connection :: 2013. február 06., szerda, 20:30:22 :: 57 komment
politics

Anyámnak persze drukkoltam, hogy kapjon fizetést. Hajrá, anya.

Ő sem szeret szembenézni azzal - a szembenézés hiánya az alfája és omegája mindannak, ami most történik -, hogy az, hogy ők mit tanítanak az iskolában a második világháborúról, szorosan összefügg azzal, hogy két évvel ezelőtt kik jutottak magyarországon hatalmomra. Ami szorosan összefügg azzal, hogy több száz méteres sor kígyózik az utolsó színházjegyekért. És szorosan összefügg azzal, hogy leépül az oktatás, és hogy a tanárok nem kapnak fizetést.

Nem azért nem kapnak, mert gazdasági válság van. Hanem azért, mert szellemi válság van.

Akiket ők hatalomra segítettek a történelemórák hazugságaival, azok nem szokták szeretni az oktatást. Ezt azért tudni lehetett előre.

Azok egyébként az idegen erőket sem szokták szeretni. 2002 óta folyamatosan emlegetik őket, és mindenki pontosan tudja, kik azok az idegen erők. Hiszen 75 évvel ezelőtt is azok tehettek mindenről, akik mostanában nemzetközi háttérhatalomként törnek az országra.

A pedagógusok nem az igazat tanítják az iskolában. Az igazság úgy szól, hogy 75 évvel ezelőtt magyarország mindent megtett, hogy a pénzvilág lelketlen képviselőit és a nyerészkedőket szőröstől-bőröstül elégesse a kemencékben.

Hogy miért nem ezt tanítják, annak ellenére, hogy így történt? Azért nem, mert ebben az országban a társadalom körülbelül fele úgy gondolja, hogy ezekkel az idegen erőkkel mégiscsak sok baj van.

Ha elégetni nem is szép dolog őket, azért jó lenne, ha eltűnnének végre. Vagy, ha ez sem megoldható, akkor otthon, a négy fal között idegen erősködjenek. Ott lehet. Az szinte senkit nem zavarna. A magyar kifejezetten toleráns nép.

De sajnos ezek a nemzetrontók nem bírnak magukkal, és az utcán és a bankokban mutogatják magukat. Gázszámlákon vonaglanak. Eltőzsdézett nyugdíjból akarják főzni a humuszt.

Aki nem ért egyet azzal, hogy a nemzetközi háttérhatalommal harcolni kell, az sem szóval, sem tettel, sem tanítással nem támogathatja azokat, akik több mint tíz éve szinte szóról-szóra olvassák fel az "Én harcom" című könyvet.

Csak a végtelenül ostoba és a velejéig gonosz ember tagadhatja, hogy azt olvassák.

És innentől dől a domino. Az alakzat ismerős. Volt már kirakva. A kép egész, a törvények ismertek, előre lehet tudni a végét.

Nem az a kérdés, hogy melyik az utolsó kocka. Az a kérdés, hogy jön-e a kéz, egy nyitott tenyér, amely szilárdan és egyenesen áll valamelyik, még le nem dőlt kocka elé, és megállítja a folyamatot.

Visszafordítani nem tudja. De ha leállítja, lehet építni a romokból valami mást.

Egyelőre nem látszik ennek a kéznek az árnyéka sem. Azért nem látszik, mert nincs rá igény.

A pénzre van. Azért megy a sírás.

Mostanában annyi embernek látszó állat nézi csodálkozva a zsebeit. Holott az űr, amit a zsebében lát, a lelkéből került oda.

Az élet nem csak tej- és kenyér vásárlás, hanem gondolatok folyama is. A történelem nem csak évszámokról és nevekről, hanem elvekről, oldalakról, következményekről és összefüggésekről szól.

Hol maradnak, akik képesek az összefüggéseket érteni és tanítani? Továbbra is ugyanaz a hazugság hangzik el az iskolákban. Hogy magyarország véletlenül keveredett bele a háborúba. Ártatlanul, áldozatként és igazságtalanul. És kizárólag a csillagok rossz állása miatt az emberégetős oldalon.

Most annyi változott, hogy innentől fogva kisebb költséggel oktatják ugyanezt. Minden rosszban van valami jó.

A tanároknak nem csökkentett bért kellene adni, hanem csekket küldeni nekik havonta, hogy fizessenek kártérítést. Bár ezzel is kár vesződni, mert az a pénz is ugyanoda menne, ahová a többi megy.

És bárhogy tűnjék is, ez még csak a kezdet.

Jó dominózást.

 
 

Dina
2013. 02. 07.
02:41:10

Ez de nagyon összeszedett, kerek gondolatmenet.

Van, amikor az ember a tehetetlen dühtől vezérelve csak simán puffog az írásaiban.
Az is kell, mert terápiás. Aki jól ír, az puffogni is jól fog.

De ez most más.

Egy valós, ritkán felvetett probléma, amiből több bajunk is fakad.
Már minden érintett ország bocsánatot kért a második világháborúért.
Mi ebben nem igazán törtük magunkat.

Pedig mi voltunk azok. Magyar emberek tették, amit tettek. Illetve ők választották ezeket a vezetőket, akik tették.

A csoportterápiás foglalkozások nem véletlenül kezdődnek azzal, hogy megmondod a neved, és definiálod a problémádat.
Az összes többi ezután jön. Ezután lehet azzal foglalkozni, hogy hogyan jutottunk el idáig.

Mi volt azon események láncolata, aminek az lett a vége, hogy először csak kiközösítettünk magyar embereket, majd elvettük a pénzüket, és végül elégettük őket?
Lehet erre a kérdésre választ keresni egy csoportterápia keretében.

De nincs gyógyulás addig, amíg nem vállaljuk fel, hogy ez a mi országunk felelőssége.
A nagyszüleinké, a dédszüleinké.
És a miénk is, mert itt mérgez még mindig.
Mert senki sem kezdte el rendesen a csoportterápiát.
Se akkor, se azóta.

Az pedig a következő kimondott mondattal kezdődik:

Magyaroszág vagyok.
És náci.
nemtagadhatom
2013. 02. 07.
09:19:37

Sok mindent kiválóan megmutat Tündér Rózsika ámokfutása, de semmit sem jobban, mint azt, milyen, amikor egy ember KÉPTELEN szembenézni a tetteivel.
Le sem merem írni, hogy szerintem honpolgáraink hány százaléka jár ugyanabba a cipőboltba.
Pedig minden jó azzal kezdődik - normális esetben -, a szembenézéssel.

Az öszödi beszéd például az volt.

Itt, a többség szemében a létező legnagyobb gyalázat az őszinte szó, az önkritika pedig gyengeségnek számít, holott nagyobb bátorságot nem ismerek.

Sajnos egyet kell értsek: itt már semmiféle "kéz" nem segít.

A Fideszre való szavazással lassan ugyanúgy vagyunk, mint a győzikesó nézésével; senki!
Legalábbis, én nem, az biztos.

És maradni fognak, mert ők - ugye - harcolnak a világon mindenkivel, értünk, magyarokért.

Ha bele döglünk, akkor is.

Mert itt, láthatóan, erre van igény.
Dodon
2013. 02. 07.
10:02:53

Vannak halaszok, vannak vadaszok, vannak pasztorok, es vannak akik a foldet muvelik.
Ha meghal a halasz, a fiai elosszak a jussot, a halokat, a varsakat, csonakot, evezot...
Ha meghal a vadasz, a keset, a puskajat, az ijat megoroklik, es szepen elosszak magukkozt az utodai...
Ha a pasztor harap fube, a nyajat, a csordat is igazsagosan el lehet osztani...
De ha a paraszt dobja fel a pacskert, akkor gaz van. A fold ugyanis egyben ertek, nem lehet szetaprozni, nem jut belole Ondnak, Kondnak, Botondnak, Pereputtynak. A legidosebb mindent visz, a tobbi meg mehet katonanak, papnak, vagy zsellernek.
Leginkabb zsellernek...
Ez az alfold atka. A megnyomorodott, irigy lelkek kohoja. Evszazadok ota. Belenkivodott, bennunk munkal. Nem tudjuk levetkezni a masik sikere felett erzett sovar irigyseget, es az ebbol fakado tehetetlen duhot. Sokaig kell meg ennek kopnia a tudatalattinkbol. Generaciok kellenek hozza, hogy ne a sorsot, a szomszedot, a testvert, a korulmenyeket okoljuk a nyomorusagunkert, hanem raerezzunk a sajat felelosegunk izere.
mert nem finom.
Annyi szent.
De megeri.
Mage
2013. 02. 07.
10:22:39

Dodon: talán nem is kell olyan sokat várni, gyorsul a folyamat, ha elbontjuk az alföldet: link
Dodon
2013. 02. 07.
10:36:34

Te vagy a matematikus, szamold ki, ha a linken szereplo tortenetbeli arazast vesszuk alapul, no meg MO teruletet, es egy szereny 800m magassagkulonbseget 60 fokos lankakkal, az mennyi ajro?
Mage
2013. 02. 07.
11:10:58

10 évvel ezelőtt mondtad nekem ezt az "alföldes átkot". Volt időm gondolkodni rajta. Jól hangzik, van benne igazság.

És ami igazán nagyszerű benne, hogy nem egy másik embercsoportot tesz felelőssé, hanem a jó termőföldet. Végre. Nem az idegenek tehetnek arról, hogy milyenek vagyunk, de nem is mi. A domborzat hiánya tett ilyenné!

Nem tehetünk róla. Az Alföld a hibás.

És tényleg azt gondolom, hogy logikusan hangzik, és hogy van benne igazság. És? Akkor most meg lehet nyugodni, hogy megvan a válasz? A világ tele van féligazságokkal, amelyek nem visznek előre.

Ez a nép javában lovagolt, amikor nyugaton már földet műveltek. A Google Map segítségével fefedezhető még néhány kisebb-nagyobb sík terület Európában. A nyugatról rabolt szűzeket igazságosan el lehetett osztani a törzsek között, tehát több évszázados előnyünk van a föld-nemművelésben.

Mégis, már 1200-as évekből írásos, törvénybe foglalt nyoma van a náciságnak, és ez a hagyomány a mai napig tart. A jobboldal az Aranybullából szeretné levezetni a "Történelmi Alkotmányt". Az alkotmánybírók a Bulla előtt esküdtek néhány évvel ezelőtt.

Idézek belőle:

"24. CZIKKELY.
Hogy izmaeliták és zsidók tisztséget ne viseljenek.
Pénzváltó kamara-ispánok, só-kamarások és vámosok, országunkbeli nemesek legyenek.
1. §. Izmaeliták és zsidók ne lehessenek."

Ez az ország ezer éve tartja az irányt, és észre sem veszi. Konkrét példa, hogy a zsidó barátaim közül többen is lájkolják a Véleményvezért, amelyet az "ellenzéki" média (ATV, Klubrádió) "mértékadó jobboldali portál"-ként emleget.

VéleményVezér. Milyen szimpatikus név. A gondolat szabadságára utal. És az egyéniségekre. Kommentelhetsz, de soha nem rakják ki, mert csak a VéleményVezérek szólhatnak hozzá. (Ezt nem én találom ki, oda van írva.)

Gondolom, attól lett "mértékadó", hogy az alig elkerült államcsőd óta ekézi a kormányt. Tehát miért? Mert nincs pénz. Az agyakig ennyi jut el. Rosszat mond a kormányra, tehát objektív. (Ezzel az erővel a k.info maga a balliberális fellegvár.)

A portál szövegének mélyebb értelmezése elmarad, ahogy elmarad a névé és a grafikai elemeké. Íme a "mértékadó" VéleményFührer logója:

link

Nos? Mit látunk rajta?

És hányat?

És ezt linkeli ki naponta a főoldalra az Index.

Összecseng a szín, a forma, a név és a tartalom, de nem baj, semmit sem látunk, semmit sem veszünk észre, miközben a világ legokosabb népe vagyunk.

Gratulálok minden résztvevőnek.
Dodon
2013. 02. 07.
11:55:48

Mage!

Ne keverd az okot, a kifogassal.
Ha wc utan barna a kezed, annak sok oka lehet. Rossz minosegu papir, ugyetlenseg, higfos...
De ezek csupan okok. Ha nekilatsz tesztat gyurni kezmosas nelkul, nem mutogathatsz a parpirgyar minosegellenorzo osztalyara, ha a vendegeket megeszi a szalmonella.
Amit irtam, (es mar korabban mondtam neked) az ok. Egy a sok kozul, de szerintem a leglenyegesebb. Ettol meg nem mentesulunk a tetteink kovetkezmenyeitol. Sehol nem irtam ilyet. Kifogast lehet gyartani, gyartjuk is naphosszat oket, de minek. A szar a kezen attol meg szar marad addig, mig le nem vakarjuk.
Dodon
2013. 02. 07.
12:09:10

Ami meg az antiszemitizmust illeti, az semmivel sem szignifikansabb a mai nyomorusagunkban, mint barmelyik masik kisebseg elleni rosszindulat. Budos cigany, budos jugo, budos kinai, budos buzi, budos drogos, budos(x) ahol x helyere tetszes szerint be lehet helyettesiteni barmit, ami nem "magunkfajta"
Ha oseink kinaiakkal csencseltek volona, akkor az aranybullaban a kinaiak tisztsegviselete ellen torvenykeztek volna.
Ami meg ajropa mas foldmuvelo regioit illeti, erdekes lenne egy szociologiai felmerest vegezni az ott elok gondolkodasmodja, es pl a tengermelleki, vagy hegyvideki emberek viselkedesnormai kozotti kulonbsegekrol. Nem szakmam, de erdekelne.
Az, meg hogy a viszonylagos anyagi es egzisztencionalis biztonsag hogyan palastolja az ordas gondolatokat, es mikepp lesz PC a kozbeszed, ha a tarsadalomban nagy a "jolet", meg szamodra is ismert. De attol meg a holland paraszt epp olyan gyonyoru naci tud lenni, mint a pinty. Csak sokkal tobb a vesztenivaloja annal, hogy kimenjen martenscsizmaban masirozgatni az utcara.
Dodon
2013. 02. 07.
12:23:59

Ismersz.

Tudod mi a velemenyem a dolgokrol. legalabbis remelem.
Viszont az aranybuullas okfejteshez idekivankozik ez is:

Zsidókra vonatkozó korlátozások Nyugat-Európában a középkorban
1. Tilos a vegyes házasság és szexuális kapcsolat keresztény és zsidó között (306. Elvirai Zsinat)
2. Zsidók és keresztények nem ehetnek együtt
3. Zsidó nem viselhet hivatalt (535, Clermonti Zsinat)
4. Zsidónak tilos a keresztény szolga vagy rabszolga tartása (harmadik Orleans-i Zsinat, 538)
5. Zsidóknak tilos az utcákon tartózkodni a nagyhét alatt (uo.)
6. A Talmud és más könyvek elégetéséről (12. Toledói Zsinat, 691)
7. Keresztény nem mehet zsidó orvoshoz (Truláni Zsinat, 692)
8. Keresztények nem lakhatnak zsidók házában (Narboni Zsinat, 1050)
9. A zsidók ugyanúgy kötelesek adózni az egyháznak, mint a keresztények (Genovai Zsinat, 1078)
10. Zsidóknak tilos pereskedni vagy tanúskodni keresztényekkel szemben a bíróságokon (3. Lateráni Tanácskozás, 1179)
11. Zsidók ruháikat jelvénnyel lássák el (Oxfordi Tanácskozás, 1222)
12. Új zsinagógák építése tilos (uo.)
13. Keresztény nem vehet részt zsidó szertartásokon (Bécsi Zsinat, 1267)
14. Gettók felállítása (Breslaui Zsinat, 1267)
15. Keresztény nem adhat el zsidónak ingatlant, és nem bérelhet zsidó tulajdonú ingatlant (Budai Zsinat, 1279)
16. Megkeresztelt zsidó visszatérése korábbi hitére vagy a zsidó vallás felvétele keresztény által eretnekségnek számít (Mainzi Zsinat, 1310)
17. Zsidónak tilos egyetemi diploma megszerzése (Baseli Tanácskozás, 1434)

Szoooval nem egy tipikusan hungaricumrol van szo.

Termeszetesen, az, hogy pistike belevizelt icuka limonadejaba, nem jogositja fel imrisket, hogy utanozza, de a keresztenyseg allamvalassa valo kikialtasa roma altal, megagyazott a nyugati civilizacio zsidogyuloletenek. A tobbi mar csak morzsolgatasa a kakinak.
Dodon
2013. 02. 07.
12:33:45

velemenyvezer....
hat jah :)
de azert ugye nem gondolod, hogy attol, mert a zindex kicseszi oket a fooldalra tenyleg velemenyt vezerelnek? Az indextol lassan elmenekul minden epkezlab gondolkodo. Divik a divanyszint, kell a kattintas. Wagnerur meg hetente csereli a tukren az ablaktorlot...
Mage
2013. 02. 07.
12:42:19

Mondtam, hogy az elmúlt tíz év során többször eszembe jutott ez a hegyvidéki-alföldi magyarázat, és látom benne a logikát, de minden népet annyi hatás ér, hogy szinte lehetetlen külön-külön vizsgálni őket.

A római katolicizmus és a pokol közvetlen kapcsolatát is tudományos kísérletek sora bizonyítja.

A legtöbb ország azonban szembenézett a múltjával. Ez nem. És nem is akar.
Mage
2013. 02. 07.
12:46:27

Az index ismét megy nálam tiltóra, de a többi sem jobb. Nincs olvasható, nézhető, hallgatható médium az országban.
Balázs
2013. 02. 07.
13:01:03

Hát, jól elmerültünk a kakiban.

---
Egy ismerősöm az Index közelében dolgozik, és tőle hallottam, hogy a Véleményvezér fizet azért, hogy kint legyen, tehát nem releváns.
---

Dodonnal értek egyet a probléma feltárásában, Dinával félig a megoldásában.

Egyrészt az antiszemitizmus nem hungarikum, másrészt az idegengyűlöletünk, a másság elleni gyűlöletünk általános. Sőt, ami azt illeti, magunkat sem szeretjük. Ezzel is szembe kell nézni, méghozzá előbb, mint az antiszemitizmussal.

Addig úgysem tudsz szeretni senkit, amíg magadat sem tudod. Perpill a hazai antiszemitizmus legfőbb oka, hogy az átlag szavazónak fogalma sincs arról, hogy ki volt Wiegner Jenő.

A Szent Korona tannal az a baj, hogy az, akárcsak az Aranybullák, rendi "alkotmányok". Nem a társadalomnak szólnak, hanem a rendeknek. Akárcsak az Orbán-féle.

Magyarországon a történelmi hagyomány, és a lakosság 99%-a szerint társadalmi szükségszerűség a kasztrendszer. Ezt kell kimondani szerintem. Magyarországon a nácizmust, a kommunizmust, a dualizmust és az összes többit a kasztrendszer adoptálta, és annyira a képére formálta, hogy az ideológia a rendszer kiforrott állapotában teljesen a jelentőségét veszítette.

A kasztrendszert az évszázadok során többször megpróbálták összetörni azok, akik rájöttek, hogy ennek a berendezkedésnek a mentén pusztulásra és nyomorra vagyunk ítélve. Ilyen volt pl. 1848-49. Az utolsó ilyen próbálkozás 2004 és az EU csatlakozás.


Dodon kérdése szerintem nagyon találó, és az alföldi genotípus is.

A társadalombiztosítást és a kölcsönös felelősségvállalást a hajókon és a bányákban találták ki. Aki már utazott tengerjáróval viharban, vagy járt a föld alatt, meg fogja érteni, hogy miért.

A társadalombiztosítást, tehát a szegregáció tökéletes ellentétét mégis egy földbirtokos hozta létre. Óriási tiszteletnek örvend hazájában. Éppen ezért.

Értitek? Élete fő műveként széttöri a kasztrendszert, és ezért szobra van a fővárosban. Nálunk a társadalombiztosítást Orbán megszüntette, és nemsokára ezért lesz szobra.

Mondjuk azt a népet sokkolta, hogy hogyan hülyülhettek meg tíz évre, mi meg demokráciának nevezzük, hogy teljesen síkhülyék vagyunk húsz éve.
Mage
2013. 02. 07.
13:38:31

Balázs, Dodon: olyat lehet, hogy metabolikus végtermék említése nélkül beszéljük át a témát? Értem én, hogy az egyikőtök orvos, a másik grafikus, számotokra ez természetes anyag, én viszont a tisztaság világából érkeztem.

Tényleg mindegy, hogy melyik népcsoportot gyűlöli az ország.

Kivéve annak a népcsoportnak.

A másik kérdés, hogy az érzés mivé fejlődött, miként nyilvánult meg. Másokat gyűlölni alapvető emberi jog. (Nem túl egészséges, de miért is kéne a gyűlölködőknek sokáig élniük).

Másokat felpakolni a vonatra nem alapvető emberi jog. A bűn nem az érzés, hanem a cselekedet. Nekem nem úgy rémlik, hogy a Hollandia szerepe a magyarokéhoz hasonlítható lenne, és most nem a bakancsos masírozásra gondolok.

A hazugságról, a hazugság következményéről, és a következmény - a diktatúra - jellemzőiről próbáltam írni. El lehet kenni a problémát, hogy melyik nép melyik népeket utálja. A II. világháborúban ez az ország a náci oldalra állt, önként és dalolva deportált. Ezt az iskolában másképp tanítják. Ez mindennek a kulcsa. Ami a tananyag, az az ország önképe.

A rendszerváltás azzal indult, hogy újratemették horthyt.

Ezekre a "holland náci parasztok" szerintem inadekvát válasz. És hollandia sorsáért aggódjanak azok, akik ott élnek. Egyelőre nem náluk épül diktatúra.

Mondom, az alföldes magyarázat találó, és a kasztrendszer valóban e nép gondolkodásának alapja. Falun ma is tapintható a feudalizmus. Tegnap mondtam anyámnak, hogy ha Budapesten lemegyek az utcára, nem jönnek szembe ismert földesurak. Ahol ő dolgozik, ott igen.
Mage
2013. 02. 07.
13:38:39

--
Ez nem tudtam, de nem lep meg. Jó, hogy leírtad.
--
Balázs
2013. 02. 07.
14:36:11

Én ezt egy kicsit másképp látom.

Azért ez így nem igaz, hogy önként és dalolva és egy emberként és kilencmillió náci.

Nagyanyám legjobb barátnője egy zsidó lány volt, akit deportáltak. Nem mondanám, hogy túlzottan örült neki. A szuverén magyar állam a deportálások idejére de facto megszűnt létezni. A Reich megszállt területe voltunk, a kormányunk pedig bábkormány, a lakosság döntő részének pedig továbbra sem volt beleszólása a dolgok menetébe.

Ami azt illeti, Magyarországra menekült az összes zsidó a többi szomszéd országból, aki tehette, mivel addigra másutt már lezajlott a deportálás.

Az értelmiség és az államigazgatás több, magas szintjén is voltak humanisták, akik elítélték a zsidók üldözését. Pl.: Nagybaczoni Nagy Vilmos, Bajcsy-Zsilinszky Endre, Szentgyörgyi Albert. Őket is letartóztatták, ha nem tudtak elmenekülni, jópárat meg is öltek. Ezt se felejtsd el.

A kérdés szerintem benned sem az, hogy miért ellenállt az az 1-2%, hanem az, hogy a többiek miért nem, ahogy a mnyp kapcsán is mindig lóg a levegőben a fájdalmas kérdésed, hogy miért hagyták.

Szerintem azért, mert mindenkinek a maga baja a legfontosabb, és úgy érzi, hogy nem tartozik a magyar társadalom és kulturális közélet szövetébe. Akármit is hazudnak, nem jut neki egészségügyi ellátás, közbiztonság, munkahely, nyugdíj.

A rendiség alaptétele, hogy a társadalmi kirekesztődéstől való félelmében szinte bármire képes az ember. Mikszáth fél életműve erről szól.
Dodon
2013. 02. 07.
15:26:27

Mage!

Keves nacionalistabb, es kirekesztobb nemzet el ajroppaban a hollandnal. Azert irtam pont oket. Viszont ott is, es itt is a tarsadalom kulonbozo retegei mas- es mas modon viszonyulnak ehhez a kerdeshez. Ott sem mindenki naci, es itt sem. Es ha valaki az, az nem az iskolaban lesz naci, es nem a tananyagtol, hanem a csaladi asztalnal. Ahol apuci felhangon zsidozik ket merokanalnyi leves kozott, es joleso erzes tolti el, ha pl egy tvmusor kapcsan buzizhat egy kellemest a csalad elott, mert o ugye mekkora macso, es mindenki mas, meg milyen csotany buznyak. meg romkocsma, meg balett, meg egyebkent is lovas nemzet vagyunk.
Nemigazan hiszem, hogy a vilagnezet az iskolapadban alakul ki. Azt otthonrol hozzak, es a kocsmaasztal mellett csiszolodik.

Ami meg a metabolizmust illeti, bocs, de az elet resze. A kivalasztas epp olyan nelkulozhetetlen folyamata a letnek, mint a taplalek bevitele. Ami be, az tobbnyire ki. A maradek meg hasznosul :)
Ennek ellenere a naturalis megkozeliteset a temanak mellozom, ha ennyire finnyas lettel :)
Dodon
2013. 02. 07.
15:37:02

Balazs, igen.
kollektiv bunosseg marpediglen nincs.
egyenek bunei vannak
a "bunosok kozt cinkos aki nema" alapvetessel meg nekem komoly bajom van.
amig az egyedek erdekervenyesito kepessege nem egyenrangu a csoportban (azaz az erosebb kutyu nemi eletet elhet), addig a feleloseget sem szabad ugyanazzal a merokanallal merni
nem varhato el minden esetben, hogy az ember kockara tegyen mindent (csaladot, gyereket, rokonokat, baratokat), csak hogy szembeszalljon a regnalo hatalommal. Mert feleloseget mindenki eloszor is a tole fuggokert vallal. Aztan jon minden mas.
Mage
2013. 02. 07.
16:08:49

Balázs: 9 milliót nem írtam, ha már számokról beszélünk, az arány körülbelül 50% azóta is, ha beleveszem azokat, akik szerint ugyan senkit nem kellett volna elvinni, "de egyébként horthy kormányzó úr csodálatos vezetője volt a hazának, azóta se termett ilyen". Amikor vona azt mondja, hogy a lakosság 2/3-a jobbikos, csak még nem tud róla, kevésbé túloz, mint aki szerint 5-20% a szélsőjobb aránya.

Sokszor már észre sem veszi, aki ebben él. Amerikai ismerősöm mesélte - 25 éve élnek kint -, a szülei pár évvel ezelőtt hazalátogattak, és azt hallgatták a buszon, hogy "azért van ekkora hó, mert a zsidók elszaboltálták a hókotrókat". Ezzel az emlékkel tértek haza.

(A vicc az, hogy nincs is hó).

Tudod, ha téged el akarnának vinni a származásod miatt, akkor nem "nagyon nem örülnék neki", hanem elbújtatnálak a kanapé mögé, vagy a kamrába, vagy a falba, vagy szereznék pincét. Pedig csak egyszer találkoztunk. És voltak, aki így cselekedtek, ez a normális ilyenkor, ha mást nem tudsz tenni a hatalom ellen. Ha nem ezt teszed, de ember vagy, akkor nem tudsz többé aludni.

Magyarországot nem kellett lerohanni. Ennyit a bábkormányról. Egyetlen lövés nem dördült el. Ezt értem önként és dalolva alatt, nem azt, hogy mindenki egyetértett. A környező országokat, ahonnan menekültek, meg kellett támadni először, ha jól emlékszem. (Ha tévedek, szóljatok). Franciaország nem jelentett értékelhető katonai ellenállást, de őket is el kellett foglalnia a németeknek.

Magyarország ezzel szemben a náci oldalon harcolt. Ennyi a lényeg.

És azóta is megy az agymosás az iskolában, hogy a körülmények, a rossz csillagok, az igazságtalanság áldozatai lettünk. A körülmények mi magunk vagyunk.

Az mdf újratemette horthyt, a fidesz róla elnevezett szobrokat és tereket avat, wasst méltat. Miről beszélünk? A lakosság feléről, aki mögöttük áll.

És aki legközelebb nem szavaz rájuk, a csökkent fizetése miatt nem teszi. Ami talán rosszabb, mint egy hithű jobbikos.

(Ha lehet ilyet mondani.)

Mage
2013. 02. 07.
16:26:40

Dodon: sokkal több dől el az iskolában, mint azt gondolod, mivel a gyerek több időt tölt ott, mint otthon, és mert lázad a szülei ellen, és mert egy tanár nagy hatással tud lenni a tanítványaira, ezt neked pontosan tudnod kell.

És nem csak ezért.

Egyszerű retorikai oka van.

Ha az iskolában azt tanítanák, hogy értékelhető polgári és katonai ellenállás nélkül, szervezett módon deportált az ország, elsősorban a saját, remélt érdekei mentén, hogy komoly társadalmi támogatottsággal, tudatosan és szándékosan kiadta legyilkolni az állampolgárait, akkor valamivel nehezebb lenne napi szinten Main Kampfból kampányolni, beleértve az idegenszívűeket, a bankárkormányt, az idegen erőket, a nemzetiközi nagyhatalmakat, a nyerészkedőket, a háttérhatalmakat, a nemzetvesztőket, fel se tudom sorolni az összes agyrémet, ami hitler könyvéből jön egy az egyben át.

"Csak a Fidesz!": "Nur Hitler!"

Ha mindezt tanítanák, akkor nehezebben lehetne olyat mondani, hogy "Bajnai Gordonnak nem orbánnal, hanem a magyar emberekkel kell vitatkoznia".

Mert ez alapján sem Bajnai nem magyar ember, se én nem vagyok az.

Nem vagyok, és kész. Nincs min vitatkozni. Ez a náci retorika. Ez semmi más. Nem lehet és nem kell máshogy érteni.

És aki ezt lenyeli, az részt vesz benne. Az így gondolja maga is.

Vannak dolgok, amelyekkel vagy szembefordulsz, vagy támogatod. Több lehetőség nincs.

Nem véletlenül írtam kis betűvel az országot.

Ha az iskolában nem az lenne a tananyag, hogy milyen csillagállás és bábkormány miatt került magyarország azon az oldalon a háborúba, ahová belépett, hanem az, hogy mi a náci retorika, akkor nem kellene azon vitatkoznunk, hogy van-e olyan ember az országban, aki a fideszt támogatja, de közben nem tetszenek neki a náci gondolatok.

Nincs.
Mage
2013. 02. 07.
17:44:26

Kiegészítés: egyéni és csoportos ellenállás persze, hogy volt, hála a bátor embereknek. Hivatalos ellenállásról beszélek.

Egy dolog az, hogyan gondolkodnak az egyének, hányan viselkednek így, és hányan úgy. Másik dolog, hogy az ország, mint egész, hogyan viselkedik.

Az iskola és a hadsereg az ország hivatalos álláspontját képviseli. Aki a pincében bújtat, az önmagát képviseli.
Androidus
2013. 02. 07.
22:27:57

Nekem még mindig nem veszi be a gyomrom a közös kalap alá vevést. Nem hiszem, hogy az "a nők olyanok" kezdetű mondatnak érdembeli igazságtartalma lehetne, és nem hiszem, hogy az "ilyenek a magyarok" kijelentés is bármiféle kiindulási alapul szolgálhatna. Vagyunk sokfélék, aminek igen, van egy átlaga. Az átlag értelemszerűen meghatároz egy közhangulatot, vagyis azt, hogy _Magyarországon_ lenni milyen, de azt nem, hogy milyen a magyar. Az átlagot kiadhatja egy széles sokféleség is, amiben pedig szerintem jeleskedünk. Szoktam mondogatni, hogy a mozgólépcsőn ilyen tarka bagázs csak New Yorkban, Londonban jön szembe, mint itt a Ferencieken. Bele tartoztok ti is az átlagba, és én is. Mage éppen építő kritikával ostorozza az állapotokat, én meg új világrendszert tervezek éppen ehelyett, tehetetlen elkeseredésemben. És szerintem csak ez számít. Tényleg nekünk kellene magunkat azon marcangolni, hogy "mi" voltunk benne a holokausztban? Mert én nem, az biztos, és Mage sem.
Dodon
2013. 02. 07.
23:24:28

Mage!

A zsigeri gyuloletet nem lehet tanulni. Az nem tanulas, hanem neveles/neveltetes kerdese.
A kovetheto pelda utanzasa. napi inprinting. Mint ahogy a fobiainkat se nem "tanuljuk".
Egy atlagos csaladban a szulok szerepe igenis meghatarozo. A rendpartrisag vs liberalis vilagszemlelet mar a korai gyermekkorban megalapozodik. Ki erre, ki arra lesz befogadobb.
Mire 6-7 evesen odajutsz az intezmenyes oktatasba, addigra az alapveto szemelyisegjegyeid mar bevesodtek, es azokat onnan csak sziszifuszi munkaval lehet csak kivakarni. Erre meg a tanugy elegge ritkan kepes.
Rengeteget jelentenek az olyan aprosagnak tuno dolgok a kezdetek kezdeten, hogy anyad, es apad bevontak-e a csaladi donteshozasba, engedtek-e ketelkedni (vagy az volt amit mondtak, es paszta), adtak-e a felmerulo kerdesekre alternativ valaszokat, vagy mindig csak egy megoldast eroltettek. Fontos, hogy mit lattal, ok egymashoz hogyan viszonyultak, donteseiket kozosen hoztak-e, volt-e "konszenzus" kozottuk, vagy az egyik fel dominanciaja elnyomta a masikat stb, stb... Ezek az elmenyek sokkal meghatarozobbak, mint az, hogy a torioran mit hablatyol a tanar. A tobbseg igyekszik mielobb elfeledni. Ha megnezed, a diaksag java resze totalisan apolitikus, a lazadasuk nem a rendszer elleni lazadas, hanem csupan a kulso szuper ego elhalasanak fajdalmas folyamata. A politikai vilagnezet es szemlelet megfogalmazodasanak elofeltetele a belso szuperego meglete (a maga moralis gatrendszerevel), igy amig az nem kerekedik felul a szuloi szurrogatumon (ami eddig megszabta a lehetosegeket), addig nincs jelentosege valodi vilagnezetrol beszelni. Viszont az, hogy mifele dolog fog rogzulni a felnottkorra, az mar - koszonve a korai gyermekkorban kialakult szemelyisegjegyeknek - jo elore le van zsirozva.
Dodon
2013. 02. 07.
23:33:15

jah, es fentiekbol szamomra az kovetkezik, hogy az olyan ertekek, mint a tolerancia, a segitokeszseg, a masik ember, vagy csoport irant erzett empatia, a sajat csoporthoz valo huseg, es aldozatkeszseg, azaz magyaran az olyan dolgok, hogy a kanape mogott bujtatsz-e majd, vagy szolsz a nyilasoknak, hogy vigyek ezt a budos zsido szomszedot is, mert megtetszett a lakasa, azok nem az iskolaban tanulhato emberi tulajdonsagok. Ha ugy lenne, akkor a vilag sokkal egyszerubb lenne, csak meg kene tanitani az emberekkel a jot, es lam, mar nem is lenne bunozes, gonoszsag, zsarnoksag. Akkor lehetne pl mindenki jo.
da aszem itt bilibe logna a kezem. (bocs) :D

Maci Laci
2013. 02. 07.
23:35:46

Julie Orringer: The invisible bridge - azt hiszem magyarul is megjelent, de én angolul olvasom, most érek a végére. Nagyon jó szívvel ajánlom ezt a könyvet, magyar zsidók története kb. 1938-1945 között.
Balázs
2013. 02. 08.
09:21:22

Dodon, abban Magenek teljesen igaza van, hogy az iskola igencsak meghatározó, főleg, hogy ún. értelmiségi családokban is meglehetősen magas az olyanok aránya, akiknek az égvilágon semmiről nincs fogalmuk és/vagy véleményük, ami körülöttük történik. Hát még a szellemi képességek alsóbb lépcsőfokán álló családokban. Az imprinting az iskolában történik úgy, hogy egy bűntelen magyar szemléletet adnak át.

Ebben az első számú főbűnös: Száray Miklós.

Többek között neki is köszönhető, hogy képtelenek vagyunk egy közös történelemkönyvet írni Romániával, Törökországgal, Ausztriával vagy Izraellel.

Na de nyissunk bele egy történelemkönyvbe. Mert hogy ő írja őket.

Műszaki Könyvkiadó
Száray Miklós
Történelem III.
Középiskolák számára, p. 269-270. (lap legalján)

A ZSIDÓSÁG HELYZETE [b]A zsidóság[/b] - az izraelita vallású állampolgárok - [b]egyenjogúsítását a magyar országgyűlés a kiegyezés évében mondta ki[/b], majd az izraelita vallást a bevett vallások sorába emelték (1895).

Mivel [b]a zsidóság gyorsan asszimilálódott[/b], s a gazdaságban korábban olyan pozíciókat foglalt el, amelyeket mások nem töltöttek be azelőtt, például a kereskedelemben, [b]a magyar vezetőréteg továbbra is nyitott maradt a zsidóság felé[/b]. A kedvező légkör és a lehetőségek gyors ütemben növelték a zsidóság bevándorlását Galíciából. [b]A hagyományos kereskedelem mellett az értelmiségi pályákon[/b] - újságíró, színész, orvos, ügyvéd - [b]is megjelentek[/b] a bevándorlók másod- és harmadgenerációs tagjai. A kiegyensúlyozott légkört jól mutatja, hogy a nagyvárosokban sorra épültek az impozáns zsinagógák, s a zsidóság létszáma a bevándorlás következtében megközelítette az egymillió főt.


Ezután kisbetűvel említi a tiszaeszlári történetet, és Solymosi Eszter képe tökéletesen ott virít, ahol a kereskedelmet és értelmiségi pályákat elfoglaló bevándorló zsidók vannak. (Solymosi Eszter volt a dualizmus Bándy Katája.) A tiszaeszlári vérvád mellett a Tatra Bank képe található, szintén, mint a magyar nép mélységes elfogadása a szlovákok felé.

Mivel nekem a polcomon van jópár középiskolai tankönyv, ezért készítettem róla egy fotót. link

És akkor 2012-ben előkerül a Parlamentben a tiszaeszlározás, és senki nem tudja, hogy miről van szó, csak hogy utálja a zsidókat. Vajon miért? Mert olyan tankönyvekből hallottak Tiszaeszlárról, ami még egy antiszemita propagandaanyagnak is durva. A bűnök kisbetűvel a Tatra Bank mellett, volt valami kedves arcú lány, ezen kívül meg nagyon elfogadóak voltunk, aminek az lett az eredménye, hogy elfoglalták a kereskedelmi meg értelmiségi pályákat. Ezek a zsidók.

Ez ellen normális országban szülők és tanárok tiltakoznak. Itt jóformán egy árva szó nélkül zajlik az antiszemitizmus és idegengyűlölet neveléskultúrája. Például arról sehol nem esik egy szó sem, hogy a dualista Magyarországon a legnagyobb földbirtokos a katolikus egyház volt, aki az értelmiségi réteg jelentős részét adta. Horthy idején a földek egyharmada volt egyházi kézen. A katolikus egyházat soha semmilyen tankönyvben nem említik, mint a társadalmi igazságosság évezredes főellenségét. A zsidókról viszont muszáj volt kiemelve megjegyezni, hogy idejöttek és elfoglalták a jól fizető pályákat.

De bemásolhatnám a Történelem IV.-et is, minek. Elég rákeresni arra, hogy Száray Miklós, és feltenni a kérdést, hogy a feleségem miért mondta azt egy német gyereket nézve, hogy nem akarja, hogy Magyarországon nőjenek fel a mieink.

Te rábíznád a gyereked történelemoktatását Szárayra és társaira?Tudod mit, veszek egy német gimnáziumi tankönyvet is, hogy mit írnak Hitlerről.
Dodon
2013. 02. 08.
10:04:07

jol bebaxna Balazs, ha a gyermekeim vilagnezetenek alakitasat a tortenelemtanarra biznam. :) A nagyobbik most harmadeves egyetemista, es tudja a dolgat, a kisebbik harmadik altalanos, es tudni fogja, ha eljon az o ideje. Egy ertelmisegi szulonek (mar amennyiben annak minosulok) kutyakotelessege ugy nevelni a gyermekeit, hogy imunissa valjanak a marketingre. legyen az egy mosoporreklam, vagy egy partos agymosoda, vagy vallasi szekta. Kotelesseg, es feleloseg. Ha megteszed, nem rugnak labdaba se a Szarayk, se a Vonak, se a vezenylo tabornokok, se a dianetikus beszervezok, se az ajtatosmanok. Es remelheted, hogy az unokaid is megkapjak a megfelelo penicilint.

Mage tudja, dolgoztam tanugyben, a felesegem pedagogus. lattam tehat iskolat a katedra masik oldalarol is. Nem kell a szerepet tulmisztifikalni, azert az iskola nem egy atnevelotabor.

Mindennek ellenere abban igazatok van, hogy a tortenelemoktatas kicsiny hazankban hazug, es alsagos, es ennek bizonyara van is merheto kovetkezmenye. De konyorgom, ne allitsuk mar azt, hogy az intolerancia, a tulzott rendpartisag, a szolgalelek, es a naci eszmek befogadasanak keszsege az iskolaban tanulhato, amikor ezek kokemenyen a szemelyisegbol fakadnak, es ahhoz aztan a tanugynek vajmi keves koze van.

Amikor Mage a pajdagogaszok nyakaba onti a feleloseget, az is csak bunbakkereses. Szaraieknal sokkal erdekesebb szamomra, hogy miert vagyunk rendszeresen az utolsok kozott minden olyan felmeresen, amelyik a nemzetek, es az allampolgarok elegedettseget, vagy boldogsagerzetet meri, es hasonlitja ossze? Honnan ez a destruktiv, onmarcangolo, es letargikus vonasunk? Hol hibaztuk el? Es hogyan segithetnenk rajta? Mert nagyon nem a penzrol van itt szo. Valami masrol.
Balázs
2013. 02. 08.
10:31:55

Azt hittem, az imént sikerült meghaladni az általános igazságok kimondását.

Én sem gondolom, hogy az én egyéni esetemben ne lenne másképp. De ezzel kezdtem, hogy elég sok ember életében az iskola az egyetlen szellemi tér, ahol a polgártársak hallanak valamit a történelemről. Egyetemet végzett ismerőseim nem tudják felsorolni Magyarország megyéit, mit várunk akkor egy nyolc általánost végzett embertől.

Arra viszont határozottan emlékszem, hogy a cigányok kapcsán a lopós, a zsidók kapcsán a holokausztos "viccek" viccek voltak húsz éve és azok most is. Nevelheted a gyereked, ahogy akarod, ha azt mondja egy holokausztos viccre, hogy ezt mégsem kéne, esetleg megverik őt is.

A közoktatás színvonala ezer szállal kötődik a társadalom színvonalához. Azért vannak iskolai tankönyvek a polcomon, hogy felmérjem, mire lesz képes a most iskolában ülő nemzedék java. (Ezért költöztem el.)

Én rendpárti vagyok. A szolgalelkűség fő kialakítója az iskola. A náci eszméket tényleg nem csak az iskolában lehet hallani, a Parlamentben is.


A szeretethiány pedig tényleg érdekes kérdés. Szerintem a fő oka, hogy egy ép családot sem ismerek.
Dodon
2013. 02. 08.
10:59:55

kedves Balazs!

Lehet hogy csak altalanos igazsagokat bofogok, de en ezek szerint igyekeztem a gyerekeim nevelni, sot altalaban igyekszem ezek szerint cselekedni.
Szomoru, de azt kell mondjam, nem tudom fejbol felsorolni hazank osszes megyejet. (mentsegemre szoljon, ahol en jartam iskolaban, ott nem tanitottak magyarorszagrol semmit). Gaz, vagy nem gaz, nem tisztem megitelni, majd masok megteszik. Mivel mar egy "hazat" elnyuttem, sok patriotizmus nincs bennem, igy talan maskepp elem meg mindazt, ami nektek sokkalinkabb szivugyetek. Abban viszont biztos vagyok, hogy elegendo szemelyes tapasztalatot gyujtottem be elsokezbol arrol, hogy hova vezet a nacionalizmus utja. De azt is tudom, hogy ezen tapasztalatok nelkul is melyen elitelnem azt a fajta intolerans kivagyisagot, amirol itt beszelunk. pedig hidd el, igyekeztek a "jora" kondicionalni ezerrel.
Apropo, viccek...
A beidegzodott sztereotipiak ellen csak egy modon lehet vedette valni: szkepticizmussal. Ha megtanitod a gyereked ketelkedni, es raveszed, hogy mindig nezzen a dolgok moge, hatha ott a mumus, akkor a ciganyos vicc, a szappanos/kemenyes "poenok" leperegnek majd rola.
A sztereotipia ugyanis a konzervvalaszok vilagaban mukodik csak, ahol nem kerdojelezunk meg semmit. es ugyenez ervenyes a toritanar mondadojara is. Azt se szabad keszpenznek venni, es akkor mar nincs vele problema.
Igen, en az a fajta bunko vagyok, aki tudatosan rombolja le a gyermeke tanitojanak nimbuszat, amikor az leiratja vele a fuzetbe, hogy a viz mindig vizszintes. Es bizony rakotom a madzagot az uvegre, es megforgatom, hogy lassa, kurvara nem mindig vizszintes. meg a foldgolyo is gombolyu, nem egy sik, tehat az ocean sem vizszintes, pedig vizbol van, sot a pohar szelere is "felkuszik" az a franya folyadek. Aztan a sok ilyen utan raebred, hogy oppa....

Mage
2013. 02. 08.
11:36:37

Dodon: sehol nem írtam, hogy empátiát az iskolában kellene tanítani. Az nagyrészt 0 és 4 éves kor között alakul ki.

Azt írtam, hogy a tényeket kellene tanítani. Ami valójában történt. Aztán a gyerek majd eldönti az egy főre jutó empátiájával, hogy mit szűr le belőle.

Azt is írtam, hogy náci a retorikáról kellene beszélni a második világháború kapcsán, hogy az egyén felismerje, mivel áll szemben.

Abban tévedsz, hogy az iskolában nem lehet toleranciát tanítani. Ott lehet csak igazán. Ez a lényege az integrációnak. Anyám ezzel foglalkozott, foglalkozik az elmúlt 15 évben.

Ami a vízszintest illeti, szépen és pontosan kell definiálni: a folyadék térfogatváltozás nélkül úgy tölti ki a rendelkezésre álló teret, hogy a részecskéire ható erők egyensúlyban legyenek. Valójában a forgó üvegben, a pohár felszínén és a bolygó körül is vízszintes a víz, csak nem mindegyikhez képest érdemes belőni a nagymamama képét a falon.

(Nagyban függ ez az adott nagymamától is.)
Balázs
2013. 02. 08.
12:25:39

Dodon, más gyerekeit nem te neveled, hanem az iskola.

Ez épp elég a diktatúra kialakulásához.
Mage
2013. 02. 08.
12:56:20

Mindenkin nevel az iskola, aki ott tölt hetente 5 x 8 órát.
Dina
2013. 02. 08.
14:49:10

Nem számít, hogy mit mond a tanár.
Nem számít, hogy mit mondanak az osztálytársak.
Nem számít, hogy mit olvasol a történelemkönyvben.
Nem számít, hogy mit mond a parlamenti képviselő.
Nem számít, hogy ezt újra lehet olvasni az újságban.
Nem számít, hogy a politikus mit mond a tévében.
Nem számít, hogy mit mond a kollégám a munkahelyemen.
Nem számít, hogy mit mond szomszéd a lépcsőházban.
Nem számít, hogy mit mond a jobbikos másodnagybácsi a karácsonyi ebédnél.

Mindez nem formál az embereken semmit, mert csak az számít, amit otthonról hoznak.

Aha.

Akkor valaki magyarázza már el nekem, hogy az a sok cég, akik összességében milliárdokat költenek arra, hogy a tévében, rádióban és az újságban gondolatokat juttassanak el hozzánk a termékeikről, miért teszi ezt.

Ezek olyan üzenetek, amiket átlapozunk, lehalkítunk. Elfordítjuk a fejünket, kimegyünk egy pohár italért.

Ezek az üzenetek ilyen ellenállás mellett is profitot termelnek.

Nem hosszasak, mint egy politikai beszéd, vagy egy jobbikos nagybácsi monológ.
Csak harminc másodperc.
Gyakran ismételve.
Ennyi elég.
Mage
2013. 02. 08.
15:19:17

Már csak azt mondja meg nekem valaki, hogy akkor most a legeslegjobb emberek a Himalája csúcsán vagy a Mariana árok mélyén élnek.

Jerry?
Dina
2013. 02. 08.
15:44:10

Ja?
Lehet kérdezni?
Mert akkor engem az örök élet titka érdekelne.
Mage
2013. 02. 08.
15:52:54

Az könnyű: színvonalas kommentelés a blogomon.


Használhattad volna a tízévente egy alkalmas joker kérdésedet nehezebb témára is.
Dodon
2013. 02. 08.
19:11:26

kezdek rajonni, hogy nagyon nem egy malomban orolunk, de ennek ellenere ugyanazt a lisztet szeressssuk :)
En csupan azt nem ertem, hogy ha valaki "megfelelo" nevelesben reszesult a korai gyermekkoraban (tobb helyt reszleteztem, mit ertek ez alatt) akkor hogy a rakban lesz fogekony az ideologiai agymosodara? Ha valakibol naci lesz, akkor a szulei szerintem valamit nagyon elkurtak, vagy direkt neveltek igy, mert ez a csaladi hagyomany...
Abban nincs vita koztunk, hogy azok a gyerekek, akik bekerulnek a daraloba, es nincsenek felvertezve az ordas eszmek ellen, es _AZ ISKOLA MEG SEM PROBALJA_ butus fejukbe beleplantalni, hogy bocs, de kulturember nem jatszadozik gazkamraval, konnyen azt hihetik, hogy ez a vilag rendje, mert ugye apu se mondta, anyu se, es a szomszed bacsi is zsidozik.
Viszont abban van koztunk vita, hogy ha egyszer a szulo felelosege a gyereket elinditani az eletbe, akkor ha ezt rosszul teszi, akkor a feleloseg az ove, es nem a tanitoneni, meg a pedellus okolhato, ha a kisded felcseperedven pszichopata meszaros lesz.
Mind1. reszemrol ennyi.
Mage
2013. 02. 10.
11:52:29

Dodon: a szülői felelősség tiszteletbeli nagykövete vagyok. Minden barátom minden problémájára azt mondom, hogy "ha nem apád tehet róla, akkor anyád". Engem már semmiről nem kell meggyőzni a nemzetközi szülői felelősség konferenciákon, csak tölteni a poharamba a pezsgőt, és pakolni elém a kaviárt.

A kérdés így hangzik: a te gyerekeid egyformák?

A második kérdés: miért nem?

Megesik, hogy ilyen értelemben egészséges, sőt, példás családból téved el gyerek. Valamit nem tudnak megvenni a szülei, amit az osztálytársainak igen, aztán azokhoz csapódik, akiknek szintén nem futja rá. Eleinte bonanza és ákos koncertekre jár, majd kap valakitől egy wass albert kötetet, ami rögvest magyarázatot ad arra, hogy miért vannak rossz jegyei.

Próbálj egy gyereket letiltani a barátairól. Dupla olyan fontosak lesznek neki.

Aztán olyan helyen dolgozik, ahol a vásárlók nagy hányada nem vásárolni, hanem lopni jár. Formálódik a világképe.

És ez csak néhány példa a lehetséges hatások közül, amelyeket a család nem feltétlenül tud kompenzálni.

Nálunk gimiben bejött a töritanár bomberdzsekiben, és mondott minden óra végén egy-két "tanulságos történtetet cigányokról". Épp meg akartam kérdezni, hogy van ez, de pont kirúgtak.

Van, akire jobban hat az ilyen, mint rám. Egyrészt, mert végigjárja az iskolát, másrészt, mert már van mire építenie a tanárnak. És nem arra, amit a gyerek otthonról hozott.
Dodon
2013. 02. 14.
15:22:07

Mage: Nem egyformak, mert senki nem neveli az osszes gyermeket tokeletesen egyforman, nem is torekedtunk ra, es nem is kivitelezheto. Arrol nem is beszelve, hogy nem minden gyermek egyforman erzekeny, es alapban nem ugyanugy reagal a nevelesre.
megse vonhatod le a hon ahitott konzekvenciat e ket valaszbol. mert ha nem is egyformak, de azert ugy erzem, a temaval kapcsolatos problema kezeleseben hasonlok lettek (lesznek).
Nem vitatom, hogy az eltevelyedes eselye megvan a "peldas csaladokban" is, de te magad is ezt a szot hasznalod: "megesik".
Nos a "megesiket" leszamitva meg lesz az eredmenye, ha szulokent arra torekedtel, amit mar leirtam korabban. A "megesikkel" meg nincs mit kezdeni.

A peldadadrol: a neveles bizony ketelu kard, es bizony az is benne van a pakliban, hogy amit el akarsz erni, annak pont az ellenkezoje kovetkezik be. Viszont ne egyszerusitsunk mar ennyire. Egy tiltas, vagy egy kotelezes az nem a neveles. Az a korrekcio. A megfelelo utravaloval felvertezett gyermeket nemigazan kel eltiltani a baratjatol. Azon egyszeru okbol kifolyolag, hogy a "megesiket" leszamitva nem valaszt maganak olyan baratot, akitol el kellene tiltanod.
Ez ilyen pofon ecceru.

A szulo felelosege ott er veget, ahol a gyermeke kezdodik. Azaz meg kell tanitani a felelos dontesre.


Balázs
2013. 02. 15.
08:51:03

Dodon, most már légy szíves és meséld el nekem, hogyan vértezel fel valakit a "megfelelő útravalóval".

Már kezdem azt hinni, hogy a bolti konyhasód egyszerű, langyos csapvízben feloldva nálad aztán a bölcsek kövévé kristályosodott ki.
Mage
2013. 02. 15.
12:16:46

Balázs: pedig úgy reméltem, hogy Dinával ugrotok össze. Azt megnéztem volna.

Dodon: szerintem annyi a baj a teóriáddal, hogy okos emberekben gondolkodsz. Okos szülő, okos gyerek, rendben, és a maradék 99%?

És kidobjuk a kukába azokat, akik otthonról szellemi mérget hoznak magukkal, és pont az iskola segíthetne rajtuk?

Továbbá a házasságok fele válással végződik, az is viszi az időt és az energiát a nevelésből.

Itt nem az a kérdés, te konkrétan hogyan neveled a gyerekeket, hanem az, hogy általában milyen hatások érik ott, ahol napi 6-8 órát tölt hetente 5 nap.
Dina
2013. 02. 15.
13:30:32

Érdekesség:
Sokadjára veszem észre, hogy annak drukkolsz, keveredjek vitába emberekkel.
Balázs
2013. 02. 15.
15:07:04

Szerintem vita helyett inkább gyorsítsunk a beszélgetés tempóján. A következő 24 órában mindenki írja le, hogy hány ép, jól működő, egészséges szeretetben élő családot ismer. Saját család nem ér, mert ismerjük egymást - hazudnánk.

Kezdem.

0
Mage
2013. 02. 15.
20:59:09

Dina: úgy érzem, Te ebben már azelőtt is hallgattál rám, hogy felmerült volna az igény részemről.
Mage
2013. 02. 15.
21:00:57

Balázs: azt mondtad, vadonat új, drága mikroszkóppal dolgozhatsz a laborban. Hogy nem láttál még "ép, jól működő, egészséges szeretetben élő családot"? Ne mondd már nekem, hogy Németországban egyáltalán nincsenek baktériumok. Miket nézel?
Dodon
2013. 02. 16.
00:11:54

Balazs!

peldaul azzal, hogy szembemegyek szinte az osszes "hogyan neveljuk a gyereket" kezikonyvben leirtakkal.
peldaul azzal, hogy sosem kaptak egyetlen kerdesre sem konzerv valaszt. Tobbnyire kerdesre kerdessel felelek.
peldaul hogy igyekszem a valaszok koze sokszor lehetetlensegeket becsempeszni, keszakarva, hogy kapcsoljon, amit mondok, az nem szentiras.
peldaul a kicsit (amikor meg sandan figyelte, hogy ez mi a fax) tobbek kozott azzal a tortenettel zrikaltam, hogy az urhajosok felmennek azbesztruhaban a nap sotet oldalara, megfejik, es igy keszul a naptej. persze rohogtunk jokat rajta, de lassan megszokta, hogy ne vegyen keszpenznek semmit. MEG AZT SE amit a szulei mondanak neki, hanem tessek, es hasznalja a fejet, hogy kiszurje, hol az ocsu a buzaban.
peldaul kovetkezetesen "felreertem" azokat a szavaikat, amelyek ketertelmuek, hogy tanuljak, a valosagot (kimondott fogalom) nem biztos, hogy mindenki, mindenutt ugyanugy latja/erti.
Es ezek csak kis verbalis trukkok.
Es igen, ugy gondolom, hogy ez a bolcsek kove. A bolcsesseg eloszobaja ugyanis a ketkedes. Ha megtanulnak szkeptikusnak lenni, akkor talan megtanuljak azt is, hogy a dolgokat lehetoleg ok-okozati osszefuggeseikben szemleljek, es ne elegedjenek meg az elso, es legkezenfekvobb magyarazattal, es ne legyenek lustak megkeresni a lehetseges tobbi valaszt, hogy azok birtokaban szerencsesebb dontest legyenek kepesek hozni.
Hidd el, jo moka az egesz, sok vidamsagot hozott az eletunkbe. Viszont a kieroszakolt autoritas hianyaban nehezen nevelhetoek, es ez meg hozott rendesen bosszusagot is szuloi szemmel nezve. No de valamit, valamiert. Nekem megis megerte. Jobban orulok annak, ha a szemembe mondja, hogy "nem", mintha droidot neveltem volna belole. mert tudom, hogy azt a "nem-et" meffontoltan mondja.

A nagyobbik most harmadeves egyetemista. Egyszer sem kellett raszolnom ezidaig, hogy tanuljon, vagy lecket keszitsen, vagy ne logjon a sulibol, vagy ilyenek. Kozben - mint mindenki a korosztalyabol - vegigjarta a kamaszodas stacioit, a bakancsost, a vaganyt, es ami hozza tartozik. De mindig is uralta a helszetet. nem az ar cibalta. es ez nekem boven eleg ahhoz, hopgy a kicsit is hasonlo szellemben igyekezzek felnevelni.

(no meg hogy idepofazzak eletbolcselleteket) :)
Mage
2013. 02. 16.
00:15:38

Dodon, ismétlem, ez tök jó. Okos szülők okos gyerekeinek.

És mit csináljunk azokkal, akiket nem gondolkodásra nevelnek otthon?
Dodon
2013. 02. 16.
00:34:11

jah, es a kerdesedre a valasz
0
az mas kerdes, hogy az altalad felsorolt kriteriumok egy ilyen tarsadalomban mint ez, megvalosithatatlanok. ugye aszondjak az okosok, hogy a lelki egyensulynak harom pillere van: harmonia a kozvetlen kornyezettel (csalad, munkahely, baratok, etc..., egzisztencionalis biztonsag (nem a krozusi szint, hanem hogy ne ugy fekudj le, hogy masnap jon e a vegrehajto) , es harmonia a tarsadalommal (vagyis a csoportba tartozas megelese)
Nos ez egy olyan hokedli, ami elviekben meg ket labon is stabil. Az egy lab, az mar csupan a tuleleshez eleg talan. De ha egy sincs, az a depresszio mely kutjaba zuhanas esete.
A baj csak az, hogy a labak egymasra is kihatnak, az egyik elvesztese azonnal fureszeli a tobbit. Ugyanis ha az egzisztenciad miatt parazol naphosszat, akkor konnyeden lesz beloled egy hazsartos csaladtag, vagy egy lelekelszivo "barat", vagy elviselhetetlen munkatarssa valhatsz. Ha a csaladban nem talalod meg a helyed, megcsal az asszony, pszichopata a gyerek, egymas lelki gyilkolaszasa a napi tarsasagi patron, akkor valszeg alul fogsz teljesiteni a munkadban, es az konnyen az egzisztenciad elveszteset eredmenyezi, elveszted a szelesebb koru "tarsadalmi" reputaciod is, kineznek maguk kozul az emberek. Ha ugy erzed, hogy kurvara senki nem kepvisel a tarsadalomban, hogy ki vagy rekesztve, hogy a margora szoritottak, akkor megest csak elobujhat beloled az agressziv allat a kiscsaladban felmerulo legkisebb, es egyebkent artatlan problemara, vagy leharapod a kolegad fejet, mert rossz szogben tette le a kalapacsot, vagy addig balhezol, amig ki nem rugnak, es oda az egzisztenciad.
Szoval lecsuszni konnyu.

Ma magyarorszagon feltenni az altalad feltett kerdest ezek miatt nonszensz.

Dodon
2013. 02. 16.
00:39:42

Mage, nem vagyok egy mensa tag.

Ennyi ma magyarorszagon elvahato lenne egy kozepiskolai vegzettsegu atlagos szulotol szerintem. Ami miatt ez megsem igy mukodik, az a szemleletmod. Mert meg mindig a patriarchalis kozepkorban vagyunk, ahol az asszony verve jo, a koloknek meg kuss a neve.
Ezert mondom, a hiba nem a tanugyben van, hanem az emberekben. A pozitiv peldak hianyaban. A "maskepp is lehetne" tipusu alternativa azonnali elutasitasaban.
Abban, hogy itt minden, es mindenki, aki nem beget egyutt a nyajjal, az hazaarulo, de legalabbis abberalt perverz.

Balázs
2013. 02. 16.
09:06:23

Mage: a klónozott család nem ér. (Baktériumokat amúgy is ritkán nézek.)

Dodon: számomra ez a következőképp néz ki. Az emberek 99%-a birka. Én ezt nem rosszindulatból mondom, hanem egy orwelli megközelítésből. Dinának teljesen igaza van. A négy láb jó, a két láb rossz. Ha elégszer elmondják, szinte mindenki elhiszi. Ezért ér milliárdokat, ha napi harminc másodpercben rázhatja valaki a kolompot a tévében. Mert mennek utána.
Mage
2013. 02. 16.
11:28:17

Balázs: "ép, jól működő, egészséges szeretetben élő családot"

1-et biztosan tudok. A Dallas.

De csak amikor épp nem volt életben Bobby.
Mage
2013. 02. 17.
11:32:51

Balázs
2013. 03. 05.
10:49:43

A hétvégén azon gondolkodtam, hogy miért nincs a magyar ismerőseim között ép család.

Aztán rájöttem, hogy Ady reinkarnációja a magyar néplélek, Csernus és Gyurcsány. Innen jön a sikerük és kudarcuk is. Ha egy pszichiáter mondja magánrendelésen, hogy egy csótány az anyád, akkor fizetsz érte ötvenezret, ha a miniszterelnök, akkor kimész tüntetni.

Egy feltűnően csúnya, drogfüggő orvos kígyót-békát kiabál a boldogságról, életről, kapcsolatokról és a házasságról. Lehetett volna belőle egy tisztességes szakember, egy jó férj, vagy legalább egy szelíd önmérsékletű férfi.

De nem. Az egész élete arról szólt, hogy elkúrta. Lecsúszott, álszent, visszataszító ember. Csernusnak azok tapsolnak, akik önmagukat látják benne. (Ő meg jól megél belőle: link )

Gyurcsány esete Csernus szorozva mínusz eggyel. Valahányszor megpillantja a tömeg a lelke mélyén a kis Gyurcsányt, meg akarja ölni.

Nem azért van annyi szar család, mert kevés a pénz, mert kicsi az ország, hanem mert szar emberek vagyunk. Ady Trianon előtt élt egy gazdag országban, és ilyen verset írt: link

Ha egy magyar igazat mond, Istennel kiabál és kemény önpusztításba kezd: öntudatlanságba menekül, tönkreteszi az emberi kapcsolatait és elkezd lecsúszni a közéletben, és felemelkedni a könyvpiacon.

Ezért talál termékeny talajt az összes olyan gondolat, ami a nálunk boldogabbak ellen uszít.
Mage
2013. 03. 21.
11:50:07

Kiváló iskolapélda, kint van a HVG-n is, mint ajánlott tartalom: link

Tehát - a cikk szerint - nem abba bukott bele, hogy hitlerrel szimpatizál, hanem abba, hogy "nem gondolkodott azon, kikhez jut el a tweet".

Továbbá nem annak vannak súlyos következményei, ha valaki leírja, hogy úgy gondolkodik, mint hitler, hanem annak, ha a közösségi médiában "lebukik a főnökei előtt".

És ami a legjobb, hogy a cikk szerint a zsidózással "a cég jogos gazdasági érdekeit sérti", aki "lebukik", ezért rúgják ki.

mno.hu-t így nem is kell olvasnom.

Magyarország, HVG, 2013.
voltnevem
2014. 07. 10.
14:54:26

Csak egy észrevétel... Így, kisbetűvel wass albert... Remélem, vagy annyira toleráns, hogy előítéletek nélkül neki tudsz állni A funtineli boszorkánynak... és utána mondd azt, hogy ez viszi a Rosszba a fiatalságot.
Persze, ez már régen volt, remélem, jól vagy Svájcban (ezt komolyan gondolom), úgy egy évet lapoztam át utólag, mennnyi minden történt közben, a csúnya Magyarország a sok gonosz, morcos és buta emberrel már csak a sötét múlt.
rizóma
2014. 07. 12.
22:22:32

Mage értelmesebb figurának tűnik annál, mint hogy Wass Albert olvasásával fecsérelje az idejét.
Mage
2014. 07. 17.
08:38:19

Konkrétan az összes művét olvastam.

Ugyanis bőven elég tetszőleges könyvének tetszőleges bekezdését elolvasni ahhoz, hogy mindent tudj róla.

=> Regisztrálni jó <=