menjen segédmunkásnak, arra is van szükség.
vio
2011. 01. 02.
14:53:59

A patikákban is be kellene vezetni a borravalót.

Szoktam olyat játszani, hogy megpróbálom elérni az embereknél, hogy kedvesek legyenek velem. Fárasztó, de érdekes tapasztalatokat szereztem. Pl. a „nem kedvesség” sokszor védekezés, és nem az aktuális lelkiállapot miatt van, illetve, hogy a legjobb módszer, amivel el lehet érni a kedvességet, az a kedvesség.
Mage
2011. 01. 02.
17:42:27

Balázs: szerintem az emberek 95%-a kontár, tetszőleges szakmában. A 95%-ba beeső grafikus vagy hentes kevésbé veszélyes, mint az orvos, vagy az atomerőmű-igazgató.

A kedvesség a legtöbb esetben nem függ össze a kontársággal. Androidus pontosan leírta: nálunk rengeteg ember egészen meg van hatódva attól, hogy dolgozik.

(Na jó, van, hogy én is, de ezért nem a másik embert kell okolni.)
Balázs
2011. 01. 02.
18:06:45

Ugye ez a 95%-od félelmetes hasonlóságot mutat egy Gauss nevű teuton normáleloszlási görbéjével. Innen közelítve azt hiszem, értelek. A legtöbb ember ezt a 95%-ot úgy képzeli el, hogy a szakma átlagánál van a módusz, és aki kívül esik, attól nem is érdemes várni semmit. Ha, mondom, _ha_ jól értelek, te ennek az inverzében gondolkodsz, és szerinted a 95%-tól nem számíthatsz túl nagy teljesítményre.

Onnantól kezdve, hogy az orvostársadalom kapcsán nem nagyobb nálad ez a százalék, már egy szavam sem lehet.

És azt én is utálom, amikor valaki azon sír, hogy dolgoznia kell. Épp most írok egy szakkönyvet, az egyik lektor kollegina megvakult fél szemére a sok mikroszkópozás következtében, mégsem panaszkodott, holott egyedülállóként nevel 4 gyereket, mert a férje pár éve meghalt egy sportbaleset következtében. Ugyanakkor láttam már napi 3 órát kávé-cigi szünetben dolgozó kollégát is kis híján elvetélni a stressztől.

Mennyire igényed egy orvosnál, hogy kedvesek legyenek veled?
Androidus
2011. 01. 02.
21:44:07

Ja meg amit még kifelejtettem, hogy ez a dolog nem igazán pénzkérdés. Aki milliót keres, képes ugyanúgy sírni, mert a sírás sikk. Valahol máshol dől el, hogy ki fog sírni, és melléállni a munkájának, és ki fog szívvel-lélekkel melózni, akár éhbérért. Például emlékszem, amikor kipróbáltam, a fa erősebb vagy a Fiesta, kihívtuk a mentőt, mert a barátomnak fájt az oldala. Tíz perc múlva érkeztek a tűzoltók. Nagy, erős emberek ugráltak le az autóról, másodpercek alatt kikötötték az aksit, meggyőződtek róla, hogy minden ajtó nyitható, és hogy nincs több dolguk, majd távoztak. Fél óra múlva jött egy mentő, akinek nem volt kedve megvizsgálni a barátomat, és háromnegyed óra múlva jött egy rendőr, akinek már az autóból se nagyon volt kedve kiszállni. Ez a három szakma kb. ugyanazért a pénzért dolgozik, roppantul különböző minőségben. Valahogy kialakult, hogy a tűzoltónak van becsülete, a rendőr pedig csak hülye lehet. Én is szégyelleném magam, ha rendőr lennék, és ez valószínűleg akadályozná a munkámat. Gondolom a többség határozza meg, milyen lesz mindenki. Vagy a hagyomány. Vagy nem tudom.
Mage
2011. 01. 02.
21:57:38

Én úgy vettem észre, hogy a 2006-os balhé jót tett a rendőrségnek egy bizonyos értelemben. (Nyilván több más értelemben meg rosszat.)

Gyakran találkozom rendőrrel, ha másért nem, mert errefelé zajlik az élet, és újabban mindig szolgálatkészek, udvariasak, figyelmesek.

Talán már minden jó szónak örülnek. Mindkét szilveszteri diszpécser kifejezetten udvarias volt.

Egy olyan országban, ahol van, aki még a telefont is úgy veszi fel, hogy: Sün! - nem rendőr veszi fel így, és nem rendőr a hívó fél sem -, nem lehet könnyű rendőrnek lenni.

Lehet ezzel poénkodni, de azért megnézném, hogy akit ilyen alakzatban mentenek ki egyszer a lencselésre kész tömegből, utána is viccesnek találja-e.
Mage
2011. 01. 02.
22:48:23

Balázs: a 95%-ot minden szakmánál így gondolom. Talán már írtam is. Mondani biztos szoktam.

Nem hiszem, hogy jó sebész lenne abból, aki háromszor kér, hogy legyek szíves. És nem kell esti mesét se mondania.

Azt az orvost kedvelem, aki megkérdezi, hogy mivel foglalkozom - nem tudom, miért szeretem ezt, de valamiért jó -, mond pár szót arról, hogy mit gondol, nem zavarja, hogy kérdezem, és indokolt esetben konzultál velem.

Több ilyet ismerek. Ők biztonságérzetet sugároznak.
Androidus
2011. 01. 03.
12:25:46

Mage: nekem csak rossz tapasztalataim vannak. Ki kell hangsúlyozni persze, hogy kifejezetten a járőrökről van szó. Nyomozók, helyszínelők jobb benyomást keltenek. De sajnos a hangsúly a látható rendőrökön van. Csak pár példa:
- Mentem az éjszakai buszhoz munkába. Láttam, hogy ég egy óriási reflektor és tömeg van a Károlyi kert másik oldalán. Forgatnak. Kiérek a sarokhoz, megfog két biztonsági őr, és beránt a sarok mögé, hogy arra nem mehetek, mert belátszok a képbe. Jó, mondom, hogy akkor visszamegyek. Arra nem mehetek, mert az ott le van zárva. De onnan jöttem, hülyegyerek. Onnan nem jöhettem, mert az le van árva. Ezt párszor elismételtük. Két hatvan kilós szerencsétlen volt, gondolkodtam, hogy megfogom őket, és átviszem a túloldalra, ott lerakom őket, és megyek utamra. De ott állt két rendőr is, ők biztosították a helyszínt. Nem volt kedvem bilincsben távozni, ezért az átcipelésről letettem. Inkább őket próbáltam rávenni, hogy a hülyeségen valamit korrigáljanak. (Ha lekésem a buszt, már küldenek is értem egy személykocsit, mert nem indul ki időben a járat. Ha megkerülöm a tömböt, akkor tuti lekésem, futva is.) A rendőrök csak a vállukat vonogatták. Ők csak az idejüket töltik, ne zavarjam őket az ácsorgásban. Ordítozásig fajult a dolog, megfenyegettem, hogy feljelentem az egész társaságot. Közben a snittnek vége lett, a busz meg szerencsére késett, így futva elértem.
- Pár éve megbüntettek, mert a mezőn annyival mentem, amennyivel a mezőn biztonságos. A fellebbezésemről úgy értesültem (a posta a másik gyönyörű társaság), hogy megjelent két rendőr hajnalban, hogy visznek Baracskára. A határozatot nem mutatták meg, és folyamatosan célozgattak arra, hogy ők milyen jóságosak, hogy elvisznek befizetni. (A határozatban benne volt, hogy kötelességük.) Az odafelé úton öt közlekedési kihágást követtek el, és nem akarták odaadni a csekk igazoló szelvényét.
- Amikor betörési kísérlet volt a házban, 10 perc alatt végzett a két rendőr a semmivel (hívtak helyszínelőt, annak volt csak dolga), majd utána három órát ácsorogtak a folyosón, hogy húzzák az időt.
- Amikor az utcánkban az építkezés vezetője megunta, hogy a kiváltott területfoglalási engedély ellenére a tahók teleállják mindkét oldalt, kihívta a rendőrt. Az érkező járőr első dolga volt, hogy meg akarta büntetni az utca közepén beszorult mixert. Amikor az nem sikerült, vállát vonogatva távozott.
- Amikor egy barom elém parkolt, második sorban, bejelentettem. Háromnegyed óra múlva elment az illető, addig nem jött járőr.
- Egyszer éjjel azért büntettek meg, mert egy szem autóként egyenesen mentem egy nyílegyenes úton, és közben rámentem valami hülye sraffozott részre.
- Egyszer a Rákóczi úton azért akartak megbüntetni, mert le volt hajtva a hátsó ülés.

Tudnám még sorolni, csak ilyen példáim vannak. 2006-tól szerintem csak annyi változott, hogy be vannak szarva, ezért inkább udvariasak. De ettől még melléállnak a munkájuknak, és csak a pénzre hajtanak.
Mage
2011. 01. 03.
19:05:50

A közlekedésiek nem rendőrök, hanem pénznyelő automaták.

Valamivel több pénzt kell bedobni, mint a kocsmai verzióba, de ha nyersz, nem aprót ad, hanem forgalmit, jogsit.

Őket nem vettem figyelembe a statisztikámban.
Lauretta
2011. 01. 29.
03:02:47

"Apám visz neki egy üveg pálinkát. Sorba se kell állnia."

hát ez valóban nagy faszság, hogy neked nem jár ugyanez a soron kívüli kiszolgálás... tudod, én meg azt utálom, amikor egy óra sorakozás után végre sorra kerülök, erre megcsörren a telefon és hirtelen fontosabb az, aki oda se tolja az arcát, mint az, aki egy órát sorakozott.
Mage
2011. 01. 29.
04:30:45

Kedves Lauretta,

arra gondoltál már, hogy aki telefonál, annak komolyabb baja lehet, és esetleg nem tud elmenni a rendelőbe?

Normális rendelőben az asszisztens félóránként kijön, és megkérdezi, hogy ki az, aki csak receptre vár. Én sosem vártam el senkitől, hogy egy recept miatt várja végig a sort. Téged zavar az a 30 másodperc? Vagy te ott akarsz ülni egy órát akkor is, ha receptért mész? Hát, hajrá.
Redrum
2011. 01. 29.
04:35:16

Lauretta: utálkozás helyett inkább kérj időpontot.

Persze, vannak olyanok, akiknek az orvosi rendelőben való ücsörgés, mint napi fő program szerepel ingerszegény életükben. Ők kellemesen csevegnek, szinte vetélkednek, hogy kinek milyen vizsgálatai voltak. Érdekes módon, aki valóban beteg, és nem csupán azt próbálja elérni, hogy végre, valaki figyeljen rá, az csendben ül, és kivárja a sorát, vagy ha tud, időpontra megy.

Én utálok sorba állni, és az időt is sajnálom rá, ezért kérek időpontot, vagy küldöm apámat, ha csak egy recept kell.
Egyébként is, mondjuk egy influenza járvány idején, mi értelme lenne beülni az emberek közé, ha a recept felírása nem tart egy percnél tovább?

=> Regisztrálni jó <=