progress :: 2009. június 22., hétfő, 00:30:54 :: 18 komment
lifestyle gastro

Kr. u. 2009 (elnézést kérek a buddhistáktól)
Főváros (elnézést a vidékiektől)
Buda (elnézést a pestiektől)
BAH csomópont (elnézést a külvárosiaktól)
Éhes voltam. (elnézést az etiópoktól)
Elindultam étterembe, gyalog (elnézést kérek az autósoktól és a nagycsaládosoktól).

Első étterem zárva, második zárva (délután öt órakor). Nem maradt más, mint a MOM park, ahol tapasztalt, nálam gyakrabban éttermező, válogatós kísérőm kiválasztotta a helyi éttermek közül a legjobbat.

Odamentem az emberhez, aki sütötte a pizzát, és megkérdeztem tőle, van-e olyan, amelyikre kizárólag marhahúst rak. Közben végigfutottam a szememmel az alapanyagokon, és láttam, hogy nincs, és nem is lehet. Mire ő rámnéz, jobb kezében hatalmas, rózsaszín gépsonkát tartva, és lassan válaszol:

- Marha? Ez a sonka szerintem marha... Vagy disznó? Nem tudom.

Leültem, és rendeltem bélszínt.

Kaptam negyven deka hátszínt. Annyi bélszín többe került volna, mint az egész étel. Rágós volt és ízetlen. Odahívtam a pincérnőt.

- Pedig az.
- Szoktam venni bélszínt. Gyakran meg is sütöm. Felismerem, ha szembe találkozom vele. Ez nem az.
- De az, csak ennél az egy ételnél vékonyra vágjuk. Oda is van írva.
- Akkor sem az.
- Ha akarja, kihozom a konyháról az alapanyagot, meg lehet nézni.
- Nem egészen értem, hogy ha kihoz a konyháról egy szelet valódi bélszínt, az milyen módon és milyen mértékben változtat a tányéromon lévő hús ízén és állagán.
- A színén is látszik, hogy bélszín.

Igen, ugyanis rózsaszín. Tehát nyers. A vékonyra vágott bélszín olajban két perc alatt barnára sül, tehát egyszerre vékony, rózsaszín, rágós és ízetlen bélszín nem létezik.

Kifizettem a többi ételt. A pincérnőnek adtam 25% borravalót, hogy értse, mi a baj. És hogy elsősorban nem vele volt.

Csak azt nem tudom, mi jöhet még ezután.

 
 

Text comments post

mr.
2009. 06. 22.
05:35:36

az éttermek 40-50 százalékában a bélszín általában magas-hátszín. gyakran még a jobb nevűekben is.
ha nem öreg a hús és nem pofátlanul drága, akkor egye-fene, nem szólok érte, mivel a hátszínt is nagyon szeretem. szeletben sütve pl. sokszor jobb is mint a bélszín. ha öreg a hús, akkor már a bélszínnel sem tudsz sok mindent kezdeni, mert rágós marad. legfeljebb párolod 20-30 percet, de akkor meg ízetlen lesz.

ha pincérnő lennék, ezentúl neked csak is hátszínt hoznék. sőt, füstölt csülökből készíttetném, hátha azért már 50% jatt jár.

más: bevásárló központban neked már sikerült valahol, valaha, valami minőségit enni? nekem még nem.
Sandy
2009. 06. 22.
11:21:31

Ha ez tényleg komoly probléma, akkor a borkereskedőnk ker.vezetőjétől megkérdem, hol igazi a bélszín. Az egész család nagy éttermes (pl. Múzeum étterem), hiszek neki.
Panna
2009. 06. 22.
11:51:48

imádom az ilyen sztorikat..Paulaner?

bock bisztro, onyx, fausto's, csalogány 26. így hirtelen.ezeken a helyeken szerintem nem spórolnak.

Panna
2009. 06. 22.
12:18:34

nem Paulaner lesz ez, hanem Leroy..?

mr
2009. 06. 24.
17:58:28

Sandy: nem csak a bélszínekkel van a gond:

link

gondolom, te egy kicsit még azt is tudod, hogy mi lehet e hír mögött.
Sandy
2009. 06. 24.
19:52:29

A konkurenciáról nem szívesen mondok rosszat, ráadásul a Sümegi-féle ügyben feltételezem, hogy tényleg nem tényleges hamisítás, hanem technológia probléma történt. Legálisan szabad répacukrot tenni a borba, egy nagyobb arányú fejtés után ennek töménysége átbillenhet a megengedett határ fölé.
Mármost ami az ihatatlan és minden gyanú felett állóan hamisított borokat illeti: itt a kisboltunkban kb. 60-féle bor kapható, 200-350 ft közötti áron. Bármiféle esküt hajlandó vagyok letenni, hogy ezek nem láttak több szőlőt, mint a Flaisz Ferenc bora, akit az ügyvédei kimostak a borhamisítási vád alól, a verdikt az lett, hogy "gyenge minőségű bort" állított elő. A föld alatti tartályokban erjedő műtrágyalébe dobott pár fürt szőlő valóban alkalmas a bíróság megtévesztésére...
Mage
2009. 06. 25.
12:38:40

mr.: az első reakcióm az volt: "Nem tudok ilyen helyet, plázában ételt még nem ettem."

Aztán eszembe jutott, hogy a Mammutban a mexikóiban egy időszakban szolgáltak fel ételt is, ha okosan választottál. Több kivétel tényleg nem jut eszembe.

Jut eszembe, tegnap az Arénában éheztem, és beültem a Pizza Hutba. Marhahúsos pizzát hoztak, röfiből. Mondtam, hogy ez disznó (szag, szín, állag), nem ismerték el. Viccből azt válaszoltam, hogy nem baj, nem kérem, de kifizetem. Komolyan vették.
andrás
2009. 06. 25.
14:50:20

Egyél vega pizzát, annak nincs köze disznóhoz...
Mage
2009. 06. 25.
16:28:35

Milyen jó ötlet, hogy nem gondoltam eddig erre. Köszönöm.
vio
2009. 06. 25.
18:39:33

Mage: Ha azt mondanád, hogy súlyos disznóhús allergiád van (ami nagyjából igaz is), vajon akkor is ragaszkodnának az állításukhoz?
Érdekes lenne egyszer kipróbálni…
Mana
2009. 06. 25.
20:52:50

Akkor sem kell feltétlenül ragaszkodnia az állításához, ha az tényleg marha. Nemhogy még allergiás tüneteket kelljen színlelnie a szerencsétlenül járt fogyasztónak.

USban ezt azonnal bíróság elé vitték volna. Porkinson kór/újinfluenza/akármi még kapóra is jön.
mr
2009. 06. 25.
21:00:37

"Porkison kór" :DDD
Mage
2009. 06. 25.
22:53:56

vio: amikor netről rendelek, az allergiás szöveggel szoktam érdeklődni, és meglepően gyakran kiderül, hogy mégis röfög az a színtiszta marhahús. Mindig hozzáteszem, hogy inkább mondják meg, rendelek tőlük valami mást.

Tudtam, hogy nem volna szabad ott enni, de ismertem a pincérnőt, nem gondoltam, hogy ennyire gáz. Soha többet nem megyek PH-ba.

Hozzáteszem, hogy érdemes elolvasni a fagyasztott marhapogácsa, a bélszínroló, a baromfivirsli, a marhakolbász, a pulykakolbász, és a sok ezer forintos libamájpástétom összetevőit (40-60% ipari szalonna).

Sandy
2009. 06. 26.
06:37:55

Nincs ezzel az iparival semmi baj: az impala és az okapi keresztezésével hozták létre, nagyon ízletes a húsa, és finom és egészséges a szalonnája.
Panna
2009. 06. 26.
09:25:45

én ha rendelek, a vegafutártól szoktam, pár melléfogástól eltekintve minden nagyon finom, (cibatta szendvicsek, tészták, saláták, főzelékek)és a kaják frissen készülnek, ízfokózók és egyebek nélkül.
Mage
2009. 06. 26.
12:46:54

Jó, csak nálam a 'ma még nem ettem', és a 'ma még nem ettem húst' szinte pontosan ugyanazt jelentik. Cserébe nem kínálom a vegákat pörkölttel, hogy 'olyan finom, ne félj, nem fog ártani'.

Az evés a három legnagyobb, természetes testi öröm egyike. Imával együtt lelki is.

Ha nem ismered az ellenségeid tartózkodási helyét, érdemes körbenézni az asztalodnál.
Sandy
2009. 06. 26.
13:15:08

Holnap egy vegetáriánus rokon családnál leszek vendég bemutatáson (ismerteb nevén keresztelő), nagyon kíváncsi vagyok az ebédre. Egészen jókat szoktak összehozni.
Mage
2009. 06. 26.
19:59:58

Egyesek nagyon finom vega kajákat tudnak főzni. Ettem már zseniálisat.

A parfümjeim is csodálatosak, de biztos, ami biztos, zuhanyzom is.

=> Regisztrálni jó <=