why :: 2010. szeptember 07., kedd, 21:57:54 :: 33 komment
social

A tálibok megfenyegették a magyarokat.

Minden rosszat gondolok a tálibokról, amit vallási fanatikusokról gondolni lehet. A kérdés azonban jogos: mi a frászt keresünk mi ott?

Logikai értelemben semmit.

A valódi válasz a következő:

Embert ölni alapvető emberi vágy. Nem nagyon él köztünk olyan, aki soha senkit ne akart volna megölni. Elég, ha annyit mondok: házasság.

Én például nyílméregbéka-méreggel, fúvócsővel szeretném megölni azt, aki a moziban előveszi a mobiltelefont. Nagyon nagy szomorúság jár át, ha arra gondolok, hogy Dina, az egyik legkedvesebb barátom az áldozataim számát gyarapítaná.

Persze, nem csak az ő személye tart vissza a cselekvéstől. Nyilvánvaló, hogy más oka is van annak, hogy nem fúvócsövezek agyon moziban telefonáló embereket. Például a nyílméregbéka fogságban nem termel mérget. Gondolkodtam azon, hogy talán lehet annyira szeretni, hogy otthon érezze magát, én eleve nagyon szeretem a békákat, ám nem hiszem, hogy a tüdőmnek hasznára válna a lakásban 100% relatív páratartalom.

Minden országban él néhány ember (számuk a népességgel arányos), aki valamivel jobban akar embert ölni, mint te vagy én. Vagy ha nem is jobban - mert én a telefon fénye láttán nagyon-nagyon akarok -, él olyan, akinek kevesebb egyéb tennivalója akad az életben, mint neked vagy nekem. Oyan teendőkre gondolok, amelyeket hátráltat az öldöklésre fordított idő és energia.

Ezeknek az embereknek egy része valamiféle nyakatekert "morális" okból nem akar bűnöző lenni. Vagy túlságosan fél a hatalomtól ahhoz, hogy bűnöző legyen.

Vagy csak tehetségtelen és gyenge lenne bűnözőnek.

Belőlük lesznek a katonák.

És aki szintén a kezét akarja összevérezni, és célozni nem tud, csak közel szeretne lenni a gyilkoláshoz, az lesz a katonaorvos.

Női katona meg abból a nőből lesz, akinek komoly gondja van a nőiességével, akinek nem megy a pasizás, és általában akinek nagyon el lett szúrva gyerekkorában az apa-lány viszony. Meg abból, akit vonz az olyan férfi társasága, aki embert akar ölni, de nem elég nagy a melle ahhoz, hogy maffiózó-maca legyen.

Ezeket az embereket néha ki kell küldeni terepre, mert különben még jobban megőrülnek, és egymásnak esnek, vagy nekünk. Vagy a következő generáció potenciális gyilkosait lebeszélik a katonaságról: "Ide ne gyere, mert itt nem nagyon lehet megölni senkit. Dögunalom." És akkor annyival több bűnöző lesz itthon. Mert pék nem lesz egyikből sem, az tuti.

Ezért tartózkodik magyar katona külföldi országban.

Azt, hogy most épp két magyar halt bele ebbe, és nem két tálib, nálunk úgy hívják, hogy szopó. Náluk úgy, hogy igazság.

Egyszer láttam egy felvételt arról, hogyan halad egy amerikai katonai autó egy arab város főútján, és hogyan túr le az útról mindenkit. Ha engem egyszer úgy letúrna az útról egy idegen autó a saját országomban, valószínűleg az életemet feltenném arra, hogy minél többel kivégezzek azok közül, aki benne ültek.

Ennyit arról, hogy hősi halottunk van.

Még valami. Ne telefonálj a moziban. SMS-t se írj. Köszönöm.

 

 
 

Mamzi
2010. 09. 07.
23:46:22

Na, már megint egy bejegyzés, ami a baszásról szól.
Mage
2010. 09. 07.
23:52:40

Ezt miből gondolod? Neked már a békáról is az jut eszedbe.
daesu
2010. 09. 07.
23:59:47

a trailerek alatt még szabad smst írni? azokat ma már úgyis mindenki a neten nézi.
Mage
2010. 09. 08.
00:05:19

Én nem a neten nézem, mert fél éve nincs 64 bites flash plugin linuxra.

Amúgy akkor még szabad. Csak nagyon vigyázni kell, mert például a Thropic Thundernél csak a második trailernél jöttem rá, hogy az már a film. És ha közben sms-eztem volna, máris hajlíthattam volna U alakba a fúvócsövet, hogy nyakon lőjem vele magam.
Mamzi
2010. 09. 08.
00:19:21

Mage: Ne add itt az ártatlant: "Oyan teendőkre gondolok, amelyeket hátráltat az öldöklésre fordított idő és energia."

Szerencsére újraolvastam. Á, hogy nem örökítésre. Akkor sztornó.
ddd
2010. 09. 08.
00:19:51

:D hát ez nagyonjo volt.köszönöm!
mr.
2010. 09. 08.
00:38:43

hogy mit keresünk ott? ez elég egyszerű. nekünk magyaroknak a történelem során mindig is volt egy olyan ősellenségünk, mellyel soha egyetlen más országnak sem kellett történelme teljes folyamán számolni. nem feltétlenül kell elővenni a történelemkönyveket ezen ellenség meghatározásához, elegendő az utolsó 10-20 év híreibe vagy a napi sajtóba belenézni, hogy felfedezzük őket. ez az ellen a magyarok, és azok éppen aktuális vezetői.
mindig is értettünk hozzá, hogy miként lehet szomszédjainkat magunkra haragítani, rendszeresen mérnöki precizitással választottuk ki háborúk, harcok során a vesztes oldalt, és a mai napig is élen járunk a gazdasági és politikai önpusztítás művészetében.
nem lepődnék meg, ha pár év után etimológusok, régészek, nyelvészek (és természetesen brit tudósok) megállapítanák, hogy a "magyarok nyilaitól ments meg uram minket" nem berengár, itáliai király legyőzött embereitől, hanem a kárpát-medencébe már korábban letelepedett magyaroktól származó mondás.

nagy-nagy szerencsénkre (talán pont az emlegetett úr szánt meg minket), akadt egy lehetőség, hogy belépjünk egy kissé zihált bandába, ami felajánlotta nekünk, hogy megvéd minket ősellenségünktől, önmagunktól és az éppen aktuális vezetőink hülyeségeitől. ezt a bandát hívják röviden natonak. attól kezdve, hogy bandatagok lettünk, politikusaink nyugodtan hergelhetik mindenféle hülye nyilatkozataikkal szomszédjainkat, nyíltan, következmények nélkül ócsárolhatnak másfél milliós létszámú katonasággal rendelkező nagyhatalmat, és még a teljes hazai hadsereget is felszámolhatják mondván, hogy a banda majd megvéd. és tényleg megvéd.
persze mindennek ára van. a védelemnek is. szergej is kér védelmi pénzt a sarki presszótól. miért pont a banda ne? ráadásul nem is kér érte túl sokat.
pénzt, ami a legtisztább dolog lenne, ugye nem tudunk adni, mert üres a padlás. helyette adhatnánk pár kopár -semmire sem használható- dombot radarállomásnak, ha nem lennének (valós környezeti problémáknál álcaruhákban profin megbúvó) harci környezetvédőink meg töketlen köztársasági elnökünk.
nem nagyon marad más mint névleg, egy annyira jelképes létszámú "csapattal", amely kevesebb főből áll, mint egy tálib ak-47 es tárában lévő skúlók száma, kifejezzük erkölcsi támogatásunkat azon országok felé, akik valódi pénzzel és valódi katonákkal működtetik a bandát.
ráadásul még sikerült előző kormányainknak azt is kilobbizni, hogy egy most is folyó háború közepébe nem harcoló alakulatot küldünk, hanem "újjáépítő" csapatot. amire most akkora szükség van odaát, mint mókusnak az erdőtűzre, és kb. annyira elegáns, mint ha egy svingerpartyba hús-vér nő helyett egy felfújható gumibabával érkeznél.
szóval azért megy oda tőlünk pár bolond (gyatra felszereléssel és viszonylag jelképes fizetéssel, önként!), hogy nyugodtabban aludhassunk, tudván a banda megvéd az éppen aktuális vezetőink hülyeségeinek következményeitől. persze nem minden hülyeségüktől, de talán attól igen, hogy ne kelljen mínusz tíz fokban a szlovák lövészárokkal szemben a földön hasalnod. nekem ennyit megér, hogy ott vagyunk.
Mage
2010. 09. 08.
01:19:07

Ez is egy nagyon szép megközelítés, és az benne az extra jó, hogy tökéletesen elfér az enyém mellett.

És nem mi vagyunk az egyetlen nép, amelyik harcászatilag így érez magával szemben (más kérdés, hogy őket nem utálja mindenki.)

Fel kell menni a google-ba, és beírni a keresőbe:

french military victories

És nyomni egy "jó napom van" gombot. Fontos, hogy azt.

A következő oldal magáért beszél. Van rajta egy link, ott jön be a tuti.

(Akkor értél oda, ha ezt látod az elején: "***Please note that the Web designer is not American and blaming the Web designer for America's history is illogical.")
Mamzi
2010. 09. 08.
01:24:17

Nekem erre ezt dobta ki:
Your search - french military victories - did not match any documents.
mr.
2010. 09. 08.
01:28:22

ez tényleg lol!
mr.
2010. 09. 08.
01:30:42

már mint a google. az, hogy Mamzi nem tud két buttonra megfelelő sorrendben rákattintani, az már kevésbé az. már kezdem érteni, hogy miért nem nyerte meg idén a komplex kategóriát.
Mage
2010. 09. 08.
02:50:22

Mamzi, olvasd el jól azt az oldalt, amit találtál.

Ha kell, többször is.
Mage
2010. 09. 08.
02:53:12

mr.: Volt egy hasonló, arab-barát találat, de már annyira levették, hogy az emlék-oldal is csak cache-ben él:

link
mr.
2010. 09. 08.
04:59:44

ez is jó! nem csodálom, hogy amióta megvette az amerikai kormány a google-t (vagy fordítva?), azóta leszedik ezeket.
mr.
2010. 09. 08.
05:05:40

valyon hányas szintű mesterprogramozónak kell lenni ahhoz, hogy jogod legyen kirakni ilyen "i'am feeling lucky" linket?
Mage
2010. 09. 08.
05:21:40

Az "i'am feeling lucky" azt jelenti, hogy a legelső találatot jeleníti meg a google, a találati oldal kihagyásával.

Onnantól elvileg google ranking. Én is elég régóta bejövök a "mage" szóra lukcy dayeken.
zoltán
2010. 09. 08.
11:20:57

Sajnos nem vettem a fáradságot, hogy konkrét forrásmegjelöléssel éljek, de a téma mintha már említtetett volna korábban ugyancsak a szerző billentyűzetéből.

Megértem ugyan, de a mozis dolgot én még mindig kiválthatónak érzem (érezném,ha lenne pénzem) egy házimozi rndsz-rel v fejhallgatós nagy TV-s megoldással, és akkor nincs az a kívülálló, aki megzavarjon.
Navigare necesse est, azaz inkább autózni, hiszen aki vhova hatékonyan akar eljutni A-ból B-be, ott érdemlegesen tenni is vmit, majd visszajutni A-ba, az nem tömegközl.eszk-t választ, m azzal a fenti folyamat napokba telne. Én nem akarok katona lenni, inkább lennék pék, mégis hiába indulok neki a legmélyebb shaolin szerzetes szintű békével az útnak, az út végére gondolatban biztosan több, mint 5 embernek lenne piros pont a homlokán - és nem azért, m indiai.

mr-rel tökéletesen egyetértek, ha már belépünk egy gittegyletbe, annak viselnünk kell a következményeit, amelyeket az aláírt szerződés vagy tartalmazott vagy előrevetített. Ez vonatkozik a NATOra uúgy, mint az EUra a maga eurojával együtt.
Mondom mindezeket amellett, h nem vagyok híve a háborúknak, és a varietas delectat jegyében az unalmas egység helyett szebb a változatosság.
mr.
2010. 09. 08.
13:06:41

Mage: az i'am feeling lucky "hivatalos" működési magyarázatát ismerem, de annyi easter egg-et láttam már benne, hogy valahogy nehéz elhinnem.
(ez kb. olyan nálam, mint a kollégámnál az, hogy meg van róla győződve, a lottohúzás eredményét folyamatosan manipulálják.)
mr.
2010. 09. 08.
13:19:20

zoltán: tíz évig gyűjtögettem, hogy legyen egy "komolyabb" házimozim, részben pont ilyen problémák kiküszöbölésére. most van, és meg kellett állapítani, hogy tökéletesen soha nem lehet helyettesíteni vele egy mozit.
tény, hogy ritkábban járok moziba, de azért elmegyek. gyakran még akkor is, ha éppen hd minőségben otthon a film. a mozinak van egy olyan élménye és hangulata, amit nem tudsz kiváltani házimozival. talán a 20 méteres vászon miatt, amit semmilyen reális összegből összerakott házimozival nem helyettesíthetsz vagy a zörgő zacskó (ez pl. soha nem zavart, a mobil nagyon) hiánya miatt? nem tudom.
fülesben nem túl szerencsés nézni a filmet, mert az 5.1-es fejhallgatók még nagyon vackok (saját tapasztalat), sima fejhallgatónál meg pont azt a térélmény veszted el, amit a házimozi 5-9 irányba szétrakott hangfalai szolgáltatnának.
MA
2010. 09. 08.
14:21:00

Szerintem sem a NATO-ba, sem az eU-ba nem kellett volna belépnünk. Afganisztánban és Irakban csak NATO-kötelezettség miatt vagyunk jelen. (De azt sem értem, hogy mit keres Amerika, és a kiterjesztett hadserege, vagyis a NATO Irakban és Afganisztánban. Az még rendben van, hogy szeptember 11-et akarják megbosszulni, de éppen azért kapták a toronyba a repülőt, mert mindenki dolgába beavatkoztak. Erre újabb bevatkozással válaszoltak. Ezek semmiből nem tanulnak?)

Az EU csatlakozást más is ellenzi, nem csak én, konkrét, objektív érvek alapján. link

Az öldöklés-elmélet nagyon érdekes, lehet benne igazság. Talán evolúciós követelmény is mások elpusztítása, hogy a jobb maradjon életben.

A moziban (és más nyilvános helyeken) tényleg nem illik telefonálni, jó ötlet a fúvócső.
Redrum
2010. 09. 08.
16:15:20

A gyilkolás utáni vágy az emberekben az óta él, mióta, mint vízimajmok kijöttek a szárazföldre. Ha élni akarsz, akkor ölnöd kell, ha szaporodni, akkor is. Persze, alapvetően különbözik a férfi és a nő szaporodási stratégiája. A férfi eredendően adja a spermát és hozzá a megölt zsákmányt. Elkerülhetetlen, hogy legyenek áldozatok, hiszen az agresszivitás hátterében mindig megbúvik, a végezz a potenciális riválisoddal elve.
A gyilkolás, evolúciós szemszögből nézve, a szaporodási előnyt biztosító személyiségvonások, viselkedési módok, és ezek alapját képező neurobiológiai mechanizmusok több millió éves szelekció termékei. Minden ember- van, aki csak titkon, vagy csupán fantázia szinten-, de vágyik a bűnre. A bűn megértése, az ember megértése.
zoltán
2010. 09. 08.
16:41:09

mr., köszönöm a kimerítő ismeretterjesztést, gondoltam, h valahol itt gyökerezik a probléma, de fene a nagy hangzásba, ha úgysem élhetem bele magam, m vki mindig visszahoz a valóságba egy rosszkor beröhögéssel, szöszmötöléssel, stb. Mondjuk a 3D mozi biztosan nem helyettesíthető egyelőre otthon. Ez van.

MA, Az EUhoz csatlakozás egy nagy előnye lenne, ha végre bevezethetnénk az 'ajro't is, olvass csak bele a mai cikkekbe. Továbbá én nem bánom, ha egy s más direktívát normaként bevezetnek a csőcselék ízlésének és bevett rossz szokásainak normalizálására. Nem beszélve az EU pénzekből finanszírozott (kivételesen) jó célú projektekről, mint pl egyes közületek építése, felújítása, korszerűsítése, környezetvédelmi és infrastruktúrális beruházások, stb.

Öldöklési vágy kielégítésre meg legyen ott a virtuális valóság. Valóságba átültetését meggátolandó meg legyen majdnemteljesíthetetlenül nehéz fegyverviselési engedély az átlag user számára.
Mage
2010. 09. 08.
16:52:20

mr., van valami épeszű magyarázat arra, hogy miért nem kézzel sorsolják a lottót?

Ez a french military victories legalább hat éve működik, lehet, hogy hátszéllel. Nem is baj, a google ilyenek miatt szerethető.
zoltán
2010. 09. 08.
17:47:52

Mage, szerintem van épeszű magyarázat, amennyiben ép ésszel belátható, h a bizalmatlanság létező emberi alap tulajdonság, nem is beszélve a bunda gyanú perek elkerülését.
A gépeket mindenki objektíveknek hiszi.
Ezzel jár az összetettebb igerendszer: hiedelmek sora.
Mage
2010. 09. 08.
21:15:02

Redrum, a természetben nem jellemző, hogy a nőstényért vívott harc életre-halálra szóljon.

Az emberen kívül hirtelen nem is jut eszembe más. Csak a galamb. A béke állata.

Szóval ezen az evolúciós teórián még dolgozni kell.

A kannibalizmus annál inkább jelen van, méghozzá az utódok javára. A kis pókok első körben az anyukájukból falatoznak, bizonyos fajok esetén. A hímet párosodás közben felfaló nőstény imádkozósáska is a kicsinyeik boldogságára gondol közben.

A szaporodási harcba nem nagyon halnak bele az állatok.
MA
2010. 09. 08.
22:51:28

Zoltán, erre gondolsz? link

(Te az a Zoltán vagy, akire gondolok? link )

Mage: a lottósorsolás mindig a Luxorban dől el. Az utoljára kihúzott számtól függ. Ha páros, akkor kézi sorsolás van, ha páratlan, akkor gépi. A 6-os lottóban mindig kézi, a 7-es (skandináv) lottóban 1 kézi és 1 gépi sorsolás van. A Luxort és a Kenót géppel sorsolják.

"French military victories" témában:
Mamzi: én is úgy jártam, mint te. És nem csak én. (A "rendes" Google keresőben ez a 3. találat: link és az az első, amit te is találtál. Ugyanaz jön ki a "jó napom van" keresésre is.)
Mage: megtaláltam a te találatodat is, ez a "rendes" keresőben a 2. találat: link

A szaporodási harcba nem nagyon halnak bele az állatok? Az lehet, de a testvérek gyakran megeszik egymást. (Sőt, a hím oroszlán megeszi a nőstény más hímektől származó kölykeit, vagyis saját mostohagyerekeit, hogy az ő utódai maradjanak meg, ne a másik oroszláné.)

Az imádkozósáskán kívül más nőstény is megeszi a hímet: nem véletlenül hívják fekete özvegynek azt a pókfajt. link

A csikóhalaknál viszont a hím esik teherbe: link
Redrum
2010. 09. 08.
23:26:37

A gyilkolás utáni vágy attól még bennünk van.
A gyilkosságok kiváltó okát, többnyire vissza lehet vezetni a minél sikeresebb szaporodási tervhez-többnyire.
Mert azon érdemes elgondolkoznom, hogy mi az oka annak, hogy vannak egyedek-szerintem én is- aki úgy érzi, gondolja, hogy törvényen kívüliek lehetnek. Vagy a már említett, moziban, telefont használók iránti ölési kényszer mitől tör elő?
Tehát a bűn, bizonyos egyedek számára, bizonyos körülmények közt adaptív megoldás.

Ha nem lenne bűn, nem lenne szükség tízparancsolatra, erkölcsre, törvényekre.
A gyilkosságok nagyrészt szerelemféltésből, pozícióért, hatalomért, pénzért történnek, ami megint csak azért van, hogy a nő szempontjából minél sikeresebb legyen. Aztán a nő dönt arról, hogy kit enged magához, kivel akar szexet, és kivel akar szaporodni.
Attól, hogy egy egyednek megvannak a megfelelő nemi szervei, és hazatalál az erdőből, még nem feltétlen férfi. Az evolúció nem véletlenül találta ki a homo szexualitást. Mert ugye mi történik akkor, ha férfiakat engedünk össze? Vetélkedni kezdenek, versengenek, vezetőt választanak, verekednek, pláne, ha nőről van szó. Ilyen körülmények közt a homoszexualitás, csoporton belüli, agressziócsökkentő, szövetségképző jelenség. Ezért van az, hogy a sokadik fiú szülött nagy valószínűséggel homoszexuális lesz, mert akkor már nem ellenség, hanem szövetséges a nőért és a hatalomért vívott küzdelemben.

Persze a nőstényért vívott harc nem feltétlenül kell, hogy végzetes legyen. De harc van, sérülések vannak, és néha bele is halunk-egy kicsit.

A kannibalizmus szintén egy izgalmas dolog.
Például az elevenszülő, méhlepény nélküli cápa utódai az anya testén belül fejlődnek ki. A fejlődő cápagyerekek a meg nem termékenyített petékkel táplálkoznak, majd egymást is megeszik. Ezeknél a fajoknál csak nagyon kevés utód jön világra. Ilyen a nagy fehércápa, a dajkacápa, a tigriscápa és a cetcápák.
A megszületett, vagy tojásból kikelt kis cápa szerencsés, ha rokonai nincsenek jelen a világra jövetelekor, mert még a cápaanyák is elfogyaszthatják utódaikat.
zoltán
2010. 09. 09.
12:24:25

***spoiler***
MA, én nem az a zoltán vagyok, de attól még fizethetsz nekem nyugodtan.
Ami az eurot illeti, igen, ami a cikk végén áll, az a legelemibb hozadéka és egyben érv a bevezetés mellett.
***spoiler***
Mage
2010. 09. 09.
19:23:39

Zoltán: Van házimozim.

Soha nem pótolja a moziélményt. Amit csak ott érzel, és sehol máshol. Amit mr. próbált fejtegetni fent.

Elsősorban nem a húsz méteres vászon hiányzik.

Arról van szó, hogy a mozi társasági esemény.

Azért mész moziba, hogy ne egyedül nézd a filmet (és ne is kettesben azzal, akivel egész nap össze vagy zárva). Hanem a tiédhez hasonló érdeklődésű felebarátaiddal fogadd be a művet.

Mert az ember társas lény.

Moziba járni közösségi élmény, egyfajta összekapcsolódás egy-másfél-két óra hosszára. Az adja a varázsát, hogy vannak ott rajtad kívül mások.

Nekem is nagyon fontos, hogy ott legyenek.

Csak ne üljön egyik se elém, mellém vagy mögém, ne beszéljen, ne mozogjon és ne telefonáljon, mert jön az enyhe, szúró érzés a nyaki ütőérnél.
zoltán
2010. 09. 14.
12:57:18

Igen, épp ez az.
Hogy elkerüljem a fogyatékkal élőkkel való példálózást, inkább azt írom, hogy a nézőközönségnek kirakati próbabábukból kell állniuk, mert ők tudják maradéktalanul teljesíteni a teljes nyugalomban egy helyben maradást uszkve 2 órán keresztül, ugyanakkor elég humanoidok ahhoz, ha szétnézel egy-egy unalmasabb pillanatban, akkor közönség-hatást nyújtsanak. A trailerek alatt még tetszőleges pózba is állíthatod őket: egy-egy meghitten v pajkosan összebújó párocska, egy csintalan kisgyermek, amint az előtte ülő korosodó úriember parókáját emeli le épp, stb. Mindezt síri csendben.
Mage
2010. 09. 14.
16:13:36

Mage
2010. 09. 19.
19:37:05

mr.
2010. 09. 19.
20:35:16

biztos sokszor nézték végig a predatort.

=> Regisztrálni jó <=