above the sky :: 2012. június 11., hétfő, 18:41:43 :: 69 komment
biology

Ma vettem Póknak röpképtelen muslicákat.

A röpképtelen muslicák műanyag pohárban laknak. A poharat egy kerek szivacs zárja le a tetején.

Kérdeztem az eladót, hogy biztosan jót tesz-e a pókomnak, hogy ilyen GMO-s élelmiszert adok neki. Azt mondta, hogy ezek a muslicák természetes körülmények között váltak röpképtelenné. Kíváncsi lettem, természetes körülmények között hol veszítik el a muslicák a repülési képességeiket. Gollammal éltek együtt a barlangban, vagy hol? A válasz az volt, hogy inkább tücsköt vegyek.

Jó, de akkor minek tartanak röpképtelen muslicát, a kígyóknak vagy a halaknak? - gondoltam magamban. És még szaporodik is a pohárban. Ezer forintért. Egy adag tücsök 50-200 forint, attól függően, hogy melyik nap megyek. De a tücsök vagy elugrik, vagy megdöglik, vagy ciripel, és akkor kurvára megsajnálom. A muslica olyan jó befektetésnek tűnt hosszú távra.

A bolt a Dohány utcában található, a Zsinagógával szemben, ahol mindenki tudja, hogyan kell eladni dolgokat.

Az igazi kereskedőt onnan ismered fel, hogy komolyan úgy érzed, hatalmas szívességet tesz neked azzal, hogy vásárolhatsz nála. Mindezt szikrányi ellenségesség nélkül éri el. Ez az, amit el kell tanulnod ahhoz, hogy sikeres legyél az életben, semmi mást.

Hazahoztam a muslicákat. Tücsköt is vettem, de őket el fogom engedni a fűben egy szép napon.

A röpképtelen muslicákat illetően nem akarom bő lére ereszteni a folytatást. Röviden a lényeg: Huss.

Szerintem van köztük olyan, amelyik a Holdig meg sem áll.

Amelyik nem ilyen kitartó, azt most fújtam ki a borospohárból rátöltés előtt.

Boldog muslincák.

 
 

Garru
2012. 06. 12.
12:00:23

OFF: Prometheust láttad, Mage? Annyira kíváncsi lennék a véleményedre...
Mage
2012. 06. 12.
23:49:45

Nem tudom megmondani, hogy miért, de valahogy eszembe nem jutott, hogy megnézzem.

Egyébként sem járok mostanában moziba. Az egészben a kukorica volt a lényeg, azt meg már nem eszem a paleo miatt. Tortillát pláne nem. A Diktátort akartam megnézni, de aki jött volna velem, a pénztár előtt közölte, hogy ha premier plánban lengő f...ra kíváncsi, akkor inkább pornót néz, nem Sacha Baron Cohent. Ízlések és pofonok. Pornó helyett esetleg mondhatott volna például engem. Ez van.

Mostanában inkább játszottam. Tera és Guild Wars beta. A Tera pornó szempontjából sem utolsó, ilyen vékony tangákat más játékban még nem volt elég agyuk rajzolni. Ha lesz időm, töltök fel saját képeket. Addig is:

link

link

link

link

Most azonban nem játszom, dolgozom, hátha Balázs mégis úgy dönt, hogy nem egyedül költözünk Berlinbe, vagy mit tudom én hova, ahol lesz nyugdíj.
Garru
2012. 06. 13.
10:12:50

Berlin: megértelek, hogy ki akarsz menni. Én is mennék, ha lehetne.
Nekem valamiért Bécs tetszik. Ha megnyerném a 4 milliárdot, kb. azonnal odaköltöznék.
Paleo: hogy vált be?
Mage
2012. 06. 13.
15:23:45

Nekem is tetszik Bécs. Volt, amikor oda akartam menni. Amíg nem láttam Svájcot. Svájcból fáj átmenni Ausztriába.

Berlinben sosem jártam. Alig utaztam még életemben. Nem is akarok utazgatni. Élni szeretnék. Két ember, akinek külön-külön is hiszek, azt mondta, hogy szeretni fogom Berlint. Kertész Imre ott él, mint mondjak erre. Ma a Dob utcában kiszálltam az autóból, és kapásból láttam két magyar karszalagos, illetve árpád-sávos nácit téblábolni. Háromszor néztem körbe, mielőtt a kóser hentes boltba beléptem. Tegnap egy 70 éves férfit támadott meg öt bátor, hősies fiatal. Nincs már sok idő hátra.

Nem azért beszélek a költözésről fél éve, és vagyok még itt, mert nem gondolom komolyan, hanem mert gyűjtöm a pénzt, és stabilizálom a vállalkozásaimat, hogy majd kint is otthonról tudjak dolgozni, szép kényelmesen, mint minden rendes programozó.
Mage
2012. 06. 13.
15:41:04

Paleo: pár hónap alatt fogytam 17 kilót, ez némileg több, mint kellene, most figyelek arra, hogy többet egyek, már jön vissza. A fogyás részben a napi 3*2 koffein tablettának volt köszönhető, valamivel ellensúlyozni kellett a bort. De nem ennyire.

A közérzetem több szempontból is jobb, mint volt, a bőrtől kezdve a szívritmusig. A hangulatom kevésbé hullámzik (vércukorszint). Bizonyos szempontokból úgy érzem magam, mint utoljára 20-21 éves korom környékén.

Minden nap főzök magamra, jobban ízlenek az ételek, egyrészt mert nem nyomja el az érzékeimet a glutén, másrészt rutinból egyre jobbra sikerül.

Hosszú évek óta először sikerül gyűjteni a pénzt, mert egy nagyságrenddel kevesebbet költök ételre, miközben jobbakat eszem, mint korábban az éttermekben.

Például:

Reggeli: turmix banánból, almából, mandulából, tökmagból, darált mákból, kókuszból és vízből. Ez öt perc alatt kész van. Ha nem eszel cukrot, ez a turmix kifejezetten édes, még vízzel is. És nagy adag vitamint eszem hozzá. Nem scientology-támogató Lenkeit, hanem importot.

Tízórai: lágytojás vagy munka.

Ebéd-uzsonna: sült marhahús vagy kacsa vagy liba, néha kacsa- vagy libamáj. Ezeket is meg lehet tanulni 15 perc munkával elkészíteni. Három órán át sütöm, de netto 15 percet dolgozom vele, közvetlenül a fagyasztóból kerül az edénybe, és szenzációs lesz. Rengeteget segít a római tál. Össze nem mérhető a jénaival. Lehet, hogy veszek egy még vastagabb, nehezebb cserépedényt. A húst köret nélkül eszem. Zöldséget lehet enni hozzá, de nem szeretem, főleg mert nehéz igazán jót és tisztát kapni. De semmi bajod nem lesz attól, ha magában eszed a húst, a tojást, a halat. Sőt, jobban leszel tőle. A tojást gyakran eszem nyersen, a többit nem merem úgy az itthoni viszonyok miatt.

Alternatív ebéd: hal, minél gyakrabban. Ha nincs hal, halolaj.

Vacsora: mandula, kesudió, gyümölcs, Stilnox.

Ami még igazán jó, az a fordított ozmózisos vízszűrő.
Garru
2012. 06. 14.
10:21:18

Paleo: Gratulálok a fegyelmezettségedhez! Sajnos belőlem ez hiányzik, pedig nagyon jó lenne áttérni a paleo étrendre, de tudom, hogy előbb vagy utóbb el fogok csábulni...
Mage
2012. 06. 14.
14:43:59

Én úgy érzem, hogy lépésenként áttérni nehezebb, mint egy pillanat alatt. A szervezeted 2-3 napig ordít a szénhidrát után, aztán abbahagyja. Kár ezt elnyújtani.

Szendi szerint van, akinek a lassabbik út való.

Azóta néhányszor ittam kólát (kisebbik baj), párszor ettem burgonya chipset (nagyobbik baj), és kétszer lencsét (nem baj). Az fel sem merült bennem, hogy tésztát, kenyeret vagy cukrot egyek. Mintha elvágták volna. El se tudom képzelni, hogy valaha még egyszer hozzá nyúljak ezekhez. Ellenben kívánok olyan ételeket, amiket korábban erőszakkal sem ettem: savanyúkáposzta, savanyúuborka, néhány zöldsaláta.

Az ember szép lassan elfelejti, milyen az, amikor rosszul lesz egy ételtől, de elég fél zacskó chips, ízfokozó nélkül is, burgonányából, hogy eszedbe jusson az érzés.
ae
2012. 06. 15.
22:12:49

OFF:

Ha megnézted, írhatnál a Prometheusról. Ha még nem nézted meg, akkor nézd meg!
Mage
2012. 06. 16.
22:42:32

Látom, csak meg kell néznem, nincs mese. Nem örülök. "De minden energia a Nagy Mágnes szeszélye szerint áramlik. Ostoba voltam, hogy dacoltam vele."
Rafina
2012. 06. 22.
08:09:59

Megnéztem.
Aki jól ismeri az Alien filmeket annak előzményfilm anélkül is, hogy bárki mondaná. Aki azokat nem ismeri jól, vagy nem is látta annak önálló történetként is érdekes.

A képi megjelenítés csak a mondani való miatt izgat így ezzel nem foglalkozom. A story jó, érdekes, izgalmas. Nem mondanám, hogy filozofikus és elgondolkodtató, de ebben a kategóriában sokkal jobb az átlagnál. Nálam 10 pontból simán megér ez a film egy 9-est.
De, ha könyvben olvasnám lehet 10-est kaphatna.Jerry1022
2012. 06. 22.
20:31:29

Űrcoelho
Mage
2012. 06. 26.
20:37:29

ae: ismét sikerült ketten együtt 10 pontot adnunk egy filmre. (Utólag ellenőriztem).
Rafina
2012. 07. 09.
13:40:41

Mage!
Rendben neked ez a diéta jelenleg jól esik, jól érzed magad tőle.
Az ilyen fajta diéták nem egy két hónap alatt mutatják meg az összességében nagyon jótékony, vagy nagyon kártékony voltukat.

Abban teljességgel egyet tudok érteni, hogy a tejtermékek és a kenyérfélék (glutén miatt) egészségtelenek.
Szerintem a hús nem egészségtelen csupán undorom tőle, mint te a disznóktól.
De a sok hús, a húst-hússal diéta köszvényt okozhat, vagy nem?
A köszvény, mint kellemetlenség hogyan küszöbölhető ki ezzel a diétával?
Húgysav koncentrációt idéznek elő azok az ételek, amiket eszel a sonkák, a marha, disznó, csirke, vad, a mogyorófélék.

Van valaki, aki 25-30 éve ezt az étrendet tartja és teljesen OK?
Szendi Gábort nézve nem mondanám fiatalos külsejű szép férfinak.
58 éves és annyinak is néz ki.
Van néhány külföldi híresség, akik szigorúan diétáznak és 20 évet is letagadhatnak, de ki tudja, közelről hogy néznek ki és ugye a plasztika is játszik náluk.
Azonban vegetáriánusok sokaságát ismerem személyesen, akik tényleg dögösek 60 körül is. Vegánok, tehát semmi állati fehérje.

A két diéta közt a zöldség és gyümölcs a közös:-)
Egyébiránt a paleolitikum embere nem minden nap evett húst. Nem állítom, hogy abban az időben keletkezett a mondás: "több nap, mint kolbász". De feltételezem, hogy gyűjtögetés inkább működött a mindennapokban, mint a vadászat.
Ajánlom olvasásra Thor Heyerdahl: Fatu Hiwa című könyvét. Ő kipróbálta milyen az őserdőben csak azt enni, amit talál és vadászik. El nem híztak az biztos.

Kiegyensúlyozott vegyes étrend az egészséges. A jó minőségű élelmiszer fontos és a táplálékkiegészítők, mert bizonyos dolgokból képtelenség annyit enni, amennyire szükség van.


Mage
2012. 07. 09.
17:38:00

Rafina: több dologban is egyeértek veled. Az első a köszvény, a rengeteg hús, és a füstölt hal köszvényt okozhat. Pár hónapja nagyon megijedtem, hogy valami mozog a bal lábamban, azt hittem, véletlenül disznó került az ételembe valamelyik rendelt ételből. Szerencsére Redrum tudta, mi bajom lehet. Elmentem kétszer szaunába, és azonnal elmúlt, azóta jól vagyok. A kezdődő köszvényre a szanuna tökéletes megoldás, és valóban megyógyít belőle.

Paelo előtt sem ettem kevesebb húst, csak több szemetet ettem mellé. Azóta mennyiségben is kevesebbet eszem, főleg a szemét tűnt el, a szénhidrát különböző formái, a többi maradt, és több lett a növény.

Épp tegnap mondtam valakinek, hogy én értem, hogy valaki undorodik a hústól, mert ha a disznóra gondolok, egész pontosan el tudom képzelni, mit érezhetnek. A disznót nem lehet ép ésszel megenni, ahhoz valami módosult tudatállapot kell, köszönöm, nem kérek belőle, a kóla jobb.

Abban viszont biztos vagyok, hogy szükséged van fehérjéree, másrészt a sok növénytől meg az ösztrogénszint emelkedik túl magasra, ami még a nőknek is árt, az impo férfi vegákról nem beszélve. A halat és a tojást bírod?

A paleo nem mondja, hogy naponta kell enni húst. Az már az én bajom, hogy főleg a húst szeretem, nálam már a gyümölcsre is koncentrálni kell, hogy lemenjen. Segítségemre van a turmixgép. A gyümölcsök mellett telerakom mandulával, kesudióval (nem sóssal), tökmaggal, mákkal, kókusszal, így bejut némi rost. Tegnap banán + őszibarack ment, elképesztő finom.

Ma még csak füstölt makrélát ettem, jelentem, jól vagyok.

Szedek multivitamint, D-vitamint és halolajat iszom, ennél többre nem vagyok képes, a salátát egyék a nyulak.

Jennifer Aniston paleozik, pont úgy néz ki, mint húsz éve, és ő a hardcore változatot választotta, csupa nyers étellel, én itthon ritkán merek nyers húst enni sajnos. És hol vennék itthon olyan lazacot, amit meg lehet nyersen enni?

Újabban nekem sem kedvencem a marha, nehéz, és amit itthon kapni lehet, az többnyire botrány, kivéve a zsidó boltban, viszont a fél marha nem kóser, többek között a bélszín sem az. Úgyhogy főleg kacsát eszem, libát és halat. Tegnap kóser csirkét, az sincs tele csontliszttel és antibiotikummal.

Ha vega lennék, nyers tojással próbálkoznék. Nem vegaként is szeretem, és jobb, mint a főtt/sült változat, azokban sérül a fehérje.
Balázs
2012. 07. 10.
10:20:44

Húgysav, C-vitamin és köszvény: link

Rafina, a Gillian McKeith vs. Nigella Lawson mém megvan?

A nőn egyértelmű a kollagén hiánya, mondhatnánk. Az emberi szervezet, ahogy a fizikai erő, a magasság vagy a szellemi képességek is, egy -tól -ig meghatározott entitás. Némelyik vega jobban ráncosodik, némelyik nem. Némelyik ragadozó köszvényes lesz, némelyik nem. (Arányok persze vannak.)

Én tisztelem a szigorú fegyelmet és önmegtartóztatást (ugyanis ez egyfajta magasabbrendű önkritika), de azért azt nem mondanám, hogy egy kiegyensúlyozott táplálkozásból hiányozna az állati eredetű étel.

Az olyat megértem, amikor valaki gluténérzékeny, és ezért nem eszik kenyeret.

Én például hányok a májtól. Nem tehetek róla, de tényleg elhányom magam. Ezért nem erőltetem.

De ha már nem eszem májat, nem találok ki mögé egy egészségtudatos elméletet, hogy miért nem. Ha a döntést előbb hoztam meg fejben, akkor arra hivatkozom, ha a szervezetem hozta meg előbb, akkor meg arra.

Nagyon tetszik, hogy ennyit foglalkozunk a témával.
Mage
2012. 07. 10.
20:36:53

Vicces, hogy ennyire ismert és alapvetőnek hitt kérdésről, mint a C-vitamin helyes adagolása, ennyire eltérő teóriák vannak.

Vajon mi az, amit tényleg tudunk a világról?

Nekem van itthon fél kiló C-vitamin. Az is vicces, hogy ez tabletta formában sok tízezer forintba kerülne, bizonyos kiszerelések esetén százezer forintnál többe, a fél kiló aszkorbinsav por alakban 1800 forint volt. Ennyit a gyógyszer- és a vitaminiparról.

Kár, hogy kiskanállal szedve elég savanyú.
Rafina
2012. 07. 11.
11:11:40

Kedves Balázs!
Az angolom nem elég jó ehhez a cikkhez. De azt hiszem tudom mire gondolsz.
A két említett hölgyet pedig nem ismerem személyesen, sőt nyomoznom kellett kicsit a neten mire kiderítettem mit akarsz üzenni az említésükkel.

Az egyik szerintem simán boldogtalan anorexiás, a másik meg boldog és egészséges.
Valahogy olyanok, mint Brigitte Bardot és Sophia Loren ők teljesen egyidősek, de más testalkat és más élet.
Koncz Zsuzsa, Gyarmati Andrea, Illényi Katica, Laár András, akiket személyesen is ismerek és hosszú idő óta vegák. Jól néznek ki, szép a bőrük és korukat meghazudtoló fizikummal bírnak. Azt hiszem ők ideológiából vegák.

Én nem ideologizálom meg, hogy miért nem eszem húst. Nem szeretem és kész. De valójában időnként muszáj ennem. Nálam ez nem ideológia, vagy fegyelem kérdése, hanem szükségszerűség. Versenyre készülni úgy, hogy almát eszem, őszibarackkal és mandulával nem lehet:-) Így vannak időszakai az évnek, amikor bizony akár mennyire is nem tetszik gyakran libát sütök és sok sajtot eszem. Verseny előtti utolsó étkezésnek meg ha tetszik, ha nem a kelt tészta a legjobb. Meg ne kérdezd miért, de nekem ez működik.
Sportolni nem szeretek csak versenyezni, ezért sportolok:-)
A verseny után pedig örülök, hogy vége a hajtásnak és nem kell olyasmit enni, amit nem szeretek, sőt.

Na, most mindezeknek ellenére, vagy ezek mellett is azt gondolom, hogy az egyoldalú táplálkozás semmi esetre sem egészséges és úgy hiszem ebben éppen egyetértünk.
Az sem egészséges, hogy nők milliói minden áron karcsú, vékony testet akarnak és 34-es, XXS-es méretű ruhákat akarnak viselni.
Mindenkinek megvan a maga ideális testsúlya és állapota, ami idővel változik, alakul, ahogy a szervezet, hormon, enzim meg "mittudomén" mi termelése is alakul.

Ma így gondoljuk, holnap úgy érezzük jól magunkat. Szerintem a lényeg az egészségre való törekvés. Az egészséghez pedig nagyon is hozzátartozik a lelki harmónia.

Kedves Mage!
A C vitamin éppen olyan veszélyes is lehet, mint amilyen hasznos.
Az eltérő teóriák közt a C vitamin mellé adagolt egyéb kiegészítők jelenthetik a nagy különbséget.
Mondják, hogy nem lehet túl adagolni, de hát hogyne lehetne, csak rövidtávon nem halsz bele csak a körmöd kezd el töredezni.
Az önmagunkon való különböző élelmiszerekkel, vitaminokkal és kiegészítőkkel való kísérletezésnek a legizgalmasabb része a megfigyelés. Megfigyelni a nagyon is apró eltéréseket, változásokat.
Azt hiszem, hogy ha a bőröm, a hajam, a körmeim, a fogaim és az ínyem szép és a napi kötelező mozgás nem esik nehezemre akkor egészséges vagyok. De ha ezzel párhuzamosan nincs kedvem annyit mosolyogni, mint korábban, akkor valami még sincs rendben, tehát valami nem egészséges abban, amit csinálok.


Balázs
2012. 07. 11.
14:27:29

Vitaminok: többféle teória van, mióta az gyógyszerfogyasztók rájöttek, hogy a gyógyszerek többségében nem gyógyító molekulák, hanem pusztító molekulák, amelyek valamekkora szelektivitással dolgoznak. Az emberek ezt nem szeretik, és tudatalattijukban gyógyító anyagokra vágynak, mellékhatások nélkül. Ezzel csak az a baj, hogy a gyógyszerészet egyik alapszabálya, hogy testidegen anyag (xenobiotikum) szervezetbe juttatása mellékhatást okoz. Még a testazonos anyagok is produkálnak mellékhatásokat, csak gyengébbeket. A leginkább közismert ilyen vegyületcsoport a vitaminok voltak (már csak azért is, mert sok ismert hiánybetegség kapcsolódik hozzájuk), ezért épült rájuk egy ipar. És teóriák.

A szervezetbe jutó testidegen anyagok java étel.

Tisztán logikailag nézve a dolgot nem létezik egészséges étel, hiszen szó szerint mindennek van mellékhatása a tiszta vízen kívül. Attól meg ozmotikus problémák lehetnek.

Fel kell ismerni, hogy a táplálkozás már maga a mechanizmus miatt is tökéletlen, nem csak az alapanyagok miatt.

A tökéletes(en egészséges) táplálkozás egyetlen formája az lenne, ha egy megfelelően beállított infúziót kapna az ember.

Mindezt csak azért mondtam el, mert érdemes ennek a tökéletlen mechanizmusnak és fényében értékelni a "jó" ételeket és gyógyszereket-vitaminokat.

Azon is gondolkodjunk el, hogy miért lehet kapni 10 és 5000 mg C-vitamint. Milyen tudományos háttér áll egy anyag alkalmazása mögött, ami ötszázszoros mennyiségben is ugyanazt, ugyanúgy csinálja egy terápiában (ilyen anyag nincs).


A C-vitamin terápiás dózisát még soha senki sem számolta ki.

A legtöbb krónikus betegséggel összefüggésbe hozott táplálékkiegészítőkkel, stb. is így van ez.

Ennek az oka az, hogy a kétezres évek második feléig bevett tudományos eszköz volt a kérdőív. Sok helyen még most is az. Ez borzalmas félreértésekre adott okot. A legfontosabb félremagyarázás az volt, hogy a betegektől származó adatokat tényként fogadták el, és azokat elemezték. Ha megkérdezel valakit, hogy mennyit iszik, utána meg meg is nézed a májpaneljét, érteni fogod a különbséget.

Rafina, külön örülök, hogy nem vetted ki a múltkori üzenetemből a bántó élt, mert nem akartalak megsérteni.

Számomra a vega táplálkozás a hiánybetegségek alapja, de örülök, hogy nem ideológia alapján válogatsz.
Mage
2012. 07. 11.
15:38:27

Rafina, te aztán szép kis vega vagy, mondhatom. A liba mióta növény? Jó, hogy nem vettük hivatalos jegyzőkönyvbe a korábbi kijelentéseidet.

Szerintem most vallj be mindet, mikor ettél utoljára véres marhahúst nyersen, kizárólag a verseny érdekében.

(Tényleg, milyen versenyre jársz? Szerintem vadászni.)
Mage
2012. 07. 11.
15:57:59

Szerintem korábban már írtam, hogy amit az emberek többsége tesztelésnek és megfigyelésnek nevez, az a délutáni babazsúr programjának lenne ideális.

Teljes képtelenség hónapokon át ugyanúgy élni, ugyanúgy táplálkozni, ugyanazt inni, ugyanolyan lelkiállapotban lenni, ugyanannyit szexelni, napozni, stb. ahhoz, hogy egyetlen dolgot változtasson az ember, és az eredmény alapján levonja a következtetést.

A tesztelés alapszabálya, hogy egyszerre egy dolgot változtatsz meg, különben az egész teszt borul. Hogy egy dolgot változtass egyszerre, az például a programozás keretein belül megvalósítható, az emberi életben meg nem.

Ezért a kísérletet rengeteg emberen, generációkon keresztül kell elvégezni, és a nagy számú eredményből már talán le lehet vonni következtetést. De ez is elképesztő bizonytalan, számos példa van arra, hogy egy évtizedeken át végzett kísérlet eredményét, például, hogy hogyan hat a lilahagyma fogyasztása a szívre, befolyásolja, hogy akik több lilahagymát esznek, azok több zsíroskenyeret is esznek, viszont kevesebbet járnak társaságba, vagy ha nem, akkor többet mosnak fogat - hogy nagyon hülye, de a valóságot jól leíró példákat mondjak. A lilahagyma helyén lehet bármi, például vörösbor. Máris lehet lebontani dohányzás, sportolás és száz szempont szerint, mert akik boroznak, nem ugyanúgy élnek, mint akik nem.

Valaki egyszer elkezd "sok" C vitamint szedni, és pár hét múlva töredezni kezd a körme. Ez lehet összefüggésben a fokozott C-vitamin szedéssel, kérdés, miért, má ha igen. Lehet, hogy valami más is van a szervezetében, amire hat a C-vitamin, és ebből nem vonható le általános következtetés.

Az biztos, hogy túl nagy mennyiségben minden mérgező. Gyakran nem tudjuk, hogy mennyi a sok, C vitaminból egyesek szerint napi 5 gramm lenne a normális adag, és köztük biztos van, aki tényleg annyit szed, és ha komoly baja lenne tőle, abbahagyná. És ettől még lehet, hogy másnak tényleg árt. Pont ez a lényeg, hogy nem tudjuk.

És többek között azért nem tudjuk, mert hadihajókra meg harci repülőkre költjük azt a pénzt, amit mind kutatásra és alapos kísérletek elvégzésére lehetne költeni, nem feltétlenül csak a halálos betegségek ellen, hanem a hatékonyságot szem előtt tartva. A lehető legjobb arányban javítsa az emberek életminőségét minden elköltött dollár.

Orvosi kérdésekben nem akarok okoskodni, majd elmondja Balázs.

A kísérletezés szabályai az összes elméleti és gyakorlati tudományban érvényesek: ha nem egy dolgot változtatsz egyszerre, szinte biztos, hogy nem tudsz levonni helyes következtetést, legfeljebb találgatsz. Ha nem tudsz egyszerre egy dolgot változtatni, akkor végezz sok millió kísérletet, talán abból rájössz.
Balázs
2012. 07. 11.
17:58:54

Ez a sok millió kísérlet, ez igaz.

Sőt, itt összekapcsolódik a téma egy egésszé a legutóbbi maileddel. Képes-e egy véges adatsor végtelen változó melletti analízisre? Nyilván nem, és bár a biometriában azt mondjuk, húzunk egy vonalat, ami a szignifikanciát jelenti (ez a vonal általában 2SD), és úgy teszünk, hogy ami azon túl van, az már nem érdekel minket, a lényeg az, hogy a megismerés rendszerében kódolva van a hiba.

Nézzük meg, hogy milyen egyenleteket eredményez ez a sok millió kísérlet. Pl.:

GFR (ml/min/1,73m2) = 170 x szérum-kreatinin -0,999 x (húgysav/2,144) -0,170 x (albumin/10) +0,318 x életkor -0,176 [x 0,742 csak nőknél] [x 1,21 fekete bőrszínű pácienseknél]

Elsőre is látjuk, hogy ez az egyenlet nagyon, hogy is mondjam, törékeny. Nem közvetlenül találta ki egy ember, hanem egy program analizálta a vesebetegek adatsorait addig, amíg ismétlődéseket nem fedezett fel benne. De nem csak a vizsgálatban résztvevő betegek vesebetegek, hanem még milliók, és az ő adataikat nem elemezték. Rájuk ez csak annyiban igaz, amennyiben belső és külső szempontok alapján hasonlóak a vizsgálatban résztvevőkkel.

Mage nagyon jól leírta, hogy a táplálkozástani megismerésnek milyen problémái vannak. Erre egyszerű példa, hogy volt 1891-ben egy osztrák lovászfiúnak egy lova, az okos Hans, aki tudott számolni. Hans a nyilvánosság elé vitte a lovat, hogy nincs trükk, a ló tényleg tud számolni, ő el is megy a teremből. És tényleg: kérdezték a lótól, hogy mennyi kettő meg kettő, és négyet dobbantott. Amindenit, gondolhatták, ez érti az emberi beszédet? Akkor tettek egy próbát a tizenhét meg huszonnyolccal, és addig vártak, míg a ló negyvenötöt nem dobbantott. És így tovább. Aztán a kérdezőknél elfogyott a cérna, és osztattak, szoroztattak, gyököt vonattak a lóval. Egy ló, ami tud gyököt vonni? Mindenki látta, hogy igen.

És akkor odament egy ember, aki nem a lovat nézte, hanem a kérdezőket. A kérdezők feszülten várták az eredményt, és a helyes megfejtésnél biccentettek egy kicsit, a ló meg erre a biccentésre állt rá, mert utána mindig kapott répát vagy valamit.

Ezzel csak arra szerettem volna rámutatni, hogy egy kívülről nézve kiválóan működő rendszer is képtelen meghaladni önmagát, ha a bevitt adat véges, és minden rendszer nagyon könnyen elveszíti eredeti funkcióját, ha rávilágítunk a rendszerben keringő információ irányára (jelen esetben arra, hogy az információ a rendszerben kering, és nem pedig képződik).

Az egész biológiában jelenleg egy olyan struktúrát ismerünk, amely képes meghaladni önmagát, és ez a DNS. A DNS vegyi programjában is, mint a Mátrixban, a kódolt hiba a fejlődés alapja. A hiba ugyanis nem a rendszer leállását eredményezi, hanem a beépülését.

Namost, az orvostudományi megismerés ezt időben előre nem tudja.

(Embert sem tud alkotni, alkotóiból egyetlen eukarióta sejtet sem, többek között pont ezért.)

Amit az orvostudomány mond, az egy kockázatbecslés. Van alkalmazott orvostudomány is, mert ettől egy száz éve használt fájdalomcsillapító hatni fog, de ez más. Azért tudjuk hogy hat, mert száz évig használtuk.

Táplálkozástani/gyógyszerészeti kijelentéseket csak időben visszafelé lehet tenni. Akik sok bort ittak, ráment a májuk. Akik épp eleget, azoknak egészségesebbek az ereik. Akik pacalpörköltet ettek, azoknak agyvérzésük lett.

De azt mondani, hogy holnaptól nem használok öngyújtót, mivel a tüdőrákosok többsége használt öngyújtót, azért szerintem tévedés.
Mage
2012. 07. 11.
18:42:18

Az öngyújtót használó nem dohányosok többsége perverz.
Mage
2012. 07. 11.
18:46:41

Most akkor mennyi C-vitamint egyek?

Így por alakban rémesen savanyú egy kávéskanyálnyi.
Balázs
2012. 07. 11.
18:54:55

5 és 5000 milligramm között bármennyit. Készítsd el limonádénak, én is úgy iszom.
Mage
2012. 07. 11.
19:06:54

Ahhoz citrom kell. Ahhoz meg ki kell menni a lakásból. Még néhány évig, aztán lesz normális klíma és megél majd akár a Mátrában is a narancs és a banán, télen-nyáron.

Egyszer elkövettem azt a hibát, hogy vettem ütött-kopott, foltos, nyamvadt, zöld citromot a bioboltban, és gyönyörű, sárga citromot a zöldségesnél, kifacsartam és összehasonlítottam őket.

A szép sárga citromnak a ronda bioboltoshoz képest vízben oldott citromsav-borkősav íze volt. A citrom az, amit tényleg érdemes bioboltvan venni, az meg már több mint három utcányira van, és nem lehet parkolni előtte.

Bele se merek gondolni, milyen lehet a valóban érett citrom.
Balázs
2012. 07. 11.
19:27:01

Borzasztó. Olyan, mint a magyar paprika egy nyugat-európainak. Én évek óta gondolkodom, ők mit esznek kömény helyett. Vagy mi mit eszünk helyette. Azon is gondolkodom, hogy az igazi paradicsom például, kié.

Nem is hittem volna, hogy a c-vitaminos limonádéba még citromot is akarsz rakni. Mézed van?
Mage
2012. 07. 11.
19:27:31

Bár végülis nem kell hozzá citrom, elég savanyú lesz.

Megnézem, eritrittel milyen íze van.
Rafina
2012. 07. 12.
14:52:33

Kedves Mage!
Töredelmesen bevallom, hogy: Marhahúst egészen biztosan nem ettem 27 éve. Azelőtt még otthon laktam, de azóta sohasem vettem. 16 évesen voltam egy disznóvágáson, így azt meg azóta nem eszem, tehát 29 éve. Az ott szerzett élményeimről nem beszélnék.
A vadat hébe-hóba megettem, amíg tudomást nem szereztem a parazitákról. A pulykát és a csirkét pedig azóta nem veszem, amióta a férfiaknak el kezdett nőni a melle (kb 15-20 éve végeznek Ausztráliában férfiaknak is mellkisebbítést éppen akkora számban, mint nőknek). Azt hiszem a fiammal voltam otthon mikor egy dokumentumfilmet láttam erről. Ő most 16 éves.
A halat itthon is, vendégségben a kacsacombot és egyéb szárnyasokat is megeszem néha, mert megsérteni senkit nem fogok a hülyeségemmel. De mindenféle állati hús büdös nyersen, ezért van az, hogy ha más főzi az jöhet, ha nekem kell az fúj.

A vegaság az ideologiai kérdés, mint említettem ebből nem csinálok ideológiát.
Azt eszem, amit kell és akkor amikor itt az ideje, ha én irányítok. Néha átadom az irányítást és van, hogy szabadságon vagyok:-)
Egyébként a családom ehet bármi, megvásárolom, elkészítem, csak én nem eszem. A húsokat nem szívesen veszem meg, mert a húsok körül a boltokban büdös van. Zöldséget és gyümölcsöt viszont szeretek vásárolni.

Megfigyelések: Ha generális kijelentéseket akarok tenni, amit a sokaságra vonatkoztatva igaznak tartok akkor igaz, hogy több milla kísérlet, évekig tartó megfigyelés kell. Nem erről beszéltem.

Egyetlen emberrel (magammal) kapcsolatban viszont kicsit könnyebb a helyzet, csak fegyelem és figyelem kérdése. Bizonyára nem árulok el titkot azzal, ha elmondom neked, hogy az teljesítménysportolók eredményeinek fokozására dopping nélkül csak a táplálkozással, a kiegészítőkkel, a pihenés és az edzés jó időzítésével és a jó arányok eltalálásával lehet hatni.
Ezt bizony az edzők, a trénerek és a sportolók tudják. Nagyon komoly megfigyeléseket végeznek saját magukon a cél érdekében. Gondolj csak bele, hogy ha valaki elég fegyelmezett ahhoz, hogy reggelente fél hatra lemenjen az usziba, aztán időben beérjen a suliba, majd aztán megint uszi, majd otthon tanulás, időben lefekvés, hétvégén is egy edzés és versenyek kössék le az idejét, valamint aki így él már 10-12 évet az bizony éveket is adna az életéből, hogy olimpiai aranyat szerezzen. Ilyen kicsiségek, mint hetekig ugyan azt enni, ugyan annyit szexelni nem is okoz gondot.
A párom szokta mondani néha, hogy olyan vagyok, mint egy gép, de nem hiszem, hogy ez baj lenne. Vannak hónapok amikor a kitűzött célom érdekében bármit megteszek. Azután eljön a verseny és el is múlik és már megengedem magamnak, hogy ne keljek fel időben és ne egyek húst se:-).

Van egy asszony a világon, aki 14 évesen indult először olimpián és 41 évesen még ott volt Pekingben. Ő volt a legidősebb úszó, akit olimpiára neveztek valaha és az, aki öt olimpián is indult és sikeres is volt, Pekingben második lett 50 méter gyorson, összesen négyszer nyert aranyat olimpián. 39 éves kora körül gyermeket is szült.
Dara Torres ma 45 éves és csak azért maradt le a londoni olimpiáról, mert egy számban csak 2 induló lehet egy országból és ő a 4. eredményt úszta az USA-ban. (az úszónők általában a húszas éveik közepe környékéig eredményesek) Nem mondanám, hogy rá igazak az általánosságok, nyilván minden,amit csinál, eszik, edz teljesen egyéni.

Tehát, úszom:-)

Kedves Balázs!

Ahogy az ember előre halad az időben (öregszik) a bőre veszít a rugalmasságából és a vízmegtartó képessége is egyre romlik. Ezt a folyamatot lehet késleltetni, de negyven felett valahol jobb, ha tudomásul veszi minden nő, hogy ha el akarja kerülni az egyre markánsabb vonásokat (hosszanti ráncokat az arcán) akkor jobban teszi, ha néha lecseréli a ruhatárát egyel nagyobb méretre.
Az általad említett és az általam említett két-két nő közt az a nagy különbség, hogy míg a vékonyabbak az istennek sem értették ezt meg addig a teltebbek így őrizték meg arcuk és dekoltázsuk szépségét. Más kérdés, hogy a fenekük mérete számomra nem irigylésre méltó, mert 13 centis sarkakon cipelni azt kényelmetlen.
A középkorúnál idősebb nők felöltözve lehetnek gyönyörűek is, levetkőzni meg úgy sem illik már:-)
Ebben semmi sértő nincs.
A tesóm szokta mondogatni, hogy fiatalok vagyunk. Ja ja, csak már középkorú fiatalok:-)

C vitamin: A hétköznapokban nem fogyasztok semmilyen formában C vitamint.
A fejlődésben lévő és fiatal-felnőtt gyerekeimnek szoktam adni telente, reggelente egy jó adag egyéb vitaminokat és nyomelemeket tartalmazó tablettával. Egis 500 mg-os C vitamin filmtablettát használunk.
A készítmények oldódási-felszívódási sebességében van különbség. Ha simán csak a port eszi valaki az a következő vizelettel ki is ürülhet. A tabletta és a kapszula meg fokozatosan eregeti. Amúgy a por a fogakat is megviseli a citrom is. Egészségesen éjszakára nem szabad C vitamint fogyasztani. A gyomrot is megviselheti.
Konzultáltam olyanokkal, akik tervezik ezeket a tablettákat, azután ezt választottam.
Más kérdés, hogy a kövérség egészségtelen és más, hogy a soványság beteges külsőt kölcsönöz az ötven felettieknek.
Ez van, nincs miért megsértődni. A férfiak jobb helyzetben vannak.

Azt viszont fenntartom, hogy az ember lelki állapota nagyon fontos az egészsége és a vonzó külseje fenntartása érdekében. Fiatalon könnyű szépnek és vonzónak lenni, na de hatvan körül.....
A saját testét és lelkét mindenkinek ismernie kell.
Mage
2012. 07. 12.
15:46:33

Igen, a fogamon érzem, hogy nem jó a por. Úgy szoktam lenyelni, hogy gyorsan iszom vizet rá, nem előtte teszem bele.

Lehet kapni az interneten üres zselatin kapszulát, az is számításba jön. És igen, két-három gramm egyszerre megterheli a gyomrot, azt viszont ne hidd el, hogy a kapszulából lassan oldódik. Ha mégis, akkor nem a kapszulán múlik, hanem még össze is van keverve valami roppant egészséges anyaggal.
Rafina
2012. 07. 12.
16:42:28

Ezért nem kapszulát választottam, hanem többrétegű filmtablettát.

Mage
2012. 07. 12.
17:08:10

Abban még több hasznos anyag lehet. Vajon mi az, amit a gyomrod órák alatt old fel vagy emészt meg (a húson kívül).

Én is csak egy húsboltot ismerek, ahol nincsen büdös. A múlt héten is füstöltek. Onnan a nyers húst is meg merem enni. Annyit reklámoztam őket, most kihagyom.

Kár, hogy liba nincsen ott. Gondolom, nem járnak elegen, hogy legyen. Köszönjük h. miklósnak.
Rafina
2012. 07. 12.
17:32:17

Vannak olyan anyagok, amik a szervezeteden csak átszaladnak. Ha papírt ennél az is csak megváltozna kicsit, de alapvetően változatlanul hagyná el a testedet.
Celluloidok. Ebben a korban a azért is hasznos, mert sok olyan emberrel találkozom, akik ilyesmiről jóval többet tudnak, mint én.

Az ideológiai részéhez nem tudok hozzá szólni, mert nem vagyok tisztában azzal, hogy abba a boltba gojok miért nem járnak. Én azért nem járok oda, mert egy lusta dög vagyok, nem esik útba. Amit lehet megrendelek neten, amit nem azért kimegyek a piacra, a pékhez és vannak dolgok, amit a Tescoban szerzek be. Ezek a helyek útba esnek jövet-menet, van parkoló és nincs meleg. A péknél meleg van.

Nekem a járkálással nincs bajom, a parkoló hiánya viszont agyon üt, mert akármilyen kicsi az autóm nem vagyok képes párhuzamosan parkolni kicsi helyen.

Eszembe jutott a bűnöm. Azt írtad te egyáltalán nem eszel cukrot. Röhej de a kávéba reggel én is édesítőt használok. Ugyanakkor a tejkaramella a gyengém és a fagyi.
Iszonyú mennyiséget tudok ezekből elpusztítani. Nem minden nap és nem is minden héten, de amikor ott az ideje, na akkor nem veszek kevesebbet fél kilónál.

Mage
2012. 07. 12.
18:14:06

A cellulóz valóban nem emészti az ember, pont ezért eszünk állatokat. Szerencsére a papírban nem csak cellulóz van, hanem jó kis klór (attól fehér), meg némi ragasztó (attól nem fűrészpor), tehát azért van valamennyi tápértéke.

Én magam is gondolkodom a kapszulán, mert érzem, hogy a C-vitamin marja a fogaimat. Arra törekszem, hogy minél kevesebb felesleges anyag kerüljön be. Nem tudom, miből vannak a filmtabletta rétegei, de ha a kollagénnel ellentétben nem kínai politikai foglyokból és másodszülött kínai gyerekekből állítják elő, lehet, hogy kevésbe szervezetbarát, mint hinni szeretnéd.
Mage
2012. 07. 12.
18:32:05

Nespresso gépet azért nem veszek, mert minden kapszulából kioldódik némi műanyag és papírragasztó. Amit szerintem az ízén is érezni. Ha nem lehetne érezni, akkor sem vennék, mert tudom, hogy így van.

Számos ampullás gyógyszernek nem azért van szavatossági ideje, mert elbomlik a hatóanyag, hanem mert néhány év alatt a kvarcüvegből is kiold olyan anyagokat a víz, amelyek legjobb helye nem az emberi véráramban van.
Mage
2012. 07. 12.
18:33:55

Balázs: ebben a nagyszerű filmben link van az, amit mondtál, hogy a főgonosz nem eszik, hanem aminosavakat kap, ráadásul annyira fel van turbózva, hogy elég neki havonta egyszer.

Ezt azért inkább ne nézd meg.

Hogy tetszett a Riget és a Sweet Movie?
Jerry1022
2012. 07. 12.
19:18:12

[...]
- C-vitamint köll szedni, de a ezer grammos C-vitamin nem elég... Van ez a két kilós, hússzor hússzor negyvenes hasáb, azt köll nyalogatni egész nap! Fél négytől már elfér a szádban, ha elég korán kelsz.
- Az igaz. De ha egy napot kihagysz, nem ér semmit.
- Azóta csak egyszer voltam náthás... hat hétig. De semmi más.
[...]

link
Balázs
2012. 07. 12.
22:14:39

Sweet movie: A házassággal kapcsolatban tévedéseket látunk a képeken.

Az arany kondom nem fogamzásgátló, hanem afrodiziákum. A néger bemutatja mindazt, amire egy férfi ösztönösen vágyik a házasság során: a másik testi- és lelkiállapotát figyelmen kívül hagyó közösülés után feladni az asszonyt egy másik kontinensre. A női karakterek is ragyogóak. A feleség és az anyós harca a fiacskáért akaratlanul is jobban lefesti a kapitalizmus mélylélektani tartalmát, mint bármi az egész filmben. Ne feledjük, hogy a Miss X országok azóta javarészt már ikszeltek, Jugoszláviával az élen.

Az eltévedt hajó nem a katyni mészárlásra magyarázat, hanem arra, hogy miért nem volt kapható édesség Szabolcstól keletre. Mondjuk azt nem csodálom, hogy egy 1905-ből eltévedt hajón a kapitánynő ki van éhezve, de mint lengyel, nem hagyhatta életben az oroszt. Alig vártam, hogy egy román férfi közölje a magyar másodtiszttel, akit közben elvesz, hogy minden béke fáj, miközben Trianont bemutató filmet néznek. Minthogy ez nem következett be, a lengyel nőcske egy csokis jelenetben megmutatja, mit jelentett elnyomásban élni a keleti blokkban.

Az Eiffel-torony tövében dolgozó orvosok kaptak egy átlagos magyarországi ügyeletet. Egyik kollégám már szedett ki benttörött virslit egy tizenkét éves lány hüvelyéből. Miután nem sikerül a jelenlévőknek sem kitalálni, hogy a férfi péniszét egyszerűbb lenne lelohasztani, illetve, hogy előbb alkalmaznak egy orvosi eljárást de Gaulle arcképe helyett, erős kritikát érzek a nyugati orvostudomány és a józan ész felé.

A kanadai szépség feladta a harcot a pénzért, a szexért, az anyós ellen, a többi szépség ellen, egy nő ilyenkor eszik. Jégkrém, csoki, édes fehérbor. Pisil, kakil, táncol önfeledten a bukott élete vidám napjain. Ma ugyanezt csinálja minden második elvált nő.

Valami ilyesmi.
Mage
2012. 07. 12.
23:20:32

Virslit? Fujj, az disznóból van. A marhakolbász vastagabb is, bordázott is, és nem törik olyan könnyen, mondjátok neki.

Na és a Riget? Én lassan újranézném.

Balázs
2012. 07. 13.
08:58:46

A svéd hajó most hagyta el az Otrantói-szorost. Hétvégére ideér.
Mage
2012. 07. 15.
16:18:46

A Dívány ismét alkotott: link
Rafina
2012. 07. 15.
18:13:31

Azt nem értem, hogy egy ilyen vizsgálatot egy szakember ember hogyan vehet komolyan.
Mondom én, hogy a saját megfigyeléseim a legmegbízhatóbbak:-)
Mage
2012. 07. 16.
04:49:23

És miért hozza le ész nélkül ennyi életmód portál.

Az index/velvet/dívány tökéletes példája annak, amikor ronda, kövér nők arctalanul írnak arról, hogy:
- Minden szép nő buta
- Így is, úgy is kövér leszel, tehát cukrot kell zabálni
- Olvastak valami tudományosat, nem értik, ezért cikket kell írni róla

A hvg.hu életmód rovata is hozza ezt a szintet.
Balázs
2012. 07. 16.
10:32:21

Balázs
2012.07.11.
14:27:29

"a kétezres évek második feléig bevett tudományos eszköz volt a kérdőív. Sok helyen még most is az. Ez borzalmas félreértésekre adott okot. A legfontosabb félremagyarázás az volt, hogy a betegektől származó adatokat tényként fogadták el, és azokat elemezték. Ha megkérdezel valakit, hogy mennyit iszik, utána meg meg is nézed a májpaneljét, érteni fogod a különbséget."

De ez nem azt jelenti, hogy a tudományos megismerésnek nincsenek módszerei, csak nem ez. Szendi jól írja, hogy a valósághoz nagyjából semmi köze sincs az ilyen kérdőíveknek.

Riget:
Iszonyatosan nagy alkotás.

Az első jelenetben egy nyúzott arcú orvost látunk, aki egy mentőautót hallucinál ügyeletben, majd valami humán eredetű kajával megeteti a kutyáját. Jobb ha tisztázzuk, hogy az orvosok hierarchikus rendszerben élnek, felsőbb szinteken energiáik nagyobb részét az egymás elleni harc viszi el a gyógyítás helyett, így érthető, hogy egy idő után elmosódik az orvos-beteg határvonal, főleg pszichiátriai vonalon.

Egy kövérkés szőke, idősödő nő megkérdi az idegsebészt, hogy jó orvos-e. Tudok ezt-azt, válaszolja. És ez ennél csak rosszabb lesz. Szinte észre sem vesszük, és egy fogyatékos pár gondolja azt, hogy az ipari slag mosogatásra való.

Közben érdemes megfigyelni, hogy a mentőautótól a liften át a belsőépítészetig a magyarnál minden jobban fest a 40 évvel ezelőtti Skandináviában. Egyedül a nővérkék terén látok versenyképességet. Külön kiemelném a 12 órás ügyeletet. Ilyenben utoljára 2008-ban volt részem.

A történetnek nincs íve. Talán történet sincs, csak a felismerés, hogy egy kórházban

az abszurdum valósággá válik,
Skagerraktól a Dunáig.
Rafina
2012. 07. 16.
13:59:09

Azért léteznek ezek az életmódportálok, mert akad olvasójuk:-)
Nem érek rá filmet nézni, szemetet olvasni és még sok minden másra sem.
Beavathatnátok, ti hogyan csináljátok, hogy ennyi időtök van.
Szeretném hinni, hogy a munka, a család és a bringázás mellett néztek filmet és olvastok életmódmagazint és nem helyette.
Leégett a hétvégén a kezem, mert véletlenül 10 percnél többet voltam a napon (annyi nem lett volna elég a Balcsi keleti medencéjének körül karikázására). Most sebes. Beteg leszek?

Mage
2012. 07. 16.
16:35:30

Tessék, Balázs, ha eukariótát nem is alkotunk, valami végre összejött:

link
Mage
2012. 07. 16.
16:37:28

Balázs: mennyit néztél meg belőle? 2*4 rész készült összesen. Örülök, hogy tetszik.
Balázs
2012. 07. 16.
17:26:49

Mage: mindet, a két hétvégi ügyeletemben. Az első rész volt rám a legnagyobb hatással, azután egy folyamatos, magas szintű művészetet mutatnak be. Kösz a filmtippeket.

A vírus egy jól menő vállalkozás. Olyan, mint a náthaipar, csak ütősebb, mivel azt is be kell oltani, aki nem tüsszög.

Rafina: Az utóbbi három napon ügyeltem egyhuzamban két és fél napot. Nyugis hétvége volt, alig volt beteg, a gyerekek rokonoknál, feleségem a Balatonon a barátaival. És már vagy egy hete tervezem, hogy időt szakítsak filmezni. Példának okáért már három hónapja nem tudok egy napot szánni arra, hogy Budapestre menjek a barátaimhoz. A naptáramban a következő szabad dátum szeptember 2.
Rafina
2012. 07. 16.
19:13:56

Az jobban érdekelt, hogy beteg leszek-e, ha sebes a kezem a naptól:-)
Szeptemberben legalább nem lesz már ilyen meleg.
:-)
Sokat vagy a munkahelyeden.

Mage
2012. 07. 16.
19:35:37

Szeptemberre már pörgött egyet az évszámlálóm.

Az hogy tetszett, amikor az igazgató bebújt az asztal alá? A páholy beavatás is jó. Meg a többi.

A vírust olvasva az jutott eszembe, hogy egy helyett tíz éven át tartott, de végül csak sikerült összehozni a madárinfluenzát, szép munka.

Rafina
2012. 07. 17.
08:40:12

Mivel a távol keleti országokban a baromfiak és a disznók egy udvarban jönnek mennek, mintegy egymás ürülékében kotorászva élnek és táplálkoznak, csak idő kérdése volt. Azt tudtuk már tíz éve is, hogy lesz csak azt nem, hogy pontosan mikor és mennyire lesz fertőző, meg mennyire lesz halálos.
Néhány éve (2008), amikor beharangozták, hogy jön pusztán csak üzlet volt amit az ENSZ támogatott a különböző fals információival. Hazánkban is akadt olyan vállalkozás, ami elég jól keresett rajta.
Azonban, ha tényleg végigsöpör a világon egy nagyon fertőző és nehezen túlélhető vírus az a társadalmak összeroppanásához vezethet.
Hiába fejlesztenek hozzá ellenanyagot, amivel a "nagyonfontosembereket" akarják leoltani.
Ki engedi, hogy megszúrják egy két hét alatt fejlesztett anyaggal?Mage
2012. 07. 17.
16:42:56

Én.

Ha már megdöglött a fél emberiség, akkor már csak azt kell kibírni, hogy a maradék fele is elpatkoljon, aztán jöhet a szuri, és valami új.
Jerry1022
2012. 07. 18.
07:25:31

Lassan összefoglalok
Mage
2012. 07. 18.
13:49:25

Ideje lenne.
Rafina
2012. 07. 19.
08:46:50

közel sem biztos, hogy évekkel túléled az oltást
talán a hetvenes években fejlesztettek egy klassz védőoltást, amiről jó 15 év múlva derült ki, hogy komoly idegrendszeri betegséget okoz
a génmódosítással előállított oltóanyagok, korában bármi előfordulhat
Balázs
2012. 07. 19.
17:37:03

Ilyen nincs, hogy két hét alatt kifejlesztett hatóanyag. Ennek van egy engedélyeztetési eljárása, amiről lehet vitatkozni, hogy túl hosszú, vagy túl rövid-e. Egészséges emberként túl rövid, hiszen mit kockáztassam én egy olyan dologgal az egészségemet, ami akár bajt is okozhat, hátha megúszom a nagyobb bajt. A beteg ember meg azt mondja, hogy nekem nincs időm arra várni 12 évet, hogy egy biokémikus kitaláljon egy molekulát, ami meggyógyítja az agyvérzésemet, mert addig hétszer belehalok, és nem, a most beteg embert nem érdekli, hogy 15 év múlva fájni fog a lábujja vagy hirtelen megáll a szíve egy gyógyszertől.

Magyarországon pedig, ahol világviszonylatban is jó gyerekkori oltási rendszer van (szemben a hiperliberális Hollandiával, ahol az anyukák idiótasága miatt minden évben több tucat gyerek banális betegségekben hal meg, ami egy magyar gyereket nem fenyeget), nem szabadna csontot dobni az embereknek az ún. felnőttkori oltásokkal.

Csak hogy érezzük a kérdés horderejét, a mai gyógyszerészeti bevizsgálásokon simán elbukna a penicillin. Képzeld el a világot antibiotikum nélkül. Megvágod a kezed a konyhában, elfertőződik, aztán csonkolás vagy halál lesz a vége. Jó, mi?

A probléma nem az, hogy az oltások nem biztonságosak, hanem az, hogy egy hisztériaipar épül rájuk.

A felnőttkori oltásokat nem halálos vagy súlyos betegségekre adják. A férfináthára adott multivitaminos halolajak, stb. is teljesen vagy többnyire teljesen hatástalanok, és mint ilyenek, károsak.

Az egyetlen lényegi különbség a náthaipar és az oltásipar között az, hogy az oltást mindenkinek ajánlják.
Mage
2012. 07. 19.
17:50:33

A nyugati orvostudománynak három értelmes találmánya van: antibiotikum, védőoltás, mellimplant. Ezekért jár érdemi köszönet.
Rafina
2012. 07. 20.
08:14:39

Kedves Balázs!
Nem szívesen vitatkozom veled.
A H1N1 védőoltást az Omninvest bizony egy hónapnál jóval rövidebb idő alatt fejlesztette ki és gyártotta le. Az engedélyeztetés is csodálatosan gyorsan ment. Nem kicsi lobby állt a cucc mögött.

Kedves Mage!
A penicillin nagyon fontos dolog, de sokan allergiásak rá és aki még nem az majd lesz.
Az antibiotikumok használata is nagyon fontos, csak a vírusok ellen mit sem segítenek.
Azonban a helytelen alkalmazásukkal olyan szuperbacikat fejlesztünk, hogy lassan abba halunk bele.

A humánpandémia kezeléséhez nem csak az orvostudománynak van köze.
Ha itt elszabadul valami komolyabb vírus, akkor csak nézünk majd, mint a lukinyúl és az oltóanyag kifejlesztését követően azért gyilkoljuk majd halomra egymást, hogy szerezzünk belőle.
Aki nem a betegségbe, az az erőszakba hal majd bele.
Ha elég virulens az dolog, akkor a lakásba zárkózva is nehezen lehet majd túlélni.
Csak hogy érezzük ennek a horderejét:-)Mage
2012. 07. 20.
13:45:44

A szuperbacik születésének fő oka, hogy össze-vissza szedjük az antibiotikumot, és ez, mint szinte minden más, sajnos oda vezet, hogy ember = csimpánz, legalábbis mentális értelemben.

Egy megfigyelés alapján, amit nem tudom, hol olvastam, egy-egy betegség egy-egy faj egyedeinek 2/3-ánál többet nem pusztít ki. Ez van, sajnos.
Rafina
2012. 07. 20.
21:10:37

Ne hidd ezt el.
Van olyan vírus, amibe 0% és van amibe 100% belehal (HIV) a leggondosabb ellátás mellett is.
Ebola mortalitása ehhez közelít. Ez ma az ismert vírusok közül a legvirulensebb.
De belegondoltál milyen az, amikor már nincs, aki ápoljon, és az sincs amivel ápolnia kéne?
Ezek már nem orvosi, hanem biztonsági kérdések.
1920 körül a spanyolnátha világszerte 70-100 millió embert vitt el. A szám becslés eredménye, mert Spanyolországon kívül sehol sem hozták nyilvánosságra a betegségben elhalálozottak számát. Vajon miért nem?Mage
2012. 07. 20.
21:58:55

Van, aki meggyógyul ezekből. Sajnos, nem tudjuk, hogyan. Nem a gyógyszerek hatására.

Másrészt, én egyelőre nem tapasztalom, hogy kihalt volna az emberiség több mint kétharmada, pedig minden nap arra kelek, hogy hátha. Erre keresek rá először a napi hírekben. Tuti észrevenném még aznap.

És hát vannak monogám emberek is. Továbbá vannak, akik a katolikus szekta minden tilalma ellenére használnak óvszert.
Rafina
2012. 07. 20.
22:05:04

Van aki meggyógyult? Na igen, közelítünk a valláshoz:-)

Tudod, hogy a természetvédők tulképp nem a természetet védik?
Nyugi, az emberi faj is kihal majd, csak az a baj, hogy ezt mi sem éljük meg:-)


Balázs
2012. 07. 21.
09:28:46

Mage: nálam a sorrend a fogamzásgátló, antibiotikum és viagra.
Mage
2012. 07. 22.
12:55:28

A Viagrát nem Kovi találta fel? Vagy valamemelyik kollégája?
Balázs
2012. 07. 22.
20:20:13

Ha jól tudom, szívgyógyszert fejlesztettek, aztán a férfi pácienseknek merevedése lett. Ki és hogyan vette észre?

A science erotikus.
Jerry1022
2012. 07. 23.
00:28:59

Gondolom az öreg bácsik, akiken tesztelték a kapszulát, reggelre nem gurultak le az ágyról.
Mage
2012. 07. 23.
18:40:09

Van még néhány kapszula, amitől nem gurulnak le reggelre. És akkor a TB-nek sem kell már eltartani őket.
Jerry1022
2012. 07. 23.
23:26:55

Végül is, ezen dolgozik szeretett nagyvezérünk. Minden évben kicsit emelni a nyugdíjkorhatárt, lassan már munkahelyeken külön temetésszervezői osztályok fognak dolgozni.

- Valika, raktárkönyvelésre küldd már át a szerződés másolatokat, ezeket pedig iktasd.
- Mi legyen Simon bácsival? Az előbb fordult ki a targonca üléséből.
- Meghalt?
- Meg.
- Jóóóózsi! Egy huszonhatos koporsót lesszives!
- Családnak mit mondjunk?
- Itt dolgoznak?
- Az unoka még csak egy éve, ő most lett tizen hat, a fia pedig a frankhitelért eladta a lelkét a cégnek, már itt is alszik esténkét, nem jár haza.
- Jó, akkor a koporsót levonjuk a bérükből, akkor majd észreveszik, hogy meghalt az öreg.
Balázs
2012. 07. 27.
17:27:23

Azt hiszem, nem fejtettem ki kellő alapossággal, hogy miről is van itt szó.

Ezeket a betegeket jegyzőkönyvezik, megkérdezik, hogy nem szomjasabbak-e, nincs-e szorulásuk, nem alszanak-e rosszul.

És akkor valaki meglátta, hogy beveszi a gyógyszert, és merevedése van. És elmondta. Képzeljétek az asszisztens fejét. Hogy veszed jegyzőkönyvbe, hogy felállt a farka.

Egyedi esetekben még talán. Vicces papa, vicces nővérke.

Nade tömegesen?
Mage
2012. 07. 28.
00:38:45

"Erekció"?

Nem is gondolná az ember, hogy ez a kórházban nehéz téma.

=> Regisztrálni jó <=