believe :: 2010. április 19., hétfő, 00:31:13 :: 20 komment
social

Az emberi faj tanulmányozása közben különös tapasztalatokra tehetsz szert.

Én például azt vettem észre, hogy meglepően sokan gondolják úgy, hogy azért mondod valamire, hogy az téged zavar, mert valójában nem zavar.

Sőt, egyenesen kívánod azt.

Legfeljebb nem tudod magadról, vagy nem mered bevallani.

Amikor olyan személy kezd egy mondatot azzal, hogy "tudom, téged megvisel ez a téma, de", akiről tudod, hogy szeretne jóban lenni (vagy maradni) veled, akkor átgondolásra érdemes lehet a kérdés, hogy vajon őt tényleg az égvilágon semmi nem zavarja, vagy ő rendszeresen szól rá másokra olyanért, ami nem is zavarja (és magából indul ki), vagy tényleg képtelen elhinni, hogy a földön élő hét milliárd emberből nem mindenkinek ugyanaz rossz.

Ennyi. Több lehetőség nincs.

Tegnap beléptem egy ajtón.

- Ő Rex - mondta a nő arra az élőlényre, ami egy másodperc alatt négyszer próbált rámugrani.

Mivel a látogatás előtt három alkalommal vázoltam fel, hogy pontosan ez az a szituáció, amit mindenképp el szeretnék kerülni, konstatálnom kellett, hogy a három valójában borzasztóan kicsi szám.

Miután az ugrálás láthatóan kiborított, vendéglátom felkapta a kutyát, szájához emelte, majd diadalmas arccal így szólt:

- Látod, még meg is puszilom!
- Akkor engem már nem kell.
- Téged ez tényleg ennyire zavar? Ez egy fal köztünk. Mi bajod a kutyákkal?
- Semmi bajom nincs a kutyákkal. Úgy értem, konkrétan velük. Azt nem szeretem, ha valaminek hosszú karma van, és a kedvenc gyapjúnadrágomat és az egyik kedvenc zakómat tépkedi vele. Felőlem, amíg ezt műveli, lehet fikusz is, ugyanígy reagálnék.
- Te mindig ilyen elegánsan öltözöl?
- Azt hittem, randizunk.
- Igen, de tudod, a barátaim mindig örülnek a kutyának. Pár perc múlva már te is simogatni fogod.
- Nem, nem fogom. Ahogy azt már mondtam. Alapvetően nem tartanék olyan állatot a lakásban, amelynek szőre van, és pránán kívül bármi mást eszik (tehát nem csak használt fény hullik ki belőle időnként). Lehet azt, hogy vagy bemegy a másik szobába, vagy elmegyünk itthonról? Úgy értem, ketten.
- Nem, mert akkor sír. Úgyis meg fogod szeretni. Szagold meg, ő tényleg nem büdös.
- Értem. Akkor én most megyek. Szia.

Mivel rövid időn belül másodszor jártam így, útban hazafelé fogadalmat tettem, hogy akárhogy néz ki, kutyás nőhöz soha többet nem megyek fel.

Ebből elég volt.

Rövid időre rá beláttam, mennyire férfiatlan ez a gondolat. A teljes megfutamodás a vesztesek műfaja. Hát a nagy francokat.

Veszek egy repülőjegyet, kimegyek Brazíliába, és fogok az őserdőben egy kutyaevő kígyót (Cobra Hundhunticus). Kivetetem a lengőbordáját, hogy könnyen fel lehessen tekerni, és beférjen az aktatáskámba. És minden ilyen esetben előveszem.

- Most mi a bajod? Nem szereted az állatokat? Milyen ember vagy te? Ez is csak egy élőlény. Ne idegeskedj már, rossz nézni, amit művelsz. Rég látott kutyát, és nagyon szereti, azért kapkod utána. Jóban lesznek. Most megpuszilta. Látod, már le is feküdtek egymás mellé. Együtt alszanak, összecsavarodva. Hát nem csodálatos?

És hogy az élet ne legyen unalmas, az autóm csomagtartójába beszerelek egy hatalmas akváriumot, amelyben óceáni óriásmedúza úszkál majd. Néha azt viszem fel.

- Ne mondd, hogy nem tetszik. Nyugi, nem csíp, nagyon barátságos. Berakom az öledbe, hogy szokjad. Olyan, mint egy hatalmas méhlepény. Tudod, aki az állatokat nem szereti, jó ember nem lehet. Ez a természetben előforduló legtisztább nyálka, a nyáladnál ötvenszer higiénikusabb. Semmi bajod nem lesz tőle. Mik ezek a piros foltok rajtad? Hú, remélem, nem vagy allergiás a medúzacsípésre. Mi az, hogy nem kapsz levegőt?

Hát így.

 
 

Jerry1022
2010. 04. 19.
02:19:37

Azért más egy háziasított állat, és más egy vadon élő állat. Monduk én az egyik csajom macskamániáján voltam fönnakadva, de a szeretet erősebb volt. Három hétig. Aztán dobott. Nem a macskák miatt.
Mage
2010. 04. 19.
02:55:21

Egyszer én is szerettem valakit annyira, hogy elviseljem, hogy a macskája ki akar üldözni a lakásból.

Neki volt annyi esze, hogy ne az első 1-2-3 randin sokkoljon.

És nem kevés időt töltött a macska az erkélyen.
Jerry1022
2010. 04. 19.
09:04:23

Állítólag a macskaimádatot egy parazaita okozza, ami a macskákban él, és átterjed a környezetére. A kórokozó bejut az agyba, és rátelepül az agykéreg bizonyos pontjaira, és azt az érzetet kelti, hogy meg akarod etetni magad a macskával. Ezért mindíg a közelében akarsz lenni, babusgatod, stb. Autóbalesetben, vagy egyéb tragikus módon meghalt emberek boncolásakor elvégzik a rutinvizsgálatot, és körülbelül 70%-ban megtalálható a parazita, ami más kárt nem okoz, csak ezt a macskaimádatot. Evolúciós dolog, a vadászó macskafélékben fejlődött ki ez a parazita, hogy áldozatukat könnyebben elkaphassa, mivel így az nem is fut annyra el előle. Amíg nem vagy macskabolond, az agyad tiszta.
Mage
2010. 04. 19.
12:09:06

Jerry, ezt csak macskára lehet beültetni az agyadba, vagy más is be tudja tenni?

A házasságban elhunytakat nem is kell boncolni, gondolom.
Sandy
2010. 04. 19.
12:30:09

Nekem soha nem volt háziállatom, de a szüleim három majdnem újszülött macskát vittek a házhoz, amikor odaköltöztek. Annyira megszerették őket -bár a házba soha nem engedték be őket-, hogy miután mind a három elpusztult, megfogadták, hogy többet nem lesz macskájuk. Még nem tudom milyen, amikor idős és magányos az ember, ezért nem tudom azt se, hogy nekem is lesz-e majd háziállatom.
Mage
2010. 04. 19.
18:03:33

Sandy, én kertes házban most is tartanék macskát, nagyon szeretem őket.
Sandy
2010. 04. 19.
19:00:18

Én a madarak kalitkában tartását nem tudom soha felfogni. Egy macskát még ki lehet engedni, bóklászik, egerészik, de egy madár mindig rab marad.
Ivon
2010. 04. 19.
22:01:22

Mage, soha nem találkoztál jól nevelt kutyával?
Mage
2010. 04. 20.
06:14:23

Ivon, hébe-hóba.

Olyannal még nem, amelyik ne lett volna büdös.

(Fő enyhítő körülmények: nem ugrál, nem sír, ha nem jöhet be, nem alszik az ágyban, a kanapéra nem megy fel, és nem puszilgatják.)
Sandy
2010. 04. 20.
08:35:36

A szakácsművészetéről is elhíresült Gianni szüleinek van otthon Olaszországban egy nagy lompos pulija, bent tartják a lakásban. Édesapja pár mondatot tud magyarul, ezek közül az egyik:
"Burkus jo kutya, dé büdös."
mr.
2010. 04. 20.
13:23:31

az ember szaglószervében kb 5. millió szagot érzékelő receptor van, a kutyák, fajtától függően 100-220 millió ilyennel rendelkeznek. mondhatni, legalább hússzor jobb a szaglásuk. el tudom képzelni, amint most éppen arról chatelnek, hogy amióta az emberek háziasították őket és kiirtották természetes élőközegeiket, azóta kénytelenek életüket ebben az iszonyú emberbűzben leélni.
NH
2010. 04. 21.
01:03:13

Nem hiszem, hogy megerősítésre vágynál, főleg nem egy megátalkodott "kétvizslástól", de tökéletesen igazad van. Nem szeretem, ha bárki más azt képzeli jobban tudja, hogy mi a jó nekem. Legyen szó akár tökfőzelékről, akár kutyákról. Az más kérdés, hogy téged tényleg inkább "macskásnak" gondolna az ember.És nem feltétlenül csak a szofisztikáltságod miatt.
Mage
2010. 04. 21.
01:16:00

A macskához több érzelmi intelligencia kell.
A kutyában az az érdekes, hogy lehet mindenfélére tanítani.

Bennem erős a pedagógiai hajlam (mindkét szülőm tanár, és jól magyaráznak), ezért számomra az EQ fejlesztése a fontosabb. Jól látod, ha lenne állatom, macskát választanék.
macseb
2010. 04. 21.
12:57:00

2 kutya és 1 cica gazdájaként (a kutyák az udvaron laknak, a cica max a nappaliig jöhet) felettébb érdekes napról napra szemlélni a kutya/macska közti különbségeket. De attól engem is ki ver a víz, ha valaki "emberi lényként" kezeli a háziállatát.
cirio
2010. 04. 22.
11:03:36

Én úgy látom, hogy nem a konkrét állatra van szükség ezekben az esetekben, hanem a különböző legbelső, más mádon éppen ki nem élt késztetéseket lehet velük viszonylag egyszerűen "levezetni". (gondoskodási, uralkodási, társas lénységi, bizonyos rettentő idegesítő esetekben még a divathóbort is ide tartozhat)
Amúgy az említett melléktermékek miatt nekem sincsen állatom, de gyerekként – mint mindenki szinte – vágytam rá, és volt is. Jól lehetett használni, gyakorolni a gondoskodási ösztön által vezérelt dolgokat :)
haynau
2010. 04. 22.
17:22:03

Jól megírt poszt, ha megengeded, belinkellek a blogomba.

Én sem tudom felfogni, hogy gondolhatja valaki azt, hogy egy kimondott "nem" tényleg "nem"-et jelent. Saját emlék: Ha azt mondom, NEM szeretem a kutyákat és megegyezünk, hogy elzárja a kutyát, amíg ott vagyok - akkor miért kell úgy fogadni az ajtónál, hogy a birka nagyságú loncsos dög már az első két percben lucskosra nyálazza a nadrágom szárát? Mert biztos mindenki szereti a kutyákat, csak van aki olyan hülye, hogy erre még nem jött rá?

És egyáltalán: aki labradort tart belvárosi, nem túl nagy lakásban, szerintem állatkínzó - pont ilyen kutyáknak hatalmas mozgásigénye van...
Szilhan Ankar
2010. 05. 11.
01:15:22

Az én párkapcsolatomnak ezért is lett vége, mert nem szerettem ha a kutya vagy a macska az ágyban alszik. Kiborultam tőle. Pedig nő vagyok és ez fordítva szokott lenni egy kapcsolatban.Én szeretem az állatokat de akkor is mindenkinek megvan a maga helye azt gondolom. Egyik kedvenc állatom kiskorom óta a mókus és a kolibri. Olyanok mint a tündérek.

Egyébként kiváncsi lennék, hogy hány ember van aki nem szeret nyitott ajtónál aludni. Mert én nagyon nem.Régóta keresem a választ erre a problémára de nem találom.
Mage
2010. 05. 11.
02:01:05

Én semmit nem szeretek nyitott ajtónál. Ha tárgyalásra megyek, mindig becsukom az ajtót. Régen bejártam egy irodába, ott négy embert szoktattam erre rá.

A gyerekkorban gyökerezik ez is.
Mage
2010. 05. 11.
02:01:52

Az ágyban alvó állatokról annyit, hogy legalább három STD kutyáról, illetve macskáról került át az emberre.
Szilhan Ankar
2010. 05. 11.
23:41:44

Most hogy mondtad a gyermekkort,ezzel kapcsolatban számos dolog,és emlék jutott az eszembe ami eddig a felejtés homályába merült.Kislány koromban állandó rémálmok gyötörtek.Mindig meg akartak ölni.Furcsa lények és kígyók is voltak benne.Sokszor nagyon valóságos volt az egész. Eszembe jutott az,hogy amikor felriadtam mindig nyitva volt az ajtó és én odarohantam,aztán becsuktam.Talán azt gondoltam,hogy a csukott ajtó mindentől megvéd,és talán most is ezt gondolom. Köszönöm a választ Mage.

=> Regisztrálni jó <=