indy four :: 2008. június 10., kedd, 01:19:24 :: 33 komment
cinema

Indiana Jones 4

"Nem nézzük a félkarú bácsit, és legkevésbé sem beszélünk róla, így is épp elég rossz neki" - mondta anyám még húsz évvel ezelőtt a kettes metrón. Nyugodtan hozzátehette volna: "és nem írunk a negyedik Indiana Jones-ról", már ha olyan családból származnék, ahol téma lehet George Lucas.

George, és hasonlóan tehetséges barátja, Steven Spielberg azon több száz millió szerencsétlen közé tartoznak, akik képtelenek feldolgozni, hogy magasról ignorálják őket az ufók. Valljuk be, George-ot, Stevent és az intelligenciát kizárólag azért emlegethetjük egy mondatban, mert orvul belecsempészik a filmcímeikbe ezt a szót. Az összes filmjük pont annyira intelligens, mint amennyire tudományos vagy fantasztikus a Star Wars. Persze mindenki azzal foglalkozik, ami számára a legnagyobb problémát jelenti.

Minden ufó, amit a filmjeikben látunk, egyfajta segélykiáltás a két derék férfiember szájából, hiszen nyilvánvalóan nem él az univerzumban olyan intelligens lény, aki kíváncsi lenne George Lucasra vagy Steven Spielbergre. A zokogva térdelő építész jut eszembe a Monty Python jelenetből, aki a földön csúszva-mászva könyörög a szabadkőműveseknek: "vegyetek már be, rohadékok".

George vajon azt gondolja, aki kicsit is szereti Indiana Jones-t, jellemzően úgy akar emlékezni rá, hogy az Alienben látható idegen lény koponyájával rohangál a Serious Sam: Second Encounter nevű first person shooterből "átemelt" maya templom alatt parkoló ufóban? Gratulálok.

Környezeti katasztrófa vagy őrült hadvezér hosszú évtizedek alatt nem pusztít el annyi értékes lelelet, mint amit Indiana Jones másfél óra elmebaj közben felaprít.

Igazán kemény férfi ő, méltó ellenfele a pálcika vastagságú ukrán luvnya, aki dugatlanság okán halott alieneket simogat, és világító, rezgő koponyákra gerjed. A legpuhányabb omegahím is felszedné két perc munkával, talán még Indy is, ha nem jelenik meg a vásznon a nagymamakorú ex-nője, aki elől a bátor régész mindig a bolygó ellentétes pontjára menekül.

Állítólag a rajongók szerint jó ötlet volt, hogy Indy párja 60 éves néni. Ebből kiderül, kik szeretik George Lucas és Steven Spielberg filmjeit. Harrison Ford a való életben minden bizonnyal 16 éves lányokat próbálgat (megteheti, ugyanis pont annyi pénze és esze van, amennyi ehhez kell).

Jöhetne már valami kataklizma, ami hanyatló világunkban rendet tesz és kitakarít.

0 / 10

 
 

mr.
2008. 06. 10.
02:54:24

a film "történetére" és papírmasé figuráira tényleg nehéz a "szánalmas"-on kívül más jelzőt találni. annyira igénytelen és burleszkszerű, hogy végig volt egy olyan érzésem, valamelyik vágásban mindjárt megjelenik leslie nielsen vagy benny hill ninja ruhában és elkezdi szétkaratézni a gonosz ruszkikat.

ugyanakkor az "alkotás" egyik elvitathatatlan erénye (abból a nagyon kevésből), hogy a szokásos bögyös szőke, iq20-as maca helyet bevállalta az 57 éves, első részben is szereplő, karen allen-t indi párjának. karen alen igazán megérdemelte. (és mi is) a 80-as évek egyik legismertebb és egészen jó (pl. party zóna, édentől keletre) színésze volt. ők ketten, ford és allen játéka tették számomra nézhetővé ezt a rókabőrlenyúzó, gyermekkori szépemléket megalázó, elmúlt évtizedek kalandfilm jeleneteiből összeollózgatott izét.

10/4, amúgy.
Mage
2008. 06. 10.
12:57:50

A következő részben úgy fogja becézni: lelet.

A színészekkel nem volt baj, leszámítva a kukkolós-thrilleres fiút.
mr.
2008. 06. 10.
15:14:42

á, mit magyarázok én egy pedofilnak..

kukkolós-thrilleres? az melyik volt? elején volt és lemaradtam róla? (a film kezdetét sajnos nem láttam, mert arra az időpontra egy plázalátogatással egybekötött gyalogtúrát szervezett az a haverom, aki vette a jegyeket)
hematoma
2008. 06. 10.
17:16:48

Ajánlanám neked a Black Sheep (A bárányok harapnak) című alkotást.
Mage
2008. 06. 11.
00:56:18

Nem vagyok pedofil. Számomra a nő 30 évesnél kezdődik, és mintha épp veled együtt állapítottuk volna meg, hogy milyen szép a nagyi az ír, lottónyereményes filmben.

Épp csak arra szeretem volna felhívni a figyelmet, hogy sokan - többek között te - a film egyetlen erényeként a női főszereplő életkorát említik.
Jerry1022
2008. 06. 11.
01:45:11

Ha most azt mondom, hogy én szeretem Lucas és Spielberg filmjeit feltehetően nem csökkenet ettől a szemedben/szemetekben. (XD)

Sőt, tovább megyek a "verbális" ostorozásban: A Star Wars hexagolónia az egyik kedvenc filmem. Sőt. Az Indiana Jones trilógia is. (A negyedik részt még nem láttam.)

Szerintem ezek a filmek tökéletesen betöltik azt a szerepüket, amire hivatottak: megadja azt a pár órás audio-vizuális élményt amivel/amin kikapcsolódhat az agy. (Legalábbis én nem keresek apakomplexusi szimptómákat az operatőr és a világosító munkájában. (=))
Mage
2008. 06. 11.
02:58:57

Jerry, ha jól figyeltem, eddig minden filmnél azt tanácsoltad, hogy ne gondolkodjak a látottakon. Van valami finom részlet, apró különbség a kommentek között, ami fölött elsiklottam volna?
mr.
2008. 06. 11.
03:54:15

Jerry: maradhat az egyes szám. én is imádom a star wars trilógiát(!) és az indi trilógiát tózse. ezeken nőttem fel. 10/10 mind. lucas és spielberg a jó értelemben vett tucatgagyi látvány, illetve fantasztikus mesefilm kategóriában kiváló rendezők. pl. ma sem tudnék olyan rendezőt mondani, aki képes lett volna egy cápatámadást olyan szórakoztatóan és izgalmasan megfesteni vagy a félelmetes dinoszauruszokat olyan látványosan megrajzolni mint spielberg. csak ez az indy 4 nem kellett volna annyira (ilyen gyenge történettel), meg a star wars folytatása (előzménye) sem nagyon. bár ez utóbbi azért lényegesen jobb kávéfelmelegítés volt, mint az indi. akkor van a rendezőpárossal baj (elsősorban spielberggel), ha kitalálják, hogy valami "tartalmasat", művészit pakolnak az asztalra. lucasnál szerencsére csak 1 ilyen film volt, a thx, azonban spielbergnél ilyenkor születnek olyan blőd, sztereotip, popkornízű, hatásvadász giccsparádék, mint az ai, münchen, ryan közlegény megmentése, schindler listája. nos ezek miatt nem tudom istenként tisztelni őket, de azért elég sok filmjük van, amit kifejezetten szeretek. nálam mindkettő "jó rendező" kategória, spielberg néhány kifejezetten "még egyszer soha a büdös életben nem.." műve ellenére is.
Jerry1022
2008. 06. 11.
06:44:57

mr. Jogos... bár én annyira nem tartom túlzásnak az "első három" részt, a most augusztusban bemutatásra kerülő Clone Warst annál inkább.

Mage.: Kalandfilmet/akcifilmet/vígjátékot elemezni? o.O Szerintem ilyen szempotból inkább a drámák és a művészfilmek lennének az ideális alanyok. Gondolkodni nem árt a látottakon, de ennyire belerágni magad a dologba... hát ha neked így jó, akkor örülök ha örülsz. (=))/Egyébiránt előző kommentemmel azt mondtam hogy Én nem foglalkozok vele. (=))/
Ivon
2008. 06. 11.
11:25:31

Mi a fenének vettem meg a kislányos ruhát?
Mage
2008. 06. 11.
12:31:30

Jerry, a "nem kéne elemezni a popcornmozit, arra valók a drámák és a művészfilmek" nekem többnyire azt juttatja eszembe, hogy a domb aljában ülnek a köhögő bagósok, várva a többieket, akik felmentek a kilátóba körülnézni, és közben arról társalognak, hogy a Himalája milyen jó kis hegy, oda kellene felmászni, nem erre a kis szemétdombra, ahová ők el se indulnak.

A kérdésem helyes értelmezése (látom, nem szeretsz "elemezni"), hogy miért írod le ugyanazt huszonötször?
Mage
2008. 06. 11.
12:32:33

Ivon, az nem védőöltözék?
Ivon
2008. 06. 11.
12:47:22

Valami olyasmi.
A tíz centis cipőmben, feketébe öltözve, ember nem szól hozzám.
Mage
2008. 06. 11.
13:14:15

Mister: Spielberg és Lucas esetén úgy tűnik, a kulcs az életkor. Ha nem azzal védjük őket, hogy 57 éves a főszereplő hölgy, akkor azzal, hogy gyerekkorunkban tetszettek ezek a filmek.

Nekem is tetszett a cápás és a dinoszauruszos, csak nagyon féltem.
mr.
2008. 06. 11.
13:16:29

Ivon: pedig a feketét látva, annyit igazán mondhatnának hogy: részvétem.

az a tíz centi hosszában vagy magasságban értendő? mert ha az előbbi, akkor szintén érthető a távolságtartás.
Mage
2008. 06. 11.
13:21:45

Ivon: üdvözöllek a klubban, akiket Mister nagyon szeret. Eddig csak velem és a feleségével beszélt így.
mr.
2008. 06. 11.
13:28:03

Mage: ez természetes. miért, neked nem volt/van kedvenc gyerekkori filmed, amit önmagáért szeretsz, függetlenül attól, hogy esetleg tele van szakmai/művészi hibával?

azért spielbergtől láttam az utóbbi időkben, felnőtt fejjel is egészen nézhető filmet: kapj el, ha tudsz (ami dicaprio ellenére is jó), jurassic park és az elit alakulatban is benne volt a keze (persze leginkább a pénze), ami egy zseniális háborús film.
mr.
2008. 06. 11.
13:29:22

Mage: látszik, nagyon kevés embert ismersz a környezetemben.
Mage
2008. 06. 11.
13:58:19

Nem szereted DiCapriot? A Tégla nem tetszett?

A kedvenc gyerekkori filmjeimből kevés maradt, amiben később nem csalódtam. A Star Trek mozifilmek tartják magukat.
Mage
2008. 06. 11.
13:59:07

Mister: megelégszem azzal, ha a legfontosabbakat ismerem.
Ivon
2008. 06. 11.
14:33:14

Mister, 10 cm magas. Azért szereztem be egy ilyet, mert a konyhámat túl magasra terveztem és van olyan polc amit nem érek el. Ritkán esik meg velem, hogy magas férfi van a háznál.

Kedvenc gyerekkori filmem a Smaragd románca, kb. 50 szer láttam. Hiba nincs benne. Pár hónapja adták a tv-ben, ugyanúgy lúdbőrös lettem bizonyos jeleneteknél, mint anno.

Mister én is szeretlek.
mr.
2008. 06. 11.
14:39:57

1. nem szeretem. függetlenül attól, hogy határozottan jó színész. irritál a fizimiskája. (bár ahogy öregszik, egyre jobban el tudom viselni)

2. tucatfilm. annyira, hogy még azt se mondanám rá, hogy rossz. átlagos. minden tekintetben. manapság a koreaiak hetente hoznak ki egy ilyen storyt. az eredetiével pedig nem említhető egy napon.

3. a legfontosabbakat nem ismered.
mr.
2008. 06. 11.
14:55:19

Ivon: nálam a helyzet pontosan ugyan ez, konyha tekintetében. a panellakás mini konyhájába, helykihasználás végett, a mennyezetig rakattam felfelé nyíló fűszertartós dobozokat, melyek nyitogatását a 201 centis asztalos játszi könnyedséggel demózta. később döbbentem rá, hogy nekem 20 centivel alacsonyabbról kell művelni mindezt. első körben nekem is a magas sarkú cipő jutott eszembe, azonban a tesco gazdaságos, műanyag, 20 centis sámli olcsóbbnak és a farmeremhez jobban passzolónak bizonyult.

smaragd románca: imádom. akár csak kathleen turnert.

ezek szerint szeretetünk kölcsönös. csak Mage meg ne tudja, mert így is rendszeresen megkapom tőle, hogy csak azért járok ide, hogy lenyúljam a nehéz munkával összeblogolt csajait.
mr.
2008. 06. 11.
14:57:01

a frászt 20, 30 centi.
Mage
2008. 06. 11.
15:27:09

Kik a legfontosabbak?
Muncika
2008. 06. 11.
16:58:58

Mage, elfelejtetted megadni a nő végződési korát. 36-37? Nehogy bárkit felesleges kiadásokba hajszolj.
Jerry1022
2008. 06. 11.
17:06:08

Mage; azért írom le ugyan azt huszonötször, mert te is huszonötször leírod, hogy a "popcorn"-moziban lévő mögöttes jelentéstartalom mögött az apakomplexus a fő irányvonal. (XD) /De mivel most mást írtál, most én is mást írtam/
Mage
2008. 06. 11.
18:25:27

Muncika: ha minden adott, akkor szinte bármeddig. A minden alatt a szerelmet, a szilikont és a kollagént értem.
Mage
2008. 06. 11.
18:26:24

Jerry, ezt még soha nem írtam le, mivel nem is gondolom így.
Jerry1022
2008. 06. 11.
18:37:51

Jólvan, bocsánat, akkor értsd úgy ahogy érteni és értetni akartam. (=))
mr.
2008. 06. 11.
19:59:46

Mage: szívesen elmondanám, de utána meg kellene hogy öljelek.
Mage
2008. 06. 12.
12:18:18

Mister, egyébként csak meg szerettem volna köszönni, hogy csajozol, így van időm a bejegyzésekkel foglalkozni.
mr.
2008. 06. 12.
17:13:47

azért, ahogy téged ismerlek, nem féltelek, hogy gerincsérvet kapsz az egész napos a bejegyzéseid feletti görnyedés miatt.

=> Regisztrálni jó <=