believe :: 2011. január 31., hétfő, 07:00:00 :: 8 komment

Van az agyamnak egy racionális része, amelyik pontosan tudja, hogy a szegfűszeg az szegfűszeg, a csalán az csalán, a rózsa az rózsa, és a fahéj az fahéj.

Oké, az valóban érdekes, hogy szinte minden növény gyógynövény. Vagy mérgező. Vagy a kettő egyszerre. De az tuti, hogy valami hatása van. Gyógyfüvet szedni erdőn és mezőn nem nagy kaland. Az a valódi teljesítmény, ha sikerül olyan növényre bukkannod, ami levágva, megszárítva és lefőzve nem gyógyít semmit, és semmire nem hat.

Kicsit olyan ez, mint a színes, vicces, úszni alig tudó tengeri hal. Őket látva röhögnöm kell azon a szón, hogy evolúció. Nyilván azért maradt fenn egy halfaj, mert királykék színű, vörös foltok tarkítják, és fejjel lefelé úszik, óránként fél méteres sebességgel. A másik meg csak azért élte túl az elmúlt 100 millió évet, mert zebra csíkja van. Amúgy nem mérgező, nincs foga és elbújni sem szokott, de a csíkok jól megmentették a kipusztulástól.

Ezeket az élőlényeket látva sokkal hihetőbbnek tűnik számomra, hogy a Jóisten a tervezőasztalnál ülve úgy gondolta, hogy hozzátesz valamit a Teremtés / Büntetés / Flipperezés értelméhez azzal, hogy útközben még ennyi gyönyörű, izgalmas és meseszerű fajt is kipusztíthatunk.

A gyógyhatású növények gyakorisága a teljes flórában 99% körül lehet, és ez a tény a fentihez hasonló gondolatokat ébreszt bennem. Valaki egyszerűen jófej volt a növények megalkotásakor. Rendelkezésünkre bocsátott ennyi gyógyhatású gazt. Tényleg mindent megtett azért, hogy ezen a bolygón - miután a természet titkait kiismertük - a kelleténél jóval tovább szenvedhessünk.

Szóval a galagonya szívre jó, a csalán vesére, a kamilla gyulladásra, a fokhagyma meg mindenre, kivéve a lekváros kenyeret.

Idáig rendben vagyunk.

A kérdés az, hogy a gyógyhatásokat figyelembe véve, és ezeket a növényeket ilyen-olyan arányban keverve hogy jön ki az, hogy "Éjjeli Repülés"?

Hogyan lesz a májerősítőből és a nyugtató hatóanyagból "Tisztítótűz" vagy "Belső Fény"?

A bio-boltokban és tescoban egyaránt járatlan olvasó kedvéért elmondom: a fenti kifejezések nagyjából bárhol kapható teák nevei. Sorolom tovább: Férfi Erő, Női Erő, Fehér Energia, Agy Erő, Őrangyal, Boldogság Tea, Szépség Tea, Szerelem Tea, Lelki Harmónia, Éber Látás, Tiszta Gondolatok. És ez nem ám egy konkrét, elborult márka kínálata, hanem véletlenszerű válogatás a teapolcról bármelyik nagyobb boltban.

"Dual Light Mandala tea. A "Kettős fény" teakeverék segít abban, hogy gyönyörködni tudjunk az élet szépségében."

Az agyam racionális fele megnézi az összetevőket, és jót mosolyog. Vajon melyik növény rakja bele az egyik fényt? A levendula? És a másikat vajon a zsálya? Vagy inkább az úti lándzsafű? A verbéna meg a hullámhosszukat hangolja át a látható fényéből az asztrális tartományba? És a menta gondoskodik arról, hogy a Spirituális Lélektépő Szörny a chakratisztító teázgatás közben - tehát teljesen védtelen állapotodban - ne találjon rád?

Nehéz kérdések ezek.

Aztán van az agyamnak egy másik része, amelyik elgondolkodik azon, hogy mi lenne, ha mindegyik teakeverék a neve szerint működne. Mi történne, ha leülnék éjfélkor programozni, és gyanútlanul meginnék egy csésze Éjjeli Repülést? Vajon a város fölötti eget szelve idegeskednék-e azon, hogy holnapra hogyan leszek kész a munkával? Vagy a teába kevert bodzalevélnek köszönhetően az időből is kilépnék az utazás során?

És ha tényleg működnek ezek a dolgok, vajon miért nem dobunk piacra néhány izgalmasabb teát? Például Dual Vision. "A Kettős Látás tea nem csak a téged körülvevő világ rejtett arcát tárja fel előtted, hanem májkárosodás nélkül enyhíti a merevrészegség fájó hiányát a munkahelyeden".

Megoldhatatlan családi helyzetben milyen jól jönne a Hörgő Anyós tea. "Elég este felhajtani egy csészével, és hajnalban már csörög is a telefon. Jön a hívás a kórházból a nagyszerű hírrel".

Teljes letargia esetén pedig ott lenne a Gyilkos Feleség teakeverék. Szintén elalvás előtt fogyasztandó. Egyetlen egy csésze elég ebből is.

Persze, ezeknél sokkal népszerűbb és gyakrabban fogyaszható teákat is ki tudok találni. Például nem értem, miért nem dobták még piacra A Főnök Súlyos Síbalesetét. Tuti jobban fogyna, mint hülye Earl Gray. Vagy este olvasáshoz mennyivel jobban használható lenne a "Külső Fény".

Van azonban egy harmadik észrevételem mindezzel kapcsolatban. Megfigyeltem, hogy a kosarat és a pénztárcát tartó kezemet az agyamnak egy hamadik része irányítja.

Ez a rész szeret hinni, és szeret varázsteát inni.

A helyzet az, hogy a Belső Tűz teát kortyolgatva számos alkalommal próbáltam kapcsolatba lépni a bennem szunnyadó sárkánnyal. Bevallom, megesett, hogy úgy éreztem, a próbálkozás sikeres. Bevallom, nem csak hogy el szoktam olvasni a teásdoboz oldalán a spirituális útmutatót, hanem többnyire már nem íz, hanem az aktuális élethelyzetem és a szellemi állapotom szerint választok teát.

Sőt. Úgy érzem, el kell mondanom még valamit.

Tegnap elalvás előtt kipróbáltam az Éjjeli Repülést.

Tiszta szívemből - és enyhe fejfájással - ajánlom, hogy rum helyett mézzel idd.

És hogy a redőnyt még a legeslegelső korty előtt húzzad fel.

 
 

Balázs
2011. 01. 31.
13:02:40

Én gyógynövénytanból még úgy emlékeztem, hogy lándzsás útifű (Plantago lanceolata) a becses neve, de gondolom felétek így mondták.

Külön érdekesség, hogy a magyar nyelv minden növényből, forró vízzel készített extraktot teának nevez.

Kíváncsi lennék az első echte kínai fejére, amikor csalán_teát_ ivott.
Jerry1022
2011. 01. 31.
18:23:28

A Dual Light (Kettős Fény, vagy Két Hold Áldása; nem emlékszek már rá) féle Mandala teát én is ittam. Nekem ízlett. Igaz nem tudtam elmerülni az éjszaka szépségeiben tőle, lévén ha teát iszok akkor a.) reggel van. b.) este van és lefeküdni készülök. De én szeretnék azért hinnni a működésében.
mr.
2011. 01. 31.
19:37:36

ha még én írtam volna ezt a posztot (ami egyébként okos, jogos és találó) akkor nagyon megérteném. de egy olyan embernél okoz ez a kérdés problémát, aki hisz az asztrológiában?

az első bekezdésben leírtakról én is sokáig azt hittem, hogy így vannak. aztán nemrég elmagyarázta nekem egy chef, hogy a nálunk kapható fahéj bizony nem fahéj. se a szó szoros, sem a konyhai értelmében. mintegy nyolc féle fahéj lelhető fel a hazai boltok és kereskedések polcain, és két közös jellemzőjük van: mind barna és semmi közük a fahéjhoz. legközelebbi beszerzési hely ausztria, de ott nagyon drága, az ismerős közvetlenül kínából hozatja a hazai éttermébe.
Jerry1022
2011. 02. 01.
00:04:13

mr.: eléggé egy szőrszálhasogató chef lehet. És nem hinném hogy valamelyik pláza főzelékfalójában keverné a rántást.
Rafina
2011. 02. 01.
09:34:02

Citromfű és macskagyökér.
Ez a két gyógynövény pont jó arra, még mostanában is, hogy nyugodtan tudjak aludni.
Éjszakai munka és lidércek ellen való. Igaz, dolgozni, tanulni így programozni és alkotni sem lehet a fogyasztásuk után, mert a kreativitást nem támogatják. A gondolkodást sem.
Hasznos.

mr.
2011. 02. 01.
09:55:02

ennek a teának van férfiaknak főzött verziója is. sörnek hívják. a hatása pontosan ugyan ez.
mr.
2011. 02. 01.
09:56:29

Jerry: valóban nem, de azért nem is a costesben dolgozik.
Jerry1022
2011. 02. 01.
18:38:09

mr.: a sörre nyomok egy like-ot.

=> Regisztrálni jó <=