reality :: 2012. január 05., csütörtök, 19:13:52 :: 25 komment

Nem kéne felébredni?

 

 
 

Balázs
2012. 01. 05.
23:03:34

A kórházigazgató által ismertetett állapotokat figyelembe véve szeretnék elnézést kérni az egészségügyi ellátás színvonaláért 2012-ben.
MA
2012. 01. 05.
23:22:40

Nem kell elnézést kérni, van megoldás. Az egészségügy jobb lenne, ha itt tartanánk az orvosokat, nővéreket. És tudom, hogy a magyar orvosokat hogyan tarthatnánk itthon. Kellene egy törvény, hogy a Magyarországon szerzett diploma csak nálunk érvényes, és aki kimegy, az nem használhatja külföldön a diplomáját, hacsak nem szerzi meg kint újra. (És ugyanígy a külföldi diplomákat sem fogadnánk el nálunk, de ez már mellékes.) Tehát aki kimegy, az nem dolgozhat kint diplomásként, de aki visszajön, az újra használhatja a diplomáját. Így nem mennének külföldre az értékes emberek, és talán ettől javulna az ország helyzete.
Balázs
2012. 01. 06.
01:11:46

Ez sajnos tévedés, ha minden végzős itthon is maradna, akkor sem lehetne tovább fenntartani a rendszert, amely a határon túli magyar orvosok bevándorlására épül húsz éve.

Az meg elég orbáni elképzelés, hogy a mi mondjuk meg, hogy a diplománkat más országok minek ismerhetik el.

Arról nem is beszélek, hogy a munkaerő szabad vándorlásának korlátozása eu-s alapjogot sért, mert azokat most már nem sokáig kell figyelembe venni.

Ideje átvenni a román példát, és nyitni 3-4 új orvosegyetemet, akkor lesz 3000 végzős amiből ha el is megy a fele, a maradék elég lesz. Hat év múlva, addig viszont engedni kell a tárgyalásokon.

Az eü színvonala pedig nem az orvosok röghöz kötésével fog javulni, mivel a rabszolga munkája szükségszerűen felületes és hanyag. Meg aztán fölösleges is a humánerőforrást gondolni az egyetlen problémának, pl. a nagyműszeres diagnosztikai apparátus már most sem fut 100%-on, mivel még a meglévő műszereket sem tudják üzemeltetni forráshiány miatt.

Nekem tavaly ez hozzávetőlegesen féltucat páciensem halálát okozta részben vagy egészben, csak hogy érezzétek.
Mage
2012. 01. 06.
03:05:58

Balázs: szerintem ezt nem tudja az ember igazán átérezni, ha nem orvos. Kibírni se tudom, hogy lehet.

400 forintos euró vajon mit fog okozni?
Jerry1022
2012. 01. 06.
17:40:07

Mage: Vagy tömeges, rituális öngyilkosságot, vagy tömeges, rituális kivégzést.

Messziről indítok arról, hogy nekem mi szúrja a szemem.
Munka után kedve támad az embernek bemenni egy sörre akárhova. Egész napi iga, lazítás, miegymás. A sör mellé beszélgetés dukál, ismerőssel, ismeretlennel. Más nem tud szóba jönni mint a politika. 1. A téma gerjeszt némi indulatot, a sör kívánja, rágyújtana az ember, nem lehet. 2. Fizeti az ember a sörét és távozik. Közben eszébe jut, hogy a hónapban kevesebbszer hódolhat eme mulatságnak, hála a szuperbruttósított adóvisszatérítés nélküli fizetésének. 3. Hazaér, megéhezik, a hűtő so-so üres, elmegy vásárolni. Vesz ezt-azt, ami persze megdrágult tavaly óta. 4. Elővenné a cafetéria étkezési utalványát, hogy fizessen vele, de eszébe jut, olyan neki már nincs. 5. Fogát szívva fizet kézpénzzel. Hazaér, eszik. Megpróbál közben nem arra gondolni, hogy mennyi só és cukor meg kávé és chipsadót fizet ki, mert egy idióta kitalálta mi az egészséges, mi nem. 6. Bekapcsolja a tévét. És látja a parlamenti közvetítés összefoglalóját, esetleg valami hasonlót, ahol azt kenik a pofájába az irányított médiából, hogy minden remek, szabadságharcot vívunk. 7. Az eddig felgyülemlett stressztől szívrohamot kap, kórházba kerül... 8.

Nem is ragozom tovább... Lehet vannak a levezetésben logikai bukfencek, de azért remélem érthető, hova akarok kilyukadni.


Kéne már egy tankönyvraktár.
Jerry1022
2012. 01. 06.
18:25:19

Ezt most találtam.

link
Rafina
2012. 01. 10.
09:53:35

Eljutottam oda, hogy reggelente agyamra megy a Kossuth és a Gazdasági rádió. Az "irányított" hírek rendesen megnyomják a állami alkalmazotti lelkemet.
Mi lenne, ha még nem is irányítanák?

link

Magam részéről optimistán bízom az értelemnek a nyers erő feletti győzelmében.


Ivon
2012. 01. 10.
12:04:09

Nekem nagyon hiányzik Mr. Hová tűnt? Csak nem a fideszre szavazott?
Mage
2012. 01. 10.
19:27:22

Szerintem rájuk, de hát emiatt nem kell eltűnni innen.

A nyaralása előtt beszéltem vele utoljára. Lehet, hogy körbenézett, és nem is jött haza.

Engem az utóbbi időben egyedül az foglalkoztat, hogy én hova tűnjek el.
Ivon
2012. 01. 10.
21:43:42

Engem szerencsére az már nem. Csak az, hogy a lakást minél hamarabb adjam el, vagy adjam ki.
Mage
2012. 01. 10.
22:59:32

A nyelvvel hogy állsz?
Ivon
2012. 01. 11.
10:05:22

Megteszek mindent, ami tőlem telik. Hétfőtől iskola, H-P napi 5 órában.
mr.
2012. 01. 11.
11:05:00

szia Ivon. nem tűntem el, olykor-olykor fel szoktam nézni erre a weblapra is, de sok okosságot nem tudok mondani a témákkal kapcsolatban. rábízom a nálam bölcsebbekre.
alapvetően kerülöm a politikát. embereket ugraszt össze, választ szét, ráadásul mindenki úgy beszél róla, mint ha pontosan tisztában lenne mindennel. alapvető ismeretek hiányában is erőszakkal próbáljuk meggyőzni a másikat az igazunkról, pusztán "dühből" politizálva.

mindenből igyekszünk politikát csinálni, átpolitizálni, ami szerintem nem túl jó. nekem legalább is nem tetszik. mindenféle emberi értékek helyett a gyűlölködésben látjuk a megoldást. ezt néha sajnos magamon is észrevettem. (élő példa: apám egyik jó barátja, aki zeneszerző, szövegíró és egész életében gyűlölte a politikát, írt egy számot édesanyja haláláráról, még úgy 20 évvel ezelőtt. most ezt nemzeti antifidesz himnuszként marketingelik. nemrég futottam össze vele és mesélte, hogy mennyire rossz érzés ez neki, hogy anyja halálából lett politika. pedig csak egyszer kéne figyelmesen végighallgatni a számot és rájönnének az emberek, hogy mennyire emberbarát, politika ellenes, és a szám pont rólunk halandókról és nem a poitikusoról szól.) - a számról itt a blogon is találsz egy külön postot.

legtöbben meg vannak győződve róla, hogy tudják, mi és miért történik most itt nálunk a gazdaságban, politikában, holott állítom, ezt most nálunk jó ha kb. egy maroknyi ember tudja, érti, csinálja. én sem tartozom közéjük, de asszem, nem is szeretnék. ezért sem szólalok meg a témában. nem tudok benne se okosat, se vicceset mondani.

mostanság amúgy is más hobby köt le, nem a fórumozás. hazardírozok. elég nagy összegben sakkozgatom egy idétlenül kinéző, vicces, fekete ruhás fazonnal, aki mezőgazdasági betakarító eszközt cipelget a hátán. és, hát nem is vagyok egy jó sakkjátékos..

az, hogy ki, mikor, kire szavaz szerintem erősen magánügy. ide se nagyon írogatta be senki. ha visszaolvasol korábbi postokhoz, akkor láthatod, hogy - bár nem szívesen - Mage rendszeres unszolására én még is megtettem. meg is indokoltam, hogy miért. ha nincs kedved/időd visszaolvasni, annyit súgok: nem a fideszre szavaztam.

ha témák tekintetében majd a régi stílusú vagy akár teljesen új, de kevésbé politikai lesz a site, és még on-line leszek, biztos többet fogok ide írogatni. ezekhez a témákhoz egyszerűen nem tudok és nem is akarok érdemben hozzászólni. "szar a helyzet? az. lesz még szarabb is? valószínűleg." csak ezt tudnám ragozni és e felett keseregni. ezt meg minek? ennél azért pozitívabbnak szeretném megélni az életet.
Ivon
2012. 01. 11.
15:46:07

Drága Mr.
Rövidke kérdésem éppen arról szól, amit te, ilyen szépen, hosszan leírtál. A lényeg mégis azon van, hogy hiányollak, mert kedvellek.

A kaszással játszani élvezetes dolog, az utolsó percig. Adrenalin függő vagy, olvastam erről egy jó cikket a Szendinél. "Élményt akarok!" 1000 éve akár hadvezér is lehettél volna, de mindenképpen alfahím. Titok mit csinálsz?

Én sem értek a politikához, de helyesnek tartom, hogy egyre több ember nyilvánítja ki nemtetszését. Tegye mindenki képességei szerint. Aki szakértő az szakértsen, aki hisz egy jobb jövőben, az, ha másra nem képes "... takarodj!" -ot kiáltson. De ne maradjon csendben.


Mage
2012. 01. 11.
18:37:36

Elég egyszer meghallgatni azt a számot, hogy kiderüljön, hogy eredeti szándéka szerint egész másról szól.

Az eredeti értelme egyáltalán nem tetszik nekem.

Függetlenül a politikától, ha közbeszédben - például gazdasági, társadalmi kérdésben - hallom valakitől a "kisember" szót, onnantól nem érdekel, amit az illető mond. Nem azért nem érdekel, mert haragszom rá, hanem azért, mert aki ezt a szót kimondja, az nyilvánvalóan nem gondolkodik, és nem gondolkodó ember véleménye nem érdekel.

A "kisember" pejoratív, demagóg, szerencsétlen szó, magába sűrít egy negatív világképet, egy korlátolt, leláncolt gondolkodást. Aki kisembernek akarja érezni magát, annak szíve joga. Másokra használni ezt a szót vagy szándékosan sértegetetés vagy tudatlanság.

(Megjegyzem, a nők többségének azért van annyi agya, hogy ne írja le magáról, hogy a "gyengébbik nem".)

Aki meg ilyen dalt ír az anyja haláláról, az nagyon érdekes viszonyban lehetett az anyjával. Ezen viszont nem nagyon akarok gondolkodni.

Az a szám arra született, amiért most népszerű. Arra való. Ha a szerző nem tud azonosulni ezzel, az az ő baja.

Úgy tudom, Tolkien családja is nehezen viselte a könyv váratlan megugró népszerűségét, a filmen pedig fel volt háborodva. (Tolkien eredetileg nyelvész, a hobbitok és a tündék nyelvével nyelvészeti megfontolásokból kezdett szórakozni, ebből lett végül a Gyűrűk ura.)

De ha annyira zavarja az illetőt, hogy úgy értik néhányan a számot, ahogy értelme is van, csak szóljon, majd visszaviszem a boltba a cédét, és visszakérem az árát.

(Igen, megvan itthon, és nem a torrentshopból).
Mage
2012. 01. 11.
19:03:08

mr.: abban teljesen egyetértek veled, hogy a politikáról nincs értelme blogolni. Nap mint nap eszembe jut, hogy írjak róla, mégsem teszem. Ha mégis, akkor nem teszem ki.

És mivel lassan egy éve tudom, hogy ez az ország technikai értelemben halott, nincs kedvem másról írni.

Nem játszom, nem járok moziba, nem szórakozom. Kizárólag a munka és a menekülés érdekel.

mr.
2012. 01. 11.
19:50:39

Ivon: lehet, hogy túl bonyolultan fogalmaztam. bocsi. arra a játékra speciel nem önként jelentkeztem. fehér és zöld köpenyes bácsik mondták, hogy éppen azt játszom, csak még nem tudtam róla. ezek a bácsik mondják azt is (3:2 arányban), hogy a táblát elnézve még egy olyan fél évig tolhatom el a partit, és ebből a felállásból nem hogy mattot nem adhatok, de még egy remire se nagyon számítsak. nyilván az a három fickó a tudatlan és a másik kettő az okos, de azért biztos ami biztos alapon, ha már nem olyan hosszú ez a játszma, akkor inkább számomra értelmesebb dolgokkal foglalkozom, mint a belpolitika.

"Aki szakértő az szakértsen, aki hisz egy jobb jövőben, az, ha másra nem képes "... takarodj!" -ot kiáltson. De ne maradjon csendben."
én sajnos jelen ismereteim szerint ezen a téren nem nagyon hiszek a jobb jövőben. túl sokat dolgoztam/dolgozom azok közt akikről itt beszéltek, bár kapcsolatot nem ápolok velük, de többjüket személyesen ismerem vagy ismertem. némelyik előre köszön nekem a soktornyos épület folyosóján, másik a köszönésemet sem fogadja. elég sokféle emberek, de az elmúlt kb. 10-12 év személyes tapasztalata alapján egyikre sem bíznám rá a macskámat egy hosszú hétvégére. nem hogy egy országot.
ezért sem kiabálok "takarodj!"-ot. mert tudom, hogy jön egy másik, aki ugyan olyan vagy még rosszabb. láttad a közvélemény kutatóknál a mostani állást? láttad melyik a második legnépszerűbb párt hazánkban? láttad a programjukat? ha ez a mostani eltakarodik és az jön, jobb lesz? most hirtelen nem jut eszembe, hogy az eu-ból való kilépés vagy az államcsőd bejelentése az első sor a programjukban, esetleg a "nem igaz magyarok" munkára szoktatása. de igazából nem is érdekel.
inkább teszem csendben a dolgomat, ami valóban nem olyan látványos, mint ha egy tüntetésen teli torokkal üvöltözném, hogy takarodj, de talán amit csinálok, az is picit előre visz. lehet csak annyiban, hogy éppen a napi euro keresztárfolyam nyolcadik tizedesjegye nem 5, hanem 6 vagy hogy egy dunántúli falu általános iskolájának jut 2-3 számítógép, de nálam már az is eredmény. és jobban érzem magam tőle, mint ha berekedve mennék haza egy tüntetésről. de nekem még megvan/megvolt ez a lehetőségem, hogy ezzel foglalkozzam. akinek már nincs ilyen sem, azt természetesen megértem ha felvonul, kiabál (bár mely oldalon is teszi), mert a legtöbb esetben amúgy sincs más mód véleményünk elmondására.

és akkor most részemről politika tényleg ennyi. már így is forog a gyomrom.

Mage: akkor szeressük mindketten azért azt a számot, ami minket megfog benne. én szerencsére még akkor kedveltem meg ezt a dalt, amikor viktorka egy zsíros, hosszú hajú nyegle focista volt, akinek a létezéséről sem hallottam, ezért nem kell asszociálnom a refrénről. végül is a dalok, versek bennünk élnek tovább a szerző halála után is, gyakran teljesen más módon, mint amit az írásakor a készítő akart vele mondani.
Mage
2012. 01. 11.
22:30:06

mr.: a tüntetéseknek már tényleg semmi értelme.

Az Állatfarmot olvastad?
mr.
2012. 01. 11.
22:33:46

igen
Mage
2012. 01. 12.
02:58:03

Akkor jó, hogy nem te kaptad tőlem karácsonyra.

Úgy ránézésre háromjegyű évet fogsz megérni, azt viszont el kell mondjam, hogy nagyon elgondolkodtattál. Mivel én a 80-as évek végén voltam kisgyerek, nekem már a kombájn jut eszembe arról, hogy "mezőgazdasági betakarító eszköz".

Azon tűnődtem, hogy milyen hülye haverjaid lehetnek, hogy ha az egyikük, akivel ráadásul sakkozol is, kombájnt cipel a vállán. Azért ez elég gáz. Rendben, Z vett néhány furcsa DVD-t, és nekem is vannak érdekes dolgaim, de a hátikombájnt tényleg nem lehet hova tenni.

Aztán felmerült bennem, hogy mennyire rossz lehetek még havernak is, ha inkább egy ilyen kombájncipelős fazonnal jársz össze, mint velem.

Tudom, Atlasz az egész eget a vállán tartotta. Ez a vállon cipelt kombájn talán a magyar mezőgazdaság összes problémáján való őrlődésre utal. Erre fogékony közös ismerősünk akad.

Szólhatnál neki, hogy ami a mezőgazdaságot illeti, Budapesten eddig kizárólag kóser boltban kaptam emberi fogyasztásra alkalmas tojást. A minta több száz üzletet, három piacot és négy nagy bioboltot foglal magában.

Egészen komolyan mondom. A kóser tojás volt eddig az egyetlen, ami hasonlított ahhoz, amit vidékről szereztem tanyán élő, vagy legalább a csirkéket kamillateával, növényekkel tápláló emberektől.

Ezen azért el kellene gondolkodni.
Jerry1022
2012. 01. 12.
17:22:50

Fidesz: 16% ↓
MSZP: 11% -
Jobbik: 8% ↓
LMP: 4% ↑
DK: 2% -
Pártot nem választók: 57% ↑
Azok, akik szerint rossz irányba tart az ország: 84%
Kormány teljesítménye 19/100
Ellenzék teljesítménye: 19/100

Ha ez után Viktor 2/3-ozik...
Ivon
2012. 01. 14.
10:15:52

Mr, napok óta töprengek rajta, mit írjak neked. Mindegyik verzió tök hülyén nézne ki ezen a felületen.

A politikát pedig elvetettük.

Ellenben tudok egy jó filmet ajánlani. Régen láttam ennyire jót, a címe: Életrevalók
mr.
2012. 01. 14.
12:35:10

Ivon: minden verzió, minden felületen és szóban is hülyén néz ki. saját tapasztalatból tudom, amikor nekem kellett "okosakat" mondani másoknak. tényleg a legjobb nem foglalkozni vele. már én sem teszem.

ha az életrevalók tetszett, akkor nézd meg a fifti-fifti című filmet. kb. hasonló a téma, igaz ez utóbbi nem francia, hanem amerikai, kicsit (de tényleg csak kicsit) giccsesebb/sziruposabb a kivitelezés, de hasonlóan aranyos.
Mage
2012. 01. 14.
19:38:38

Ivon: nem néz ki hülyén, ha randit szerveztek a blogomon. Úgyse az első eset.
MA
2012. 01. 14.
22:07:46

Mage, amúgy is van randi honlapod. Most lesz még 1.

=> Regisztrálni jó <=