japan :: 2011. március 23., szerda, 13:49:46 :: 104 komment

A híradások alapján nem sok ember érti, mi történik most Japánban, ezért inkább elmondom.

Bolygónk felszínét kőolajon, vízben lebegő, üres kóláspalackokon, némi vízen, valamint szigeteken és japán bálnavadász hajókon kívül kontinensek borítják. A kontinens tetején él a medve, a kutya és az ember. A kontinens alul nagy kiterjedésű kőzetlemezből áll. Így a kontinens mindkét irányból könnyen felismerhető.

A kontinensek alapját képező kőzetlemezek az érdekesség kedvéért mozognak. Néha találkoznak egymással és gyűrődnek. A gyűrődésből lesz a hegység, az ijedtség és a völgy. A gyűrődési kedv hiánya Alföldet és az Alföldhöz méltó Petőfi Sándor-verseket eredményez.

A kőzetlemez alatt további kőzet található. A további kőzet tartja a kontinenst, hogy az ne essen le. A bolygó történetének első 5 milliárd évében a további kőzet tömör volt, viszont az utóbbi párszáz évben a nagy részét kibányásztuk. Abból készültek az autók, a számítógépek és az épületeink. Csak néhány vékony oszlop maradt odalent. Azok tartják fenn a kontinenseket.

Ezeket a földalatti oszlopcsarnokokat a további bányászat ellen szigorú nemzetközi egyezmények védik. Az egyezményeket minden ország aláírta, kivéve Japánt. Szegény japánok nem értek rá, mert elkeseredett harcot vívtak az óceánban már-már kóros mértékben túlszaporodó bálnákkal. Ehhez a harchoz minden, természetvédelmi kérdésekben döntéshozó emberükre szükség volt.

A kontinenstartó oszlop nembányászati egyezmény alá nem írása miatt az egyik oszlop túlságosan elvékonyodott Japán alatt, majd kettétört. A szigetország elkezdett a tengerbe zuhanni. Jelenleg ezt a folyamatot kísérheted figyelemmel a tévében, és az Interneten is. Nagy a robaj. Most tényleg jó, ha van otthon 5.1-es hangrendszered.

Fontos körülmény, hogy csak az egyik oszlop dőlt ki. Az ország nem egyszerre süllyed el, hanem szép lassan beledől a vízbe. A japán nép roppant fegyelmezett, így a következő cselekvési tervvel állt elő:

Az ország keleti oldalára állnak a fiatal, szép, életerős japán férfiak és nők. Őket nyeli el először az óceán, mert belőlük lesz a CNN-en a legjobb vágókép. Mivel a lakosság hatalmas mennyiségű nyers rizst halmozott fel, amely a tározókból az emberekkel együtt a vízbe ömlik, a cápák szempontjából ebben a fázisban az óceán úgy fest, mint házibuliban a véletlenül felrúgott sushibox. Nigiri és maki, ameddig a szem ellát.

 

 

A terv szerint az ország közepén állnak majd a családos férfiak, nők, kutyák, gyerekek és a plüss állatok. Az előzetes számítások szerint így nézik majd legtöbben a megindító közvetítést, és az ebből származó többletbevételt jótékony célokra lehet fordítani.

Amikor a második kurzus vízbebukik, a cápák számára az óceán ázsiai lazacos leveshez lesz hasonló,

 

 

leszámítva a reaktorból szivárgó cseppfolyós uránt, ami, ha minden jól megy, elegendő áramot termel ahhoz, hogy meghajtsa a szintén vízbe boruló, sok millió playstationt. Tehát valóban látványos és közösségi műsorra számíthatunk.

Végül az ellenszenves, csúnya emberek borulnak vízbe, amely akkor leginkább a miso leveshez fog hasonlítani. A miso leves magyar neve trutyi.

 

 

Előzetes számítások szerint Japán elmerülése és tengerfenékhez csapódása akkora lökéshullámot generál, amelynek hatására beborul Európa és Amerika is.

Ez a folyamat akár a gazdaságra is hatással lehet. A kontinensek hiányában jó eséllyel újra kell majd nyomtatni néhány turisztikai és geológiai kiadványt. Addig, amíg nem repülnek pár kört a műholdak odafönt, a google mapen korábban tervezett utazásokra sem indulhatunk majd el teljesen nyugodt lélekkel, kivéve, ha az adott útvonalnak egyáltalán nincsenek szárazföldi állomásai.

Jó hír viszont, hogy a Föld középpontjában található, intergalaktikus űrrepülőtér burkolata minden bizonnyal sértetlen marad. Annak tervezői számoltak a Japánban időnként bekövetkező földrengésekkel.

Ha van jegyed, nyugodtan használhatod.

 
 

mr.
2011. 03. 23.
16:22:10

Jerry: most viszont te jössz.
MA
2011. 03. 23.
19:54:04

Elég tragikus a helyzet Japánban: egymás után több földrengés (a 8,9-es volt a legnagyobb, de 6-os körüliek azóta is vannak), atomerőmű-katasztrófa (hogyan lehet földrengésveszélyes országba, törésvonalra atomerőművet telepíteni???), remélem, nálunk nem lesz ilyen.Hiteles tájékoztatás Japánról, Csernobillal összehasonlítva: link
Mage
2011. 03. 23.
21:30:32

Valahol sejtettem, hogy nem ez lesz a legtöbbet lájkolt bejegyzésem.
Jerry1022
2011. 03. 23.
23:37:03

De legalább nem hazai politika. mr., ehhez nem tudok mit hozzátenni. Csak vigyorgok csöndben. Vagy kéne?
mr.
2011. 03. 24.
01:20:01

Jerry: nem hozzátevésre gondoltam, csak egy gyors összefoglalóra/kivonatra. és ennek a postnak elvitathatatlan érdeme, hogy nem belpolitika.
Rafina
2011. 03. 24.
13:29:31

tragédia itt
tragédia ott
mindenki másképp csinálja
Jerry1022
2011. 03. 24.
18:36:33

Ezt kivonatoljam? Hátő... Japánban most szar. De lesz szarabb is. Újra lett ezért definiálva mind a konyhaművészet, mind a valóságshow. Röviden így ez lenne, de én inkább a 60-70 komment után szoktam egy gyors konklúziót levonni, hogy épp hol áll a dolog.
mr.
2011. 03. 24.
19:07:10

oké. kösz. ez megnyugtatott, hogy jól olvastam. csak nem tudtam a kajákat a bálnákhoz meg a bányászathoz kötni. azt hittem, hogy elsikkadok valami felett.

a miso leveshez tényleg megtalálta a létező legjobb hazai kifejezést. nagyjából még a leves szakácsa is így hívja: link
Mage
2011. 03. 25.
10:34:40

Nincs semmi baj: link
Mage
2011. 03. 25.
12:04:47

"az eddigi számítások szerint Fukusimából az 1986-os csernobili katasztrófa idején kiszabadult sugárzó jód mennyiségének mintegy 20 százaléka, a céziumnak pedig 60 százaléka került ki a természetbe."
Jerry1022
2011. 03. 25.
18:53:38

Melóban azon filóztunk kollégákkal, ha tényleg befordul a sziget a tengerbe, mielőtt mechanikus és biokiborg óriásrobotok segítségével a japánok megépítenék a lebegő városaikat, hogy annyi japán hova fog költözni? Magyarországra nem hiszem, hiszen Kína már letette magát ide. Pedig nem vennék rossz néven egy-két japán szomszédot "őslakosok" helyett. Főleg ha pár japán tinilány is ideszakad ránk... hmm... ^^
mr.
2011. 03. 25.
20:17:12

kínaiakból összesen 10000 fő van nálunk. pár évvel ezelőtt még 30000-en voltak, aztán rájöttek, hogy másutt jobb nekik (vagy csak tudtak már valamit előre). szóval, felőlük még jöhetnének.
viszont borzasztóan sokan vannak. minden nap nézegetem a sugárzás monitor térképüket és ott kiírja az egyes tartományokban a létszámot. kisebb városokban is magyarországnyi ember csücsül.
Mage
2011. 03. 26.
13:48:36

Nem veszélyes. Kivéve, ha harap: link
Mage
2011. 03. 27.
15:12:23

mr.
2011. 03. 27.
15:44:56

ugyanakkor a sugártérképet még nem frissítették, ami elég gáz: link
Mage
2011. 03. 27.
15:58:10

Igaz, hogy az oroszok napokig eltitkolták Csernobilt, de utána odaküldtek több ezer embert és betonszarkofágot építettek köré.

A japánok meg vagy másfél héten át segítséget sem fogadtak el - büszkeségből. Most azt mondják, hogy nem baj, hogy már a határérték 2000-szerese a sugárzás a tengerben, mert úgyis elköltöztek a halászok.

A hidrogén kiengedése legalább olyan remek gondolat volt, mint a tengervízzel való hűtés. Dél-Korea felajánlott egy halom bórt, sehol nem olvastam, hogy használták.
mr.
2011. 03. 27.
18:30:17

a betonszarkofág építéssel az a gond, hogy ha ráteszik, akkor nem tudják működtetni a bent lévő (részben ép) hűtőberendezéseket. ráadásul itt 3 különálló blokkról és a négyesnek a pihentető medencéjéről van szó. az oroszoknál csak egy blokk volt. ekkora szarkofágot nem lehet építeni, mert az már fél falu méretű.
az oroszok azért tették rá, mert már kirobbant felfelé és a kéményhatás miatt 4-5000 méterre felvitte a levegő a részecskéket. azt kellett megakadályozniuk, mert a szél terítette szét az egész világon. itt felfelé szinte alig van kibocsátás (az is a kiengedett gőz miatt), itt oldalra megy a trutyi, bele a tengerbe. ami _nekünk_ azért egy picit jobb.

a japánoknak jelenleg senki nem tud szakmailag segíteni, mert ők a legjobbak ezen a téren. ezt nagyjából minden atomhatalom elismerte. (kivéve a franciákat, de hát ők még egy cseppet a japánoknál is nacionalistábbak)

hidrogént azért engedték ki, mert különben akkorát robbant volna, hogy lerepül a reaktor tető és megismétlődik csernobyl. kisebb kárért cserébe egy nagyobbat elkerültek. (egyelőre)
már az első naptól a helikopterekről ledobva és jelenleg is folyamatosan bóros tengervízzel hűtik a reaktorokat. nekik van erre a célra a világ legnagyobb bórkészletük. a franciák már 17-én 100 tonna bórt küldtek nekik antonov teherszállítókkal.

kivételesen érdemes hallgatni az inforádiót, mert esténként 10 után kifejezetten szakemberek mesélik el, hogy éppen most mit csinálnak japánban. volt olyan vendégük is, aki személyesen dolgozott fukushimaban, meg olyan is, aki most kint volt megnézni a balesetet.


a legnagyobb tragédia az egészben, hogy a szökőár miatt sokkal nagyobb humán katasztrófa van odaát, mint ez az erőmű incidens (a katasztrófához mérten jelentéktelen), de velük, az atomfélelem miatt, alig foglalkoznak a sajtóban. ami erősen csökkenti a mentéseket, karitatív tevékenységeket.
mr.
2011. 03. 27.
18:44:23

a betonozáshoz még annyit, hogy itt lefelé folyik a megolvadt fűtőanyag, azaz az erőmű alá, meg a part mellé kellene betonozni. az meg meglehetősen kivitelezhetetlen tengeralattjáróval meg bányagépekkel. ha betonozni akarnának, egy komplett erőmű méretű bányát kellene létesíteni a reaktorok alatt, biztonságos mélységben és ott felfelé zsaluzni. ez (csak tippelek) jó pár év, évtized lenne. ha sikerül stabilizálni a reaktorokat, akkor lehet, hogy majd ezt elkezdik. az erőmű szakértők szerint a reaktorok elszigetelése (a stabilizáció után) 15-20 évbe fog telleni.
Mage
2011. 03. 27.
20:46:46

Betonozni itt amúgy se lehet, mert:

- a beton kötés közben jelentős hőt termel
- a kötés során sok vizet igényel
- néhány száz fokon kiég

Annál jóval melegebb lesz az olvadt fűtőanyag, és kifolyik alul.

És, ha jól tudom, a csernobili erőműven lévő radioaktív anyag mennyiségének 62-szerese van ebben az erőműben. Vagy valami hasonló nagyságrenddel több.

Az viszont szégyen, hogy nem is a földrengés vitte el, hanem a cunami tette tönkre a dízel generátorokat. Biztos nehéz lett volna a föld alá építeni.
mr.
2011. 03. 27.
21:31:01

azért nagy szerencse a csernobylival szemben, hogy itt már le van állítva a láncreakció. itt "csak" magában izzik a fűtőanyag, ami sokkal kevesebb sugárzást termel.
az egyik rádiós szakértő mondta, hogy teljesen természetes, hogy elúsztak a generátorok, mert az elmúlt 10000 évben harmad akkora volt a legnagyobb cunami abban a térségben és arra lettek méretezve.
tervezési (méretezési) hiba lett volna, ha fennmaradnak.

szerintem azok építették a generátorokat akik a cégünknél. nálunk havonta van generátor teszt, mert kiemelt biztonsági objektum az irodaház. az elmúlt két évben a 20 alkalomból két olyan alkalom volt, amikor sikerült átvenniük a betápot a generátoroknak. minden más esetben lekéstek róla (leálltak közben a szünetmentesek) vagy olyan áramlökéssel indultak be, hogy leverték a teljes hálózatot. 4 alkalommal meg el kellett halasztani a tesztet, mert nem volt indító áram a generátorokon.
mr.
2011. 03. 28.
14:07:06

picit közelebb van, mint japán:
link

ami ebből a cikkből kimaradt, hogy pár nappal előtte is leállt, csak akkor még sikerült újraindítani.
Mage
2011. 03. 28.
15:37:30

"azért nagy szerencse a csernobylival szemben, hogy itt már le van állítva a láncreakció."

Ez az, amit el szeretnék, hogy higgy, de ők maguk se hiszik el.
mr.
2011. 03. 28.
16:25:52

ez nem hit kérdése. ha nem állna, akkor már felrobbant volna percekkel a katasztrófa után. abban a pillanatban, amikor elpárolgott róluk a víz nagy része. amíg működik, a rajta lévő víz szabályoz. ha az működés közben lefogy, akkor pukk.

ettől függetlenül, víz nélkül bár mikor megfuthat.
kb. 5 évig így is folyamatosan víz alatt kell majd tartani. utána meg levegővel hűteni pár száz évig.
mr.
2011. 03. 28.
16:34:38

kieg.: megfuthat alatt azt kell érteni, hogy újra beindul a láncreakció.
Androidus
2011. 03. 28.
18:48:29

Fél éve még nem lájkoltam volna.

Szerintem az, hogy milyen tempóban megy a láncreakció, geometriai kérdés, és a hőmérséklethez csak közvetve van köze. Nem a hőtől indul be, ugyebár. Csak ha elmegy a hűtés, és megolvad, aminek nem kéne, akkor vajon összeömlik egybe az egész hasadóanyag, amit addig gondosan adagoltak, vagy esetleg konstrukciósan ezt meg lehet valahogy akadályozni? Előbbi esetben pukkan csak.
Mage
2011. 03. 28.
20:02:28

Azóta mi változott? A többire otthonról.
Androidus
2011. 03. 28.
20:36:57

Én.
Mage
2011. 03. 28.
20:57:38

Mi változott fél év alatt benned ezzel kapcsolatban? (Ha nem titok.)
Rafina
2011. 03. 28.
21:47:48

Az, hogy az erőmű a földrengéssel egy időben kikapcsolt nem azt jelenti, hogy a láncreakció állt le csupán azt, hogy nem működik a cucc, mit energia átalakító. Bár nem vagyok jó fizikából, de én ezt úgy értelmezem, hogy jóval veszélyesebb így.
Föld alá? Nekem inkább az a kérdésem, hogy miért nincs még mindig áram? Azt írják azért nem mennek a szivattyúk mert nincs áram? A tengervizet mivel szivattyúzták? Butákat kérdezek? Tényleg miért nincs áram?

Mage! téged miért tesz ez a téma ennyire feszültté?
Mondjuk én már voltam Japánba, nem mennék oda többször, de gondolom nem mit reménybeli turista aggódsz.

Egyébként húsznál több atomerőművük van és 100-nál több vulkánjuk (ebből több tíz aktív), nem messze a Mariana árok, évente több száz földrengés. Biztosan nem gondolták, hogy ilyen is megtörténhet.

Jerry! Azt hiszem, hogy ha költözniük kéne nem akarnának ide jönni. Ti hová mennétek, ha muszáj lenne indulni? Lassan gondolkodni kell.

mr! Kínaiak többen vannak már 30 ezernél. Kérlek, keressél kínairól halotti anyakönyvi kivonatot és szólj, ha találsz olyat, aki természetes halállal halt meg.
Mage
2011. 03. 28.
21:49:46

Androidus: Ez a bejegyzés egy néhány nappal ezelőtti álmom 99%-os leírata. Gondoltam, támogatom Japánt, és rendeltem vacsorát a Wasabiból (onnan vannak az ételes képek). Viccen kívül, tényleg azután álmodtam ezt, hogy sushit ettem, és talán csak a cápák fogsorának leírását hagytam ki belőle. Gondolkodtam, kitegyem-e. Évek óta japán programnyelvet használok. A mage.hu-t is abban írtam.

mr.: Biztos tudod, ezért csak a délutáni írásrohamom apropójából említem, hogy radioaktív izótopoknál folyamatosan történik maghasadás. Ül az izotóp szép csöndben, nem látszik rajta semmi figyelmeztető jel, nem szerepel a kórtörténetben se depresszió, se szorongás, aztán egyszercsak fogja magát, és ketté hasad.

A szomszédos atomok ilyenkor persze csak néznek, mint a pszichopata sorozatgyilkos szomszédai a riportban: "Tényleg nem látszott rajta, hogy képes lenne bármi ilyesmire. Olyan nyugodt, csendes, kiegyensúlyozott, illedelmes izotóp volt. Mi is le vagyunk döbbenve. El se hisszük, hogy ez történt" - mondják.

És soha nem lehet tudni, ki lesz a következő.

A spontán maghasadás bekövetkezése teljes lutri. A gyakorisága adja a felezési időt. Minél gyakrabban történik, annál kisebb lesz a felezési idő. A felezési időt nagy mennyiségű atomra értjük. Fél perces felezési idejű izotóp egy-egy atomja akár egy millió évig is normális maradhat.

Míg a spontán hasadásnak nincs előzménye, a láncreakciót a hasadás során felszabaduló neutronok okozzák, amelyek a szomszédos atomokba csapódva újabb hasadást idéznek elő. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzek, a neutronnak megfelelő sebességgel kell száguldania. Ha túl lassú, vagy túl gyors a neutron, akkor elrepül, és lehet várni a következő spontán pszicho.. akarom mondani, izotópot.

A láncreakció kontrollálatlan formáját atombombának nevezzük. A kontrollált formáját atomreaktornak. A kettő közötti átmenet neve: Csernobil. Illetve Fukushima. Ki mire esküszik.

Megfelelő sebességű - hasadást kiváltani képes - neutronok keletkeznek a spontán hasadás során is. Ha nem így volna, nem létezne az a fogalom, hogy kritikus tömeg. Az, hogy milyen arányban szabadul fel megfelelő sebességű neutron, nagyban befolyásolja az izotópra jellemző kritikus tömeget. Az urán 235-ös izotópnál ez 50 kg körüli érték, plutónium 239 esetén jóval kevesebb, és valóban függ a formától is. A kritikus tömeg az a mennyiség, ahol a spontán maghasadás során elegendő mennyiségű olyan neutron szabadul fel, és használódik fel - csapódik be másik atommagba - amelynek a sebessége megfelelő a nem spontán hasadás kiváltásához.

Az erőműben kritikus tömeg alatti mennyiségű hasadóanyag található, de ez természetesen nem igaz, csak azért mond ilyet bárki, hogy épülhessenak atomerőművek.

A kritikus tömeg ugyanis egybefüggő anyagra vonatkozik, az erőműben viszont rudak vannak, amelyeknek először össze kell olvadniuk ahhoz, hogy katasztrófa történjen, és ez néha igen hosszú időt vesz igénybe, elsősorban az erőműben rohangáló, fehérköpenyes emberek - a láncreakció szempontjából nézve legalábbis - kártékony munkája miatt. Összeolvadás nélkül - tehát unalmas áramtermelés esetén - neutronlassító anyagot kell használni ahhoz, hogy legalább szabályozott körülmények között lejátszódjon a láncreakció.

A fütőelemek összeolvadása esetén nem keletkezik atombomba. Ezért nem robbant fel az erőmű, és nem azért, mert leállt a reakció.

Azért nem keletkezik ilyenkor atombomba, mert az urán köztudottan nincs annyira feldúsítva az erőműben, hogy a láncreakció robbanásszerű legyen.

Ezért nem tudnak a terroristák a fűtőelemből atombombát gyártani. Fűtőelemet szerezni nem túl nehéz.

És ezért nincs még Iránnak - és száz másik országnak - atomfegyvere.

A láncreakció nem feltétlen jelent robbanást. Az is láncreakció, hogy működik az erőmű. És az is láncreakció, hogy az olvadt fütőanyag felmelegszik 1-2-3 ezer celsius fokra, megolvasztja az erőmű alját, befolyik a földbe, onnan a tengerbe, onnan pedig a tányérodba, és játszani kezd a DNS-eddel. Jó étvágyat. Egyél bátran tengeri halat.

Jó hír, hogy a japán erőműben szerencsére plutónium is van, ami radioaktivitás nélkül is annyira mérgező, hogy 1 gramm elég 1 millió embernek ahhoz, hogy jól lakjon vele (soha többet ne kelljen ennie). És ez még nem az sugárzás, az még hozzájön ehhez. Szóval remélhetőleg az a reaktor olvad majd ki először. (Plutónium csak az egyik blokkban van.)

Ja, és hogy nem állt le a láncreakció, azt onnan lehet tudni, hogy ennek az erőműnek a belseje normális üzemelés során legfeljebb 302 celsius fokos, a katasztrófa után viszont mértek rajta 400-at is.

Sőt, vegyész körökben ismert tény, hogy a vizet a cirkónium bátran 1000 celsius fok fölött bontja hidrogénre, ennyit arról, hogy hány fok lehetett odabent. Maghasadáson kívül persze még rengeteg más, például szallonnasütés vagy disznópörzsölés is gyakran okoz az atomerőműben ilyen magas hőmérsékletet. Az olvadt fűtőelemet is inkább lázas betegeknél szokás használni borogatásra, ha a hideg víz már nem hűt eléggé.

A baj mértékét meg onnan lehet tudni, hogy minden áldott híradásban másik blokkra mondják, hogy csak abban nagy a baj, a többiben megnyugtató a helyzet. Ez a következőket jelenti:

- a helyzet folyamatosan romlik
- mind a négy blokkban nagy a baj
- még hazudnak is

mr.
2011. 03. 28.
21:53:28

Androidus: harrisburgban és ditroitban is összeömlött a tüzelőanyag, még sem robbant be, mert tudták hűteni.
sőt, a 2003-as paksi balesetben is a tisztítóban lévő fűtőanyag nagy része összetört. (bár, meg nem folyt) szerencsére ott is csak minimális volt a kibocsátás. (persze akkor kellett nekem is éppen pont ott dolgoznom) :(

ha kifolyik a reaktorból, akkor van esély rá, hogy nem éri el a kritikus tömeget és nem pörög fel. de ha bent marad, hűtés nélkül, akkor szinte biztos pukkan. akkor is, ha eredeti formájában marad bent. mint pl. csernobylnál. ott is először megfutott és csak utána olvadt le, amikor megpróbálták betolni a grafitokat.
Mage
2011. 03. 28.
22:14:50

Rafina: Miből gondolod, hogy engem ez a téma feszültté tesz?

A szivattyúk azért nem mennek, mert:
- valaki okos heteken át tengervizet locsolt az elektromos berendezésekre
- valaki okos kiengedte a csövekből a hidrogént, az felrobbant, és darabokra repült szét az erőmű
- a tengervíz nem csak az elektronikát teszi tönkre, a kicsapódó só eltömi a vízcsöveket is
- a sugárzás a megengedett érték sok milliószorosa, így kevés embernek van kedve tényleg közel menni hozzá

Elköltözés kérdésben, sajnos, nagyon egyetértünk.
Mage
2011. 03. 28.
22:28:09

Ez az oldal egy helyen írja, hogy gondolkodtak a bóron (considering):

link

Azt nem említi, hogy valóban rá is öntötték. De rádiót és tévét nem hallgatok, lehet, hogy innen lemaradt.
mr.
2011. 03. 28.
22:37:41

Rafina: azt jelenti a leállítás, hogy nagy neutron elnyelő képességű szabályozó rudakat tolnak be a fűtőanyag mellé, mely az üzemszerű kritikus állapot alá lassítja a hőtermelést. a reaktor leállításakor a hőteljesítmény a névleges érték 7-8%-a, ami 4 óra elteltével 1% alá esik le. ezt az állapotot hívják leállítottnak. ilyenkor már normális "földi eszközökkel" (víz, szivattyú, helikopter stb.) jó eséllyel tudod hűteni, ha baj van. míg az üzemmeleg reaktort jóformán semmivel sem tudod hűteni. természetesen ezzel együtt járt az is, amit mondasz: a szekunder kör (ami a gőzturbinákat hajtja) leállt és már nem termel áramot.

Már van áram. kb. 3-4 napja kihúztak földkábeleket. viszont a telepített szivattyúk annyira megrongálódtak, hogy nem tudják minden blokknál beindítani. valszeg egy részüket a tengervíz nyírta ki, amivel átmenetileg hűtöttek. ugyan is, azt most át kellene szivattyúzni onnan.

53 erőmű blokkuk van. náluk már csak a franciáknak van több. ha megnézed a szigetek méretét, a térség kőolaj/földgáz forrásait és iparuk fejlettségét, egyértelmű, hogy miért van ennyi nekik. (nincs más lehetőségük és sok áramot fogyasztanak)

kínaiak nem kihaltak, hanem elköltöztek. leginkább nyugat-európa és románia felé. vándornép, oda telepednek le, ahol van lehetőség számukra. ha ez megcsappan, akkor továbbállnak. jelenleg 6000 kínait tart nyilván a munkaügyi központ. ehhez saccolnak még kb. 4000 illegálisan itt tartózkodót. a kínaiak számának csökkenése azért meglátszik a kínai piacok számának csökkenésén is. környékünkön kettő is volt. most egy sincs.
mr.
2011. 03. 28.
22:46:32

Mage: legjobb, ha azoknál nézed meg, akik csinálják. a sajtót meg hagy a fenébe, össze-vissza beszélnek: link
mr.
2011. 03. 28.
22:48:11

amúgy is ajánlom a fenti linket. elég korrektek a közlemények ahhoz képest, amik repkednek a sajtóban. főleg a hazaiakban.
Mage
2011. 03. 28.
22:54:04

mr.: Ezen a linken is csak kétszer említik a bórt, március 12-én és 13-án. Nekem marginálisnak tűnik.

És hogy mennyire korrektek a vállalat közleményei, azt innen nehéz megítélni.

Legutóbb az egyik mérés eredményét tagadták fél napon keresztül.
Mage
2011. 03. 28.
22:55:14

mr.
2011. 03. 28.
23:00:06

hányszor kellene említeni? ez a standard eljárás, mindenki (paks is) azzal hűtené. nem fogják neked bold-al kiemelni, ha azt szeretnéd. :)

tegnap előttre gondolsz, amikor kimenekült a mérő srác és nem végezte el a kontroll mérést? helyette kiürítették a vezérlőtermet. még mindig jobb, mint ha bent sült volna meg.
nyilván igyekszik mindenki takargatni a szennyesét, de azért csernobylhoz képest egészen korrekten kommunikálnak. szerintem.
Jerry1022
2011. 03. 28.
23:00:30

hasznos ez a poszt és a ráadott kommentek. a hasadó anyagról eddig azt hittem, hogy tüzelni való fa fejszés támadás után, a kritikus tömegről meg, hogy egy rakat idióta biciglista aki meglóbálja a kerékpárját mielőtt eldugítja a fővárost.

amúgy most zuhanyzás közben gondolkoztam épp el ezen a költözésen. valahol pontie noire környékén egy kis vityillóban biztos pont telibeszarnám a világ folyását, vagy amszterdamban egy füvesklubban pláne, egy pár rakéta után.
Androidus
2011. 03. 28.
23:02:07

Mage: a hozzáállásom változott a világhoz, és vele együtt annak ahhoz a részéhez, aki Mage néven írogat itt mindenféléket. Másképpen szólva: öregszem.
Mage
2011. 03. 28.
23:05:07

Ha a radioaktív anyag tengerbeáramlását kommunikációnak nevezzük - hiszen végülis minden anyag információt hordoz, és a kommunikáció az információ áramoltatása -, akkor valóban százszor jobban kommunikálnak bárkinél.

Ha a bór beöntése standard eljárás olyankor, amikor egy erőmű "megfut", ezért bórt nem is kell említeni, akkor azt miért írják le bárhol, hogy próbálják megakadályozni a tragédiát? Vagy az nem standard eljárás? A standard az lenne, hogy az ilyen erőművet még fűtik is?
Mage
2011. 03. 28.
23:08:00

Androidus: ne is mondd. Régen azon voltam kiborulva, hogy egy idő után megáll a növekedésem. Valahogy a fiatalság végének éreztem ezt. Olyan drámai.

Nemrég viszont jobb kedvem lett, látva, hogy van, ami folyamatosan növekszik rajtam.

(A homlokom.)
Jerry1022
2011. 03. 28.
23:16:20

Szarv, szőr vagy ránc?
mr.
2011. 03. 28.
23:24:28

Jerry: "Szarv, szőr vagy ránc?" :lol
"kritikus tömegről meg, hogy egy rakat idióta biciglista.." :mega lol
mr.
2011. 03. 28.
23:32:46

Mage: akkor linkelek neked egy oldalt magyarul, ahol tízszer írják le neked a bórt. többet tényleg nem tudok tenni az ügy érdekében: link

ez talán a legjobb hazai atomerőműves oldal. esetleg még megkereshetem neked a bór adagolót, amit a tűzoltó helikopterekre szereltek, amik bombázták az erőművet. (valahol láttam egy képet róla pár napja a neten)
mr.
2011. 03. 28.
23:35:10

számtalan ötletem lenne a hova költözzek kérdésre, de aztán eszembe jutnak az itt maradó barátaim, és valahogy nincs kedvem menni egyik helyre sem.
Mage
2011. 03. 28.
23:42:51

Na, itt meg gyanúsan sok a bór.
Ivon
2011. 03. 28.
23:50:49

állítólag az orrunk és a fülünk folyamatosan növekedik. szerintem ebben van valami, de nem minden ember orrával és fülével történik ilyen szörnyűség. néhány bácsit látok elefánt fülekkel, krumpli orral. a családban is van ilyen. régi fényképeken még nem gy nézett ki. aztán az is lehet, hogy csernobil szólt közbe. ki tudja.
a nőgyógyászom pedig azt mondta, hogy a válások zömére azért kerül sor 50 éves kor körül, mert a nők nemi szerve elernyed, veszít a feszességéből, magyarán tágul, a férfiaké pedig összemegy. ezért cserélik fiatalabbra a párjukat. ezzel nem tudom mire akart célozni.
mr.
2011. 03. 28.
23:59:50

Mage: :DDDDDDDDD

füstszűrőset kérsz, vagy nem füstszűrőset?


Ivon: szerintem arra, hogy okos ember eleve 20 évvel fiatalabb nőt vesz el.
Ivon
2011. 03. 29.
00:09:45

ahhoz nem elég pusztán okosnak lenni.
mr.
2011. 03. 29.
00:43:21

előrelátót akartam írni, csak elgépeltem.
eleve hülyeség amit leírtam, hisz okos férfi nem nősül.
Jerry1022
2011. 03. 29.
00:44:33

Mintha csak hájjal kenegetnének.
Mage
2011. 03. 29.
00:55:38

Jerry, hány éves vagy? Félek, hogy ha abból 20-at kivonunk, az eredmény 10 év alatt lesz.
Mage
2011. 03. 29.
00:55:58

Illetve a végeredmény jóval tíz év fölött lesz, csíkos ruhában.
mr.
2011. 03. 29.
01:46:24

off, bár annyiban nem, hogy ez is katasztrófa, csak éppen hazai:
link
Rafina
2011. 03. 29.
10:14:05

Köszönöm a felvilágosításokat! Nem állítom, hogy most már mindent értek, de lényeget tekintve talán világosabbá vált.
Mage! Az írásodból még nem, de a többi hozzászólásodból úgy tűnik (egyébként is mintha környezetvédő lennél), hogy feszültséget ébreszt benned a Japánok felelőtlensége. De ha nem, hát nem. Ezzel kapcsolatban megjegyzem, hogy a földtörténet során eddig többször is "kihalt" már az élet a bolygón, de maga a bolygó nagyon jól túl élt minden megpróbáltatást. Minket is túl fog élni. Ja és eddig még minden alkalommal egyre fejlettebb életforma fejlődött.
Kínaiak: Arra céloztam, hogy nem regisztrált a teljes létszámuk. Gyakorlatilag nem lehet őket megkülönböztetni egymástól bizonyos esetekben ezt magam is tapasztaltam, tehát mondhatjuk tudom. Mivel a koruk is meghatározhatatlan egy intervallumon belül komoly gondot okoz az azonosításuk. Lényeg, hogy többen vannak jóval annál, amit a hivatalos adatokban olvashatunk. Akik tovább mennek azok helyére újak jönnek, mert a már megszerzett letelepedési engedélyt nem hagyják veszni.
Korkülönbség: Magam részéről a tíz év korkülönbség az ideális. Az én javamra.
A férfiak 50 fölött többnyire pedofilok, de hála égnek harminc körül még sok köztük a gerontofil.
Mage
2011. 03. 29.
11:20:12

Én se értem, mihez lehet kezdeni egy 20 évvel fiatalabb nővel. Mit tudna mondani? Azon kívül, hogy: "Hűűű".
mr.
2011. 03. 29.
12:08:58

Mage: esetleg azt, hogy hova raktad a pénztálcád?
Mage
2011. 03. 29.
14:40:39

Van rengeteg apakomplexusos, fiatal nő, akit nem a pénzem érdekelne 50 évesen. Még az is lehet, hogy önmagamért szeretne valamelyik. Nekem viszont erős-nő-fétisem van, úgyhogy az ilyen projekt nem érdekel.

És túl nagy véleményem sincs az olyan férfiról, akit igen.
Rafina
2011. 03. 29.
14:43:34

Azokért a férfiakért gyöngülök, akiknek okos-nő-fétisük van:-)
mr.
2011. 03. 29.
14:57:22

Rafina: már mint kedvelik vagy menekülnek tőle? vagy egyszerűen csak sci-fi rajongók?

breaking news: link
Rafina
2011. 03. 29.
15:57:26

"Fetisizmus:
Leginkább a férfiakra jellemző rendellenes viselkedés, amikor egy tárgy vált ki szexuális örömöt; bizonyos tárgyak természetfeletti erővel való felruházása." (valahonnan)

Itt használva ezt a kifejezést szerintem vonzalmat, imádatot jelent valami iránt.

Remélem az imádat elég cizellált kifejezés.

Ha arra utalsz, hogy futurisztikus elmélet az okos nők létezése, csak sajnálni tudlak.
Eddig nem volt szerencséd.
Bízom benne, hogy még előttem az élet tele rengeteg számomra még ismeretlen dologgal.
Talán te is bízhatnál.
Mage
2011. 03. 29.
16:20:45

Na, már a talajban van a plutónium. Haladunk.
Mage
2011. 03. 29.
16:22:30

Rafina: az okosság definíciója egyénenként változó. Én se (csak) a fizikai erőre gondoltam.
mr.
2011. 03. 29.
16:27:38

Rafina: ok. értem.

>Ha arra utalsz, hogy futurisztikus elmélet az okos nők létezése, csak sajnálni tudlak.
á dehogy. nem is értem, ezt most honnan vetted.

persze hogy bízok. lételemem a bizalom. (amúgy szerencsés vagyok. legalább is ebben.)
mr.
2011. 03. 29.
16:29:51

Mage:
>Én se (csak) a fizikai erőre gondoltam.
a sötét napszemüveg csak nem monokli takargatásra kell?
Mage
2011. 03. 29.
18:52:14

Rafina: nem feszült vagyok Fukushima miatt, hanem izgatott.

Életem első atomkatasztrófája túl korán történt. Szinte semmire sem emlékszem Csernobilból.

Túlságosan fiatal voltam ahhoz, hogy a jelentőségét felfogjam. Tény, hgy a salátát és a káposztát már akkor is utáltam, de az oroszok olyan későn szóltak a robbanásról, hogy ugyanúgy meg kellett ennem ezeket a gusztustalan növényeket, mint máskor. Bátran ki merem jelenteni, hogy nekem semmi örömöm nem származott Csernobilból.

Fukushima időzítése optimális. A krisztusi kor küszöbén járva már láttam, hallottam, tapasztaltam eleget a világból ahhoz, hogy a helyén értékeljem. Azért ez mégse egy teljes napfogyatkozás, amihez bőven elég, ha 15-20 éves az ember. Komplex jelenségről van szó. Ugyanakkor túl öreg sem vagyok még hozzá. 70-80 éves korban már nem hat úgy az emberre az atomkatasztrófa sem. Sorra mennek el a vonatok, bizony.

Egyébként az emberre halálos sugármennyiség 400-szorosa még semmiféle kárt nem tesz a medveállatkákban. Ez az információ segít eldönteni a kérdést, hogy a bolygó első intelligens faja vajon a polipból vagy a medveállatkából fejlődik-e majd ki. Azért arra kíváncsi lennék, hogy milyen zenét fognak írni ők - persze, ehhez még nőniük kell -, és hogy ők is feltalálják-e majd a számítógépet, és ha igen, vajon lesz-e náluk is linux.

Remélem, valahogy majd megüzenik.
Mage
2011. 03. 29.
18:56:29

Ja, amúgy elérte Angliát a radioaktív jód.
Mage
2011. 03. 29.
18:58:31

Jerry1022
2011. 03. 29.
19:20:31

1986.10.22. Bár nem értem az okfejtésed, de ja; bizos úgy van ahogy mondod.
Jerry1022
2011. 03. 29.
19:28:03

Aaaaa... jaaa... leesett. Öhm. Leginkább azzal értettem egyet, hogy okos férfi nem nősül.
Koppány
2011. 03. 29.
20:26:26

itt tartanak most link
MA
2011. 03. 29.
23:02:03

Rafina
2011. 03. 29.
23:06:09

Úgy emlékszem, hogy 1986 április 26-án volt. (ez tanult adat). Abban az évben érettségiztem. A szerenádra készültünk amikor megtudtuk mi történt (ez május első napjait jelenti).Az egyik legjobb budapesti műszaki szakközépbe jártam a fiúk nagyon is tisztában voltak a dologgal és izgatta is őket. A szerenád éjjelén esett az eső, így néhányan nem jöttek el ökörködni. Én elmentem, kár volt kihagyni.
Magyarországon egyébként akkoriban is sütött a nap és néha esett is egy kicsit az eső, ami színtelen és szagtalan volt továbbra is. Kicsit több hazai zöldséget ettünk, én már akkor is vega voltam.
Sokat olvastuk a napilapokat, akkor még normális volt a sajtó, bár azt monják nem volt szabad, de erre nem emlékszem. A HVG ugyan úgy megírt minden szutykot (itt nem a bulvárhírekre gondolok). Anyámék külföldre mentek és nálunk lakott a fél osztály az érettségi szünetben. Salátán és csapvízen éltünk.
Azóta mindannyian nőttünk még egy kicsit és lett családunk. Mindenki normálisan néz ki, bár -mint tudjuk - senki sem teljesen normális. Semmi különös. Valószínűleg akkor sem tudtam azt, amit ma is megkérdeztem tőletek. Aggódtunk, de nem nagyon tudtuk mitől. Most nem aggódom, mert ez jó messze van.
mr.
2011. 03. 30.
00:49:00

általában attól félünk/aggódunk a legjobban, amit nem látunk, hallunk, tapintunk. és a sugárszennyezés pont ilyen. biztos vagyok benne, ha tűzokádó sárkányok repkednének fukusima felett, át-át csapva a szomszédos partvidékekre, kisebb lenne a pánik.

amúgy észrevettétek, hogy a klasszikus hirosima vicc rímel fukusimára is?

hogy hívták 2011 március 12-e előtt fukusimát?
fukudimbdomb.
Jerry1022
2011. 03. 30.
00:52:11

Adj pár évet, és genetikai mutáció után tényleg tűzokádó sárkányok fognak repkedni.
mr.
2011. 03. 30.
12:34:48

Rafina
2011. 03. 30.
12:44:08

Még mindig nem tudok linkelni. De ígérem egyszer valaki leírja hogy kell megtanulom. Viszont ezt a cikket szerettem volna megosztani veletek. Egy interjú két részben:

link

link
Rafina
2011. 03. 30.
12:44:28

mégis csak tudok linkelni:-)
Mage
2011. 03. 30.
14:02:35

mr.: "A szakemberek az 1-es, a 3-as és a 4-es reaktorokat akarják ilyen borítással befedni, ezek konténmentépületei szenvedték a legsúlyosabb károkat a földrengés és a cunami következtében."

Erre mondtam, hogy minden írásban másik reaktorblokkal van a legnagyobb baj.

Amúgy már kifolyt alul a plutónium, de biztos jól néz ki, ha letakarják. A vászonra még festeni is lehet. Mondjuk tűzokádó sárkányt.
mr.
2011. 03. 30.
15:49:11

Mage: ez nekem is meglehetősen látszatintézkedésnek tűnik. végül még is lebetonozzák csak ronggyal.

amúgy, megérkezett hozzánk is:
link
mr.
2011. 03. 30.
15:51:36

erre egy pillanatig sem gondoltam volna magamtól: link

(és ez egy hír..)
Mage
2011. 03. 30.
16:28:58

Tegnap egy fórumot olvasgattam, ahol az volt a téma, hogy miért néz ki két hidrogénrobbanás egymáshoz képest ellentétesen.

Az egyik fehér lánggal jár és füsttel, és szétrepíti az épületet.

A másik narancssárga láng, szinte alig van füst, viszont inkább összeroskad az épület, és nem kifelé száll.

mr.
2011. 03. 30.
16:51:11

szerintem azért, mert a robbanástól más-más gyulladt be, ami a lángot más-más színűre festi. de te vagy a kémikus, te tudod, hogy mik lehetnek a lángfestő vegyületek.

a füst lehetett sima bóraxpor, de akár az egyik épület tetején lévő por is.
az, hogy szétrepíti az épületet vagy beomlik, pedig a robbanás erejének a függvénye. de csak ötletelgetek, természetesen fogalmam sincs a valódi okokról.
Mage
2011. 03. 30.
17:32:50

A lángot rengeteg fém festheti be, ráadásul láttam én már hidrogént narancssárga színnel égni.

Érdekességképp említem, hogy a természetben a láng sárga színét a nátrium adja. A nátrium erősen fest lángot (elnyomja a többi fém színét), és szinte mindenhol megtalálható.

Néha - amikor már sokáig égett és elszenesedett a fa, és elfogyott belőle a nátrium - a tábortűz lángja ibolya színbe öltözik. Az ibolya szín a káliumot jelzi.

A hidrogén robbanását kis mennyiségnél is explózió jellemzi. Magyarul kitágulás. Csak kisebb.

Implózió, tehát összezuhanás inkább a hóember olvadása, az aceton peroxid robbanásának második fázisa, és az atomerőmű robbanása során fordul elő.
MA
2011. 03. 30.
18:27:49

Mage
2011. 04. 01.
00:16:38

mr.
2011. 04. 01.
00:36:15

végre megérkezett: link
Mage
2011. 04. 01.
00:59:25

Jódot eddig is ettem, van a dr. Lenkeiben, de nem radioaktív céziumot honnan szerezzek?

Különben sem örülnék, ha a hülye japánok megutáltatnák velem a céziumot, mert a 75%-ban megírt könyvemben is szerepel.
Mage
2011. 04. 01.
01:05:33

Rafina: örülök, hogy Te most sem izgulsz. Én sem izgulok, mert a maják megmondták, hogy 2012.

Azt azért szeretném elmondani, hogy a radioaktív jód felezési ideje 8 nap, tehát érdemben 80 nap alatt tűnik el. A céziumnak már 30 év, így arra is csak 300 évet kell várni.

A plutóniumnak 24 000 év a felezési ideje. És nem csak sugároz: a toxikus hatásával számolva 7kg plutónium el tud pusztítani 7 milliárd embert.

Ezt csak azért mondom, mert a hármas erőműben volt belőle néhány tonna, és a talajminták alapján úgy tűnik, szivárog.

Igaz, a TEPCO nyilatkozata alapján egyelőre nem tudják, honnan jön a plutónium. Gondolom, az is elképzelhető, hogy a közeli tejcsárdából származik, vagy esetleg az iskolai könyvtárba nem vitte vissza egy hanyag diák, inkább elásta.
Rafina
2011. 04. 01.
11:09:33

Azt hiszem nem kell mást enned. A pajzsmirigyeted feltölti a jód akkor más oda már úgy sem jut be.
Ha hinnék a majáknak, akkor eladnám mindenemet és eldorbézolnám az összes vagyonomat. De nem ezt teszem, hanem veszek egy újabb lakást.

A föld minden túlélt eddig is, ezt is túléli. Én pedig már többet éltem idáig, mint ami még hátra van és valószínűleg az életem minősége is átlagosan jobb volt eddig, mint lesz ezután. ("Negyven fölött, ha reggel felébredsz és nem fáj valamid meghaltál.")
Ezért nem izgulok a japánban történő dolgok miatt.
Amit sokkal nyugtalanítóbbnak érzek az a földrajzilag közelebb lévő hasonló erőművek Paks és Muhi. De bevallom az általad preferált tudományos érdeklődés a téma iránt bizony nincs bennem. Nem érdekel, hogy milyen lánggal égnek a fémek és mennyi a felezési ideje ezeknek az anyagoknak. Társadalomtudományokban vagyok érdekelt ezért inkább abból az irányból közelítem ezt az eseményt is. Hogyan viselkednek a japán átlag emberek ilyen helyzetben? Nagyon érdekes a különbség a többi nációhoz képest.
Mage
2011. 04. 01.
11:58:40

Igazad van, ez nagyon érdekes téma.

Nem hiszem, hogy a japánokon kívül él még egy nép a bolygón, amelyik ilyen fegyelmezetten, panaszkodás és pánik nélkül, sztoikus nyugalommal, méltósággal és segítségkérés nélkül lenne képes radioaktív felhőbe borítani a Földet.

Ehhez messze híres, japán fegyelem kell.

A "névtelen hősök", akik most az erőműben dolgoznak, nagyrészt családos emberek. Életüket adják Japánért.

Nem tudom, mitől hős az, aki a gyereke síró könyörgése ellenére "apa, kérlek, ne menj!" elindul a biztos halálba. Szörnyű lehet elveszíteni valakit a cunamiban, de kétlem, hogy összemérhető lenne azzal, hogy apád a szemed láttára, a saját lábán indul meghalni - és hagy téged ott. Biztos nagyon szeret és kötődik hozzád. Azért hagy magadra.

Nyilván nem él Japánban 180 család nélküli ember, lehetőleg idősebb, eleve beteg, aki élete végéig luxus körülmények között élhetne, cserébe az ottani munkáért. A reaktorba jelenleg nem atomtudós kell, hanem kétkezi munkás.

Biztosan van magyarázat arra is, hogy ezek a munkások naponta kétszer kapnak enni (kekszet), és hogy a földön alszanak egy paplan alatt, és nincs rendes védőfelszerelésük. Befolyik a víz a csizmába.

Gondolom, nincs az országban 20-30 ágy. Vagy az ágy nem bírná ki a sugárzást, ha bevinnék. Beteg lenne tőle. Vagy a munkások kihíznák a védelmi ruhát, ha kapnának enni rendesen.

Pár napja olvastam, hogy nincs elég tartály a sugárszennyezett víz begyűjtésére. Nyilván nem lehetett sejteni, hogy az erőműre öntött víz sugárszennyezett lesz. Gondolom, Japán kért tartályt Amerikától, Oroszországtól, Kanadától, Franciaországtól, és egyik sem adott. Direkt.

Nem büszkeségből szennyezik a japánok az óceánt, hanem mert minden állam packázik velük.

Filmben sem szeretem, ha a rendező keveri az öngyilkos hajlamot és a mazochizmust a hősiességgel. Hát még a valóságban.

Normális országban a "névtelen hősök" kapnának ágyat, takarót, kaviárt, fejenként 5 maláj kurvát (mert nem családos emberek lennének), és életük végéig havi milliókat, azért, mert odamennek. Cserébe. Ők meg földönalvást kapnak. Biztos jól tudnak utána dolgozni. Tuti érdekli őket a biztonság.

Kezdem azt érezni, hogy igen kevés épeszű ország van a földön. Most úgy tippelek, hogy Amerika lehet az egyik. Bár közelről még nem láttam.
Rafina
2011. 04. 01.
13:29:20

Ők voltak azok, akik kamikazéknak is önszántukból jelentkeztek.
A mi - nyilván nekünk normális, nekik viszont primitív és önző - agyunkkal nem érthető ez. De érdekes az, hogy nekik viszont az.
Kétkezi munkások a reaktorban: biztos vagy te abban, hogy azok otthonról indultak a munkába?
Japán nem csatlakozik humanitárius egyezményekhez az elítéltekkel kapcsolatban.
A japán elítéltek szégyenkeznek amiatt, amit elkövettek. Ezek tények.
Az eseménnyel kapcsolatos részleteket nem ismerem.
Mage
2011. 04. 01.
17:49:35

Na igen.

Japán volt az egyetlen ázsiai ország, amelynek sikerült belépnie a második világháborúba, természetesen a náci oldalon, ami a "kutyát és kínait bevinni tilos" táblák földjén nem annyira meglepő. Mindez a Kína és Vietnám ellen vívott Szent Háború folytatása volt.

Amennyire a történelem-tudásomra hagyatkozhatok, Japán támadta meg Amerikát, és nem fordítva.

Utóbbi esetben a kamikaze pilóták önfeláldozó hősök lennének, és nem egy elmebeteg parancsát gondolkodás nélkül követő öngyilkosok.

Azt, hogy én nem tennék ilyet, nem primitív vagy önző gondolkodásra vall, hanem saját magam reális értékelésére.

Szerintem a kamikaze pilóták is reálisan értékelték önmagukat a repülővel való zuhanás közben. Nincs ezzel semmi baj.
MA
2011. 04. 01.
20:36:46

Jerry1022
2011. 04. 03.
01:22:15

Ha már szóba került a CM, ami Mage kedvence, és szívügye, akkor itt egy kis apróság:

link

Amúgy rendesek, hogy belekalkulálját a forgami dugást... dugulást. Amit végül is ők okoznak.
Rafina
2011. 04. 05.
15:30:55

Mage: Annyira másképpen gondolkodnak bűnről, erkölcsről, jogról, szégyenről és becsületről, hogy a mi agyunk nem is értheti igazán.
Te csak a saját elméddel vagy képes ezt látni én is csak a sajátommal még ha meg is tanultam objektíve szemlélni a világot. El kell fogadni, hogy másoknak lehet más nézőpontjuk.
Mondd az olajfúrótorony a Mexicói Öbölben ehhez képest mekkora katasztrófát okozott? Mekkora kár keletkezett az élővilágban és miegymásban?

A mutációt felfoghatjuk evolúciós fejlődésnek is és akkor ennek a szennynek még lehetnek előnyei is.

Régen láttam egy filmet valami olyasmi volt a címe: A gamma sugarak hatása a százszorszépek fejlődésére. Valami amcsi művészfilm azt hiszem. Úgy emlékszem gyönyörűek voltak azok a növények sokkal nagyobbak és színesebbek, mint a kontroll csoport egyedei.

Lehet, hogy a radioaktív szennyezés hatására egy csomó nagymellű nő fog felnőni a távol-keleten.
mr.
2011. 04. 07.
20:32:14

Mage
2011. 06. 14.
15:46:19

Na, a 100. komment a hírhez legyen vidám:

"The ministry of education says that strontium 89 Sr and 90 Sr have been detected in soil samples 22-62 km away from Fukushima Daiichi plant, collected from late March to early May. Highest values reported in Namie town, at 1,500 Bq/kg of strontium 89 Sr, and 250 Bq/kg of strontium 90 Sr.

The Japanese government's report to IAEA on the Fukushima disaster, referenced in an article in the Yomiuri newspaper, states that nuclear fuel has possibly melted through the base of the pressure vessels in the first three reactors, and compares timelines provided by TEPCO and in separate analysis by NISA.

The newspaper described a "melt-through" as being "far worse than a core meltdown" and "the worst possibility in a nuclear accident." This worst possibility would actually require a further melt-through, described as "core-on-the-floor", which would involve the fuel continuing to burn through another barrier, the containment vessel, striking ground water and bursting into the atmosphere. People near the plant would be in danger, but long-term cancer effects would be a risk at much greater distances."

Magyarul: alul folyik ki az olvadt üzemanyag.
Mage
2011. 08. 10.
00:00:13

Mage
2012. 05. 29.
21:02:05

Mage
2013. 06. 19.
10:28:10

Nahát: link

Említettem már, hogy a vége mi lesz?
Mage
2013. 06. 19.
10:28:21

Nahát: link

Említettem már, hogy a vége mi lesz?

=> Regisztrálni jó <=