stars :: 2011. február 10., csütörtök, 04:01:56 :: 19 komment
dialogue science

- Szeretnék kérdezni tőled valamit.
- Igen?
- A Holdat mi takarja el?
- A felhő.
- Nem. Ez tegnapelőtt volt.
- Akkor a templom.
- Nem. Segíts már.
- Egy hülye turista.
- Valamelyik bolygó takarta el. Szerinted melyik lehetett?
- A Jupiter.
- Biztos?
- Persze. Az apró Jupiter meglehetősen gyakran kerül a Föld és a Hold közé, csak többnyire észrevétlen marad. Amúgy mennyit takart ki belőle?
- Úgy a felét.
- Akkor inkább az első három bolygó egyike lehetett.
- Melyik?
- Gyanítom, a Föld. Ezt nevezzük holdfogyatkozásnak. Valószínűleg nem teljes holdfogyatkozás volt. Részleges hold- és napfogyatkozás gyakrabban van, mint teljes, ezért ezeket nem mondja be a tévé, és nem utazik ide 5000 japán. Én már láttam vagy két részleges napfogyatkozást. Odanéztem, és pont fogyatkozott a Nap. Egy percre felálltam a teraszra, mert este volt, aztán mennem kellett vissza kapálni. Látod, ennyire nincs kiemelt csillagászati jelentősége a részleges fogyatkozásnak.
- Igazából azt szerettem volna kérdezni, hogy van-e értelme távcsövet venni. Látni vele valami érdekeset az égen a városból?
- A városból? Hogyne.  Az égbolt leglátványosabb jelenségei tökéletesen megfigyelhetőek városból, egészen olcsó távcsővel, sőt, akár szabad szemmel is.
- Mik azok?
- Az amerikai űrsikló-robbanások.
- A kisfiam egészen odavan a bolygókért. Azért szeretnék távcsövet venni.
- Tényleg, vannak fent égitestek is. Komolyan érdeklődik?
- Igen, van ilyen bolygós képernyővédőnk, és mindig szól nekem, hogy: "anya, nézd!". Egyszerűen imádja őket.
- A bolygók, csillagok és galaxisok fő közös vonása, hogy ezerszer jobban megfigyelhetőek a képernyővédőn, mint az égen. Legalábbis földi távcsővel. Az viszont tény, hogy vidéken jobb a helyzet. Egyrészt sokkal tisztább az ég, másrészt ott a képernyővédő hátrányból indul, mert nem mindig van áram.
- Szóval vidékre kell menni?
- Néhány évvel ezelőtt Kapolcson jöttem rá, hogy a Tejút nem csak a Székely himnuszban létezik. És nem is a Nestlé gyártja. A Tejút nem kopott el olyan gyorsan, mint a szocializmus. Nem is olyan, mint a hó meg a szánkózás, hiszen ezeket csak a szüleink meséiből ismerjük, mert régen bezzeg mennyi hó esett. A Tejút nem halt ki a fecskefarkú pillangóval együtt. A Tejút, bizony, ott nyújtózkodik még mindig. Le kell utazni, hogy lásd. Vidéken ötvenszer annyi csillagot láthatsz az égen. Vegyél nyugodtan távcsövet, majd lementek. Csak ne plázában vedd, mert ott távcsövet nem árulnak. Igen, az ázsia center is plázának számít ilyen szempontból. Távcsövet a távcsőboltban veszünk. És csillagász távcsőből kétféle van.
- Igen?
- Van a tükrös, amivel inkább csillagokat érdemes nézni. Azt tudnod kell, hogy sok ember azt hiszi, hogy vesz egy távcsövet, és majd jól megnézi vele a csillagokat. A Napon és a Vegán kívül az összes csillag pontosan ugyanakkora a legjobb távcsőben, mint szabad szemmel: kiterjedés nélküli, fehér pont. Ha nagyobbnak látod, az azért van, mert rossz a szemed. Viszont a Föld forgása miatt az erős a távcsőben egy-egy csillag néhány pillanat alatt kimászik a látótérből. Ez azért elég izgalmas tud lenni. Áramlik az adrenalin. Főleg, ha az ember apja már alapból full ideges, mert leejtette a legdrágább objektívet a sötét mezőn a méteres fűbe. De valami megmagyarázhatatlan okból úgy emlékszik, hogy te ejtetted le. És amíg együtt kutattatok utána a fűben, te hagytad a fél órán át keresett, szabad szemmel láthatatlan csillagot kimászni a távcsőből.
- Akkor ilyet vegyek?
- Tükrös távcsővel fejjel lefelé látsz mindent. De némi gyakorlással képzeletben meg tudod majd fordítani a csillagokat. Úgy jó lesz.
- És a Holdat lehet nézni?
- Persze, lehet. Csak nem ilyenkor, hanem amikor keskeny. Most nem látsz semmi érdekeset rajta. Meg utána se látsz semmit egy ideig, ha távcsővel belenézel. A keskeny Holdon viszont akár szabad szemmel is látod a krátereket. Ha jó a szemed. Minél erősebb távcsővel nézed, annál nagyobbak lesznek a kráterek. Persze, ennek is ára van: a nagyítás miatt egyre kevesebb krátert látsz egyszerre. De a többit úgyis el tudod képzelni, hiszen nagy, kerek, egyforma gödrökről van szó. Visszatérve a csillagokra, tükrös távcsövet azért vesz az ember, mert vannak kettős csillagok. Na, azok olyanok, hogy szabad szemmel egynek látod, aztán belenézel a távcsőbe, és kiderül, hogy hoppá, az ott nem is egy csillag, hanem kettő. Roppant hasznos tudás ez. Például, ha galaxisközi utazásra indulsz, érdemes odanézni előtte, nehogy titokban kettős csillagra vigyenek, te meg rossz helyre foglalj szállást. Kettős csillagnál a téves foglalásra 50% esélyed van, de léteznek hármas csillagok is, ahol 67%-ra nő az esély, hogy megszívod, ha nem figyelsz eléggé. Tiszta kaszinó. Aztán vannak ál kettős csillagok is. Amelyek nagyon messze vannak egymástól, viszont majdnem ugyanabban az irányban, ezért egymás mellettinek tűnnek. A Göncöl szekér két csillaga ilyen. Ma már messzire másztak egymástól, a vak is látja, hogy az két csillag, de régen közel voltak, és Spártában az lett katona, aki megmondta, hogy a Göncöl szekér melyik csillaga kettős. A többi ment a levesbe. Nem is volt akkoriban ennyi szemüveges ember.
- És a bolygók? Azokat szereti a kisfiam igazán.
- Azokat inkább lencsés távcsővel érdemes nézni. Szerintem is jobbak a bolygók. Például a Jupiter tele van holdakkal, bár azok meg pontosan úgy néznek ki távcsővel, ahogyan a csillagok szabad szemmel. Viszont a Szaturnusz gyűrűje életre szóló élmény. Igaz, mostanában nem sok látszik belőle. Egészen befordult. Egy vékony csíkba depizte össze magát. De csak a Földről nézve tűnik így. Ti meg úgyis szerettek utazgatni.
- Akkor milyet vegyek?
- Mindkettő jó választás egy fiatal fiú számára. A távcső együtt nő fel a gyerekkel. Egész pontosan arról a jelenségről beszélek, hogy ugye a csillagász távcső mindig állványon áll. Ahogy a gyerek nő, ahogy egyre magasabb lesz, egyre feljebb emeli majd a szeméhez a távcső belenézős végét. A távcső másik vége emiatt értelemszerűen egyre lejjebb ereszkedik. Így a gyerek 12 éves korára már nem a csillagokat bámulja vele esténként, hanem a meztelen nőket a környező ablakokban.
- Hát erre tényleg kíváncsi voltam.
- Nekünk tükrös távcsövünk volt, úgyhogy akkoriban a meztelen nőket mindig fejjel lefelé láttam. Nem tudom, hogyan hatott ez a szexuális fejlődésemre. Hogy hatott-e egyáltalán. Talán ezért imádom a vámpír nőt. De ha te normális gyereket szeretnél, akkor mész biztosra, ha a fiadnak lencséset veszel. Az nem fordítja meg a képet. Amúgy a csillagokhoz, bolygókhoz és távoli galaxisokhoz hasonlóan a meztelen nők is jobban látszanak a képernyővédőn. Lehet, hogy inkább számítógépet kéne venned, már ha jót akarsz a gyereknek, és ha tényleg neki veszed, és nem magadnak.
- Na szia.

 
 

MA
2011. 02. 10.
19:47:23

Tipikus Mage-féle bejegyzés. Komolyan kérdeznek, te még komolyabban válaszolsz, de valahogy mégsem arra, amit kérdeznek, ezért nem mindent lehet komolyan venni (szereted félrevinni a beszlgetéseket*), de elég sokat tudsz a csillagászatról, a tükrös és lencsés távcsövekről.

*Pl. "egy-egy csillag néhány pillanat alatt kimászik a látótérből. Ez azért elég izgalmas tud lenni. Áramlik az adrenalin. Főleg, ha az ember apja már alapból full ideges, mert leejtette a legdrágább objektívet a sötét mezőn a méteres fűbe. De valami megmagyarázhatatlan okból úgy emlékszik, hogy te ejtetted le. És amíg együtt kutattatok utána a fűben, te hagytad a fél órán át keresett, szabad szemmel láthatatlan csillagot kimászni a távcsőből." Elvitted a témát a csillagászatról. Még ilyenek:

"hoppá, az ott nem is egy csillag, hanem kettő. Roppant hasznos tudás ez. Például, ha galaxisközi utazásra indulsz," Ebben gúnyt érzek.

"A távcső együtt nő fel a gyerekkel. Egész pontosan arról a jelenségről beszélek, hogy ugye a csillagász távcső mindig állványon áll. Ahogy a gyerek nő, ahogy egyre magasabb lesz, egyre feljebb emeli majd a szeméhez a távcső belenézős végét. A távcső másik vége emiatt értelemszerűen egyre lejjebb ereszkedik. Így a gyerek 12 éves korára már nem a csillagokat bámulja vele esténként, hanem a meztelen nőket a környező ablakokban."

(Biztos van még ilyen.) Valahogy az az érzésem, hogy nem veszed komolyan a másik embert. De talán ettől lesz olyan érdekes a blog, mint mindig.
Mage
2011. 02. 10.
22:48:29

András, nagyon szigorú vagy.

Nem mindenki olyan válogatós, mint én. Sok ember annak is örülne, ha az ikercsillag másik felén kapna szállást, mert mindegy neki, csak szeret össze-visszautazgatni cél nélkül a világban. Őket is meg lehet érteni. Bár nem könnyű.

Nekem ez nem megy. Nyaralni se szoktam. Nehezen szánom rá magam az indulásra, és ha sikerül, akkor az intéznivalók lebegnek a szemem előtt. Lehet, hogy az öt szűz bolygómból adódó munkamánia miatt van így.
Jerry1022
2011. 02. 10.
23:45:58

MA: Ez ilyen. A világ nem fehér és fekete. Ezt hívják kitérő válasznak. Amúgy se lenne jó ha minig csak kérdez-feleleken alapulna egy beszélgetés alany-állítmány szerkezetben, kijelentő mondantonként. Gondolkozz el rajta.

Mage: Még. Ilyet. Még.

Egyébként a mérleg szűz aszcendensel még csak-csak. De az ikrekkel ami nekem is van, na az borzalom. Minden érdekel, de csak egy kicsit, és hamar megunom.
Mage
2011. 02. 11.
05:39:18

Jerry: két ilyen levegő jeggyel nincs más lehetőséged, mint hogy a nemesgáz állapotra törekszel.

Igazán szép feladat.
Jerry1022
2011. 02. 11.
07:26:13

Feszültség hatására világítsak vagy ne közösködjek senkivel a tulajdonomon? Vagy mire gondolsz?
message
2011. 02. 11.
07:35:02

Mage: Halak Bika ascendenssel, az milyen? Mire törekedjen?
Mage
2011. 02. 11.
07:42:33

Jerry: a törekvésnek az a lényege, hogy még nem érted el. A halogének nagyon törekszenek arra az állapotra.

Közülük a kedvencem a jód. A jód gyönyörű lila köd formát képes magára ölteni, hogy aztán csillogó kristályokká alakuljon vissza.

Mérleg-ikrek jegyűként ez biztos menni fog.
Mage
2011. 02. 11.
07:46:29

message: Halak-Bika: Törekedjen arra, hogy egyik belvárosi étteremben se süssék meg kétfogásos varcsorának.
MA
2011. 02. 11.
11:25:33

Mage: én sem mindig tudok mit kezdeni a szabadidőmmel. De mérleg jegyűként megpróbálom kreatívan eltölteni és legtöbbször sikerül. Legtöbbször én is céllal megyek valahova, de szeretek pihenni is. (Célokról jutott eszembe: az élet értelme az, hogy mindig legyen valamilyen célunk. Egyetértesz?)

Jerry: az én beszélgetéseimben is mind az 5 mondatfajta előfordul, de ha valaki kérdez, akkor válaszolok. Mage válaszai egyébként nem igazi kitérő válaszok, mert az is bennük van, amire a kérdező rákérdezett, de az igazi kitérő válasz tényleg tisztességtelen, mert nincs meg benne a szükséges információ. Egyébként Mage stílusa annyira érdekes, hogy tőle még a valódi kitérő válasz sem zavar, feltéve, hogy nem én kérdeztem. De neked még a kijelentéseid is irritálók, főleg akkor, ha rólam szólnak.

Mérleg és ikrek? Érdekes. Én mérleg vagyok mérleg aszcendenssel. Ha nemesgázzá akarsz válni, "kedves" Jerry, akkor első lépésben párologj el! Nagyon örülnék neki.

Mage: a jód nekem is az egyik kedvencem. Jerrynek a lila köd már megy. Csak a csillogó kristály hiányzik még. A Halak-Bika javaslatodon jót nevettem.

Mérleg-mérlegnek mit ajánlasz?
MA
2011. 02. 11.
11:29:18

Arra gondoltam "kedves" Jerry, hogy ha már ennyire szeretnélfelbosszantani, akkor én is bosszantalak téged egy kicsit, és végigkommentálom az idei blogbejegyzéseidet. Aztán kiderült, hogy idén még egy sort sem írtál a blogodba, csak másokéba rondítasz bele. Végleg abbahagytad a blogírást? Nekem novembertől újra van saját blogom.
Jerry1022
2011. 02. 11.
13:24:41

A blogjaim jobban zakatolnak mint valaha, köszönöm érdeklődésed. A felbosszantásomra tett kisérleteid inkább aranyosak mintsem bosszantóak, gyakorold még a műfajt.

Jerry1022
2011. 02. 11.
13:28:42

Mage, ezt nevezik szaknyelven... ööö... szublimációnak? Ha találnak olyan ásványt ami mondjuk kék szinnel játsza ezt, akkor benne vagyok. A lilát nem szeretem. Habár a buddhizmusban az van mindenki egy; minden egy, szóval akkor én most kék jód leszek. Ha nincs olyan akkok csak jód és megszabadulok a ragaszkodó éntől.
Mage
2011. 02. 11.
18:41:56

Jerry: igen, de a párolgással ellentétben a szublimáció mindkét irányt jelenti. Azt is, amikor a gőzből lesz kristály.

A jód előbb-utóbb visszatér. Nem igazán akar elszállni a Nirvanába. Vagy nagyon kezdő.

Balázs
2011. 02. 12.
14:17:36

A csillagászatot mindig olyan műkedvelésnek tartottam, ami nagyon drága, nagyon hideg és a sikerélményt tökéletesen helyettesítheti ez a link: link

De bizonyos értelemben az ember horgászni sem halért megy. Miközben a posztot olvastam, nem tudtam elszakadni a Lazacfogás Jemenben c. könyvvel való párhuzamtól.

Összeteszem a kezem, hogy nekem a szakmám a második legjobban kedvelt hobbim.

/OFF Erről jut eszembe Mage, nincs valami másik olyan zenei összeállításod, mint a Synthetic Sanity? Már kb. mindenki ezt hallgatja egész nap a munkahelyen. Döbbenetesen segít összpontosítani mikroszkópozás közben. /ON
Mage
2011. 02. 13.
06:30:21

Jól esik hallani, hogy jól esik hallani.

link

És 2-3 hónap múlva lesz új mix.
adamsky
2011. 02. 13.
12:56:00

Jó reggelt!
Totál off: Mage, ha eléd írnám, hogy [Babylon], te lennél az 10 évvel ezelőtt?
Balázs
2011. 02. 13.
13:19:09

Köszönöm!
Mage
2011. 02. 13.
17:46:24

Igen. De szép idők voltak.
adamsky
2011. 02. 14.
10:30:09

Ja, azok.
Örömmel látom, hogy azóta jelentős tartalom nőtt az arc mögé. (Emotikonok híján érted, ahogy akarod.)

=> Regisztrálni jó <=