secret :: 2015. július 14., kedd, 15:23:45 :: 14 komment

A legsikeresebb termékek titka, hogy elhitetnek veled valamit, amit szeretnél elhinni. Valamit, ami nem igaz.

Tamagotchi:

* Van, akinek szüksége van rád.
* Képes vagy gondoskodni valakiről.

Twitter:

* Ami történik, annak jelentősége van.

Facebook:

* Vannak barátaid.
* Érdekes az életed.

LinkedIn:

* Létezik olyan dolog a világon, amit jól csinálsz.

Instagram:

* Jól nézel ki.
* Tudsz fotózni.

Google:

* Tényleg ezt kerested.

 

 
 

mr.
2015. 07. 14.
21:11:31

iTunes:

* Van stílusod.
* Van ízlésed.
Mage
2015. 07. 14.
21:29:44

Az az Apple.
Mage
2015. 07. 14.
21:30:24

Mondjuk az 5K retina iMac-nél kevés jobb dolgot lehet venni ezen a bolygón.
mr.
2015. 07. 14.
22:12:30

azt sajnos még nem láttam, de el tudom képzelni, hogy jó lehet. miután megvettem a laptopomat, az volt az első (az ssd bővítés után), hogy kicseréltem retina kijelzőre a pocsék gyári kijelzőt.

mondjuk, a kijelzőcserével már jóval többe volt, mint ha egy 2.9-es MacBook Pro-t vettem volna, de azzal nem lettem volna előrébb a munkámban.
Mage
2015. 07. 14.
22:23:22

Nem tudtam, hogy ki lehet cserélni. Csempés laptop?

Nincs kiállítva a riMac?
mr.
2015. 07. 14.
22:37:11

nem csempés. 7-es van rajta és legfeljebb majd 10-es megy rá. (bár ha rajtam múlik, az sem)
öreg vagyok én már ahhoz, hogy megszokjam azt a csempés UI-t. rohadt kényelmetlen.

a laptopok paneljai szinte teljesen csereszabatosak, ha beférnek a házba. sőt, akár eltérő méretűt is köthetsz rá, ha nem zavar, hogy nem megy rá a káva. az a lényeg, hogy eDP vagy LVDS az alaplapi csatlakozó. ha az utóbbi, az gáz, mert ott alaplapot is kell cserélni, de a legtöbb eDP-re szinte bár melyik retina felmegy. a retinákat is az LG gyártja és ugyan azokon a kínai gyártósoron, ahol a többi ips-es meg mt-s paneljait.

mi az a riMac? a google egy autót dob ki rá.
Mage
2015. 07. 14.
22:53:36

Retina iMac.

Az a röhej, hogy hol az LG, hol a Samsung gyártja a kijelzőt az Apple-nek, de se az LG, se az Samsung nem gyárt olyan monitort vagy telefont, amin a színeknek bármi köze lenne a memóriában lévő RGB értékekhez.

Emlékszem, az Eizo monitorom egyik fele piros volt, a másik zöld, a Sony Vaio homogén kék. Közéjük raktuk a Macbookot, egyedül azon létezett olyan szín, hogy fehér.

(Vettem kalibrálót, valamennyyit javít a helyzeten.) ((Mert akkoriban még nem szerettem az Apple-t.))

Nem értem, miért nem tiltják be ezt. Ha 50 helyett 60-nal mész, megbüntetnek, de ha piros helyett barnát mutatsz, az oké.

Aztán nem csoda, hogy egy arany-fehér ruhát az internet fele fekete-kéknek lát. Mondjuk nem csak a monitorokkal vannak problémák.

A másik, hogy ha nem Apple, akkor szinte kizárt, hogy antiglare nélkül vedd. Ideje lenne feltalálni az időgépet, visszamenni, és sörétessel fejbelőni, aki az AG-t kitalálta. Valószínűleg szemüvegkereskedő lehetett.

A youtube-on meg lehet nézni, hányan próbálják desztillált vízbe áztani a Dell monitort, hogy használható legyen.

link
mr.
2015. 07. 15.
02:48:50

színhelyesség: gondolom, azért nem csinálják, mert nincs rá igény vagy fizető kereslet. annak a néhány fotósnak filmesnek akinek kell, ott vannak a csúcskategóriás NEC-ek, meg az EIZO CG, CS sorozat fél milla felett, egyébként meg mindenki 50 ezer alatt akar IPS paneles, 30"-os monitort venni.

akinek meg van több százezerje monitorra az 4K-s, meg 6K-s monitort vesz (vagy azt a félköríves borzadályt), mert az jól hangzik, lehet villogni vele, és az sem érdekli, hogy jelenleg még nincs is kártya, ami normálisan ki tudja hajtani. a színtere pláne nem.

az apple is a csőd szélén táncolt, amikor high-end belsejű, minőségi gépeket gyártott, és azóta tudja fenntartani a szárnyalását amióta (többnyire) más gyártók tucattermékeiből legózik és redizájnol, meg szívatja a vásárlóit a pénzért megváltható mindenféle korlátozásokkal.

antiglare: nem rajongok érte, de dolgozni napsütésben (pl. tengerparton) vagy olyan objektumban ahol nem te szabályozod az épület világítását és a széket, ahova leülhetsz, van létjogosultsága. (az EIZO-mon is van) napfényben csak iszonyat nagy fényerővel tudod kompenzálni a becsillogást retinán is (éppen most tapasztaltam a laptopomon a balatonon), ami zabálja az akksit.

saját szobában, saját magad által állítható fényviszonyok között teljesen felesleges és idegesítő. fotók és film nézésekor meg egyenesen élménygyilkos az AG.

a beáztatott dell nagyon durva. még nem is hallottam ilyenről házilag. biztos nem állnék neki. a desztvíz ugyan úgy oxidál, legfeljebb folt nélkül szárad meg nem vezet (annyira) át a panelen.
Mage
2015. 07. 15.
11:43:22

Azt nem tudom, hogy régen milyen gépeket gyártott az Apple, biztos emlékszel, hogy csak 3 éve váltottam. Az első Macbookomat úgy vettem, hogy egymás után 3 PC ultrabookot vittem vissza a boltba, és arra jutottam, hogy nem létezik számomra megfelelő laptop. Aztán bementem az Apple boltba.

Két dolog van, ami használhatatlan a PC-s gépeken, a touchpad és a kijelző.

Sajnos az irodában is AG monitor van. Hogy mit veszel, nem csak pénzkérdés. Az emberek nagy része süket és látáskárosult, és amikor elmondod neki, nem érti, hogy mi a baj.

Röhej, hogy az utcában, ahogy jövök, az összes műkörmösnek és fodrásznak iMac-je van, én meg egy IT cégben egy homályos Dell monitoron dolgozom. Azon gondolkodom, hogy vagy veszek ide is egy Mac-et a saját pénzemből, vagy felmondok.

Mage
2015. 07. 15.
11:44:56

Amúgy azt hittem, már nem programozol, amikor dolgozol. Akkor miért kell Windows?
mr.
2015. 07. 15.
17:42:41

80-as évek végétől kb. 98-ig műszakilag nagyon jó gépeket gyártott az almás cég. egyedi processzor, gyors sínek, saját protokollok, megbízható perifériák. olyan CAD-ek és kiadványszerkesztő rendszerek voltak hozzá, amiről akkoriban egy PC-s nem is álmodhatott. és a GUI is kimagasló volt. mondjuk, az most is az. (talán csak az OS2 tudta megszorongatni, de az sem ért fel vele). három Mac-et is elfogyasztottam, bár mindegyiket a megbízótól kaptam. magamnak gyerekként soha nem lett volna akkoriban rá pénzem. ezek mind asztali gépek voltak, notebookot soha nem használtam. viszont az sem lehet rossz, mert a közvetlen öt munkatársamból kettő most is nagy megelégedéssel nyomatja MacBook Pro-n.

az ultrabookok az U-s procijukkal nekem teljesítményben kicsik, 14"-os irodai munkaállomást használok. az még éppen hordozható, kibír keskeny akkuval is 6-8 órát, de gond nélkül elmegy rajta 5-10 virtuális gép 1-1 gigával, és 1-3 Oracle szerver. notebooknál a Dellnél maradtam. azt szeretem benne, hogy vásárláskor tetszőlegesen konfigurálhatod, olyan alkatrészt pakolnak bele, amit csak kérsz, és a 4 éves "next business day" garancia megtartása mellett házilag szabadon bővítgetheted, csereberélhetsz benne alkatrészeket. pl. jogod van szétszedni, még leírást is adnak hozzá, hogy miként kell. alaplapon kívül jóformán mindent kicserélhetsz benne, amihez van certificate. és szinte minden jobb alkatrésznek van. a retina display cserét is beregisztráltam náluk, így ha valaha elromlik (ami nem túl jellemző), akkor egy olyan kijelzővel kapok majd cseregépet. persze a Dellel is akadnak gondok, de melyik terméknél nincsenek?

a touchpadot nem használom csak végszükség esetén (mindig van nálam egy egér, a gépben meg fixen egy egér vevő). a nagyobb lenovok touchpadjára azért sokan mondják, hogy a legjobb, amit valaha készítettek. (nekem az se jött be, ahogy a Mac-é sem.)
kijelző nem nagy gáz, ha cserélni akarod, akkor 10-20 perces munkával minden laptopba tehetsz másikat. akár retinát is. általában csak panelt meg kábelt kell venned, még a felfogatások is egyeznek, legfeljebb a garancia veszik el. (a Dellnél az sem)

azért még programozom is (dolls, ada, pl/sql), bár viszonylag ritkán, és elsősorban valóban nem abból élek. ráadásul ezek a nyelvek elfutnának egy unixon is. a tervező/modellező és videó editor eszközeim készültek kizárólag Windows alá: Enterprise Architect, TestArchitect, Canopus Procoder. amellett, hogy a munkámhoz ezek kiválóak, nem is létezik Mac-es megfelelőjük, évek óta futó supportal vásárolt és frissített programok, amit nem is tudnék olcsón lecserélni. (de nincs is mire)
Mage
2015. 07. 15.
18:53:56

A Dell kevésbé rossz, mint a többi, nem véletlen abból próbálnak monitort csinálni desztillált vízbe áztatással, és nem a Samsungból vagy a HP-ból. Az irodain példálul a fehér az fehér. Mármint messziről, mert közelről ahova nézek, ott piros, körülötte zöld, de ez valószínűleg az anti-glare miatt van. Kontrasztja az nincs.

De hogy ne legyek unfair: a nem retina Mac display is bántja a szememet a retina után. Holnapból beviszem az irodába a 13" MBP-t, azon fogok dolgozni a 27" monitor helyett, aztán vagy megértik, vagy nem.

Az összes PC-s laptopon elugrik a kurzor, amikor gépelek, és véletlenül hozzáérek a touchpadhoz. A Mac az egyetlen, amikor nem. De kell két-három hét, amíg ráérzel, hogy milyen a touchpaddel scrollozni, zoomolni, ablakot váltani (két-három ujjal). Utána leülsz egy PC notebookhoz, és nem érted. Itthon az asztali géphez is touchpad van egér helyett.

Én ha látok egy diagramot, amin több mint 3 doboz van, először megijedek, aztán hülyén érzem magam, aztán bezárom az ablakot.
mr.
2015. 07. 15.
23:30:24

>Az összes PC-s laptopon elugrik a kurzor, amikor gépelek, és véletlenül hozzáérek a touchpadhoz.

ez bizony a Dellnél is így van. bár az új touchpad driverben van egy ilyen opció, ami pont erre hivatott, hogy véletlen hozzáérésnél ne csináljon semmit. nem tudom, hogy mennyire működik jól, mert nálam alapból le van tiltva. szerencsére egy Fn+F3 kombinációval bár mikor letilthatod a touchpadot és külön a pöcökegeret is. amit megjegyez, és nem is kapcsolja magától többet vissza.
Mage
2015. 07. 16.
11:33:20

A Mac-en soha nem ugrik el. Viszont lehet vele scrollozni, zoomolni, lapozni, és még vagy tíz dolgot.

Ijesztő, hogy a többiek lemásolni se tudják.

=> Regisztrálni jó <=