cinema :: 2010. november 27., szombat, 01:54:02 :: 8 komment
cinema

Régóta gondolkodom egy komoly társadalmi problémán. Tegnap végre sikerült eljutnom a reális és - arányosságát tekintve - humánus megoldáshoz.

Maga a probléma abból ered, hogy míg a földön élő 7 milliárd emberből néhány száz példány eljutott a mikroprocesszor tervezéséig, a maradék 99.999% kizárólag a fáról való, kézzel-lábbal végzett leereszkedés tapasztalataira alapozza tudását. Ebből fakadóan teljességgel képtelen megkülönböztetni egymástól a liftajtó mellett található FEL és LE gombokat. Mert a fán még egyik se volt.

Sőt, miután a lift megérkezik az eleve nem kívánt emeletre, embertársaink "Felfelé megy? Nem baj, majd csak lemegyünk!" mondatfoszlányokkal szennyezve a napot, szép komótosan beszállnak. Nem csak saját, teljesen értéktelen idejüket rabolva ezzel, hanem a tiédet is. A fotocella ugyanis annyival tovább tartja nyitva az ajtót. Tehát te a nagy semmire vársz, hiszen ezek beszállhattak volna mondjuk a lefelé tartó liftbe is, amivel - ha képesek lennének érzékelni és felfogni a FEL és a LE gomb közötti különbséget - maguk is előbb leérnének.

Következésképpen vagy teljesen idióták, vagy annyira gyűlölik a saját életüket, hogy ahhoz képest a liftben töltött idő felüdülésnek számít. Vagy egyszerre áll fenn mindkét körülmény. Több lehetőség nincs.

Napi gyakorisággal előforduló jelenségről van szó.

Az igazságos megoldás az, hogy miután mindenki kiszállt, aki valóban felfelé akart menni, a lift az aljába épített hordozórakéta segítségével fellövi magát a sztratoszférába, majd ott nyitott ajtóval szabadesésbe kezd, miközben egy kedves női hang a Macskafogóból azt ismételgeti: "Nem baj! Majd csak lemegyünk."

Igazán csak azon csodálkozom, hogy ki lehetett az a látnoki képességekkel rendelkező próféta, aki már középkorban megálmodta és valóra váltotta a kerékbetörést, hiszen ez a kivégzési módszer azok számára korrekt, akik beszélgetnek vagy telefonálnak a moziban.

Csak ennyit akartam mondani a filmélményről. Kellemes hétvégét.

Az Ördög

7.5 / 10

 

 
 

Androidus
2010. 11. 27.
12:33:21

És még a gombot is megnyomja. Mindkettőt.
lumma
2010. 11. 30.
22:52:05

A bonyolult dolgok tervezését - mint a processzor - nem egy személy végzi, és valószínűleg nem is értenek jól a másik mérnök szakterületéhez (esetleg még a lift vezérléséhez sem).
Nem hiszem, hogy egy tervező mérnök jobb ember a szomszéd Mari néninél, még akkor sem, ha logikusabban vezérli a liftet.

A problémádra létezik részleges megoldás, lefelé gyűjtővezérlésűnek hívják, de ezt lakóházakban lehet optimálisan használni.
Valószínűleg ez is szerepet játszhat a dologban: a csalódottság, hogy a lift nem állt meg, pedig a hívó gomb meg lett nyomva.
Illetve vedd figyelembe azt is, hogyha beszálltál a liftbe, akkor már pozícióban vagy, már nem fordulhat elő, hogy nem férsz be - vagyis az általad levezetett idiótizmussal szemben ez valójában előrelátás.
Valószínűleg ez fő motivációja az irányfüggetlen lifthasználónak.

Egyébként nem a fotocella tartja tovább nyitva az ajtót, hanem jelet ad a vezérlő elektronikának.Fura hogy nem veszed észre azt, hogy az elitista felfogás milyen hamis képet ad vissza a körülötted történő dolgokról.
Ivon
2010. 12. 01.
12:36:49

"...hogy nem férsz be"
leginkább ezért nem használom a liftet bevásárlóközpontokban. ott nyomorogni a sok idiótával, egyáltalán nem elitista dolog. a metrón sajnos nincs más alternatíva. mozi után van, úgy hívják, lépcső. mondjuk legutóbb féltem, iszkoltam is kurva gyorsan. eszembe jutott, hogy az egyik Sopranos részben, lefelé menet a mélygarázsba, megerőszakolták a pszichiáternőt. ha lifttel megy megússza.
Ivon
2010. 12. 01.
12:50:03

ja. egyébként nem nehéz észrevenni, milyen zseniális humorral adod elő gyilkos ösztöneid.
mr.
2010. 12. 01.
13:06:02

mozgólépcsőn is katasztrofális a hazai közlekedés (akár csak kettőnél többsávos autópályán). egész európában -legalább is ahol eddig én jártam- képesek az emberek a mozgólépcső jobb oldalához állni, szabadon hagyva a bal oldalát azoknak, akik sietnek. csak nálunk nem sikerül.
mr.
2010. 12. 01.
13:42:56

larry ellisonnak (ő egy informatikai körökben jól ismert üzletember, a világ egyik legnagyobb cégének alapítója, tulajdonosa és igazgatója, nem mellesleg a világ egyik leggazdagabb embere) voltam egyszer egy előadásán, amit a logikus gondolkodásról tartott.
arról mesélt, hogy mennyire fontos, hogy minden körülmények között ésszerűen gondolkodjunk, és ne fecséreljük el erőnket, időnket értelmetlen, felesleges munkára.
kb. úgy kezdte az előadását, hogy "az előcsarnokban álltam. siettem erre az előadásra, késésben voltam, a jegyzeteimet lapozgatva azon gondolkodtam, hogy mit fogok önöknek mondani. közben hívtam a liftet. teljesen elmerültem a gondolataimban, a lift pedig csak nem akart jönni. ekkor elkövettem egy olyan súlyos hibát, amit egy gondolkodó, értelmes embernek nem szabad, hogy valaha is elkövessen. és amiért most is nagyon szégyellem magam."
a teremben néma csönd, döbben várakozás.. mi lehet az a súlyos hiba, amit a világ egyik legokosabb embere elkövetett.
"ismételten megnyomtam, a már világító hívógombot!"
Mage
2010. 12. 01.
19:16:45

"A bonyolult dolgok tervezését - mint a processzor - nem egy személy végzi,"

Azt akarod mondani, hogy mindegy, ki végzi, ha elegen vannak?

"Illetve vedd figyelembe azt is, hogyha beszálltál a liftbe, akkor már pozícióban vagy, már nem fordulhat elő, hogy nem férsz be - vagyis az általad levezetett idiótizmussal szemben ez valójában előrelátás."

Tehát feleslegesen foglalod el mások helyét, akik valóban felfelé mennének. Ők is, te is feleslegesen szorongtok és fulladoztok.

Szép, önzetlen hozzáállás ez. Ha már a jóemberséget szóba hoztad.

"Fura hogy nem veszed észre azt, hogy az elitista felfogás milyen hamis képet ad vissza a körülötted történő dolgokról."

Jelenleg úgynevezett "antisznob" korszakot élünk. Ez a felvilágosodás korát követő csalódásnak, a tudásba, a tudományba vetett hit gyengülésének a következménye.

Ma divat nem érteni hozzá, nem gondolkodni rajta, nem válogatni.

Az olvasóim nagyobbik felét szerencsére nem érinti ez az ártalom.
lumma
2010. 12. 01.
20:28:12

Azt akarom mondani, hogy egy bizonyos (le)nézőpontból lehet logikus az állításod. Viszont messzebbről nézve, más szempontokból megvizsgálva már meginog.
Jelen esetben egyszerű evolúciós kényszer hatására a csoport tagjai nem akarnak lemondani egy előnyről - egy jó helyről - és tesznek rá, hogy ez másoknak esetleg kényelmetlen. Vagy akár mondhatom azt is, hogy potenciális előnyért vállalják a szorongás kényelmetlenségét, és neked nem tetszik, hogy ők ezt megteszik, míg te a kényelmet preferálnád a biztonság (pozíció) helyett.
Másik analógia: erőforrás lefoglalás.


A felvilágosodás kora óta azért egy-két év és korszak eltelt, érdemes lenne utána nézni.

Honnan tudod, hogy az olvasóid mit gondolnak? Telepátia?
Mert a hogy a hozzászólóknak mi a véleményük, az egy dolog.
Azt gondoltam ennél népszerűbb az oldal.


Én pont azt szeretném elérni, hogy gondolkodjanak rajta.

=> Regisztrálni jó <=