slow :: 2009. július 21., kedd, 23:11:25 :: 8 komment
tech

Elnézést kérek a lassulásért és a leállásért, rövid időn belül másodszor talált rá a szerverre egy őrült spammer, és több millió levelet próbált átpréselni rajta.

Nem sikerült.

 
 

Sandy
2009. 07. 22.
20:55:49

Átvergődött a nehezítésen is?
mr.
2009. 07. 22.
22:58:15

hát igen, az apeh már csak ilyen. mindenütt megtalál. akár hogy is konfigurálod a spamszűrődet, a "fizetési meghagyás" tárgyú, előbb-utóbb át fog rajta menni.
Mage
2009. 07. 23.
00:18:02

Sandy: a komoly gondot azok a levelek okozták, amelyek az én címemre érkeztek, mert azok a spamassassinnak is nekiszaladtak, így nem csak a load ment fel 200-ra, hanem a memória is elfogyott. Linuxon a swap külön partíció, ilyenem már nem volt szabad, de loopback device-ból sikerült építeni 5 giga virtuális memóriát.
andras
2009. 08. 26.
21:22:10

Neked is Linuxos géped van? Milyen fajta? Ubuntu? Ha igen, akkor biztos tudsz segíteni. Ha nem, akkor nem zaklatlak, hanem adok egy címet, ahová elküldheted ezt a hozzászólást. [email protected] Ez egy Ubuntus barátom e-mail címe. A probléma a következő (ha valamit nem értesz, kérdezz bátran!):

Eredetileg Windowsos gépem volt. Aztán egy barátom tanácsára telepítettem rá Ubuntut. (Az ő címét írtam ide az előbb, a honlapja: link és meghívlak téged arra a levelezőlistára is, amit ő alapított, csak hivatkozz rám! A lista neve: Színes-lista, honlapja: link és a [email protected] címen tudsz feliratkozni. El ne felejts rám hivatkozni, mert ha nem vagy Mensa-tag, akkor csak listatagok meghívására iratkozhatsz fel.)

Az Ubuntu és a Windows egy ideig jól megvolt egymással, és egyre jobban átszoktam az Ubuntura, amikor kiderült, hogy a Windowsos programok Ubuntus (Open Office) megfelelői jobbak, mint az MS Office, mert ugyanazt meg lehet velük csinálni, és az OO el tudja olvasni az MS Office formátumot, de fordítva nem. Találtam rajta jó levelezőprogramot, beszélgetőprogramot, eleve be van építve a Firefox (aminek a működésében nem vettem észre sok eltérést az IE-hez képest, de a blogod felfedezésekor tudtam meg tőled, a Miért nem? című bejegyzésből, hogy a Firefox szabványos, az IE nem, mert addig azt hittem, hogy az IE a szabvány), több játék is van beépítve, mint a Windowsba, és ami a legfontosabb: az Ubuntu ingyen is legális. (Legális Windowst nem lehet telepíteni, mert pénzbe kerül, és épeszű ember csak hardverért fizet, szoftverért nem.)

Aztán hirtelen elfogyott a hely a merevlemezen. (Reklamált a frissítéskezelő, hogy nincs hely a lemezemen a frissítések telepítéséhez.) Megpróbáltam letörölni a Windowst a partíciókezelővel. A barátom megmutatta, hogy hogyan kell. A gépemen 2 partíció volt, egy teljesen Windowsos, amit sikerült letörölni (Szerintem Windows alatt ez volt a D meghajtó), és egy vegyes partíció, amiben vannak Windowsos és Ubuntus partíciók is. A Windowsos részét próbáltam törölni, nem sikerült, le kell választani az Ubuntus részeket. Megnyomtam a leválasztás gombot, nem sikerült. Próbáltam CD-ről indítani (Ubuntu telepítő CD-ről), azt sem sikerült. Úgy is próbáltam, hogy beteszem a CD-t és újraindítom, úgy is, hogy beteszem a CD-t, kikapcsolom a gépet és eleve úgy kapcsolom be, hogy benne van a CD, de mindig a menüsor jött be, hogy Windowsról vagy Ubunturól indítok-e (mint normál, CD nélküli bekapcsoláskor). vagyis nem a CD-ről indult, hanem a merevlemezről... (Mit csinálok rosszul, hogyan érjem el, hogy CD-ről induljon a gép? A barátom szerint ha CD-ről indítok, akkor tudom törölni a gépemen lévő felesleges partíciókat, talán a törölhetetlen Windowsos partíciót is. Kipróbálnám.)

Mivel azt a Windowsos partíciót nem tudtam törölni, cselhez folyamodtam, átformáztam ext3-ra, amit az Ubuntu használ, és megpróbáltam az átméretezésnél 0-ra állítani a méretét. Nem lehet 0-ra állítani, van egy alsó mérethatár. Az a partíció ott van, ott vannak az eredeti Ubuntus partíciók is és sok üres hely, amit az Ubuntu nem hajlandó betölteni, és átméretezni is csak akkor tudnám a partíciókat, hogy betöltsék az üres helyet, és dolgozhasson a frissítéskezelő, ha CD-ről indítanék.

A Windows törlése után érdekes jelenségeket vettem észre, de ezeken sem tudok segíteni, és nem tudom, hogy mit csináltam rosszul. Az Internet működik, de nem tudok belépni a mailboxba megnézni a leveleimet tegnap óta. (Már tegnap sem olvastam, ma sem, és persze mindig akkor kapok sok levelet, amikor nem tudom megnézni, biztos most is kaptam vagy 20-at.) Próbáltam elérni az Evolution levelezőből, de amióta töröltem a Windowst, azóta az is megszűnt, mindig újra létre kell hozni a fiókot, ha kilépek az Evolution programból, és nem tudok vele üzenetet küldeni-fogadni. Honlapokat tudok böngészni, a linkek is működnek, de pl. blogokban üzenni nem tudok, csak itt sikerült tegnap este, máshol nem. És nem tudok belépni olyan oldalra, ahová be kell jelentkezni, ezért nem tudtam belépni a régi freemail címemre (amiről a napokban derült ki, hogy még létezik, mert már egy ideje nem szűnik meg automatikusan a fiók 90 vagy 180 nap után, hanem 90 nap után törlődnek a levelek, de örökre megmarad a cím, ameddig nem törlöm), és nem tudtam új címet létrehozni sem freemailben, sem citromailben, hogy azokon keresztül töltsem le a mailboxos leveleimet.

Az Ubuntu fórumon nem tudok kérdezni, mert oda is regisztrálni kell. (Jól emlékszem még, hogy itt is regisztrálni kell a fórumhoz, és csak a blog kommentelhető szabadon?) Ott sem sikerült regisztrálni, és nem sikerült belépni a jelszavammal a levlista.hu oldalra sem, hogy legalább a Színes-lista leveleit elolvassam az archívumban, ha mást nem. E-mailt küldeni sem tudok így, mert nem tudok belépni a levelezőrendszerbe.

Felhívhattam volna a barátomat, de szerintem ez legalább fél óra beszélgetés lett volna, és kb. fél óra beszélgetésre van pénz a telefonomon, ezért csak itt tudok neki üzenni, bár nem tudom, hogy ő is olvassa-e ezt a blogot, és nem is akarom mindig őt zaklatni. (Meglátogatni nem olyan egyszerű, mert nem Veszprémi, ráadásul mostanában költözik még messzebbre tőlem, mint ahol eddig lakott, és nem is tudom, hogy most éppen melyik városban keressem.) Marad az a lehetőség, hogy itt üzenünk egymásnak, ha megengeded. (CHAT programom is van Ubuntuban, de ő azt nem szokta használni. Én néha szoktam MSN-ezni rajta.)

Tehát: Hogyan indíthatok CD-ről? Mit csináltam rosszul? Hogyan tüntethetem el végleg a Windowst? Mit tegyek, hogy az Ubuntu szabadon és folyamatosan terjeszkedjen a rendelkezésére álló üres helyen és ne reklamáljon a frissítéskezelő? Miért nem férek hozzá a "regisztrálós, bejelentkezős" honlapokhoz és az e-mail küldő oldalakhoz (Citromail, Freemail, Mailbox)? Mit tehetek, hogy újra hozzájuk férjek? Mi a baj az Evolution levelezőmmel és hogyan javíthatom meg? Ha megjavítom ezt a hibát, akkor képes leszek regisztrálni az Ubuntu fórumra? Újra hozzáférek a Színes-lista archívumához? Újra levelezhetek netről is és levelezőprogramból is? Ubuntu súgóban nem találtam semmi használhatót, de lehet, hogy csak rossz helyen néztem. (Partíciókról is van benne szó, meg is néztem, de nem tudtam meg semmit a problémáimról.) Van megoldás azon kívül, hogy újra letöltöm és újra telepítem az Ubuntut? (Azt nem biztos, hogy vállalnám, de ha csak ez a megoldás, akkor kimentek mindent pendrive-ra, ami fontos lehet, és újratelepítem az egészet.)
Mage
2009. 08. 27.
04:06:50

András: én Gentoo-t használok. A Gentoo és az Ubuntu sajnos ég és föld. mr. a nagy ubuntu-guru, ő tud neked segíteni.

Abban biztos vagyok, hogy a Windows törlésének nincs köze a leveleidhez. Regisztrálj gmailre, azt eléred weben keresztül. link

Addig is, amíg mr. részletesen válaszol a fenti kérdéseidre, próbáltam gondolkodni a fent vázolt problémákon, és támadt egy mentő ötletem: vegyél Macintosh-t.

A Windowst és a Linuxot mind a Macintoshról másolják, minden újdonság azon jelenik meg először. Egy Mensástól elvárható, hogy az informatikai fegyvertára naprakész legyen.
andrás
2009. 08. 27.
19:54:04

Mage: Köszönöm a segítséget. Kipróbáltam a Gmailt, ugyanott akadok el, mint mindenhol máshol. Beírom a webes regisztrációba az adataimat, megnyomom a "Regisztráció" vagy "Mehet" (vagy G-mailben: "Elfogadom. Készüljön el a fiókom.") gombot (ami egyébként hibásan van írva, mert a "Készüljön el a fiókom!" elvileg felszólító mondat, és felkiáltójel kell(ene) a végére), és nem történik semmi, nem készül el a fiók. A régi freemail címemmel, és a mostani mailboxossal is ugyanott akadtam el, beírtam (weben) a nevet, jelszót, és nem történik semmi. (Biztos, hogy jól írtam be, de ha mégsem, akkor is ki kellene írnia, hogy rossz a jelszó, de még ezt sem írja ki.)

Azt a partíciót, amit összezsugorítottam, ma megint sikerült egy kicsit közelíteni a 0-hoz, kedden 867 MB volt a lehető legkisebb méret, szerdán 174 MB, ma 157 MB, de törölni ugyanúgy nem lehet. CD még nem volt ma a gépemben.

Az Evolution levelező megint úgy jelentkezik be, hogy indítsam újra a fiókot, de a Pidgin üzenetküldő működőképes, csak a partnerlistám tűnt el. Mensás tagtársaim blogjába (Gezemice, Maitai, Tibor bá, stb.) továbbra sem tudok üzenni, akár csak a nevet, e-mailt kell beírni, akár "nehezítést" is, egyedül csak a te blogod működik.

Az informatikai tudásomról annyit, hogy felhasználóként nem vagyok rossz, ha elém teszel egy szoftvert, akkor vagy tudom használni (ha már láttam hasonlót), vagy 1-2 nap alatt meg tudom tanulni (ha még nem láttam), és nagyjából össze tudom dugdosni a kábeleket, de fogalmam sincs, hogy mi van a számítógép belsejében, nem tudok programozni semmilyen nyelven, és a "beállítások" mindig azt jelentette nekem, hogy "Ne piszkáld"! (Pl. Ubuntu súgóban valakinek valami biost ajánlgattak, állítólag ott lehet megmondani, hogy CD-ről vagy merevlemezről induljon-e a gép, de nem magyarázták meg, hogy mi az a bios, én meg csak annyit tudok, hogy az valami központi, programozható része a gépnek, ami működteti, de fogalmam sincs, hogy tudom elérni, és mit hogyan csinálok benne. De lehet, hogy most nekem nem is kell, talán van egyszerűbb megoldás.)

A Mensában tényleg sok informatikus van, de én nem vagyok az (környezetmérnök vagyok, de szerintem ezt tudtad), és nem értelek, hogy miért várod el egy Mensástól az informatikai felkészültséget. (Csak azért, mert programozó vagy és ez fontos neked? Vagy szerinted, akinek magas a természetes intelligenciája, annak a mesterségest is tudni kell kezelni?) Szerintem te is lehetnél Mensa-tag, elég értelmes vagy hozzá. Szeptember 5-én szombaton 16:00-kor lesz a legközelebbi tesztírás Budapesten az Eötvös Gimnáziumban, V. kerület, Reáltanoda u. 5-7.

A Macintosh nem az a számítógép, amit szidni szoktál a blogodban? Mennyibe kerül? (Nem is tudtam, hogy azon jelennek meg az újdonságok. Érdemes olvasni a blogodat, mert tanulhatok belőle.)

mr.: Tényleg megoldhatók a problémáim? El tudod magyarázni egy ilyen amatőrnek is, mint én?
andrás
2009. 08. 28.
20:10:40

Biztos unalmas már a téma, és nem is sürgetnék senkit, de még mindig ugyanaz a baj. CD nem volt azóta a gépben, kommunikálni még mindig csak itt lehet. Ma még online vagyok egy kis ideig, aztán hétvégén nem, csak hétfőn.
andrás
2009. 09. 01.
18:59:14

Van egy jó hírem: tudtam CD-ről indítani, csak rá kellett jönni, hogy nem elég betenni a CD-t, hanem indítás közben ESC gombot kell nyomni, akkor kerülök a menübe, ahol kiválaszthatom, hogy honnan induljon a gép. (Eddig is láttam, hogy az ESC a menü, csak azt nem tudtam, hogy milyen menü, mert még nem mertem kipróbálni, és nem tudtam, hogy onnan indítok CD-ről.) Átméreteztem a partíciót, nem reklamál a Frissítéskezelő, hogy nincs hely, Windows-mentes a gépem, és az internet-problémáim is megoldódtak. (Hétfőn átmenetileg súlyosbodtak, mert akkor egyáltalán nem volt net a gépemen, aztán ma, kedden, újra lett netem, és minden működik. Ez talán a UPC hibája lehetett, nálunk tőlük jön a kábeltévé, vezetékes telefon és internet.)

=> Regisztrálni jó <=