swordfish :: 2013. február 10., vasárnap, 15:40:57 :: 29 komment
dialogue kosher paleo recipe

 

Hozzávalók (2 vagy 1 fő részére):

Kardhal.
Libazsír.
Só.

Elkészítés:

- Süssünk együtt kardhalat. Segíthetsz. Akarsz segíteni?
- Mondjad.
- Első feladat: menj ki a konyhából. Második feladat: ne gyere be. Köszönöm. Most hová mész? Nem kell elmenni, csak ne gyere be. Ülj le szépen az ajtóban. Na, hol van deszka? Ne gyere be. Maradj kint. Mondd el vagy mutass rá. Menni fog? Én vagyok bent, ez a szabály. A narancsért se gyere be. Tessék, de ez az utolsó.
- Szomjas vagyok.
- Ez a deszka? Nagyszerű. Mikor vágtál rajta utoljára karajt?
- Nem tudom. Nem vágtam.
- Nem tudod, vagy nem vágtál? Mikor volt? Egyáltalán nem kéne ilyeneket vágnod semmin.
- Nem mostanában.
- Ki vagyok segítve. Fakanál van? Ezzel mit kavartál? Nem röfögött?
- Én se látom a pikkelyeket a haladon, ha már itt tartunk.
- Út közben lekoptak. Komolyan nem tudom, melyiket használjam. Miért nem segítesz?
- Szerintem vágd fel a haladat a levegőben.
- Ne viccelj. Ez nem repülőhal. Ez kardhal. Pont, hogy ő vágja el a repülőhalakat a levegőben. Nem győzhetem le a saját pályáján. Ezzel az életlen késsel a deszkán se lesz könnyű. Na jó, erre inkább nem is rakom rá. Ki tudja, miket vágtál rajta. Megsütöm egyben.
- Fűszert nem használsz?
- Elég neki a só. Ki kéne próbálnod, hogy szemét helyett ételt eszel. Az ételnek saját magától is van íze. Különben is, milyen fűszereket tartasz, mutasd? Ne gyere be. Mondd, hogy merre nézzem.
- Megyőztél. Jó lesz sóval. Én úgysem eszem halat.
- Ebben nincs szálka.
- Csak kard.
- Látod, megsütöttem két pillanat alatt, és milyen finom lett. Tényleg. Az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem lehet soha.
- Az kék marlin volt, nem kardhal. A másik pultról kellett volna kérned, ha Hemingway napot tartasz. Volt az is. Ez így csak simán paleo. Répát nem rágsz hozzá?
- Most nem.
- Én is így vagyok ezzel. Csak én minden nap.

 
 
Ivon
2013. 02. 13.
12:44:44

Hemingway naprol meg nem hallottam. Egesz nap vedelni kell?
Mage
2013. 02. 15.
20:57:25

Nagy, színes koktélokat, borongós depresszióban.
Mage
2013. 02. 17.
23:47:00

Ivon: tegnap rendesen csináltam, vettem kék marlint.

Nyersen zseniális. Felvágtam kockákra, kevés sót tettem rá és sok citromlevet. Nekem jobban ízlett, mint a tonhal.

Viszont, ha nyúl vagy, és nem mered nyersen enni (vagy nem olyan friss, mint az enyém volt), kevés párolástól hihetetlenül kemény, száraz és rágós lesz. A nem tenyésztett - nem mű - lazachoz hasonlóan, csak sokkal jobban, lenyelni is alig lehet. Szóval vagy egyáltalán nem sütöd, vagy nagyon.

Ivon
2013. 02. 26.
22:50:41

Nem azért nem eszem meg a nyers halat, mert nyúl vagyok, hanem azért, mert nem ízlik.
Füstölve, marinálva szeretem, ha lazac tatárt készítek, azt is előző nap citromos-olajos pácba teszem.
De képzeld, kiégtem. A napokban jelentettem be a családnak, hogy 23 év után leteszem a fakanalat, egyenek mirelitet. Van az a jelenet a Forrest Gump c. filmben, mikor fut-fut és egyszer csak megáll. Na valami ilyesmi.
Mage
2013. 02. 26.
23:09:23

Most jött el az idő a paleóra.

Túl azon, hogy egészséges leszel, és 120 évig fogsz élni, olyan brutálisan egyszerűre redukálja a főzést, hogy el sem hiszed.

Ott tartok, hogy netto 3 perc munkával sütök libacombot. Közvetlenüla fagyasztóból. Ha fokhagymát is teszek bele, akkor 8 perc. És finomabb, mint amiket étteremben ettem. A tiszta étel íze a legjobb.

A körettel sem kell szórakozni, mert vagy nem eszem hozzá, vagy olyanokat, hogy savanyúkáposzta, nyers zöldség.

A bevásárlás itt rémálom, azzal megy el az idő, hogy boltról boltra járok, és nem veszek semmit. Te meg ott élsz a Kánaán mellett eggyel. Nem értem, hogy bírod ki.
Ivon
2013. 02. 26.
23:46:56

Egy év vásárlási tapasztalatom van. Itt kint általában Lidl-ben vásárolok, (itthon a lábam nem tettem be) gyönyörű a zöldség, gyümölcs, a bio kb. 20%-kal drágább, bio tojás olcsóbb, mint itthon a ketreces. Húst török boltban vásárolom, náluk is szoktam zöldséget venni, drágább, de itt vannak extrák, sárga cukkini, hatalmas húsos paradicsom...
Míg itthon kilóra vettem a húst, kint ez megváltozott. Kevesebb, de jó minőségűt eszünk.
Nyáron nagyon ment a paleozás, és igen, igazad van, itt valóban van hozzá megfelelő kínálat. Remélem, hogy ez az állapot a tavasz beköszöntével elmúlik és akkor újra boldogan tekerek a kosárkás biciklimmel vásárolni.
Addig is élvezem, hogy utálok főzni.

Balázs
2013. 02. 27.
10:39:14

Én már a fácánlevest sem készítem össze fél óránál tovább. És ebből húsz perc a zöldség pucolása.

A város szélén egy bácsi nyulakat tart. 5 euró kilója a teljesen friss, aznap vágott nyúlnak. A filézett 15. Számlával. Tíz perc megpucolni két hagymát, megmosni a nyulat, megfűszerezni*, alá egy kis olaj, fölé egy kis fehérbor. Egy óra múlva ropogós, omlós pecsenyét lehet enni egészköményes káposztasalátával.

*Minél frissebben vágott egy állat, annál kevesebb fűszer kell rá.
Balázs
2013. 02. 27.
10:39:50

Tényleg Ivon, miért hagytad abba a főzést?
Mage
2013. 02. 27.
12:23:23

Pont most vettem életemben először fácánt.

Mage
2013. 02. 27.
12:29:12

Hogy lehet nyulat enni? Láttál már nyulat élőben? Szegény nyuszi. link
Balázs
2013. 02. 27.
12:29:13

De nem utoljára, ha szerecsendiót használsz hozzá.
Balázs
2013. 02. 27.
12:32:51

Lefejtik róla a szőrmét, pezsgővel locsolgatják ( link ), végül karóba húzzák.

És legvégül mi marad? Csak sírok.
Ivon
2013. 02. 27.
19:59:37

Balázs: Délután óta azon gondolkodom, hogy tényleg, miért?
Emlékszem a pillanatra, mikor elpattant egy húr.
Valami gagyi dobozos jégkrém volt amit evett, és olyan élvezet volt az arcán, amit én még soha nem láttam rajta. Az aznapi vacsoráért, amit készítettem, emberek kiöltöznek, beülnek az autóba, elmennek egy jobb étterembe, és leperkálnak sok-sok pénzt. Erre Ő, a dobozos jégkrémtől nyögdécsel. Pl. ezért is.
Mage
2013. 02. 27.
23:03:20

Ivon, a házasságod a távolságotokkal fordítottan arányosan jól működik.

Más ember a két kezét összetenné, hogy főznek rá.

Egy barátom mondta, hogy ha két nő jön be a bugyiboltba, anya és lánya, akkor tízből kilencszer az anya jobban néz ki. Szerintem azért, mert volt, amikor a nők még főztek. Ma a mekiben eszik szinte mind.

(A Férfi nem élvez el cukortól. Az húst eszik.)
Balázs
2013. 02. 28.
08:41:52

Ivon, teljesen megértelek.

Én a sógornőmnek is akkor tanácsoltam, hogy váljon el, amikor a férje nem evett otthon. Ha az évfordulótokon hamburgerezni mentek, mondván, hogy az a kedvenc, akkor válni kell.

Az étel egy alkotás eredménye, ezért benne van maga az alkotó is. Az, hogy a rántottába két csipet sót teszel a három helyett, te vagy.

A készterméket elfogyasztani a lehető legkisebb szellemi élvezetet jelenti az életben. Azzal lemondasz arról, hogy tíz rántotta tízféleképp sikerüljön. Lemondasz arról a lehetőségről, hogy egyszer valami különösen finom legyen, és lemondasz arról a bátorságról is, hogy valami pocsék lesz.

Tömeggyártott készterméket enni olyan, mintha elfogadnád, hogy egy könyvet csak egyféleképp lehet értelmezni.

Ebből következik, hogy aki a házi főztöt visszautasítja, az felszínes, és valójában nem kíváncsi az alkotó lelkivilágára.

Amíg csak a főztöd mellett választja a dobozos jégkrémet, talán még elég reakció a kiakadás.
Mage
2013. 03. 01.
09:57:54

Milyen jó, hogy közel laktok egymáshoz.
Ivon
2013. 03. 01.
11:35:43

Kicsit büntetésben van, de válni azért nem. Az azoknak való, akik nem látnak más alternatívát.

Nekem volt rá, és bejött.

Nagyon paleo, nagyon finom, nagyon gyors.

Hozzávalók: 1 bögre mirelit gyümölcs
1 banán
1 botmixer vagy turmix
extrának mehet bele 2 kocka fekete csoki

A fagyott gyümölcsöt kőkeményről félkeményre olvasztom, hozzáadom a banánt és a csokit, összeturmixolom és kész.

Balázs: Ráéreztél a lényegre, de nagyon keveseknek adatik meg ez a látásmód. Legtöbben a főzést szükséges rutinfeladatnak érzik, elvégzik. A művelet közben egészen máshol jár az agyuk.
A minap szendvicset csináltam a fiamnak a munkába, kijött a konyhába, ránézett és azt mondta: úristen de gyönyörű. Szerintem a főzéssel, az ételkészítéssel érzelmeket közvetítünk, vagyis élhetünk vele, lehetőséget ad rá. Én vagyok az adó, és a gyerekem vevő rá.

Mage: Úgy gondolod szükségem van orvosra?
Mage
2013. 03. 01.
11:59:51

Inkább csak irigykedem, hogy ti már kint vagytok. Gondoltam, ennél mi lehetne rosszabb: ha még össze is jöttök.

Elkezdtem írni-pipálni a teendőimet. Naponta 3-7 dolgot intézek átlagban, van közte olyan, amit 6 éve halogattam. Alakul.

Az élet jobban tudja a nekünk való dátumokat, mint mi magunk.
Balázs
2013. 03. 01.
16:58:58

Feltűnésmentesen leraktuk a Randi8 elméleti alapjait.

Két németországi, harmincas mage.hu olvasó otthagyja a házasságát egy főzésen és elméleteken alapuló románcért.

A Randi8-ban csak olyanok ismerkedhetnek majd, akik lelkiismereti okokból elhagyták Magyarországot (tehát van lelkiismeretük), mage.hu-t olvasnak (tehát valami történt velük az életben), házasok (tehát rossz), szeretnek főzni / értékelik a főzést (tehát van ízlésük) és szeretnek elméleteket alkotni.

A tökéletes kapcsolatoknak van egy közös jellemzőjük. Az idő. Egy tökéletes kapcsolat egy napsütéses tavaszi délutánig tart.


Ivon: az étcsoki paleo?
Ivon
2013. 03. 01.
20:48:59

Azért azt nem mondanám, hogy feltűnésmentes volt. Ebbe a mondatodba, belepirultam: "Lefejtik róla a szőrmét, pezsgővel locsolgatják, végül karóba húzzák."

Nem paleo, de még Mezei Elmira is megmagyarázza, (leginkabb önmagának) hogy van olyan amit nyugodtan ehetnek paleosok is. Minden szentnek maga felé...
Mage
2013. 03. 02.
00:56:30

Nem akartam Ivon lelkesedését rongálni azzal, hogy leírom: a receptjében egyedül a turmixgép volt paleo.

A fagyasztott gyümölcs, valamint a gyümölcslé olyan, mint a cukor.

Tehát:
- 1 db alma
- 1 db körte
- 1 marék mandula vagy kesudió
- 1-3 evőkanál darált mák
- 1 bögre (2-3dl) tiszta víz (nem csapvíz)
- 1 kávéskanál valódi fahéj
- turmixgép

Valahogy így.
Ivon
2013. 03. 02.
09:36:57

Az összes bogyós gyümölcs, fagyasztva, kevesebb cukrot tartalmaz, mint a friss körte, vagy a banán. Azt nem tudom fagyott állapotban mitől lenne benne több cukor. Fagyasztástól nem változik meg a tápanyagtartalma.
Vannak olyan mirelit gyümölcsmixek, amik ízesítve vannak cukorsziruppal, ezeket nem veszem meg. Mirelit zöldségben is rengeteg olyan van, ami hozzáadott cukrot tartalmaz.

A banán, szeder, málna, ribizli, eper, áfonya paleo. A turmixgép is. A csokit hagyd ki.

A hozzávalókat a végén lefagyasztod? Vagy mitől lesz fagylalt közeli az élmény?
Tiszta vizet honnan szerzed be? Léket fúrsz az Antarktiszon?

Mage
2013. 03. 02.
15:18:03

A gyümölcsök glikémiás indexe eltérő, és ez nem kizárólag a cukortartalmuktól függ. Az eltérő kémiai és fizikai szerkezet miatt van így.

Fagyasztás során jégkristályok keletkeznek, amelyek össze-vissza kaszabolják a rostokat és a szöveteket. Többek között ezért nem működik a hibernáció sem: a sejtfalakat szétnyiszálja a sok-sok jégszilánk.

Ezért a mirelit gyümölcs már nem gyümölcs, ahogy a gyümölcslé sem az.

Én is eszem mirelit ételt, többek között tengeri halat. Magyarországon kizárólag fagyasztva jutsz tengeri halhoz. Ez van.

De az már nem élő étel, csak "kaja".

A fagyasztott gyümölcs: cukor + gyümölcsíz. Akkor is, ha a fagyasztáson kívül nem műveltek mást vele.

A csoki elfogadható kedélyjavító. Nem paleo.

Banán: ok, de egyeseknél megzavarja az emésztést.
Ivon
2013. 03. 05.
21:26:33

"Én is eszem mirelit ételt, többek között tengeri halat. Magyarországon kizárólag fagyasztva jutsz tengeri halhoz."

Ezért nem értem azokat, akik sushi bárba járnak. Egyáltalán mit keres itt sushi bár?
Bár lehet, hogy ők is csak a sültoldalasért és a kókuszlevesért kapkodnak, mint én.

Mage
2013. 03. 05.
21:59:46

Pár évvel ezelőtt hallottam, hogy a japán külügyminiszter világkörüli útra indul, hogy betiltsa a sushi néven árult nem-sushit.

Nem tudom, mi lett ezzel a projecttel. Talán az atomerőmű-robbanás kavart be náluk.
Balázs
2013. 03. 07.
11:20:41

Tengeri hal? Az jó? Némelyiken még zacskózva-fagyasztva is érzem a beszakézott japán dokkmunkások szagát.

Friss halat (bár én többnyire nem szeretem, esetleg ropogós süllőt citrommal és édes muskotállyal) lehet kapni tóból is.

Eszembe jutott egy kérdés: a paleo szempontjából a mézzel meg a tejtermékekkel mi a helyzet?
Mage
2013. 03. 07.
21:45:34

A tengeri halban van sok Omega-3. "Fagyálló"-ként funkcionál elsősorban. Az Omega-3 zsírsavakról nem csak a "paleosok", hanem egyre több táplálkozásszakértő leírja, hogy életmentő és kulcsfontosságú anyag.

Tenyésztett halban alig van belőle. Az Európában kapható lazac nagy része tenyésztett. A kardhal állítólag tele van higannyal. A tonhal unalmas, nem szeretem.

Ami a mézet illeti, nem kell paelosnak lenned ahhoz, hogy rájöjj: az ősember akkor találkozott vele, amikor sétált az erdőben, jöttek a méhek, és ő véletlenül rossz irányba menekült.

Az ember pont annyira nem evett régen mézet, mint répacukrot. A glikémiás indexe majdnem ugyanaz. Nem paleo.

Tej: hogy lenne az. Mióta van tehén?

De ez nem vallás. Lehet enni bármi újat, akkor is, ha a Szíriuszról származik, amennyiben nem árt. A tej és a szénhidrát ártanak.

Ami vicces, hogy az elmúlt másfél évben csupa olyan nőt vettem rá a paleora, aki eleve karcsú és egészséges volt. Mind azt mondta, hogy jobb lett az egészsége, a közérzete, és az alakja. De nekik alig volt hova fejlődniük.

A dagadt emberek ezzel szemben gondolkodás nélkül sorolnak fel 15 kifogást: "A kevés szénhidrát lassítja az anyagcserét". Édes Jó Istenem. Mi az, hogy "lassítja az anyagcserét"? Egyáltalán, mi az anyagcsere sebességének a mértékegyesége? Méter per szekumdum? És hogyan mérjük? Mi megy az emberben annyival? És hol van leírva, hogy mennyi kell legyen? (A paleotól gyorsul, btw.)

Ők azok, akik totál őszintén mondják neked, hogy ők genetikailag kövérek, és "már attól híznak, hogy ránéznek egy csukott, lelakatolt, 100 méter mélyre elásott szakácskönyvre".

Figyeld meg, ha az ilyen blogot ír, félévente találsz legalább egy bejegyzést a következő témában: cukrászdateszt. És a bejegyzésből kiderül, hogy ő egy alkalommal több süteményt töm magába, mint te 10 év alatt. És az összes "genetikailag telt" ismerőse - aki kommentel hozzá - szintén letolja egy alkalommal a te 10 éves sütemény-adagodat. De persze ránézésre hízik, mert az élet ennyire igazságtalan.

Igazából nem paleo-nak kellene nevezni, és nem diétának, hanem csak simán "táplálkozás"-nak.

A gabona nem étel, hanem olcsó bűvészmutatvány arra, hogy 7 milliárd ember élhessen a bolygón. Már ha ezt életnek lehet nevezni.

Vajon miért vékonyak a címlaplányok? Nyilván nem azért, mert az a szép.

Nyilván.
Mage
2013. 03. 07.
21:53:35

(UI.: Vannak a világon gyönyörűszép telt nők. Sőt, a homokóra alak eszméletlenül vonzó tud lenni - karcsú derékkal. Akár percekre el tud állni a szavam 25 BMI feletti nő láttán, szerencsés esetben.

Csak az a szöveg szánalmas, hogy: "Én genetikailag hízékony vagyok". Miért nem lehet azt mondani: "Imádom a cukrot"?)
Balázs
2013. 03. 08.
16:13:14

Egyik ismerősömnek tavai vannak, abból próbál megélni. Végül is nem rossz ötlet ez a Balatontól 30 kilométerre. Ő attól lesz sikeres, mondta pár éve, hogy a halait nem tenyészti, hanem nászágyat készít nekik, hagyja, hogy szaporodjanak, aztán ő csak kihorgásztatja őket. Merthogy a legtöbb vadvízi tóban is telepített halak, amelyek jórészt ún. paszkoncák. Végülis muzsikál neki a dolog, de a magyar piacról letett. Kár, mert nemrég a Cserpes művek kapott valami kitüntetést, mert valódi tejből dolgozik.

Sajnos az ilyenekkel az a baj szerintem, hogy a táplálkozási ötletek mindig ugyanazt az 5-10%-ot érintik. Mindegy, hogy miről van szó. És annak ellenére, hogy nálam a méz és a tej is marad, legalább elgondolkodom rajta. Aki valóban kövér, és valóban megeszi a tíz évnyi süteményadagomat, az el sem olvassa. Ennél rosszabb már csak az, aki kéthetente hoz elő egy újabb diétás ötletet.

Szerintem imádnál velem dolgozni. Heti öt-tíz embernek javaslom az életmódváltást. Tiszta pszichiátriai dietetika. A többségük nő. Mindig mondom, hogy roboráljanak: igyanak valamennyi bort, egyenek húsokat, mozogjanak. Bár látnád-hallanád. Annyira fölösleges elmondani. Szerintem mindenki pontosan tudja, hogy egészségtelenül él, de mégsem tesz semmit, mert alapvetően az édességet pszichológiai okokból eszi aki eszi. Hiszen jól nem lakik vele.

Genetikai elhízás, ez jó. Állítólag tényleg van ilyen. Amennyire én tudom, ezek statisztikai jellegű tanulmányok, amelyek nem foglalkoznak a pszichológiai/szociális állapottal. Olyan van, hogy valaki pl. egy tumor miatt hízékonyabb. Egyre több hipofízis adenomára derül fény, az csinálhat ilyet. Jó, de itt nem arról van szó, hogy az adott ember nem lehet vékony, és a kövérsége Isten csapása: hanem nem tartotta magát a betegségéhez szükséges étrendhez.

=> Regisztrálni jó <=