iron man :: 2008. május 08., csütörtök, 02:23:09 :: 10 komment
cinema

Vasember

A vas rideg és kemény, az emberi test törékeny, meleg és puha, így Vasember már önmagában akkora ellentmondást képvisel, mint a kijelentés, miszerint "Magyarország a vas és acél országa lesz".

Tony Stark (Robert Downey Jr.) csodagyerek, bohém milliomos. Lakásában minimum négy, önálló, mesterséges értelemmel bíró, látni, hallani és szellemesen társalogni képes robot dolgozik. Tipikusan olyan hely, ahova bárki, bármikor észrevétlenül be tud lopózni - és ezt az összes szereplő megteszi. (A betűk után van még egy rövid jelenet).

"Elég neked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által ér célhoz" - írja Pál a korintosziakhoz címzett levelében, miután mérsékelt eredményességgel kérte Istent, vegye ki a tüskét a testéből. Hiro Nakamurával az apja közli, hogy "a sárkány legyőzéséhez a hősnek ki kell vágnia a saját szívét".

Nem túl bíztató, igaz? Szerencsére Amerika másképp működik. Tony birtokolja az ország legnagyobb fegyvergyárát, ő maga fejleszti a legújabb és legkorszerűbb fegyvereket, és fogalma sincs arról, hogy a találmányaival embereket ölnek emberek, vagy hogy ez esetleg rossz lehet. Afganisztánba kell utaznia, hogy tüskéket szúrjanak a testébe, és hogy később kitépjék a szívét - amire ő egyedül képtelen. Ettől az amerikai multimilliárdos észbe kap, és kezdetét veszi a Szent Küldetés.

Nem tudom, létezik-e olyan szuperhős, akinek elsősorban nem a saját maga által teremtett ellenségektől kell védelmeznie a világot. Amíg Batman nem rohangált guminadrágban, legfeljebb néhány ócska útonálló fosztogatta az éjszaka gyalogosan közlekedő milliárdosokat, aztán a második munkanapján létrehozza az örök ellenfelének számító Jokert. (Joker a képregényben nem zúzza halálra magát). Superman hiányában Lex Luthor unatkozó milliárdos marad egy ahhoz hasonló, jobbára ártalmatlan cég élén, mint amilyennél dolgozom. Pókember hármasával kreálta az antihősöket. (Ha valakit mélyebben érdekel az elmélet, olvassa el az évtizedekkel ezelőtt íródott Kozmikus főnyereményt - minden oldalában több az értelem, mint a teljes Vasember-filmben.)

Vasember motivációja - miután megvilágosodott, jó útra tért, és mindenkivel szembeszállva hozzáfogott Szent Küldetéséhez -, hogy sebezhetetlen páncéljában halomra gyilkolja Afganisztánban az arabokat. A vas erőt jelent, az arany és a platina gazdagságot és nemességet szimbolizálnak, tehát az erős, gazdag, sikeres és jó amerikai főállásban gonosz arabokat öl. A film negatív szereplője, a megátalkodott gonosz többnyire nem szeretné megölni az arabokat, hanem inkább üzletelne velük. Pont.

Láthatunk jó arabot is, ő számos nyelven beszél, orvos, vallási fanatikus - és hamar meghal.

Terrence Howard játssza a filmben a négert.

A szerelmi szál kimerül a rendkívül eredeti "miután a város összes jó nőjét megdöntötted és kidobtad, vedd már észre, hogy az asszisztensed szerelmes beléd, és valójában bomba nő". Vasember voltaképp öltözködési versenyt vív Gwyneth Paltrow-val. Az arany- és a titánrétegek gyarapodásával párhuzamosan válnak az asszisztens ruhái egyre kihívóbbakká.


Az utolsó tíz percben láthatjuk, mennyit fejlődött visszafelé az amerikai filmipar a Robotzsaru 2 befejezése óta.

4 / 10

 
 

eva
2008. 05. 08.
06:08:43

Kár, hogy nem voltam ott.
Jerry1022
2008. 05. 08.
10:30:32

Képregény-adaptáció. Nem értem miért vársz tőle Jancsó-i magasságokat... mélységeket.
Mage
2008. 05. 08.
13:39:06

Jerry, a kritikában egyetlen szóval sem említem, hogy mit vártam a filmtől. Csak és kizárólag azt írom le, mi történt a vásznon a két hosszú óra alatt.
Mage
2008. 05. 08.
13:56:14

Éva, újabban valahogy egyedül járok moziba.
eva
2008. 05. 08.
14:41:52

Legközelebb inkább hívj fel, ha gondolod.
Mage
2008. 05. 08.
15:10:47

Nem hiszem, hogy épeszű nő kibírta volna, hogy négyszer ülök arrébb.
Jerry1022
2008. 05. 08.
21:39:54

Legalábbis azt amit te qvázi kiolvastál a filmből. Nekem tetszett. Ahogy az összes többi képregény adaptáció, úgy ez is. Mese. Élő szereplős mese.
ae
2008. 05. 09.
19:17:28

jerry általánosít. eme filmek nem összehasonlíthatók egymással, minden egyes képződmény külön univerzum. ez a két kép is ezt bizonyítja:

link
link

látod? ég és föld.
Jerry1022
2008. 09. 18.
21:43:40

Na, végre hozzájutottam - immáron nem mozis, homályos, és torz és hiányos kópiához. Végre tisztességesen végig tudtam nézni, és ismét csak azt mondhatom, hogy jó.

***SPOLILER***

A film elején Stark egy önző, felelőtlen zseni aki nem foglalkozik azzal, hogy mi történik a világ porpsabb és szegényebb túlfelén. De amikor odakerül, és kénytelen szembenézni az ott történekkel kinyílik a szeme, s mikor visszatér abba akarja hagyni. A Mark II - mármint a repülő egysége - sem fegyvernek készült, csupán egy jó ötlet volt, ami hasznos dolog. S mindezek után állt a védelmezők közé. De addigra a gépezet elindult. Mindamelett azzal, hogy öli az arabokat kisebb kárt tett, mint az aki fegyverrel látta el őket.

Ja, egyébként Nick Fury - a betűk után - éppen az a fajta ember akit nehezen tud megállítani egy ház biztonsági rendszere. Ajánlom szíves figyelmedbe az Ultimate Avangers I-II-t. (Az első tagok Vasember, Góliát/Hangya, Darázs, Amerika Kapitány, Thor és ha úgy vesszük Hulk is. Maga a csoport pedig a S.H.I.E.L.D. egyik különítménye volt aminek a vezetője pedig ugye Nick Fury.)

A film pedig már csak azzal indít nálam a 6-ról, mert ez az első film amit a Marvel visszavásárolt saját elkészítésre. És figyelembe véve az eddigi zuhanó tendenciát amit a Marvel képregényfilmek mutattak (Daredevil, Elektra, Ghostrider, Hulk ...) ez egy jó húzás volt. Mint ahogy az is, hogy nem volt konkrét szövegkönyv, mindenki magának úgy alakította ki a szövegét ahogy jól érezte.

Szóval nálam:
9/10
DelMare
2010. 07. 23.
20:06:32

(Olvasó Napló 1.)

Kedves Naplóm,

ravasz írása ez Mage-nek.

mondhatnám átbaszósnak is. azért, ha a haveroknak egy numeráról számol be egy dögös vörös, de buta hölgyemény képében, nem hiszem, hogy a kvantumfizikáról szóló eszmecseréjük értékét ecsetelné. (mosolyog)

=> Regisztrálni jó <=