prometheus :: 2012. június 26., kedd, 19:50:02 :: 29 komment
cinema

A kopár sziklák között hömpölygő, kénsavas folyó partján 3 méter magas, kigyúrt Voldemort szeretne meztelenre vetkőzni. A növényzetet leszámítva ő az egyetlen élőlény a bolygón. Ezért az alsónadrágot szemérmesen magán hagyja, nehogy meztelenül lássa valaki, közvetlenül azélőtt, hogy szándékosan meghal.

Iszik egy feketét, amitől hosszan agonozálva szétmaródik és feloldódik a vízben, eljuttatva a Földre a várva várt DNS-t.

Hogy az öngyilkos teremtéshez miért kellett szinte meztelenre vetkőzni, azt nem tudom. Magvas gondolat lehet, amihez nem érek fel. Főleg azért nem, mert úgy 80-as IQ-tól fölfelé bármelyik embernek lenne annyi esze, hogy simán belepisáljon a folyóba, ha DNS mintát akar adni, vagy beleköpjön az űrhajójáról, mint DiCaprio a Titanic fedélzetéről az óceánba, aztán szépen hazamenjen. És az embernek ahhoz is lenne elég esze, hogy látva ezt a nyitójelenetet felálljon és hazamenjen. De hát a Ridley Scott, meg a Szárnyas fejvadász, maradni kell.

Néhány perccel később egy bármelyik Eve Online-os űrhajónál százszor rondább gép repül a teremtőink felé. A teremtőink lovas-mamutos barlangrajzok közé festették ecsettel és növényi festékkel az Univerzum egyetlen olyan csillagképét, amely a Földről nézve 35 ezer év alatt sem változott, ellentétben az összes többivel, mert sajnos a csillagok néha mozognak, méghozzó egymáshoz képest össze-vissza, mert egy-egy csillagkép látszólag összefüggő csillagai egészen eltérő távolságra helyezkednek el a Földtől, és eltérő irányban üldözik a kozmikus boldogságot, de ez az egy volt annyira jó fej, hogy ne csússzon szét annyira, mint kezdő goás három korong meszkalin után a koromsötét erdőben. Sőt, ennyi idő után is fel lehetett ismerni és el lehetett navigálni a megfelelő csillagjára, amely bármelyik lehetett volna az öt közül. Az sem marad titokban, hogy az űrhajón 17 fős legénység tartózkodik, tehát az ötödik percben ki lehet számolni, hogy a következő három óra alatt hányan halnak meg. Annyit segítek, hogy a legénység egyik tagja android, tehát kettőt kell kivonni az eredeti számból. A túlélő a legellenszenvesebb személy az egész csapatból, beleértve az idegeneket. A csapat nagy része tudósokból áll, ezért az első dolguk egy idegen bolygón levenni a fejükről a szkafandert. A második dolguk eltévedni egy néhány száz méter hosszú, felkör alakú, elágazás nélküli alagútban, amelynek a kijáratánál parkolnak. A harmadik dolguk az egy méter hosszú, kobraszerűen mozgó, ágaskodó és sziszegő földönkívüli lényhez puszta kézzel nyúlkálni.

(Az egy méter hosszú, kobraszerűen mozgó, ágaskodó és sziszegő földönkívüli lény néhány óra alatt fejlődik ki a földi kisállatkereskedésekben kapható lisztbogárlárvából.)

A Prometheus alcíme az Öregkori elhülyülés lehetne, mert azon kívül, a teljes története abból áll, hogy egy milliárdos, szenilis öregember retteg a haláltól, a film elképesztően ronda, unalmas és fárasztó. A ronda alatt nem azt értem, hogy borzongatóak benne az alienek, mivelhogy nincsenek benne alienek. Hanem azt, hogy egészen hülyén néz ki a legfélelmetesebb jelenet a filmben. Ami egy homokvihar. Hasonlít erre, csak bénább, egyáltalán nem vicces, és múmia sincsen benne.

Ami a látványt illeti, az idegen űrhajó belseje olyan, mint egy kőbe vájt alagút. Annyira, hogy az összes szereplő napokon át kőbe vájt alagútnak nézi. Azért nézi annak, mert tényleg az. Még egyszer mondom, az idegen űrhajó belsejéről van szó. Oké, hogy nincs benne WC, de az egész egy az egyben egy nagy barlangjárat, kövekkel. Erre mondta Redrum, hogy jó lett volna, ha ezt a filmet is Magyarországon forgatják, mert legalább kifúrták volna nekünk ingyen a 4-es metrót.

Az Alien arctámadós képe önmagában jobb, mint az egész Prometheus bármelyik kockája. A humán űrhajó hologramjai úgy festenek, mint egy átlagos dél-koreai mobiltelefonon egy gyengébben összerakott gyári MMS. Charlize Theron narancsbőrös és csámpás, amit, mint magánember, egészen megnyugtató fejleménynek tartok, ám a filmnek nem válik a javára. A jó hír, hogy erotikus jelenet nincsen.

Az idegen űrhajó kutyasíppal indul. Végülis praktikusabb, mint a szívató. Továbbá az idegen (android) behatolónak a hajó szépen elmagyarázza, hogyan kell vezetni, hova készül és mik a szándékai.

Ami még említésre érdemes, hogy a picsogó tudós azt kutatja, hogy miért akarnak elpusztítani minket azok a lények, amelyeknek - idézem - "a DNS-e 100%-ban egyezik az emberével", tehát három méter magas, fehér kukacok nagy, fekete szemekkel. A válasz az, hogy az emberiséget elpusztítani szándékozó kukac letépi az egyetlen nem-ember csapattag fejét.

És itt szeretnék visszakanyarodni a legelső jelenetre, mert néhányan hajlamosak a válasz hiányát valami mögöttes gondolatnak hinni, sőt, Arthur C. Clark filmjéhez hasonlítani a Prometheust, aminek annyi lehet az alapja, hogy az elején zongorajáték szól a feltűnően fehér, ellenben ronda és jelentéktelen űrhajóban. Ezt leszámítva, ha felmerülhet, hogy a Prometheusnak bármi köze van a 2001 Űrodessziához, akkor mégis lehet valami abban, hogy a felmenőnk egy annyira értelmes lény volt, hogy elég esze volt az egész testét beleölni egy folyóba pusztán azért, hogy néhány DNS-es molekuláját megossza (nem, nem a facebookon). És ebből a néhány molekulából, amely évmilliókon keresztül megőrizte az emberével 100%-ban egyező DNS-t, az emberen kívül még mókusok, gyíkok, rovarok és kalapos gombák keletkeztek, és még további néhány milliárd faj, persze, a felsorolthoz képest fordított sorrendben, tehát mielőtt magához tért az eredeti DNS.

Az egyetlen értékelhető körülmény az android, illetve az őt formáló Michael Fassbender. Neki adok egy pontot. Az arcjátéka Takeshi Kitano jobb pillanatait idézi. Alig észrevehető mimikával közvetíti az  érzelemmentesnek nevezett gép talán létező, talán nem létező lelkivilágát. Kivéve azt a részt, amikor ötéves gyerekként örül a galaktikus térképnek, köszönjük szépen, Mr. Scott.

Végezetül annyit, hogy gyakori fogás a forgatókönyvírót hibáztatni a nézhetetlen film miatt, holott a holywoodi filmek nem forgatókönyből készülnek, hanem az általában okosan megírt forgatókönyv alapján kivágott, egy két szóval leírt jelenet-kártyákból, amelyeket az egydimenziós kreatív marketingesek rakosgatnak az egydimenziós idővonalon addig, amíg a néző számára érzelmileg megfelelő - tehát anyagilag megtérülő - filmterv jön ki belőle. A másik két dimenziót a moziban adott szemüveg teszi hozzá a filmhez. A kártyalapokból összerakott, elnyújtott videoklipet a színészek forgatás közben még átírják, mert ők a legokosabb emberek a világon, számukra ez magától értetődő, hiszen rengeteg pénzt keresnek - nyilván roppant okosnak kell lenniük. Így a forgatókönyvhez is ők értenek a legjobban, bár a változtatásokkal elsősorban azt szeretnék elérni, hogy jobban nézzenek ki a filmben. A rendező meg ordibál velük, kivéve Jancsó Miklóst, mert nála a színészek ordibálnak a forgatás elejétől a végéig.

Mindezek ellenére nehéz lenne nem szólni arról, hogy a Prometheus forgatókönvírójának köszönheti a világ a Lostot is. Nomen est omen. Itt most valami tényeg nagyon elveszett.

1/10

 

 
 

Garru
2012. 06. 27.
08:22:17

Köszönöm ezt a remekbe szabott kritikát, Mage!
Élvezet volt olvasni - írhatnál gyakrabban. :)
Mage
2012. 06. 27.
14:44:29

Törölte is a port.hu jó szokása szerint.

Velem van baj, hogy egyáltalán megpróbálom ott közzétenni.
Jerry1022
2012. 06. 27.
20:10:54

Mondtam.
Hosszú Pista
2012. 06. 28.
07:02:10

Háááát .... szerintem ne nézz meg több scifi filmet.
Attól, hogy figyelmetlenül megnézel egy filmet utána pedig szarkasztikusan írsz róla, még nem lesz kritika. Igaz, viccesen írsz és jót lehet mulatni rajta de ettől még nem jó.
Nekem az jött át az írásodból, hogy egy árva mukkot sem értettél belőle.
Azért további sok sikert....
Balázs
2012. 06. 28.
10:01:30

Aki értékként tekint az aktívan, éberen töltött életidejére, az szeretne minimum egy életéhez színvonalban igazodó alkotást látni.
Hosszú Pista
2012. 06. 28.
10:51:37

Persze, igazad van.
De tudod: a vélemány olyan mint a segglyuk. Mindenkinek van de senki sem kiváncsi a másikéra.
Balázs
2012. 06. 28.
12:12:35

Nem is tudom, akkor ez a link mi?

Az embereket érdekli a saját teste, különösen a másik szemszögéből; aztán érdeklik a filmművészeti alkotások is, különösen a saját szemszögükből.

A testünk felfedezéséhez társat, saját magunkhoz pedig filmet választunk. Mindegyik rizikós, mert a másik véleménye és a filmélmény sem garantált. Rövid. Hosszú. Durva. Unalmas.

Mindkettőről alkotott véleményünk egy színvonalat képvisel - a mi színvonalunkat - és egy harmóniát, amit bennünk megérintett, vagy nem.

Házas vagy?
Mage
2012. 06. 28.
12:46:06

Nekem általában az szokott átjönni abból, ha valaki a másik véleményére azt írja, hogy hülyeség, anélkül, hogy egyetlen érvet vagy konkrétumot említene, hogy az illető a társadalom azon 95%-ába tartozik, aki képtelen érvelni.

Elhiszem neked, hogy ezt a 95%-ot rendszerint nem érdekli mások véleménye.

Éppen ezért ezen a blogon nem a saját írásaimra vagyok büszke, hanem arra, hogy az esetek túlnyomó többségében itt a maradék 5% kommentel.

Kár, hogy nem mindig van így.

Balázs
2012. 06. 28.
12:47:40

Már elsőre rájöttem, de nem akartam akadékoskodni, hogy a port.hu miért nem tette közzé. A 4. bekezdés 7. sorában van egy "méghozzó", ami "méghozzá" akart lenni. A port.hu-nál csendes lázadás ez az álamfői mainstream ellen, egyfajta unortodox.
Mage
2012. 06. 28.
12:48:16

Balázs, szerintem nézd meg a Sweet Movie-t. link
Mage
2012. 06. 28.
12:51:57

Azóta törlik az összes kommentemet, mióta leírtam a link kapcsán, hogy mint minden jó western, ez is a férfiak egymás iránt érzett szerelméről szól.

Ami érdekes, hogy nem tiltottak ki, inkább fél napon belül törölni szoktak, ha hozzászólok (pedig egy éven át nem írtam oda semmit). Az udvarias, érdeklődő emailre egyszer sem válaszol. Van, aki erre élvez, van, aki arra. Sikeres élete lehet a moderátornak.
Balázs
2012. 06. 28.
13:06:36

Mióta hivatalosan tagadjuk, hogy vannak különbségek ember és ember között, azóta mást sem látok, csak a tudatlanság revánsát a józan ésszel megmagyarázhatatlan pozíciókból.

Ki ne tudna erre példát mondani.

A Sweet movie-t megnézem a hétvégén, köszönöm.
Jerry1022
2012. 06. 28.
18:16:39

Balázs: =D
Rafina
2012. 06. 29.
16:49:48

Jaj, de jó, hogy sok film készül, így mindenki megtalálja az ízlésének valót!
Ez olyan, amiért legalább a moziig elmegyek, mert amikor az első részét láttam 15-16 éves voltam és tetszett.

A göncölszekér miért nem változik?
Nem vagyok csillagász ugyan, de azt tapasztalatból tudom, hogy a világ sok pontjáról megfigyelve egyforma csillagképet keresünk és találunk. Évszázadok óta egyformán néz ki. Vagy nem?

Melyik az az állatfaj, amelyikre ez a - feltételezhetően biológiai fegyvernek alkalmas - faj (a filmbéli kukac) hasonlít?

Miért kellenek az őssejtek, mire jók, mire használják?
A klónozás az mi, mi kell hozzá.
Lehetnek olyan technológiák, amikről esetleg mi még nem tudunk? (na jó, én sokféle technológiáról nem tudok)

A mesében az a jó, hogy az ember nem gondolkodik rajta, hanem beleéli magát.
A kiindulási pontokat nem lehet megkérdőjelezni.
A legkisebb királylány a legszebb, az óperencián túl van a sárkány vára, az ördögnek vannak arany hajszálai, a vasorrú bába meg gonosz. Mit nem értesz ezen? Nem tetszik? Na igen, ez fontos szempont. :-)

A színészek és a képek engem nem is érdekelnek. Az, hogy levették a sisakot, persze tudjuk ilyet tudós nem csinál, meg mást sem, de nem dokumentumfilmet láttunk egy expedícióról, hanem egy játékfilmet egy - megengedem - nem minden pontján logikus történetről.
Még jó, hogy moziba és színházba nem kritizálni megyek, hanem szórakozni.
Különben a Máté Gábort, meg Eszenyi Enikőt már megkergettem volna az asztal körül.Jerry1022
2012. 06. 29.
18:31:07

Honnan tudod, hogy a Göncöl nem változott/változik? Évezredekről van szó, nem napokról, hetekről. A klónozáshoz pedig szerintem minél kevesebb sejt; DNS minta kell, annál fejlettebb a faj amelyik alkalmazza. (Gattacát láttad?) ... Egy ilyen volumenű film költségvetése, alkotógárdája eleve ki kéne, hogy küszöbölje az ilyen-olyan logikai bukfenceket, amelyek kizökkentenek a hatás alól. Ez a film - ahogy Mage is látta - pedig sajnos teli van velük, ami elszomorító.
A színház más kategória, más műfaj mint a mozi, inkább embertól emberig kommunikáció, mintsem látványvilágtól emberig. Moziba a varázslatért megy az ember, de ha meglátja a damilt amin a bűvész lóg, oda a varázslat, oda az élmény.
Mage
2012. 06. 29.
18:51:40

Na jó, komoly hiányosságok vannak itt, kezdjük az alapoknál.

Való igaz, hogy a világ rengeteg pontjáról szinte ugyanúgy néznek ki a csillagképek. Ennek az a fő oka, hogy egy 10 cm sugarú körben is végtelen számú pont helyezkedik el. Ugyanez igaz az 1 cm sugarú körre is, ez geometriai axióma.

A 10 cm sugarú körnek bármelyik, végtelen számú pontjából nézve szinte ugyanazokat a csillagképeket láthatod. Ha kicsit arrébb mész a körön belül, akkor is.

Ha valamivel jobban arrébb mész, mondjuk a szomszédos galaxiba, akkor már egészen más csillagképeket fogsz látni. A szomszéd galaxis a világegyetem méreteihez képest nem igazán van messzebb, mint amilyen távolságot a 10 centis körben bejárhatsz. Nagyjából azonos nagyságrend a kettő (0.00000000000000000 és 0.00000000000000000000).

Az ókorban az arabok és rómaiak úgy ellenőrizték a katonák éleslátását (az éles látást most nem a gyors gondolkodásra értem), hogy az adott katona látja-e a Göncölszekér középső rúdja melletti apró csillagot. Ha ma felnézel az égre, akkor nehezen tudod elképzelni, hogy 10 dioptria alatt mit mértek be ezzel, mivel a kisebbik csillag eléggé kilóg. Ma már. De akkor nem lógott ki ennyire. Egyébként a két csillagnak nem sok köze van egymáshoz, csak a Földről nézve tűnik úgy, hogy esetleg hétvégente összejárnak.

Vizuális típusoknak további segítség: link
Mage
2012. 06. 29.
18:55:51

A kukac alatt az idegen lényt értem, olyan fehér volt.

Az csak hab a tortán, hogy lisztkukac is volt az idegen bolygón. A sok száz millió dolláros produkcióban képesek voltak elküldeni a gyártásvezetőt egy horgászboltba, hogy legyen kedves, hozzon már egy marék lisztkukacot, amennyi fél dollárból kijön, mert a többi pénz ráment az alienek 3D renderelésére, amit viszont végül kivágtak a filmből, így maradtak nekünk a lisztkukacok.
convar
2012. 07. 29.
00:44:49

"Charlize Theron narancsbőrös és csámpás,..."

Miii? :D Narancsbőrt am is hogy vehettél volna észre ha (mint ahogy azt egyébként helyesen megállapítottad) nem is volt vetkőzős jelenete? :D

De egyéb túlkapások is találhatók benne szép számmal... node, mindezek dacára elismerem, mert tény, hogy egy felettébb szórakoztató íráshoz volt szerencsém ;)
Mage
2012. 07. 29.
03:59:42

Szex nem volt benne, viszont fekvőtámaszozott. Utána láthattad hátulról. Egyelőre nem találtam képet, keresek majd.
NH
2012. 08. 08.
11:51:35

Annyira tudtam, hogy itt találom meg a legletisztultabb kritikát. Komoly vergődést okozott a film megtekintése és ezen még a becsempészett rántott cukkini sem segített. Tudom, hogy emberiség elleni vétek moziban enni, de kismamával voltam, akit egyébként külön lenyűgözött az öncsászározás...
Jerry1022
2012. 12. 28.
14:24:03

link

Hátha. Nem kimondottan, de hátha.
Balázs
2012. 12. 30.
11:19:30

Az első képeken egy rákbeteg jedi kemoterápiás agóniájának képeit látjuk. Elszürkült bőr, nincsen haj, a világ szürke és kietlen, a Styx partján áll, valamint pelenka van rajta. Az ember szíve elszorul, egész addig, amíg a kemót a szájába nem kezdi tölteni. A következő képsorokon pontosan láthatjuk, hogy az orvostudomány protokolljainak kikerülése mivel jár. Isten nyugosztalja.

Ezután egy csapat régész felfedez egy 35 ezer éves rajzot, ami alapján egy űrhajót indítunk egy másik csillagrendszerbe. 70 év múlva. Addigra feltehetően megoldódott a gazdasági világválság, és totálisan békeszerető lett mindenki, mivel egy fegyver sincs a hajón.

A hajón elég kevesen tudják, hogy száműzetésben vannak, mert a Föld minden szakterületről el akarta küldeni a legidiótább tudóst. A klasszikus börtönhajós társaság minden tagja a fedélzeten van. Hozzájuk képest az egyetlen üde színfolt az android.

A sisakot levetni óriási ötlet volt. A levegőben karbon százalékról beszélnek. Na de karbon mi? Karbon-monoxid? Karbon-dioxid? Karbon-tetrhahidrogén? Vagy mi? Én le nem vettem volna a sisakomat, amíg ezt meg nem állapítjuk.

Az első nagyobb épületbe behatolva a biológus bizonyítja, hogy az AIDS keletkezéséről és elterjedéséről szőtt elméletek - mind igazak. Csakhogy nem egy fekete-afrikai rakott seggbe egy zöldmajmot, hanem egy szemüveges, fehér őrült.

A feketék a szőke fehér nőket rakták seggbe. Borzalom, hogy már megint ezt kell nézni. Szeretném látni a filmeket, ahol a szőke, tejfelképű és mézszínű hajú srácokra buknak rá a fekete nők, lesajnálva a rapper kapitányokat.

A menet bizonyára rossz volt, mert az űrhajós kapitányt vezetni nem tudó balféknek beállító asszisztensei lentről felfelé vezették bele az idegen űrjárműbe a hajót (hogy minél kisebb kárt okozzon), ami így rádőlt a szöszire.

A filmben csak annyi jó volt, hogy a szexjeleneteket nem mutatták.
Mage
2012. 12. 30.
13:07:07

"Szeretném látni a filmeket, ahol a szőke, tejfelképű és mézszínű hajú srácokra buknak rá a fekete nők, lesajnálva a rapper kapitányokat."

Ilyen pornóban sincs. Aki talál nekem a redtube-on akár egyetlen olyan videot, ahol szép arcú, formás, fekete nő van együtt fehér férfival, az kap tíz kreditet.

(Szerintem jobban őrzik a nőiket, vagy nem tudom.)
Mage
2012. 12. 30.
20:55:10

Jerry: ebből az írásból az derül ki, hogy Ridley Scott a világ egyik legismertebb és leggazdagabb rendezőjeként még mindig nem rendelkezik annyi hatalommal és karizmával, hogy ne a lehető legidiótább vágással kerüljenek a filmjei a mozikba, és ne kelljen megnézni a "rendezői változatot" ahhoz, hogy a nullánál több értelmük legyen.

Lásd Kingdom of Heaven.

Ám a Prometheuson semmi sem segít. A jóember azt magyarázza, hogy mennyire jó film az, ami arról szól, hogy van egy fekete trutyi, ami az emberekre nézve is halálos, és az emberek genetikai rokonaira nézve is az. Így a filmben jószerivel mindenki meghal, aki kapcsolatba kerül vele. A halál se nem izgalmas, sem nem látványos, se nem meglepő. Ennyi a film. Gratulálok hozzá.
Jerry1022
2012. 12. 30.
21:00:20

És kiderül az is belőle mennyire vakok az elfogult rajongók.
mr.
2013. 04. 13.
14:03:37

amennyiben valaki egy hasonlóan unalmas, ötlettelen, kidolgozatlan, "sci-fi"-nek aposztrofált zenés videoklipet akar látni, akkor feltétlenül nézze meg az oblivion-t.
ez utóbbi annyiban talán különbözik a prometheustól, hogy az abban percenként előjövő vicces/idegesítő filmes szarvashibákat (mert bakinak azokat jóindulattal sem nevezném) itt részben tömény nyál, giccs és olcsó hatásvadász elemek váltják fel. (azért a logikai hülyeségek számolásakor már az első fél óraban itt is elfogynak az ember újjai, és simán kiesik a kóla a kézből.)

a történetet úgy voltak képesek összeollózni a korábbi évek valódi sci-fieinek (solaris, mátrix, moon, waterworld, tron) egyes elemeiből, hogy az eredetiségnek és a következetességnek még a látszatát is elkerülték. a karakterek úgy cselekednek/beszélnek benne, mint ha egy nyolcvanas évekbeli mászkálós játék hatsoros ai kódja mozgatná őket. az egész film idegesítően rossz és unalmas.

még 1-2 ilyet legyártanak hollywoodban és lassan kénytelen leszek azt mondani, hogy a mátrix egy eredeti, ötletes, jó film. (no persze, csak az első rész)

a látványt kivéve minden rossz az oblivionban (még a zene is iszonyat tolakodó), de a legérthetetlenebb ugyan az, mint a prometheus esetében. ha van pénz ekkora cgi-ra, élvonalbeli sztárokra, reklámra, akkor miért nincs pénz egy 5 oldalas történetre? akár egy ingyenes joglejártra valamelyik régi galaktika számból.
Jerry1022
2014. 03. 01.
12:43:21

link

Erről ennyit.
mr.
2014. 03. 03.
01:36:18

Jerry: ilyenkor azért elgondolkodom azon, hogy mi visz rá egy embert, hogy egy ilyen rossz filmről ennyi munkával összerakjon egy kritikát. a film azt a két órát sem éri meg, amit végigseggelt vele az ember. az a másik érdekessége, hogy a film nyitójelenetének helyszínét (ami nagyjából az egyetlen nem műtermi jelenet), és ami egyedüliként kb. húsz centnyi ötletet ér a filmben, senki nem ismeri fel. és nem csak nálunk, hanem még az amerikai kritikák nagy része is "folyópartnak", "pataknak" aposztrofálja.

pár napja megnéztem a thor 2-t. tényleg egészen jó volt. most már igazán jöhetne 2015 májusa az age of ultronnal.

Mage
2014. 03. 03.
02:51:11

mr.: pont ugyanezen csodálkoztam.

=> Regisztrálni jó <=