believe or not :: 2014. február 08., szombat, 02:15:16 :: 23 komment

Azt tudtátok, hogy Afganisztánban van egy "Cool űrhajó" nevű város?

Így, ahogy írom, szó szerint.

(És annak mekkora az esélye, hogy a bolygó összes, 15000 főnél nagyobb lélekszámú városát tartalmazó adatfájlban pont észreveszem azt a sort a több mint 23000 sor közül, abban a másodpercben, amikor felhív valaki, aki rendszeresen azt mondja, hogy cool?)

 

 
 

Mage
2014. 02. 08.
15:45:56

Ez nem valami vicc. Legalábbis részemről: link
Mage
2014. 02. 08.
15:47:05

Azt írja, hogy 58 ezren laknak ott: link
rizóma
2014. 02. 08.
22:28:53

Hátborzongató vicc.
Valaki tréfált egyet egy eredeti adatbázisban, talán a magyar katonai kontingens egy wiki-aktív értelmes tagja, vagy ki tudja, ki... és aztán terjed egyre, amíg bír. Kiirtani nem lehet - gondolom -, de nem kell, nagy kárt nem okoz.

Majd egyszer egy hasonló, veszélytelennek látszó vírus elfajul, és Balázs idézheti Ellult...

De valójában nem értek hozzá, én még az Orion űrhajó Tamara Jagellójára izgultam kiskamaszként, akkoriban még mémek sem léteztek.
mr.
2014. 02. 09.
15:32:56

nem is olyan elképzelhetetlen, hogy ez valódi név. amikor a vörös khmerektől békeszerződéssel átvették a hatalmat kambodzsában (persze az "átvették" kicsit így erős, a "béke" meg pláne), akkor kint voltam haverokkal azt un színeiben, segíteni a szabad választások lebonyolítását. (legalább is ezt mondták.)

valami francia vízfej, aki valószínűleg még a szajna 5 kilométeres körzetét sem hagyta el élete során, az un kijelölt fő tárgyalójaként elővette az ország térképét és vonalzóval rárajzolta a választási körzeteket. csak annyi volt a lényeg, nehogy az etnikai/törzsi határoknál húzzák a vonalat. hanem alaposan keverjék meg, mint a délszláv vagy a trianoni osztozkodáskor.

azután mi kint a terepen szembesültünk vele, hogy volt olyan papíron kijelölt körzet, ahol élő ember nem tartózkodott, csak egy kamionnyi varánusz meg pár ezer mérgeskígyó. a körzeteknek sorszámaik voltak valami hülye francia koordinátarendszerben, amit soha senki nem értett (még a franciául tudó kanadaiak sem). ezért hamarosan elkezdtünk neveket adni a körzeteknek. kezdetben leginkább úgy, hogy a helyi lakosságot (vidéken többnyire analfabéták) kértük írják, rajzolják, mondják meg hogy hívják azt, ahol laknak. a varánuszokat már nem kérdezgettük meg, helyettük mi adtunk neveket azoknak a körzeteknek. valami helyi hangzású, de értelmetlen szavakat használtunk. jobb esetben le lehetett fordítani: "sziklák a hegy mögött" vagy "nagy szagos puszta", rosszabb esetben értelme sem volt. a kanadaiak nem tököltek vele ennyit, ők a körzeteiket simán elnevezték "grey owl"-nak meg "atwood pole"-nak.

a választások után (jobb híján ott, ahol nem volt korábban földrajzi név) gyakran felkerültek ezek a kitalált nevek a hivatalos térképre, néha olyan helyeken jelölve falvakat, ahol élő ember elő sem fordult, legfeljebb egy ideiglenes un sátortábor volt felállítva a választások idejére.
rizóma
2014. 02. 09.
16:26:01

Surkh Joy (fél-urdu nyelven, Cool urhajo közelében) annyi mint Vörös Élvezet? amit még egy angolul jól beszélő szovjetorosz tiszt adhatott a körzet nevének?
Aztán jöttünk, mi, mókás magyarok, pesti humorral.
Kate
2014. 02. 09.
19:19:31

Hallottam olyat, hogy létezik Taco B. M. Monster nevű ember.
Mage
2014. 02. 09.
20:54:15

mr.: én is arra gondolok, hogy az afganisztáni magyar hadtest adta a nevet.

Hogyan alázz meg jobban egy országot annál, hogy megszállod? Nevezd el a településeket idegen nyelven.

Ezt nem pont a Cool Űrhajóra mondom, mert az kedves név, több ilyen kellene.
Mage
2014. 02. 09.
20:55:58

rizóma: valamelyik kommentben írtad, hogy Martina Colombarinak van humora. Az arca alapján elhiszem róla. Van valami konkrét tartalom is (műsor, film)?
Kate
2014. 02. 09.
21:27:57

Mage, mr.: meglepő név a Cool űrhajó, az biztos, én azt gondoltam, hogy mégiscsak vicc. (Mindenesetre sokkal jobb, mint a Taco Monster.)
rizóma
2014. 02. 09.
22:15:05

Mage:
nem tudom, én csak arra céloztam, hogy Martina Mózesnek jó a humora a facebook-on.

mr.,
nevelőapám, "papa", 1973-ban a vietnami ICCS felügyelet tagja volt. Ha normális viszonyban lettünk volna, hazatérte után rögtön kértem volna, hogy meséljen.

Ehelyett meg kellett várnom, míg előhivat, kereteztet három tekercsnyi színes diát, felállítja a gyöngyvászon vetítőernyőt, leülteti anyámat maga mellé, és nekifog az alábbi képek kommentálásának:

1. Papa integet a saigoni utcán
2. Papa napozik a saigoni szállodai tetőteraszán
3. Papa a saigoni uszoda trambulinjáról fejest ugrik
4. ... előre szaltót ...
5. ... szaltót fél oldalfordulattal, sikertelen ...
6. ... újabb sikertelen...
stb.
rizóma
2014. 02. 09.
23:17:49

Kate,
mintha a Clinton házaspárt hívták volna a barátaik Monsternek és Twisternek, hozzátéve, hogy nemcsak a hangulatuk, hanem a szellemük is szörnyen viharképes volt.
Al Gore állítólag sótlan, de legalább okos, és Obama sem buta.
Ifjabb Bush viszont még egy cowboy-szerepet sem tudna normálisan eljátszani.

Létezik valami mély szabályszerűség demokrata-republikánus viszonylatban, ami ezeket a különbségeket magyarázza.
MA
2014. 02. 10.
21:02:15

Cool űrhajó. Érdekes városnév... 58 ezer fő. Akkor kb. Veszprém méretű.
rizóma
2014. 02. 10.
23:30:51

Itt van, megjött Mensano!
Jerry1022
2014. 02. 11.
12:19:06

Ajajaj.
Kate
2014. 02. 14.
22:56:26

Érdekes barátság lehet egymást Monsternek/Twisternek hívni...
Hogy egy elnök buta volna arra nem gondolnék, mert valamiért csak megválasztották. Vagy akkor a választókkal legalább akkora baj van, de ezt már Mage leírta.
rizóma
2014. 02. 15.
00:46:24

Kate,
szerintem az USA elnökséghez leginkább kapcsolati tőke szükséges, másodsorban (a JFK - Nixon televízis csata óta) jól begyakorolt műmosoly, és csak harmadsorban olyan fokú értelmi képesség, ami legalább a haranggörbe közepére helyezi a jelöltet.

Nem említem a születési helyet, mint abszolút feltételt.
Ugye, ez Svarci erőfeszítései ellenére változatlanul fennáll?

Ismerek egy másik embert is hírből, aki elnöki vágyakozásból megpróbálta az USA alkotmány módosítását elérni, részben az IMF szidalmazásával, részben 600 kiló kolbászzsír kenőpénzként való bevetésével, de csak arra futotta, hogy a magyar wikin az alábbi cikk legyen olvasható egy eszes amerikairól:
link
Kate
2014. 02. 15.
16:16:56

Rizóma: lehet.
Én csak arra gondoltam, hogy az emberek mindenütt emberek, de lehet, hogy ott más a rendszer. Nem követem figyelemmel a politikát - ez ebből már biztosan kiderült.
Itt Magyarországon például nemegyszer gondoltam már választási plakátot látva, hogy talán nem is a kampány része, hanem valami hajmeresztő vicc. De persze tényleg annak a pártnak a plakátja, ami rá van írva, senki nem csúfolódik így velük, egyszerűen csak sötét az egész, amit alkottak, a mód, ahogyan megszólítják a választókat, és mégis működik, ami gondolom azt jelenti, hogy vannak bőven, akik megszólítva érzik magukat a sötétségtől is. És ez csak a megszólítás, mert nyilván nem csak egy plakát tűnik fel az élettérből, hanem rengeteg kisebb-nagyobb dolog, ami a mindennapokat befolyásolja.
Szóval csak arra gondoltam, hogy ha Busht újraválasztották, akkor biztosan voltak elegen ott is, akiknek meg ő kellett még, vagy az, amit képviselt, még ha ez a műmosoly is.
De mondom, nem követem figyelemmel a politikát, így lehet, hogy tévedek, és sajnos a részletekhez sem tudok hozzászólni, de utánanézek. És köszönöm a linket.
rizóma
2014. 02. 15.
19:42:00

Kate,
believe it or not,
a választási kampányok mindenütt alacsony nívón zajlanak, mivel nincs IQ-census. (Nem mondom, hogy legyen, gyakorlatilag is képtelenség, inkább azt kellene elérni, hogy a választók en bloc értelmesebbé váljanak.)

Persze az "alacsony" nívó nem ugyannanyira alacsony Hollandiában, Magyarországon, Tadzsikisztánban. Vagy maradjunk az USÁ-nál: itt ez a híres-hírhedt spot, amiben Johnson stábja lényegében azzal vádolta Goldwatert és a republikánusokat, hogy politikájuk nukleáris háborúhoz vezet. Egyetlen tv-sugárzás után betiltották (vagy a felzúdulás hatására leálltak vele?), mindenesetre a választást a demokraták nyerték.

link

Ütősebb-e ez a margarétás politikai reklám, mint pl. a fidesz vagy az "Összefogás" bármilyen reklámja, amit a közeljövőben láthatunk? bizonyára igen.

Púder Berci simulékony mosolya és az "atomerőműről népszavazást" ostoba hajtogatása helyett milyen színvonalas is lenne a "margarétás" Daisy felújítása, olyan szöveggel, hogy:
" ...3.2.1.zéró, atomerőmű indul..."

Ha fiatalabb lennék - azaz értenék az ilyen kis videók újraszinkronizálásához -, már megcsináltam volna, és felraktam volna mindenhová. Legalább az röhögne, aki ismeri az eredetit,
mert sírni enélkül is lehet.
mr.
2014. 02. 16.
03:31:19

rizóma: a választási kampány színvonala tipikus tyúk-tojás esete. ki vállalja be a kockázatot, hogy iq 80 felett szólítja meg a választóit, ezáltal elvesztve szavazóinak azt a nem különösebben keskeny rétegét, amelyet népnek hívnak? ilyet leginkább csak ott lehet megtenni, ahol nincs tétje az elnöki posztnak, mert az adott társadalom amúgy is jól eldöcög.

az általam valaha látott legjobb amerikai scifi sorozat: a west-wing, éppen ezt az utópisztikus témát taglalja. megmutatja, hogy egy bölcs, okos, jellemes ember is lehet elnök amerikában. (aki természetesen demokrata)

a margarétás reklám felújítása azért érdekesen is elsülhet: képzeld, ha miatta megnyeri az "összefogás" a választásokat és két hónapra rá mesterházi bejelenti, hogy visszaléptek a hazaáruló, gaz putyini atomprojektről, és helyette megállapodtak egy medvegyev nevű miniszterelnökkel egy 500 milliárd rubeles visszafizetendő gyorssegélyről, amiből egy dunaszentgyörgy feletti településen környezetbarát, protonbontás során keletkező hulladékhőt hasznosító gőzerőművet építenek. és itt a "hulladékhasznosításon" meg az ártalmatlan gőzön van a hangsúly.
Mage
2014. 02. 16.
04:13:20

Mesterházy nagyobb csapás lenne az országra nézve, mint Orbán.

Kezd hozzá hasonlóvá válni, csak még nála is butább.

(Szerencsére ezen nem kell idegeskedni.)
mr.
2014. 02. 16.
04:18:22

mesterházy legnagyobb ismérve, annyira jellegtelen, hogy az ember nem tud semmit mondani róla. és valószínűleg egy politikusanak ez a lehető legrosszabb ismérve.

(én valószínűleg még egy méterre tőlem sem ismerném fel, ha szembe jönne velem az utcán.)
rizóma
2014. 02. 16.
11:11:38

mr,
a te ötleted egyszersmind imázst is adna Mesterházynak.
(Gerő, a hídverő mintájára)
Protonbontó Mesterházy.

(Ha már Orbán lenyúlta tavaly a "mesterterv" szót, mivel a teljes nemzeti oldal képtelen volt a "master plan" magyarra fordítására.)

Mage,
tényleg kár lenne M-ék esélyeit számolgatni.

Kate
2014. 03. 02.
19:42:57

=> Regisztrálni jó <=