title :: 2010. október 09., szombat, 15:12:41 :: 13 komment
social

"A Greenpeace a kolontári katasztrófa helyszínén gyűjtött iszapmintákat párhuzamosan vizsgáltatta meg a budapesti Bálint Analitika Intézettel és a bécsi Szövetségi Környezetvédelmi Hivatallal. Az eredmények egybevágóan azt mutatják, hogy az iszap öszszetétele kedvezőtlenebb annál, amire az eddig nyilvánosságot látott adatok utaltak: az arzénkoncentráció például a kétszerese a vörös iszapra általánosan jellemző értéknek. [...] Az MTA és az ÁNTSZ által korábban közzétett adatok ennél jóval alacsonyabb koncentrációkról szóltak."

Amennyiben eddig azt gondoltad, hogy a Magyar Tudományos Akadémia nem minden tagja idióta, gondold át, hogy miért menne el - nálunk - olyan ember akadémikusnak, aki valóban ért valamihez.

A doktori fokozattal hasonló a helyzet. Az élet túl rövid ilyen hülyeségekhez, már ha agyad is van.

Bármelyik volt gimnazista osztálytársam - beleértve engem - 15 perc alatt háromszor megmérte volna az arzén- és a higanykoncentrációt az iszapban. Úgy értem, 15 éves korában. Ezt a roppant bonyolult eljárást titrálásnak nevezi a vegyész szakma. Kell hozzá pár oldat, két lombik és egy pipetta (üvegcső, amelynek oldalán vonalak vannak). Létezik bonyolultabb metódus, van műszer is, de igazából ennyi idő és eszköz elég hozzá.

Sose higgy olyan embernek, akinek dr. titulusa van, és nem orvos. Azért szerezte, mert ráért. Ahelyett, hogy kezdett volna valamit magával - olyat, amihez tudás és ész kell.

ui: Például Babarczy Eszternek is doktorija van politológiai filozófiából.

 
 

mr.
2010. 10. 09.
19:34:15

párom éppen a disszertációját írja vegyi üzemek vízkibocsátása során keletkező másodlagos szennyezések elemzéseiből. oldott gázokat és nehézfémeket mér tisztított szennyvizekben. ezeket a méréseket a bálint analitikán végzi. tegnap azért jött késő éjjel haza, mert a katasztrófa miatt elvették a nappali, előre lefoglalt gépidejét és éjjelre rakták át a pártízezer eurós atomabszorciós spektroszkópon és a lángkromatográfon, amivel a nehézfémtartalmakat méri.
én meg simán bedőltem és elhittem mindezt neki, pedig csak egy pipetta és két lombik kell, amit igazán haza is hozhatna. ezek szerint megcsal és az éjjeli gépidő kamu. a dög.

a doktorátusról nagyon egyet értünk, hasonlóan vélekedem a másod, harmad, negyed.. diplomákról is. azért akad kivétel is, mert míg te vagy én egy panellakás eldugott sarkában is képesek vagyunk munkánkat elvégezni, addig akad egy két szakma, ahol csak intézetekben gyárakban van lehetőség komolyabban dolgozni. egy atomfizikus, vegyész, űrtechnikus nem boldogul a "kisdiófa utca 22/a 4. emelet 7, balra a lépcsőház mellett" helyszíneken.
nekik nem párszázezres, milliós felszerelés kell, mint nekünk, hanem milliárdokban mérik az eszközeik árát. ők csak gyárakban, laborokban, intézetekben tudnak dolgozni. és ezen objektumokban, ha nincs a neved előtt a dr., akkor csak munkaidő után, felmosóronggyal a kezedben léphetsz be. szóval sok szakmában kényszer az a doktori, mert nélküle még a küszöböt sem lépheted át.

a politológia pont olyan szakma, mint az asztrológia, homeopátia, okleveles sámántanár, távgyógyító. talán csak annyiban különbözik, hogy ez utóbbiak valamivel komolyabb és tiszteségesebb foglalkozások nála.
Mage
2010. 10. 09.
19:49:16

mr.: Úgy gondolom, még nem kell pakolnod a bőröndbe, lehet, hogy az asszony tényleg mér odabent.

(Bár a "mérés" szó tetszőleges szabadidős tevékenységre ráhúzható. Mérni siznte bármit lehet.)

Az eszembe sem jutott, hogy a gép, amelyekkel ő dolgozik, felesleges lenne. Egyrészt egy ilyen műszer biztosan érdekes, másrészt kényelmes, harmadrészt sokkal pontosabb, mint a lombik. Tehát jó, hogy van ilyen. Én is azt használnám a helyében.

Csupán azt akartam mondani, hogy annál, amit az MTA produkált, kézzel és pipettával is ezerszer pontosabban meg lehet mérni néhány perc alatt.

Matek-fizika-kémia tagozatos gimnáziumban nálunk ez első évben alapvető gyakorlat volt. Az óra nagy része (körülbelül fél óra a 45 percből) a mosogatással telt el. Még arra is maradt idő, hogy a Béla nevű osztálytársammal fémpénzt dobáljunk a tömény salétromsavba.

Az, hogy a gép pontosabb, gyógyszerek esetén tényleg nem hátrány.

Nem is a drága műszereket kellene kihajítani az ablakon, hanem az akadémikusainkat.
mr.
2010. 10. 09.
20:06:30

az mta-nak, tudomásom szerint, nincs is erre alkalmas berendezése. ők tényleg csak titrálni tudnak. hazánkban -tudtommal- három olyan hely van, ahol van erre alkalmas cucc. az egyik a bme, a másik a bálint analitika, a harmadik meg egy maszek kisvállalkozás, akik a bme-ből válltak ki. az ő nevük most nem jut eszembe.
ha valaki mér/méret az ezen három cég egyikénél végzi azt el. vagy külföldön.
az mta pedig a "közszájak szerint" tipikusan a hazai "tudósok" elfekvője. csak olyanok vannak ott, akik már nem vagy életükben soha nem voltak képesek semmi értelmeset alkotni. ezt persze csak hallomásból tudom, magam őket nem nagyon ismerem.
mr.
2010. 10. 09.
20:10:55

ezzel a posttal és a 3 kommenttel szerintem egy jelentős népréteget zártunk ki az olvasók soraiból. :)
doktorok, akadémikusok, politológusok, többdiplomások..
Mage
2010. 10. 09.
20:15:21

Na jó, ne kerülgessük a kását: neked hány van?
mr.
2010. 10. 09.
20:41:58

valódi, csak egy. az ilyen okj-s, meg külföldi fizetős tanfolyamokon szerzett papírokat, posztgrad fecniket, amik a munkámhoz kötelezően kellenek, nem számolom annak. még akkor sem, ha némelyiken a "diploma" felirat díszeleg. és nincs doktorim.

és soha nem hiányzott egy másik diploma. na jó, esetleg az orvosit hobbiból letenném, ha lenne rá időm. csak azért, mert érdekel. nem azért, mert valaha is kellene. de soha nem lesz rá időm és pénzem.
Mage
2010. 10. 09.
20:46:34

Én zeneiskolába iratnám be magam, ha végtelen időm lenne.
mr.
2010. 10. 09.
21:15:25

az sem lehet rossz. engem ott két apróság akadályozna a zavartalan diákéletben. a jobb és a bal fülem.
játszol valami hangszeren?
Mage
2010. 10. 10.
01:04:35

Nem.

Elektronikus zenére gondoltam. Keyboard kell hozzá, de nem realtime.
Jerry1022
2010. 10. 10.
03:08:22

Na, azért ne szerénykedj Mage. Nem akarok most példát előhozni régi post-kommentekből, de azért mások idegein is remekül játszol.
Jerry1022
2010. 10. 10.
03:09:21

Post-komment... majdnem minta a Post-tőzeg. Vagy Humus? Az nem csicseriborsókrém?
mr.
2010. 10. 10.
05:10:06

a krémet hivatalosan hummusnak hívják. két m. de ha megkérsz egy arabot, hogy írja le a mi betűinkkel, akkor általában homus-t ír.
Koppány
2010. 10. 11.
15:58:13

Mindamellett, hogy szimpatikus a fenti vélemény, lássunk ilyet is: "Szépvölgyi János az MTA Intézetigazgatója 2004-ben mint kutatási témafelelős készitett egy ezzel kapcsolatos vállalkozási előrejelzést. Meglepő módón egy ilyen jellegü beruházás megtérülési költségidejét 3.5 évben jelölte meg. A megtérülést az iszap nehézfém anyagai és egyénb nagymennyiségü alkotó elemi jelentenék. Kb. 50 millió tonna iszap található amiböl kinyerhető 18 millió tonna vas, 1 millió tonna titán. " [ link ]

=> Regisztrálni jó <=