help is coming :: 2009. július 17., péntek, 00:13:13 :: 38 komment
dialogue psycho

- Miért jött ide?
- Szeretnék leszokni a dohányzásról. Egyszer már sikerült, hat évre. Most nem megy egyedül.
- Értem. Nézzük. Először is felírnék egy antidepresszánst, és jó lenne, ha szedne mellé szorongásgátlót, mondjuk xanax-ot. Nem lesz nehéz beszereznie, mert írok rá receptet. Úgy általában odaadják elsőre a gyógyszertárban. Látja a monitoron, milyen sok támogatást kap rá nálunk?
- Olvastam, hogy a bupropion hatékony nikotinfüggőség ellen, valóban ezért jöttem ide, de xanaxot miért kell szednem? A tüdőmet féltem, ezért az elsőt bevállalom. A xanax nyugtalanít.
- Azért kell, hogy ne szorongjon.
- Miből érzékeli a szorongásomat?
- Adja ide a kezét... Jézusom, fiatalember, miért szorong ennyire? Csurom víz a tenyere.
- Ma a növények miatt.
- A növények miatt? Miért?
- Félek, hogy kiszáradnak. Jöttem a buszon, és mondták, hogy hőségriadó van, éreztem is, hogy 40-50 fok lehet, és eszembe jutott, hogy nem öntöztem meg otthon a növényt. Ebben a hőségben. Még itt is érzem. Ezért szorongok, félek, baja eshet szegénynek, ettől a szorongástól lehet izzadt a tenyerem is.
- Na ugye. Az antidepresszánstól és a szorongásoldótól jobb lesz. Másképp fogja látni a világot. Könnyebb, egyszerűbb és felhőtlenebb élet vár önre. Ebből napi egyet, reggel. Napi két és fél xanax apránként mehet. Az elején ne vezessen autót.
- Doktornő, szeretnék kérdezni valamit.
- Igen?
- Ha így van, ahogy mondja, ha megváltozom, ha kevesebbet problémát érzékelek, ha átalakul a személyiségem, ha jobban érzem magam ezektől a gyógyszerektől, akkor hogyan fogom a szedésüket abbahagyni? Ha valaki boldogabb lesz egy gyógyszertől, miért ne szedné élete végéig? Le lehet erről jönni? Vagy lehet maradandó a hatás, hogy abbahagyom, és mégis úgy maradok?
- Fiatalember. Ne rohanjon ennyire előre. Épp azt próbálom önnek elmondani, ha figyel rám, hogyan kell ezeket a gyógyszereket elkezdeni szedni. Erre koncentráljon most. Az, hogy hogyan hagyjuk őket abba, nagyon távoli kérdés. Ráérünk később beszélni ezekről.

 

 
 

Muncika
2009. 07. 17.
11:20:40

Mikor először és utoljára jártam pszichiáternél, rövid beszélgetés után a következőt tudta tálalni: a gyógyulásnak három útja lehetséges: 1. anyaggal, 2. pszichoterápiával, 3. alternatív gyógymódokkal.
Mindenekelőtt anyaggal.
Ezek után vettem inkább magamnak egy pár gyönyörű csizmát a következő három óra árából, ami sok, szép anyagból készült, és jobban lettem.
Sandy
2009. 07. 17.
13:13:46

Van egy pesti pszichiáter (nem pszichológus) barátom, ő tagja az antidepresszánsokat elvető csapatnak, azt hiszem még könyvet is írt ebben a témában.
Egy kicsit olvasgattam a témában, laikusként én mégis hajlok arra, hogy van amikor a gyógyszer segít.
Sandy
2009. 07. 17.
13:18:10

Megadom a honlapját is, hátha valakinek szüksége van/lesz egy ilyenre.

link
Mage
2009. 07. 17.
13:31:49

Sandy: nagyon egyszerű példával szoktam előállni: ha valakinek hiányzik az egyik lába, senki nem várja el tőle, hogy fusson, de ha valakiből hiányzik az öröm, a munkakedv, a lelkierő, akkor azt mondják, gyenge, holott esetleg ugyanúgy szervi problémával küzd, nem termelődik bizonyos anyag az agyában, de ezt már nem tudjuk elképzelni, mert nem látható.

Egyszer megkérdeztem egy fanatikus keresztényt, hogy akinek hiányzik valamije, miért nem mehet áldozni, ugyanis ezt igazságtalannak éreztem. (Mózes: „…Minden férfi, akin hiba van, ne közeledjék (áldozni): vak ember, vagy sánta, vagy csonka, vagy hosszú tagú, vagy az, akinek lábtörése vagy kéztörése van, vagy púpos, vagy törpe, vagy folt van szemében, vagy aki rühös, vagy összenyomott heréjű”)

Válasz: nem véletlenül hiányzik neki.
Mage
2009. 07. 17.
13:47:56

Jerome K. Jerome pszichiátriai kérdésekben derűlátóbb Mózesnél:

"A jelen esetben - hogy visszatérjek a májlabdacs-hirdetésre - kétségkívül megvolt mindenféle szimptómám, köztük a legfőbb is, a "teljes kedvetlenség minden munka iránt".

Nincs szó, amely kifejezhetné, mennyire szenvedek ettől a betegségtől. Csecsemőkorom kezdete óta vértanúja vagyok. Kisfiú koromban egy napra sem hagyott békén ez a betegség. Persze, akkor nem tudták, hogy a májam okozta. Az orvosi tudomány sokkal elmaradottabb volt, mint ma, és ezért a lustaságnak tulajdonították.
- Előre, te iskolakerülő kis ördög, tanulj és dolgozz, sohasem akarod a kenyered megkeresni? - szokták mondani, természetesen nem tudva, hogy beteg vagyok.

És nem kaptam orvosságot: nyaklevest kaptam. És akármilyen különösnek látszik, azok a nyaklevesek gyakran meggyógyítottak - legalább egy időre. Emlékszem egy pofonra, amelynek jobb hatása volt a májamra, és erősebben unszolt arra, hogy nyomban megtegyem azt, amit tőlem kívántak, mint ma egy egész doboz gyógyszer.

Bizony, gyakran így vagyunk vele; azok az egyszerű, régimódi háziszerek néha hatásosabbak, mint egy egész patika."
Panna
2009. 07. 17.
13:55:59

Szendi Gáborról hallottatok már? én múltkor egy interjúra figyeltem fel, amiben az antidepresszánsok mellékhatásairól (is) beszélt. A honlapja ránézésre szörnyű:), de olvasgattam, nézegetem az interjúkat, és -még ha csak a fele igaz annak amiket állít-akkor is nagyon súlyos bűnei vannak a depresszió iparnak. az öcsém(féltesóm) anyja szed iyleneket, neki akarok valahogy segíteni, mert csak egy ideje esett le, hogy egyre mélyebbre sűllyed, ahelyett, hogy gyógyulna.
Mage
2009. 07. 17.
14:05:41

Panna: láttál már kezeletlen depresszióst?

A Xanax elképesztően addiktív, kísérletképp bevettem kettőt, több darabban, és már most nagyon hiányzik, pedig azóta nem nyúltam hozzá. Elég bátor döntés felírni, főleg olyan személy részére, aki épp le akar szokni a dohányzásról (tehát zavarja a függőség).

A bupropion viszont nem hiányzik (nem érzek késztetést, hogy bevegyem), és egyelőre nem tapasztaltam más hatását, mint hogy alig kívánom a cigarettát, és ha rágyújtok, szinte semmi örömöt nem érzek (nem hat a nikotin). Napi egy doboz után úgy gondolom, ez elég szép eredmény öt nap alatt. Ha nem lesz negatív hatása, akkor ez a legjobb leszoktató szer.
Panna
2009. 07. 17.
14:44:08

Mage: olvastad már depresszióra adott gyógyszer tájékoztatóját? (tudom, a fejfájás csillapítóén is húzós dolgok vannak, de az kutyfüle ezekhez képest) gyógyulást önmagában nem hinném, hogy okoz, és ha van is olyan "tudományos" cikk, ami erről szól, azt egy olyan újságban publikálták, ami gyógyszerek reklámozásából él.
továbbá ha szerotonin hiányról beszélünk-amire az életfogytig tartó antidepresszáns szedést ajánlják-ez történt a rokonommal- akkor kiváncsi lennék, hogy ezt milyen vizsgálattal tudják alátámasztani, mert hogy ilyen nem történt.

egyszer én is vettem be xanaxot (természetesen régen, a többi tudatmódosító közé csúszott kiváncsiságból), szóval bevettem, elkezdtem takarítani, közben levertem egy vízzel teli poharat az asztalról. néztem, de annyira be voltam lassulva, hogy csak figyeltem ahogy folyik le a víz az asztalról, percek kellettek amíg rájöttem, hogy ezt fel kellene törölni. nem emlékszem, hogy hiányzott-e utána, de sosem vettem be többet.
Mage
2009. 07. 17.
15:17:12

Panna, szerintem azért nem láttál még kezeletlen, valódi depresszióst, mert: A, kinyírják megukat, B, nem jönnek ki a lakásból és nem engednek be magukhoz, C, láttál, csak nem ismerted fel, hogy az ott egy ember.

A depresszióiparnál (tehát mások depressziójából élőknél) egy fokkal szánalmasabbak azok, akik abból élnek, hogy a depresszióiparról írnak könyveket. Engem a kiégett, önleleplező marketingesekre és a Michael Jackson imitátorokra emlékeztetnek. Hidd el, egyikük sem asztalosként kezdte a szakmát.

Dr. Lenkeinek összesen annyit köszönhetek, hogy érdekes, markáns színűeket pisiltem, de ezt össze lehet hozni két darab polibével is, amitől kisebb eséllyel kapsz vesekövet és vitamin-túladagolást.

Xanax ügyben egyetértünk, hihetetlen, hogy ezt felírják.
Sandy
2009. 07. 17.
15:18:50

Mage, én is ismerek fanatikus keresztényt, aki (elnézést ha már írtam volna a történetet) a nyomorult koldust szidta a szegedi dóm kapujában, mert hogy biztos azért ilyen nyomorult, mert a Gyurcsányra szavazott - tehát ő is megérdemelte a sorsát. És orvos - na most a keresztény orvos az ugye emberbarát és lelki vigasz a négyzeten, mármint papíron.
Mage
2009. 07. 17.
15:29:31

A keresztény orvos kemény dió, mert ugye sem mesternek, sem orvosnak nem szólíttathatod magad.
Panna
2009. 07. 17.
15:47:49

Mage: Lenkeiben nem hiszek, de ügyes volt, hogy ennyit keresett vitaminok kombinálásával.

az viszont egyáltalán nem tetszik, hogy bármifajta vizsgálat nélkül felírnak központi idegrendszerre ilyen súlyosan kártékony szereket.(még mindig csak a depresszióról beszélek, nem a skizofrénekről akiknek nyilván kell gyógyszer). ezt a Szendi fickót húszmillióra perelte valamelyik gyógyszercég, miután írt rólauk ezt-azt, aztán érdekes módon elálltak a követeléstől, nem tudták bizonyítani az igazukat. (sok könyvet nem hinném, hogy találni a témáról, mert kevesen tudják alátámasztani a vádakat, de végre valaki elkezdte)
egyébként láttam depressziós embert, voltam látogatóban a pszichiátrián. nem gyógyult meg az illető, bár hitt benne, hogy jobb lesz. tíz éve szedi ezeket a sz**okat, semmivel sem lett jobb a hozzáállása az élethez, és az öngyilkosságtól sem ezek védik meg, főleg, hogy néhány ilyen kifejezetten növeli a szuicid hajlamokat.
Mage
2009. 07. 17.
16:08:08

Ha te tíz évig szednéd, és nem lennél jobban, nem próbálnád ki, hogy abbahagyod?

Hallottam olyat, hogy háborúban összesen két lelki baj nem tűnik el az emberből: a skizofrénia és a bipoláris depresszió. Ezeknek szervi oka van. Az összes többi elillan, ahogy az életedért harcolsz.
Panna
2009. 07. 17.
16:46:55

szerencsére nem úgy néz ki, hogy hajlamos lennék ilyen helyzetbe kerülni, és eleve nem hinném, hogy szedném tíz évig, sokkal előbb megpróbálnám abbahagyni. (ha egyáltalán lenne olyan komoly indok, hogy elkezdjem)

ezt abszolut el tudom hinni.

visszatérve a vitaminokhoz, a Béres cseppben még hiszek, meg a c-vitaminban, de azt már csak időszakosan szedem. a többi nagyrészében csak akkor van hatóanyag, ha letelefonálnak, hogy bevizsgálás lesz jövő héten..
gyógyszerek helyett pedig homeopátia.
Sandy
2009. 07. 17.
17:08:26

Én most épp a banánban hiszek. Kb két hete 1-2 darabot megeszek, sokkal jobban alszok, nyugodtabb vagyok, pedig nagyon stresszes a munkahely az utóbbi időben.
Mage
2009. 07. 17.
17:20:33

Erről beszélek: tíz év gyógyszerszedés kitörés nélkül már önmagában elég érv, hogy gyógyszerezzék az illetőt.

Alapvetően egyetértenék ezzel az anti-antidepresszáns-hullámmal, mégsem teszem, mert a depresszióipar okozat, ugyanúgy, mint a droghasználat, a fogyasztói társadalom és a butaság.

A társadalmi modellünk és az oktatás alapjaiban beteg. Egyszerű axióma, rövid gondolkodással és kevés filózófiai gyakorlattal belátható, hogy minden társadalom súlyosan sérült és önpusztító, amelyben az egyénnek jellemzően kora reggel fel kell kelnie. Az ilyen modell már biztosan nem arról szól, hogy neked jó legyen*. Ilyen modellnél nem is kell tovább vizsgálódni, tudhatóan nagy a baj, ugyanis tény, hogy az emberek körülbelül harmada délután, este képes érdemben létezni. Mit mondhatnánk arról a társadalomról, amelyben az egyének egyharmadát saját bioritmusának szintjén nyomjuk el? Miért kell felkelni reggel hétkor? Éhesek a tehenek? Tehenek vannak az iskolában? Vagy mi van?

*: nemrég voltam gimnáziumi osztálytalálkozón (versenyiskolába jártam), ahol az osztály - azóta - közalkalmazott fele (főleg az orvosok) folyamatosan panaszkodtak, hogy nincs pénzük, de a legjobb az volt, hogy szidták a betegeket, amiért bemennek a kórházba, ha fáj. Megjegyzésem, hogy az orvos a beteg alkalmazottja, ideges reakciókat eredményezett. Ezek után szívesen megnézném őket, mint vállalkozót.

Ugyanebben a beszélgetésben szóba került, hogy mennyire utáltam a gimnáziumot, és hogy ott semmi sem szólt arról, hogy jól érezzem magam. Erre többen, teljesen komolyan kifejtették, hogy az élet nem arról szól, hogy jól érezzük magunkat.

Ennyi. Már meg is találtuk, hol lakik a baj.
Mage
2009. 07. 17.
17:25:40

Sandy: a banán tényleg jó, én is szoktam ilyen céllal enni. Ráadásul finom.

Egyél mellé étcsokoládét. A fogorvosom szerint védi a fogakat.
Panna
2009. 07. 17.
17:49:31

Mage: az első mondatodhoz csak annyit tennék hozzá, hogy (sajnos) sok olyan ember van, aki feltétel nélkül hisz az orvosoknak. (bármilyen orvosnak.)

amúgy lehet valami abban amit írsz. a gimi négy éve alatt 6-kor keltem, szerintem ezért nem emlékszem semmire amit ott kellett volna tanulnom. meg is fogadtam, hogy nem megyek olyan helyre dolgozni, ahol korai kezdés van. (szerencsére ezt eddig sikerült tartanom.)

"Erre többen, teljesen komolyan kifejtették, hogy az élet nem arról szól, hogy jól érezzük magunkat."- ez szánalmas. hihetetlen.
akkor őket még az a banános csokifondü sem dobná fel, amit az imént elképzeltem.(?) (mellesleg az ilyen sztoikus, savanyú emberek szokták kipipálni-muszájból a dolgokat az életükben: diploma, házasság, gyerek. aztán csodálkoznak, hogy mégsem boldogok)
Mage
2009. 07. 17.
18:11:15

Néhány reál ismeretet leszámítva semmit nem az iskolában tanultam abból, amit tudok. Sem az olvasást, sem a - fejlesztésre szoruló - angol tudásom, sem a szakmámat. A humán műveltségem azóta próbálom pótolni, hogy kialhatom magam.

A fizika-, a kémia- és a biológia-tudásom nem használom a gyakorlatban, és a versenygimnáziumban tanult viselkedésminták kifejezetten hátrányosak szinte minden team-jellegű munkakörnyezetben. Évekig tartott levetkőzni őket, már amennyire sikerült.

Tanultam viszont hasznosat: a gazdaság működésének alapjait.

Az osztálypénzt egy lány szedte be. Az osztálypénzből szinte sosem költöttünk olyanra, amiben részt vettem volna, vagy ami engem érdekelt, ám annak ellenére, hogy nem hozta be mindenki, valahogy mindig több maradt belőle, mint a tervezett (összeg * létszám), és a pénztáros, annak ellenére, hogy az ő családja volt az osztályban a leggazdagabb, azokat a fiúkat hordta el a többlet-osztálypénzből fagyizni, akikből kinézte, hogy lefekszenek vele.

Mivel három és fél év után eljöttem abból az iskolából, ismereteim a projekt sikerét illetően sajnos hiányosak.
Panna
2009. 07. 17.
20:05:34

azért jó, hogy ezt leírtad, mert régen fájlaltam, hogy nem ilyen suliban végztem, azt hittem, hogy lemaradtam valamiről.

érettségi előtt váltottál? komoly bajok lehettek.
Mage
2009. 07. 17.
20:09:24

A komoly bajt úgy hívták, hogy Mindenkinet. (Éjszaka lehetett internetezni).

Nem volt nagy dilemma, hogy választani kell: a
Rákóczi-féle szabadságharc, vagy az Age of Empires.
Edit
2009. 07. 17.
20:20:31

Engem az aggaszt, hogy mostanában kezd felnőni az a generáció, akinek a viselkedési-tanulási problémáira automatikusan írják fel a Ritalint. Nem csak ők tanulják meg, hogy ez természetes, hanem a többiek is.
Mage
2009. 07. 17.
20:21:58

Pedig mennyivel jobb a máktea.
Edit
2009. 07. 17.
20:34:57

...
Panna
2009. 07. 17.
20:44:16

áhá, így már érthető:).

ritalin? le vagyok maradva. még csak nem is hallottam róla.
a máktea olyan mint a citromfű? nyugtató hatáson kívül tud még valamit?
Mage
2009. 07. 17.
20:48:44

Nem, olyan, mint a heroin, csak könnyebb hozzájutni.

Csecsemőkkel itatták falun, ha sokat sírtak.

A rajztanárom is sokat sírt, mert a felesége bárhol bárkivel, aztán teleültette a kertjét mákkal. Élt 37 évet. Gyönyörű fiai voltak.
Edit
2009. 07. 17.
21:09:00

Legalább olyan hasznos lehetett, mint a pálinkás kenyér.
mr
2009. 07. 17.
21:31:31

próbáltak már a környezetemben egy páran leszokni orvosi segítséggel, több-kevesebb, inkább kevesebb sikerrel. viszont olyat, hogy xanaxot írtak volna fel rá, még életemben nem hallottam.

a xanax nagyon addiktív, viszont jelenleg a piacon elterjedt egyik legkorszerűbb antidepresszáns. szinte nulla mellékhatással (persze azért a placebonál lényegesen több:). hazánkban a lakosság 15%-a szedi vagy szedte. 20 emberből három. usában ez az arány a triplája. szóval nem nagyon kell tőle félni. (mindezeket természetesen nem magamtól, hanem neurológus barátomtól)
nekem is felírták pár éve egy félrediagnosztizált agytumorra.

nagybátyám kedvenc mondása, saját tapasztalata alapján, -aki erős láncdohányos volt, és több sikertelen kísérlet után már kb. 15 éve nem gyújtott rá-: "nem szoktam le róla, mert leszokni soha nem lehet, csak átmenetileg szüneteltetem".
Panna
2009. 07. 17.
21:33:14

tényleg olyan? de csak nem annyira olyan? illetve milyen?
holnap megkérdezem nagymamámat a tapasztalatairól.
Panna
2009. 07. 17.
21:38:12

még egy párszor felhozzátok a témát és előveszem a fiók mélyéről a eskoporsószög dobozt. a szakdolgozatommal szenvedek(nagyon), nemsokára jöhet a máktea recept is.
vio
2009. 07. 17.
22:27:12

A futás segít. A depresszión és a leszokásban is. A lényeg, hogy amikor már úgy érzed, hogy nem bírod tovább, futni kell még egy kört.

A banán télen is csodaszer, vagy csak amikor dinnyeszezon van?
Mage
2009. 07. 17.
23:28:45

A banán gyümölcs. Télen nem terem.
Sandy
2009. 07. 17.
23:40:27

A banán világpolitikai jelentőségű. A kommunizmus is miatta bukott meg. Egész évben csak a karácsony előtti néhány napban lehetett kapni. Abban a pár napban az emberek nyugodtak, kialudtak és elégedettek voltak, de az év többi részében egyre idegesebbek és elkeseredettebbek.
De mi már élvezhetjük a kikiáltott banán köztársaság áldásait.
Mage
2009. 07. 18.
00:01:09

Mennyivel finomabb volt akkor.
vio
2009. 07. 18.
15:05:33

Szóval, amit télen banánként fogyasztunk az valójában gyümölcsnek álcázott xanax. Értem.
Sandy
2009. 07. 18.
17:36:48

Pontosabban Xanax és Viagra egyben.

link
Panna
2009. 07. 28.
17:41:34

Mage, mi újság a leszokós projektel, bevált a bupropion?
cinna
2009. 07. 29.
09:20:56

a xanax nem antidepresszáns, hanem szorongásoldó. ideiglenesen (!), óvatosan, mértékkel szedve nagyon jó kis cucc. természetesen (mint minden jó cucc) addiktív. viszont adhat egy olyan lökést az embernek, h pl reggel fel tud kelni. ami azért, magunk között szólva, nem hátrány. és egy normális orvos tudja, h mikor és mennyit kell felírni, és mikor kell lejönni róla. normális orvos persze (ahogy normális ember is) kevés van.
aki meg nem tudja, h milyen az, h az ember nemésnem tud felkelni, az egyen továbbra is banánt étcsokival, hiszen jó is az, de ne gondolja, h a depresszión segít. mert az egy picivel komolyabb dolog.
cinna_gyógyult

=> Regisztrálni jó <=