honey :: 2010. június 04., péntek, 21:41:28 :: 62 komment
conspiracy kitchen

Az Internet valóságos kincses tárháza az információnak, már amennyiben valakit a kikristályosodott méz folyékonnyá változtatása érdekel. Ez a közismert eljárás, a méz felmelegítése és kristálytalanítása arra emlékeztet, ami  néha azután történik, hogy egy egy tragikus baleset életveszélyes állapotban lévő sérültjét tizenkét órás műtéttel hozza vissza a főorvos az életbe: az illető másnap magához tér, lábraáll és kiugrik az ablakon.

Nyilvánvaló, hogy a méz egyetlen emberi fogyasztásra alkalmas halmazállapota szilárd. Mézkristályosító leírást mégsem találtam sehol. Odáig, hogy a boltban szinte csak folyékony mézet kapni, minden bizonnyal a sok kis méhecske mérhetetlen szorgalma vezetett. Nyilván felrobbanna a kaptár, ha a termelő nem adná el az összes mézet azonnal.

Ezért hát az elmémben kikristályosodó kulcsszavakat belevertem a klaviatúrába, és felhívtam az első bio-méztermelőt, akinek a neve fennakadt a központi embernyilvántartó - ismertebb nevén: google - adatbázisát folyamatosan fésülő algoritmus-szörnyeteg digitális karmain.

Azt, hogy valaki bio-őstermelő, onnan lehet tudni azonnal, hogy miután elmondod neki, hogy bizony, fent van a telefonszáma az interneten, ő visszakérdez: hol?!

Arról kérdeztem, hogyan kell kikristályosítani a mézet. Azt felelte, hogy a méz nem kikristályosodik, hanem ikrásodik, és ettől nem lesz semmi baja, többet erről nem mondhat, hát jó egészséget kívánt és elköszönt.

Még aznap este háromszor visszahívott.

Az első hívás alkalmával beszámolt arról, hogyan tette tönkre a Tesco és az Auchan a magyar mézpiacot a forralt mézzel, amelyben már nyomokban sem található egészséges anyag, és hogy sajnos törvényi szabályozás híján minden jöttment kitalálhatja, hogy mézet termel, és máris mézet termel. És hogy ő már el se jár a méhésztalálkozóra, mert ott csak beszél mindenki a semmiről, és azt is jó hosszasan.

A méhésztalálkozó rejtelmei a szüntelen cikázó gondolataim periférikus tartományáig jutottak csak el.

Magamba szálltam és szégyelltem magam, ugyanis megboldogult nagyapám maga is tartott méheket. És nem tudom, hogy a méheink szálltak-e virágról virágra, mert leginkább cukrot legeltek, azt hiszem.

Születésem után igen hamar megtanultam, hogy nem csak a bor készül cukorból, hanem a méz is.

Gyerekkorom egyik súlyos traumája ez.

Emlékszem nagyapámra, aki egy nagy-nagy befőttes üveget majd színültig töltött forró vízzel. Aztán a vízbe aprólékos gonddal öntötte a kristálycukrot, és olyan komoly arccal kavarta, mint aki éppen háborúba készül.

- A méheknek lesz - mondta, és nem azért, hogy megnyugtasson.

Hiába könyörögtem, nem kaptam egy apró kockacukrot sem, mert elromlik tőle a fogam.

Mérhetetlen szomorúság tört rám. Míg a méh, ez a hitvány állat, amely életét adja azért, hogy egyszer belém szúrhasson, két marokkal tömheti magába a cukrot, nekem még egy morzsányi se jár. A fiatal testbe zárt lelkem ekkor szembesült először a világ mérhetetlen igazságtalanságával.

Már akkor feltűnt, és így utólag igen furcsának tartom, hogy nekünk - ha jól emlékszem - örökzöld méheink voltak. Ma is látom magam előtt, ahogy a befőttes üvegbe töltött víz gőzölög a teraszon. Igen, tél volt már talán, vagy ősz vége, ez egész biztos.

Igazából nem tudom, szokás-e télen etetni a méhet. A mi családunkban a januári szúnyogcsípés sem volt ismeretlen, apám ugyanis a pincében tenyésztette a szúnyogokat esővízben, hogy legyen mit enni adni a halaknak.

Ez a méhetetés elsősorban azért volt gyanús, mert soha nem nézhettem meg, hogyan eszik a cukrot a méhek, mert esetleg valamelyik meg talál szúrni, és abba, ugye, szegény belehal, és fogytán volt a vietnámi balzsam is, az igazi, sárga csillagos, kámforos, pont olyat azóta se lehet kapni, csak hitvány utánzatokat. Egyedül a valódi vietnámi balzsam jó méhcsípésre. Spórolni kell vele.

Azt hiszem, már akkor sem voltam biztos abban, hogy az a cukros víz tényleg a méheké. Ott állt a nagyapám, a nagymamám, a nagynéném és anyám, és éreztem, hogy lappang közöttük valamiféle titok vagy egyezség, amelybe én nem nyerhetek beavatást. Rájöttem, létezik cselszövés, amelyben még a tulajdon anyám is cinkos lehet, csak én nem, ezért néz rám ártatlanul, és mondja a szemembe: - Igen, ez a méheknek lesz, kisfiam.

Akkor ébredtem rá arra, hogy van a világon egy titkos hely, talán a kert végében, a szőlőlugasban, esetleg a padláson, ahol felnőtt emberek állnak áhítatos arccal egy cukrozott vízzel teli, óriási üveg körül.

Mert az igazából az övék.

És én nem lehetek ott.

 

A második telefonhívás közben a bio-méhész elmondta, mennyire bántja őt, hogy löttyintett akácmézzel a kézben rohangálnak mindenfelé az emberek, mire elmeséltem neki, hogy a természetgyógyászom szerint nem is akácmézet kell enni, ha az ember egészséges, mert az gyógyszer, és a méhész félreértette ezt. Azt hitte, azt akarom mondani, hogy egyáltalán nem kell mézet enni, és szinte kiabálva üzent az "orvosomnak", hogy akkor nyugodtan dobja fel a talpát, és előtte egyen jó sok Milky Wayt.

Mikor Dinának elmeséltem mindezt, hangosan felröhögött: - Ez a méhész egész biztosan Jobbikos - mondta. Igaza lehet.

Harmadszor is hívott a méhész - bizonyára teljesen rápörgött arra, hogy szakember -, és végre a kérdésemre válaszolt: az egyik méz hamar ikrásodik, a másik meg nem. Mondtam neki, hogy közben utánaolvastam, és állítólag a magas szőlőcukortartalmú méz ikrásodik hamar. Lassan ikrásodik az, amelyikben több a gyümölcscukor, mire ő, hogy ebben lehet valami, mert az ikrásodás-bajnok méz a repceméz, és hogy inkább azt vegyek tőle, bár nem tudja, hogyan, mi módon, mert ő igazából nem árul mézet, de mégis szeretne eladni nekem, mert ilyen érdeklődő vagyok, és majd kitalálja, hogyan legyen, felhív, és megoldjuk.

Megkérdeztem, mi a véleménye arról, ha a mézet a hűtőbe teszem ikrásodni. Azt felelte, hogy az ikrásodás titka az, hogy "várni kell". Nehéz lenne ennél tömörebben összefoglalni azt az áthidalhatatlan szakadékot, amely a városi és a vidéki ember világszemlélete között helyezkedik el.

Most ott tartok, hogy a bio virágméz a hűtőben áll két napja, és azért se ikrásodik. Fenyegetően nézek rá, miközben körülötte pakolok.

Ő még nem tudja, hogy vettem a DM-ben szőlőcukrot, és ha nem kapja össze magát holnap estig, egészen biztos, hogy belekeverem.

 
 

Jerry1022
2010. 06. 05.
02:05:42

Ha jól értem, neked az a problémád, hogy a méz amit vettél, sűrű ámde holyékony halmazállapotú, és nem "ikrás". Miért? Ha ikrás akkor jobb?
Mage
2010. 06. 05.
02:06:30

Van egy link a bejegyzés elején. Olvasd el.
Jerry1022
2010. 06. 05.
02:19:20

Tehát a probléma inkább az, hogy a folyékony méz nyúlik. Akkor nem inkább lépet (lépesméz) kéne venned, mintsem sűrűsödésre bírni a mézet? Vagy kapható az adagokra bontott méz is. Egy kis doboz, egy bögre teába. Így nincsenek irritáló folyás vagy nyúlásnyomok. Egyébként egy hete fáj felváltva a jobb és a bal mandulám. Mézre áhítozom körülbelül 2 napja, de erőm nincs lemenni a legközelebbi boltba. De ezt a postot jelnek veszem, és holnap első utam oda vezet. Addig meg jó a lándzsás utifű illetve a pemetefű cukorka.
Mage
2010. 06. 05.
02:40:16

Jerry, a boltban kapható méz nagy része nem méz. Ami apró kiszerelésben van, az szinte biztos nem az. Főzött nád, odvas fa leve, fáradt mohaszőnyegkocka és hasonló anyagok vannak benne, és persze répacukor. Romániában állítólag ráírják az összetevőket. Volt az egyik portálon sok-sok évvel ezelőtt egy román műméz-verseny. Ha jól emlékszem, a nádas nyert.

(Vagy a ménes. Már nem tudom.)

Bioboltban, illetve termelőtől nagyobb eséllyel kapsz valódi mézet. Mondom, nagyobb, nem 100%.

Naponta körülbelül 40 alkalommal mosok kezet, vagy még többször, mert utálom, ha az egér vagy a billentyűzet ragad. A tisztításnál sokkal hatékonyabb, ha nem koszolod össze. Sőt, laptop esetén egyedül az utóbbi út járható.

Ha tiszta bögrébe úgy öntöd a teát, hogy az oldalára nem folyik semennyi, és utána szilárd mézet teszel bele (teljesen tiszta kanállal), akkor nem kell minden korty után szappannal kezet mosni.

Minden más esetben igen.
Jerry1022
2010. 06. 05.
03:04:18

Érdekes. Az ismerőseim 70%-ának ez a gondja a mézzel. Hogy ragad. Csodálkoznak is amikor mondom, hogy érdekes módon én tudok úgy mézet szedni az üvegbő, kanállal hogy nem csurgatok össze vele semmit, sőt, az üveg szája is csak néha lesz mézes. A titok megfelelő méretű kanál, a bögre fölötti üveg dőlésszöge, illetve a kanál pörgetési sebességének helyes felmérése. Vagy maciméz. Ilyen csőrös dolog. Megveszed a boltban, ha gondolod kiöntötd a wc-be, kimosod forróvizzel a flakont, aztán beletöltöd a biomézedet. Egyszer leszel ragacsos, ha az leszel. Utána a csurgatócsőrrel már egy gyerek is tud bánni. =)
Mage
2010. 06. 05.
03:12:20

Azt hiszem, újabb bizonyítékot találtunk arra, hogy minden ember valami mást ért azon a szón: "ragad".

Nekem például a "folyékony méz körüli, három méter átmérőjű kör a lakásban" nevű terület jut róla eszembe. Ahogy azt már leírtam a másik bejegyzésben. Nem véletlenül.

Anyám is azt állítja, hogy lehetséges az, amit írsz. Meg akartam nézni, hogyan csinálja, csak sajnos nem jutottam el a konyha végébe, mert a padló lerántotta a lábamról a papucsot. Úgy döntöttem, megállok ott.
mr.
2010. 06. 05.
05:20:37

elég nagy mézfogyasztó vagyok. cukrot már hosszú évek óta csak kávéba teszek, az is leginkább nád vagy barna. szerintem tökéletesen leírtad, hogy mitől ikrásodik ki a méz. hűtőbe tenni és várni. egyéb csoda nincs.
egy átlagos folyós méznél ez kb. 2-6 hónap. szóval, felesleges naponta nézegetni. én azt tapasztaltam, hogy a görög vagy török országból hozott kakukkfüves, vagy fenyőméz sokkal hamarabb ikrásodik. általában 2-3 hét után már bekeményedik.

ragacsmentes megoldás a szárított virágpor is, amit szintén méhek gyártanak. ha nem kell az édesítőhatás, nem rossz alternatíva. alapvetően ugyan azok a hatóanyagok vannak benne, mint a mézben, csak nem édes.
link
Mage
2010. 06. 05.
09:45:35

m.: Én az édesítéshez veszem a mézet. És állítólag lúgosít. Mióta a citrom lúgosít, bármit elhiszek, ha elég sokan mondják.

Most tényleg tettem két mézbe szőlőcukrot, meglátom, használ-e.

Hosszú távon az lesz a megoldás, hogy tényleg beszerzek egy évre valót. A vége már jó lesz.
Ivon
2010. 06. 05.
11:49:36

a folyékony mézet kapszulába kell tölteni, ami a forró teában elolvad. gyorsan levédetem.
Mana
2010. 06. 05.
15:07:20

És pont az legyen a hőszigetelő kapszulának az olvadáspontja, ami a mézet már nem károsítja.
Mage
2010. 06. 05.
20:19:39

Lányok, nekem tetszik ez az ötlet. Kizárólag a levédetés miatt (hogy ne kelljen több kört futni) álljon itt néhány technikai háttérinformáció.

Néhány ritka kivételtől eltekintve az anyag az olvadáspontja fölött, és nem az alatt olvad el.

Ritka kivétel az, amelynek nincs is olvadáspontja.

A kapszula többnyire oldódik. Ha olvadna, ott maradna a pohár alján vagy tetején, folyékony állapotban.

Létezik olyan fémötvözet, amely a forró tea hőmérsékletén, 70-80 fok körül olvad. Olyanná válik, mint a higany. Nekem van is belőle otthon.

Ha kanalat öntesz ebből a fémből, és azzal szolgálod fel a kávét, vagy a teát, és elolvad, amikor a vendég kavarja vele a forró italt, jól le lehet tolni, hogy "az volt a nagymamától örökölt utolsó ezüstkanalam, mit tettél vele, ember?"
Sandy
2010. 06. 05.
22:02:04

Mage, ha már a lányokat szólítod meg, férfiként jelzem, hogy engem valószínűleg egy kicsit zavarna, ha egy méretes farok díszelegne itt képként. Érdekel, hogy ők hogy mit gondolnak a mellékelt képről?
Jerry1022
2010. 06. 05.
22:17:25

Sandy, egy mézzel lecsurgatott (esztétikus) női mell mióta nemiszerv?
Muncika
2010. 06. 05.
22:58:51

A konyhaszekrényben áll egy csupor szilárd halmazállapotú, ikrás virágméz. Nagyjából három hónapja nézegetem, hogy valahogy jöjjön ki a műanyag flakon apró csurgató lyukán a teámba. A minap lepattintottam a flakon egész tetejét is nagyobb lyuk reményében, de alatta is csak akkora a kimenet, hogy pont belefér az ujjam, de a kanál nem. Viszont kicsit beljebb tudtam nyomkodni a mézet a flakonba.
Szóval garantáltan nem ragad.
Szívesen elcserélem folyékony bio virágmézre.
Ivon
2010. 06. 05.
23:20:40

Mage, én csak az ötletgazda vagyok, a kivitelezéssel Heston Blumenthalt fogom megkörnyékezni. Igaz Ő inspirált, de ilyet még nem láttam tőle.
link

Sandy, szép és szexi. Kizárólag a fürdőkádban fogom magamra önteni a mézet. Jó melleket csinál.
Mage
2010. 06. 06.
00:14:53

Sandy, és ehhez a képhez, ami kint van, mit szólsz férfiként?
Sandy
2010. 06. 06.
00:18:50

Engem is nagyon zavar, ha ragad a kezem.
Sandy
2010. 06. 06.
00:21:03

Semmilyen folyadékban nem tudom elviselni az édesítőszert, legyen az cukor vagy méz, de önmagában nagyon szeretem a mézet, sok fajtáját vettem már meg. Kóstoltátok már a szelídgesztenye mézet? Én azt tartott a legfinomabbnak.
mr.
2010. 06. 06.
00:25:03

muncika: ha nincsenek averzióid a mikrótól, akkor tedd be egy kis időre, és ismét folyós lesz. ellenkező esetben állítsd meleg (nem lobogó) vízbe egy fazékba. úgy is visszahígul.
Mage
2010. 06. 06.
00:31:35

Sandy: Igen, az nagyon finom.

Muncika: Gratulálok, hogy sikerült 14 komment alatt visszatérned oda, hogyan kell folyékonnyá tenni a mézet. Ezért dolgoztam?
Muncika
2010. 06. 06.
00:51:50

Az én mézem nem lesz öngyilkos a mikróban, ha már elérte ezt az áldásos emberi fogyasztásra alkalmas állapotot.
Majd lerobbantom gyufafejekkel a flakon tetejét.
Mage
2010. 06. 06.
00:56:20

Munci, meséld el a kamrát.
mr.
2010. 06. 06.
00:59:16

szerintem itt a legtöbb ember - hozzám hasonlóan - a folyékony mézet kedveli. mi lenne, ha valakinél beikrásodik valami jobb minőségű méz, akkor az felajánlja Magenek, aki meg cserébe ad neki egy hasonló minőségű csöpögőset. mindenki jól járna.

Mage: próbáltad esetleg, hogy kiöntöd a jégkockatartót és lefagyasztod? én még nem, de esetleg egy próbát megérne. ha enni nem is, de pl. teába működhet a mézkocka.
Mage
2010. 06. 06.
01:15:54

mr.: Nekem ez a citromlével kapcsolatban jutott eszembe. Mennyivel praktikusabb lenne, ha kifacsarnám 10-20 citrom levét, lefagyasztanám, és mindig "friss" citromlevem lenne.

A helyzet az, hogy utálom nyitogatni fagyasztót. Napi 3 kávé, és mostanában újra teázom.
Muncika
2010. 06. 06.
01:30:23

A nagyszüleim egy balatoni, mezőgépes üdülő gondnokai voltak nyugdíjas korukban.
Nagyapám már pár éves koromban bevett a cukormítosz ápolásába.
Mikor éppen nem a nagymamámmal gyártottam szorgosan a konyhán csipetkét a levesbe, és nem a vendég, NDK-s gyerekekkel kerültem pofozkodós konfliktusokba, akkor nagyapámmal cselt szőttünk.
A titkos hely, ahová rendszeresen belopóztunk, hogy a cukor előtt lerójuk kegyeletünket, a kamra volt. Minden nap kaptam egy porcukorgombócot a hatalmas zsákból.
Mana
2010. 06. 06.
19:03:29

Sandy: szerintem mindannyian leragadtunk a képnél.

Mage: a zselatinkapszula többnyire oldódik és állítólag dextrózból készül műanyag hozzáadása nélkül, majdnem olyan, mint amivel éppen ikrásítod a biomézedet. Nagyobb eséllyel találsz akár higanyszerűvé olvadt ezüstkanalat a bioboltos biomézben, mint ebben a cukorburokban. "Mondom, nagyobb, nem 100%". Illetve nem is én mondom, mert utána érdeklődtem.

(És egy tanács: mielőtt bekapcsolod a turmixgépet, érdemes ráhelyezni a tetejét, pláne ha mézzel kísérletezel.)
Manela
2010. 06. 06.
20:10:33

Nekem fa mézpörgető bunkóm van, arról nem csöpög semerre a méz. Amíg nem volt, én is utáltam mézezni.
Sandy
2010. 06. 06.
20:26:03

Mana, attól tartok így lenne ezzel Micimackó is. Addig nézegetné ezeket az izgató női idomokat, hogy a honeycomb után a női comb is a kedvence lenne.
Campanula
2010. 06. 06.
22:44:55

Nagyon sok oldal foglalkozik ezzel, és biztos nemcsak ezen a nyelven. Nem dilettáns módon.

link

link
Sandy
2010. 06. 06.
23:20:13

Ez a 40 fokos melegítési határ biztos fontos, és azt hiszem aki melegíti a mézet az ennél jóval melegebb vizet használ.
Mage
2010. 06. 07.
00:44:39

A fa mézpörgető nyelén hamar felkúszik a méz. És egy liter teát megmézezni vele több idő, mint felmosni.

Nem akarok a halálos ágyamon fekve arra gondolni, hogy néhany nappal "többet" élhettem volna, ha nem arra fordítom, hogy nézem a mézbunkóról csiga lassan alábukó mézcseppeket.
Dina
2010. 06. 07.
04:40:42

Kitűnő ez a bejegyzés, nagyon szerettem. Alapos munka. Már csak egy kérdésem maradt.

Az illusztrációnak szánt fotón a méz mit csinál?
Kristályosodik éppen?

Ha ehhez a bejegyzéshez szánt illusztráció, akkor úgy volna logikus. Mage meg nem szokott ilyesmit elrontani, ő precíz ember. Sőt, logika tekintetében is igen jól fejlett.

Ha eddig stimmel a következtetésem, akkor van egy kitűnő ötletem.

Lehet hogy a kristályosítás nemcsak mellel, hanem fasszal is működik.

Próbáld szépen ki, és számolj be nekünk az eredményekről.

Puszi.
Mage
2010. 06. 07.
05:25:00

Dina, meddig kell benne tartani?
Dina
2010. 06. 07.
05:25:59

Mit tudom én.

Te vagy a téma kutatója. Próbálgasd.
Mage
2010. 06. 07.
06:07:22

Dina, neked erről annyi fogalmad van, mint Budapest éjszakai kivilágításáról egy szentjánosbogárnak.
Dina
2010. 06. 07.
06:11:48

Persze, hogy nincs fogalmam.

Mage, attól, hogy az utóbbi időszak legszellemesebb hasonlatát rám lövöd el, attól a mellel, fasszal való mézikrásítás még mindig a te szent(jánosbogári) küldetésed marad.

Várjuk az eredményeket.
Mage
2010. 06. 07.
06:19:53

A kép azt illusztrálja, mire jó az a méz, amelyik nem ikrás.

Ragad és ráfolyik mindenre.
Dina
2010. 06. 07.
06:25:42

Kedves Olvasóink!

Történelmi pillanatnak lehettek részesei.

Mage illusztrációként berakott egy -az ő szavaival élve- nagymellű csöcsöt ELRETTENTŐ PÉLDÁNAK.

Igen. Ilyen az a méz, amit ő nem szeret, és hosszasan keresi a választ, hogy mit is lehetne tenni ellene.

Hát ezt is megértük.
Sandy
2010. 06. 07.
14:35:35

Mage, ha megvan, kérlek tedd közzé a teljesalakos képet, legyen már egy méh is a méz mellett, még ha csak szimbolikusan is. Viszont a lábikrát Photoshoppal eltakarhatod.
mr.
2010. 06. 07.
14:40:01

a teszt kedvéért melyikőtök fog beköltözni egy hűtőházba?
Ivon
2010. 06. 07.
16:00:01

elrettentő példának? a mell méh csípés áldozata lett?
Sandy
2010. 06. 07.
17:34:59

Hát bimbóra annyira talán nem száll.

link
Mage
2010. 06. 08.
00:29:10

Kivéve egy különleges fajt, amelyik szilíciumot eszik.

Az bele is szúrja, amit gyűjtögetett.
Sandy
2010. 06. 08.
00:54:45

Rosszul mondtam, mert a méhkirálynő mellére mind rászáll este munka után, és ott csendben elpihennek, s vele alszik a zümmögés.

The breast is silence.
Mage
2010. 06. 08.
01:56:34

Sandy, ebben van valami, Dina például az egyik gyorsétteremben tart ilyen pihenőt a tanítványainak munka után.

Hogy a zümmögés alszik-e vele, azt nem tudom. Amikor nincs otthon net, le szokta vinni a lapopot is. Az zümmög halkan.
Jerry1022
2010. 06. 08.
03:18:51

A dolgozok a királynővel? Azok nem a herék?
Mage
2010. 06. 08.
08:57:22

Jerry, a méheknél a herék nem élnek túl sokáig.

Képzeld el azt, hogy életedben először lefekszel egy nővel, és az rögtön a királynő. Semmi gyakorlás vagy felkapaszkodás a ranglétrán. Jól hangzik, nem? Csakhogy ő ezután zsinórban szül neked több ezer gyereket. Elég rettenetes.

Némi könnyítés azért van: nem kell fizetned. Ugyanis az első szex után azonnal feldobod a talpad.

Szeretnél méh lenni?
Sandy
2010. 06. 08.
12:31:52

Mage, ez csak akkor ilyen durva, ha vaddohányra mennek. Ha szelídgesztenyére, akkor sokkal kedvesebb, lágyabb az egész, van egy kis lauf.
Mage
2010. 06. 08.
19:26:02

Nehogy már ezt a postot lenyomja a politika.

Ez a vaddohány méz már nagyon érdekel, annyi jót hallok róla.

PT akart hozni nekem mézet, de anyukája véletlenül kivitte görögországba*, ma reggel.

Basszus, ha most lezuhan a lépesméz virágpiaci ára, Maciék rámtörik az ajtót.*: Ez nem vicc, tényleg így történt, tényleg ma.
Jerry1022
2010. 06. 08.
20:27:56

Mage, semmi ilyet nem állítottam, csupán pontosítottam, hogy a királynővel kontextusba igazából nem kerülnek a dolgozók. (Sandy említette itt a munka utáni kebelpihenést.) De kösz az infókat. Megfontolás tárgyává teszem.
Sandy
2010. 06. 08.
21:50:12

OK, Jerry, jórészt igazad van, a méhkirálynő csak elhúzza a mézesmadzagot a dolgozók szájszerve előtt, hogy békében maradjanak és négy év múlva megint őt válasszák meg. Éjjel persze ő is inkább a herékről szopogatja a virágport.
Mage
2010. 06. 08.
22:22:25

Sandy, te vagy ma a második ember, akinek érdekelnek a gondolatai, és aki azzal jön, hogy a méh virágport eszik.

Szerintem jogosan merül fel bennem a kérdés, hogy mit követtem el.
Sandy
2010. 06. 08.
23:03:18

"A virágpor gyűjtő készülékkel szedjük el a méhek által összegyűlt virágport. Ajánlatos tavasszal és kora nyáron. A nyár közepétől szigorúan abba kell hagyni, mivel a téli generáció egyik igen fontos tápszere. Begyűjtést este végezzük el, mivel a reggeli párás légkörben való begyűjtés, vagy erre az időre való halogatás a virágporban minőségi romlást idéz elő. A gyűjtést kora délutántól kezdjük el. A méhek a virágpor 20 %-át elraktározzák. Gyűjtéskor ügyeljünk arra, hogy méheinknek is jusson belőle, ajánlatos időközönként pihenőt tartani."

link

Ugyan nekem a méhészethez csak annyi közöm van, hogy a Dlmagyarországi MÉH pénzügyi programját én írtam, de a fentiek számomra egyértelműek.
Sandy
2010. 06. 08.
23:05:45

Mármost ami a herék szopogatását illeti. Coming out: láttam már olyan filmet (sajnos nagyon keveset) amin az éjszaka királynői herék szopogatását is felhasználva olyan, mondjuk úgy anyagot vesznek szájszervükbe, amelyet azonban nehéz szívvel neveznék nevezett hölgyek táplálékának.
Mage
2010. 06. 09.
00:51:06

Ezek szerint azt követtem el, hogy nem voltam elég alapos. Mégis esznek virágport a méhek. Hát a jó édes anyjukat.

A linket köszönöm.

PT
2010. 06. 09.
11:22:38

Az Olimposzon tolja az epremmel együtt. Érzékelteti a különbséget az ízesített cukorszirup, a pár ezer forintért lepapírozott "bio" méz és a méz között. Ez érvényes arra az eperre is, de arra még nem találtam magyarázatot, hogy a ruháim mit keresnek ott.
Mage
2010. 06. 09.
15:11:07

Szerintem anyád látta, hogy felküldted hozzám a mézet, az epret és a ruháidat, gondolkodott egy keveset, és úgy döntött, hogy még nem időszerű összeköltöznünk.

Remélem, érzed a szülői törődést.

(Mit gondolsz, ha arab lennék, engedte volna?)
Manéla
2010. 06. 09.
16:01:11

Mage: a ragadás illusztrációjához felhasznált képhez hadd mondjam el, hogy szaunázáskor gyakran használunk a jégkocka mellett mézet. Mindkettőt (nem egyszerre) a testre kell dörzsölni, illetve kenni. Meglepő módon a méz ezt követően nem ragad a testen, hanem beivódik finoman a bőrbe, hihetetlen selymes bőrhatást kölcsönözve napokra.
PT
2010. 06. 09.
16:04:00

Hogy ez nekem eddig nem jutott eszembe! Ah.

("Ezt te tudod.")
Mage
2010. 06. 09.
16:15:38

Manéla: Én kaptam egyszer mézes masszázst egy igen kedves barátnőmtől. Eléggé összeragadtunk.
Manéla
2010. 06. 09.
16:39:43

Elhiszem, mert a masszázs az más. A gőzfürdőben és a szaunában kitágulnak a pórusok, de isten őrizz, hogy rádumáljalak.
Mage
2010. 06. 09.
19:09:38

Csak nehogy rámkristályodjon az előtérben, a mézkristályosító epicentrumomból (lásd fent) kiindulva. Aztán ott maradok. Bár szép szobor lenne belőlem.

=> Regisztrálni jó <=