balance :: 2013. augusztus 03., szombat, 23:41:31 :: 0 komment
dialogue

- Mostanában sokat olvastam a nárcisztikus személyiségről. Tudtad, hogy nárcisztikus személyiséged van?
- Mennyivel könnyebb volna az életem nárciszként. Nem kellene tovább keresnem a hozzám illő társat.
- Nem vagy az?
- Az előző lakásban volt egy tükör az asztal mellett. Azt elismerem, hogy antidepresszánsként működött. Ha bármi bajom volt, belenéztem, és a látvány hatására el is múlt a rosszkedvem. De nem én tettem oda a tükröt. A tulaj hagyta ott. Rendeztem volna át a szobát? Az pedig, hogy az új lakásban is a szék mellé szerelte valaki a tükröt, merő véletlen.
- Olyan vagy, mint a királynő a Hófehérkében.
- Ezt bóknak veszem. Mindig is őt választottam volna. Százszor szebb volt. És vadállat.
- A vadállatra még visszatérünk. A nárcisztikus jellem egyik vonása, hogy nem ismeri el, hogy nárcisz.
- Ez közös vonásuk lehet a nem-nárciszokkal. Azok szintén nem ismerik el. Így ebből nem lehet megállapítani. Egyáltalán, ki az, aki elismeri? A képzelt-nárciszok?
- Te nem?
- Mit ismerjek el rajta? Előfordul, hogy nagyképűnek és fellengzősnek neveznek. Ez azonban nem rólam, hanem az illető mentális állapotáról árulkodik. Hogy lehet valakit nagyképűnek nevezni, amíg nem mérted fel az összes tulajdonságát? Ezek az emberek a saját adottságaikat vetik össze az én önértékelésemmel. Úgy persze, hogy a "rettentő nagyképű" jön ki eredménynek. Sötét szobában a gyertya is fényforrásnak számít, de ha a Napba tartod, csak árnyékot vet. A saját képességeimhez képest túlságosan is szerény vagyok.
- Gondolod?
- Például az igazi nárcisz képtelen öniróniára. Velem ellentétben.
- Az iménti monoglógod önirónia volt?
- Felelősen gondolkodó emberként ilyen komoly témát nem viccelek el.
- Popper Péter sokat írt a nárciszról.
- Tükörbe nézett?
- Azt írta, hogy jellemzően vagy bűnöző lesz belőlük - ennyit a vadállat királynődől - vagy pap. Ez a két lehetőség adott.
- Poppert nevezhetjük papnak, ezoterikus dolgokat tanított.
- Neked az a szerencséd, hogy félsz a büntetéstől. Ezért nem lettél bűnöző. Minden adottságod megvan hozzá. Ezt látják a nők benned. Azért azoknak tetszel, akik a pszichopatákra buknak. Csak aztán nem éled ki ezt.
- A légynek sem akarok én ártani. A papi pálya közelebb áll hozzám. Na, nem a hagyományos értelemben, hogy prédikáljak. Az embereknek. Az milyen méltatlan lenne már. Hanem azért, mert a pap Istent választja magának társnak. Sokat gondolkodtam ezen. Elképzeltem, hogy egyszer emegyek egy offline társkereső irodába. Igazi profihoz. Aki már mindent megért.  És elmondom neki az elvárásaimat.
- Igen?
- Ő a következőt válaszolja: "Kedves Péter. Meghallgattam az igényeit, a vágyait, és azt, hogy ön mit szeretne nyújtani cserébe. Több évtizedes tapasztalattal a hátam mögött bátran ki merem jelenteni, hogy egyetlen egy személy létezik a világon, akit jó szívvel tudok ajánlani önnek. Egyetlen egy".

 
 

=> Regisztrálni jó <=