words :: 2013. augusztus 18., vasárnap, 22:47:03 :: 9 komment
dialogue

Kedvenc udvarnője kérdezi Kleopátrát:

- Na, mondd, mi volt! Tűkön ültem!
- Nem tudom. Nem bírok elmenni rajta.
- Szerintem nem mer szemtől-szemben színt vallani a királynőnek. Sétáltatok a kertben?
- Nem, dehogy. Csak beugrott hűsölni a piramisba. Ezt mondta.
- Duma!
- Szerinted pont ő ne merne egyenesen beszélni velem?
- Ő is csak egy férfi.
- Mondjuk itt hagyott egy papiruszt.
- Micsoda? Levelet írt?
- Lehet.
- És ezt így mondod? Mit írt? Mutasd!
- Inkább felolvasom. "Kedves Kleopátra! Pálmafa kiscica varjú kígyó, oroszlán. Fehér ruhás nő pálmafa sarló. Bagoly, hullám, bika, életjel hal hal fordított bagoly? Főnix tengeri kígyó pálmafa szekeres lovas. Szőlő. Kiscica harkály. Marcus Antonius."
- Istenem, ez csodálatos! A világ legszebb szerelmes levele. Teljesen oda van érted!
- Talán igen.


Kleopátra egyik reinkarnációja beszélget Kleopátra másik reinkarnációjával:

- Bejelölt facebookon a csávó a személyiségtréningről, aki alig merte megkérdezni a nevem. De valami ókori hadvezérnek képzeli magát.
- Írt valamit?
- Hát, az túlzás.
- Nem írt?
- Küldött egy üzenetet.
- Mi volt benne?
- Kiskutya virág pontosvessző zárójel zárójel zárójel zárójel zárójel zárójel zárójel zárójel zárójel zárójel zárójel zárójel zárójel zárójel.
- Ez a világ is hova aljasodott.

 
 

MA
2013. 09. 10.
08:56:54

Azt mondod ezzel, hogy a mai hangulatjelek is egyfajta hieroglifák? Érdekes elmélet, de lehet benne valami.
MA
2013. 09. 10.
09:00:46

Elég nehezen jött át az üzenetem, ezért többször is meg kellett nyomnom a gombot, mert azt hittem, nem reagál rá a rendszer. Így viszont 4-szer jelent meg, ezért mindenkitől elnézést kérek. Nem tudom, hogy az én gépemben vagy a mage.hu szerverben van-e a hiba. (Amúgy hogy sikerül évekig megállás nélkül üzemeltetni a blogot? Adhatnál néhány tippet Magyarország legnagyobb szakmai blogmagazinjának is: link mert egyre többször áll le.)
Balázs
2013. 09. 11.
18:37:26

András, elnézést, hogy megszólítatlanul próbálok tippeket adni, de belenéztem a Felsőfokon honlapjába, és az "Orvos- és egészségtudomány" menü nevébe kívánkozik egy kötőjel (lásd: "kéz- és lábápolás").

Azzal sincs baj, hogy egy ápolóként dolgozó mentőtiszt hallgató ír a laboreredmények értelmezéséről, ha jót írna. De sajnos nem ír, hanem schmittel. Vö.: link és link

Talán nem is lenne annyira feltűnő, ha nem lenne tele első blikkre teljesen laikus nyelvtani és szakmai hibákkal. Például az interferon és a szérum vas közötti kapcsolat egyáltalán nem új (bár 2008-ban az volt), lásd: link . A cikk nem a szérum vas, hanem a szérum ferritin és az interferon terápia közti kapcsolatot elemzi.

Ellentétben a portállal, ahol az egészségüggyel kapcsolatos* hírek közül három a betegek jogaival foglalkozik**, én nem szeretnék jogi megállapításokat tenni arról, hogy a másolás mivel jár.

*Az elosztásban súlyos bajok vannak: a megjelenő tíz hír közül három a betegjogokról szól, három egy olcsó női magazinban is megjelenhetne, kettő teljesen másról szól, kettő meg súrolja a téma legaljának minőségét.

**Én értem, hogy a portált egy jogász végzettségű úr vezeti, és ez jár bizonyos tiszteletkörökkel a szakmabeliek felé, de amilyen kijelentések itt elhangzanak, az számomra morálisan vállalhatatlan, de legalábbis erőteljesen megkérdőjelezhető.

Szívesen adok tanácsokat ingyen is, hogy mit kéne csinálnotok egy "szakmaibb" portálért.

- Töröljétek a másolt anyagokat.

- Töröljétek a botrányos szakmai bakikat - első körben azokat, amelyeket egy középfokú angol és a Google segítségével fellelhettek.

- Töröljétek a betegeket amorálisan befolyásoló jogi ajánlatokat. A magyar betegek a nyugatihoz képest sokkal több pert nyernek egészen egyértelmű esetekben is. A jogi út az esetek döntő részében akkor kezdődik, mikor a keserves helyzetben és fájdalomban lévő emberek legalantasabb érzéseire játszanak rá az ügyvédek. Melyek rendszerint nem változnak a tárgyalás még számukra pozitív kimenetele után sem.

- Publikálás előtt ellenőrizzétek a későbbi cikkek forrását.

A fenti helyett az első tíz hír ideális összetétele egy olyan portálon, ahol a szakmaiság erőteljesen túlhangsúlyozott, legalább öt szakmai cikket feltételezne.

- Hetente egyszer megnézhetitek a PubMed stb. friss cikkeit, és kérdezzétek meg róla emailben a szerzőket. Pozicionálják a kutatásuk eredményét, írjanak egy kis ismeretterjesztést a témáról.

- Meg lehet keresni a négy magyar orvosegyetem különböző intézeteit is, hogy mivel foglalkoznak, hogyan érinti ez a szakmai mindennapokat, milyen eredmények vannak.

- Ugyanezt meg lehet tenni az egészségügyi intézményekkel, milyen változások vannak, mi a létszámhelyzet, milyen körülmények közt dolgoznak, milyen szakmai protokollokat alkalmaznak, mi a kezelés eredményességének realitása. Kezdheted Veszprémben, bőven lehetne miről írni.

- Ezután - talán a legfontosabb, ha magyar viszonyokról akartok írni - : a magyar orvostársadalom élete vagy a gyógyszercégek által szponzorált eseményeken zajlik, vagy a szakirány kollégiumaiban, társaságaiban. Ilyen pl. a Nephrológiai Társaság, link . Utána lehet járni az eseményeknek, fel lehet venni a szakmai élet fonalát.

(Mindezeket csak azért írom le, mert szemmel láthatólag fogalmatok sincs, hogy ezt a szakmát hogyan művelik és hol lehet tájékozódni.)

Még egyszer elnézést, hogy kéretlenül adok tanácsot.
Mage
2013. 09. 17.
00:34:03

András: a blogomon tesztelem szinte az összes technológiát, amelyet a munkámhoz használok.

Szerencsés esetben ezt nem veszitek észre.

Másfél-két évvel ezelőtt, a NoSQL-hype hajnalán lecseréltem az adatbázis-motort MongoDB-re. Örülök, hogy így tettem, mert különben valamelyik fizetős alkalmazáshoz használtam volna ezt a rettenetet.

Többek között neki köszönhetően duplikálódnak a kommentek. MongoDB-ben nem létezik tranzakció.

Hamarosan visszaállunk PostgreSQL-re.

MA
2013. 09. 18.
08:31:07

Balázs! Amiket leírtál, az mind jogos, és azért fordulhat elő, mert a szakterület-vezetőnk, akinek a dolga lenne ezeket rendben tartani, kb. másfél-2 éve lemondott, és még senki nem vállalta helyette. Te vállalnád? Ebből is látszik, milyen fontos, hogy legyen a szakterület élén egy szakember, aki rendben tartja a szakmai tartalmakat...

Mage: ezek szerint nincs semmi különös titok, amit másokkal is megoszthatnál, csak a szerencse?
Mage
2013. 09. 18.
21:18:43

Nahát, visszaálltunk relációs adatbázisra. Lehet 12-szer is klikkelni a "Repüljön" gombra.
Mia
2013. 09. 24.
12:37:13

ez csodálatos mosolyjel mosolyjel mosolyjel
Mage
2013. 09. 25.
17:44:34

Ugye?

Megnéztem a site-ot Internet Explorerrel.

Azt hittem, hogy azért 2013 őszére csak sikerült a Microsoftnak írnia egy browsert.

De nem.
mr.
2013. 10. 03.
01:47:20

én meg az opera köré szerveztem az életem. abban minden plug-in gyárilag benne volt, soha nem kellett semmit külön telepíteni, a gui-ja teljesen tesztre szabható, profi a könyvjelző és történetiség kezelője. tele van "egygombos" menükkel, amiket magad is létrehozhatsz, menedzselhetsz. szóval nagyon kényelmes. sokkal kényelmesebb, mint króm meg a szafari, amit néhanapján szintén használgattam, azoktól csak sebességben maradt el egy picit. de az meg nekem mindegy volt, hogy egy lap 0,027 vagy 0,065 sec alatt töltődik be.

kb. 6-8 hónapja kezdett betegeskedni az opera, egyre több lappal volt baja, először azt hittem csak a gépemen rossz, újra húztam, de semmi javulás. az összes gépemen rossz lett, és a környezetemben is. mára már eljutott oda, hogy a weblapok 50-60%-val nem boldogul. azzal sem, amit korábban simán vitt. még egy index.hu is gondot okoz neki. újabban normál böngészések során óránkét elszáll. utána néztem fórumokon, teljesen padlót fogott a cég fejlesztő csapata. már ott tartanak, hogy a tüzesróka motorját akarják átvenni a sajátjuk helyett. én meg nem tudom, hogy mire váltsak, mert egy hozzá hasonlóan kezes böngésző sincs a piacon, ugyanakkor weblapok nézegetésére már teljesen alkalmatlanná vált.

ráadásul a google is beintett nekem. a nagyon kényelmes, gyors stock browserét is kiszedte a 4.2-ből és most maradt a fele annyira sem kényelmes chrome meg az opera mini.

=> Regisztrálni jó <=