this, edward, is thy deed :: 2013. március 12., kedd, 23:42:56 :: 15 komment
dialogue

- És akkor bementem a bioboltba, és azt éreztem, amit mindig érzek, amikor bioboltba megyek.
- Hogy azonnal venned kell egy paleo csokitortát?
- Hogy szükségem van egy ágyra. Rá kell feküdnöm, felhúznom az ingujjamat, tűt döfni a vénámba, és adnom kell a lányoknak fejenként fél liter vért.
- Hogyhogy?
- A bioboltban dolgozó nők 95%-a vega. Ez ilyen járulékos ártalom náluk. Úgy festenek, mint leukémiás búcsútábor a végső besugárzás után egy nappal. Négyzetméterenként 0.4 darab vörösvérsejt. Nem értem, hogy nem ájulnak el percenként. Tudod, ők azok a vegák, akik azért nem esznek húst, mert izgatja őket az agresszió. Izgatja őket, hogy gyilkosok között élnek. És hogyan tudnád nap mint nap egyre több gyilkossal venni körbe magad, ha nem úgy, hogy mindenkit annak nevezel, aki normálisan táplálkozik? Jó szokásomhoz híven mondtam is az egyiknek, hogy:

"Milyen kár, hogy nincs itt semmi hús". 
"De hát van".
"Tudom, de én a hús alatt korántsem szóját értek. És a legkevésbé sem tofut. A mangalica-szalonna sem hoz lázba. A friss, illatos, véres hús igen."
"Szólni kell a beszerzésnek. Kihívjam?"

- Ezen elcsodálkoztam. Öt éve járok oda, soha nem szóltak, hogy lehet ilyet, holott rendszeresen panaszkodom - mindenki foglalkozzon azzal, ami jól megy neki.
- Talán eddig nem árultak.
- Tágra nyílt a szemem a kínálat láttán. Gondolkodás nélkül rendeltem 4*40 deka hortobágyi szürkemarhát.
- Kíváncsi vagyok, milyen lesz.
- Itt van előttem. El akartam készíteni, csak nincs hozzá hely. Túl sokan vagyunk a konyhában.
- Vendéged van?
- Igen. Állatok.
- Velük én is könnyebben megértetem magam. Milyen állatok vannak nálad?
- Ma kellett visszamennem a boltba a rendelésért. Nyitás után fél órával ott voltam. Belépek az ajtón, mire rám mutat az egyik fehér fejű nő:

"Te jöttél a húsért, ugye?!"
"Vége mindennek. Lebuktam" - gondoltam.
"Te tetted ezt, király!" - mutatva rám, dalolta száz, a biobolt dalát, de egy se bírta mondani, hogy nem vagyunk vegák.
"Hozzátok a húst! Itt van!"

- Úgy néztek rám, mint egy gyikosra. Ketten körbeálltak, elvezettek a beszerzéshez, az egész bolt 30 négyzetméter, biztos eltévedtem volna. A harmadik a kezembe nyomta a bűnjeleket. Tetteim súlyát rettentőnek éreztem. Gyanúsan nehéz volt a csomag. És nagy. Pakoltam rá gyümölcsöt, persze, velük mérettem le egyesével. A tömegmészárosok lelki nyugalmával akartam kiélvezni minden másodpercet, aztán fizetni mentem. Családfenntartó koromban megtanultam, hogy tetszőleges kosárra pillatva +-500 forintra tudjam, mennyibe fog kerülni a bevásárlás. Ez úgy tízezer forinttal került többe a kelleténél, nem tudom, miért nem kérdeztem rá. Hazajöttem, bevágtam az egészet a hűtőbe, és irány Eger. Eltelt két nap, előveszem, kibontom, szerinted mi van benne?
- Na?
- Az összes hús. Annyira nem bírták elviselni a közelségét, hogy odaadtak nekem mindent, amijük volt, csak vigyem. Az egész rendelést. Kíváncsi lennék, mit szólt a többi vevő, aki egy hetet várt az árura. Most itt állok, nézem, és tűnődöm, mi legyen vele. A marha oké, de erre itt az van írva, hogy bio racka juh. Az milyen állat?
- Az jó. Füvet eszik.
- Azt se tudom, mi az a juh. Bárányra tippelnék, de a bárány szelíd, ez meg nyilván vadállat, írja is a költő: "Vadakat terelő juhász leszel". Megnézem a google-n... Hm... Ez egész jól néz ki. Szarva is van, nagy bundája, meg minden. Hogy kell megsütni? Mi ez amúgy, szarvas bárány?
- Az.
- Mióta van a báránynak szarva? Ez a világ is hová fajult. Nem ebben van a sok faggyú?
- De igen. Vannak mindenféle trükkök rá...
- Hol a bor? Vörösbort öntök bele, és jó lesz. Kelleni fog egy üveggel.
- Te már ittál?
- Hogy a fészkes fenébe ne ittam volna meg fél üveg tequilát? Mit kellett volna tennem, miután ledaráltam 3 kg szürkemarhát a legnagyobb lábasomba, és a másik szatyorból előkerült egy rackajuh? Az ilyet az ember nem bírja el józanul. Húst látok, ha előre nézek, húst látok jobbra és balra, és ha hátranézek, ott is hús van. És csont. Egy nagy halom csont. Hogy került hozzám ennyi halott állat? Igazuk van a boltban? Mészáros vagyok?
- Kezdem érteni, miért emlékeztetsz időnként az Alkonyat című film főszereplőjére. Mikor ettél utoljára vért?
- Tudtad, hogy a fiatal, tiszta nőnek borjú illata van? Ez meg olyan középkorú nő ajka illatú. Leszámítva a faggyút. Azt kifőzöm belőle.
- Pörköltnek szokták elkészíteni.
- Az lesz. Csak tudnám, hogy készül a pörkölt. Kömény kell bele, ugye? Talán túl sokat ittam. Nem érdekel már a főzés, megeszem nyersen. Olyan szép. Nézem a képet róla, és egyre jobban kívánom. Hiába van szarv a fején, ártatlan. Racka juh. Tetszik. Nyers, puha, friss hús. Akarom. Akarom.

 
 

dodon
2013. 03. 13.
07:23:06

Nyersen se rossz, de ha meg maradt az elso roham utan valami, akkor ezt ajanlom:

1. A bulgurt átmossuk, fél liter forrásban lévő vízzel leöntjük, és lefedve várjuk, hogy magába szívja a nedvességet.
2. A báránycombot kicsontozzuk. Kockára vágjuk, sózzuk, lisztben megforgatjuk, mogyoróolajon megpirítjuk.
3. A megsült húsokat egy hőálló tálba szedjük.
4. A visszamaradt olajat kiegészítjük a vajjal, megpirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a paradicsompürét, fűszerezzük, felengedjük a borral és a zöldséglevessel, hozzáöntjük a húshoz, és összekeverjük.
5. A sárgabarackokat megmossuk, kimagozzuk, a ragu tetejére tesszük, és 40 perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
6. A zöldségeket (hagyma, paradicsom) kiskockákra, a petrezselymet apróra vágjuk, és összekeverjük a kihűlt és lecsöpögtetett bulgurral, sózzuk, borsozzuk, citromlével és olívaolajjal meglocsoljuk, majd jól összeforgatjuk.
7. A bárányragut a bulgursalátával kínáljuk.

:)
Mage
2013. 03. 13.
09:06:09

Ha ezt átírom paleora, annyi marad belőle: vízen párolt petrezselymes-hagymás bárány.

Készítek ghít, az illik hozzá. Az elmúlt öt év egyik legfinomabb húsa volt, amit etttem.
Balázs
2013. 03. 13.
09:11:11

Juhhúst próbáld meg natúr sütni rozmaringgal. De paprikát ne tegyél rá, mert attól borzasztó lesz.

***

Aki húst vág, az iszik. Ezért létezik mindössze kétféle sebész: az egyik tudatmódosított, a másik elmebeteg. Én már egy szimpla core biopszia után megiszom fél üveg bort.

Mielőtt sebészekkel kezdesz, mindig nézd meg, mennyit iszik. Abból világosan látszik majd, mennyire fog a húsodba, csontodba, a legbensődbe vágni. Ezért kell egy sebésznek minden műtét előtt vinni egy üveg töményt. Még akkor is, ha egy ötvenkilós nőről beszélünk.

Egyszer ismertem egy sebésznőt, akit húszévesen kizárólag húsz-negyven kilóval nagyobb férfiak tudtak leinni az egyetemi partikon. Láttátok volna a tekintetét, mikor műteni ment. A zöld szemében megfagyott a tavasz. Hátborzongató volt. Aztán hazajött, és eluralkodott rajta a

hús öröme.

Értitek már, hogy honnan jön?
Redrum
2013. 03. 13.
13:22:50

Balázs, elsőre azt olvastam,
"...Ezért kell egy sebésznek minden műtét előtt vinni egy üveg tömjént..."

De a tömény se rossz.
Mage
2013. 03. 13.
15:46:30

Balázs, jó, hogy írod, mert bántam, hogy a nagy tequilázás közben elfelejtettem tenni rá paprikát. Fogalmam sincs, mi került bele, azt hiszem, csak libazsír, köménymag és hagyma. Még fokhagyma sem. A hagyma nem biztos. A köményt látom. És zseniális lett. Annyira jó hús, hogy nem kell rá semmi.

A paprika nem paleo, kösz, hogy szóltál, hogy ne is akarjam rá.

Azt nem értem csak, hogy ezeket a kincseket miért nem bírja kamatoztatni az ország. A racka juh a bárányállomány 5%-a, vagy kevesebb. Miközben bélszín áron lehet árulni. Ha nem fogy el itthon, a külföldieknek. Aki tudja, hogy mi ez, boldogan fizet érte.

Minimális jószándékkal szárnyalni tudna a mezőgazdaság. Ha nem budai villában ülők vennék fel a soha nem műve földjeik után az állami támogatást.

Na mindegy. Egyetek bio racka juhot. Jó lesz.
Balázs
2013. 03. 13.
16:45:46

Hollandia csak a mezőgazdasággal kitermeli a magyar GDP felét egy Dunántúlnak megfelelő területen. Istenem, mindezt egy olyan országban, ahol a tulipán kultúrnövénynek számít, és fóliasátorban ültetik a paprikát.

Ha a Jobbik valaha hatalomra jut, örökre ott fog maradni. Ha tényleg lelövik a vidéken tolvajkodó cigányokat, elzavarják a nagyáruházakat (és velük együtt a másfél százalékos szlovák importtejet), valamint megszerzik piacnak a szomszéd országokban élő magyarokat, akkor már késő lesz költözni. A Fidesz képtelen egy normális listát csinálni, de a Jobbiknál ilyen gondok nem lesznek.

Jó kérdés, milyen világ lesz a Jobbik alatt. A múltkor néztem, Morvai pólóban volt az EP-ben.

Hogy fognak kinézni a nők az utcán?
Dina
2013. 03. 26.
12:42:46

Régen azt hittem, hogy az emberek azért kötnek bele kapásból a vegetáriánusba, mert nehezen fogadják el, hogy nem szeret valamit, amit ők igen.
Gyakran kérdezik, vagyis inkább állítják, hogy "a hús olyan finom, akkor meg hogyhogy?".
Fő érv: egészségtelen vagy, mert szükséged van rá.

Most azon gondolkodom, hogy lehet, hogy mégis másról van szó.
A pelyhes kiscsibe és a csibefasírt, a nyuszi és a nyúlpörkölt közötti feloldhatatlan ellentétet anyu azzal kezeli, hogy elmagyarázza, ez az élet rendje, meg kell enni. Abban van a vitamin.

A vegetáriánus ember puszta létezése anyuval vitatkozik.
Nem, nem kell megenni.

Mostanában próbálok úgy tekinteni a kötözködőkre, hogy csak az anyukájukat védik.
Mage
2013. 03. 26.
13:01:57

A konyhában az érzékeny lelkű, enyhén skizoid ember társasága az elérhető maximum. Ilyenkor a kézben tartott, 2-3 napja agyonvert halak ficánkolni, tátogni és könyörögni kezdenek:

- Engedj vissza! Még fiatal vagyok. Úszni szeretnék! Olyan keveset láttam a világból. Vártam a szerelmet, vártam az nyár esti naplementét. Anyukám azt ígérte, hogy ha nagy leszek, elúszhatok az óceánig. A végelenség érzése vár ott rám - mondta. Hol az óceán? Hogy jutok el oda? Úsztam, úsztam, éhes voltam, ettem egy kukoricát, és szúrást éreztem a torkomban. Kitépték a számból az ételt és az éles fémet. Aztán minden elsötétült. De már jól vagyok. Meg tudok gyógyulni. Olyan keveset éltem. Engedj vissza a vízbe, kérlek!

Haladó szint: ugyanez répával.

Expert szint: a répát épp akkor húzták ki a földből, amikor szerelmet vallott a karalábénak.

(A vega ugyanolyan gyilkos.)
Dina
2013. 03. 26.
15:51:39

A répás verzió átéléséhez kell valamilyen tudatmódosító.
Mage
2013. 03. 26.
16:05:46

A répában még van élet, a halban már nincs.

A répát visszaültethetnéd, lenne rá esély, hogy megmarad.
Dina
2013. 03. 26.
16:41:08

Esküszöm körülnézek, hogy milyen pia van itthon.
(Pillanat.)
Mage
2013. 03. 26.
16:51:20

Kell lennie egy üveg Martininek.
Dina
2013. 03. 26.
16:59:13

(Leszoktam a Martiniről. Nem birom meginni. Hülyén hangzik, de másfél éve rászoktam a rövidre. Ha kell tudom indokolni.)

Szóval Unikum és cigi megvolt tudatmódosításnak.
De még mindig nem érzem át ezt a répásat.

Lehet, hogy azzal van összefüggésben, hogy a répa híján van a központi idegrendszernek, nincs agya.
Emiatt más mint a nyuszi.

A nyuszinak van szeme, látja a világot. Kötődik az anyukájához, szeret hozzábújni. Keresi a társát. Ha talál egy szimpatikus másik nyuszit, azzal összekavar. Szereti a kis nyuszikat, akiket megszül.
Az ő életét elvenni gonosz dolognak érzem.
Mage
2013. 03. 26.
17:06:27

Nyuszit én sem eszem, részben érzelmi okokból, részben, mert mint étel, nem kóser.

Ha merőlegesen ketté harapod a répát, látni fogod a szemét. Van, amelyiknek kör alakú. Van, amelyiknek olyan, mint a Gyűrűk urában a szem. Hasonlít a mandalákra és a fraktálokra is. Felrobbanó szupernovára. Születő galaxisra.

Benne vannak a természet törvényei: a születés, a növekedés, az ismétlődés. Azok, amelyekre Mandelbrot azt mondta, hogy itt botlott bele a matematika Isten munkájába.

Ha sokáig nézed a répát, a répa visszanéz beléd.
Dina
2013. 03. 26.
17:10:32

Nem megy, bazmeg.

Nem a te hibád.
Tökre plasztikusan, és maximális képi ráhatással írod az elméleted.

Én is mindent megtettem. Már érzem, hogy hat az Unikum.
Mégsem érzem át.

=> Regisztrálni jó <=