voodoo vs. science :: 2010. október 14., csütörtök, 16:11:03 :: 6 komment
science eco

Soha nem értettem, miért van hideg télen.

Az általános elhülyítő intézetben azt hazudják, hogy azért, mert télen alacsonyabban van a Nap, ami tökéletes válasz mindenki számára, akit fáraszt a gondolkodás, aki ritkán néz fel az égre, és aki elhitte, hogy a Napba nézni aztán végképp nem szabad.

Már az óvodában - miután láttam, hova keveredtem - az idő nagy részében a Napot bámultam inkább.

A helyzet az, hogy a Nap télen is viszonylag magasról röhög rajtad. Tény, hogy nyáron láttam már még feljebb kúszni, de nem sokkal feljebb. Annyival egész biztos nem, mint amennyire hideg lesz nemsoká.

Télen egyébként a Napot többnyire eltakarják a felhők, de ha kitartóan figyelemmel kiséred az útját, látni fogod, hogy rendesen feljár, egy héten hétszer.

Az is érdekes, hogy nyáron reggel és este sem hullik a hó. Mi több, úgy emlékszem, hogy augusztusban még a késő éjszakákon is csak rendkívül szórványosan fordul elő nálunk havazás, pedig akkor aztán tényleg mélyponton tartózkodik a nevezett égitest. Ezzel szemben december tájékán - hágja tetszőleges magasságban az ég fokát szeretett csillagunk - pofátlanul dől rád a fagy.

Annál a nappozíciónál, amelyben nálunk télen már várod és kívánod a fagyhalált, a világ boldogabb részein lenge selyemruhában ülve vacsoráznak emberek a szabad ég alatt.

vajon itt most miért nem esik a hó?

Úgy hiszem, igen kevesen ismerik a valódi magyarázatot. Nekem is csak egy teóriám van. Ezt szeretném megosztani veled.

Szerintem körülbelül fél évig tart, amíg a bennszülöttek (Afrika, Dél-Amerika, Ausztrália, Új-Zéland) merő rosszindulatból ránk varázsolják a depressziót.

Aztán újabb fél évet vesz igénybe, hogy az amerikai, japán és a brit kutatók legyőzzék azt, mint a maláriát. És visszasugározzák oda, ahová való.

Azon meg ne csodálkozz, hogy pont egy évig tart egy ciklus ebben a harcban. Ez nem véletlen, csak fordítva nézed: valójában a ciklus hosszából határozzuk meg, hogy meddig tart az év.

És ezen, valamint a bolygó keringési idején csak olyan emberrel vagyok hajlandó vitatkozni, aki ránézésre látja a Napon, hogy vajon épp melyik oldalánál járhatunk.

elmarad a ma esti havazás

 
 

Redrum
2010. 10. 14.
17:09:38

Balin sem esik a hó.
mr.
2010. 10. 14.
22:38:40

nem tudnál nekem szerezni két jegyet oda, ahol ezek a képek készültek? már indulnék is.
(ha csak egyet tudsz, az is elég.)
Mage
2010. 10. 14.
22:49:46

Te mondod ezt nekem?

Bármikor felhívlak, vagy külföldön vagy, vagy épp külföldre mész.

(Ha egyik sem, akkor jön a takarítónő, hogy most már tedd le.)
haynau
2010. 10. 15.
11:38:44

Most jöhetnék áltudományos hülyeségekkel mint ellipszis formájú keringési pálya meg Naptól való távolság - de szerintem ezek csak álinformációk, amiket az ausztrál bennszülöttek csempésztek be a tankönyvekbe.
almost_nobody
2010. 10. 16.
06:01:20

Esetleg amerikai kutatók és tudósok. Csak azért, hogy legyen valami, aminek kutatására névleg elkölthetik azokat a súlyos kis összegeket, melyekkel a különféle kutatásokat támogatják arrafelé az alapítványok, cégek, magánszemélyek.
haynau
2010. 10. 18.
23:25:42

Akkor inkább a Mosszád. Nem antiszemitizmusból, de klasszisokkal jobban hangzik, mint amerikai multik...

=> Regisztrálni jó <=