the bucket list :: 2008. május 13., kedd, 00:00:56 :: 0 komment
cinema

A bakancslista

Carter Chambers becsületes, dolgos néger: csóró autószerelő. Hollywood törvényeihez hűen ezt a szerepet kizárólag Morgan Freemanre szabad osztani, aki nagyjából annyiért olvas fel egy mondatot, amiből egy kisebb afrikai ország lakosságát egy hétig etethetnénk.

Jack Nicholson karakterét Jack Nicholson alakítja. Szerintem ez ragyogó választás. Rajta kívül kevesen, sőt, talán senki nem  tudná ilyen hitelesen játszani Jack Nicholsont. Az egyszerűség kedvéért nevezzük mégis Edward Cole-nak őt.

A történet szerint a multimilliárdos, hedonista, különc, ateista Edwardnak és a végtelen bölcs, vallásos, grafomán, családcentrikus, napi betevőért küzdő autószerelőnek cirka 60-80 év alatt pontosan ugyanazok a dolgok maradtak ki az életből.

Carter hivatalosan rák miatt fekszik kórházban, a szemfüles Edward azonban pillanatok alatt felméri: újdonsült barátja a felesége elől menekül. A négy feleséget elfogyasztó férfiban ez roppant erős empátiát ébreszt. A gazdag fehérember a szegény néger segítségére siet. Ketten együtt, távol az asszonytól, három hónap alatt sokkal több tartalmas élményt élnek át, mint korábban egész életük során, tovább erősítve a köztük alakuló, magasabb rendű érzelmi kötődést.

A "spirituális" utazást valamiért nem Carter családja szponzorálja, hanem Edward, kettejük között mégsem borul fel az egyensúly, legalábbis abban az értelemben, hogy nincs olyan hely, ahol ne mondanák ki mind a ketten azt, hogy "shit". Legyen az a Taj Mahal, tibeti kolostor, vagy a Hegy, ahol állítólag - ha csöndben maradsz - "a Teremtő hangját lehet hallani".

A haldoklós filmekben kötelező teológiai párbeszéd előtt tíz másodperccel Edwardot a magángépén leszopja a Stewardess. A dialógusnak mégis az ad valódi mélységet, hogy Carter szerint az emberek 96%-a hisz Istenben. Frappáns átfogalmazása ez a következő két egyenlőségnek: Amerika = Világ, valamint: Hit = Nincs szex.

A film második felében következik a morális igazságtétel: igaz, hogy ha becsületes házasemberként élsz, nem feküdhetsz le a kedves, bájos, intelligens luxuskurvával, gazdag kéjencként viszont egyedül kell kibontanod a pizzát. Na ugye.

6 / 10

 
 

=> Regisztrálni jó <=