enjoy the pain :: 2012. augusztus 01., szerda, 22:34:16 :: 27 komment
social

Ha él a világon értelmes ember, olyan, aki az esze ellenére olimpiát néz, akkor ő egészen biztosan humán területen dolgozik és gondolkodik.

Ezt onnan lehet tudni, hogy ha létezne a földkerekségen akár egyetlen egy olimpia iránt érdeklődő, ennek ellenére számítógépet bekapcsolni képes személy, akkor az anthems.org címen működő weboldalt találnánk, ahonnan le lehetne tölteni az összes ország hivatalos himnuszát veszteségmentes formátumban. Bár az országok többségének viszonylag stabil himnusza van, például Magyarországé sem változott számottevő mértékben az elmúlt 4, 8, 12, 16... év alatt, úgy tűnik, mégiscsak jól jönne egy himnuszos weboldal. Akkor talán a ruhába öltözött szervező-majmok nem tennék tönkre lassan minden sportrendezvényen minimum egy sportoló életét azzal, hogy az aranyéremért cserébe Lagzi Lajcsit játszanak le a győztes sportoló nemzeti himnusza helyett. 

Bármelyik versenyző nagyságrendekkel többet ártott magának az edzésekkel és a doppingszerekkel annál, hogy ezt érdemelje.

Nem erről akartam írni egyébként, hanem arról, hogy ugye autó- és motorversenyt azért néz az emberiség mentálisan kevésbé kreatív, tehát ilyenekre ráérő 98%-a, mert néha kettészakad egy-egy versenyző teste a betonfalhoz csapódó, szétroncsolódó acéllemezeken, recseg a csont, fröcsög a vér. Az olimpián sajnos ritkán történik ilyen, viszont például a dél-koreai tőrvítólány nyolcvan percen keresztül zokogott a páston, mert egészen brutális módon elvették tőle az aranyérmet a nyilvánvalóan vesztes német versenyző javára. Elsősorban azért vették el, mert Görögország, Portugália, Izland, Írország, Spanyolország és Magyarország után most épp Anglia van gazdaságilag egészen komoly szopóágon, kell nekik a német pénz, tehát az angol olimpián a német versenyzőnek kell nyernie.

Tetszettek volna több Európai állampapírt venni Dél-Koreában. Mi is másként állnánk most a női tőrvívás szabályaihoz.

Nyilvánvaló, hogy a tehetséges, szívét-lelkét beleadó tőrvívólány nyolcvan perces zokogása a Senna nyílt nyakcsigolya-töréséből spiccelő, de a helikopteres felvételeken sajnos alig látható vérnél is megrázóbb, ezért van az, hogy az olimpiát csak négyévente kell megrendezni, így is visz mindent. Forma-1 minden évben van szinte folyamatosan, ugyanis ott kevés a kellően megrendítő baleset, a dráma pedig azért kevesebb, mert nem az állati szinten létező zsűri dönti el a sorrendet, hanem az, hogy ki hányaddikként ér célba. Ezt is vajon melyik hülye találta ki így.

Normális világban a női tőrvívás olimpiai zsűrijét most kivégeznék. Ez azonban az elmúlt 100 olimpia igen nagy számú zsűrijére, bírójára is igaz, némileg abszurddá téve a többmillió kommentet, hogy "oda az olimpia szelleme". Hűha. Hogy lehet valami négyévente tizenötször oda?

Számos hozzám hasonló, szabadidejét önmaga által is kitölteni képes lényhez annyi jut el az olimpiáról, hogy kit, illetve mely csapatokat gyilkolták le lélekben. Azért ez jut el belőle, mert minden nap olvasok híreket, és ez a hír. Onnan tudok róla. Tehát ez benne a lényeges.

A versenyzők zsűri általi legyilkolása ahhoz hasonló, mint ha 10 darab gyalogos, puszta kezes gladiátort 20 darab lovas, páncélos, dárdás gladitáror ellen küldünk az Colosseumba úgy, hogy a gyalogosok között nincs ott Marcus Aurelius Maximus. Márpedig általában nincs.

Mindezt nem azért írtam le, mert szóra érdemes lenne az olimpia, hanem azért, mert szerettem volna tovább pontosítani az emberi fajról alkotott képedet.

 
 

Balázs
2012. 08. 02.
16:41:19

Pont ma gondolkodtam azon, hogy szinte minden embernek felhasználói szintű ismereteik vannak szinte mindenről.

Ha valaki bekapcsolt egy számítógépet és elolvasta ezt a kommentemet, általában csak annyit tud, hogy ha lenyomja az "a" billentyűt, akkor egy "a" betű megjelenik a kérdéses helyen, fogalma sincs, hogy az áram hogyan megy, merre megy, nem ért semmit, csak a nettó funkcionalitás világában él.

Ezt hívjuk felszínességnek.

A legtöbb ember például azt hiszi – tévesen –, hogy a testével kapcsolatban nem csak felhasználói szintű ismeretei vannak.

Ebből aztán rengeteg probléma adódik, ilyen a versenysportok kilencven százaléka, de említhetném a szexet vagy a táplálkozást is.

Elég nagy gond, hogy ha valaki soha semmihez sem ért, vagy soha semmit sem tud átélni. Én egy kicsit úgy gondolom, hogy tudás nélkül semmit sem lehet mélységében átélni, például nem lehet megérteni azt sem, hogy miért tragikus dolog (a bejegyzésben írtakon túl) a Himnuszt egy világversenyen elrontani.

És tudom (nem érzem, de tudom - csak mert gondolkodom rajta), hogy mit jelenthet mondjuk egy hetven éves embernek a szabad Magyarország hibás Himnuszát hallani.

Hibás országnév, hibás Himnusz, hibás zászlók.

Hibás ország.

Hibás irány.

És ezt mindenki látja.

Lehet sírni.
Mage
2012. 08. 02.
19:34:57

Egyszer egy értelmes, ám felszínes ismerősöm azt mondta, hogy teljesen felesleges bármilyen társadalmi, szociológiai, politikai kérdésről beszélni, mert kivétel nélkül minden témának az a tanulsága, hogy az emberek rettenetesen buták.

Újra és újra eszembe jut ez a mondat.

Vajon kár volt-e ennyit írnia Vonnegutnak, hiszen bármelyik könyvét össze lehet foglalni két mondatban (a másik mondat: "Vajon, létezik-e Isten?")

Ma azon vitatkozott két ember a rádióban, hogy segítene-e a BKV-n anyagilag, hogy ha GPS segítségével méterben számolnánk, mennyit utazik egy-egy utas. Ez roppant értelmes ötlet, ilyeneken érdemes vitatkozni, mivel az egyetlen egy szempont, ami valaha irányította a vállalatot, hogy ki mennyi pénzt tud belőle kilopni. És ez így is marad. Az ország pont annyira működik, hogy a lakosság dolgozni képes és hajlandó halmaza a nyugdíjas koráig lehetőleg maradjon életben, termeljen, és aztán mindenki vigye, amit tud, de lehetőleg ugyanaz a kétszáz ember vigye a nagy részét.

Más országban sem okosabbak az emberek, például az olimpiai doppingvizsgálat puszta létezése önmagában mindent elmond arról, hogy a papucsállatka és az intelligens lény közötti fejlődés mely lépcsőfokán áll az emberiség, és a londoni tőrvívó zsűrit tényleg torkon kellett volna szúrni a koreai lány tőrével, lehetőleg úgy, hogy perceking szenvedjenek.

A mégis létező különbség, azt hiszem, abból fakad, hogy a szerencsésebb helyeken a kollektív értelem és kultúra magasabb szinten áll, mint nálunk, és ez hat az egyénekre.

Jut eszembe, ma ismét azt olvastam az Index főoldalon, hogyan ment ki az éremesélyes cselgáncsozónőnk térde, olyan részletességgel leírva, szinte hallottam, hogyan recsegett a csontról leváló porc.

Balázs: én nagyjából sejtem, hogyan működik a billentyűzet. Egyre nehezebb követni ezeket. 20-30 évvel ezelőtt még lehettél polihisztor, mára ez egészen reménytelen. Elméletben tudom, hogyan lehet olyan lézerágyút építeni az autómba, amellyel szélvédőn keresztül ki tudom lukasztani a belső sávban előttem totyogó vezetők koponyáját. Viszont, mielőtt ezt beszerelem, a belső sávban való normális haladásom érdekében érdemes lenne rendbehozni az autómban a kuplungot, arról pedig már nem tudom, hol van és hogyan néz ki.

Egy háromajtós, optimálisan működő lift vezérlőalgoritmusán heteken át kellene gondolkodnom. Vagy még tovább. (Optimális alatt azt értem, hogy a lehető legkevesebb legyen a várakozás minden esetben.)

Az agyunk nem fejlődött a kollektív tudásunkkal azonos tempóban, és az iskolarendszer szándékosan butít. Van, ahol kevésbé.

(Remélem, nem csak sírok. Tudom, jó ideje panaszkodom, mégis itt vagyok, viszont minden hónapban félreteszem, amit lehet, a műszaki boltok kínálata helyett a térképet nézegetem, szemben az előző három évtizedemmel.)
Jerry1022
2012. 08. 02.
22:01:16

Őhm..., én inkább a post másik oldaláról futnék neki. Mármint szegény tőrvívólány, illetve szegény elődei, mármint akik ezt a sportot választják és olimpiára jutnak vele. Nyilván jogos volt anno a felvetés, hogy ki kéne venni a játékok közül, mivel eléggé nehézkes a döntés, ért-e találat vagy sem, illetve hol.
Az emberi butaság azon aspektusát nem értem, hogyha ennyire körülményes sportág ez, akkor a NASA kutatói - akik lézerfényű fésűt kutatnak többek között - hogyan nem voltak képesek mondjuk egy testfelületen (de legalábbis mellkason-karon) nyomásérzékeny, flexibilis réteget kitalálni a vívóruhához. Legyen múlt századi technika, legyen mögéjük csapva egy rugós csévélővel megoldott vezeték, ami egy-egy laptopba fut. És ahol nyomást érez azt egy stilizált ember-ábrán jelzi. Vagy legyen mindez vezeték nélkül, hiszen a wireless technológia dübörög.
De ha eddig nem is sikerült még eljutni, akkor legalább tintába nyomhatnák a kard/párbajtőr végét, ahol zöld (csak ne legyen már vörös) folt van, ott volt a találat, és kész. (A fegyver hegyébe applikált filchegy mondjuk egy upgrade lenne már.)
Mage
2012. 08. 03.
01:15:10

Jerry, itt annyi volt a gond, hogy az utolsó 1 (igen, 1) másodpercet 4-szer (igen, 4-szer) játszották le, mert az első három alkalom alapján a koreai nyert volna. Addig ismételtette a bírónő az utolsó 1 másodpercet, amíg a német nyert. (A 4. nekifutás se 1 másodperc volt).

Aztán a zsűri 80 percig gondolkodott azon, hogy ez jó-e így, és arra jutottak, hogy igen. Közben a lány nem mehetett le, mert azzal beismerte volna, hogy vesztett. Ott állt és zokogott.

Végülis csak a fél élete ment rá, hogy tőrvívó legyen.

Ez az olimpia.
Jerry1022
2012. 08. 03.
06:06:38

Értem.
A helyzet az amúgy, hogy az ilyen hírek vagy a laborban érnek a rádióból, amire félig-meddig odafigyelek, vagy itthon miután bekapcsolom a gépet és rss-ben megtalál. Egy mondatban.
Illetve arról fogy férfi vívásban aranyérmesek lettünk egy szórakozóhelyen értesültem; a teraszon ültem a lenyugvó nap fényében egy lánnyal akivel randiztam, és félszavak szűrődtek ki. De a lány gyönyörű barna szeme valahogy jobban érdekelt.
Mivel se tévém, se egykor volt sportkarrierem nincs (ilyesmire fordítandó szabadidőmről nem is beszélve), ezért személy szerint nem is érdekel túlzottan az egész; amit írtam mindössze hirtelen jött ötlet a postot olvasva.
Ezért nem is voltam tisztában a részletesebb körülményekkel. De most már értem.
Mage
2012. 08. 03.
11:30:37

Jerry, kevés dolog könnyebb, mint tisztában lenni az olimpiával. Minden nap felmész az indexre, hvg-re, és rászánsz két percet: Eltört, szétszakadt, bepisilt (sic), 80 percig zokogott, lebukott, megsérült, belepisilnek (sic), iszonyatosan fáj, de nem adom fel, halott társa kapja az aranyat, kifordult a könyöke, ráesett a súly, Norbi beszólt, az edző visszaszólt, lebukott, kiszúrt a hivatalos honlap a sportolókkal, ellopták. Készül belőle a pornó. Hogy a végén valami jót is mondjak.

Komolyan, ennél a foci vb is százszor jobb volt. Az legalább zúgott mindenhonnan, csukott ablakon keresztül is hallottad. Volt benne valami új, valami különleges. És nem dráma.
Balázs
2012. 08. 03.
21:38:47

Mage: nem rád értettem, hanem a versenysportolókra. A sírást meg kollektíve a magyar nemzetre.

Ugye te írtál arról, hogy Moszkva teret nem tudjuk átcímkézni.

Na jó, lehet Nepál sem tudná.

De a Himnuszt elrontani szerintem egy más dimenzió.

A doppingtesztes hasonlat, az nagyon tetszett. Kicsit irigy voltam, hogy nem én találtam ki. Talán le is nyúlom, ha egyszer valaki az olimpiáról kezd el beszélni körülöttem.

Mage
2012. 08. 03.
23:11:12

Van az, ahol két, többé-kevésbé szép, izzadó szép nő méri össze a nyögéstudását. Közben egy sárga lapda röpköd a háló fölött. Érthető, hogy nézi néhány ember.

Van az, amikor 11*2 vagy mennyi férfi kerget egy labdát. Sose néztem, viszont úgy hallottam, egészen máshogy játszanak, mint 50 évvel ezelőtt. És közben nem verik agyon egymást, az összes látszatsérülés és gól a meccs előtt eldől, nincs maradandó dráma, tiszta sport.

(Minden sportot lenézek, amelyiknek nem az a neve, hogy verekedés - box, ketrecharc -, viszont az nyer, aki alattomosabban verekszik a másiknál: kosárlabda, kézilabda, vízilabda. Friderikusz húsz évvel ezelőtt megmondta Bud Spencernek egy vele készült interjúban, hogy a magyar vízilabdázók azért nyernek az olaszok ellen, mert előbb ütik herén őket, mint ők a magyarokat. Bud Spencer közben arról beszélt, hogy mennyire elítéli az erőszakot, azóta sem tudom, hogy a vízilabdás vagy a filmes karrierjére értette.)

Ami izgalmas még, az a röplabdameccs. Végtelen kombináció van. És a nevén nevezett, korrekt verekedős sportok is izgalmasak.

Épeszű ember vagy azért ismétel valamit, hogy fejlődjön, vagy azért, mert ő maga fejlődött időközben, vagy azért, mert felejtett, és fel akarja idézni a tanultakat. Ezért olvasol újra könyvet, ezért nézel újra filmet - normális esetben. Hogy többet adjon, hogy jobban értsd, hogy emlékezz. A szex az egyetlen kivétel, aminek a változás nélküli ismétlésére van mentség. (És még a női tenisz.)

Na most a kalapácsvetés úgy néz ki, hogy felveszi a férfi/nő/hibrid a kalapácsot, forog vele nénányat, aztán elengedi. Már a látványától elszédülök. Aztán egy másik, gyengébb, de jóval egészségesebb ember leméri, hogy a kalapács a forgó emberhez képest milyen távolságra tette tönkre a gyepet. Általában távolabb, mint négy évvel ezelőtt, mert azóta új szerek vannak forgalomban.

Nem is értem, 70 méteren belül minek van gyep, ma már úgyse arra fog esni a kalapács. Ott lehetne például beton.

Száz évvel ezelőtt pont ugyanúgy dobták a kalapácsot, mint ma. Ugyanúgy úsztak, ugyanúgy futottak. Ha láttál egy olimpiát, az összeset láttad. A diszkoszvetésről szobor is készült az ókorban. Marha érdekes újranézni. Az egyetlen kérdés, hogy honnan vesznek collstokot a kalapácsvetéshez. Tuti nem a Praktikerből, ott 10 méteres a leghosszabb.

Az összes olimpiai szám arról szól, hogy pontosan ugyanazt kell csinálni, mint száz évvel ezelőtt kellett, leszámítva a megevett, felszúrt, felszívott anyagok közötti különbséget, és azt, hogy a sportolók hova rejtik a nem doppingoló embertől kapott vizeletet.

Ehhez képest a Quake, vagy bármelyik e-sport tízezerszer nemesebb, de komolyan mondom, még a foci is.
Balázs
2012. 08. 04.
09:55:33

Az olimpia annak idején katonai alapokon nyugodott: gerelyhajítás, diszkoszvetés, úszás. Marathóni futás, ugye.

Jelenleg egy verseny a Kínába emigrált keletnémet (és kínai kommunista) vegyészek, illetve az USÁ-ban foglalkoztatott kapitalista kínai és (nyugatnémet) vegyészek között.

Régen egy nagy fegyvertény volt, hogy egy athéni le tudja futni ezt a távot. Az emberek erre büszkék voltak, propagandaértékű volt.

Az egyetlen olimpia, amely annak eredeti célja felé tartott, az 1936-os volt. Az, hogy az olimpia eredménye ellenére a németek elkezdték a világháborút, akkora dilettantizmusra vall, ami nincs összhangban az akkori uralkodó réteg magas színvonalával.

A háború a németek számára pont úgy végződött, mint az olimpia.

Ezüstérem.

Márpedig az ezüstérem szerelemben, üzletben és háborúban lószart sem ér.
Balázs
2012. 08. 04.
10:05:50

Az e-sportok pedig valóban sokkal becsületesebbek, mint bármi olimpiai. Amíg normális RTS meg FPS játékok mentek a WCG-n meg ESWC-n, addig egy élmény volt nézni, és csodálatos volt, hogy két ember leül két egyforma számítógéphez, és elkezdi gyorsaságban és szellemi gyorsaságban legyőzni, felőrölni az ellenfelét.
Jerry1022
2012. 08. 04.
10:54:41

iddqd
Mage
2012. 08. 04.
15:02:39

"fogalma sincs, hogy az áram hogyan megy, merre megy, nem ért semmit, csak a nettó funkcionalitás világában él."

Jó példa erre az elterjedt tévhit, hogy a visszapillantóra kötött CD lemez megzavarja a rendőrségi lézert. Mögöttes tudás: "Hogyne blokkolná, lézer-lézer."

Ezért nem kell csodálkozni a Star Warson sem.
Jerry1022
2012. 08. 05.
18:19:09

Mondjuk a Star Warsban effektíve kevés a lézer.
Mage
2012. 08. 05.
18:42:42

Azt hittem, hogy a kard és amivel egymást lövik, az lézer. link
Rafina
2012. 08. 05.
21:15:13

Az emberek többsége buta. Ezzel egyet tudok érteni.
A tudományokban szakosodni kell és a tájékozottságot megtartani.
Nyugodtan lenézhettek én csak azt tudom, hogyan kell használni a laptopot, de hogy mitől működik arról fogalmam sincs.

Az Olimpia már régen nem arról szól, amiért az olimpia eszméjét Coubertin eredetileg megálmodta. A dopping viszont az ókorban is létezett csak még nem kellett hozzá laboratórium. Akkor a szakácsot igazították el megfelelően. Említettem, hogy a kelttésztától én is szárnyakat kapok:-) "Az doppingol, aki lebukik"(Egerszegi Krisztina)

Vannak tiltott és még nem ismert szerek:-)

Bírók: Na igen, ez az, amit magam sem értek. Csak a teljesítmény-, ügyességi- és a küzdő sportokat tekintem sportnak. A Forma 1 nem sport és a horgászat sem.
Ahol egy testület dönti el, ki a jobb az nem sport, hanem pofavizit.
Barbár vagyok, de csak az úszást nézem végig, de abból mindent, más nem is érdekel.
Mostanában a hírekre sem szakítok időt.

Ha versenyzek azt szeretem, ha az időre nyújtott teljesítményemet mérni lehet. Eszembe sem jutna verekedni, pláne 15-20 emberrel egymás után. Szereztem valamelyik küzdősportban több színes öves fokozatot, de akkor is hülyeségnek tartottam.
A lövészetet sem kedvelem.

Az Olimpia eszmeisége azért jó dolog. Ebben a kérdésben inkább tudatlan és buta akarok maradni és hinni benne. Igen, ha díjátadás van sírok is. Sok munka van benne, sok lemondás, nagy fegyelem és ez tulképp szenvedély, olyasmi, mint a narkó, az alkohol, vagy más drogok. A sportolókat az egészség már 40-50 éve nem érdekli. Az aranyéremért és a pénzért kelnek fel minden nap. Az keres sokat, aki az első hatban ott van és a legtöbbet az kereshet, aki nyer.
Így "egy sportoló a fél karját is oda adná egy olimpiai aranyért" (Pulai Imre).

Nem értek egyet azzal, aki azt mondja, hogy az ezüstérem az már nem jó. Egy háborúban nem jó:-) Egy olimpián a 30. hely is nagy dolog.
Mage
2012. 08. 05.
23:13:41

"Nyugodtan lenézhettek én csak azt tudom, hogyan kell használni a laptopot, de hogy mitől működik arról fogalmam sincs."

Programozó vagyok, és én sem tudom, hogyan működik a processzor. Tudnék róla halandzsázni úgy, hogy értelmesnek, okosnak tűnjön, vannak róla fogalmaim, de igazából nem tudom.

(Nem mintha kellene tudnom, a programozás elméleti, a processzor gyakorlati terület.)

Erre mondtam, hogy ma már lehetetlen polihisztornak lenni. Úgy ágaznak szerteszét a szakterületek, mint egy fa ágai, ahogy telik az idő.

Ma még ért Balázs az egész májhoz, jövőre már két külön alsó- és felsőmájorvos kell minden beteghez.

Bocs, ma ez a humorom működési szintje. A processzort meg tényleg nem tudom.
Jerry1022
2012. 08. 06.
01:35:43

Fénykard, nem lézerkard. Legfeljebb egy-két fordító elvadult lapos képzelete, higy a light = laser; ezért került bele így a szinkronba. Amivel lövik egymást az meg forrósított plazma. Nem tudom, azt hiszem a Magyar Star Wars Klub oldalán volt levezetve.
Mage
2012. 08. 06.
02:38:16

A lézer az fény. Csak koherens. Ha úgy nézem, a fény butított lézer.

Tehát nem mentség, hogy fénykard. Olyan, mintha azt mondanám:
- Egy acélkard nem lesz elég erős, hogy ezt kettévágjuk.
- De ez nem acél-, hanem aluminiumkard, menni fog vele.

Szándékosan, megfontoltan az angol wikipediat linkeltem. 6-szor szerepel benne a "laser" szó.

Ma már sokkal jobban értem, hogy valaki szereti a Star Warst, mint régen. Csak annyi, hogy ne hívjuk sci-finek. Legyen mese, vagy legyen fantasy. Egyébként is, a múltban játszódik az egész, ha jól tudom, nem a jövőben. Tehát nem sci-fi, hanem fantasy a műfaj.

Jerry1022
2012. 08. 06.
19:04:30

Ha valamikor is sci-finek hívtam, elnézést érte. Amúgy én mindig úgy gondolok rá, illetve jellemzem, ha kérdeznek, mint egy alapvető mese, más díszletek között. Gonosz varázslónál a hercegnő, fiatal elesett karakter egy bölcs tanácsaira hallgatva hőssé válik, legyőzi a gonoszt, és viszi a hercegnőt (aki mellesleg a testvére), meg ott van még Chewbacca. Mondjuk ilyen kontextusban azt hiszem Lucas nyilatkozott róla. De állja a helyét.

A hős legendáját ismered? (Legend of the Seeker; nem tudom mit szívott a fordító.)
Jerry1022
2012. 08. 10.
00:08:01

Újabb aranyérmeink vannak Londonban, már kétszer annyi, mint amennyit a legutóbbi, pekingi olimpián szereztünk. Jelent ez valamit? A materia­listáknak biztosan semmit. De talán van abban valami, hogy egy nemzet sportteljesítményei pontosan mutatják az adott nép pszichikai és mentális állapotát. Helmut Kohl nyilatkozta azt korábban, hogy Nyugat-Németországnak, a megvert és porba sújtott német népnek úgy jött Fritz Walterék 1954-es világbajnoki győzelme, mint a fuldoklónak a levegő… Nyilván nem téved, aki azt mondja, a pekingi sovány siker a Gyurcsány-éra általános depressziójának tükre volt. És London? Mintha már nem lennénk depressziósak. Így érthető tehát, miért fanyalogtak a magyar aranyakon a ballib celebek.
Sinkovics Ferenc

link
Mage
2012. 08. 10.
13:23:42

Nekem sokat jelent. link

(Tényleg van olyan olimpiai versenyszám, hogy előre vagy hátra pörögve bele kell ugrani a vízbe?)
Rafina
2012. 08. 13.
20:21:39

Mage!
Ez most komoly? ha ide belépek megjelenik a Randi7 és invitál:-) vicces, de tényleg!

Kérdésedre válaszolva: több ilyen sport is van:-) Pl: a szinkron úszásban is jó pont, ha nem csak bemásznak a versenyzők a lépcsőn.

Jerry!
Mindig vannak, akik fanyalognak. De tudni kell, hogy sem Gyurta, sem Risztov (név szerint itt nem említem a több tíz másik sportokban sikeres érmeseket és pontszerzőket) és a többiek sem 10 éven belül kezdték a sportolást. Ez több kormánycikluson áthúzódó meló.
Az egyik barátnőm lánya 19 éves, nemzetközi nagymester sakkozó, olimpiai kerettag Papp Petra (nemsokára a sakkozók is indulnak). Hat évesen kezdte, majd tizenegy éves kora óta napi 10-12 órát sakkozik.
Nem hiszem, hogy ehhez a politikának bármi köze lenne.
Vagyis látom, hogy nincs. Ez szenvedély.Mage
2012. 08. 13.
20:28:27

A Randi7-re egy éve nem léptem be, minden nap szégyellem magam, az egészet újra akarom írni referenciának. Fél éve ez okozza a legnagyobb lelkiismeret-furdalást számomra (hogy nem foglalkozom vele).

Itt elvileg csak egy link van a jobboldali menüben hozzá.
Mage
2012. 08. 15.
13:06:04

Balázs
2012. 08. 24.
16:55:15

Rafina: ha egy tizenkilenc éves lány 11 éves korától napi 10-12 órát sakkozik, akkor az élete egy pont olyan alacsony szintű népszórakoztatási produktum, mint Britney Spears zenéje.

Éppen ezért a doppingos dolgot sem értem, hiszen az sem érdekel egy rasztát sem, hogy Bob Marley kábítószerezett a koncertjein. Ezek a termékek a szórakoztatásunkra vannak.

link

Ez a lány tuti nem doppingolt. Ja, és e-sportoló.

Ha meg kéne fogalmaznom azt, hogy miért szeretem jobban a futó, kalapácsvető, úszó, stb. nőknél jobban az e-sportolókat, szerintem ez a kép elég is lesz.
Mage
2012. 08. 24.
18:23:19

Hát még ha látnánk. Mi az oldal címe?
Mage
2012. 08. 24.
18:52:10

Behúztam a főoldalra.

=> Regisztrálni jó <=