inner peace :: 2011. július 02., szombat, 01:18:13 :: 34 komment
social

Tíz emberből kilenc a lelke mélyén szeretne milliomos lenni. Azon gondolkodni, mire költse a milliókat, melyik tenger partján szürcsölje a koktélt, kiket vigyen fel a yachtjára, és közülük kiket lökjön a cápák közé.

Vagy csak egyszerűen soha többé ne kelljen dolgoznia.

A maradék tíz százalék vagy tényleg nem akar milliomos lenni, vagy már milliomos.

Őket most hagyjuk szépen békén.

Tehát kilencven százalék milliomos akar, vagy akart lenni. Sokuk letagadja, néhányuk nem, de körülbelül ennyi az arány.

Vagyis az embertársaink kilencven százalékának az élete egzisztenciális értelemben, a vágyaihoz képest totális kudarc.

Mindez azért érdekes, mert a fentiek alapján csupa olyan tanácsot kellene hallanod az életben: "Szívesen beleszólnék abba, hogyan tanulj, mit tanulj, hogyan dolgozz, de nem tehetem, mert a magam életében totális kudarcot vallottam". Értsd: "Nem lettem az, ami igazán szerettem volna lenni (milliomos). Tehát ahogy én csinálom, az tuti nem jó, így nem adhatok tanácsot sem neked, legfeljebb annyit, hogy ne úgy csináld, ahogy én."

Valami egészen megmagyarázhatatlan okból mégsem ezt hallgatod. Hanem azt, hogy "csináld így, csináld úgy, nagyon szomorú vagyok, hogy nem hallgatsz rám, hogy képzeled, hogy te akarod eldönteni", és így tovább.

Ne hallgass rájuk.

Sőt, gondold végig, hogy milyen ember lehet, aki olyan tanácsot ad neked, ami egész biztosan és bizonyítottan rossz.

Számos egyéb kiváló döntés mellett életem legjobb döntései között szerepel, hogy nem vettem fel deviza alapú lakáshitelt negyven évre, és az egyetemi baromkodás helyett elmentem dolgozni a magam uraként.

Hadd ne meséljem el, milyen tiltakozást és bánatot váltott ki a környezetemben ez a két választás. És vajon, ki tiltakozott legfőképp?

Próbáld egyszer átérezni annak az abszurditását, hogy az az ember meri állítani magáról, hogy jót akar neked, aki tevőlegesen részt vett abban, hogy erre a világra megszüless.

Na ugye.

Szóval csak bátran. Tízből kilencnél csak jobb lehetsz.

 
 

mr.
2011. 07. 02.
04:39:27

ez most olyan anyuci (vagy apuci) kapott egy nagy pofont post?

amúgy teljesen igazad van a tanácsosztogatással. én például soha életemben nem mertem tanácsot adni senkinek, még akkor sem, ha megkérdeztek. egyszerűen félek. félek attól, hogy megfogadja és nem jön be neki. és ekkor az sem vigasztalna, hogy nekem netán működött volna korábban amit javasoltam, mert semmi nem garantálja, hogy ha egy megfogadott tanács az egyik helyzetben működik, egy másikban is fog.

én azt vettem észre, hogy azok az emberek akiktől lehet/érdemes tanulni, általában nem azok az emberek, akik osztogatják a "jó" tanácsokat.

ez a milliomos akarok lenni dolog érdekes. engem például soha nem vonzott, ellenben számtalan egyéb, sokkal reménytelenebb (sok pénzzel nem elérhető) dolog igen. azonban - saját tapasztalatból - tudok egy jó módszert arra, hogy valaki könnyen lemondjon ezen vágyáról: össze kell ismerkedni és hosszabb-rövidebb ideig együtt kell lenni milliomosokkal. ha elég figyelmes az ember, hamar észreveszi igazságtartalmát annak a közhelynek, hogy a pénz nem boldogít.
Mage
2011. 07. 02.
13:19:15

"a pénz nem boldogít"

Na de a kamat.
Redrum
2011. 07. 02.
14:44:54

Látom, a mag, amit elvetettem, termékeny talajra hullott.
mr.
2011. 07. 02.
19:08:58

Mage: :D
tudod és soha nem akartam gazdag lenni, csak egy olyan pénztálcát szeretnék, amiben mindig pontosan annyi pénz van, amennyit éppen fizetnem kell.

Redrum: csak nem te is tanácsokat osztogatsz?
Redrum
2011. 07. 03.
03:10:44

mr.: Nem.

Tanácsokat sokan szeretnének kérni tőlem, de csak keveseknek adok.
A többieknek parancsokat osztok, és ők szépen végrehajtják. Ez van.
Jerry1022
2011. 07. 03.
12:38:05

lumma
2011. 07. 03.
18:28:01

Vagyis Louis Vuitton-t venni nem lúzerség, de lakáshitelt fizetni igen?
rant
2011. 07. 03.
18:28:13

ez ötös
Mage
2011. 07. 04.
01:13:27

lumma: ki vett Louis Vuittont?
lumma
2011. 07. 05.
10:47:16

Mage: leginkább embereknek látszó lények. De valójában csak apró fogaskerekek, amiket csak a sznobizmus tart működésben.

próbáld a lényeget és nem formát, jót tesz
Mage
2011. 07. 05.
12:48:17

És mi a lényeg?
Redrum
2011. 07. 05.
13:39:57

lumma: szobrászként végeztem, hidd el, számít az a forma.
Jerry1022
2011. 07. 05.
18:39:36

Igen, Szív Szútra.
"...A forma üresség, az üresség valójában forma. Az üresség nem különbözik a formától, a forma nem különbözik az ürességtől. Ami forma, az egyben üresség, ami üresség, az egyben forma..."

vagy

"Csing-jüan mondta:
– Harminc éven át tanulmányoztam a zent. Eleinte a hegyek hegyek voltak, a vizek vizek. Ahogy jobban elmélyültem, a hegyek megszűntek hegyek, a vizek megszűntek vizek lenni. De most, hogy a végére jutottam, a hegyek újra hegyek, a vizek újra vizek."

Örökkévalóságig lehetne még sorolni, lumma.
Balázs
2011. 07. 05.
19:05:40

Na igen.

Engem is küldtek egyetemre, de a hét évből haton keresztül meg voltam róla győződve, hogy sorsfordító hiba volt menni. Ma is minden bizonnyal ezt gondolnám, ha nem lenne nyilvánvaló, hogy olyan szerelmet nem lehet venni, amilyenre a feleségem képében az utolsó évben találtam.

Valószínűleg ezt elismertem volna a hibámat, és otthagytam volna az egészet az első vizsgaidőszakban, ha nincs mindenki a "tanácsadóim" közül meggyőződve ugyanerről.

Ki tudja, hány betegre mosolyogtam édesapám véleménye miatt, miszerint az orvosok pénzéhes, erkölcstelen gyilkosok.

Jobban megnéztem, ő hogyan él. Ezután a milliomosság valahogyan adta magát.

Később észrevettem, hogy elcseszett életem mélypontján, 5000 eurós fizetésem mellett senkinek nem jutott eszébe támogatnia - erkölcsileg vagy szellemileg. Ellenben rájöttem, hogy ha érezhetően pénzed van, körülötted mindenkinek elvárásai lesznek. Egyszer jössz haza, de fizesd te az éttermi számlát. Jövőre is. Menj érte te autóval. Ő csak csörget, mert épp elfogyott a pénze. A jelenlegi 130.000 forintos fizetésem (500 euró) és három gyerek mellett mindezekre már nincs keret, és most ismét kapom a tanácsokat: hogy elkúrtam.

Életem legjobb döntése volt nem szólni senkinek a külföldi munkánk alatt keresett +40 milliónkról. Legalább tudom, kik vesznek körül.
Mage
2011. 07. 05.
19:41:13

Balázs: az orvos, a nyelvtanár és még egy-két szakma kivétel. Az ember nem akar olyan sebész kése alá feküdni, akinek nincs diplomája, ez nyilvánvaló.

(Egyébként is, a férfi vagy orvos, vagy kapitány, vagy programozó.)

Ha autód lesz, mindenki taxinak néz. Ezt úgy tudod a legkönnyebben kivédeni, hogy összeveszel velük.

Nem szeretnék tanácsot adni, de nálam a második megcsörgetős hívásnál repül az illető. Feltéve, hogy elmúlt 18.
mr.
2011. 07. 05.
20:09:43

Mage: a szakácsot kifelejtetted a felsorolásból. hiszen létezik ilyen szakma a teaor szerint, valakinek csinálnia kell, ugyanakkor a "női szakács" kifejezés, mint tudjuk, önellentmondás.

Redrum: te most akkor szobrász vagy? vagy azóta rájöttél, hogy még sem számít a forma?
Redrum
2011. 07. 05.
20:34:29


mr.: ha épp nem a szobrászatból származik a bevételem, akkor szerinted megszűnik a formaérzékem is? Elárulom neked, nem.

A férfiakról való felsorolást pedig még kiegészíteném azzal, hogy bizonyos IQ, és magasság felett számítanak annak.
Balázs
2011. 07. 05.
21:53:19

Mage: szerintem a jelenlegi irányt tekintve Bulgária felé tartunk. Ott az egyik ismerősöm frissdiplomásként egy kistérségi kórház orvosigazgatója és egyben egyetlen orvosa: úgy műt vakbelet, hogy az asszisztens tartja a könyvet, ő meg annak alapján vág. A szüléseknél hasonló a szitu.

Ha követném a tanácsaidat, gyorsan lerostálhatnám az ismerőseim többségét. Beleértve a felmenőimet.

A taxizás nálam a legrosszabb. Én soha nem tudtam igazán leküzdeni a félelmemet a vezetéstől. Gondolj bele, mennyi őrült van. A szembejövő kezében van az életed. Szerintem ez sokkoló.
Balázs
2011. 07. 05.
21:54:01

Redrum: mi az a bizonyos magasság, ami meghozza a férfiasságot?
Mage
2011. 07. 05.
22:05:26

Nem is "a szembejövő" kezőben, hanem naponta több tízezer szembejövő kezében.

Már ha nem vagy elég vallásos.

Ami az ország állapotát illeti, dolgozom a megoldáson. Azt nem értem, hogy ha van 40+ millád, miért vagytok még itt. Félre ne érts, nagyon sajnálom, ha elmész, azt gondolom, jó orvost lehetsz. De hát magamat is jónak tartom, mégis el akarok menni, és amiatt is szomorú vagyok.
Balázs
2011. 07. 05.
22:23:49

Ezen én is többször gondolkodtam, és valószínűleg mennék is, ha egymagam lennék, de családdal ez már nem olyan egyszerű.

Számomra a legszomorúbb azt látni, hogy sem a magán, sem az állami szektorban nem sikerül egy darabkát sem megvalósítani a nagy terveimből, amiket akkor gondoltam ki, amikor hazajöttem. Picit dühít a kilátástalanság, de hát nem az eü az egyetlen szakirány, ahol korán ki lehet égni.

Te hova mennél a szembejövők elől?
Mage
2011. 07. 05.
22:33:29

Olyan helyre, ahol nagyon magas épületek, szép templomok vannak, nagyrészt süt a nap, legalább 3 millió ember él, és az éttermekben tudják, mit jelent a "vendég".

Európában 2-3 ilyen fővárost láttam eddig (google earth-szel), ha a népességhez nem ragaszkodom. Máshol többet.

A B verzió valami pálmafás hely, ha nagyon muszáj, csak ne legyen sok muszlim. Konkrét városokat babonából nem írok, tényleg ezek a szempontjaim, ez eléggé leszűkíti a kört.
Redrum
2011. 07. 05.
22:56:06

Balázs: szerintem a férfi attól a magasságtól kezdődik,
amivel már nem annyira frusztrált, hogy naponta bizonyítandó tételnek
érezze, hogy többet ér a nőnél.
Balázs
2011. 07. 06.
00:32:36

Balázs: irány Berlin! Szerény tapasztalataimból mondom, hogy a paramétereidnek a legélhetőbb város. Ha szét akarsz nézni a nyáron, szólj, a legolcsóbb, ám mégis jó helyen lévő hostelben jó ismerősöm az egyik recepciós lány - aki mellesleg szintén magyar. link Mellette Lidl, 100 méterre a tömegközlekedés gerincét jelentő S-Bahn, kb. 10 perc sétára a festői szépségű charlottenburgi kastély a kastélyparkkal, ahol angol- és franciakertek váltogatják egymást, és talán úgy érzed, mint én hegyvidéki emberként először az életben, hogy a lapos táj is lehet izgalmas. Mindenütt egy-egy csatorna, futó emberek, a kutyát senki sem szaratja a napozó részre, tágas rétek, illatos leanderek dézsákban, fiatalok frizbiznek a nyárfák alatt, tőkés réce úszik a csöndes állóvízben, és a kastély mögötti franciakert szökőkútja mögött egy nagy tó terül el, a hátsó részén egy meseszerű híd, ami egy szigetre visz át, és naplementekor nem vagy biztos benne, hogy nem Tolkien tündéi építették; csak neked. Az aranyszín alakon a patinás kupola tetején megcsillan a nap, messzire ragyog a hársfák alatt sétáló idősek örömére. Menj el oda, ha gondolod.

Redrum: neked ilyen sok tapasztalatod volt alacsony férfiakkal? Igazából sosem láttam bele ilyen férfiak lelkivilágába, bár azt hiszem, az egyik legjobb barát-barátnőmet egy ilyen alak miatt veszítettem el.
Balázs
2011. 07. 06.
00:36:31

Ja és ne nevess majd, ha egy tábla Milka csoki 130 ft és egy liter Milbona tej 100-150 a Lidlben. Berlin olcsóbb, mint kis hazánk. Minden ismerősömnek mondom május 1. óta, ha rosszul megy a sora, irány Brandenburg.
Rafina
2011. 07. 07.
16:25:13

Köln, Koppengága, Toronto, Alice Springs:-)
Az éghajlatot el kéne dönteni legalább:-)
Nálam az uszodák számítanak.
Ezek nagyon jó városok. Egyikben sem éltem, csak jártam, néhány hetet töltve bennük.
Dolgozni Te bárhonnan is tudsz, mert ez nálad belső kényszer a kamattól függetlenül. Legalábbis remélem, eddig tetszettél:-)
Mage
2011. 07. 09.
01:16:18

Elfelejtettem mondani, hogy nem nagy tragédia, ha nem németül beszélnek. 7 évig tanultam, annyit tudok belőle, hogy ja és nein.
mr.
2011. 07. 09.
03:03:37

én közel egy évet dolgoztam münchenben és hasonló szókinccsel rendelkezem németből, mint te. soha nem volt gond a nyelvvel. még az irodaház karbantartója, meg a takarítók is folyékonyan beszéltek angolul.
Jerry1022
2011. 07. 09.
17:09:47

Én ovodától kezdve, általános iskola 8 osztályán át tanultan a németet, az cirka 10-11 év. A ja és nein meg talán még a számok és a szinek kis gondolkozás után még mennek. Ez vajon genetikus? Az angol és a német nyelv testvérnyelv, germán nyelvcsalád, mégis angolul könyebben megtanultam, mint ahogy németül nem.
Mage
2011. 07. 09.
17:27:21

mr.: Bécsben ugyanezt tapasztaltam, a metróaluljáróban újságot osztó afrikai is tudott angolul.
Mage
2011. 07. 09.
17:28:27

A német nyelv redundáns. Valamirevaló programozó agya nem fogad be ilyen szintű redundanciát.
mr.
2011. 07. 09.
18:01:56

ráadásul case sensitivity.
Mage
2011. 07. 09.
18:03:46

A főnevekre gondolsz? Na igen, azokat a németben nagy kezdőbetűvel kell mondani.
Jerry1022
2011. 08. 04.
14:58:16

=> Regisztrálni jó <=