Nincs jogosultságod (már) a komment módosításához.
honey :: 2010. június 04., péntek, 21:41:28 :: 62 komment
conspiracy kitchen
Az Internet valóságos kincses tárháza az információnak, már amennyiben valakit a kikristályosodott méz folyékonnyá változtatása érdekel. Ez a közismert eljárás, a méz felmelegítése és kristálytalanítása arra emlékeztet, ami néha azután történik, hogy egy egy tragikus baleset életveszélyes állapotban lévő sérültjét tizenkét órás műtéttel hozza vissza a főorvos az életbe: az illető másnap magához tér, lábraáll és kiugrik az ablakon.
Nyilvánvaló, hogy a méz egyetlen emberi fogyasztásra alkalmas halmazállapota szilárd. Mézkristályosító leírást mégsem találtam sehol. Odáig, hogy a boltban szinte csak folyékony mézet kapni, minden bizonnyal a sok kis méhecske mérhetetlen szorgalma vezetett. Nyilván felrobbanna a kaptár, ha a termelő nem adná el az összes mézet azonnal.
Ezért hát az elmémben kikristályosodó kulcsszavakat belevertem a klaviatúrába, és felhívtam az első bio-méztermelőt, akinek a neve fennakadt a központi embernyilvántartó - ismertebb nevén: google - adatbázisát folyamatosan fésülő algoritmus-szörnyeteg digitális karmain.
Azt, hogy valaki bio-őstermelő, onnan lehet tudni azonnal, hogy miután elmondod neki, hogy bizony, fent van a telefonszáma az interneten, ő visszakérdez: hol?!
Arról kérdeztem, hogyan kell kikristályosítani a mézet. Azt felelte, hogy a méz nem kikristályosodik, hanem ikrásodik, és ettől nem lesz semmi baja, többet erről nem mondhat, hát jó egészséget kívánt és elköszönt.
Még aznap este háromszor visszahívott.
Az első hívás alkalmával beszámolt arról, hogyan tette tönkre a Tesco és az Auchan a magyar mézpiacot a forralt mézzel, amelyben már nyomokban sem található egészséges anyag, és hogy sajnos törvényi szabályozás híján minden jöttment kitalálhatja, hogy mézet termel, és máris mézet termel. És hogy ő már el se jár a méhésztalálkozóra, mert ott csak beszél mindenki a semmiről, és azt is jó hosszasan.
A méhésztalálkozó rejtelmei a szüntelen cikázó gondolataim periférikus tartományáig jutottak csak el.
Magamba szálltam és szégyelltem magam, ugyanis megboldogult nagyapám maga is tartott méheket. És nem tudom, hogy a méheink szálltak-e virágról virágra, mert leginkább cukrot legeltek, azt hiszem.
Születésem után igen hamar megtanultam, hogy nem csak a bor készül cukorból, hanem a méz is.
Gyerekkorom egyik súlyos traumája ez.
Emlékszem nagyapámra, aki egy nagy-nagy befőttes üveget majd színültig töltött forró vízzel. Aztán a vízbe aprólékos gonddal öntötte a kristálycukrot, és olyan komoly arccal kavarta, mint aki éppen háborúba készül.
- A méheknek lesz - mondta, és nem azért, hogy megnyugtasson.
Hiába könyörögtem, nem kaptam egy apró kockacukrot sem, mert elromlik tőle a fogam.
Mérhetetlen szomorúság tört rám. Míg a méh, ez a hitvány állat, amely életét adja azért, hogy egyszer belém szúrhasson, két marokkal tömheti magába a cukrot, nekem még egy morzsányi se jár. A fiatal testbe zárt lelkem ekkor szembesült először a világ mérhetetlen igazságtalanságával.
Már akkor feltűnt, és így utólag igen furcsának tartom, hogy nekünk - ha jól emlékszem - örökzöld méheink voltak. Ma is látom magam előtt, ahogy a befőttes üvegbe töltött víz gőzölög a teraszon. Igen, tél volt már talán, vagy ősz vége, ez egész biztos.
Igazából nem tudom, szokás-e télen etetni a méhet. A mi családunkban a januári szúnyogcsípés sem volt ismeretlen, apám ugyanis a pincében tenyésztette a szúnyogokat esővízben, hogy legyen mit enni adni a halaknak.
Ez a méhetetés elsősorban azért volt gyanús, mert soha nem nézhettem meg, hogyan eszik a cukrot a méhek, mert esetleg valamelyik meg talál szúrni, és abba, ugye, szegény belehal, és fogytán volt a vietnámi balzsam is, az igazi, sárga csillagos, kámforos, pont olyat azóta se lehet kapni, csak hitvány utánzatokat. Egyedül a valódi vietnámi balzsam jó méhcsípésre. Spórolni kell vele.
Azt hiszem, már akkor sem voltam biztos abban, hogy az a cukros víz tényleg a méheké. Ott állt a nagyapám, a nagymamám, a nagynéném és anyám, és éreztem, hogy lappang közöttük valamiféle titok vagy egyezség, amelybe én nem nyerhetek beavatást. Rájöttem, létezik cselszövés, amelyben még a tulajdon anyám is cinkos lehet, csak én nem, ezért néz rám ártatlanul, és mondja a szemembe: - Igen, ez a méheknek lesz, kisfiam.
Akkor ébredtem rá arra, hogy van a világon egy titkos hely, talán a kert végében, a szőlőlugasban, esetleg a padláson, ahol felnőtt emberek állnak áhítatos arccal egy cukrozott vízzel teli, óriási üveg körül.
Mert az igazából az övék.
És én nem lehetek ott.
A második telefonhívás közben a bio-méhész elmondta, mennyire bántja őt, hogy löttyintett akácmézzel a kézben rohangálnak mindenfelé az emberek, mire elmeséltem neki, hogy a természetgyógyászom szerint nem is akácmézet kell enni, ha az ember egészséges, mert az gyógyszer, és a méhész félreértette ezt. Azt hitte, azt akarom mondani, hogy egyáltalán nem kell mézet enni, és szinte kiabálva üzent az "orvosomnak", hogy akkor nyugodtan dobja fel a talpát, és előtte egyen jó sok Milky Wayt.
Mikor Dinának elmeséltem mindezt, hangosan felröhögött: - Ez a méhész egész biztosan Jobbikos - mondta. Igaza lehet.
Harmadszor is hívott a méhész - bizonyára teljesen rápörgött arra, hogy szakember -, és végre a kérdésemre válaszolt: az egyik méz hamar ikrásodik, a másik meg nem. Mondtam neki, hogy közben utánaolvastam, és állítólag a magas szőlőcukortartalmú méz ikrásodik hamar. Lassan ikrásodik az, amelyikben több a gyümölcscukor, mire ő, hogy ebben lehet valami, mert az ikrásodás-bajnok méz a repceméz, és hogy inkább azt vegyek tőle, bár nem tudja, hogyan, mi módon, mert ő igazából nem árul mézet, de mégis szeretne eladni nekem, mert ilyen érdeklődő vagyok, és majd kitalálja, hogyan legyen, felhív, és megoldjuk.
Megkérdeztem, mi a véleménye arról, ha a mézet a hűtőbe teszem ikrásodni. Azt felelte, hogy az ikrásodás titka az, hogy "várni kell". Nehéz lenne ennél tömörebben összefoglalni azt az áthidalhatatlan szakadékot, amely a városi és a vidéki ember világszemlélete között helyezkedik el.
Most ott tartok, hogy a bio virágméz a hűtőben áll két napja, és azért se ikrásodik. Fenyegetően nézek rá, miközben körülötte pakolok.
Ő még nem tudja, hogy vettem a DM-ben szőlőcukrot, és ha nem kapja össze magát holnap estig, egészen biztos, hogy belekeverem.
bonus content
2010. 06. 05.
02:05:42
2010. 06. 05.
02:06:30
2010. 06. 05.
02:19:20
2010. 06. 05.
02:40:16
(Vagy a ménes. Már nem tudom.)
Bioboltban, illetve termelőtől nagyobb eséllyel kapsz valódi mézet. Mondom, nagyobb, nem 100%.
Naponta körülbelül 40 alkalommal mosok kezet, vagy még többször, mert utálom, ha az egér vagy a billentyűzet ragad. A tisztításnál sokkal hatékonyabb, ha nem koszolod össze. Sőt, laptop esetén egyedül az utóbbi út járható.
Ha tiszta bögrébe úgy öntöd a teát, hogy az oldalára nem folyik semennyi, és utána szilárd mézet teszel bele (teljesen tiszta kanállal), akkor nem kell minden korty után szappannal kezet mosni.
Minden más esetben igen.
2010. 06. 05.
03:04:18
2010. 06. 05.
03:12:20
Nekem például a "folyékony méz körüli, három méter átmérőjű kör a lakásban" nevű terület jut róla eszembe. Ahogy azt már leírtam a másik bejegyzésben. Nem véletlenül.
Anyám is azt állítja, hogy lehetséges az, amit írsz. Meg akartam nézni, hogyan csinálja, csak sajnos nem jutottam el a konyha végébe, mert a padló lerántotta a lábamról a papucsot. Úgy döntöttem, megállok ott.
2010. 06. 05.
05:20:37
egy átlagos folyós méznél ez kb. 2-6 hónap. szóval, felesleges naponta nézegetni. én azt tapasztaltam, hogy a görög vagy török országból hozott kakukkfüves, vagy fenyőméz sokkal hamarabb ikrásodik. általában 2-3 hét után már bekeményedik.
ragacsmentes megoldás a szárított virágpor is, amit szintén méhek gyártanak. ha nem kell az édesítőhatás, nem rossz alternatíva. alapvetően ugyan azok a hatóanyagok vannak benne, mint a mézben, csak nem édes.
link
2010. 06. 05.
09:45:35
Most tényleg tettem két mézbe szőlőcukrot, meglátom, használ-e.
Hosszú távon az lesz a megoldás, hogy tényleg beszerzek egy évre valót. A vége már jó lesz.
2010. 06. 05.
11:49:36
2010. 06. 05.
15:07:20
2010. 06. 05.
20:19:39
Néhány ritka kivételtől eltekintve az anyag az olvadáspontja fölött, és nem az alatt olvad el.
Ritka kivétel az, amelynek nincs is olvadáspontja.
A kapszula többnyire oldódik. Ha olvadna, ott maradna a pohár alján vagy tetején, folyékony állapotban.
Létezik olyan fémötvözet, amely a forró tea hőmérsékletén, 70-80 fok körül olvad. Olyanná válik, mint a higany. Nekem van is belőle otthon.
Ha kanalat öntesz ebből a fémből, és azzal szolgálod fel a kávét, vagy a teát, és elolvad, amikor a vendég kavarja vele a forró italt, jól le lehet tolni, hogy "az volt a nagymamától örökölt utolsó ezüstkanalam, mit tettél vele, ember?"
2010. 06. 05.
22:02:04
2010. 06. 05.
22:17:25
2010. 06. 05.
22:58:51
Szóval garantáltan nem ragad.
Szívesen elcserélem folyékony bio virágmézre.
2010. 06. 05.
23:20:40
link
Sandy, szép és szexi. Kizárólag a fürdőkádban fogom magamra önteni a mézet. Jó melleket csinál.
2010. 06. 06.
00:14:53
2010. 06. 06.
00:18:50
2010. 06. 06.
00:21:03
2010. 06. 06.
00:25:03
2010. 06. 06.
00:31:35
Muncika: Gratulálok, hogy sikerült 14 komment alatt visszatérned oda, hogyan kell folyékonnyá tenni a mézet. Ezért dolgoztam?
2010. 06. 06.
00:51:50
Majd lerobbantom gyufafejekkel a flakon tetejét.
2010. 06. 06.
00:56:20
2010. 06. 06.
00:59:16
Mage: próbáltad esetleg, hogy kiöntöd a jégkockatartót és lefagyasztod? én még nem, de esetleg egy próbát megérne. ha enni nem is, de pl. teába működhet a mézkocka.
2010. 06. 06.
01:15:54
A helyzet az, hogy utálom nyitogatni fagyasztót. Napi 3 kávé, és mostanában újra teázom.
2010. 06. 06.
01:30:23
Nagyapám már pár éves koromban bevett a cukormítosz ápolásába.
Mikor éppen nem a nagymamámmal gyártottam szorgosan a konyhán csipetkét a levesbe, és nem a vendég, NDK-s gyerekekkel kerültem pofozkodós konfliktusokba, akkor nagyapámmal cselt szőttünk.
A titkos hely, ahová rendszeresen belopóztunk, hogy a cukor előtt lerójuk kegyeletünket, a kamra volt. Minden nap kaptam egy porcukorgombócot a hatalmas zsákból.
2010. 06. 06.
19:03:29
Mage: a zselatinkapszula többnyire oldódik és állítólag dextrózból készül műanyag hozzáadása nélkül, majdnem olyan, mint amivel éppen ikrásítod a biomézedet. Nagyobb eséllyel találsz akár higanyszerűvé olvadt ezüstkanalat a bioboltos biomézben, mint ebben a cukorburokban. "Mondom, nagyobb, nem 100%". Illetve nem is én mondom, mert utána érdeklődtem.
(És egy tanács: mielőtt bekapcsolod a turmixgépet, érdemes ráhelyezni a tetejét, pláne ha mézzel kísérletezel.)
2010. 06. 06.
20:10:33
2010. 06. 06.
20:26:03
2010. 06. 06.
22:44:55
link
link
2010. 06. 06.
23:20:13
2010. 06. 07.
00:44:39
Nem akarok a halálos ágyamon fekve arra gondolni, hogy néhany nappal "többet" élhettem volna, ha nem arra fordítom, hogy nézem a mézbunkóról csiga lassan alábukó mézcseppeket.
2010. 06. 07.
04:40:42
Az illusztrációnak szánt fotón a méz mit csinál?
Kristályosodik éppen?
Ha ehhez a bejegyzéshez szánt illusztráció, akkor úgy volna logikus. Mage meg nem szokott ilyesmit elrontani, ő precíz ember. Sőt, logika tekintetében is igen jól fejlett.
Ha eddig stimmel a következtetésem, akkor van egy kitűnő ötletem.
Lehet hogy a kristályosítás nemcsak mellel, hanem fasszal is működik.
Próbáld szépen ki, és számolj be nekünk az eredményekről.
Puszi.
2010. 06. 07.
05:25:00
2010. 06. 07.
05:25:59
Te vagy a téma kutatója. Próbálgasd.
2010. 06. 07.
06:07:22
2010. 06. 07.
06:11:48
Mage, attól, hogy az utóbbi időszak legszellemesebb hasonlatát rám lövöd el, attól a mellel, fasszal való mézikrásítás még mindig a te szent(jánosbogári) küldetésed marad.
Várjuk az eredményeket.
2010. 06. 07.
06:19:53
Ragad és ráfolyik mindenre.
2010. 06. 07.
06:25:42
Történelmi pillanatnak lehettek részesei.
Mage illusztrációként berakott egy -az ő szavaival élve- nagymellű csöcsöt ELRETTENTŐ PÉLDÁNAK.
Igen. Ilyen az a méz, amit ő nem szeret, és hosszasan keresi a választ, hogy mit is lehetne tenni ellene.
Hát ezt is megértük.
2010. 06. 07.
14:35:35
2010. 06. 07.
14:40:01
2010. 06. 07.
16:00:01
2010. 06. 07.
17:34:59
link
2010. 06. 08.
00:29:10
Az bele is szúrja, amit gyűjtögetett.
2010. 06. 08.
00:54:45
The breast is silence.
2010. 06. 08.
01:56:34
Hogy a zümmögés alszik-e vele, azt nem tudom. Amikor nincs otthon net, le szokta vinni a lapopot is. Az zümmög halkan.
2010. 06. 08.
03:18:51
2010. 06. 08.
08:57:22
Képzeld el azt, hogy életedben először lefekszel egy nővel, és az rögtön a királynő. Semmi gyakorlás vagy felkapaszkodás a ranglétrán. Jól hangzik, nem? Csakhogy ő ezután zsinórban szül neked több ezer gyereket. Elég rettenetes.
Némi könnyítés azért van: nem kell fizetned. Ugyanis az első szex után azonnal feldobod a talpad.
Szeretnél méh lenni?
2010. 06. 08.
12:31:52
2010. 06. 08.
19:26:02
Ez a vaddohány méz már nagyon érdekel, annyi jót hallok róla.
PT akart hozni nekem mézet, de anyukája véletlenül kivitte görögországba*, ma reggel.
Basszus, ha most lezuhan a lépesméz virágpiaci ára, Maciék rámtörik az ajtót.
*: Ez nem vicc, tényleg így történt, tényleg ma.
2010. 06. 08.
20:27:56
2010. 06. 08.
21:50:12
2010. 06. 08.
22:22:25
Szerintem jogosan merül fel bennem a kérdés, hogy mit követtem el.
2010. 06. 08.
23:03:18
link
Ugyan nekem a méhészethez csak annyi közöm van, hogy a Dlmagyarországi MÉH pénzügyi programját én írtam, de a fentiek számomra egyértelműek.
2010. 06. 08.
23:05:45
2010. 06. 09.
00:51:06
A linket köszönöm.
2010. 06. 09.
11:22:38
2010. 06. 09.
15:11:07
Remélem, érzed a szülői törődést.
(Mit gondolsz, ha arab lennék, engedte volna?)
2010. 06. 09.
16:01:11
2010. 06. 09.
16:04:00
("Ezt te tudod.")
2010. 06. 09.
16:15:38
2010. 06. 09.
16:39:43
2010. 06. 09.
19:09:38