hobbit :: 2014. január 29., szerda, 21:36:50 :: 100 komment
cinema

"Velünk lenni szimplán nagy varázsló.

Nálunk lenni 500 tonna arany.

Mi lakni nagy várban régen.

De már nem.

Te lenni szerencsés nyertes. Lakni Megyében.

De már nem.

Jönni segíteni visszaszerezni arany. Tiéd lenni 7.1%.

Kis gond nagy sárkány.

Este vacsora nálad."

Ennek a nigériai csalásnak indul a nyomába Zsákos Bilbó 13 törpével, akik három óra alatt tízszer halnak meg, sajnos csak majdnem. Életüket a következő dolgok mentik meg: Gandalf, Gandalf, Gandalf, bázisugrás, Bilbó, Gandalf, bázisugrás, Bilbó, Gandalf.

Vannak filmek, amelyekben a főhőst legyőzik, és az utolsó másodpercben érkezik a másik főhős, lehetőleg oldalról vagy hátulról, és megmenti.

A Hobbitban ez nem egyszer, hanem egy tucatszor történik meg. Gandalf hol előre megy, hol hátra, csak hogy ne legyen a törpékkel, aztán az utolsó pillanatban visszatérjen. Ha épp nem Gandalf menti meg őket ezen a módon, akkor Bilbó. Vagy az elfek.

Olyan, hogy szemtől-szemben való harc, nem létezik a történetben.

Magára valamit adó rendező ilyet nem követne el. Neo-t senki nem menti meg sem oldalról, sem hátulról az utolsó pillanatban, ahogy Uma Thurmant sem húzza ki senki a pácból a Kill Billben. Valódi filmekben a főhős vagy győz, vagy elbukik, és utána esetleg feláll. Ennyi a lényeg.

Ha a fenti filmekből nem tanult Jackson, vannak ám tízezer éves maori barlangrajzok Új-Zélandon, amelyeken a Hobbiténál fejlettebb a dramaturgia figyelhető meg.

A Hobbitból kiderül, hogy Új-Zélandon szépek a hegyek. Talán aki nem Svájcban él, elolvad ennyitől. (Nálunk a szép hegyeken kívül szép nők is vannak, csak mondom.)

A varázsló egy kétkezes nem-szamurájkarddal úgy kungfuzik, hogy az egyik goblinnak három másodperc után esik le a levágott feje. Nekem meg az, hogy B-kategóriás filmet nézek. Mert ez is csak olyanban fordul elő a harmadik évezredben.

A törpék pedig azért kapaszkodnak keservesen a sziklába, fába folyton, nehogy leessenek.

Ami azért érdekes, mert amikor mégis leesnek, akkor nem hogy bajuk nem lesz tőle, hanem, ha előtte volt is némi baj, az az eséstől meggyógyul. Nincs az a véres, félig agyonvert törpe vagy hobbit, aki három kilométer zuhanás után ne pattanna fel úgy a sziklákról, mint egy üst szörpbe beleesett gumimedve. A végén már úgy éreztem, hogy amikor zuhannak, akkor mennek jó irányba, és amikor vízszintesen haladnak, eltévedtek.

Legjobban akkor izgultam, amikor egy fáról estek le majdnem, de Gandalf megpuszilt egy lepkét. Micsoda feszültség, hogy vajon most is óriás madarak érkeznek-e az utolsó pillanatban, pont ahogy az a Gyűrűk urában történt a lepkepuszi után, vagy ezúttal rózsaszín elefántok röpködnek.

Madarak jöttek. Összesen repültek ötszáz métert. Ahelyett, hogy a várig szálltak volna, nehogy ne legyen további két részre való, utolsó pillanatban való megmentés.

A film végén egy lankadt sziklán ölelgetik egymást a harcedzett férfiak.

A melegfilmekkel nincs bajom. Amit utálok, az a szoftpornó. Ha már így alakult, hogy egy nő se fért bele a történetbe, mégis meredeznek a szereplők, legalább csinálnák rendesen. Meddig tart ledobálni azt a páncélt.

Tán ki sem kell bújni a páncélból. A szakállas király letérdel a huncut kis hobbit elé, és szépen lepipálja. A többiek könnyes szemmel tapsolnak. Indul az orgia.

Jackson lassan tíz éve meleg törpepornót szeretne rendezni. Még mindig nem mer, ezért inkább az egész törpe-irodalmat feldolgozza.

Azért gyalogolnak ennyit a szereplők, mert félnek belevágni. Mégis, mit gondolnak, miért indultak együtt, egyetlen nő nélkül útnak?

Én azt mondom, essünk túl rajta.

3 / 10

 
 

Mage
2014. 01. 29.
21:56:02

mr.: mielőtt megkérdezed, azért fogom megnézni a második részt, mert a két kedvenc férfiszínészem játszik benne.
mr.
2014. 01. 29.
22:32:03

igazából azt akartam megkérdezni, hogy ez melyik rész kritikája, de azután a lepkepusziból már kezdtem sejteni. a kommented meg végképp elárulta.
Mage
2014. 01. 29.
22:45:19

Az első rész indul azzal, hogy aláírja a szerződést, amelyben többek között a profit 1/14-ed része szerepel. Nem lesz könnyű hazavinni. Kíváncsi vagyok, ki fog emlékezni erre a harmadik rész végére.

Újabban egy filmen belül sem illik emlékezni, mi történt 15 perccel ezelőtt. Láttad a Skyfallt?
mr.
2014. 01. 29.
23:25:43

rossz hírem van: az egész harmadik rész (na jó, csak a 90%-a) az osztozkodásról fog szólni. még egy apróbb csetepaté (középfölde legnagyobb háborúja) is a miatt fog kitörni.

SPOILER ON
és kiszámolják a jussát, de nem viszi haza az 1/14-et
SPOILER OFF

amúgy meg teljesen érthető és elfogadható a kritikád. pj mentségére legyen szólva, amit problémásnak tartasz, az a könyvben is pont úgy van írva. ez egy tündérmese, ilyen jellegzetességgel. "élő" nők meg készakarva nincsenek a tolkien világban. erre többször ki is tér az író az antológiáiban. a második rész pont azért kapta a sok kritikát, mert pj "becsempészik" egy hús-vér nőt meg egy szerelmi szálat a filmbe, ami nincs benne a könyvben.
de ahogy írtam (függetlenül attól, hogy nálam 8 pontos a film), számomra teljesen elfogadható a nézőpontod és a problémáid is érthetőek. és az sem igazán érv, hogy a könyvben is így van, mert egy filmnek önállóan is meg kell állnia a helyét. én is utálom, amikor szóvá teszem egy adaptáció hibáját és azt vetik a szememre, hogy az hülyeség, mert a könyvben is úgy van.
(attól pedig, hogy némileg más nézőpontból nézed a filmet és eltérő pontszámot adsz, a szemembe se ballib gyurcsánybérenc, se náci nem vagy. :)

ami a folytatásokat illeti, én el is várom tőled, hogy megnézd. és a fél órával hosszabb rendezői változatokat! én is megnéztem a mátrix második és harmadik részét. sőt, még kék lemezen is megvettem. (ellentétben a hobbittal. ami azért rám nézve vicces valahol.)


a skyfallt láttam. arra jó volt, hogy felértékelje nálam az előtte levő két részt. addig azokat nem különösebben kedveltem. a casino royale és a quantum of solace rohadtul nem illeszkedett a korábbi filmek (és könyvek) által összerakott stílushoz és karakterhez (még akkor sem, ha elvakult kritikusok próbálták úton-útfélen belemagyarázni, hogy azok az igazi adaptációk). de el kell ismerni, hogy egyedi, ötletes történet köré építették azt a két anti bond filmet. aztán jött a skyfall, amiből kiszedték az ötletes történetet (visszabutították a régi bondok képregényszintű storyjává) viszont a stílus maradt "bondidegen" és tele lett mindenféle logikai bukfencekkel, értelmetlen cselekvésekkel. meg is lett az eredménye: messze felülmúlta az előző kettő sikerét. arra már régen rájöttem, hogy hollywoodban nem nekem írják a filmeket.
Mage
2014. 01. 29.
23:35:10

Tegyük hozzá, hogy nekem eddig az összes Peter Jackson film tetszett. A King Kong és a Hullajó is.

Aragorn és Legolas tudott harcolni. Nem kellett hozzájuk óvóbácsi. Boromir is tudott, és amikor mégis elbukott, nem mentette meg senki az utolsó pillanatban. Annak volt is valami értelme. A Hobbittal szemben.

Jó, a másodikat rendezőiben nézem.

Tolkiennél miért nincsenek nők készakarva? Ezt mondd el. Én csak arról tudok, hogy az örökösei magának a feldolgozásnak nem örültek, és hogy Tolkien nyelvészeti tanulmánynak szánta eredetileg a könyveket.

A Matrix-szal durva összehasonlítani, mert bármelyik részének bármelyik három másodpercében több információ van, mint az egész Hobbit 1-ben.Mage
2014. 01. 29.
23:38:18

Azt hiszem, a Skyfall indul úgy, hogy egy vonat tetején püfölik egymást. Aztán jön az alagút, persze, az mindig jön, mert jönnie kell, és szokás szerint fél méterrel magasabb a vonatnál.

A vonat tetején volt korábban egy markoló is, amit verekedés közben löktek le.

Megnéztem volna, mi történik az alagútnál, ha még rajta van a vonaton a markológép.
Mage
2014. 01. 29.
23:45:57

"SPOILER ON
és kiszámolják a jussát, de nem viszi haza az 1/14-et
SPOILER OFF"

K..... törpék.
mr.
2014. 01. 29.
23:59:39

azért pj is tudott már hibázni. láttad már a the lovely bones-t? (ha még nem, ne erőltesd!) de az általad felsoroltak tényleg jók, meg is vannak gyári lemezen.

a hobbit 2. részében a harcok sokat javultak. a közelharcok jobbak, mint a nagy trilógiában. és nem csak a kritikusok szerint, hanem szerintem is az egyik erőssége lett a filmnek.

a mátrix-szal csak párhuzamot vontam az "első után illik megnézni a többit is, még ha nem is tetszett" tevékenység kapcsán. a két filmet összehasonlítani hülyeség.

skyfall: ez másnak is feltűnt. itt link azt mondják, hogy elfért volna, de bevallom én már nem emlékszem rá, csak a kergetőzésre. és hirtelenjében nem találtam a neten a jelenetet. de akad benne még 1-2 hasonló baki: link
mr.
2014. 01. 30.
00:00:51

SPOILER ON
ő hagyja ott.
SPOILER OFF
mr.
2014. 01. 30.
00:07:44

ha belegondolsz, mi a francot csinálna annyi arannyal? megvenné belőle zsáklakot? vagy építtetne belőle egy beton járdát a háza elé a közgéppel?
Mage
2014. 01. 30.
00:10:51

Francokat fért volna el a markoló, igazi vonat tetejére lapulós alagút volt, azért is kellett lelőni James Bondot, mert úgyse fértek volna el ketten, egymáson fekve. Ja, bocs, ez már nem a Hobbit.

Tudom, hogy nem hasonlítottad össze a Matrix-szal, arra utaltam, hogy azt kiváltság megnézni, nem kötelesség.

De tényleg a kedvedért rendezőibe' nézem a másodikat. Az elsőt nem abban néztem, és a másodikat sem abban néztem volna, ha nem kéred külön.

(Talán az egyetlen film, ami rendezőiben jobb lett, a Királyság a mennyek alatt. Ha jól rémlik, ott a moziváltozatnak nem is volt semmi értelme.

És úgy hallottam, az Avatar rendezőiben van szex.)
Mage
2014. 01. 30.
00:13:36

mr.: semmi közük hozzá, mit csinálna vele. Övé, és kész. Minek íratták vele alá, ha nem akarták neki odaadni. Nem is ő kérte. Számot sem mondott. Eleve nem az ő ötlete volt maga a szerződés sem.

A törpék, amikor a szöveget fogalmazták, nem tudták, hogy mennyi aranyuk volt a várban? Jó sok eszük lehet.

Gandalf se kérdezett rá még a vacsora előtt, hogy lesz ez a végén?

Hát ő se egy született svájci bankár, hogy mit mondjak.
Mage
2014. 01. 30.
00:16:19

Aki leírta, hogy elférne a markoló, azt kéne odarakni rá: link
Mage
2014. 01. 30.
00:20:45

0:50-nél látszik, hogy milyen magas (a vezetőfülke), 2:08-nál meg az alagút.

link
mr.
2014. 01. 30.
00:50:47

markoló: nekem se tűnik úgy, hogy elférne. gondolom ezt akartad linkelni: link

törpék aranya - SPOOLER ON
naszóval, az az arany eléggé meg fog fogyatkozni, mire osztozkodni kell belőle. persze azért így is bevállalnám a maradék 1/14-edét. de tényleg kár lenne lelőnöm a 3. rész "történéseit", ha nem olvastad.
SPOOLER OFF

az Avatarnak tudtommal nincs rendezőije (director's cut). van egy special edition-ja meg egy extended collector's edition-ja. ráadásul ezek is mind-mind eltérnek, attól függően, hogy dvd vagy bd a release. megvan mind a három (nem magamnak vettem, a család imádta, én annyira nem szeretem). láttam vagy kétszer a leghosszabb, 178 perces bd collector's editiont, de nem emlékszem szex jelenetre.
a bd-ken van még +45 perc kivágott jelenet, ami a leghosszabba sem fért bele. lehet, hogy azok között van szex, de azokat még soha nem láttam.

itt vannak a különbségek:
link
link

a neten mint ha azt írnák, hogy csak a forgatókönyvben volt ilyen jelenet, de nem csinálták meg: link
Mage
2014. 01. 30.
01:19:22

Linkeltem azt is. Nem működik?

Nekem a "rendezői" a "hosszabb" változat szinonimája. Mindegy, ki nem bírt magával, a lényeg, hogy nem sikerült egyszer igazán jól megvágni, és utána hazamenni, hanem kiadtak belőle több verziót. Hogy extended, vagy director's, vagy drunk technician's cut, az már nem oszt, nem szoroz, mert az esetek 99%-ában rosszabb lesz, mint a rövidebb verzió volt.

Ha jól emlékszem, a Brazilra azt mondtad, hogy abból négyféle van.

Könyvekből mikor lesz writer's edition?

(Bár a könyveket is széthackelik a kiadók, csak erről kevésbé tudunk.)

Ennél már csak a rémesebb, ha a filmet nem lehet önmagában megérteni, és készül hozzá magyarázó weboldal is (Donnie Darko).

mr.
2014. 01. 30.
01:20:52

látom közben te is betetted a linket.

hogy miért nincs tolkien világában hús-vér nő, nem tudom. de tény, hogy vállaltan nincsen. elég konzervatív volt a fickó. a négy könyv több mint 160 karakteréből összesen 5 nő. és azok is teljesen jellegtelen, papírmasék. nem is történik velük szinte semmi. pl. egy sem hal meg. és különösebben senki nem is szerelmes beléjük.

lehet, hogy a nők sokszínűsége nem illett tolken fekete-fehér, jó-rossz világába?
nekem mondjuk nem hiányoznak. így is működnek a könyvek. egy titanicban már feltűnőbb lenne a hiánya. (bár az nővel is rossz).

a szilmarilok bezzeg tele van nővel. na majd ha azt megfilmesíti pj..

>az örökösei magának a feldolgozásnak nem örültek, és hogy Tolkien nyelvészeti tanulmánynak szánta eredetileg a könyveket
bár én is olvastam már ezeket a kijelentéseket, azért nem teljesen így van. egyrészt a legkisebb fia írta a gyűrűk ura könyvek szövegének egy jelentős részét. ő tartotta karban a karakter map-et, ő térképezte a történetet, szóval ő volt, aki konszolidálta a mese hátterét és ügyelt arra, hogy ne legyenek benne tér, idő, szereplő bakik.
lehet, hogy voltak némi anyagi jellegű jogviták a film körül, de végül ő segített pj-nek a forgatókönyv megírásában is. szóval, részt is vett a feldolgozásban.

a babót tolkien gyerekmesének szánta. az is. a trilógiát meg nagyszabású tündérmesének. nyelvészeti tanulmányok leginkább a regénybe írt versek és köré írt tünde, elf és egyéb nyelvek szemantikai és szintaktikai megalkotása volt, alapvetően a középangol nyelvből felépítve. talán a hobbit és a gyűrűk ura trilógia az, ami nem (vagy csak kissé) nyelvészeti tanulmány és a maradék kb. húsz könyve (leszámítva a gyermekmeséit) a nyelvművelés.
mr.
2014. 01. 30.
01:22:50

(mire válaszoltam, bár bevágtad a linket. csak én lassabban pötyögtem, azért került a kommented alá.)
Mage
2014. 01. 30.
01:24:13

És sose nézem meg sem az extrákat, sem a kivágott jeleneteket. Legalábbis magamtól nem. A werkfilmet merényletnek tartom. Inkább le sem írom, mit gondolok bővebben róla, hátha z is olvas.

Mage
2014. 01. 30.
01:27:28

"a szilmarilok bezzeg tele van nővel."

Nem csodálom.

Nekem a "szilmarilok"-ról a "virágszirmok" jut eszembe. Jobban szeretem az olyan szavakat, amelyeknek értelme is van.

A virágszirmokról meg a .....

Ki lehet találni, hogy mi.
mr.
2014. 01. 30.
01:40:07

én nagyon-nagyon utálom a rendezői változatokat. függetlenül attól, hogy éppen hogyan hívják. (a neve szerintem is csak játék a szavakkal.) biztos nem véletlen, hogy kultúr országokban nem készítenek dc-ket. soha nem hallottam Bergman hetedik pecsétjének rendezői változatáról vagy Kassovitz gyűlőletének theatrical edition-jéről.

ami létjogosultságot ad az egésznek, az egyrészt a politikafüggő, de rendezőfüggetlen álszent mpaa (és hasonló) ratings rendszerek, másrészt meg az, hogy a producerek jogot formálnak a legtöbb esetben a bevétel maximalizálása érdekében a final cut-ra. (amit gyakran undorító módon, próbavetítéseken, bedrótozott embereken kísérleteznek ki).

jobb esetben a dc egy eszköz, amivel a rendező "visszaállíthatja becsületét" és összerakhatja azt, amit ő szeretett volna, de nem hagytak neki. rosszabb esetben egy rókabőr nyúzó eszköz. lásd az avatar 5 féle kiadása. (plusz a 3d!)
Mage
2014. 01. 30.
01:46:20

Na, erre a jobbik esetre tudok egy, azaz egy darab példát, a Mennyei királyság.

Tavalyról talán két filmet ha láttam. A napokban csodálkoztam rá, hogy mennyire nem vagyok képben 2013-ról.

Gyorsan meg is néztem a Gravity-t.

Le a kalappal.

Ennyire hülye, idióta és értelmetlen témáról ilyen jó filmet összehozni a filmművészet csúcsa.

Ugyanezzel a teljesítménnyel egy átlagos (nem jó, csak átlagos) témából a világ egyik legjobb filmje készülhetett volna.
Mage
2014. 01. 30.
01:46:58

(Azt, ugye, viccből kérdezted a múltkor, hogy láttam-e a Cloud Atlast?)
Mage
2014. 01. 30.
01:56:29

SPOOLER ON
"naszóval, az az arany eléggé meg fog fogyatkozni, mire osztozkodni kell belőle."

Se a második részt nem láttam, se a könyveket nem olvastam, mégis rögtön tudtam, hogy nigériai átverésről van szó. Nem véletlen írtam le.

A végén még a hobbit fog fizetni, hogy segíthetett.

K.... törpék.
SPOOLER OFF
rizóma
2014. 01. 30.
02:06:43

"... Átöleltem. Fejének súlya a karomon áthelyezkedett a könyökhajlatomba. Így hevertünk egymás mellett, és hallgatott a sötétség.
– Későre jár – suttogtam. – Nagyon későre. Alhatnál.
Kérlek, aludj...
Ringattam olyanformán, hogy lassan megfeszítettem a karizmaimat. "

Vannak olvasásra érdemes írók, akik nem tudnak írni nőkről (nemiségről, szexről, párkapcsolatról, szerelemről sem). Tolkien meg sem próbálja. Lem kétszer is megpróbálta (a Solaris köztudott), a fenti gyászos eredménnyel (Visszatérés).
Amanda
2014. 01. 30.
02:25:34

"Átöleltem. Fullánkja a páncélomon keresztül dörzsölte a hasamat. Melegség öntött el.
Tegnap még a Megyében aludt. Ma már a barlangomba engedtem. Ki gondolta volna?
- Későre jár - suttogtam. A szakállam összecsavarodott a tincseivel. - De ugye, még nem akarsz aludni? Olyan szép hajad van, Zsákos Bimbó.
- Mordor. Izzó lávafolyam. Gomolygó füst. Kénesköves lángok. De a frizurám tökéletes maradt.
Az öreg varázsló arcán a pipában izzó parázs fénye derengett. Csak szívta és szívta, ahogy ránk meredt."
mr.
2014. 01. 30.
02:47:46

a gravity a pocsék történetéhez képest tényleg nagy jól össze lett rakva. a 3d-t kb. ezért a filmért találták ki. hirtelenjében az egyetlen film, amiért azt mondom, hogy megérte imax-ba menni. ja, meg az avatarért, az is volt annyira üres, hogy kellett a látvány.

a mennyei királyság eddig még kimaradt. 2013-ban szinte semmi nem volt. amire valamennyire emlékszem, azok is leginkább dán, norvég meg román rétegfilmek. egy ideje már a franciák/spanyolok sem gyártanak jó darabokat. még Almodóvar szeretők, utazókja is vacak volt, pedig ő ritkán csinál rossz filmet.

a tömegfilmekből talán Tarantino djangoja, Sorrentino nagy szépsége, Ron Howard Niki Lauda filmje, David O. Russell napos oldala, Tornatore senki többetje ajánlható. a kevésbé tömegtermésből Calin Peter Netzer anyai szíve, Vinterberg jagtenje, Sergei Loznitsa ködbenje említésre méltó. de egyik sem "A film", csak egy jó vagy ajánlható film.

futottak még a monsters university és az új star treck, ha nincs más, azok is vállalhatók. a MU persze csak az első rész után.
Mage
2014. 01. 30.
03:00:40

Az új Star Trekből az első jobb lett. Az eredeti mozifilmeknek meg a nyomába se érnek.

A Skin I live int most hétvégén láttam, az jó.

Valami normális sci-fi szerelmes film nem volt?
mr.
2014. 01. 30.
03:01:28

Mage:
>Könyvekből mikor lesz writer's edition
van. fordításoknak hívják. gyakran közük nincs az eredetihez. például a gyűrűk ura is más magyarul. nem jobb, nem rosszabb. más. (viszont a benne lévő versek magyarul sokkal jobbak, mint az eredeti. az eredeti versek alig haladják meg egy óvodás kiszámoló színvonalát.)
mr.
2014. 01. 30.
03:29:19

sci-fiből katasztrófa a felhozatal. a gravity előtti utolsó jó sci-fi amit láttam a Moon volt (2009-es) ha nem láttad, feltétlenül nézd meg.

a 2013-as sci-fiket, bár ki, bár mit is állít, kerüld messzire. sajnos én nem tettem. ezekre gondolok: john carter, after earth, elysium, pacific rim, the host, battleship, illetve az oblivion nézhető, meg a riddick is, de ezek sem igazán jók.

az ender's game-t és a the last day on mars-ot nem láttam, de eddig csak rosszat hallottam róluk.
esetleg tegyél egy próbát az upside down-nal. én még nem láttam, de haverom szerint nagyon romantikus, meg aranyos, meg nyálas. összességében neki tetszett. (van benne nő!)

ja, meg készült valami felhőatlasz cvímű film is. esetleg azt is nézd meg. ha megnézted, akkor majd meséld el a tartalmát. mert én láttam, nagyon-nagyon tetszett (aha), de azért annyira nem, hogy még egyszer megnézzem, s bizony maradtak bennem lukak a történethálót illetően.

de nem kell csüggedni! valószínűleg jövőre jön a prometheus kettő meg a disney féle star wars.
Jerry1022
2014. 01. 30.
08:26:14

A Pacific Rim vicc kategória, az Elisyum szódával eldöcög. Az Ender's game-re úgy ültünk be Dórival, hogy sétáltunk a városban s ahogy elhaladtunk a mozi előtt rápillantottam a moziműsorra; majd barátnőmre néztem és az egyezményes "Mozi?" biccentésre bólintván bementünk.
Szóval ha nem vársz semmit tőle akkor jó.
A Last day on Mars-ot hétvégén akarjuk megnézni haverokkal de előttem homály, hogy mi is a film.
A Felhőatlaszt kétszer már letö... kölcsönkértem de még nem duráltam neki magam, hogy megnézzem. Jó film amúgy?
Jerry1022
2014. 01. 30.
08:34:36

Hja, mr. nem említette de kerülendő az Acélember is.
Spoiler.
Szomorú látni ugyanis, hogy amíg a "gonosz" Zod tábornok kezéből porként kifújja a szél azon álmát, hogy megmenti faját és bolygóját újraéleszti addig a kansasi parasztgyerek csak áll és elnézően mosolyog. Zodnak ugyanis körülhatárolható célja és jelleme van, addig Kal'el (illetve Clark Kent) csak papírmasé módjára tűri, hogy ide-oda sodródjon.
Mage
2014. 01. 30.
12:27:01

Jerry: nekem a Fém-sorozatból egyedül a Vaslady tetszett. A Vasember is rettenetes volt, az Acélembert meg se néztem a trailer után.

A női főszereplőkben van még tartalék.
mr.
2014. 01. 30.
12:57:19

Jerry: az acélember az tényleg kimaradt. ha a képregénye két dimenziós, akkor a film max egy. nagyon semmi volt. a vasemberre mondtam volna, hogy simán vállalható (a maga comic adaptáció kategóriájában), de azt korábban Mage már valami negatív összehasonlításban emlegette. (ahogy látom, most is.)

a felhőatlaszt ne törö.. vidd vissza. ha tényleg nincs más programod (és egyedül vagy) tégy vele egy próbát. (nőt ne kínozz vele!) nagyon frappáns párbeszédek vannak benne, jó színészek (akiket alig ismersz fel a profi maszkok mögött) és van egy érdekes hangulata.
ugyanakkor egyáltalán nem koherens, nem áll össze, végtelenül vontatott és egészében nekem koncepciótlan (és több helyen érthetetlen) volt. ja, és nagyon hosszú. ha másfél órával rövidebb lenne, simán újranézném, hát-ha tisztázódik 1-2 nyitott kérdés.
a környezetemben is hasonlóak voltak a reakciók: senki nem mondta rá, hogy szar. többen azt, hogy érdekes, de azt mindenki állította, hogy soha többet nem nézi meg.

nagyon durva megközelítésben: nekem egy kicsit olyan volt, mint ha fogták volna a mátrixot, kiszedték volna belőle az akció jeleneteket és a koherens szerelmi szálat, a zöld háttér helyére pedig változatos látványos földi képeket pakoltak volna.
még egyszer az életben biztosan nem nézem meg, de egy pár bekezdéses összefoglalót szívesen elolvasnék róla.
Jerry1022
2014. 01. 30.
13:24:01

A Vasember III.-t és a Thor II.-t illetve a Wolverine-t direkt nem említettem. Mivel Marvel film, nekem etalon de Mage mindkét folytatás előzményét lehúzta... kiértékelte... sötéten jellemezte, ezért fel se dobtam őket.
A Wolverinnel meg még én sem tudom, hogy hányadán állok.
Mage
2014. 01. 30.
13:36:09

(A világ második legjobb filmjéről beszéltek.)
Mage
2014. 01. 30.
13:54:52

A Vasember a legborzasztóbb az összes képregényfilm közül.

A főszereplő éveken át árulja a szuperfegyvereit az araboknak. Ebből gazdagszik meg. Aztán, amikor már elég sok pénze van, úgy dönt, hogy mostantól fogva jó ember lesz. És ezzel egyidőben "rájön", hogy az arabok, akiknek a pénzéből él, rossz emberek. Ezért sorban megöli őket.

Mint szuperhős.

Hogy miért ez lett Amerika legnagyobb bevételű képregényfilmtrilógiája, az, gondolom, világos.

A popcorn nézitek a moziban, vagy mit?
Mage
2014. 01. 30.
13:55:42

Ezt nem lehet egy lapon említeni az Ang Lee-féle Hulkkal.
Jerry1022
2014. 01. 30.
14:15:23

Stark a filmben vajmi keveset törődik, hogy kinek ad el, sőt, hogy elad-e.
Ő csak fejleszt, ötletel, a hadsereg pedig megveszi. Hogy ki neki mindegy.
Mikor szembekerül a saját fegyverével/fegyvereivel akkor jön rá, hogy mi is a tényváladék.

Ahogy az első részben ki is fejti Peppernek: Egész eddig a pusztítás gyümölcsét élvezte, de aztán a fogságban kinyílt a szeme. Helyre akarja hozni azt amit eddig tönkretett.
Spoiler
A harmadik részében lerombolják a házát, elpusztul minden Vasember páncélzat, eltűnik a labor és a végén kiveszik a szívgépét is. Ergó lenullázódik, csak a robotkar-"kutyát" tartja meg. A trailer becsapós, egyébként nagyon szórakoztató a film, akció helyett inkább vígjáték.
Mage
2014. 01. 30.
14:32:42

Jerry, én úgy emlékszem, hogy ő személyesen mutatja be a rakétáit a vevőknek. Ment az arabokhoz demozni. Amíg nem robbantották fel, nem nézett körbe?

Persze, hogy nem. Kellett a pénz.

A helyrehozás az, hogy lemészárolod a vevőidet, miután a pénzüket elvetted.

Afganisztánban is bejött.
mr.
2014. 01. 30.
14:50:36

Mage: "(A világ második legjobb filmjéről beszéltek.)"
annyira szerintem azért nem volt jó a vasember 3.

Jerry: thor 2-t még nem láttam. a Wolverine nekem is olyan, fene se tudja... a hangulata rendben volt, a színészek is, a története sem volt gyengébb a többinél, valahogy még sem az igazi. a lányomnál az egyetlen x-men film, ami nem tetszett neki. a többit vagy tízszer látta már, ezt nem hajlandó másodszor megnézni.
mr.
2014. 01. 30.
14:54:07

Mage: nem lehet, hogy a vasember azért olyan ellenszenves, mert azt valós élő személyről és annak erősen felturbózott történeteiből mintázták, míg a többi figura a képzelet szüleménye és kevésbé emberiek?
Mage
2014. 01. 30.
15:01:50

mr.: szerintem nem egyetlen valós személyről mintázták, hanem Amerika fegyverkereskedelméről és arab poitikájáról.

Arra világít rá, hogy mennyire debil, amit Amerika a világ rendőreként művel. Csak ez szinte senkinek nem jön át belőle. Hanem az, hogy egész jó képregényadaptáció.
Mage
2014. 01. 30.
15:06:21

mr.: a Cloud Atlasban nem a történet "megértése" a lényeg. Az a díszítő elem.

A szereplők a sorsukat kerülgetik. A könnyebb utat választják. Mígnem a személyes kataklizmáik után felvállalják a valódi feladatukat.

Erről szól a film. És ebben tényleg, - ahogy írtad - a Matrixra hasonlít.

Kulcsmondat: "I will not be subjected to criminal abuse."

Nekem megváltoztatta az életemet.
Mage
2014. 01. 30.
15:25:45

Balázs meg nem mond semmit a Hobbitos posztra, pedig úgy igyekeztem.
Jerry1022
2014. 01. 30.
15:42:10

Aktualizálták egy a körülményt hogyan lett Starkból Vasember. Eredetiben Vietnámban volt és a Mandarin sebezte meg valahogy.
Mégse feszegethették ezt a készítők; inkább bevágták a közel keletet, ahol amúgy is buli van/volt lesz.
Spoiler
Az ellensége aztán mégis amerikai, az apja barátja lesz.
A másodikban Vörös Dinamó és Ostor keresztezéséből volt ellenfele.
A harmadikban szintén jenki, egy lenézett biológus. (Ha jól rémlik.)

Ha a három film össz játékidejét nézzük legyen 5,5-6 óra. Ebből nettó egy óra ami a közelkeletet taglalja.
Mage
2014. 01. 30.
15:48:06

A második rész az, amiből kiderül, hogy Amerika találta fel Istent?

(A világító háromszög vezeti győzelemre.)

Jerry: minden részben olyan ellenfele van, akit ő maga kreált. Az ostoros is azért kattant be, mert Starkék ellopták a találmányát.
Mage
2014. 01. 30.
16:22:15

mr.: te nem voltál ott z-nél, amikor a Mennyei királyságot néztük? Nekem úgy rémlett, hogy igen.
mr.
2014. 01. 30.
16:29:04

nem hiszem. nem láttam azt a filmet. egy no name filmre simán lehet, hogy nem emlékszem pár év távlatából (most is előfordul velem, hogy kikölcsönzök valamit, és a film közepénél veszem észre, hogy évekkel ezelőtt azt már láttam), de egy Ridley Scott filmet nem felejt el az ember. még akkor sem, ha olyan borzalmas, mint a prometheus.
Jerry1022
2014. 01. 30.
16:35:48

Minden szuperhős kitermeli a saját ellenfeleit. Batman Burtonnél Jokert, Nolannél Kétarcot. Pókember Tobyval Dr.Octopust, Garfielddal Lizardot. A fantasztikus négyes Doomot, Magnetó Xaviert. Emiatt fújni a Vasemberre nem erős érv.
A Watchmennél azért nincs így mert ott a jók termelik ki maguk közül a rosszakat. Vagy a rosszak a jókat.
mr.
2014. 01. 30.
16:41:31

Jerry: én már nem emlékszem rá, neked a Watchmen (a film) bejött?
rizóma
2014. 01. 30.
16:45:09

A hobbitnak még a feléig sem jutottam, egyelőre zavaros bennem a kép.

Ha a korábban Moriánál az orkokkal szemben vívott csatát a törpék végül megnyerték, s így visszafoglalták ősi birodalmukat, miért nem maradtak az őshazában? Nem jobb ott élni – újra –, mint a Magányos hegy birtoklásáért minduntalan sárkányokkal csetepatézni?

A törpék zöme ráadásul olyan buta, mintha a Pythonok szülték volna őket. Még törpekenyeret sem képesek sütni - vagy a korongvilágból importálni - amit az ellenség letaglózására használhatnának. Nem csoda, hogy folyton Gandalfra szorulnak, ahogyan Mage is hangsúlyozza.

Az állatbarát barna mágus mintha nem kedvelné az óriáspókokat. A nyulakat pedig vakszolatlan szánok húzásával kínozza.

PJ elfelejtette megemlíteni, hogy az orkokra érzékeny pengét egy Cserenkov nevű tünde kovácsolta. Az ilyen kard úgy vágja le egy troll fél karját, hogy nem nő azonnal vissza, csak a következő utáni snittre –, azaz késlelteti a sejtburjánzást.

A kulturális áthallások viszont tetszenek. Ahogyan Bilbo meggondolja magát, és fut a törpék után:
- Várjatok, fiúk, itt hagynátok az eszeteket?!
- Jól van, gyere, zsoldos. Csatlakozhatsz tizedesi rangban.
Jerry1022
2014. 01. 30.
16:46:36

mr.: a Thor II.-höz azért kell a Thor I. és a Bosszúállók is. Illetve nem kell de ajánlott, hogy minden poén üljön. Namármost úgy rémlik, hogy a Thor I.-ről negyed-fél óra után kijöttetek és mentetek golyókat lökdösni a Noiretbe.
A Thor I. valóban erőtlen, nekem is a Thor II. viszont színes-szagos fordulatos film lett. Talán a Wolverinnel is az a baj, hogy bár jó a film, de erőtlen. Eddig kepregényfilmben minimum egy város ha nem a világ pusztulása volt a tét. De a Wolverinben nincs semmi ilyen csak emberek/mutánsok mennek ide, mennek oda, néha harcolnak, néha beszélnek és vége.
Jerry1022
2014. 01. 30.
16:52:12

mr.: Igen is, meg nem is. Igen mert Watchmen. És nem mert Zack Synder. Túl sokat mondjuk nem tökölt a rendezésen, minden dialóg, minden díszlet, minden jellemfejlődés ott van a képregényben. Nagyszerű munka, hogy összehozták de eleve zseniális anyagból dolgoztak. Nolan legalább elvetette az alapművet és újratervezett. Synder meg CTRL+C, CTRL+V.
Mage
2014. 01. 30.
17:11:27

Jerry, a többi szuperhős nem úgy teremtette a saját ellenfeleit, hogy együttműködött vele, aztán átverte. Joker Batman előtt is bűnöző volt. Sosem játszottak egy csapatban. Green Goblin eleve "skizofrén" volt, Pókember semmi rosszat nem tett ellene. Magnetoval Xavier addig volt jóban, amíg a célokban és az eszközökben egyet tudtak érteni.

Ezzel szemben Vasember felfegyverezte az arabokat, megszerezte a pénzüket. Utána lemészárolta őket "megjavulás" címén. Heroikus.

Az orosztól ellopták a találmányát, ezért lett belőle ellenség.

Vasember az egyetlen amorális szuperhős, már ami a filmeket illeti.

És nehéz elvonatkoztatni a valóságtól.

Nem az a bajom vele, hogy elkövetett egy hibát, hanem az, hogy amikor úgymond megjavult, valójában még rosszabb lett.

És hogy ez Amerika szerepének a mosdatása.
Jerry1022
2014. 01. 30.
17:27:28

Felfegyverezte az arabokat a Stark Industries. Az első részben nem akarta lemészárolni az arabokat, csak kijutni a fogságból. Hazaért és bezáratta a fegyverfejlesztő részleget. Obadiah ennek ellenére tovább kereskedett a vassal, ahogy ő nevezte. Ezt már Vasember nem hagyta, elpusztította a rakétákat majd hazajött. (Nem a civil lakosságot lőtte szét, csak azokat akik rálőttek.) A civileknek ott hagyta a a zsarnok jobbkezét, hogy tegyenek vele amit akarnak. Obadiah volt aki visszament Kunarba, elhozta Stark prototípusát, majd fizetés gyanánt ólmot adott az arab milicistáknak.
A második részben mondja el neki a Fury, hogy aki megtámadta, az apja miatt támadta meg. Vagyis Stark apja kétszínűsködött vagy Ivan Vanko apja tényleg a fekete piacra dobta a fejlesztést, nem derült ki. Tény, hogy Stark nem akarta kinyírni, Vanko megtámadta, Stark lefegyverezte, elbeszélgetett vele a sitten, de nem akarta megölni. Vanko kiszabadult, rátámadt megint, legyőzte, de az önmegsemmisítővel öngyilkos lett az orosz.

Mindezek ellenére: Értem én, hogy mi a problémád a filmmel/karakterrel. Viszont szerintem (és gondolom mr. szerint is) nem olyan szélsőséges a probléma ahogy te érzékeled.

Amúgy igen. Alkoholista, élhajhász a karakter, egy időre a képregényverzióban alkoholizmusa miatt is kényszerül távol maradni a Vasember páncélzattól, arra iz időre más(ok) tölti(k) be a szerepét. Megosztó személyiség, épp ezért is lett a Civil War egyik pártjának jelképe, míg Amerika kapitány a másik; hiszen szemben Stark labilis, megkérdőjelezhető és talán kaotikus jellemével Steve Rogers jó lelkű, segítőkész, és abszolút pozitív személyiség.
Mage
2014. 01. 30.
17:32:43

Jerry: igen, pont az a bajom, hogy elpusztította a rakétákat, amelyeket előzőleg eladott. Emlékszem, hogy attól a résztől lettem igazán ideges.

Ha olyan nagy hős, utalja vissza a vételárat.

Valószínűleg a vállalkozói létemből fakadóan érzékeny vagyok az üzleti etikára.

Az nem hősies, amit Stark művelt, hanem ultragáz. A saját mocskát söpörte szőnyeg alá. Nem tette vele jobbá a világot.

És cseppet sem volt elegáns.

Antiszuperhős a szememben.
mr.
2014. 01. 30.
17:34:57

rizóma: ott a hegyben a nagy zsé. a törpök meg zsé függőek, mint a westendi plázacicák. és a tündéknek is vissza kéne vágni a heggyel.

a törpék a könyvben is buták, pj-nek meg sikerült jellegtelenné is tenniük. tök egyforma nímandok. annyira feltűnésmentesek, hogy azt sem veszik észre a nézők, hogy a trollokat is ugyan azok a színészek játszák, akik az előző képkockán a törpöket. azért a könyvben volt némi karakterük, bár sokkal vékonyabb, mint a trilógia bár mely mellékszereplőjének.

a nyuszikban kötelezően kifutandó bónusz mérföldek vannak genetikailag. olyanok mint a futóegerek: ha leállnak, elpusztulnak. ezért nem kínzás nekik a szánhúzás, hanem kötelező testgyakorlat. egész nap azt várják, hogy mikor húzhatják végre azt a szánt.

Jerry: természetesen thor1 letudva, polcon is fent virít irl, de tényleg nem volt jó. a thor2 még nem volt jó minőségben kölcsönözhető, de ha behozzák alap, hogy megnézem.

aki a Watchment csak filmként nézi először, azt azért nem irigyeltem. nekem nagyon kellett hozzá a regény (ami műfajához képest meglehetősen vastag és részletes) és még így sem találtam túl jónak.
mr
2014. 01. 30.
17:44:10

Jerry: stark számomra is azért szimpatikus (a képregényekben is), mert emberi szuperhős. egy olyan marvelli dr. house. a mostanság nagyon divatossá és kedveltté vált skandináv krimikben szoktak ilyen főhősök lenni. isznak, nőznek, drogoznak, flusztráltak, elcseszték a fél életüket és a másik felében próbálnak korrigálni. harry hole is tiszta stark.
Mage
2014. 01. 30.
17:52:10

mr.: "isznak, nőznek, drogoznak"

Ezzel a részével nekem sincs bajom. A főszereplő is rendben van. Az asszisztensnő is.

mr.
2014. 01. 30.
18:17:10

>Az asszisztensnő is.
Gwyneth Paltrow-ra gondolsz? érdekes, nekem ő volt az összes korábbi filmjében az "antinő". nem is a külseje (bár az sem jön be), hanem az idegesítő tehetségtelensége miatt. és ebben a filmben valahogy egészen jól elviselem, sőt olyan is van, amikor tetszik amit csinál. (a másik három antinő Angelina Jolie, Cameron Diaz és Demi Moore, akik automatikusan törlik a mozijegyfoglalásomat, ha vetítés előtt észreveszem, hogy szerepelnek a filmben.) Bár Demi Moore idős korára valamennyire nézhetővé vált.

a felsorolásba természetesen a "színésznek tartott" embereket tettem. a pixelhibás cgi (pl. Kristen Stewart) más kategória.
Jerry1022
2014. 01. 30.
18:58:17

Spoiler
Mondjuk túl sokat ott (Vasember trilógia) sem csinál csak lebeg. Jó, a végén kézen-közön ő nyomja le a tűzelementált, de azért a megmentendő szerepköréből nehezen billen ki.
Jerry1022
2014. 01. 30.
18:58:25

Spoiler
Mondjuk túl sokat ott (Vasember trilógia) sem csinál csak lebeg. Jó, a végén kézen-közön ő nyomja le a tűzelementált, de azért a megmentendő szerepköréből nehezen billen ki.

-Mage, törölnéd ezt a kommentet? Kicsit ingerült vagyok a reszteltmáj miatt; miközben vadul kattogtattam, hogy repülhessen a komment-
Mage
2014. 01. 30.
19:59:10

Melyiket?

Te is el tudod tüntetni, ha kikapcsolod, hogy látható legyen. (Szerkeszt link.)
Mage
2014. 01. 30.
20:04:04

mr.: Igen, csak lusta voltam kiguglizni, hogy írja a nevét. Gwyneth Paltrow nyilván nem színésznő, hanem kellékes, valamelyik forgatáson véletlenül benne maradt egy jelenetben, aztán valahogy megvetette, vagy szétvetette a lábát a filmiparban.

A Vasemberben mégis jó. A másik filmet, amiben nem borzasztó, valószínűleg nem láttad, mert abban Angeline Jolie is van. Aki nekem külsőre tetszene, de már nagyon látszik a fején, hogy mennyire utálja önmagát. Akinek hat gyereket kell neveltetnie a személyzettel ahhoz, hogy ne érezze rossz embernek magát, de még így is annak érzi, az engem is taszít.

Demi Moore-ral egy filmet láttam, az volt a címe, hogy Sztriptíz. Nem emlékszem, miről szólt, csak arra, hogy nem vetkőzött le eléggé.

Sharon Stone megtette helyette.

Diaz számomra nem létezik.

A legszebb színésznőre rendre Tilda Swinton ugrik be. És a szőke skizo nő a Heroesból.

Ennyit a sötét hajú, nagymellű nő fétisemről.

Mentem dolgozni.
Jerry1022
2014. 01. 30.
21:59:39

Ali Larter a szőke skizo.
Na de hogy Tilda Swinton? Inkább Olivia Wilde, nem?
Mage
2014. 01. 30.
22:04:12

Olivia Wilde szoborszerűen szép. És unalmas.

Tilda Swintonból inkább kinézem, hogy mond is valamit.
Jerry1022
2014. 01. 30.
22:09:07

Például, hogy "Én igazából egy svéd férfi szerettem volna lenni, de ez jött össze."
Mage
2014. 01. 30.
22:29:09

Jerry, ez jó volt.

Életem során 2-3 nő dobta be első randin, hogy ő igazából férfi. Láttad volna, mennyire kiborultak, amikor egy pillanatra elhittem. (Alapvetően hiszékeny vagyok.)

Vérig sértődtek a nőiségükben.

Így jár az, akinek a humora odáig terjed, hogy mond valamit, ami nem igaz, és azt hiszi, hogy ez vicces.
rizóma
2014. 01. 30.
22:40:28

Martina Colombarinak jó a humora is.
mr.
2014. 01. 31.
00:21:43

az interneten lévő interjúk és a lemezekre írt, filmek mellé csomagolt "hogyan készültek" hamar leszoktattak arról, kedvenc női filmszínészeim után, mint "nők" is vágyakozzak. a legtöbbük éjsötét vagy legjobb esetben is hamuszürke. és egy minimális szint alatt az egyéjszakás típus sem jön be.

eddig kettő olyat ismerek, aki nem csak a külsejével, de interjúival, humorával, közéleti megnyilvánulásaival és természetességével is lenyűgözött.

az egyik 1988-ban hozzá ment christopher lamberthez, a második 2012-ben hozzá ment (az akkor már alapvetően vak) christopher lamberthez. ez a fickó valamit vagy nagyon tud vagy nagyon tud.

mondtam már, hogy utálom a hegylakó filmeket?
rizóma
2014. 01. 31.
01:03:35

mr.,
de miért játszott az egyikük olyan rettenetesen rossz filmben, mint a Must Love Dogs?
mr.
2014. 01. 31.
01:17:19

az az igazság, hogy a szerepeiket nem én osztottam. ha így lett volna, a helyi díványboltnak biztosan javultak volna az értékesítési statisztikái.
rizóma
2014. 01. 31.
01:35:14

mr.,
szerencséd, hogy a nejed elnézi az imént elkövetett gondolatbűnödet.
Vagy nem is olvassa ezt a blogot?

Későre jár, nyugovóra térek, befejeztem azt a munkát, amit szinte el sem kezdtem.
(Továbbra sincs felvétel.)
mr.
2014. 01. 31.
03:41:58

nem olvas semmilyen blogot. sőt, amennyire tudja, a számítógépet is kerüli. van egy programozói diplomája (amit érdemben soha nem használt), így pontosan tudja, hogy mennyire káros mindenféle számítógép közelében tartózkodni.

amúgy ez nálunk nem bűn. nem ritka, hogy ő hívja fel a figyelmem 1-1 jó nőre az utcán. és a leírtakra se kellett volna engedélyt kérnem. haza nem hozhattam volna őket. az tilos.
Balázs
2014. 01. 31.
08:43:44

A hobbit visszaemlékezésében egy alternatív történet elevenedik meg igen nagy költségvetésből. A történet néhol emlékeztet arra, amibe évtizedeken át beleélhettük magunkat, de alapvetően egy a biztos: sárkány, törpök.

Egyszer egy intelligens ismerősöm azt fejtegette, hogy korlátolt értelme van azon filozofálni, hogy hányan fértek el Noé bárkáján, hiszen már az első oldalon ott van, hogy Isten teremtette a világot, és ha erre képes, akkor mire nem. (Klasszikus kérdés: Tud-e a mindenható Isten akkora követ teremteni, amit már nem tud felemelni?)

Sárkány, törpök.

Melyik emlékeztet arra, hogy "Igen, ez a mi világunk."?

Igen, ezt a világot Tolkien teremtette, az ő szabályai érvényesek benne.

PJ az első részben szerintem tragikusan nyúlt a dolgokhoz, a sztorit feleslegesen kavarta meg a legtöbbször. A Hobbitot kár a könyv nélkül értelmezni. Sőt, elég kár a többi könyv nélkül értelmezni. A Szilmarilok vérkomoly, epikus, olyan, mint egy hősi ének. Csoda, hogy nem németül van. Aufstieg und Niedergang der elbischen Welt. A Gyűrűk Ura az meg lehetne franciául, hiszen az idő nagy részében, amikor épp nem csata vagy politizálás van, akkor a múltban révedeznek. Á la recherche du temps perdu. A Hobbit kifejezetten mese. Nem epikus, nem múltba tekintő, nem kifejezetten harcos. Maradjunk annyiban, hogy az egész könyv kulcsmozzanata kb. 2-3 lapon van leírva. És kész. Átutazzák a fél világot egy rettenetes küldetés miatt, amit lezavarnak pár perc alatt. Ez jól mutatja, hogy Tolkien számára mit jelentett maga a küldetés. Semmit. Az ő fantáziája ráérősen kalandozik egy maga teremtette világban.

Visszatérve PJ-hoz: neki annyi volt a dolga, hogy e világ hangulatát visszaadja. Ez ment neki. A változtatások nem.

A második rész jobban vizsgázott ebből a szempontból is.
Balázs
2014. 01. 31.
08:49:51

Még két dolog a melegségről: az angolszász kultúrában mélyen gyökerezik az unokaöccs-nagybácsi viszony (heteroszexuális) fetisizálása. A történetben szereplő törpök, akik kiléptek a biodíszlet szerepből, pont ilyen viszonyban vannak egymással. Thorin-Kíli/Fíli. (Éomer-Théoden. Bilbó-Frodó.)

És pont ez a lényeg Tolkiennél: a képzeletvilágában feleleveníti az európai kultúra alaptípusait.
Jerry1022
2014. 01. 31.
16:22:51

Neo-t amúgy az első részben Tank menti meg hátulról, Trinity egyszer szemből, egyszer meg úgy kb féloldalról. Ez most így buszon ülve jutott eszembe.

Meg talán az, hogy milyen kis szőrszálhasogató tudok lenni néha.
rizóma
2014. 01. 31.
16:37:02

Balázs, én szigorúbban ítélem meg PJ filmjét, mármint a várathlan utazást. Nemcsak itt-ott elrontatta a sztorit, de Tolkien világának atmoszféráját sem tudta jól visszaadni.

Pedig a könyvben az első bekezdéstől világos, hogy mese következik:
"...Nem volt ez a lyuk rút, mocskos, nedves, teli féregmaradékkal, dohszaggal, sem száraz, csupasz, homokos lyuk, ahol se leülni, sem enni nemigen lehet..."

A magyar olvasó már mondja is Arany Lacihoz:
"...Ejnye vajon mit szemlélhet?
Tán a fényes délibábot?
Hisz olyat már sokat látott...
Vagy a szomszéd falu tornyát?
Hisz azon meg nem sokat lát...
Vagy tán azt az embert,
Ki amott a kendert
Áztatóba hordja?
Arra sincsen gondja...."

PJ igyekszik, de hiába. Szinte szó szerint átvesz hangulatteremtőnek szánt részleteket, de ez így nem működhet.
Az még rendben, ahogyan Gandalf visszakérdez Bilbó jóreggeltjére. Amikor viszont a törpék rázendítenek "egy kézzel egész oszlopnyi tányért egyensúlyozva", a jelenet a vásznon úgy hat, mint egy Disney-rajzfilm, amikor hét törpe danol-forog-vigad.
PJ egyszerüen elfelejti, hogy egy jó filmes képsornak létez(het)nek filmes előzményei... Komolyan azt hittem, mindjárt bekopog Bilbóhoz Hófehérke.

rizóma
2014. 01. 31.
16:41:02

Jerry,
"Tank menti meg hátulról, Trinity egyszer szemből, egyszer meg úgy kb féloldalról"
Biszex hátulról, szemből, meg kb. féloldalról.
Ezért is jobb a Mátrix (a te tömörítvényedben).
Mage
2014. 01. 31.
22:05:46

A Tankos és a Trinity-s példa azért nem jó, mert:

1. Trinity végig ott harcolt Neoval vállvetve. Nem ment előre megnézni, hogy mit reggeliznek az orkok, nem ment haza átöltözni, és az égből se pottyant alá hirtelen. Neo konkrétan azt kiáltotta, hogy: "Trinity, help", és 7 másodperc múlva Trinity fejbe lőtte az ügynököt.

2. Tank sem az égből pottyant oda. Oké, róla hihettük azt, hogy meghalt. Csakhogy annak a jelenetnek meg pont az volt a lényege, hogy azt magyarázza Cypher: "Neo nem lehet a kiválasztott, mert ha ő lenne az, akkor nem tudnám megölni, mert akkor történne valami csoda, ami megmenti, de hát nem történik semmi, nézd, kihúzom ezt a kábelt és ... áááááhhhhh". Tehát ez nem dramaturgiai ötlettelenség volt, szemben a semmiből totál váratlanul megjelenő harmadik személlyel, hanem a film esszenciája. Hogy de igen, Neo az. Ennek a folytatása, amikor Neo felhúzza Trinityt a kötélen, és Morpheus megkérdezi: "Na, mostmár elhiszed?"
rizóma
2014. 01. 31.
22:29:42

1. sz. párbeszéd
- Jó napot kívánok, én vagyok az új munkatárs.
- Jó napot önnek is.
- Tat.
- Tit.
- Mr. Rapoport, I presume

2. sz. párbeszéd
- Jó napot kívánok, én vagyok az új munkatárs.
- Jó napot.
- Tat.
- Hogy mondja?
-Tat.
- Ez valami Gandalf-Bilbó tréfa?

3. sz. párbeszéd
- Jó napot kívánok, én vagyok az új munkatárs.
- Jó napot.
- Tat.
- Ne szórakozzon velem, zöldfülűkém. Maga a hajófenéken kezd, tizenkét órázik jövő év január 31-ig, és ne szórakozzon a zongoristával sem.

(a Mátrixról most épp semmi sem jut az eszembe)
Mage
2014. 01. 31.
23:02:37

rizóma: a Gandalfos jó reggelt párbeszédet erőltetettnek és hamisnak éreztem. A Gyűrűk urában jobb volt Gandalf.

Kíváncsi vagyok a második részre. Az a baj, hogy mr. előírta, hogy extended-ben nézzem, és olyat sehol nem látok a kölcsönzőben.
Balázs
2014. 01. 31.
23:45:11

Mage, a Hobbitban a semmiből felbukkanó Gandalf is a film esszenciája.
rizóma
2014. 02. 01.
00:24:36

Ha Mage egyszer kritikát ír a hobbit 2. részéről - látom, meggyőztétek, hogy PJ javult, ha nem is a gyűrűk urához képest -, én is megnézem majd.
(Nagyon tudtok befolyásolni.)
mr.
2014. 02. 01.
00:29:08

Mage: nem értem, hogy miért nem találsz rendezőit? akkora a lakásod, hogy nem találod benne a szerszámosládád?
ha még is belebotlanál, akkor vedd ki belőle a hidrokulcsot, azzal ki tudod cserélni a lemerült fluxuskondenzátort az időgépedben és előre tudsz ugrani úgy egy negyed-fél évet. és akkor már nem lesz gond beszerezni. pj még javában fércelgeti. a filmet jóformán most mutatták be, még normális moziverziót sem találsz. április 8 a dvd/bd release. és majd jóval utána kiadják a rendezőit. és onnantól még vagy 20 perc, mire megjelenik a tékákban.


azt gondolnám, hogy egy 10/3-as film megnézése után nem oly sűrgős még egy részt megnézni belőle.
mr.
2014. 02. 01.
00:38:26

rizóma: azért a 2. részben is törpök meg sárkány lesz, szóval Mage-től 10/10-re nem számítok ott sem.

a közelharcok (és azok kamerázása) nagyon profi lett a második részben. abban komoly előrelépés mind a négy korábbi filmhez képest. hiba azért akad benne bőven.
rizóma
2014. 02. 01.
00:47:59

mr.,
köszönöm a figyelmeztetést, a Tornatore - Senki többet mögé raktam a várólistán, az iménti feltételhez is kötve.
De előbb újranézem Frank Piersontól az Összeesküvést.
Mage
2014. 02. 01.
01:09:12

Balázs, kezd bűntudatom lenni, hogy nem tetszett jobban.
mr.
2014. 02. 01.
01:23:47

hogy az az összeesküvés milyen rossz film. tele van hibával. amióta felfedeztem, évente egyszer meg szoktam nézni (láttam már vagy 6-8 alkalommal) és már majdnem megtaláltam benne az elsőt.

az külön döbbenetes, hogy egy zsidó származású, ww2-t megjárt rendező képes ennyire árnyaltan és objektíven bemutatni a történéseket.

(a senki többet azért nem ez a kategória és nem ez a színvonal. ne közvetlenül egymás után nézd meg a kettőt. akkor már inkább Mage által korábban emlegetett, témába vágó zwartboek, bár az sem hozza összeesküvés színvonalát.)
Jerry1022
2014. 02. 01.
05:56:17

Lassan előkeresem a saját Hobbit I. kritikámat és megírom a másodikat. Az első margójára annyit, hogy barátnőm a Goblinkirály jelenetnél elaludt és a végefőcímre ébredt fel. Mellesleg moziban ültünk 3D-s vetítésen; nem otthon.
(Otthoni filmnézés alkalmával szinte minden filmnek háromszor futunk neki, hogy végére érjen.)

Jut eszembe Neo (Keanu Reeves). A 47 ronint se ajánlom; borzalom az a film. Hónapokig vártuk, barátokkal beszéltük át mit hoznak ki Kenji Mizoguchi klasszisából.
Nem találom a megfelelő színeket amivel le tudnám festeni a csalódást.
Balázs
2014. 02. 01.
09:08:23

Félre ne érts, szerintem is bőven volt vele baj. Amikor a goblin tunnelsben Kíli a kardjával úgy verte el a fél méterről kilőtt nyilakat, mintha Jedi lenne, azt hittem, ennél nem lehet lejjebb. Milyen rendezői mikropénisz-lelkivilág kell ahhoz, hogy így lopd be a másik hexalógia kedvenc harci mozzanatát a tiédbe. George Lucas a teljes 5. rész leghangsúlyosabb pillanatait 200 fénykardos Jedi lövedék-elütési skilljére építette fel. Erről jut eszembe. Mi az, hogy a visszaemlékezésben levágja a gonosz ork karját?!?! Hát mit nézünk itt?

A kőóriások verekedése sem tetszett, mert utálom azokat a jeleneteket, ahol belső tartalom nélkül folyamatosan ordítanak, egészen addig, amíg már a néző is nem kezd bele. A Gravitáció számomra ezért roppant kínos volt (SPOILER amikor a végén kinyitotta magára a tengervizet, nagyon reméltem, hogy tényleg meghal).

Az is egy rendezői baki, hogy a végső összecsapásnál Thorin szembenéz egy sztori szerint már régóta halott orkkal, aki egyből, lényegi harc nélkül a földre taszítja és megalázza. A jelenet súlya pehelykönnyű. Egyértelmű, hogy a törp eljut a hegyig. Egyértelmű, hogy ha mégsem, akkor nem azzal fogják levágatni, aki már évtizedek óta megmurdált. Ha valakinek meg kellett volna halnia ebben a jelenetben, az az ork kellett volna, hogy legyen, mert ő az omega, és Thorin az alfa a történet szempontjából. Vagy legalább egy kardcsapást bevitt volna! SPOILER
Jerry1022
2014. 02. 01.
09:20:34

A kőóriások tényleg zavaróak. Semmi felvezetés, semmi végső konklúzió.

- Te, Peter! Kész az anyag, de van egy kis gond vele...
- Micsoda?
- Hát, mikor a törpök eljutnak a Goblinkirály kazamatáiba, előtte ugye megszállnak egy barlangban.
- Igen.
- Előtte meg Völgyzugolyból settenkednek ki.
- Aha.
- A kettő között mi történjen?
- Nem is tudom. Élőholtak?
- Áh, azok már voltak. Vagyis később lesznek.
- Deus ex sasok?
- A végére vannak téve.
- Dimenziókapu?
- Nem az a film.
- Várj csak, itt jön egy asszisztens. Hét te!
- Igen?
- Mondj egy ötletet átvezetőnek két jelent közé!
- Melyik film?
- A Hobbit első része.
- Jelenet előzmény?
- Mellékes.
- Deus ex sasok?
- Kreatívabbat.
- Akkor mondjuk kőóriások.
- Remek, megvettük. Szólj a színészeknek, öltözzenek be, a stáb készítse elő a greenboxot, sziklás hegységhez.
Mage
2014. 02. 02.
18:07:35

Jerry, ez tökéletes volt.

Én konkrétan a kőóriásoknál akartam kikapcsolni. Mire a nyílelhárítós kardozáshoz értünk, már volt bennem elég antitest.

Ha jól értem, a Hobbit I-ben mindenkinek a Gyűrűk ura tetszett.
Jerry1022
2014. 02. 02.
19:31:22

Balázs: "Mi az, hogy a visszaemlékezésben levágja a gonosz ork karját?!?!"

Vártad, hogy mondja a hang: "Ekkor a király fia, Isildur felemelte apja kardját!"?
rizóma
2014. 02. 02.
22:04:56

mr. fentebb megígérte, hogy a Smaugban javulnak a közelharcok, senkinek nem nő vissza azonnal a karja.
Bízom mr.-ben.
rizóma
2014. 02. 06.
21:50:05

mr., most végeztem a tornatore - senki többet utolsó jelenetével.

(párbeszéd a pincérrel:
- Egyedül van, uram?
-Nem. Várok valakit.)

Tulajdonképpen minden jó alkotás ugyanarról szól.

"....Azt remélem talán, hogy visszajön? Nem. De él bennem a várakozás; csupán ez maradt utána. Milyen beteljesülést, megcsúfoltatást, milyen gyötrelmeket várok még? Nem tudok semmit, de rendíthetetlenül hiszem, hogy a kegyetlen csodák ideje nem múlt el."
(Lem: Solaris)

vagy pontosan a fordítottjáról:

"...Azok a helyek, amelyeket valamikor ismertünk, nemcsak a tér világából valók, ahova kényelemből helyezzük őket. Összefüggő benyomásaink közt, amelyekből akkori életünk állt, csak vékonyka réteget formáltak; egy bizonyos kép emléke csak egy bizonyos perc sajnálata; s a házak, a fasorok, az utak éppoly mulandók, sajnos, mint az évek."
mr.
2014. 02. 07.
00:12:01

az első idézetre hamar rájöttem képaláírás nélkül is, a másodikhoz viszont kellett a google. az utóbbi (7) könyv kimaradt az életemből. valahogy mindig szélesnek láttam a polcon. fel kellene tölteni a readerre, ott nem látszik a szélessége.

egész jó avatarod van. látom ez egy friss, szenzációs tv hír. a villám gyors média lecsapott rá. pedig csak a kontextus (reklám szövege) az újszerű, amúgy a világ fennálása óta, avilág összes országában létező tevékenység. én is csináltam.
rizóma
2014. 02. 07.
00:52:25

mr., emlékszem, "Mage klipszeitől" indult egy téma, kiderült, hogy ötvös ékszerekhez nagyon értesz.
Az a gyanúm, hogy ízléses reklámot is tudnál készíteni arany (sőt fogarany), ezüst felvásárlásához.
(Az arany fogaknak egyébként milyen gyakran van a gyökere is aranyból?)
mr.
2014. 02. 07.
01:50:43

azt hiszem, a tv-ben nyilatkozó belga felvásárló úrtól az "ízléses" reklámot túlzás számon kérni. már az is tiszteletre méltó, hogy érthetően és összefüggően beszélt.

az arany olyan mint az ivóvíz. kevés áll rendelkezésre és örök körforgásban van. erre még ráerősített a cocializmus 40+ éve, ahol tilos volt magánszemélynek aranyat venni/eladni, azaz minden aranyműves csak hozott aranyból dolgozhatott. tehát ha valakinek kellett pl. egy 20 grammos arany gyűrű, akkor kellett, hogy vigyen az ékszerésznek 20.5 gramm aranyat, amiből az elkészítette. (az ékszerész nem tarhatott aranyat, a 3% plusz a megmunkálási szemét, reszelék stb.)

az emberek pedig otthonról hozták az aranyat. azt, amihez hozzáfértek. nagymama gyűrűje, étkészlet és a fogak. a fogak állnak a legközelebb a tiszta, 24 karátos aranyhoz, azok a legértékesebbek.
itt elsősorban nem konkrét fogakra, hanem komplett hidakra meg koronavázakra kell gondolni.

a fogpótlásokat mindig is felhasználták, amióta valaki kitalálta, hogy beépíti a szájba. van egy ősi héber közmondás a felvásárlók körében: az utolsó ember tutankamón volt, akit arannyal temettek el. ha a család nem távolítja el az elhunytból az aranyat, akkor megteszi azt a temetkezési vállalkozó. (persze ezek csak kocsmai mendemondák)

mivel évszázadok óta folyik ez a körforgás, soha nem tudhatod, hogy a rajtad lévő ékszerből hány gramm volt már valaki szájában. ad-absurdum valaki olyanéban, aki ezt egy krakkó melletti kisvárosban, 60 évvel ezelőtt, nem önszántából adományozta.

nem véletlen, hogy egyes kultúr körökben (országokban) származási bizonyítvány is jár az ékszerhez, amely igazolja, hogy a felhasznált arany mikor, melyik bányából érkezett. (persze, az is csak egy papír)

>reklámot is tudnál készíteni arany (sőt fogarany), ezüst felvásárlásához.
ezüsthöz biztos nem készítenék. az értéktelen "hulladék" fém. azt vásárolja fel az ócskás vagy a lomtalanító kisebbségi.

>(Az arany fogaknak egyébként milyen gyakran van a gyökere is aranyból?)
nem igazán értek a fogászathoz, ezért nem tudom. azon kevés ismeretem alapján, amivel rendelkezem ezen véres szakmáról, szerintem soha. az arany puhafém. az fogbetét, tömés, híd, korona vagy korona tartó szerkezet szokott lenni. tudtommal nem is létezik gyökeres fogpótlás semmilyen anyagból.
gyökeret nem lehet csinálni, csak tömni (idegkezelés után) vagy ha az már nem járható, akkor kihúzni/kivésni, helyére csontot növeszteni (vagy implantálni), majd állkapcsot fúrni és abba csavarják bele az orvosi csavart (régen titánt, manapság inkább polimert). a csavarra/csapra építik rá a műfogat, arra meg a koronát. szerintem. ha nem, majd egy erre járó szájsebész kijavít.

=> Regisztrálni jó <=