v.s.o.p. :: 2010. szeptember 30., csütörtök, 02:48:11 :: 26 komment
dialogue

- Jó ez a konyak. Emlékeztem ám, hogy a Rémy Martin finom.
- Azért finom, mert V.S.O.P.
- Nem mindegyik az? Azt hittem, az a VámSzedő Országos Pénzügyőrség jele. Amin rajta van, az nem csempészett konyak.
- Very Special.
- A koleszban sem értettem, miért szív valaki Pall Mallt vagy Marlborót, amikor az aranyozott Rothmans kevesebbe kerül, és még támogatod is vele a határőröket. Úgyis ott állnak szegények egész nap a hidegbe'.

 
 

Redrum
2010. 09. 30.
04:44:54

Pontosabban, a Rémy-ből is a V.S.O.P. finom.(Very Superior Old Pale) A csupán V.S. ihatatlan, számomra.
Mage
2010. 09. 30.
15:45:07

Igaz.

"VSOP Very Special (less commonly, but officially according to the BNIC, 'Superior') Old Pale, where the youngest brandy is stored at least four years in a cask, but the average wood age is much older."

Téged is szarvasgombával kergettek gyerekkorodban az asztal körül?
MA
2010. 10. 01.
00:52:50

V.S.O.P. a fogyasztót is jelenti:
Very Snob Opulent* Person.

*Ezt a szót én sem ismertem, egy megszűnőben lévő szótárban kerestem o-betűs szinonimát a gazdagságra. link
mr.
2010. 10. 01.
03:58:47

már ezért megéri utálni az összes konyakot. nem kell a mozaikszavakat memorizálgatnom.
Redrum
2010. 10. 01.
04:26:41

Mage: gyerekkoromból emlékszem egy esetre, amikor apám kergetett valakit az asztal körül. Nézeteltérésük támadt, apám félig levágta az illető fülét. De csak félig.

mr.: már ezért megérte végigkóstolni annyi konyakot, hogy a mozaikszavak memorizálása nélkül is különbséget tudjak tenni.
Ezen elv alapján, sok jó dolgot kizárhatsz az életedből.
Mage
2010. 10. 01.
04:36:11

Én úri gyerek vagyok.

Gyerekkoromban Úriban laktunk.

Apám nagy gombaszakértő.

Anyám mesélte, hogy Úriban volt egy domb, ahol szarvasgomba nőtt, és lemosta róla az eső a földet, ezért nem kellett vaddisznóval megkeresni, csak kimenni a kosárral. Akkoriban sok szarvasgombát ettünk.

Akinek eddig elmeséltem, azt gondolja, hogy nekem ez jó volt. A helyzet az, hogy nem emlékszem rá. Nem is azért szoktam elmondani, hogy villogjak vele, hanem, hogy mondjak valami érdekeset Úriról.
Redrum
2010. 10. 01.
04:42:51

A körmeimet lakkoztam. Piros alapon, fekete pöttyöket akartam, akár egy katicabogár. De nem tetszett, így a fekete pöttyök helyett tettem fehér köveket. Most úgy néz ki, mint a légyölő galóca. Jobban is illik hozzám.

Redrum galóca.
mr.
2010. 10. 01.
05:24:40

redrum: a szőlőlé feldolgozása során van egy olyan fázis, amikor már eléri a "tökély" állapotát. ezt a státust nevezik röviden bornak. innen már csak rontani lehet rajta.
azért akad számomra iható konyak is: az armagnac, a makar meg a metaxa. bár ezek talán azért ihatóak, mert nem is konyakok, hanem brendyk. és mennyivel könnyebb összeakadt szemmel ellenőrizni egy metaxán, hogy hét vagy több csillag van e rajt, mint mozaikokat betűzni.
Mage
2010. 10. 01.
05:48:17

András: legutóbb, amikor valaki bántót írt rólad, megkértem, hogy ne tegye. Most téged kérlek, hogy ne sznobozd le redrumot, mert ez alapvetően bántó szó.

Köszönöm.
mr.
2010. 10. 01.
08:13:50

András: Magenek tökéletesen igaza van. tényleg bántó. helyette használd inkább a "Téged is szarvasgombával kergettek gyerekkorodban az asztal körül?" kifejezést, ami pontosan ugyan azt jelenti, de mennyivel elegánsabb! :)
Mage
2010. 10. 01.
15:31:20

Hát senkit nem érdekel ez a méltatlanul elhanyagolt, pest megyei település?
Jerry1022
2010. 10. 01.
18:15:40

A 'sznob' bántó?
Mage
2010. 10. 01.
21:05:08

A gyakorlatban nem, hiszen a "sznob" jelző az esetek 95%-ában akkor hangzik el, ha megválogatod, hogy mit eszel, mit iszol, mit hallgatsz, és ez véletlenül mások tudomására jut.

Elméletileg bántó: link
mr.
2010. 10. 01.
21:08:25

Jerry: szerintem kontextus kérdése. én például sznobnak tartom magam, mert vannak olyan területek, általában a munkám és a hobbiaim (ha az evidens: kaja, pia, nő triót nem számolom) ahol nem ár/érték arányt nézek, hanem a legjobbat veszem, használom. még ha az ár nincs is teljesen arányban az értékkel. pl. fele annyiért csak kicsit rosszabb a termék.
ugyanakkor, vannak olyan területek, amire nem vagyok hajlandó csak a legszükségesebb összeget fordítani, mert "lehúzásnak" tartom.

viszont a sznobnak van olyan értelmezése is, hogy az adott termék/szolgáltatás valós értékének ismerete vagy figyelembevétele nélkül, valaki mindig csak a legdrágábbat választja, mert "megteheti" vagy mert a szomszédnak/havernak/főnöknek is ilyen van. ez azért általában negatív megítélés alá esik.
épp a napokban volt kezemben egy hölgyismerősöm lg mobiltelefonja, ami műszakilag kb. ötezret ér, és attól kerül félmillába, hogy a tokja tele van ragasztva swarovski kristállyal. (ami köztudottan üveg, tehát teljesen értéktelen)

bevallom, voltam én már a második kategóriában is. például régebben volt egy jaguarom. nem a dorombolós fajta.
amikor megvettem tudtam, hogy műszakilag egy rossz, megbízhatatlan autó. persze hozta is a papírformát. külön rekesze volt a szervíznek és külön a benzinkútnak a pénztálcámban. (sajnos, több rekesz már nem is nagyon volt) de úgy voltam vele, hogy nekem kell egy jaguar. örültem mikor megszabadultam tőle (hatalmas anyagi bukással), de még most is megdobban a szívem, ha meglátok egyet suhanni.
mr.
2010. 10. 01.
21:27:05

Mage: én pár évig gombára jártam le lovagolni és ott volt, hogy párszor átügettünk úriba. de kb. ennyi kapcsolatom volt a községgel.
hasonlóan régi emlék, mikor délegyházi tavakhoz jártam le, mert ott bugyin keresztül lehetett erzsébetre visszajutni.
Redrum
2010. 10. 01.
22:29:18

Jerry 1022: Igen, kifejezetten bántó sznobnak nevezni valakit, aki a minőségre törekszik, de nem feltétlenül a legmagasabb ár mellett.

mr.:Az pedig, hogy kinek milyen úri szokás volt/van jelen az életében, megint csak kevés ahhoz, hogy ítélkezz. Az asztal körüli kergetésről nekem merőben más élményem van, bár lehet ezt is úri huncutságnak nevezni.

A Golden Triangle (Burma, Thaiföld, Vietnam) mellett Magyarországon is van Aranyháromszög (Soltvadkert, Kecel, Kiskőrös), igaz, itt nem ópiumot termelnek.
Ezen a területen töltöttem gyerekkorom egy részét, így a borkészítésre volt némi rálátásom. És mint tudjuk, nem feltétlenül készítik szőlőből a borokat. Vagy nem feltétlenül a legjobb minőségű szőlőből.
Kedves mr. már akkor is sznobnak számítok, ha jó minőségű, megfelelő szakértelemmel érlelt és palackozott bort, vagy szintén jó minőségű, lehetőleg több évig érlelt borpárlatot vásárolok?
Ha nem lenne tapasztalatom, és csupán az ár miatt preferálnám a V.S.O.P.-t, akkor már írhatnám az X.O-t is, az még drágább. Ráadásul a Rémy Martin elég jó minőségű, de nem a legfelső kategóriás.

Egyébként a hölgyismerősöd mobiltelefonjáról hasonlóan vélekedek. Én mondjuk nem szánok többet egy telefonra, mint egy jobb konyakra. Egyrészt, mert gyakran törnek nálam darabjaira, másrészt, telefonáláson kívül nem használom másra. Filmet/képeket nézni pedig inkább projektoron szeretek.

Az autó már megint kényes kérdés. A német precizitásra esküszöm, a megbízhatóság, kényelem, erő, dinamika, mindez alacsony fogyasztás mellett. Imádom a 270CDI motor duruzsoló hangját, a 6 literes átlagfogyasztással. Pont ezért, soha nem vennék Porche Cayenne-t, ami 20liter alatt nem nagyon fogyaszt.

Szóval, attól, hogy valaki igényes, szereti a minőséget, és tesz is érte, hogy azt választhassa, még nem sznob.
mr.
2010. 10. 02.
02:10:45

redrum: szerintem ma, magyarországon annak fognak tartani érte. nem mondom azt, hogy ez helyes, de jelen gazdasági helyzetben én is meg szoktam kapni a sznob jelzőt, ha egy bormúzeumban vásárolok.
definíció szerint, nem kellene ezt ránk mondani, de "nyelvében él" a nemzet. a szavak értelme, hatóköre változik.

nálam a német autó (az elmúlt 10 évben gyártott) nem játszik. leginkább szubjektív okokból. nagyon sok rossz tapasztalatom volt a céges 525d-nkkel. soha nem tudtam reggel, mikor elindultam, hogy aznap épen mivel fog megtréfálni. egy év alatt háromszor gyújtáselektronika csere, egy befecskendező csere, egy izzítótrafó csere és egy kormányszervó javítás. volt, hogy három hetet állt szervízben, alkatrészre várva. és mindig világított benne valami, mint egy alfában.
barátom b6-os passatja is gyakori szervízlátogató. tudom, mert én szoktam őt ilyenkor hozni-vinni.
ettől még természetesen elfogadom, ha másnak jó a tapasztalata a német autókkal. a nagymercikről (e, s classe) pl. még én sem hallottam soha rosszat.
porsche cayenn-t tényleg nem szabad venni, hiszen abban nem sok porsche van. az egy átmatricázott vw tuareg.
nálam ha autó és az eszemre hallgatok, akkor csak is japán. ha a szívemre, akkor meg angol. (aston martin, lotus, jag, mg. nagyjából ebben a sorrendben) sajnos nincs annyi pénzem és szabadidőm, hogy a szívemre hallgassak. marad a japán.
bánki-csonka óta tudjuk, az autóba benzint töltünk, traktorba, kályhába meg gázolajat. a dízel meg nem duruzsol, hanem kerepel, kattog. és büdös.
a sértődések elkerülése végett, mindkét autóm dízel. a kategóriájukban nem igazán van használható benzines motor. csak ha megduplázom a vételárat.
Redrum
2010. 10. 02.
17:51:51

mr.: az 525d-re és a többi bömcsire jellemző, hogy bosszantóan sok az elektronikus hibájuk. Persze lehetnek kivételek. A passattal kapcsolatban is egyet értek, van a családban. Szerintem rettenetesen kényelmetlen is, hiába tágas az utastér.
Nálam viszont egy csillagos C270cdi lakik, meg van közvetlen tapasztalatom nagyobb testvéreivel is. És nem kerepel, nem kattog, nem büdös. Mondjuk én a gázolaj szagát is szeretem. Ha pedig azt nézem, hogy a 270cdi motor már 1500-as fordulattól több mint 400Nm-es forgatónyomatékkal bír, a 320-es benzines ezt csak 4500-as fordulatszámtól tudja, ez is a cdi motor mellett szól.

Kicsit eltértünk az eredeti témától. De ha már úgyis lesznoboztak, ebből is kiderülhet, hogy van, aki nem sznobságból választja a drágábbat.


Jerry1022
2010. 10. 02.
18:22:45

Hát Porsche vs Tuaregről annyit, hogy volt autógyári alkalmazottként volt némi rálátásom az elektronikára. Gyártósorunk főként motorvezérlőt gyártott. A tuareg vezérlőkkel (azt hiszem az az MED 17.5) csak annyi baj volt, hogy a kondik ferdén álltak benne. Mikor a szomszédos sorról viszont hallotam a basszamázásokat akkor tudtam, hogy vagy Ferrariba vagy Porschébe gyártanak nyákot. Méretbeli difiről meg csak annyit, hogy egy VW nyákja körülbelül kétszer akkora mint egy Porsché-é. (Ja, és mi csak ilyen "luxus" kategóriásokba gyártottunk. A szomszéd soron mikor kifutott a 10e darabos Porsche, már álltak át Ladára vagy UAZ-ra. =) )
Mage
2010. 10. 03.
17:06:47

Most beszéljünk arról, hogy melyik autóban ki ül. Céges autó nyilván nem számít, és ugorjuk át azt is, hogy minden márkában vannak kivételek, nem lehet általánosítani, és ilyen okosságok.

Úgy vettem észre, VW-ben főleg vademberek ülnek. Ez messze nem a legrosszabb típus, inkább arról van szó, hogy a VW-ekkel a barlang előtt kellene parkolni. Az lenne őszinte.

Engem az Audisok szinte mindig beengednek maguk elé.

Az összes márka közül a Toyotában ül a legtöbb vak. A Toyotás nem veszi észre, ha egyező évjárattal, színnel találkozik, a rendszám eleje szintén egyezik, és még rá is villogsz. Vagy sokat álmodozik vezetés közben.
mr.
2010. 10. 03.
19:13:15

én ilyen megállapítást nem igazán tudok tenni autó típusra. akadnak jelenségek, de egyértelműen autóhoz nem tudom kötni.
vannak a köznyelv által "kalapos suzukis"-nak nevezett egyedek, akik kizárólag a belső sávban, a forgalom ritmusától teljesen függetlenül, a megengedett alatt 10-20 kmo-val, a piroson még simán átcsorogva, a zöld előtt padlófékezve, úgy közlekednek a háromsávos tömött főúton, mint ha egyedül lennének rajta. a külvilágot teljesen kirekesztve.
de ezek az emberek toyotával, mercivel, skodával detto ugyan ezt csinálják. szerintem jogtalan csak a suzukira kenni.

ott vannak a taxisok, akik üres kocsival lépésben lézengenek (jó esetben) a külső sávban. ha utasuk van, akkor meg közúton próbálják meg lefutni az éppen aktuális f1-re az időmérőt. mindegy milyen autó, a lényeg a sárga rendszám.

akadnak kihangosítót beszerelni, használni képtelen egyedek, akik digitálisan működnek. vagy telefonálnak vagy vezetnek. a kettő együtt náluk nem megy, de ezt legelőször a baleseti helyszínelő fogja nekik elmagyarázni. már ha túlélik. szintén márkafüggetlen. az minden esetre jól látszik, hogy minél drágább egy autó, annál nehezebb beszereltetni a kihangosítót.

nem ritkák a hajszínfüggetlen business tyúkok és managerek, ahol jobb egyben a laptop, egyik kéz ölben az aktatáskában matat vagy fitnesz szendvicset markolász, a másik az igo-t nyomkorássza a szélvédőn, miközben nyomja a sóder a blútút fülesébe. ők szoktak előtted általában hirtelen három sávot váltani és megfordulni a záróvonalon, index nélkül. márkafüggetlen. persze valami drágább felsőközép autó vagy csili-vili suv.

a "fehér furgonos" állat sem ritka. ha tíz centi követési távolságot hagysz magad előtt, akkor ő már lecsap rá és bepasszírozza a telematricázott hatméteres dobozát arra a tíz centire, mert ő siet. mindig siet. ha mögötted van, rád mászik két centire és tol, ha előtted, kitakarja a látómeződ 90 százalékát. ha rádudálsz valami ökörségéért még ő van megsértve, öklét rázza és a fejét csóválja, méltatlanságát kifejezve az iránt, hogy nem érted: ő, veled ellentétben, siet!

gyakoriak még az életunt, autóiskolás oktatók, akik talán a reggeli szex megvonása miatt (de lehet, hogy csak gyermekkori trauma vagy utálnak korán kelni) úgy állnak bosszút a város lakosságán, hogy nulla gyakorlatú tanulójukat, kinél az autó percenként háromszor lefullad, beviszik a legnagyobb dugó közepébe. hagy késsen még el vagy kétszáz ember a reggeli munkájából.

mindezen túl vannak a nők, akik közül egy, egyetlen egy, néhány évvel ezelőtt, teljesen hihetetlen módon lemondott az elsőbbségéről és beengedett maga elé egy kereszteződésben. mivel megdöbbenésemben még megköszönni is elfelejtettem, azóta is kutatom ezt a nőt nap mint nap a forgalomban, mint királyfi a hamupipőkét, de még nem találtam meg. sárga a4-es audija volt. ha valaki találkozik vele, (bár milyen autóban is ül éppen) kérem mondja meg neki, hogy köszönöm.

Mage: a toyotás történetedet alá tudom támasztani. az egyik autóm nekem is toyota. szembe jövő hasonló színű, típusú autóra nem szoktam rávillogni és azok sem szoktak visszavillogni. szembejövő rendszámát nem szoktam olvasgatni. és ha rámvillantana, akkor is valószínűleg arra gondolnék, hogy égve maradt a távolságim vagy rendőr van a közelben.
ha az ember egy miniben, fiat500-ban, ferrariban vagy valami hasonló "jópofaságban" ül, akkor köszönget. mint ahogy motoron is köszöngetünk egymásnak, márkától függetlenül. de egy toyotában nekem sem jutna eszembe.
Mage
2010. 10. 03.
23:56:11

Toyota: mondom én.

Érdekes nálad ez a kereszteződés-fétis.

Én esetleg egy-egy ritka, különleges parfümhöz, ruhához, helyszínhez keresek tökéletes nőt, vagy játszom el ilyen gondolattal.

Kereszteződésben egyszer elsőbbséget adó nőt még nem kutattam éveken át.

Remélem, nem beszélsz álmodban. Nehéz lesz kimagyarázni.
mr.
2010. 10. 04.
01:00:41

nem vészes kimagyarázni. álmomban csak azt hajtogatom, hogy sárga a4-est keresek. annyi a hátrány, hogy reggelenként el kell raknom ilyenkor a kikészített színes rajzlapokat az asztalomról.
vio
2010. 10. 06.
00:24:00

Na jó, mostmár muszáj megkérdeznem, hogy hol van Sandy?
Mage
2010. 10. 06.
20:06:21

Nem tudom.
mr.
2010. 10. 07.
02:57:38

kérdezzük meg Sandyt.

=> Regisztrálni jó <=