rotten fruit :: 2011. február 19., szombat, 07:05:28 :: 31 komment

14 éves korom óta van bankkártyám, konkrétan a születésnapomra azt kértem anyámtól, hogy vigyen át Gödöllőre, és intézzük el. Azért a 14.-re, mert személyi igazolvány kellett hozzá, azt meg nem adnak előbb.

Ez persze nem jelenti azt, hogy profi bankkártyás vagyok. De reménykedtem, hogy egy szintet azért csak megütök már.

Épp ma vettem át 5 darab, a Psyshopról rendelt cédét, melyeket a korábban Taiwanról rendelt DAC-on és az Amerikából rendelt konverteren keresztül fogok hallgatni. Tehát elmondhatjuk, hogy vásároltam már néhány dolgot kártyával.

Ám az élet nem ennyire egyszerű.

Ma éjjel ugyanis négyszer próbáltam meg regisztrálni az iTunes-on. Nyilván nem mértem fel időben, hogy én nem lehetek Apple felhasználó, mert nem vagyok hozzá elég síkhülye.

Nem arról van szó, hogy zseninek nevezem magam, vagy hogy azt akarnám sugallani, hogy különleges képességek birtokában vagyok. Egyszerűen csak megtanultam írni olvasni, és boldogulok a számítógép ki-be kapcsolásával, és rendszerint emlékszem arra, hogy mi történt egy perccel ezelőtt.

Apple userhez ez már sok.

Mert azt csak agy nélkül, vagy félholtra befüvezve "istenem, zsibbadok, olyan jó, Macem van!" bódulatban lehet elviselni, hogy az e-mail címem, a jelszavam, az ellenőrző jelszavam, a bankkártyaszámom, a titkos kódom, a nevem, a lakcímem és a kártya lejárati dátumának megadását követően a régióválasztásnál a program - szó nélkül - visszadob a főoldalra.

Az is megszakította a regisztrációt, ha alt-tabot nyomtam közben.*

Tényleg szégyellem magam, hogy regisztrálni próbáltam. Elnézést kérek.

Egyébként onnan tudom, hogy Apple userként teljesen le kell hülyülni, mert megmondta Steve Jobs. Azt mondta, hogy a felhasználótól nem várható el, hogy tudja, mit akar. Nyilván én már ennél a résznél kihullottam.

Másfelől Steve Jobs halálos beteg, és ezzel nem szeretnék viccelni, mert nem vicc, és nem is vicces.

Csak azon gondolkodtam el, hogy amikor a hír kiderült, milyen meredeken kezdett zuhanni a részvény, és hogy most minden elme-... akarom mondani: almafogyatékos azon parázik, hogy mi lesz, ha ez az egyszemélyes innovatív istenség visszavonul. Hogyan élhetünk tovább ezen a bolygón, ha Steve Jobs már nem kápráztatja el folyamatos újításaival még a minket figyelő alienek seregét is.

Hát tényleg nem tudom, mi lesz, de az biztos, hogy valami kétségbeejtő fog történni, ha az összes zombi egyszerre kisétál a Starbucksból, hóna alatt egy döglött Macbookkal.

Amúgy szívesen aláírom, hogy az övéhez hasonló tempóban ember még nem vezetett be technológiákat.

Itt van például a legújabb forradalmi újítás, a multitasking. Mint annyi minden mást, ezt is a világon először Steve Jobs fogja beépíteni egy Apple számítógépbe.

Nem mellesleg ez az egetrengető újdonság, mely lehetővé teszi majd, hogy a számítógép egyszerre több feladatot végezzen - a természetben sehol nem fordul elő magától.

És nem csak a vízesések mélyén és a fák gyökere között nem található meg a multitasking, hanem a piacon lévő számítógépek egyikében sem.

Leszámítva persze a windows, a linux, a unix, az os/2 és az amiga alapú gépeket, a blackberry, a symbian, és általában az elmúlt nyolc év mobiltelefon oprendszereit közepestől felfelé, na és a hackelt commodore 64-et. De például a commodore 16-ba tényleg sehogy nem került bele.

(*: Gondolom, az alt-tabtól azért szállt el az iTunes regisztráció, mert még nem készült fel a multitaskingra.)

Úgyhogy remélem, hamarosan felgyógyul Steve Jobs, és mindenki mást megelőzve elsőként futtatja a multitaskingot az Apple gépeken.

Egyszer talán még az iPhone-osok is hozzájuthatnak ehhez a futurisztikus technológiához, amivel - a telefonálást és az sms-ezést leszámítva - elérhetik a 6 éves K750-esem szolgáltatási szintjét.

Ha esetleg valaki nem bukik le az iTunes-ba épített agyérzékelőn, és sikerül bejutnia az amerikai boltba, mert Steve Jobs úgy döntött, hogy a felhasználók Európában dögöljenek meg, az legyen kedves nekem megvenni losslessben a két Mindwave albumot.

Kösz.

(A múlt héten egy IT igazgató akarta nekem megmutatni az új Macjét, de a gép nem ébredt fel a Suspendből. Úgy lefagyott, hogy ki kellett venni az akksit is. Biztos megijedt tőlem).

 
 

Redrum
2011. 02. 19.
12:02:56

Az amigán kezdtem, azon nőttem fel.
Pár évvel ezelőtt, venni akartam én is egy Mac-et, de a fémház, gyönyörű billentyűkkel és a halk üzemmód, ami mellette szólt, kevésnek bizonyult.
Nem vettem meg.
Most pingvin van a gépeimen.
mr.
2011. 02. 19.
15:28:22

Mage: azért az jó érzés, ha bebizonyosodik, hogy ha csinálsz is életedben egy hülyeséget, attól még nem vagy hülye!?

redrum: ha kinyitod a gépeid fedelét, nem esnek le róla azok a madarak?
Mage
2011. 02. 19.
19:59:50

Mage
2011. 02. 19.
21:42:51

"The Amiga is a family of personal computers that was sold by Commodore in the 1980s and 1990s. The first model was launched in 1985 as a high-end home computer and became popular for its impressive graphical, audio and multi-tasking abilities."
Redrum
2011. 02. 19.
22:12:00

mr.: rendeltetésszerű használat mellett csak az egyik gépem fedele nyitható.
Kisebb erőkifejtéssel ugyan a másiknál is elérhető ez az opció, de egyelőre nem adott okot ilyen durva beavatkozásra.
Egyébként, örülnél te, ha ilyen stabilan állna nálad bármi is, mint ezek a pingvinek.
Egy számomra nagyon kedves, közös ismerősünknél nevelkedtek a madarak, tőle települtek át hozzám.
mr.
2011. 02. 19.
22:45:44

Mage: nekem még megvan az 500-asom. kickstart és workbench lemezekkel, 512 megás bővítéssel, külső floppyval. éppen azon gondolkodtam a napokban, hogy már biztos nem tudna bebootolni a 20 éves diszkekről.

redrum: arról, hogy nálam micsoda és milyen stabilan áll, egy nyilvános fórumon nem szeretnék vitát nyitni. maradjunk annyiban, hogy nálam mindazon eszközök stabilitása, amit a munkámhoz és a szórakozásomhoz használok kielégítő.
minden esetre igyekezz jól eldugni a pingvineket, nehogy visszakérje őket, amikor rájön, hogy mennyire használhatatlan az a kukacos alma, amit vett.
Mage
2011. 02. 19.
22:52:34

De hát nem vettem.
mr.
2011. 02. 19.
22:56:34

akkor meg mi a fenét akarsz az itunes-tól? vagy máshol nem tudod beszerezni a lemezeket?
Jerry1022
2011. 02. 19.
23:08:37

mr., szerintem csak anyagot gyűjtött a post-hoz. Hallotta, hogy valakinek nem ment, kipróbálta, "jé; ez jóóó!" felkiáltással vadul gépelni kezdett, azért is Alt+Tab-olt közben.
Igaz, Mage?
Mage
2011. 02. 19.
23:36:23

mr.: a kérdés jogos, hiszen normális ember nem akar ott regisztrálni, már amíg nem az iTunes az egyetlen elérhető médialejátszó az operációs rendszeréhez, a Rohadó Alma OS-hez. Főleg, hogy az összes többivel ellentétben az iTunes nem ismeri a FLAC-ot, a legelterjedtebb lossless formátumot.

Sajnos kevés helyen lehet beszerezni, amit szeretek, főleg CD minőségben, és köztudott, hogy aki akar valamit az élettől, az nem mp3-mat hallgat.

Legutóbb a Psyshopról rendeltem néhány cédét. A zenére nem, de a felesleges anyagra és a postaköltségre sajnálom a pénzt, mivel az első dolgom, hogy ripelem a CD-ket FLAC-ba, és többször nem is veszem őket elő.

Az iTunes-on fent van két Mindwave album, igaz, csak Amerikából érhetőek el. Oroszországban született zsidó előadóról beszélünk, aki Izraelben él, és Törökországban hostolja a honlapját, tehát logikus, hogy Amerikában igen, Európában nem lehet iTunes-ról megvenni. (A német Psyshopnál viszont kapható.)

Szóval vásárolni akartam, és az iTunes-on csak 10 USD, a 17 USD + postaköltség helyett, de Steve Jobsnak nem kellett a pénzem.

Ha nem, hát nem. A világ nem dől össze. A rohadó almát majd az apple-zombik rágják tovább.
Mage
2011. 02. 19.
23:37:23

Jerry: Windowsra is van iTunes, azon keresztül próbáltam regisztrálni. Valóban az új mixhez gyűjtök zenét.
Jerry1022
2011. 02. 20.
00:10:16

Gondoltam hogy Win alól próbáltad. Számomra nem is volt kérdés.

Viszont kezdek kétségbe esni, hogy nekem jó ötlet-e beszereznem egy iPad-ot. Hónapok óta egyre erősebb a késztetésem, még eddig nem vettem meg, de a "szabályos időközi" postjaid mindig törnek egy kicsit belőle. Mondjuk már párhuzamosan fut egy HTC Deisre beszerzési ösztön is. A kettő együtt szerintem felesleges, vagy ez vagy az. De valamiért úgy érzem hogy az iPad kezd lemaradni.
Mage
2011. 02. 20.
00:22:02

Samsung Tab, Asus EEE Tab. Ezeken tuti van multitaszking.

Az utóbbiból lesz Google és Windows verzió is.
mr.
2011. 02. 20.
01:37:44

Mage: ez esetben a "csinálsz az életedben egy hülyeséget" visszavonva. már azt hittem vettél valami gyümölcsöt.

Jerry: ipad-hoz nem tudok nagyon hozzászólni. (illetve csak annyit, hogy láttam, kipróbáltam, én szinte semmire sem tudnám használni, de biztos vagyok benne, hogy sokan vannak, akik igen.) ellenben desire van két közeli haveromnak is. mindketten nagyon szeretik, nagyon jó 3d-s játékok futnak rajta hibátlanul. jópofák és remekül mennek rajta a giroszenzoros játékok meg tudományos alkalmazások, mint pl. a vízszintező, reflexmérő, repülőszimulátor. a hat képernyőjét is villám gyorsan váltogatja, milliónyi jó programot lehet rátölteni (ráadásul legtöbbjük ingyenes). a net száguld rajtuk. egy apróbb funkció van, amire nem igazán fordítottak tesztelési időt a htc-nél (gondolom azért, mert viszonylag ritkábban használja az ember). ez pedig a telefonálás.
rendszeres, hogy csörög, de nem lehet felvenni. folyó beszélgetés mellett bejövő hívásnál "elfelejt bekopogni", rosszabb esetben lefagy.
felhívsz valakit, a hívott felveszi, összekapcsolódik a vonal, erre tovább csörgeti a hívottat. meg még pár apróság, amivel nem nagyon tudnak mit kezdeni a szervizek.
szóval, mielőtt összeállsz dezirével, próbálj kölcsönkérni egyet tesztelésre. legjobb ha olyan helyen veszed, ahol három napon belül visszaadják a pénzt, ha nem vagy vele megelégedve.
Jerry1022
2011. 02. 20.
02:09:34

mr.: Hát... bízok a szoftverfejlesztésben.
Mage: Asus EEE. tetszik. Valahogy tablet szerűbb mint az iPad. olyan komoly kinézete van. Meg tetszik hogy Win7, így nincs kompatibilitás probléma a tablet meg mostani oprendszerem között. Megfontolando. Köszi. A Samsung meg eleve kiesett nálam. Monitorban, tv-ben oké. De semmi másban. Legalábbis nekem.
Androidus
2011. 02. 20.
04:00:47

Valahogy arrafele megy a világ, hogy már csak a Google birodalomban kíváncsiak rá, hogy én mit akarok, mindenhol máshol meg akarják mondani helyettem. Az apple csak egy példa. Akartam nemrég egy facebook oldalt csinálni, és olyan régimódi vagyok, hogy ehhez a fejembe veszem, szeretném megtalálni ennek a módját a facebook-on _belül_. De a facebook szerint valamiért én nem akarok oldalt regisztrálni, azért nem szerepel a linkje egyetlen logikus helyen sem. Mint ahogy egyetlen dolog sem szerepel a facebook-ban logikus helyen, mert minden ki van módolva, mert el akarnak érni vele valamit. Folyamatosan rá akarnak venni valamire, ahelyett, hogy kiszolgálnának. És ez a hígtakony van kikiáltva a web csodájának.
Mage
2011. 02. 20.
05:24:06

Androidus: a Facebook és az Apple azért lett sikeres, mert minden, de tényleg minden fejlesztésük középpontjában az a tézis állt, hogy az emberek nagy része full hülye. Épeszű ember nem érti és nem is találja meg a funkciókat a Facebookon.

Ennek az ellentéte az, amit a Google művel. Nemrég vettem egy Androidus telefont. Ezt nem viccből gépeltem el, de nincs szívem kijavítani, mostmár így marad. Tehát androidosat.

Két nap múlva már nem bírtam a kezembe venni a régit. Egyszerűen nem értem, hogy lehet nem Androidot tenni egy telefonra. Hogyan jöhet szóba bármi más.

Alig várom, hogy kijöjjön a Google Voice. Az lesz a nagy forradalom.

A chromiumot is azért használom, mert olyan, mint az Android. Ugyan tele van buggal a Firefoxhoz képest (az Android is bugos), de minden fontos funkció két gombnyomással kerül kevesebbe, mint Firefoxban. Minden pont a helyén van. Egyszerűen nem esik jól utána bármi mást használni. Pedig az iconját nagyon nem szeretem.
Mage
2011. 02. 20.
05:36:12

mr.: nem lőttél mellé, pár hónappal ezelőtt valóban akartam venni iMacet, mert azt a monitort külön nem árulják, és mert jobban lehet rajta zenét hallgatni, mint linuxon, lévén linuxon egyáltalán nem lehet, mivel nem realtime a kernel, és nincs hozzá professzionális lejátszóprogram sem. A "professzionális"-t a hangminőségre értem, ami nem feltétlen kerül pénzbe (foobar2000). A Windows szól a legjobban, ha hajlandó vagy venni hozzá Asio drivert. Ha nem, akkor egy szinten van a Mac-kel. A Macen viszont nem segített a driverem (van ahhoz is, ugyanaz a típus ráadásul). De nem szól rosszul a Mac, ellennék vele hangzás szempontjából, főleg, ha írna hozzá valaki médialejátszó programot, de hát még csak 2011 van, nem kell kapkodni.

Azért nem vettem, mert bár 650 ezer forint, nincs hozzá pixelgarancia. Normális monitorhoz van, ötöd áron is. A pixelgarancia alatt azt értem, hogy nem kell a képernyő felének elsötétülnie ahhoz, hogy átvegye a szervíz, és két hónap alatt lemásolja, majd letörölje róla az adataidat.

Ha a monitorhoz nincs subpixel garancia, vannak boltok, amelyek a jobbakhoz adnak, felár nélkül (Komel, 4 évvel ezelőtt), vagy kibírható felárral (Oázis). Az Apple-nél nincs ilyen opció.

És nincs subpixelgarancia sem, meg három pixel garancia sincs, merthogy "ezek a monitorok ritkán romlanak el". Gratulálok. Ha olyan ritkán, akkor azt a keveset miért nem lehet kicserélni?

Nem csak nálunk nem ad az Apple a 650 ezres monitorhoz pixelgaranciát, hanem sehol. Ezt látva rájöttem, hogy minden igaz, amit gondoltam erről a márkáról, sőt, még annál is rosszabb.

Mivel a dinoszauruszok is kihaltak, van remény.

Azért nem bánnám, ha az MS talpon maradna, mert kell a Google-nak a konkurencia.

Androidus
2011. 02. 20.
12:44:13

Mage: én valahogy azt érzem, hogy nem a hülyeségemre, hanem a birkaságomra apellálnak. Ki van ez a rendszer nagyon is fundálva, meg lehet vele csinálni, amire szánták. Csakhogy a sorrend náluk fordított. A Google-nál először kiszolgálnak, hogy jól érezzem magam. És ha már jól érzem magam, hát ott is ragadok, és fel se tűnik, vagy legalábbis nem zavar az a funkció, ami oda van biggyesztve, és amiből ők megélnek.

Facebook-nál fordított a sorrend. Ha akarok valamit, verekedjem át magam azokon a funkciókon, amikből ők pénzt csinálnak, és legyek olyan birka, hogy azt gondoljam: ez így normális. A Farmville-t eddig kb. 8-szor tiltottam le. Most éppen nem kapok onnan szpemet, de ez csak pillanatnyi állapot. 68 alkalmazás van tiltólistán. De valószínűleg már mindenki folyamatosan tilt mindent, ezért bevezették az "xy elkezdte használni a z szutykot" üzenetet, amit már nem lehet tiltani. És nem csak a falamra lehet írni alkalmazásból, hanem privát üzenetet is lehet küldeni, amivel szemben már teljesen tehetetlen vagyok.

Nem akarom bántani az ismerőseimet, mert tényleg komoly ásás kell ahhoz, hogy csak annak menjen a szpem, akinek szánom az alkalmazásból, és még akkor se lehetek benne biztos, hogy tényleg úgy csinálja, mivel nem segíteni akar nekem ez a rendszer, hanem kibaszni velem. És ez az izé lehet, hogy lenyeli a netet pár éven belül.
almost_nobody
2011. 02. 20.
18:07:32

Ha már így szóba került - és mert nem tudok szó nélkül elmenni a bejegyzés mellett-, néha elgondolkodom, mi van, ha eljön az idő, mikor a világ lakóinak azon hányada, akik még képesek és akarnak gondolkodni, a Google-nél, vagy annak egyik leányvállalatánál fog dolgozni, és tulajdonképpen maguknak fognak fejleszteni, mert a többi felhasználót beszippantja és az agyát ledarálva apróbb állatok elé veti az Apple.
Én ettől néha komolyan tartok.
Redrum
2011. 02. 20.
21:01:57

mr.: a stabilitást te kérdőjelezted meg a gépeimmel kapcsolatban. Az, hogy a te eszközeiden ez mennyire kielégítő, számomra teljesen irreleváns.

Kiindulva abból, hogy az említett közös ismerősünk mennyire precíz, amihez hozzá jön az én maximalizmusom, a gépeimen álló pingvinek olyan stabil pontot jelentenek, amelyekre támaszkodva ki lehet mozdítani a helyéről az egész Világegyetemet.

Az sem véletlen, hogy az első számítógépes ismereteimet amigán szereztem. Aki nem a papírpoharas, agyhalott, almarajongók, vagy inkább almafogyatékos * táborához tartozik, az örömmel mondana magáénak egy ilyen tanulási, fejlődési folyamatot.

És eldugni a pingvineket? Minek?
A kicsinyesség tőlem olyan távol áll, mint Makó Jeruzsálemtől.
Mégis, hogyan képzelnél egy ilyen - úgy tűnik számodra nagyon is várt eseményt -, amikor Mage kitelepítené a pingvineket? "add vissza az op-rendszert!"
Nem tartozom a görcsös, tíz körömmel kapaszkodó egyedek közé. Kellőképpen nagyvonalú vagyok.
A gépeim közül egy nem nálam van, hanem beköltözött a pingvinek kiindulási pontjára.

* © Mage
mr.
2011. 02. 20.
22:25:24

>A gépeim közül egy nem nálam van, hanem beköltözött a pingvinek kiindulási pontjára.
az antarktiszra vagy csak a hűtőbe?

Mage: egy főnyeremény. el ne engedd!
mr.
2011. 02. 21.
00:28:04

redrum: azt hittem bevásárolt mac-ekből és neked adta a linuxos gépeit. erre mondtam, hogy dugd el, mert előbb-utóbb visszaveszi. de szerencsére az őrangyala megóvta ettől.
szeretem ezeket a rejtőzködő őrangyalokat, akik titkon vigyáznak az emberekre, hogy ne kövessenek el olyan hibákat, amiket aztán egy életen át bánni fognak. némelyik besült töltényként bújik meg a revolverben, hogy az éppen akkor mondjon csütörtököt, mikor maga ellen fordítja a reményvesztett ember. van amelyik blokkolásgátló ruhájába bújik, így mentve meg éjszaka, a zebrán babakocsit áttoló idős nénike gázolásától az embert, és van amelyik a potenciális sub-pixelhiba álcáját önti magára. végül is mindegy hogy miként néznek ki, lényeg, hogy működnek.
mr.
2011. 02. 22.
01:28:20

off
Mage: voltál moziban az észteknél? mikor jön róla a post?
link
Mage
2011. 02. 22.
11:17:01

Ha én tettem volna, több lenne az áldozat. Pontosabban: kevesebb felesleges emberszabású élne a földön.

(Teltházas moziban egyetlen egy embert lelőni? Egy átlagos előadás soán minden tizedik néző kiérdemli.)
Mage
2011. 02. 22.
11:17:15

De azért nem rossz hír, köszönöm. Fejlődik a világ.
Jerry1022
2011. 02. 22.
19:01:52

Nem is hittem, hogy az észtek fegyverrel járnak moziba, különösképp Oscar-jelölt filmre. Én személy szerint bevezetném azt, hogy csoportok tagjai a mozi átellenes helyeire ülhetnek csak. Talán elejét venné a közös összeröhögések poén nélküli jelenteken, a zavaró monoton pusmogások, meg az egymáshoz való dumálás.
MA
2011. 02. 22.
19:21:28

JERRY! MÁR MEGINT MINDENT ELRONTASZ! OLVASD EL A "NEXT ROUND"-NÁL, HOGY MINEK ÖRÜLTEM! (Egyébként nincs baj a hozzászólásoddal, igazad van. Az ilyen zajok zavarják a többieket.)
Jerry1022
2011. 02. 22.
20:00:34

MA: Édesdrágatündérbogár... az hogy te minek örülsz vagy a Télapóval beszéld meg, vagy a barátnőddel. Én pont ott sz.rom telibe, ahol van. (Egyébként köszi.)
Jerry1022
2011. 02. 26.
22:48:44

Jerry1022
2011. 03. 06.
23:31:32

=> Regisztrálni jó <=