vote :: 2014. január 09., csütörtök, 20:19:33 :: 204 komment
politics

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kétes származású, hánytatott gyerekkorú szociopata, akit egy nagyhatalmú férfi felkarolt, és beíratott a legjobb iskolába.

A diák szorgalmas volt és eltökélt. Egyenes úton gyalogolt a hatalomba. Önnön hibájából zuhant le.

Mind testileg, mind lelkileg súlyos sérüléseket szenvedett, és amíg idegen földön lábadozott, ellenfelei azt hitték, hogy legyőzték örökre.

Aki szólt, hogy a bukott diák egy nap még visszatér, hiába tette.

Lidérces álmokban jelent meg. A levegőben lehetett érezni közeledését.

Az égboltra rajzolta a jelét, és a követői beszivárogtak az iskolákba és minisztériumokba.

Mégsem hitte el szinte senki, hogy vissza fog térni, azt végképp nem, hogy ha mégis visszatér, mindennek vége.

Aki elhitte, az suttogott. Elhallgatott vagy eltűnt.

A törött lelkű, gyötört testű szociopata visszatért. Visszatért, hogy leigázza a világot. És akik a helyükön maradtak, azt mondták, hogy ez nem is olyan nagy baj.

Aztán valahogy mégiscsak nagy baj lett.

Ismerős?

Igen, ez a Harry Potter.

Olvastad?

Ha esetleg nem, akkor is ismerős lehet.

A történetnek öldöklés a vége.

Szeretnéd azt hinni, hogy nem. Tudom.

A világ működése nem annak a függvénye, amit hinni szeretnél. A szabályok nem az alapján alakulnak, hogy hányan nem ismerik vagy nem fogadják el őket. A világ törvényei nem játszanak sem népszerűségi, sem ismeretségi versenyt.

Ha ismered és elfogadod őket, könnyen lehet, hogy környezeted a „borulátó”, „pesszimista”, „negatív”, „uszító” szavak valamelyikével illet.

Kérlek, ne haragudj a környezetedre ezekért.

Értsd meg, az emberek többsége összesen 4-500 szót használ. Azokat is folyton összekeveri. Azt mondja, hogy „nem akarok beleszólni, de”, vagy „segíteni szeretnék”, és közben úgy érti, hogy „te totál hülye vagy”.

Amiben igaza is lenne, ha a beszéd közben a tükörbe nézne egyenesen.

Borulátó ember az, aki kinéz reggel az ablakon, és a tiszta eget, a szikrázó napsütést és a fákon tollászkodó madarakat látva közli: „vihar lesz”.

Most képzeld el azt, hogy koromfekete felhők örvénylenek fölötted, dörög az ég, villámok sújtanak a fákba, és a fák lángra kapnak. Kénköves füstöt szagolsz. Öklömnyi jégdarabok hullanak a fejedre. És a melletted álló így szól: „vihar van”.

Te azt mondanád rá, hogy borulátó?

Na?

Ami a vihart illeti, Magyarország valahol a Harry Potter 4-5. kötete környékén jár. Ez nem vélemény, hanem tudományos tény.

A folytatás pedig nem azért lesz (majdnem) ugyanaz, mint a Harry Potterben, mert Rowling úgy írta meg. A tizenhat éves lányok sem azért viselkednek úgy a valóságban, mint a Harry Potterben, mert Rowling úgy írta meg. Hanem azért viselkednek úgy a Harry Potterben is, mint a valóságban, mert az írónő zseniális megfigyelő.

Érthető, hogy az ember szeretné elhinni, hogy bár minden másban precíz volt Rowling, ez azért mégsem úgy lesz.

Először is, „a tagadás a legkiszámíthatóbb emberi reakció”. Másodszor, ez nem úgy lesz, hanem már úgy van.

Ha Rowling téved, akkor tévednek a V for Vendetta alkotói is, és mindenki, akinek az évszámok helyett valami más maradt a fejében a történelemkönyvekből.

Egy fontos különbség azért mégiscsak van. Magyarországon nem él sem Harry Potter, sem V.

Ezért nem is ér véget katartikus jelenetben a magyarországi fasiszta diktatúra. Hanem évtizedeken át folytatódni fog.

Hogy ezt a többség nem fogja fel, az nem ellenérv. Az alátámasztó körülmény.

Kulcsfontosságú elem, hogy a résztvevők nem értik, nem fogják fel, nem fogadják el, mi zajlik körülöttük. Már ott van az égen a jel, és akkor sem.

Nagyon egyszerű ez. Ha értenék, hogy mi történik, akkor nem történne meg. Úgy nem épülhet ki diktatúra, hogy mindenki tudja, hogy itt most kérem szépen, diktatúra épül, és az milyen rossz lesz.

A meg nem értés a jelenség szerves része. A diktatúra kiépülésének alapja.

Azt várni az emberektől, hogy ezt megértsék, olyan, mint azt mondani egy zombifilmre, hogy „nagyon tetszett volna, ha nem lettek volna benne zombik”.

Hogy sokan azt gondolják, hogy Magyarországon választások lesznek, hogy el kell menni szavazni, hogy egyáltalán létezik ellenzék, az szerves része a történetnek.

És édeskevés indok arra, hogy te is hülyének tettesd magadat.

Persze, megteheted, miért ne. Az emberi testbe ez van kódolva.

Gondolkodtál már azon, hogy szinte az összes diktátort időben lelőhette volna valaki a közvetlen környzetéből, akit később a diktátor kivégzett?

Sztálin körül sorra tűntek el a bizalmasok, látszólag egyik sem kapcsolt, hogy ő lesz a következő. Hogy nem jutott semelyikük eszébe, hogy mi lenne, ha esetleg nem várná meg a kivégzését, hanem mondjuk ő lőne először? Kim Dzsong Un nagybácsijának magánhadserege volt, nyilván hordhatott magánál fegyvert, unokaöccse mégis kutyákkal tépette szét. Mire számított?

Kívülről nézve furának tűnhet ez.

Pedig ez a természetes állapot.

Az emberek gyér szőrzetű majmok.

Egy-egy majomcsoporton belül akár 7-8 majom pofozza le egymást a hiearchia szerinti sorrendben 15 másodperc alatt, naponta többször. Az alfahímnek rossz napja van, belerúg egy másik hímbe, az megtépi egy nála gyengébb hím fülét, aki felrúg egy nőstényt, aki felszalad a fára, és lelök egy gyereket. A frusztrációt láncban adják tovább. A frusztráció forrása a fölöttük lévő példány, akit a megfelelő pillanatban hátulról, közös erővel szemtől szemben is legyőzhetnének.

Mégsem teszik.

Meg sem fordul a fejükben.

Így élnek a majmok.

Akár az emberek.

Így működik az iskola. A munkahely. Így működik az internet.

(Én is épp a dühömet élem ki rajtad.)

Az ember a génjeiben hordozza az agresszió tiszteletét. Nagy Sándort mint nagy formátumú hadvezért tanítják az iskolában, ami nem csak a tanárokat minősíti, hanem az egész emberiséget. Tini lányok és felnőtt nők szeme lábad könnybe a neve hallatán, holott ő sem volt több, mint a frusztrált, szerencsétlen tömeggyilkosok bármelyike. Az összes diktátor frusztrált, tehetségtelen törpe, nézz végig Putyintól Berlusconin át a magyar miniszterelnökig.

A tehetséges ember alkot. Aki jól néz ki és tehetséges, az felváltva alkot és párosodik. Aki csak jól néz ki, az csak párzik folyton.

Az az elenyésző számú ember, aki tehetséges is, a szex se nagyon érdekli, és hatalomra is tör, az nem diktátor lesz, hanem valamelyik sikeres vállalat vezérigazgatója.

Diktátornak a tehetségetelen, kolerikus frusztráltak maradnak. Az emberiség legalja.

Előbb-utóbb az összes diktátor csődbe viszi a népet, amelyet irányít. Áldozataik többsége nem a háborúba vagy az üldözésbe hal bele, hanem az éhezésbe. Sikertelen építkezések, sikertelen gazdasági változások őrzik emléküket.

Mussolini és Hitler uralma alatt azért pörgött a gazdaság – egy ideig –, mert a társadalom megszállottként dolgozott. Azzal a munkatempóval egy valóban tehetséges vezér irányítása alatt sokkal többre vitték volna.

Például többre, mint egy vesztes háború.

Az ő uralmuk is összeomlott. Mindig összeomlik. Amelyik még az összeomlás előtt elhullott, az is mind egy megnyomorított népet hagyott hátra.

A társadalom azért tartja tehetségesnek a diktátorokat – már azon kívül, hogy a majmok óta az agressziót tiszteli –, mert a szélsőségesen kolerikus diktátornak nincs nyugalma. Az meg csak tud már valamit, aki folyton ébren van és másokat basztat.

Aki ezzel vitatkozik, kérdezd meg, hogy szerinte mi másban nyilvánul meg a hatalmas tehetség, mi az, ami jól működik Oroszországban, Észak-Koreában vagy Magyarországon.

Figyeld meg, hogy a környezetedben sem az okos embert tartják okosnak a többiek. Hanem valamelyik észjátszós agresszív állatot. Egyszerűen ez van kódolva a génekbe. Kevés marionett-bábu tud a saját DNS-e rángatta fonalakból kitörni.

Az emberek a sikert a tehetséghez társítják. Az kellő mértékű agresszió rövid és középtávon szinte mindig sikeres.

Nincs szükség különösebb tehetségre ahhoz, hogy valaki immár 11 éve folyamatosan a Mein Kampf című művet olvassa fel.

Amelyik „elemző” bármi mással indít Magyarország elmúlt 11 évének értelmezésében, mint hogy a miniszterelnök a hitleri retorikával dolgozik, az mind szemétdombra való. Aki meg nem való a szemétdombra, az nem megy elemzőnek, hanem kezd magával valamit.

„Magyarországon nincs fasiszta diktatúra, mert ha az lenne, azt az EU nem hagyná” - mondják azok, akik elolvasnak tetszőleges számú könyvet, és semmit sem értenek meg belőlük. És másból se.

Sem a Harry Pottert, sem a V for Vendettát nem Magyarország ihlette. Hanem az ember. A világ minden pontján úgyanúgy épül ki a diktatúra, mert az emberek ugyanolyanok. Az EU, mint szerv, pont úgy nem veszi tudomásul Magyarországot, mint a Mágiaügyi Minisztérium.

A gondolkodó egyének mindenhol értik, hogy mi történik ott.

Az országok közötti különbség mégis társadalmi szinten mutatkozik meg. A szerencsés országok – ugyanúgy, mint néhány szerencsés majomcsoport a Szavannán – kialakítottak egy belső rendet, amely korlátozza az egyeduralmat és a frusztrált agresszió kiélését. Az újonnan érkezők az új szabályokhoz alkalmazkodnak. A lét meghatározza a tudatot, mondják.

A magyarok nem rosszabbak és nem butábbak a többi népcsoportnál. A társadalmuk az.

És nem fogja fel, hogy mi történik vele.

Az a kijelentés, hogy választások lesznek 2014-ben, ahol szavazni kell, mélyebb sötétség egy Bermuda háromszög által elnyelt feketelyukénál.

Észak-Koreán kívül a világon nincs még egy diktatúra, ahol ne tartanának időnként választásokat.

Ha boldogabb leszel tőle, hogy hülyének tetteted magad, vegyél részt rajta nyugodtan. És legitimáld vele a diktatúrát.

Ha nem szeretsz magadnak hazudni, és nem akarod magadat hülyének nézni, akkor csomagolj, és menekülj el, amíg megteheted.

Több opció nincs.

Hajrá.

 
 

qwerty
2014. 01. 12.
00:12:46

Ez az igazság, ehhez nem lehet mit hozzáfűzni.
Jó írás.
rizóma
2014. 01. 12.
01:19:05

Végre egy hosszabb lélegzetű bejegyzés, ígérethez híven - ám így túl sok mindent lehet hozzáfűzni.

Kezdhetném egykori macskáim különleges dominancia-viszonyaival (ígéretemhez híven), de azt sokkal aranyosabban tudná megírni Mamzel, mint jómagam. Várok rá pár napot - addig tartsd meg a szöveget, kérlek -, s ha mégsem írja meg helyettem, pótolni fogom a mulasztását.

Addig is felidézek egy igaz történetet életemből, ami elsőre eszembe jutott kormányzásról, minisztériumokról, országgyűlési kontrollról:

Az XYW.Minisztérium X főosztályának vezetője behajtja Peti (nevezzük így) szűk dolgozószobájának ajtaját, és barátian (tényleg afféle haverja Petinek) az íróasztal sarkára telepszik. Néhány akta a földön landol, pontosabban az egyik egy irattározásra váró kupac tetején.

- Peti, szokatlan a kérésem, de légy szíves, írj egy interpellációt a miniszterünkhöz, valamit a szakterületedről.
- Nehéz legyen megválaszolni?
- Nem, de ne látszódjon könnyűnek sem.
- Rendben, mikorra?
- Mindjárt felhívom a pártot és megkérdezem.

Öt héttel később (azaz két héttel a makacsul eltűnt akta meglelése után), s mindössze öt nappal az interpelláció elhangzását követően a főosztályvezető újra felkeresi Petit.

- A politikai államtitkárságtól idecsorgott a múltkori kérdés a szakterületedet illetően. Kérlek, írj egy választervezetet.
- Mikorra? Vagyis nem baj, ha máris a kezedbe nyomom?
- Dehogy baj, de tudd, hogy fektetem két napig. Nehogy azt higgyék, hogy könnyű megválaszolni…. vagyis hogy túl könnyű volt a kérdés.

És ez régen történt - azóta sokat romlott a helyzet.
trikolor
2014. 01. 12.
01:30:38

Ne vedd le!

Kiváló esettanulmány. Hadd olvassák minél többen, hátha egyre többen megértik.

Ne vedd le!
Mage
2014. 01. 12.
01:59:17

A politikai bejegyzéseket nem szeretem később visszolvasni. Ezt lehet, hogy fent hagyom.

mr.
2014. 01. 12.
19:17:52

az "ismerős?" kérdésig meg voltam róla győződve, hogy a gyűrűk ura történetét olvasom.

talán még annyit, hogy Berlusconit nem feltétlenül nevezném frusztráltnak meg tehetségtelennek. valóban kis növésű (melyik valódi olasz nem az?) és autokrata, de messze nem tehetségtelen. az olaszokat kirángatta a gazdasági válságból, egy csomó _valódi_ munkahelyet teremtett. ha kimész az olaszokhoz, szinte kivétel nélkül csak jót hallasz róla az egyszerű állampolgároktól (persze nem a politikusoktól meg a konkurens cégektől, akiket tönkretett). amióta leváltották, megint zuhan az olasz gazdaság. és tudott élni, mulatni is rendesen. sok minden lehetett, de frusztrált biztos nem.

maffiózó volt? bizonyára igen, de nem keveset tett az országáért. és azon kevések egyike, aki saját ügyességéből először a világ egyik leggazdagabb embere lett, és csak utána lett politikus, nem mint a tehetségteleje, aki politikusként gazdagodik meg. soha rosszabb diktátort. ha már kedves vezírt kell választani, mert a demokrácia nálunk nem működik, én bizony szívesebbenn bevállalnám vezetőnek, mint a mostani felhozatalból bár mit.

Mage
2014. 01. 12.
19:54:00

mr.: hol volt a Gyűrűk urában szociopata, iskola, hatalomba való gyaloglás?

Amit Berlusconiról írsz, az nagy mértékben igaz a Mussolini-féle fasizmusra is.

Az olasz gazdaság pedig nem most kezdett zuhanni, hanem már alatta.

Jó, hogy felhoztál egy maffiózót pozitív példaként.
mr.
2014. 01. 12.
20:58:06

Morgoth Bauglir (Szauron későbbi ura) volt ilyen alak. ő romboltatta le az Ainuk iskoláját, tette tönkre a Nagy Muzsikát, (és egész Ardát) miután Eru felemelte őt, de szociopata mivoltja miatt nem neki adta (a korábban neki szánt) legnagyobb tudást és hatalmat. a hatalomba gyaloglásáról meg 1500 oldalt olvashattál vagy 3X3 órát láthattál moziban.

>Jó, hogy felhoztál egy maffiózót pozitív példaként.
lehet, hogy kishitű vagyok. lehet, hogy pesszimista, de az elmúlt 15 év hazai politikai elitjét elnézve, én már egy tehetséges maffiózónak is örülnék. persze, "merjünk nagyot álmodni!" csak én már egy ideje nem alszom.

rizóma
2014. 01. 12.
21:10:43

Aki a centrális erőteret szereti elfoglalni és megtartani, az nyilván olasz példát követ, nem pedig - mondjuk - németet.
A Duce is mennyivel tovább élt, mint Gregor Strasser, sőt a halála is nemesebbre sikeredett, nem olyanok végeztek vele, akikkel két évvel korábban még együtt harcolt a hatalomért.
Nem is tudom, hol tartanánk, ha jelenlegi vezetőnk nem az olasz mintákat követné. Már lelövette volna valaki a széljobbról.
Mage
2014. 01. 12.
21:24:10

Ez a Hobbitban van? Nekem a Gyűrűk urából Frodó maradt meg, de főleg Galadriel meg Arwen.

A könyvet nem tudtam végigolvasni, mert az osztálytársam, aki az oktatási miniszter fia volt, lehányta a táborban, és sosem vett helyette újat. De 1200 oldalt elolvastam az 1500-ból.
mr.
2014. 01. 12.
22:45:45

a szilmarilokban. ami a gyűrűk ura trilógiának a történelmi/mitológiai alapjait adja.

nekem is két éven át ígérgették, hogy visszahozzák az eredeti nyelvű köteteimet. azután már nem is ígérgették..

Mage
2014. 01. 12.
23:12:41

És a moziban ebből lett a Hobbit?

Nem láttam. 60fps-es moziban akartam megnézni, aztán közben valahogy elköltöztem.
mr.
2014. 01. 13.
02:44:59

a mozifilm alapvetően a The Hobbit-ból készült, de az 240 oldal és abból 3X3 (rendezőiben 3x3.5) óra nehezen jönne ki. ezért benne van sok darab a Szilmarilokból, néhány elem a The History Of Middle-Earth-ből és Guillermo del Toro, Peter Jackson meg még két író belevitt sok saját elemet, szálat is. némelyik ötletes volt, némelyiket meg nem ártott volna kihagyni.
és persze decemberben jön a harmadik rész, amiben még nagy kérdés hogy mi lesz, mert a film most bemutatott második részének története néhány lappal a The Hobbit könyv vége előtt zárult.

nem rossz a hfr előadás, de csak nagyon profin elkészített cgi és egyéb effektek esetén érdemes ilyet gyártani, különben zavaróan elválik, hogy mi az, ami csak számítógépes animáció és mi az irl felvétel. ami sima 24 fps-nél nem látszik, az hfr-en nagyon kitűnik.

a hobbitot "csak" 48 fps-re forgatták, ha 60 fps-t akarsz nézni, akkor az Avatar-t javaslom.
a legjobb persze az imax hfr lenne, de olyan magyarországon nincs. (svájcban sincs) legközelebb ausztriában és németországban van.
Balázs
2014. 01. 13.
13:31:04

mr.: A harmadik résztől sokat várok, remélem, hogy az Öt Sereg Csatája szépen kidolgozva lesz benne, normális zenével, amit mondjuk az egész Gyűrűk Ura trilógia leginkább epikus csatajelenetében - amikor a rohírok megkezdik a rohamot a pelennori csatában, és ilyen édesded muzsika csendül fel - sikeresen elrontottak.

Thorint és Dáint összekeverni Azanulbizarnál barom dolog volt, mellesleg véleményem szerint teljesen felesleges, mivel ha képesek voltak 9 mozgó biodíszletet (kivétel: Thorin, Balin, Kíli, Dwalin) leszerződtetni a futkosó törpökre, belefért volna még egy, aki konkrétan fontosabb a történet szempontjából, mint az összes előző együttvéve. Tauriel viszont jó volt, sokkal menőbb, mint Arwen, mert nem picsog folyton; cukibb, mint Galadriel, és nemesebb, mint Éowyn. Én a Hobbit 2-t csak ajánlani tudom, nekem nagyon tetszett, a premier vetítésen voltam a feleségemmel.

Aki érezte már azt, hogy egy legendákba fúlóan szép emlékű helyre tér vissza, annak extra örömet fog okozni.
Balázs
2014. 01. 13.
14:35:04

Ontopic:
Már gondolkodtam azon, hogy mikor tudunk rendbe tenni együtt pár dolgot.

Külföldről nézve, az USA-t már nem érdekli az európai gyepű a rendszerváltás óta. Oroszországtól sikeresen elhidegültünk. Azt állítani, hogy a magyarországi körülmények függetlenek lennének attól, hogy az európai érdekek mit kívánnak - egy olyan országban, ami sem a számláit kifizetni, sem a határait megvédeni nem tudja - meredek.

Az európai érdekek ütközőzónája az EU. Az az EU, amely egy gazdasági zsákutcába jutott, de társadalmi értelemben, tehát hogy nincs háború a határain belül, eddig sikeres volt.

Ezt nagyon könnyű elfelejteni, de neked sem kellett harcolnod, sem a szüleidnek, de egyébként a gyerekednek sem kell, ha lesz. Ilyet soha, semmilyen korosztály el nem mondhatott magáról Európában.

Az ÁFA mint nemesség, az értelmetlen szabályozások, az offshore üldözése, az euró gazdasági szerepe, a terület-alapú támogatások, a nyomorgó faluban tízmillióért lekövezett közterület meg a döbbenetes célokra elvert "fejlesztési" pénzek mind-mind az EU valódi rendszerhibái. Mindenki tudja, hogy a jelenlegi rendszer fenntarthatatlan.

Kérdés az alternatívája. (Az alternatívákra még kitérek később.)

Mi lenne, ha nem tartanánk el a brüsszeli vízfejet. Azt a vízfejet, ami lényegesen hatékonyabb a tagországok többségének adminisztrációjánál.

A béke nagyon értékes dolog. Annyira sokat jelent, hogy azt nem is értjük - de a magyarok pláne nagyon-nagyon kevéssé. Az, hogy az európai országok GDP-jének 5-15%-a nem fegyverkezésre megy el, hanem arra a +20 viszonylagos egészségben töltött életévre és a tudás fejlesztésére, az az előnyünk a világgal szemben, helló. Az az agresszív, erőszakos vadállat menjen katonának, aki amúgy is gyilkolni akar, mert így érzi minden szituációban merevnek a farkát, az értelmes többiek majd feltalálnak neki railgunt a Rheinmetallnál, atommeghajtású repülőgéphordozót, meg ami kell.

Az az EU-tag állampolgár, aki nem akar háborúban meghalni, az nem is fog.

Abban az értelemben persze a Jóisten sem fog rajtunk segíteni, hogy felállítja a demokrácia faszát a Kossuth térre, amit aztán csak szopogatni kell.

Nyugat-Európa meg pláne nem. Ha felhozzuk Hitlert és a Nyugatot, nem tudunk elmenni München mellett. Csehszlovákiát simán odadobták az európai békéért. Megjegyzem, Csehszlovákia egy köztársaság volt abban az időben, egy sokkal élhetőbb hely, mint Horthy Magyarországa.

Az EU és a magyarországi diktatúra viszonya nem arról szól, hogy egy széles bázissal támogatott autokratikus átalakulást az EU ne hagyna. Többé-kevésbé hagyja, közben elhányja magát a közös sajtótájékoztatókon, mocskos kutyának nézi a magyarokat, de hagyja. Azt nem hagyja, hogy háború törjön ki a határain belül.

És Magyarország mindig is rosszul jött ki abból, ha háborúba kezdett. Ezért van miért hálásnak lennünk az EU-nak: hogy most egy ilyen nem következhet be. Egy ilyen helyzetben, mint a mostani, a fél Tiszántúlt már végigerőszakolták volna a hódító vagy inkább hazatérő románok, a borsodi cigányokkal szövetséget kötő szlovákok már kiverték volna a Turul hadosztályt Miskolcról, Szegedre pedig bevonult volna a Szerb Szabadságfront különítménye, hogy egy kicsit emlékeztesse a magyarokat arra, hogy milyen szerepet is játszottunk a délszláv háborúban. És persze az osztrákok stabilizálnák a helyzetet egy kormányzóval.

Szóval hagyjuk az EU-t a maga nyomorával bajlódni, épp elég baj az, pláne azoknak, akik felfogják, hogy mi forog kockán.

Ha tegyük fel, az EU-val valódi baj lenne, melyik ország lenne az első a fegyverkezésben? Hát, amúgy Svájc.

Ezt csak azért jó tudni, hogy ne dobálózzunk a bolond magyar diktátor világhódításáról meg a pusztulásra ítélt EU-ról, amíg nem kellett embert ölni semmilyen ismerősünknek.

***

De nézzük közelebbről, hogy hogyan került Voldemort hatalomra Magyarországon. Mennyire van ebben benne Hitler.

Mint a kreatív és kivételesen értelmes emberek világmagyarázatainak többségében, ebben a posztban sincs benne az, ahogy az egyszerű emberek többsége gondolkodik.

Nem kommunista örökség és antiszemitizmus, és nem is a magasztos demokráciaelmélet a lényeg. Nem is az intézmények. Ezek csak azoknak fájnak, akik Magyarországon mindig is kisebbségben voltak.

Az egyszerű embernek Magyarországon a hasa fáj.

Mert üres.

És nem azért, mert lusta lemenni a boltba.

Ha a szavazóurnák az ingyen ételosztó helyek mellett lennének, megnőne a részvételi arány.

Miféle demokráciáról lehet így beszélni?

Vagy éppen, te toleráns lennél azzal, akinek jut enni, miközben neked üres a gyomrod?

Toleráns lennél azzal, akinek az a baja, hogy buzi, neked meg az, hogy éhes vagy és nincs mit enni?

Ez nem demokrácia. Lehet, hogy pár értelmiségi aggódik azért, hogy egy analfabéta csaló lett a köztársasági elnök, vagy hogy egy idióta lett az MNB elnöke. A legtöbben viszont azért aggódnak, hogy mit fognak enni, tudnak-e a Balatonon tölteni két hetet a nyáron, vagy hogy ki tudják-e fizetni a törlesztőrészletüket.

A nyolcvanas években a magyar társadalom fejlődött. És sokan húztak egy egyenest az elmúlt harminc évből, és azt mondták, hogy tíz év múlva Ausztria leszünk. A bátrak az utolsó pár évből húzott egyenes azt mutatta, hogy három-öt év múlva Ausztria leszünk. De még a leginkább racionalisták is azt mondták, hogy tíz éven belül mi csak Görögország vagy Portugália tudunk lenni. Egyedül édesapámra emlékszem, aki 1990 előtt is azt mondta, hogy Magyarország 50 évre van Ausztriától, ha egyáltalán lehetséges oda érni. Mert olyan nincs, hogy a kommunizmusból minden jó megmarad, de a kapitalizmusból meg csak a jó fog jönni.

Édesapámnak több esze, érzéke, tudása és gyomra van a krízishelyzetekhez, mint a legtöbb embernek.

Szóval a magyarok fáznak, éhesek, buták és szegények. Most sokkal jobban, mint 25 éve, de 25 éve is buták voltak és szegények. Döntött felettük egy olyan szellemi kör, aminek semmi köze nem volt a valódi emberek valódi problémáihoz.

Beszavazták őket, igen.

Ha az Ormánságban egy faluban elkezdenél havonta tízezret adni minden cigánynak, belőled is lehetne polgármester.

Amikor azokról a folyamatokról írok, amik Németországban vannak, és Magyarországon meg nagyon nem, akkor tudom, hogy Magyarországon az emberek a nyomorral és kilátástalansággal néznek szembe, amikor demokraták akarnak lenni.

Máshol sem lenne ez másként: másutt is lehetne ez.

De nincs. És azért nem kell Németországban harcolni a nyugdíjadért, mert itt találták fel, és ragaszkodnak hozzá. És ha ellopnák, fellázadnánk.

A Hatalom minden demokráciában azért tart az emberektől, mert elküldi vagy felakasztja őket, ha bénáznak.

Nekünk nem ez jutott. Mi sosem harcoltunk meg a demokráciánkért. Nekünk a korrupt, töketlen vezetők követése jutott. Amit te is írtál arról, hogy kit tartanak a legokosabbnak.

Az átalag, egyszerű magyar abban a diktatúrában reménykedik, amely újra enni ad az ország felének-harmadának. Mert az a tapasztalata, hogy vannak Széchenyik, Kádárok és Klebelsbergek, akik a diktatúra túlkapásaitól függetlenül azért személyes ügyüknek érzik az átlagember sorsát.

És arra, hogy ilyen embereket rakjunk a hatalomba, eddig Magyarországon a diktatúrák alkalmasabbak voltak, mint a demokráciák és az önszervezés.
Mage
2014. 01. 13.
15:13:55

Balázs: a pusztulásra ítélt-t EU-t nekem írtad? Nem utaltam arra, hogy szerintem pusztulásra lenne ítélve.
Balázs
2014. 01. 13.
15:26:25

Ezek szerint majdnem egy éve azt hiszem, hogy ebben nem értünk egyet?

link
Mage
2014. 01. 13.
15:46:02

A ciprusi húzás rettenetes volt, ezt fenntartom.

A "pusztulásra van ítélve" olyan apokaliptikus. A szétesés lehet egy öntisztuális folyamat, valahogy így: link
Balázs
2014. 01. 13.
16:05:58

Szerinted mi jobb?

Ha hülyék csinálnak békét, vagy ha az értelmesek háborút?

A térkép tetszik. Amerikaiak rajzolták, vagy a haladó európai önkritika?
Mage
2014. 01. 13.
16:09:41

"Ha hülyék csinálnak békét, vagy ha az értelmesek háborút? "

Jó, ebben te nyertél.

"Amerikaiak rajzolták, vagy a haladó európai önkritika?"

Mostanában, amikor a Dota 2-ben kérdezik, hogy melyik országból vagyok, azt szoktam válaszolni, hogy konkrétan egy bankból játszom.
Mage
2014. 01. 13.
16:38:58

Most, hogy így eszembe juttattad, magam is csodálkozom, mennyivel kevesebb bajom van az EU-val, mióta itt élek.

Az EU-val is.
Balázs
2014. 01. 13.
16:58:30

Ha ezt mindenki úgy érti, ahogy akarja, félnek tőled.

Így kell kezdeni bármilyen játékot, a pókertől a sakkig.
Balázs
2014. 01. 13.
17:23:38

Nekem a legnagyobb bajom az EU-val, hogy nem lehet úgy szeretni, hogy ne kelljen félni azoktól, akik a kenyeret jobban szeretik, mint a demokráciát.
rizóma
2014. 01. 13.
17:33:22

Balázs, az uniós kiadású háború és békét egyformán olvassuk (látom, Mage is). A hosszú kommented vége felé viszont nem értelek, bár ez az én hibám is lehet.

"Az átlag, egyszerű magyar abban a diktatúrában reménykedik, amely újra enni ad az ország felének-harmadának..."
Igaz, de majd rájön, hogy hiába - a jövedelmi és vagyoni különbségek mostanában még inkább nőnek, mint 1990 és 2010 között összességében -, de mire ráébred, addigra beleszokik a diktatúrába. Egyébként is, addigra elhull a férgese, Bogár László nagyobb dicsőségére.

"...Mert az a tapasztalata, hogy vannak Széchenyik, Kádárok és Klebelsbergek, akik a diktatúra túlkapásaitól függetlenül azért személyes ügyüknek érzik az átlagember sorsát."

Attól tartok, Klebelsberg volt maga a túlkapás, nem pedig az a csendőr, aki - miután látta, hogy késő este ég a világ alföldi öregapám hajlékában -, bement és jól megverte: a paraszt ne olvasson könyvet, különösen ne éjszaka. Pedig nem is Lenint forgatta.

A demokratikus kísérleteinknek nem sok idő adatott. 18-ban roppant kevés, 45-48 között is csak annyi és úgy, ahogyan Sztálin taktikusan jónak látta. Ezekhez képest az említett két évtized hosszúnak számít, végre lehetett demokráciát tanulni. Többen megtanulták, mint korábban - még ha nem is elegen, nem is elég jól.

"És arra, hogy ilyen embereket rakjunk a hatalomba, eddig Magyarországon a diktatúrák alkalmasabbak voltak, mint a demokráciák és az önszervezés"
Hozzátok hasonlóan bennem is fortyog a düh, de nem vetem el ennyire a sulykot.
Balázs
2014. 01. 13.
18:29:52

Nézzük ezt a diktatúrát és a hatástalan, balfasz vízfejét.

Magyarországon háromezer-valamennyi önkormányzat van, amely darabonként ugyanennyi emberről gondoskodik. De pl. Csehországban ~6000 van.

És ezt így hogy?

Nem a hatékonyságon és az intézményrendszeren múlik, hanem a hiten. Ami a szeretet legalapvetőbb formáiban hiányzik azokból, akik most a demokráciáról ugatnak Magyarországon.

Az SPD szülinapján Angela Merkel volt a díszvendég.

Ijesztő?

Megosztani a tehetségünket az egyet-nem-értésben?

Befostatok, mi?

Mi lehetne itt/ott?

Talán tisztelni kéne azokat, akik magyarnak hitték magukat, és ezzel együtt hittek a szegények Jobb Életében?

Őértük kell kiállnotok, az életetek árán is.

Különben baszhatjátok. És ott maradtok egyedül mint a kisujjam.
Balázs
2014. 01. 13.
18:45:22

És baszki, Kádár is kiállt a nyomorult senkikért.

És Klebelsberg sem tűrte, hogy segghülye legyen az ország kétharmada.

És Széchenyi is úgy gondolta, hogy meg tudunk egyezni okosan a Nyugattal.

Nem igaz, hogy csupa rosszindulatú barom volt ott választásként. _Mindig_ ott volt a jó választás lehetősége, igen, még a második VH idején is a _mi_ második vonalunkban, úgy mint Bajcsy-Zsilinszky, Nagybaczoni-Nagy vagy Bethlen Béla; Észak-Erdély kormányzója. A seggostoba diktatúrák odaemelték a humánus lelkeiket. A tulajdon nagyapám helyi párttitkárként templomokat újított fel az ötvenes években, miközben mindegyőnk ateista nevelést kapott.

Nagyapám azt mondta a véresszájú Kövér apjának, aki Pápa réme volt, hogy nálunk akkor is felújítják a templomot, ha ismét a teherautó elejére kötik golyófogónak, mint '56-ban tették. Ő minden felekezetnek egyformán segített ateistaként, mert hitt abban, hogy a vár és a templomok sétányán a dédunokái is kézenfogva a szüleikkel fognak együtt sétálni, ahogy ő is tette.

Nem igaz, hogy ilyen érzés nincs és nem volt.

Van, volt és lesz. De azokat, akik nem így gondolkodnak vezetőként, zavarjátok el vagy akasszátok fel, különben nem lesz jobb.

Soha.
Mage
2014. 01. 13.
18:45:35

Az utolsó kommentet nem értem, pedig próbálom. Érdekel, kérlek, írd le, hogy mire gondolsz.

Odáig megvan, hogy egy másik párt meghívta Angelát vendégségbe.
Balázs
2014. 01. 13.
19:00:24

Két mondatban: szerintem a demokrácia az, ha senki sem éhezik, senki sem fázik, és meghallgatjuk egymást jódolgunkban.

Mert másképp nem is lehetséges ez.

Nyomorgók közt is felüti a fejét a demokrácia, de ez véletlenszerű, és nem tartós.
Mage
2014. 01. 13.
19:02:37

Addig a korábbiakra válaszolok.

Mindent nem lehet a szegénységre fogni. mr. szokta mesélni, hogy más, Magyarországnál nem gazdagabb országokban nyugodtan ott lehet hagyni a part mellett a búvárfelszerelést, mert nem lopják el.

Olaszországban van mit enni, mégis jellemző rá a homofóbia. Úgy tűnik, nem a jólét hiánya, hanem a fasiszta/diktatorikus múlt a meghatározó ebben.

A szegénységgel meg lehet magyarázni azt, hogy miért szavaznak milliók demagóg, populista pártokra.

Azt nehéz megmagyarázni, hogy miért nincs egyetlen olyan ember sem a magyar közéletben, egyetlen egy sem, aki valamilyen szinten méltó lenne a figyelemre.

Nem a szavazatra. Hanem arra, hogy meghallgassam.

Nincsen egy sem, aki igazat mond.

(Vörös Imre volt alkotmánybíró szerint államcsíny történt, de őt a 99.9% nem ismeri.)

Az összes ismert személy, aki Magyarországról érdemben szól, és igazat beszél, egytől-egyig külföldön él.

Ez vajon miért van?
Balázs
2014. 01. 13.
19:07:42

Én nem tudom miért, mert ehhez nem vagyok eléggé bölcsész, de mi a korrupt, balfasz vezetőket követjük. Azért nem áll a Hitler-hasonlatod, mert őmögötte ott állt egy tehetséges második-harmadik-negyedik vonal, Orbán mögött meg a Rivotril áll.

Mondtam már neked, hogy mindegyőnk vagonban végezte volna, ha meg tudnának szervezni egy rendes menetrendet.

De nem tudnak.

A magyar a korrupt gecit követi.

Nem tudom, hogy miért.

Nem volt elég?
rizóma
2014. 01. 13.
19:13:27

Balázs,
te hiszel a "jó" emberekben, abban, hogy mindig akad belőlük a közelben, még a hatalom közelében is, sőt még a hatalom berkeiben is?
Hiszel a hit erejében is, úgy tűnik, és hogy vannak nemes közös célok, lehet egyetértés.

Szívesen hinnék magam is egy nagy közös vízióban (nemzeti vízióban?) de mifelénk, Magyarországon, ebből csak Cicavízió kerekedhet ki.
(Megint a macskáim járnak a fejemben és a dominancia.)

".... Ő minden felekezetnek egyformán segített ateistaként..."
Az egyik nagy humanista, Justus Lipsius vagy ötször váltott felekezetet.
Életet főműve: De Constantia (Az állhatatosságról)
Tán Kolakowski írja, hogy Justus Lipsius nem tréfálkozott, komolyan átérezte, mi a fontos a kereszténységben
Mage
2014. 01. 13.
19:16:00

Amit írsz, azt jólétnek és szolidaritásnak hívják.

Van egy népszerű legenda, hogy a demokrácia drága mulatság, és csak a jóléti államok engedhetik meg maguknak. És amíg nincs elég pénz, addig jobb egy szigorú, erős kéz, hogy felemelje az országot, és majd a sok pénzből lehet demokráciát építeni.

Egy frászt.

Szinte az összes diktátor hanyatlásba döntötte az országát. Amelyik nem, az is csak átmenetileg nem.

Tartósan gazdag diktatúra olyan vidéken létezik, ahol a földfelszíntől 2-3 méterre lefelé már alig várja a kőolaj, hogy kitermeljék.

A fasizmus az, ami egy ideig lehet sikeres. Szingapúrban is az van. Nem tart örökké (és most az örökkét nem szótári értelemben, hanem a nyugati demokráciákhoz képest értem.)

A jólét nem a demokrácia feltétele, hanem pont a demokrácia vezet a jóléthez. Ettől lett nyugat sikeres. Lehet jönni a gyarmatokkal, meg bankok mélyére rejtett arannyal, de ez nem ad minden nyugati demokráciára magyarázatot.

(Nem beszélve arról, hogy a gyarmattartáshoz is kell egy bizonyos szint és együttműködés. A magyarok egymást nyírták volna ki, nehogy valakinek több birtoka legyen. Nándorfehérváron is azért harcolt egyedül Hunyadi, mert a többi nemes jobban félt attól, hogy ha segít, Hunyadi túl erős lesz, mint a török inváziótól.)

Magyarországon elmaradt a felvilágosodás, feudális módban üzemel az ország.

Mage
2014. 01. 13.
19:19:05

Amit a vezetőkről írsz, az Magyarországon céges szinten is igaz. A nagy ügyfelem, amelyik Rt. volt, és kilenc évig dolgoztam vele, ugyanettől ment tönkre.

De hiába ragozod T/1-ben, én nem veszem magamra, és a vagonból is kimentettelek volna, hidd el.
rizóma
2014. 01. 14.
00:30:09

A dominanciaharcról szóló történetem főszereplői igazi nevüket viselik: Ming(i), Dió és Csíkoska.
((És ez így jó.))
Ráadásul ők valóban macskák. Mindennemű áthallás, így különösen a Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány név felidézése téves miákoláshoz vezet, már csak azért is, mert Ming, Dió és Csíkoska egyaránt nőstény (volt).

Vissza a jövőbe:
A három közül már csak egy van életben. A másik kettőt nem alfacica falta fel - a komment végére kiderül (vagy sem), hogy melyikük alfa -, hanem a kegyetlen sors végzett velük, egy-egy autó képében. Jelenleg viszont van egy kutyánk, nem Schiffernek hívjuk (jobbat is érdemel). Tibeti terrier, sokszor makacs, mint egy schiffer, de sokkal okosabb és társasági lény. Talált kutya, nálunk otthonra lelt, andrással ellentétben.

Vissza a múltba, az eltűnt idő nyomában:
Néhai költő barátom két axolotljának egyikét valóban Viktornak hívták. Mára már csak emlék nevetséges csupaszságuk, és ahogyan hadonásznak kifelé a medencéből. (Nem Kárpát-)
-- az iménti jel nem szmájli, csupán nyelvtani szükségszerűség –
A másik axolotlra kevésbé emlékszem, de bizonyosan nem a Vona névre hallgatott. Gyanítom, senkire és semmire nem hallgatott, előbb is hunyt el, mint Viktor, akit viszont a költő vendégei általában taszítóbbnak találtak.

De vissza a macskákhoz, megint a múltba, különben így nem jutok egyről a kettőre, főleg nem háromra:

Minget (perzsa, de Xerxesnek mégsem hívhatnak egy kiscicát), kölyökként kaptuk. Meglepően gyorsan felnőtt, és világra hozta az ismeretlen apaságú Diót, akit jó anyaként nevelt, pofozgatott.

Dió csakhamar betöltötte az egyet, és Mingi távollétében a kert urának érezhette magát, különösen a vele egyidős Csíkoskával szemben, aki az utcáról szokott hozzánk, alighanem feleségem gondoskodásának eredményeként.

Mingi távollétében - ez nem elírás, ugyanis a perzsa közben hűtlenné vált hozzánk, a szomszédhoz költözött. Mire a vadóc Csíkoska idetelepült, Ming éppen addigra emigrált, Csíkoska természetesen nem lehetett tisztában Mingi előéletével.

Ugye már sejthető a végkifejlet?
Mingi vissza-visszatért, hogy kölykét teljesen elengedni képtelen anyaként kioktassa Diót.
Dió rendszeresen tudtára adta Csíkoskának, ki a főnök kettejük közül.
Csíkoska, ha meglátta, megkergette azt a selymes szürkét, aki a szomszédból átmerészkedett.

((Így megy ez.))

Ritkán, de előfordult, hogy mindhárman egyszerre tartózkodtak a kertben, és mindegyikük tisztában volt a másik kettő jelenlétével. Sose jöttem rá, hogy éppen melyikük és miért borítja az egyensúlyt, de mindig borult az egyensúly. Csak annyit figyeltem meg, hogy a békesség tovább tartott, ha jóllakottan heverészhettek egy kellemes, meleg nyári napon.
Ennyit a békéről, a jólétről, sőt a demokráciáról.
Mage
2014. 01. 14.
01:33:30

Elsőre dopaminharcnak olvastam.
Másodikra dominancicának.

(A kettő között másfél órát dolgoztam.)
mr.
2014. 01. 14.
04:57:57

off
Balázs: gondolom annyi pénz ment el a több helyen is feleslegesen beleírt orkokra, hogy Dáinra már nem futotta a költségvetésből. a kritikusok szerint pont Tauriel (és a szerelmi szál) meg Gandalf értelmetlen várlátogatása a film mélypontja. amúgy a lány nekem is nagyon bejött. tényleg egy tündér. Galadriellel és Éowynnel ellentétben, simán megérne egy hétvégi ajtócsapkodást.

on
az unió legfontosabb és elvitathatatlan eredményét teljesen egyformán látjuk. és pont nekünk magyaroknak kellene ezt a legjobban becsülni, akiknek ösztönösen mindig sikerül a peches oldalra ülni, ha csetepatéról van szó.

és a demokrácia lehetetlenségéről is azonos a véleményünk. korgó gyomorral csak az üres tányér és az odadobott csont között lehet választani, nem az eszmék között. a demokráciának magas ára van és nem csak alatta, hanem előtte is. ezt pedig mindenkinek meg kell(ett) fizetni. hol vérrel, hol (lopott) pénzzel, hol pedig vadkapitalizmussal (ami az előző kettő elegye). ami éppen akadt.

nyomorra építeni nem lehet demokráciát. (ez már anno vlagyimir iljicsnek is feltűnt. keresett is másik megoldást). különösen akkor nem, ha az emberek látják, hogy mekkora a nyomoruk. 150 éve a szegény svájcban, 70 éve a csóró japánban, amikor még nem volt internet és az alpok meg egy (két) óceán választotta el ezeket az országokat a jóléttől, össze lehetett fogni az embereket, hogy közösen, a demokrácia mentén, javítsanak az országukon és saját élethelyzetükön. és valami hasonló lehetett a helyzet 56 körül nálunk is, amikor a gazdagot az választotta el a szegénytől, hogy nekivolt lódenkabátja. ma már (szerintem) ezekben az országokban se menne.

de ma, amikor az éhező "egy klikkeléssel" látja a tejjel-mézzel átitatott kánaánt és rájön, hogy ettől (ha minden jól is alakul) egy évszázadnyi munka választja el, egyértelműen azt az utat választja, ami saját élettartamán belül egy jólét igéretét hozza: a "vedd el mástól, mert ő is elvette korábban tőled" utat. (vagy ha nem is tudod elvenni, mert erősebb, legalább fogd rá, hogy miatta ez a helyzeted.)

nem hiszem, hogy ma már be lehetne vezetni a demokráciát a föld bár mely országában, ha az nyomorog. a kontraszt nem engedné.
Mage
2014. 01. 14.
13:04:30

mr., jól értem, manapság az internet miatt nem jöhet létre demokrácia?

Nagy szerencse, hogy Dél-Korea még pont megúszta, és még pont a betárcsázós modemek korszakára, (20-30 év alatt) demokráciává és gazdasági hatalommá fejlődött.

Kíváncsi leszek, hogy Csehország, Szlovákia és Lengyelország politikai és gazdsasági helyzetét 10-20 év múlva mivel magyarázza ez a modell.

Lehetne olyan elmélet is, hogy "a fizika törényei miatt nem lehet demokrácia olyan országban, amelynek a neve H bevűvel kezdődik, de nem Hong Kong".

Vagy valami ilyesmi.
mr.
2014. 01. 14.
22:53:03

Mage, ha nagyon le akarod egyszerűsíteni a véleményem (ami nem egy elmélet, csak egy vélemény!), akkor nevezheted így is. én azt értettem alatta, hogy ma már a legszegényebb országok, legalsóbb társadalmi rétegei számára is a kommunikáció határainak kiterjedése és felgyorsulása (nevezhetjük a média térhódításának is) miatt, jól látható az a társadalmi és gazdasági különbség, ami emberöltőn belül nem kiegyenlíthető. korgó gyomorral nem fogsz olyan döntést hozni, aminek majd talán az unokáid fogják hasznát látni. már ha megérik. főleg, ha valaki gyors megoldást ígér.

dél-korea nem igazán úszta meg. pont jó példa arra, amit írtam: "...demokráciának magas ára van és nem csak alatta, hanem előtte is. ezt pedig mindenkinek meg kell(ett) fizetni. hol vérrel, hol (lopott) pénzzel..."

dél-koreát két katonai diktátor által vezetett véres totalitárius kormány virágoztatta fel csekély 30 év alatt. a diktátorok között is teljesen demokratikus módon, fejlövéssel történt a hatalomátadás. előtte kb. három évig működött ott demokrácia. ennek a három évnek a végén sikerült észak-koreának gdp-ben lehagynia a dél-koreai gazdaságot. a nyomorból ott sem lehetett kilépni a demokráciával. csak pénz és vér után.

a diktátorok által felfuttatott, gazdaságilag erős jóléti koreában aztán már be lehetett vezetni a demokráciát. 20-30 év alatt.

csehországgal soha nem játszottunk egy ligában. ők hozzánk képest mindig is gazdasági hatalomnak számítottak. ott mást jelent a szegénység. szlovákia akkor húzott el mellőlünk, amikor a hazaihoz hasonló autokrácia (vagy a szavaiddal élve, diktatúra) vette át a hatalmat. a demokráciában ők is csak döglődtek. a lengyeleknél meg hasonló a válság, mint nálunk.

amikor hozzánk hasonló szegény államokról írok, akkor romániára, bulgáriára, azerbajdzsánra, brazíliára, argentínára, dél-afrikai Köztársaságra, libanonra, fehéroroszországra, irakra, iránra stb. gondolok. na, itt kellene várni azt a demokráciát. (tippelek: náluk se fog menni, egyhamar.)
rizóma
2014. 01. 14.
23:46:07

Elnézést, mr, de olyan mérges lettem az esti hírektől, mint tegnapelőtt Balázs. Talán, mert nem rajongok a diktatorikus döntésekért:

A 30-as évek Németországában a féloldalas gazdaságfejlesztés közepette sokszor csak olyan lisztet kínáltak az üzletek, amibe előzőleg krumpliport kevertek. Egy ukrán gazdaságpolitikai szakértő szerint – aki az éhenhalást korábban úgy kerülte el, hogy a házisütésű kenyeréhez 2/3 arányban krumplihéjat hasznosított -, a német megoldás jobb az orosznál, ráadásul mentes az olyan körmönfont ideológiai magyarázatoktól, mint a termelési eszközök gyártásának preferenciája a fogyasztási cikkek előállításával szemben.

A lenini ideológia másik problémája – az alkalmazás embertelenségén túl -, hogy szövege nem fér rá a kenyérre ragasztott kis címkékre. Göbbels mennyivel rövidebben megfogalmazta: vaj helyett krumplikenyeret, krumplikenyér helyett még inkább ágyút!

Ukrán gondolkodónk később azt is kifogásolta, hogy atomerőművek épüljenek kies nyírfaerdők tisztásaira. Nem és nem, akkor sem, ha az építmények tövéhez tervezett munkahelyi közérzetjavító kiskertekbe messzi kolhozokból hordanak csernozjomot, hogy szebben nyíljon a krizantém. Akkor sem, ha a reaktormagban nem tenyészik dúsan a fegyverminőségű plutónium, a használt fűtőrudakra nem ül ki salétromszerű, nagyerejű robbanóanyag.

Nézeteivel szerencsére egyedül maradt, senki sem próbálta szabotálni az építkezést, sem – még később – a működést. A történelem bizonyította, hogy szabotázsra nincs is szükség, az ostobaság, a felelőtlenség és a diktatorikus irányítás gyúanyaga magától is képes kritikus tömegűre halmozódni.

Ne legyünk igazságtalanok, Ukrajna tanult a hibáiból. Tyimosenkót azóta lecsukták, és bár az EU-csatlakozás előkészítésében egyelőre meg kellett hátrálnia, cserébe elérte, hogy az orosz atomlobby tőlük nyugatabbra terjeszkedjék. Igen, ide. Talán azért éppen ide, mert mifelénk még egy jóféle krumplis kenyeret sem kapni a CBA-ban.
mr.
2014. 01. 15.
00:57:19

rizóma: "...olyan mérges lettem az esti hírektől..."
és végül mi volt az ami felhúzott? az erőmű szerződés?

csak azért kérdem, mert én nagyjából ezt a lépését tartom a jelenlegi kormány egyik értelmes cselekedetének abból a kb. háromból, amit az elmúlt négy év alatt elkövetett.

két évet dolgoztam az erőműben, elég jól ismerem a működését, számos mérnöki és gazdasági szakcikket olvasgattam a kb. 10 éve napirenden lévő bővítésről (ami igazából egy minőségi csere), bár nem vagyok egy energetikai szakember, van némi rálátásom a területre. pro/kontra is elég jól érvelnek a szakemberek. én most kb. itt tartok az erőmű témában a véleményemmel, ami persze érdemi információ hatására bőven változhat:

ha elvetjük azt a haragoszöld álláspontot, ami azt mondja, hogy nem kell nekünk atomerőmű, hanem jó lesz a megújuló, meg szomszédtól vásárolt stb. ezáltal teljesen kiszolgáltatottá és kőkorba visszalépővé téve a gazdaságunkat (a németeknek ez a döntésük 15-20 év gazdasági visszalépést jelentett, mi ennyivel nyilván nem úsznánk meg) akkor az alábbi forgatókönyveket látom:

1. a meglévőt kidobjuk és jó drágán újat építünk másutt,
2. a meglévőt bővítjük, pontosabban annak infrastruktúrájára húzzuk fel az újat. ami sokkal olcsóbb. erre kb. két cég alkalmas. az oroszok és a franciák. az orosz megoldás kicsit drágább, de korszerűbb és a gyakorlatban többet bizonyított (= biztonságosabb).

mi a 2-es megoldást választottuk. abból is a leggazdaságosabb méretűt, aminek valamivel nagyobb a teljesítménye, mint a mostaninak. ez némileg (kb. 5-10%-ot) befolyásolja az energiamixünket és lesz egy olyan "súlyos" problémánk, hogy kezelni kell az időszaki felesleget. pl. eladni. szerintem ez nem egy rossz deal, de meggyőzhető vagyok.

ha nyilvánosságra hozzák a teljes szerződést, akkor különösebben a szerződéskötés stílusát sem tartom pofátlannak. eddig viszonylag jó feltételekkel és áron kaptunk hitelt az oroszoktól. olcsóbban, mint az uniótól vagy a valutaalaptól.

ez tipikusan olyan dolog, mint a nemzetbiztonság vagy a nemzetgazdasági döntések. jobb a színfalak mögött intézni. az megint más kérdés, amikor gyurcsány akarta mindezt, mit művelt a fidesz. de a politika már csak ilyen undorító.
rizóma
2014. 01. 15.
01:33:52

Energiapolitikához keveset értek, hajlamos vagyok addig elfogadni az irányt, hogy legyen helyszíni rekonstrukció.
A francia v orosz ponton válik számomra büdössé az ügy (mellékesen: biztosan nincs harmadik lehetőség?) Ezen a ponton több indoklást igényelek, s amíg nem kapok részleteket, élek a gyanúval, hogy a korrupciós felár orosz viszonylatban jóval nagyobb, mint francia viszonylatban lehetett volna.

Amit írtam, az persze csak felszínesen szól az atomügyletről, szélesebb látószögben a döntéselőkészítés mikéntjéről, végül is a demokráciáról v diktatúráról.

Hátráljunk Koreáig:
az 1953-1987 közti időszakban Észak és Dél összehasonlítása az érdekes, két diktatorikus rendszer teljesítményét vethetjük össze. (A déli demokratikus zűrzavar összesen szűk két évét ne tekintsünk gdp-rátával mérni érdemes időszakoknak.) Észak a sztálini kőkemény zsarnokságával leszerepelt a déli (kevésbé kemény?) rendszerrel szemben. Létezik vajon "optimális" keménységű diktatúra? kétlem.

részben más:
A kulturális háttér eredetileg -gondolom- azonos volt, nézzük a vallást, mint jelzőfényt. Észak kíméletlen volt, délen a kereszténység és a buddhizmus hathatott. A munkaszervező mentalitás másként alakulhatott.
Nagyon tömörre kellett most vennem, de még biztosan visszatérünk a témára
mr.
2014. 01. 15.
03:07:45

rizóma:
3. lehetőség?: ott voltam, amikor a kettes blokkban bekövetkezett a baleset. (bocsánat, súlyos üzemzavar) akkor a kormány (szinte) minden pénzt megadott volna, hogy valaki gyorsan tegye rendbe. özönlöttek is a nagy szakértők a világ minden tájáról (főleg usa meg a németek, akik a bajt is okozták), azután némi hümmögés, csendben távozás, "szántsuk be az egészet", meg hasonló javaslat után csak a franciáknak és az oroszoknak volt épkézláb megoldási javaslatuk. akkor (is) az oroszt, TVEL választottuk és ők szépen rendbe is tették. ezek után nehezen tudom elképzelni, hogy a jelenlegi infrastruktúrára más is ugyan olyan biztonságosan tudna építkezni, mint az a két cég, amelyik értelmes módon bevállalta, hogy kiemel és átrak egy teljesen sérült konténert a szennyezett pihentetőből.

"nullszaldós", nem bővítős beruházóként szóba jöhettek volna még a japánok. az a mitsubishi, amelyik éppen a tepco fő beszállítója. ez utóbbi cégnévvel elég nehéz lett volna eladni itthon az erőművet. meg az amerikaiak is pályáztak, akik outsourceolták volna az egész projektet valami európai cégnek. jelenleg a roszatom gyártja a világ legkorszerűbb erőműveit. nincs műszaki konkurenciájuk. kb. 15 éve eldőlt már, hogy ők építik paks2-t. csak a mostani kormány az, amelyik bevállalta a lépést. (ami azért választások előtt, némi bátorságra is vall.)

a korrupciós felár szerintem minden viszonylatban nagy. a korábbi kormányok is az oroszokkal csináltatták volna. az meg számomra (sajnos) indifferens, hogy melyik párt, melyik politikusának kajmán szigeteki számlája hízik. valamelyiké így is, úgy is fog.

>Létezik vajon "optimális" keménységű diktatúra? kétlem.
igen, a kérdés is vicces, ugyanakkor úgy látom, hogy a szegényebb vidékeken jelenleg gazdaságilag és társadalmilag sokkal hatékonyabb egy "laza diktatúra", mint egy káoszdemokrácia. érdemes megnézni irakot, hogy milyen életszínvonal volt a diktatúra alatt (ingyenes oktatás egészen egyetemig!, egészségügy kb. 100 évvel előttünk járt, garantált állami nyugdíj, béke!) és mi lett velük a nagy nyugati demokráciában.

van, ahol egészen jól működik a "nem demokrácia". ott van norvégia, a svájcot is verő gdp-jével vagy a másik végről jordánia, ahol a kint dolgozó barátom szerint, a nagy nyomor ellenére, rendszeresek a valódi (nem békemenet stílusú) önszerveződő szimpátia tüntetések a kormány/király mellett. két év alatt egy rossz szót nem hallott senkitől az ország királyára. és akkor a világ legnagyobb gazdasági hatalmát nem is említettem, ahol szintén nem tombol a demokrácia.

ettől függetlenül én természetesen demokráciában szeretnék élni (esetleg egy királyságban, ahol én vagyok a király), de látni kell, hogy működhet jól nem demokratikus berendezkedésű állam is.

ahogy egy orosz barátom monta, amikor putyinról és a diktatúrájáról faggattam: tudod, a legrosszabb, ami az oroszokkal történhet, hogy elfogy a vodka vagy bevezetik a demokráciát. mindkét esetben kiírtanánk egymást. (itt a nemzetiségeket kell érteni. az oroszoknál van olyan utca, amiben egyszerre akár hat nemzetiség is lakik. és bár melyik szívesen rágyújtaná a házat bár melyikre.)
rizóma
2014. 01. 15.
14:30:41

Ellenvélemény híján tegyük fel, hogy tényleg a roszatom a legkorszerűbb (ez költséghatékonyságban is megmutatkozik, vagy csak biztonságban? Gyanítom, csak az utóbbi. Nekem viszont elég lenne, ha "elégséges" a biztonság, a kockázat számításokról előbb-utóbb kiderül, hogy a tényleges baleset bekövetkezése nem műszaki, hanem emberi, szervezési, vezetési tényezőkön múlott.

Illetve: lehetett volna versenykiírás, láthattuk volna a végső ajánlatokat. A finanszírozás természetesen szétválasztandó a beruházás műszaki oldalától, nonszensz, hogy az oroszok előfinanszírozása feltétel legyen, ahogyan most a roszatom mellett a hivatalosságok érvelnek.

Fukusima, tepco:
Eddig 3-4 komoly nukleáris erőművi balesetet láthatott a világ (javíts ki, ha tévednék). A legsúlyosabb volt a szovjet, 2. japán, 3-.4. three mile island usa, windscale UK. Érdekes, ez éppen megfelel egy diktatúra-demokrácia skálán való lefelé haladásnak is.
És a kistimi körzet sem Franciaországban található.

A valószínű korrupciós felár kérdésében látom, semmiképpen nem fogunk dűlőre jutni. Konkrétumok híján én az ismert országlistáknak hiszek.

tovább:
Norvégia hogy kerül ide? Vagyis ide nekünk az olajat, meg egy papírmasé királyságot. Jordánia? Talán jobb példa Bhután, ahol a felvilágosult uralkodó szeretne az alkotmányos monarchiából köztársasági államformába átmenni, de a népe nem hagyja, kedvelik a király személyét. Kétlem, hogy királyság nélkül zűrzavar és gazdasági visszaesés várna rájuk.

Irak: belátom, nehéz a diktatúrából demokráciába külső kényszer hatása alatt, gyorsan átalakulni, főleg súlyos belső etnikai, vallási megosztottsággal. Japánban úgy-ahogy sikerült, mivel egységesebb volt az ország.

Kína: lényegében ugyanaz, mint dél-korea, más méretekkel és fáziskéséssel: egy totális diktatúra lassan átalakul politikai diktatúrává, ahol a vállalkozás szabadsága növekszik előbb, érthető gazdasági sikerrel. Átmenet a demokrácia felé.

Chilét nem említetted, a Pinochet.rajongók azt szokták felhozni, hogy a demokráciából milyen hasznos lehet diktatúrába (1973-90) átmenni. Felvirágzik a gazdaság, utána jöhet (ismét) a demokrácia. Ezek a rajongók nem szívesen nézegetik az alábbi ábrát:

link

Utolsó kommentedet ismét átfutva, látom, sok kérdésben azért egyetértünk. Felőlem akár lehetnél is magyar nagykirály (inkább, mint a vesszőnyalábok régi kedvelője), de ha netán eltorzulna a személyiséged a hatalom terhe alatt, hadd cserélhessünk le Mage-re...
rizóma
2014. 01. 15.
14:55:51

javítok: költséghatékonyságban az orosz rosszabb a franciánál, ezt magad írtad.

kiegészítek: egyáltalán, mit lehet elhinni a napvilágra kerülő (műszaki, biztonsági) kockázati becslésekről? Feynman (Challenger vizsgálat kapcsán) milyen szépen elmesélte a könyvében, hogy a beosztott mérnöki becslések miként torzulnak akár két nagyságrendet is, ahogyan felfelé haladunk a hierarchiában.
(Ha a NASA elnökére hagyatkoznánk, 1 : 10^100 annak az esélye, hogy a Mars utazás során asztronautánk alfele legalább egy ízben viszketni fog az űrgatyától)
Mage
2014. 01. 15.
16:30:45

mr.: link

A nagy meredek fejlődés a diktatúra után, a 80-as évektől következett be.

Ami előtte történt, az a padlóról való felállás.

Kína esetén is ez a nagy tévedés, hogy "milyen meredeken növekednek a diktatúrában". Igen, nullához képest minden meredek. Kínában a többség éhezik, szomjazik, nyomorog, napi pár dollárt keres. Ahhoz képest az is kétszámjegyű növekedés, ha a a következő évben két tál rizzsel többet visznek haza. Ez nem fenntartható.

Dél-Korea a diktatúra 20 évében nőtt 150 ezret. A demokrácia 30 évében meg 800 ezret.

Ennyit a felvirágoztató diktatúrákról.mr.
2014. 01. 15.
18:55:57

rizóma: a minőségi paramétereket leginkább az adott generációból építettek száma/események száma és mérete paraméterekkel lehet összehasonlítani. legalább is a szakemberek nekem ezt magyarázták, mert hogy ezeket a mutatókat azért nem igazán lehet "kozmetikázni", a többivel ellentétben. itt pedig magasan vezetnek az orosz 3-as és 3+ -os erőművek.

a rbmk 1000-es orosz blokk egy korai prototípus kategóriás grafitmoderátoros 2- generációs blokk volt, míg a fukushimai egy annál sokkal újabb késői 2. generációs, nyomottvizes blokk. a két blokk között 1 generáció különbség, és teljesen eltérő működési technológia volt. az erőműveknél csak azonos kategóriákat érdemes összehasonlítani. különben az jön ki, hogy a trojka és a toyota egyaránt elszáll hetvennél a kanyarban. a két erőmű baleset súlyossága, műszaki probléma tekintetében azonos volt (INES 7-es). a halottak számát meg még nem tudjuk a 2. esetben. ott még nem ismert az eredmény. szóval, osztott az első hely.

a költséghatékonyságot meg közgazdász legyen a talpán aki összehasonlítja. az üzemeltetési költségek nagyjából mindnél egyformák. a bekerülési költségek és a fűtőanyag vásárlási, méginkább a fűtőanyag kezelési és tárolási költségek azok, amik még jelentősek. ez utóbbiakat meg így-is úgy-is az oroszoktól vennénk (a francia erőműbe is, csak oda sokkal drágábban), mert az oroszok vállalják a kiégett anyagok tárolását is, amire nekünk nincs lehetőségünk. egy francia erőműnél meg kellene oldani a tárolást is, ami környezetkárosítóbb, mint maga az erőmű. nyugat felé (még ha vállalnák is a tárolást, de nem fogják) nem tudnád kivinni a fűtőanyagot, mert nem engednék át a szomszédok az utakon.

a bekerülési költség, ami nálunk igazán számít. itt pedig próbáld összehasonlítani, hogy az egyik szállító ad az erőmű mellé 10 db f16-ost 30 éves karbantartással, meg 20 db 30 éves huey helikoptert ingyen szervízzel, de fizetős alkatrészekkel. a másik vállalja, hogy helyi cégekkel végeztetné a munka 60%-át. amiknek ugye nálunk "nagyon jól" átlátható a szerkezete :) a harmadik az építkezések 80%-ban helyi munkaerőt alkalmazna, amit az állami foglalkoztatási hivatal közvetítene ki (azaz az alibi külföldi munkavállalás itt elvileg nagy részben ki lenne zárva és valóban javítaná a munkaerőpiaci mutatókat). a negyedik az aktuális piaci ár fölött 20%-al (amiről ugye fogalmad sincs, hogy 15 év múlva mennyi lesz) vállalja, hogy felvásárolja a éjszakai többlet termelés 30%-át. az ötödik pedig vállalja, hogy a piaci ár alatt ad neked földgázt az elkövetkező 20 évben, cserébe még írj alá egy titkos paktumot, hogy te meg vállalod, hogy abból a gázból nem adsz tovább egy bizonyos tőled keletre lévő országnak. és ehhez az 5 ajánlathoz még tedd hozzá az országod politikai stratégiáját. kivel akarsz jóba/rosszba lenni az elkövetkező 20 évben, kitől akarsz pénzt kérni, kit megtámadni stb. kb. ilyen ajánlatokat kell összehasonlítani, amit nem feltétlenül hiszem, hogy a legtöbb gazdasági elemző a kisujjából kiráz. én pl. még felfogni is alig tudom. kivéve persze az index/origo stb. firkászát, ő 5 perc alatt megírja a tutit.

chile azért nálam meghaladja a "puha diktatúra" fogalmát. buthant nem ismerem, az ottani viszonyokkal sem vagyok képben, míg jordániában már többször jártam és haverok is élnek ott tartósan. (nekik valahogy jobban hiszek, mint a különféle sajtónak.)

magyar nagykirály nem szeretnék lenni. ahhoz már nekem is elegem van az itteni dolgokról. azt meghagyom Magenek.
(bár a múlt héten történt velem egy olyan csoda, amihez foghatót eddig csak japánban láttam és hirtelen át kellett értékelnem egy-két előítéletemet honfitársaimmal kapcsolatban.)
ennek ellenére, én inkább egy százfős karibi szigeten szeretnék demokrata uralkodó lenni. a hozzá járó szokásos kellékekkel: kikötő jog, kincstárjog, első éjszaka joga..
mr.
2014. 01. 15.
19:41:23

rizóma: a kulturális háttér és a vallás, amit említesz koreánál, szerintem is nagyon meghatározó lehet. nagyon szembeötlő ennek hatása berendezkedéstől függetlenül is. míg japánban, iránban, horvátországban gond nélkül ott hagyhatsz bár hol egy járó motorú nyitott ajtajú autót az utcán (saját tapasztalat, ezeken a helyeken szinte nem is zárják az autókat), addig nálunk, az olaszoknál, németeknél a lezárt autó is könnyedén kámforrá válik. (sajnos ez utóbbi is tapasztalat).

talán a tudás/oktatás az, ami még sokat számít abban, hogy sikerül-e, és mekkora nehézségekkel sikerül demokratizálódni. egy tanult ember nehezebben hülyíthető. ezért is tetszett a jelenlegi kormány korábbi uralkodásakor, hogy annyit tett a felsőoktatás javulásáért és elérhetőségéért, mint korábban (és azóta) senki. és ugyan ilyen meglepetéssel láttam, hogy jelenlegi ciklusában mennyit tett az oktatásért, pont az ellenkező irányba.
Balázs
2014. 01. 15.
20:02:38

Off: Elnézést, hogy tegnapelőtt egy kicsit elkapattam magam, nem szoktam káromkodni, de egész nap idegesítettek, és párhuzamosan az ittenivel, egy okos nővel folytattam vitát, miközben nagyon fájt a térdem. Kicsit szégyellem magam.

On: Szerintem egy diktatúra sem tud annyira hatékony lenni felvirágoztatásban, mint egy diktatúra. A személyes képességek kiteljesedése vs. a személyes képességek irányítása vagy egyenesen elfojtása című versenyből az előbbi jön ki mindig győztesen.

Más kérdés, hogy egy társadalom képes-e erre. Mert szerintem a legtöbb helyen, ahol megpróbálkoztak/megpróbálkoznak a demokrácia bevezetésével, csupán csak abban tévednek, hogy a demokráciát nem lehet bevezetni. A demokrácia jellegénél fogva nem egy intézményrendszer, nem egy jogi norma, nem egy társadalmi elmélet, hanem egy hús-vér mindennapi valóság, ami vagy van, vagy nincs. Ja: és amiért meg kell küzdeni. Az embereknek maguknak kell azt mondani, hogy szükségük van független intézményekre, szükségük van jogi normákra, szükségük van szolidaritásra, stb.

És ilyeneken jellemzően azok gondolkodnak, akik már jóllaktak, nem fáznak és nem kell az épségüket félteni.

(Ez akkor is így van, ha az éhséget, a fázást és az életveszélyt is a diktatúrának köszönhetik. Az ilyen népek jellegzetesen vezetőt váltanak és nem rendszert.)

A magyar esetben szerintem annyi történt, hogy mindezek a feltételek megvoltak, és ott tartottunk, hogy pár éven belül kialakulhat a keleti blokk első demokráciája. Aztán ezeket a feltételeket összezúzta a rendszerváltás, és most, húsz évvel később csodálkoznak, hogy az ország nagyja diktatúrát akar.

Arról nem is beszélve, hogy a magyar történelemben a diktatúrák - persze véletlenül - több tehetséges és jóravaló embert juttattak pozícióba, mint a Harmadik Köztársaság.
Balázs
2014. 01. 15.
20:03:27

Szerintem egy diktatúra sem tud annyira hatékony lenni felvirágoztatásban, mint egy diktatúra. - Freud? Persze a második diktatúra demokrácia akart lenni...
rizóma
2014. 01. 15.
20:25:40

mr
"...bár a múlt héten történt velem egy olyan csoda, amihez foghatót eddig csak japánban láttam és hirtelen át kellett értékelnem egy-két előítéletemet honfitársaimmal kapcsolatban...."
Majd írd meg, ha ráérsz, leginkább Mage stílusában.

Atomerőmű-téma:
nem friss hír, de csak most keveredett elém:
link
Con Allday - ilyen névvel tanúskodni, agitálni, közvéleményt befolyásolni igazán mókás lehetett.

Balázs,
el ne áruld, ki volt az az okos nő, akivel párhuzamosan vitáznod kellett.
mr.
2014. 01. 16.
00:57:09

Balázs: "...egy okos nővel folytattam vitát..."
úgy tudtam orvos vagy és nem színész egy sci-fiben. és ne térddel rugdosd őket vita közben, az fájdalmas és megalázó is. a sima hajhúzás is elegendő, és sokkal elegánsabb. a másik lehetőség, hogy a vitára beszerzel egy vak komondort. (bocs)

a demokrácia hatékonyságával is egyet kell értenem. csak az a kérdés, hogy az adott közösség érett-e rá, jólétileg, társadalmilag, erkölcsileg, tudásilag. szerintem most megrekedtünk (jó pár országgal egyetemben) a styx folyón, ahonnan valami komolyabb beavatkozás kell, hogy akár melyik oldalon is partot érjünk. lehet a révész egy diktátor, ami valamilyen jóléti szintig felemeli az országot (nem, a mostani nem az!) vagy valami véresebb, amelyik az utcákon vezet keresztül. persze jó lenne ezeket elkerülni, de egyre távolabb álunk a lehetőségektől. és ugye a diktatúránál is van sokkal rosszabb.

>A magyar esetben szerintem annyi történt, hogy mindezek a feltételek megvoltak, és ott tartottunk, hogy pár éven belül kialakulhat a keleti blokk első demokráciája.
igen, ez erősen el lett szúrva. sokan azt mondják, hogy azért nem történt meg akkor a váltás, mert nem zártuk le a múltat, az akkori helyzetben lévők vitték tovább (másik köpönyegben) a stafétát. holott azoknak börtönben vagy lámpavason lett volna a helye.
nem hinném, hogy ennyire egyszerű lett volna a megoldás, hiszen a románoknak sem jött össze, pedig ők reseteltek.
mások szerint túlságosan kényelmes volt a kádár rezsim és nem tanultunk meg magunkról felelősséggel gondoskodni. sőt, hosszú távra gondolkodni sem. azért nem jött össze.
egy pillanatig sem bűnbakot keresve, minden esetre az szomorú, hogy akikre a leginkább támaszkodni lehetett volna egy demokratikus átmenetben vagy akik leginkább asszisztálhattak volna hozzá ("liberális" pártok) azok járatták le leginkább a demokráciát, mielőtt kialakulhatott volna.
mr.
2014. 01. 16.
01:51:00

rizóma: Mage stílusában nem tudom leírni, legfeljebb a magaméban. Mageből csak egy van.
amúgy teljesen hétköznapi történet:
egy nem túl jó környéken, lakótelepen lakom. annyira azért nem vészes, hogy este testőrökkel menj ki futni vagy páncélozott hummerrel menj le egy kiló kenyérért a sarki közértbe, de azért nem egy luxembourg.
esténként akadnak "érdekes" alakok az utcán és a sarki non-stop búfelejtő is hozza a törzsközönségét. amikor megvettem az új autómat, hamar szemet szúrt a környéken lakóknak egy csillogó fekete terepjáró. örültek is neki, egy hét kellett, mire sikerült valamely helyi lakónak rájönni, hogy örömét leginkább úgy tudja megosztani velem, ha egy szöggel smileyeket rajzolgat az autó oldalára. (az egy külön történet, hogy a rendőrségen hangosan kiröhögtek, amikor feljelentést akartam tenni, mondván, ilyen apróságok (400e) felderítése nem vág a profiljukba.) újra fényeztettem az autót. két teljes hét telt el, mire valamely szomszéd rájött, hogy egy teljesen körbe húzódó, minden fő karosszériaelemet érintő hullámos vonal, milyen jól mutatna az autómon. meg is mutatta. azóta így járok vele, nem fényeztettem újra, megtanították a leckét.

szóval, egy ilyen környéken, múlt hét pénteken este 9 tájban felcsönget egy rekedtes hang, hogy ha tudok, menjek le a kapuba, mert nála van a pénztálcám. ránéztem az asztalra, a pénztálcám ott figyelt a maga valójában. a fazon csak erősködött, felöltöztem, leballagtam hozzá, gondolván inkább tisztázom vele, mint hogy távollétemben feljöjjön és bebizonyítsa, hogy tényleg nála van.
ott állt az ajtóban egy borvirágos orrú, rossz kinézetű, terrierszerű kutyát sétáltató, kissé homeless szagú úr. se baseball ütőt, se aprót nem vittem le magammal, így gondban voltam vele, hogy miként kommunikálom le vele az esetet, hogy lerángatott. erre előhúzza a zsebéből az irattálcámat és átnyújtja: "az utcán találtuk (mutat a kutyára), gondoltam még kellhet." a tálcában az összes iratom, forgalmi, céges belépőkártyák, egy céges bankkártya és unokatesóm dell laptopra szánt pénze, mert bevállaltam, hogy megveszem neki a nagykerben. közel félmillió forint. kpben. emiatt a pénz miatt gondolta a fazon, hogy pénztálca. egy fillér nem hiányzott belőle. mint kiderült, a benne lévő lakcímkártya miatt talált meg, és vagy egy órát bolyongott a ház körül, mire valaki megmondta neki a fényképem alapján, hogy hova csöngessen be. a csengőn nincs kiírva a nevem. ez japánban egy teljesen természetes történet lenne. ha tokyóban látnak egy pénztálcát a földön, nem veszik fel, nem adják le, legfeljebb elrakják az útból, mert tudják, hogy a gazdája bár mikor visszamehet érte és addig más se fogja onnan elvenni. na de nálunk..

erről a con alldayről eddig még nem hallottam, de a stílusa kicsit emlékeztet egy hazai származású, hasonlóan gátlástalan és némileg hasonló területtel foglalkozó elnöki tanácsadóra.
Balázs
2014. 01. 16.
04:32:45

mr.: Nem térddel rugdostam, sajnos sérült a térdem, műtenek a hétvégén, sajnos elég rosszak a kilátásaim, és ez nagyon kiborít és szétszór mostanában. Feleannyira tudok figyelni és kétszer olyan gyorsan leszek mérges.
Balázs
2014. 01. 16.
04:35:31

Ilyen sztorim nekem is volt, szeretem egy kicsit a jégkorongot, egyszer voltam meccsen egy zsúfolt csarnokban Székesfehérváron egy barátommal, halljuk a hangosbemondót, hogy xy-t várjuk a pénztárcájával a portánál... mondom mi van, ilyen nincs is, és ott volt benne minden pénze. Mondjuk az egy olyan hely, hogy kisgyerekekkel van tele, és mégsincsen sosem baleset, amennyire követem. (Mondjuk mióta újra itt vagyunk, azóta nem követem.)
mr.
2014. 01. 16.
04:49:55

Balázs: bocs. persze értettem a térded. a helyzetedet át tudom érezni. páromat egy hónapja elütötte egy autó. az egyik karjára a baleset következtében lebénult (szalagszakadások). napokig nem aludt a fájdalomtól, most izomba adott szteroiddal valamennyire el bírja viselni a fájdalmat. holnap derül ki, hogy mikor műtik a vállát. (még nem biztos, hogy vállalja a sebész.)
Mage
2014. 01. 16.
15:56:53

Én kórházban voltam december 30-án, a lakótársam síbaleset miatt szintén. (A németeket nem szabad síelni hagyni.)

A kígyó éve volt 2013. Úgy tűnik, a végén mindenkibe beleharapott.

Most a ló éve jön. Csak mondom.
mr.
2014. 01. 16.
22:17:36

a kórház is olyan drága ott, mint a szállás meg a kaja? (én szerencsére megúsztam, amikor ott jártam.)

a sí a világ legveszélyesebb sportja a balesetek számát tekintve. magasan megelőzi az összes extrém sportot, mint pl. az ejtőernyőzés meg a bázisugrás.
ha jól emlékszem a statisztikákra, talán csak a downhillben van több baleset.

a ló évéről lehet valami érdemlegest tudni? jelent valami "kézzelfoghatót"? kell valamitől tartani? (soha nem követtem ezeket a kínai holdéveket, azt se tudom, mennyi van belőlük, csak azt látom, hogy elég változatosak.)
Balázs
2014. 01. 17.
16:15:15

Én sosem síeltem, de aki síel, az hülye.

Mage, ezt nem is mondtad. Kitettem volna az abrak-ablakba egy kis kockacukrot.

Különben lehet, hogy egy szerencse-lópatkót hoz nekünk?

Holnap szükségem lesz rá. Utálok a köpeny rossz oldalán lenni műtétkor.

Nem drága itt az egészségügy, és sokkal jobb (=költséghatékonyabb), mint az USA-ban például. Egy átlag szakorvos az én szakterületemen 200 eurót kér egy fél órás magánrendelésre. Vannak szakmák, ahol ennél többet, pl. szülészet, onkológia, stb. meg van, ahol kevesebbet, pl. bőrgyógyászat, geriátria, stb.

Általában véve, legalábbis itt, a legtöbb ember külön biztosításban utazik, és nem magánrendelésben. Egy négyfős, fiatal család korrekt biztosítása 800 euró körül van havonta. Ez azért két keresővel kitermelhető, és érte olyan ellátásokat kapnak, amiben nem ritka az 5-6 fős szakorvosi konzílium sem - ezek fizetnek a legjobban, az idősebb orvosok csak így csinálják. Beírják magukat 10-20 konzíliumos csapatba, és hívásonként 30-50 eurót kérnek. Otthon horgászgatnak vagy olvasnak, közben megválaszolnak pár kérdést köntösben és papucsban, aztán kapnak a hó végén egy ötezer euró körüli fizetést. Nekünk is van pár ilyen számunk, amit csak a nagyon nagy tanácstalanságban tudunk felhívni, de ezek néha szuper jól működnek.

Amennyire tudom, Svájcban ennek még nagyobb szerepe van, mert ott korábban kezdik a hallgatók bevonását a betegellátásba, és később a magánpraxisok szellemi erejét is a konzíliumos telefonok jelentik.
rizóma
2014. 01. 17.
17:41:13

Balázs,
küldj nekem 50 eurót - nem elég, ha csak meglobogtatod! -, és én telefon nélkül is távolból meggyógyítlak. Besugárzom a sebészeidet, hogy holnap jók legyenek.

Ha a ló éve lesz 2014, akkor idén sem zárják be a magyar lovit, pedig vagy húsz éve tartósan veszteséges.
btw, itt látható, amint egy nemzetközi nagydíjat megnyer egy francia ügető (Jag de Bellouet), a befutóegyenesben megvillan a közvetítő is.

link

Az első két helyezettet később dopping miatt diszkvalifikálták, de ez mit sem von le annak az értékéből, ahogyan a svéd szpíker lelkesedik a francia csodalóért.
Mage
2014. 01. 17.
20:24:45

Balázs: intézem.
Mage
2014. 01. 18.
22:38:49

Hogy ment?
mr-
2014. 01. 19.
02:08:31

Balázs: mikor derül ki az eredmény? fiziko után vagy előbb is?
Mage
2014. 01. 19.
12:27:47

mr.: még nem tudom, mennyibe kerül a kórház.

Itt nálunk nem 300 forint a vizitdíj, hanem 300 frank.

Na jó.

Úgy van, hogy kötsz egészségbiztosítást, és megmondod, hogy évente mennyi legyen az önrész. Nulla nem lehet. 300 és 2500 frank között mozog. Ezt mindenképp neked kell fizetned, ha orvoshoz mész.

Utána biztosítástól függően fizetsz 10, 20, 30%-ot, a többit a biztosító. Létezik 0%-os is, azt hiszem. Nekem 10-es van.

Minél több az önrész, és minél magasabb a %, annál kevesebb a havidíj. Aki sose megy orvoshoz, az választja a 2500 önrészes és 30%-osat, és alig fizet.

A szabad orvosválasztás és a lehetséges kezelések is mind a biztosítás típusától függenek. Többet fizetsz, többet kapsz. Ennyire egyszerű ez.

Én december 30-án mentem először orvoshoz, ami elég nagy luxus, mert január 1-én újra indul az éves önrész.
Balázs
2014. 01. 19.
17:41:39

Kösz a kérdéseket, jól vagyok. Persze a puding próbája az evés, meg a hat hetes rehab. Egész eddig csak úgy "éreztem" a térdemet, és csak pár pózban meg nagy terhelés (pl. hosszú séta) után kezdett fájni. Most kb. folyamatosan picit fáj, de ez más fájás, remélem el is múlik majd. A lényeg úgyis az, hogy mennyire tudom használni ezen túl a lábamat, az meg majd márciusban derül ki.

***

A svájci biztosítási rendszer jól van kitalálva. Szerintem az a jó, ha az embereket nem hülyítik az ingyenességgel, mert annak az a vége, hogy az sem jut megfelelő ellátáshoz, aki tudna érte fizetni. A vizitdíj meg karmos kérdés, kb. olyan volt, mint egy völgyteknőben égő pajtára rányitni egy völgyzárógátat, hogy oltsa el. Jellegzetes olyan magyar politikusi húzás volt, ahol a döntéshozónak és a szakmai holdudvarának semmi értelmi kapacitása nem volt, csak egy buta víziója a társadalompolitikáról.
rizóma
2014. 01. 19.
20:44:31

Egyetlen kérdés is elég lett volna pedig a fidesznek:
- Menjen-e oda Feri, ahova Horn Gábor szerint küldjük? igen/nem
sajnos belekeverték az egészségügyet is.
Mage
2014. 01. 20.
00:45:30

Az utólag kipostázott önrész százszor jobb, mint a vizitdíj. Várakozni így sem kell sokat, az megy orvoshoz, akinek mennie kell, nem ül ott minden nap a kerületi nyugdíjasklub.

Viszont, ha hirtelen menni kell, akkor bemész és kész. Nem kell keresgélned a pénzt, és az orvos idejét sem rabolja az adminisztráció.

A gyógyszert is a biztosítási kártyámmal fizettem. Tehát bemehetsz egy szál biztosítással.

Gondolom, ha a végén elővettem volna egy bankjegyet vagy borítékot, először értetlenül néznek rám, aztán lekísérnek a pszichiátriára.

És kaptam olyan receptet, amit egy év alatt akárhányszor kiválthatok, és nem kell ujjlenyomatot, retinaszkent és DNS mintát mellékelnem hozzá a gyógyszertárban. Itt simán rámbízzák, hogy az ópiát tartalmú fájdalomcsillapítót csak akkor váltom majd ki, ha tényleg kell.

Hihetetlen ereje van annak, hogy az állam nem nézi sem totál hülyének, sem ellenségnek az embereket.

És erre az országra mondják egyesek, hogy "agyonszabályozott rendőrállam", ahol az orvos egy üres papírra ráírja a nevedet, a gyógyszer nevét, és hogy egy év.

Magyarországon még a postán is elkobozták a hivatalos, formanyomtatvány meghatalmazást anyámtól, amit két tanúval aláírattam, hogy felveheti a leveleimet. Mert hogy "azt csak egyszer lehet felhasználni".

***

Ahhoz meg semmi komoly agytevékenységre vagy innovációra nem lenne szükség, hogy normálisan működő országok normális rendszereit lemásolják Budapesten, de még ez se jön össze.
mr.
2014. 01. 20.
02:55:38

>Az utólag kipostázott önrész százszor jobb, mint a vizitdíj.
nem beszélve arról, hogy ösztönzőbb: ha nem sikerül a műtét vagy a kezelés, akkor nincs kinek postázni.

>Magyarországon még a postán is elkobozták a hivatalos, formanyomtatvány meghatalmazást anyámtól, amit két tanúval aláírattam, hogy felveheti a leveleimet. Mert hogy "azt csak egyszer lehet felhasználni".

én csináltattam egy állandó meghatalmazást ugyan ezen okból. be kellett vinni a postára a hivatalos cégiratokat, külön egy háromoldalas nyomtatványon kérelmezni, amit kb. 50 nap(!) alatt bíráltak el (közben volt egy levélváltás is), majd anyámnak adtak egy igazolványt, amivel végre átvehette az iraraimat. alig volt bonyolultabb és csak háromszor annyi ideig tartott, mint szlovákiában egy teljes cégalapítás iroda és postaközpont bérléssel együtt (saját tapasztalat).

ez 3 éve volt. nemrég új postás jött, aki nem akarta odaadni az iratokat az igazolványra, mondván ő még életében nem látott ilyen igazolványt (a magyar posta állította ki!) és "lehet, hogy hamisítvány." be kellett mennem balhézni a postára, hogy fogadják már el a saját papírukat.
rizóma
2014. 01. 20.
12:02:21

- Hová kell betenni az önrészt?
- Ide, ebbe a résbe.
- Valutában kéri?
- Aranyforintban.
- Mennyit?
- Kétszázhetvenet. Nemrég még háromszáz volt, de mivel TRY devizaalapú, most kifejezetten olcsónak számít. Erős a forint.
- Milyen szerencse. De önrész nélkül biztosan nem működik?
- Persze, hogy nem. Külföldi szisztéma, nem magyar.
- Értem. Hoppá, nincs nálam készpénz. Fizethetek utólag?
- Attól függ. Svájcban a teljesítés után kiküldenénk önnek a számlát, ám itt, Magyarországon, nehéz utólag bármit is behajtani. Előre kérjük az összeget.
- Az egész szerkentyű úgy néz ki, mint egy vizitdíj-automata…nem éppen bizalomgerjesztő.
- Abból lett átalakítva, valóban. De a szoftver török, elhiheti.
- Az sem tetszik, hogy az imént egy gumicsizmás láb kandikált ki a brokát alól. Nincs ebben egy törpe?
- Akkor nem működne, higgye el.
- Elhiszem…de még mindig nem találok a tárcámban kp-t. Bankkártyát elfogad?
- Csak a lipótvárosi verzió, de ez itt vidékre van beállítva.
- Mondjon megoldást, hogy használhassam.
- Várjon csak, ez a piros gomb segíthet. Vészhelyzetben van? Úgy érzi, belehal, ha nem sakkozhat azonnal? Nyomja meg a gombot, és máris kezdhet. S ha nyerni akar, ne alkalmazzon unortodox megnyitást, abban erős a masina.
rizóma
2014. 01. 25.
01:02:11

A Mágus nem ér ránk.

Közismert jelenet:

- A rabbi elfoglalt
- Nem tűnik elfoglaltnak!
- Gondolkodik.
Mage
2014. 01. 26.
03:24:58

Megnéztem a Hobbitot.

Most azon tűnődöm, mennyire legyek kegyetlen.

Balázs?
mr.
2014. 01. 26.
03:56:15

melyiket?

szerintem bátran lehetsz kegyetlen, valószínűleg ezeken már nem fog változtatni:

link
link
Mage
2014. 01. 26.
15:29:59

mr.: az első négy válaszomat kitöröltem (nem miattad).

Az elmúlt több mint harminc év során egyetlen egyszer sem jutott eszembe, hogy magamtól megnézzem boxoffice-t. Az első kétszáz szempontomban nincs benne, valószínűleg az első ötszázban sem.

Ha ráírnánk az élelmiszerekre, hogy mennyit költenek rájuk az emberek, jó eséllyel a moslék különféle változatai kerülnének ki győztesként.

Időnként bekerülne a top10-be a homár vagy a bélszín, ahogy időnként bekerül egy Matrix is a Vasemberek mellé. És akkor mi van?

A Cloud Atlasról olvastam, hogy "olyan kevés pénze volt a rendezőknek, hogy ugyanazoknak a színészeknek több szerepet is el kellett benne játszaniuk."

Itt tart az emberiség.

Ha filmekkel foglalkoznék, ilyenkor átfutna az agyamon, hogy személy szerint mennyivel tettem jobbá vagy rosszabbá a világot azzal, amiket leírtam.

És amiket nem.
mr.
2014. 01. 26.
16:33:43

nem is szempontként írtam, hanem tényként. hobbitokkal a trilógia után mindent el lehet adni, legalább még 1-2 évtizedig. ahogy han soloval meg jedivel is, lásd (majd) az új disney star-wars sorozatot.


Vasember? az trilógia a maga kategóriájában (iq40-es képregények, iq60-as tömegek számára történő monumentális megfilmesítése) még egy egészen vállalható darab. pörgős, összerakott történet, elfogadható színészekkel, szinte az összes marvel comics rosszabb lett (hulk, thor, amerika kapitány..). talán csak az avengers, ami kicsit jobb nála.

"Cloud Atlas vs. kevés pénz miatti színészek" - lol! ezt még nem hallottam róla. amúgy láttad a filmet? neked tetszett?

>Ha filmekkel foglalkoznék, ilyenkor átfutna az agyamon, hogy személy szerint mennyivel tettem jobbá vagy rosszabbá a világot azzal, amiket leírtam.

na, pont ezért linkeltem a bevételeket. értsd: tök mindegy, hogy mit írsz, a fél világ már megnézte. egy nagy ország nagy filmes portálján egy ismert kritikus azért sokakat megmenthet egy rossz filmtől (vagy eltántoríthat egy jótól), de egy kis ország, nem is filmes portálján szerintem nyugodtan leírhatod "kegyetlenül" a véleményedet, attól nem fogják tömegek távol tartani magukat a filmtől (aki akarta, már úgy is látta) és nem fog pj sem személyesen feljelenteni hitelrontásért.
mr.
2014. 01. 26.
17:04:25

hogy élő példát is mondjak: premier előttin láttam a prometheust, minden ismerősömnek el is mondtam gyorsan, hogy kerüljék messzire, annyira gáz. még is mindegyik megnézte. mert egy alien folytatást meg kell(!) nézni. a hobbit pont ilyen. egy lotr folytatást meg kell nézni! akár milyen is lett. (bár szerintem nem lett olyan rossz egyik sem, még ha közelében sem járnak a korábbi három filmnek)
rizóma
2014. 01. 26.
19:54:19

"...there exist an underlying message that the movie attempted to pose, though it obviously wasn't successful because I obviously didn't get enough of the message to be able to articulate it into words."

Fentiek az imdb-n olvashatók Julian Jarrold Anonymous Rex c. filmjéről, melynek ottani besorolása: action, scifi.
Imdb pontszáma 4,4/10
Akciófilmnek vagy sci-finek valóban nem ér többet, kár, hogy az Imdb valamint a pontozók nagyobb része nem veszi észre, hogy a film abszurd vígjáték, besorolása helyesen: comedy.

Félre ne értsetek, nem helyezem a filmer a Dr. Strangelove mellé - elsőre Dr. SStrangelove-ot ütöttem -, de legalább a műfajt illett volna két kísérletből eltalálni.
Csak ami nincs, annak van bokra,
csak ami lesz, az a virág...
- ez kertészeti kézikönyvnek tényleg gyatra.

A pontozó vagy akár a profi kritikus esetenként elmarad a rendező szellemi nívójától, bár a fordítottja is okozhat gondot - olyankor az értékelő többet olvas ki a filmből, mint amennyi benne foglaltatik.


mr.
2014. 01. 26.
22:19:24

ezek a besorolások elég érdekesek tudnak lenni. az imdb-n legalább megnézik a filmet és úgy adnak rá besorolást, de előfordul, hogy a hazai forgalmazók simán legyártják a magyar címet meg a besorolást a nélkül, hogy megnézték volna. és csak a szinkronizálásnál/feliratozásnál vagy egy NMHH korhatár besorolási vitánál nézik meg a filmet és ott döbbennek rá, hogy nem is arról szól, amit abból a 6 soros szinopszisból olvastak ki, amit az ügynök adott nekik eladáskor.

én mondjuk a lehető legritkább esetben nézem meg a besorolást, mert azon is nagyot lehet bukni. simán elspoilerezheti a filmet. épp az előbb néztem meg 2013-as év egyik legjobb filmjét (amit sajnos nem volt nagy kihívás elkövetni). ennek a valódi műfaját odaírták az ibdb-re (meglepő módon a port.hu-n kihagyták). ha elolvastam volna az imdb-n a valódi műfajt, az a film élvezetének jelentős részét haza vágta volna.
rizóma
2014. 01. 26.
23:28:27

mr., ne csigázz, melyik filmről beszélsz?

Én a Jákob lajtorjája megtekintésénél jártam úgy, hogy lekéstem az első egy-két percet, és e támpont nélkül kellett rájönnöm, hogy a főhős tulajdonképpen a tábori kórház ágyán vizionál-haldoklik. Így vált máig ható filmélménnyé számomra, nem mintha egyébként gyönge lenne a Jákob.

Miközben Mage Babó-kritikájára várok, eszembe jutott, hogy Mage a Tarkovszkij-Solaris utolsó jelenetét linkelte be egyszer a "minőség" példája gyanánt.

Tudtad, hogy Tarkovszkij folytatást készített a Solarishoz, annyira a szívébe markolt saját filmjének utolsó jelenete? A második. részben egy jól ismert bolygó idegenné változott zónájában jut el a főhős a személyes múltjának mélységeihez. Kalandja során egy író testvérpárt kalauzol keresztül az orosz ugaron, amit előzőleg – a rendező kérésére – a kistimi régióba helyeztek.

A vigasztalan lét elviselhetőségét kizárólag Haza anyácska teszi lehetővé, aki olyannyira próbálja szülötteit elrettenteni az orosz néplélek vodkaáztatta valóságától, hogy a poharat telekinézissel mozgatja. Nehogy a gyermek érte nyúljon és elérje. Ez egyszersmind a gyermek apjának, azaz magának a rendezőnek a végső kívánsága.

A főszereplők közül fájóan hiányolom Alekszandr Szolzsenyicint és Vlagyimir Viszockijt, vagy legalább egy hiteles ikonfestő-énekes alakot, de lássuk be, képtelenség az élet teljességét egyetlen – igaz, kétrészes – műben visszaadni. Tarkovszkij kudarca így is lenyűgöző.
Mage
2014. 01. 27.
00:06:21

Én az elejétől láttam a Jákob lajtorjáját, és nem jöttem rá, hogy mi történik, csa a legvégén.

Igaz, Aeon Fluxnál néztük, az majdnem mindenre mentség.

Régi szép idők. Jó volt.
rizóma
2014. 01. 27.
01:13:19

Az aeon flux olyasvalami lehet, mint a Mage.hu-n a timewaves.
Az ember visszavetődik az időben a régi barátokig, akikkel együtt nézte a nagy újdonságot, a Játszd újra, Sam-et
mr.
2014. 01. 27.
02:20:36

rizóma: Tornatore-től a the best offer. a története nem egy nagy szám (láttunk már ilyet párszor), de a képi világ és a színészek (különösen: Geoffrey Rush) brillírozik. elidegenedésről, magányról a bizalomról (leginkább annak hiányáról), a csalódásról és az agorafóbiáról elmélkedik. tartalmában nagyon hasonló egy korábbi filmjéhez (az óceánjáró zongorista legendája), de ez sokkal populárisabb és közel sem annyira zseniális. azonban így is erősen kilóg 2013 felhozatalából.

>Tudtad, hogy Tarkovszkij folytatást készített a Solarishoz
nem tudtam, sőt határozottan meglep. egyrészt nem különösebben kedvelte ezt a filmjét, alig várta, hogy befejezze a forgatását, és mindig is a leggyengébb művének tartotta, másrészt Lem könyve pont ott ér véget, ahol a film. Lem pedig nem írt neki folytatást. akkor viszont neki kellett hozzá történetet írni, amit pedig más filmjénél soha nem csinált.
nem lehet, hogy te a Stalkerre gondolsz? azt a Sztrugackij testvérek egyik novellájából írta. (árokparti piknik vagy valami hasonló a címe). ott van újságíró kalauzolás és az Majakban játszódik, ami valóban a kistimi régióban van.

a Jákob lajtorjája nekem benne van a valaha látott legjobb tíz filmben (a másik száz között). ha jól emlékszem, még a horizontban láttam 91 körül. teljesen lenyűgözött, bár nem mondanám, hogy minden másodpercét tökéletesen értettem. pedig valószínűleg ott voltam a kezdésen. aztán gyorsan megnéztem még kétszer, egy-két héten belül. és azóta is vagy 6-8 alkalommal láttam.
rizóma
2014. 01. 27.
12:30:31

mr.,
én végig a Sztalkerről bolondoztam, bár azt valóban nem tudtam, hogy van egy Majak a kistimi körzetben.
A szovjet cenzúrának ezek szerint rosszabb volt a hallása, mint amilyen az enyém.

Tornatore filmjére sort kerítek rövidesen, köszönöm a tippet.
mr.
2014. 01. 27.
17:50:31

ha a két Tornatore film közül egyiket sem láttad, akkor természetesen az óceánjáró zongorista legendáját javaslom (10/10), a the best offer olyan 7-8 pontos film, de így is 2013 öt legjobb filmje között van.
Balázs
2014. 01. 27.
20:55:49

Megnéztem a Hobbitot.

Most azon tűnődöm, mennyire legyek kegyetlen.

Balázs?

***

Elöljáróban két dolog: egyrészt számomra a Tolkien-legendárium egy kimeríthetetlen szellemi forrás, másrészt meg - ezzel összefüggésben - bár filmművészetileg nem tartom nagy alkotásoknak az adaptációkat, meglehetősen elnéző vagyok velük.

Jöhet az özönvíz.
Jerry1022
2014. 01. 27.
21:45:59

mr.: istenbizony azt hittem, hogy a karib tenger kalózairól beszéltél... Aztán, hogy így másodjára is leírod, hogy az óceánjáró zongorista legendája, mostmár értem, hogy ez a film címe.

Egyébiránt: összegezzek, vagy úgy nagyjából mindenki tudja amit tud?
mr.
2014. 01. 27.
22:58:01

szia Jerry1022! jó rég jártál erre, már azt hittem elvesztél vagy te is leléptél külföldre egy olyan országba, ahol nincs internet. azért sparrow kapitány kalandjaira egy kicsit túlzásnak tartanám azt a 10 pontot. bár tény, hogy ott is van mélyvíz, profi képi világ (még ha ott nem is Koltai Lajos, hanem egy szobányi számítógép felelt érte), brillírozó Geoffrey Rush, elidegenedés, meg jó történet. illetve, az utóbbi azért nem annyira, de azokat az 1990 forintokat, amiket a blu-rayekre kiadtam, még sem tartom annyira cikinek a barátaim előtt.
ha a másik oldalról nézem, hogy két rész karib-tenger kalózainak az áráért lehetett Tarkovszkij összest kapni, akkor még is csak igazságtalan valahol az élet..

összefoglalás: én most úgy látom, hogy (kivételesen) jól ért mindenki mindenkit, legfeljebb egyetértés nincs minden apró részletben. persze egy összefoglalás még soha sem árthat, de akkor érdemes lenne vele megvárni a babó kritikát.
Jerry1022
2014. 01. 28.
10:20:22

mr.: Rendszeresen járok erre, olvasom, mosolygom, bólintásokkal illetem. Csak az utóbbi időben jöttem rá, hogy mennyire is nem tudok érdemileg hozzászólni a dolgokhoz. Persze időnként bele-bele böffentettem a beszélgetésbe, de az sem volt sokszor érdemleges.
Nem tudom, hogy ez a demencia jele-e (bár 27-28 évesen tán korai), vagy a nagy V. parancsára fluorizált víz mellékhatása (hogy butuljon a nép) vagy azoké a hoaxoké amik ezt és ehhez hasonló pánikot terjesztik (én meg hülye mód olvasom... jé, egy farkába harapó kígyó!). A lényeg tehát annyi, hogy amíg úgy érzem oly magas nekem a téma mint nyúlnak a farzseb addig inkább csak a partvonalról szemlélem és "tanulok".
A babó II. kritika jólslata: "Jó, de lehetett volna jobb."
mr.
2014. 01. 28.
17:55:35

a babóhoz én nem tudnék reális kritikát írni. Balázshoz hasonlóan az eredeti könyvek alap kulturális és szellemi hátteret képeznek nálam, a film meg egyszerűen ajándék. a babónál elképzelhetetlen volt számomra, hogy egy "vastag füzetből", hogyan lesz 3x3 óra, hogy ne fulladjon unalomba. végül is sokkal-sokkal jobb lett, mint amire számítottam. (rosszra számítottam)
Jerry1022
2014. 01. 28.
18:30:13

Aki nem ismeri annak irritáló lehet elsőre. Körülbelül indulás óta nézem ezt a vlogot, szóval nekem már fel sem tűnik.

Part I.
link

Part II.
link
rizóma
2014. 01. 28.
19:49:56

Én erről a hobbit-filmről is szeretnék egyszer kritikát:

link
Mage
2014. 01. 28.
21:33:01

Én is szeretnék.

De még ma se csináltam semmi értelmeset, kivéve, hogy egy hatalmas, francia kakasból levest főztem. És már fél tíz van.
Mage
2014. 01. 28.
21:40:15

Jerry: welcome back.

Ne hagyd, hogy mr. összezavarjon. Direkt csinálja.

Az "óceánjáró zongorista legendája" nem egy film, hanem három. Az egyiket Polanski rendezte, a másikban van egy fej nélküli lovas, a harmadikban jéggé fagy DiCaprio.

Az összefüggés annyira rejtett, hogy filmes berkekben is csak a legnagyobb kockák nevezik trilógiának.
rizóma
2014. 01. 28.
22:54:06

akkor az már tetralógia:
Cameron - Polanski - Tim Burton - Tormatore

Jó, megyek én is dolgozni.
mr.
2014. 01. 28.
23:10:22

Jerry: HNA-t már egy ideje én is hallgatom. (nézni, jobb ha nem nézi az ember). szerintem üdítően egyedi a sok, filmkiadók által szponzorált sablonkritikusok sablonszövegei között. filmes blogokat (1-2 kivétellel) már alig érdemes olvasni, mert csak a forgalmazók marketingszövegét látod visszaböfögni. még a negatív kritikáknál is. illetve rendre ugyan azokkal a szófordulatokkal megírt klisészövegeket olvasol, szinte csak a filmcím, a rendező neve meg a pontszám cserélődik.

nálam szirmai gergely olyasmi, mint puzsér. tíz százalékban képes egetrengető baromságokat mondani, illetve olyan dolgokhoz hozzászólni, amiben alapvető ismeretekkel sem rendelkezik, de a maradék kilencvenben zseniális meglátásai vannak. a linkelt videókban is amikor űrangolnához hasonlítja sherlockot, legszívesebben egy tükröt nyomnék az egyik kezébe (nézz má magadra, hogy nézel ki!) a másikba meg egy értelmező szótárt, bejelölve a stílusnál meg az egyéniségnél, hogy rájöjjön, miért is zabálják a nők benedict cumberbatchet. viszont amit a babó filmekről mond, az teljesen rendben van. minden szava áll.

mr.
2014. 01. 28.
23:20:17

rizóma: azért nem volt semmi rálelni erre a filmre. ráadásul a világhírű vladimir latyshev rendezte, akinek ez volt élete fő műve. sőt, mondhatni az egyetlen műve. utána meg is hót.

próbáltam beszerezni a netes tékákban, de nem találtam. pedig még meg is nézném valamikor munka közben, a háttérben.
rizóma
2014. 01. 29.
02:16:28

mr.,
Kubrick még gyorsabban belehalt abba, hogy egyszer csak be kellett fejeznie a Tágra zárt szemeket, nem finomíthatta tovább.

Puzsér szerint nem is a nagy Stanley fejezte be a filmet. Azt nem tette hozzá, de éreztem a hangján, mintegy sejtette: ő - mármint Puzsér - tette fel a pontot az i-re.

Bár az is lehet, Kubrick tudat alatt tisztában volt vele, közel a halál. Ezért még időben véglegesítette a művét.

A halál közelérzete általában nagy alkotói erőfeszítésre sarkallja a szerzőt, gondoljunk például Orwellre (1984). Burgess pedig szinte transzban írta meg első sikeres regényét, a One Hand Clapping-et.
(Jerry? valami zen?)
A dokik ugyanis rákot állapítottak meg nála, csak egy-két hónapot jósoltak számára.
(Balázs, itt vagy?)
A könyv megírása után derült ki, hogy félrecsúszott a diagnózis. Burgess nem tehetett mást, folytatta a Narancsgéppel.

Most már tényleg befejezem mára a kommentjeimet, szólít az álom, a hosszú.
mr.
2014. 01. 29.
03:02:18

azért Kubrick még egy kicsit valóban finomítgathatta volna, mert a többi művéhez képest a tágra zárt szemek egy csiszolatlan gyémánt. és a hangsúly inkább a csiszolatlanon van.

Kubrik korai halálával azonban azért követte el a legnagyobb bűnt, mert lehetővé tette az özvegyének, hogy eladja élete fő projektjét egy híres giccsgyárosnak. aki kapva az alkalmon "AJJ - mesterkélt förtelem" (vagy valami hasonló) címmel, barátja emlékére, legyártotta tarr béla díjas, zagyva szirupját. szerencsére csak a "film" legvégén, az end credit után szerepel a "For Stanley Kubrick." felirat. és addigra már mindenki kiment a filmről.

22:54:06 rizóma: "Jó, megyek én is dolgozni."
02:16:28 rizóma: "... szólít az álom, a hosszú."

nincs nálatok felvétel? mennék.
Mage
2014. 01. 29.
13:17:43

Értem én, hogy Magyarországon a lovak közé esett a gyeplő, hogy elmosódtak a határok, ez viszont nem az a hely, ahol a HírTV-be járó, Demokratának nyilatkozó, holokauszton poénkodó, annak logisztikáját méltató, bankárok ellen uszító Puzsér "zsenialitását" méltatjuk.

Akkor sem, ha kényelmesebb volna nem reagálni rá, mert olyanok említik, akiket kedvelek.

Sem a kényelem, sem a tudatlanság nem mentség erre.

Én többek között azért költöztem el Magyarországról, mert ott ez a szenny feltakarítatlan, az ilyen féreg eltaposatlan marad.

A Horthy-szobrot és náci emlékművet állító országban lehet az ilyen ember elfogadott közszereplő. A világ egészségesebb felén nem.

Lényegtelen, hogy mennyire ért a filmekhez, és mennyire ír vicceseket Schobert Norbertről, aki - tudomásom szerint, és a magyar viszonyokhoz képest - nagyjából tisztességes módon - és legfőképp: Puzsérral ellentétben - el is ért valamit az életben.

Schobert Norbert nem röhög nyilvánosság előtt a holokauszton. Nem méltatja a szervezettségét sem. A Demokratának sem ad interjút. Ez kettőjük között az egyik fő különbség. Remélem, hogy akik erre az oldalra írnak, tudják, hogy kinek a javára.

Tudom, hogy Magyarország soha nem fogja megérteni, hogy ami az elvtelensége és kontraszelekciója mögött van, az rohasztja atomokra.

Magyarország azt hiszi, hogy valami más féreg foga rágja szét.

Pedig nem.
Jerry1022
2014. 01. 29.
14:44:26

Puzsért nem kedvelem. Nem azért amit Mage fentebb említett (de azért az amit leírt eléggé erős). Nincs TV-m, a híreket nem olvasom el róla így nem tudom miket nyilatkozik. Elfogott egyfajta ellenszenv már első pillantáskor vele szemben, ennyi az egész. Irritáló a személye számomra, ami elszólásokat a Megasztárban vagy miben elejtett és a facebook felkapott azok pedig tovább mélyítették ezt az ellenszenvet.
Van egy több részes Puzsér vs Szirmai youtube-os videó. Abban ahogy láttam/hallgattam Gergő tette le a kritikai érveket, Róbert meg csak utánnamondta vagy leragadva egy-egy aspektusnál csak satírozott, nyomatékosított az érven - de azt sem konkrét gondolatmenettel hanem látványos felháborodással vagy ömlengéssel.
Mage
2014. 01. 29.
14:48:09

Jerry: nem ismerem Szirmait, összesen egy videójából láttam két percet. Az alapján fényévekre volt Puzsértól.
mr.
2014. 01. 29.
16:26:50

Jerry: anno együtt kezdték a hír meg a bp tvn, majd a rádióban. ahogy elnézem, egymást segítették eddigi pályájukon mind inspirációval mind pedig a közösre beszervezett előadói estekkel programokkal. puzsért ugyan úgy nem szeretem nézni, mint szirmait. ugyan úgy irritál. viszont már olvasom vagy nyolc éve a cikkeit/glosszáit. talán az és-ben bukkantam rá először, azután az mforban láttam rendszeresen. amit meg a közmédiában művel... gondolom megunta a száraz kenyeret. kollégák mesélték, hogy valamilyen valóságsóban is szerepelt, ők onnan ismerik. szerencsére ezeket nem nézem (amióta gyerek van, ki vannak programozva a hazai kereskedelmi csatornák a tv-ből), a blogját attól még ugyan úgy írja, mint régen.

Mage: sok minden baj van az országgal, az emberekkel, a politikával. a politikusokkal pláne. mondjuk, velük mindig is volt.
sok rossz megy végbe az országban mind társadalmi mind pedig gazdasági területen. de a sok rossz közül számomra talán az egyik legszörnyűbb, hogy mindkét szélsőséges(sé vállt) szellemi oldal meg akarja fosztani a gondolkodás és a vélemény nyilvánítás szabadságától az embereket. (most azokról ne essék szó, akik önként és dalolva mondtak le erről a jogukról.)

egyik oldal sem hajlandó helyet adni a racionálisan (nevezhetjük akár középutasnak, bár gyakran nem az) , saját értékrend szerint gondolkodni kívánók számára. valamiért zsigerből félnek tőlük. talán még jobban is mint a másik oldaltól?! tény, kevésbé befolyásolhatóak. ha valaki nem úgy gondolkodik, ahogy az egyik oldal, akkor az egy kommunista-bolsevista-szélsőballiberális gyurcsánybérenc. ha nem hajlandó úgy gondolkodni, mint a másik oldal, akkor meg náci.

hova kell április 6-án ikszelni, hogy ebből demokrácia legyen?
Mage
2014. 01. 29.
17:25:14

mr.: nem az a szélsőséges, aki a nácikat nácinak nevezi, hanem az, aki vitatkozik ezzel.


Szélsőséges az, aki azt állítja, hogy összesen két oldal létezik. Szélsőséges az, aki szerint az "egyik oldalt" kritizáló rögtön a "másik oldal"-hoz tartozik.

Egy állítás nem attól lesz igaz vagy nem igaz, hogy mennyire kellemes hallani.

Aki egy lángoszopot gyertyalángnak nevez, és szélsőségesnek bélyegzi azt, aki a lángoszlopot lángoszlopnak hívja, aki úgy próbálja a saját magát mérsékelt neutrális középmértéknek beállítani, hogy senkire se mondjunk nagyon rosszat, mert akkor szélsőségesek vagyunk, az részt vesz abban a szellemi kéziféket berántó konformizmusban, amely Magyarországot a mocsárba vezette.

Ezt egyébként a világ értelmes fele tudja.

A világon mindenhol vannak nácik, nem csak Magyarországon.

De amikor Vona Londonba utazik, ott nem engedik felszólalni a tüntetők. Németországban 600 náci ellen tízezer egészséges ember vonul utcára. Svájcban Orbán miniszterét megdobálják tojással.

Ezzel szemben Magyarország leszélsőségesezi azokat, akik nevén nevezik ezt a szennyes rettenetet.

Jól kell viselkedni, nem szabad kilógni.

Egyszer egy házibuliban, ahol te is jelen voltál, a második világháborús film közben azt mondta az egyik vendég, hogy "na, bezzeg a gazdag zsidó menti az életét". Annak láttán mondta ezt, hogy a németek legolyószóróztak tíz menekülő embert.

Én voltam az egyetlen, aki öltözködni kezdett. A házigazda is ellenem fordult, amin te magad is meglepődtél. Azt mondtad, hogy "ha valakinek igazán lett volna oka megsértődnie, az ő".

De Magyarországon jól kell viselkedni. Meg kell felelni.

Különben szélsőségesek leszünk.

Hűha.

Alattvaló nép.

***

Lélekben ezután a buli után indultam el onnan.

***

Hogy kire kell szavazni, az gondolom, költői kérdés.

Diktatúrában az ember nem szavaz. Senkire sem.

Vagy harcol, vagy elmegy onnan.

Aki szavaz - bárkire - az a diktatúrát legitimálja. Az meg is érdemli utána a következő húsz-harminc évben.

Én eljöttem, választottam, mert Magyarország nem volt érdemes arra, hogy áldozatot hozzak érte. Nem lett volna értelme.

Ezt igazolta az a bizonyos filmes délután.

Ezt igazolja minden nap, ami azóta eltelt.
Jerry1022
2014. 01. 29.
18:20:49

Hogy demokrácia legyen, azt nem tudom én sem. Viszont két dolog tézissé vált így kampányidőszak célegyenesében.
1. Ellenzék nincs. Fidesz ellenesek vannak, de ez nem elég.
2. A Fidesz megnyeri a választásokat.

Hogy a 2. pont az elsőből következik-e, vagy fordítva lehetne rajta elmélkedni.
HA esetleg mégis nyerne valamelyik ellenoldali párt a Viktorékkal szemben, úgy ennek az országnak az egyenlő a rolóval. Ugyanis nyilván nem akarják, hogy ugyan azok akik a vállukra vették őket le is vessék, ha a Fidesz politikáját követik. Ammenyiben pedig nem követik, új irányt szabnak az annyi energiát, pénzt, erőforrást fog felemészteni, hogy Magyarország beleroppan.
Sajnos muszáj végigvernie magát a Fidesznek addig a pontig ahol már nem rombolni fog, hanem építeni.
Sokan így látják, és szerintem ezért se fogja elérni a küszöböt áprilisban az urnához járulók száma, csak a legvérmesebb szavazók fognak elmenni a pártjukat támogatni.
Tűnődök rajta én is, hogy elmenjek-e.
Fidesz? - nem... nem szeretném, hogy tovább romboljon, pedig fog.
MSZP? - nem... nincs semmi vállalható programja. Az nem program, hogy mi legalább nem vagyunk a Fidesz.
E2014/PM? - talán... de ugyan úgy mint az MSZP; nincs konkrétum igazán. Persze, zöldek meg "fiatalok" meg kell a frissülés, de nem hiszem, hogy elbirnának vezetni egy országot.
Jobbik?/KDNP - abszolút nem.

Szóval, maradok szerintem aznap is otthon, vagy elmegyünk barátnőmmel moziba vagy valahova, ha szép idő lesz aznap.
rizóma
2014. 01. 29.
19:06:44

Nihilisták vagytok, nektek semmi se jó - mondom keserű mosollyal.

És hol a kreativitás? Én úgy tervezem, érvénytelen szavazatokat adok le, de rövid, frappáns indoklással. Hosszabb szöveget úgysem olvasna el senki a bizottságból.

Hiszek a szellemi fejlődésben. Szent Anzelmet nem az istenérve miatt tartották kora legokosabbjának, hanem - állítólag - mert szájmozgás nélkül tudott magában olvasni.

Ezt a blogot is egyre könnyebben olvasom.
Jerry1022
2014. 01. 29.
19:19:10

Volt egy mozgalom. "Tavasszal szavazz f'sszal!" Lehet idén kreatívkodok az urna társaságában.
Jerry1022
2014. 01. 29.
19:38:34

Két-három napja google meg én felevenítjük a régi kommenteket, ami általában a "jerry1022 site:mage.hu"-val indul.
(Azért így mert bizonyosságot akartam eleinte szerzni, hogy régebben (is) gyér rálátásom volt a dolgokra.)
Egész jókat vigyorgok rajta és egyre erősebben érlelődik a kérdés, hogy a többiek* miért és mikor maradoztak le?

*Mamzi, Sandy, Dina, Ivon, Mana; a teljesség igénye nélkül.
+*Nem, András nem hiányzik.
Balázs
2014. 01. 29.
19:47:32

Ha valaki alaposan megnézi, Magyarországon senki sem azt csinálja, ami a dolga. Az orvos nem gyógyít, a politikus nem a közösségért tesz, a tanár nem tanít, a rendőr nem vigyáz a közbiztonságra és az átlagpolgár nem áll ki Horthy és Orbán ellen.

Én meggyőződéses demokrata vagyok. Éppen ezért tudom, hogy a demokrácia az egy társadalmi megegyezés, ami vagy van, vagy nincs. Vannak országok, ahol azt mondják, hogy az elit magasabb szintű eltartásának érdekében adunk a köznépnek jó iskolákat, jó politikusokat, jó tanárokat és jó rendőröket, mert bár akkor az elit is magasabb szinten létezhet, ez senkit sem fog igazán zavarni, mert tele van a hasa és nem fázik. Innen indult a beszélgetés itt: enélkül szerintem nincs demokrácia.

Ezért értek egyet Mage-dzsel. Magyarországon perpill idióta dolog elmenni szavazni, mert legitimálnánk a rendszert. Az egyetlen helyes megoldás a szavazástól való távolmaradás és a forradalom/emigráció.

Én egyébként megértem, hogy ha valaki maradni akar; nem egyszerű váltani. Nehéz és viszontagságos. De nagyjából kéthavonta járok vissza a családhoz/barátokhoz, és látom, hogy borzalom, ami folyik. Hordákba verődött xenofóbok uralkodnak az utcákon, iskolákban, hivatalokban. Azért mondom úgy, hogy xenofóbok, mert számomra teljesen egyértelmű, hogy általában véve buta és gyűlölködő nép lett a magyarországiakból. (A tisztelt kivételes maradék próbál túlélni.)

Pár hónapja Pécsen jártam, és borzalom, ami ott folyik. Ahol 10-15 éve még nyugodtan lehetett esténként sétálni, tényleges utcai cigányterror van. Aztán bemégy az egyetemre, és egészen hihetetlen stílusban beszélnek a cigányokról. Jellemzően azok, akiknek nem nagyon kell velük találkozni. Utána bemész a 400 ágyasba, és az egykori tanáraid nekiállnak magyarázni arról, hogy a mocskos kommunisták mire készülnek a kórház ellen. Mondja ezt egy olyan ex-tanárod, aki a havi fizetésed egyötödéért dolgozik. Tíz éve. Utána elmegyek a barátaimhoz, és beszélnek arról, hogy a fidesz leváltása a legfontosabb, ezért teljesen rendben van egy olyan gárdát beszavazni a hatalomba, aminek a szellemi tőkéjét Bauer Tamás képzi. A zöldséges ismerőseim meg írogatják a leveleiket Paksról - közben nem tudják minek a mértékegysége a joule.

csóróság-butaság-gyűlölet-butaság-gyűlölet-butaság-gyűlölet-csóróság
mr.
2014. 01. 29.
20:32:03

Mage: nagyon igaz, amit te is leírsz. sok ember tényleg úgy viselkedik, ahogy írod. és az sem helyes. én speciel nem rájuk gondoltam.

Jerry: a mozgalomra emlékszem. fent volt a neten egy csomó szavazólap fénykép. voltak közte prosztók, de igen kreatívak is. némelyiket simán be lehetett volna adni felvételi munkának a képzőművészetibe. távol áll tőlem a műfaj, de megértem azt, aki így "szavazott".

az előző szavazásról már távol maradtam, teljesen kilátástalannak láttam mindegyik csapatot. (az elmúlt 4 év valahol engem igazolt) összesen egy indulónak volt akkor is programja, (azzal sem tudtam azonosulni) ami valahol olyan szinten pofátlanság, mint ha az autóversenyre autó nélkül állnának ki a pilóták mondván, hogy úgy is le van bundázva.

a szavazással most is a legnagyobb problémám, hogy mi lesz, ha véletlenül tényleg az nyer, akire szavazok. minden reggel borotválkozáskor úgy kellene tükörbe néznem, basszus, rájuk ikszeltem. ez még akkor is kísérti az embert, ha tudja jól, ezek mind bábuk és ugyan az a 10-15 ember rángatja a zsinórt minden esetben, minden ciklusban.

"Jobbik?/KDNP - abszolút nem."
a KDNP fog saját listát állítani? nem együtt indul a narancsosokkal? (már egy jó ideje nem követem a belpolitikát)


rizóma: lehet, a tiéd még a legjobb megoldás. egyrészt lekerülsz a "nemszavazó" listáról (amit mind a két nagypárt vezet), másrészt a szólóni törvényeknek is megfelelsz, ezáltal nem veszted állampolgárságod.

mr.
2014. 01. 29.
20:40:05

Jerry: akiket felsoroltál a távol maradók közül, többnyire (Sandy kivételével) nők. ők meg tudod, szeszélyesek..
amúgy Mamzinak van saját blogja. több is, különféle (leginkább női) témákban, ott éli (élte) ki kreativitását. elég népszerűek (és konfliktusgyűjtőek) voltak, többször kerültek index címlapra is, de egy (jó) ideje már a blogolást is abbahagyta és azóta karriert épít. (vagy valami olyasmi)
a többiekről én sem tudok semmit, talán Mage igen. ha jól tudom, neki személyes ismerősei voltak.
rizóma
2014. 01. 29.
20:41:43

"A zöldséges ismerőseim meg írogatják a leveleiket Paksról"
vagy a kommentjeiket, mint az a gyökér Rizóma.

"... közben nem tudják minek a mértékegysége a joule."
A hizlalásé.
(Beszélhetünk politika helyett étrendről, az is visszatérő téma itt, és arról írtam is valamelyik este a gépemnek egy eszmefuttatást.)
mr.
2014. 01. 29.
21:01:03

Balázs: én már egy jó ideje tapasztalom ezt a "csóróság-butaság-gyűlölet" triót a környezetemben. már a mostani kormány előtt tapintható volt. valahogy megpróbáltam/megpróbálok vele együtt élni, még inkább kezelni, de nem könnyű.
a közvetlen barátaimnál ez nem merül fel, nagyjából azonos a világnézetünk, butákkal soha nem barátkoztam, gyűlölni meg legfeljebb saját ostobaságainkat szoktuk. ahogy nyílik kör, én is belebotlom ezekbe. leginkább úgy szoktam kezelni, hogy a butákat messzire kerülöm, anyagi helyzetemről (és mások anyagi helyzetéről) soha senkivel nem beszélek, a politikát meg ki sem ejtem a számon és igyekszem úgy viselkedni, hogy ne is traktáljon senki ilyesmivel. ez valahol egy túlélő gyakorlat, de eddig még működött.

furcsa ilyen világból belecsöppenni egy olyanba, mint amilyennel amerikai vendéglátómnál találkoztam. az apa republikánus szavazó, az anya demokrata aktivista a lányuk meg meggyőződéses kommunista. "mellesleg" egy békés, vidám, vedégszerető, egymásért is rajongó boldog család.
mr.
2014. 01. 29.
21:03:08

>"... közben nem tudják minek a mértékegysége a joule."
>A hizlalásé.

- ezen már egy perce hangosan röhögök
Mage
2014. 01. 29.
21:12:41

Jerry: megrázták magukat, és új életet kezdtek.

(Legalábbis szeretnék ezt hinni.)
Jerry1022
2014. 01. 30.
12:33:13

***
Mage
2010. 06. 27.
15:05:41
[...]
Voldemort is úgy kezdte a balhét, hogy a lelkét hét darabba tépte, aztán milyen ronda vége lett.

Jöhetne már Harry Potter.
***
No comment.
Mage
2014. 01. 31.
18:34:39

mr.: hogy a kérdésedre válaszoljak, Bokros pártjának kimagaslóan értelmes, olvasható programja van. Világítótorony a sötétségben. Normális esetben nyugodt lélekkel szavaznék rájuk. Kár, hogy nem normális eset van.
mr.
2014. 01. 31.
21:57:52

van pártja? na, ennyire vagyok naprakész a politikában.
mr.
2014. 02. 01.
16:21:52

megtaláltam a neten, tényleg van egy pártja. viszont azt írják, hogy nem indulnak a választásokon. ezzel nagyon nem leszünk kisegítve.
Mage
2014. 02. 02.
18:09:34

mr.: ezt hol írják? Komoly? Kérlek, linked be. Ha csakugyan így van, az jó hír.

Én csak a programjukba olvastam bele, az rendben van.

Magyarország kizárólag olyan párttól várhat bármit, aki a 2014-es választásokon nem vesz részt. Aki részt vesz, az az ország ellensége.
mr.
2014. 02. 02.
20:14:51

Mage
2014. 02. 02.
20:32:05

mr.: köszönöm.

Gyenge írás, nem is bírtam elolvasni, a lényeg, amit mondtál, hogy nem indulnak. Helyes.

Kár, hogy az úgynevezett összefogást kívülről támogatják.

Még várni kell arra, hogy valaki Magyarországon kimondja a lényeget.
rizóma
2014. 02. 02.
22:10:09

Én hiszek a szabad választás sorsfordító erejében, igenis, az urnákhoz kell járulni.
Mage
2014. 02. 02.
23:39:27

rizóma: aki szavaz 2014-ben, azt mondja, hogy Magyarországon demokrácia van, jogállam van, és szabad választások vannak.

Azt mondja, hogy Orbán rendszere törvényes, és hogy nem történt alkotmányos puccs.

Miután 2014-ben a Fidesz ismét 2/3-dal nyer, semmilyen morális alapja nem lesz reklamálni. Még gondolatban sem.

Abban az egészen biztosan kizárható esetben, ha nem a Fidesz nyer (aminek mínusz végtelen az esélye, de tegyük fel), a szavazáson való részvétel ugyanúgy a törvénytelenségnek és a jogállam hiányának az elfogadását jelenti.

A végeredmény mindenképpen korrupt, velejéig romlott ország.

De ne kell nagyon izgulni, mert a Fidesz csalás nélkül is 2/3-ra áll, az egyetlen kérdés az, hogy lesz-e neki 4/5, vagy az azért mégsem.

A jelenlegi felhozatal mellett esély sincs a közeljövőben bármi változásra. A tét az, hogy lélekben tiszta marad-e az ember.

Diktatúrát még sosem döntöttek meg szavazással, és 2014-ben sem fognak.

A diktatúrában a szavazás a rendszer legitimációja.

Aki szavaz, aláírja, hogy amit Orbán tett, az számára elfogadható.
rizóma
2014. 02. 03.
00:17:42

Hezitálok, mit tegyek.
Pár napja ott tartottam, hogy érvénytelen szavazatot adok majd le, egy-két ahhoz hasonló mondattal, amit itt írsz. Jerry közben emlékeztetett a "rajzoljunk fütyit a szavazólapra!" mozgalomra, ez a megoldás is vonzó, és a pártembereknek könnyebben érthető.

Ez meg itt Saramago művészi gondolatkísérlete a témában:
link

A kérdés egyébként nem hagy nyugodni (sajnos), még az "Étrend és történelem" esszémet is csiszolom miatta. Nemsokára beírom, mielőtt túlérik.
rizóma
2014. 02. 03.
00:52:05

Élvezetes a blog, melynek szerzője ért a választott témához, jól megvilágítja azt - többnyire oldalfényt is alkalmaz -, valamint képes színesen, olvasmányosan fogalmazni. Az élvezhetőségnek korántsem követelménye, hogy az olvasó a szerzői nézetek hívéül szegődjön. Liberális blogger és liberális hozzászólók közt a viták nem torzulnak acsarkodássá, ennek reményében szólnék most étrendről és történelemről.

Fernand Braudel az Anyagi kultúra.... c. népszerű művében sok száz oldalt szentel a középkori mindennapoknak, ezen belül a táplálkozási szokásoknak úgy, hogy képtelenség letenni a könyvet. Braudel említi, hogy a norvég jobbágyoknak mennyire elegük volt a lazacból, nem egyszer lázongtak uraik ellen, akik a beszolgáltatási kényszer részleteinek szabályozása során túl sok lazacot, viszont annál kevesebb más húsfélét hagytak asztalukon. Az olvasónak szerencsére nem kell állást foglalnia a lazac vagy baromfi kérdésében.

Móricz Zsigmond a 17. századi erdélyi gasztronómiáról alapos kutatások után, bár csak mellékesen ír. Vagy nem is annyira mellékesen? Az Erdély trilógiáből megtudható, hogy a sonka elkészítésének módja miként függött össze azzal, kit tartottak ott és annak idején boszorkánynak. Móricz azt is bizonyítja művében, hogy a nőkhöz - akár strigák, akár frigidek -, még a történelemnél is jobban ért. Jómagam e témákban egyaránt bámulom Móricz írói, gasztronómiai és lélektani zsenijét, de túlságosan idősnek érzem magam ahhoz, hogy nagy mennyiségben fogyasszak tormát, vagy hogy elváljak nejemtől.

Szendi Gábor a paleo népszerűsítése kedvéért antropológiai előadást képes tartani - művei nálam kimaradtak, annyit tudok, hogy a dzsungel könyvét más írta -, bár tömören is fogalmazhatna: változatlan mennyiségű hús-és tojásfehérje, több növényi rost, kevesebb szénhidrát, illetve még kevesebb cukor, semmi szermaradvány. De hiszen ez magától értetődik.

Tejről minden szó fölösleges, mégis kitérek a kérdésre. Jó ízlésű ember azonnal elfintorodik egy pohár tejnek már a látványától is, különösen, mert eszébe jut, miként fröcsköl fejésnél a tehénből kifelé. Ami a tejtermékeket illeti: képzeljünk el egy olyan szusi falatot, amiben egy oktopusz és egy sült tojáskocka közé keveredik egy Rudi nevű hungarikum. Képzelgésünk pillanatok alatt émelygéssé fajul, kivéve talán a torgyáni emésztésű mindenkori magyar agrárminisztert.

Valaha jól teljesített a magyar mezőgazdaság. Hatalmas gabonaexporttal próbáltuk tönkretenni a Nyugat kenyérfogyasztó lakosságának egészségét, s így zárni a fejlettségi szintek közötti ollót. Mára csupán a Nemzeti Glutén Program megvalósítása maradt, az viszont igazi sikértörténet, hajrá Magyarország, hajrá magyarok.

Kolbásztöltést sem Brüsszeltől fogunk tanulni! – cöfögik a felvonulók. Kőkorszaki tekintetek, szakócával megformált, csapott homlokok a vágóképeken. Valójában fogalmuk sincs róla, hogy látványuk legalább annyira a paleót dicsőíti, mint szövegeik a disznóól-kultúrát.

Tudjátok amúgy, hogy a következetes paleóban a banán csak héjjal együtt fogyasztható, esetleg kizárólag a héja, édes töltelék nélkül? Ami édes, az gyanúra ad okot, mivel cukrot tartalmaz. A cukor is gyanús, ha különösen édes, mert nyilván izfokozót fecskendeztek belé. Ami savanyú, az is lehet gyanús, legalábbis, ha cukorfélének tűnik első látásra, mikroszkóp alatt. Nem is tudom, talán ignóznak.

De folytassa, Kleo, mégpedig ismét a tejjel. Kleopátra naponta fürdött szamártejben, ám bele nem ivott, rendszeres hasmenés és korai elcsúnyulás.várt volna rá, ha így tesz. Ez esetben Marcus Antonius nem gyúl szerelemre, elmarad az actiumi csata, Octavianusból nem lesz teljhatalmú császár, elmarad az augustusi fénykor is.

Kevésbé vonzó a görög-római múlt, megkésik a trecento, a quattrocento, a teljes reneszansz, sőt a portugál karavellák – megjegyzem, kifejlesztésük híján – nem jutnak el időben Indiába. Cromwell szent vasbordája ócska páncélként rozsdásodik a középkor szemétdombján. A sors késlelteti a francia forradalmat, elmarad a Code Civil, Stevenson kincses szigetről mesél, de csak álnéven mer mozdonyt tervezni, azt is az asztalfióknak. Az ipari forradalom Marcel Proustig halasztást szenved.

Nem bír időben kibontakozni a zsidó bankárság tevékenysége sem, Szilárd Leó nemzeti érzelmű konzervatív családba születik, a nukleáris láncreakció ötlete megreked a dominó-elv szintjén. Nincs Manhattan terv, Japán ellenáll, kamikazék nélkül is sikeresen. Utóbbiak csak jóval később, Fukushima Daichi ellen vetik be magukat Jelszavuk: mászd meg a Cunami hegyét!

A Harmadik Birodalom különbékét köt, s ma a német konyha uralkodik a fejlett Európa tágas térségeiben. Rosszabb lenne, mint a középkor vagy az ókor, sőt a paleolitnál is szörnyűbbb, igazi történelmi tragédia.

Sorsunkat a homo erguster – vagyis az ízlelő ember – sokezer generációja formálta, mindazonáltal higgyünk a szabad akaratban, a választás szabadságában, a választás sorsfordító erejében.
mr.
2014. 02. 03.
03:12:09

Mage, ha jól értem, Bokrosék azt mondják: most a szocikra (van valami neve a triumvirátusnak, de a fene sem tudja mi az) kell szavazni, ők vissza fogják állítani a demokráciát meg azt a választási rendszert, ahol nem csak nagypárt vagy koalíció győzhet (miért is tennék?) és akkor (talán a következő választáson, 4 év múlva?) majd rájuk (MOMA) lehet szavazni és az "új" rendszerben majd győzhetnek. érdekes egy elképzelés, már ha jól értem, amit mondanak.
mr.
2014. 02. 03.
04:01:31

rizóma: gondolod, hogy manhattan nélkül most szushit reggeliznénk, vacsorára meg tolnánk a leberkäset weisswursttel? miközben az enola gaynek a rossz nyelvek szerint azért kellett lecserélni a motorjait a 3700 le-s wright r-3350 hajtóműre, hogy még a béketárgyalások bejelentése előtt érjen oda.

tejtermékek: előfordul, hogy megkérdezik az embert arról, mi az élet értelme, miért érdemes élni. ilyenkor én, mint minden művelt, tanult, kiterjedt társadalmi és kulturális kapcsolatokkal rendelkező értelmiségi, egyből tudom rá a választ: a szex.

mivel öregszem, nagyon ritka alkalmakkor előfordul, hogy még sem ez jut elsőként eszembe az élet értelme meg minden megválaszolásakor, hanem egy másik "s" betűs szó: a sajt.

szóval, én nem szeretnék egy olyan világban élni, ahol nincs sajt. számomra az még a diktatúránál is rosszabb. szerencsére a németeknél és az osztrákoknál van sajt (nem is akármilyen), így felőlem akár ők is nyerhettek volna.
Jerry1022
2014. 02. 03.
06:11:28

mr.: ha nem teszed a bekezdés elé, hogy tejtermék akkor talán az s-betűsre asszociálva arra gondoltam volna, hogy sör. Ebből is látszik, hogy nem vagyunk egy korosztály. Mellesleg a malátaszörp mind a sváboknál mind sógoréknál szintén kínálati piacra rendezkedett be.
Mage
2014. 02. 03.
17:08:11

Némelyik sajt emlékeztet némelyik szexre.
Mage
2014. 02. 03.
17:40:14

rizóma, Jerry: az érvénytelen szavazat ("szavazz fasszal") azt fejezi ki, hogy nincs kire szavaznod. Demokráciában alkalmazható. Elismered a választásokat, csak éppen egyik jelölt sem elfogadható számodra.

Diktatúrában nincsenek választások. Kamu választások vannak Észak-Koreát kivéve talán minden diktatúrában. A rajtuk való részvétel azt fejezi ki, hogy te úgy gondolod, hogy vannak válaztások. Tehát azt állítod, hogy demokrácia és jogállam működik.

Részt veszel a bohózatban. Az érvénytelen szavazat egy fokkal talán jobb, mint ha az álellenzékre szavaznál, de az is a játszma része. Ráadásul javítod vele a részvételi statisztikát, ami legitimálja a rendszert.

2014-ben nem azért nem szabad szavazni, mert ha nem szavazol, azzal elérsz bármiféle változást. Nem, nem érsz el vele semmit. Már késő, kiépült a diktatúra.

Azért nem szabad szavazni, mert bemocskolod vele magadat, és mert erősíted a rendszert.

Ha részt veszel egy játékban, ahol nincsenek szabályok, de te végigjátszod a 90 percet, utána nem reklamálhatsz senkinek - magadnak sem - a szabályok hiánya miatt.

Ha nem voltak szabályok, miért is vettél részt benne? Hátha mégis győzöl a szabályok nélküli meccsen?

A helyzet az, hogy utána már csak azért reklamálhatsz, mert nem te nyertél.

Amikor ez az "összefogott" állellenzék népszavazásnak nevezi 2014-et (négy évvel a "fülkeforradalom" után), akkor ráborítja az országra Orbán diktatúráját. Utána ki fog reklamálni? Hiszen népszavazás döntött a rendszerről. Ezt akarta a nép. Ők írják alá, hogy legitim a rendszer.

Inkább nem írom le, mit gondolok erről.
mr.
2014. 02. 03.
19:13:02

Jerry: malátaszármazék tekintetében felőlem mindkét németajkú társaság belefulladhat a cefrébe. csak mexikó ne menjen csődbe és belgiumot ne árassza el a tenger. ezen két ország sörtermelése és választéke nekem tökéletesen elegendő. még a cseh sörök nélkül is el lennék valahogy, bár ott azért van több kedvenc.
Mage
2014. 02. 04.
01:49:56

Két hónapja nem ittam alkoholt, és mennyivel jobban érzem magam.

Ellenben négy év szünet után újra ismerkedem a nikotinnal. Bele se merek gondolni, mennyi szemetet szedtem helyette. Kartonszámra rendeltem Amerikából mindenféle - legális - pirulákat, hogy egyszerre lenyugtassam és felpörgessem magam.

Szerencsére már dohányzás nélkül is elérhető.
rizóma
2014. 02. 04.
10:35:35

Két éve nem ittam sört, a söralátétekből pedig kifogytam. Talán kérhetnék egyet-egyet a NAV-tól, úgy hallom, ingyenes lesz.
rizóma
2014. 02. 04.
21:32:18

R.B. besétál a kiadójához:

- Írtam egy könyvet, a címe Fahrenheit 451
- Láthatnánk a szöveget?
- Nem. De rövidesen idejön egy ismerősöm, és előadja.
- Ez egy monodráma? csak mert az imént könyvet mondott.
- Könyv. Ha már olvasta volna, tudná, miért jó, hogy nincs meg papíron a szövege.
- Mert így nem lehet elégetni?
- Na ugye. Csak a szöveget ismerő emberrel együtt lehet elégetni…
- de kérem!
-… ami, belátom, nem kizárható.
- B..úr, ön most politizál? És ilyen durván? Hogy vetemedhet ekkora túlzásra? Egy demokráciában egy demokrata nem fél.
- Talán én nem is vagyok igazi demokrata.
- Eh, ön mintha gúnyolódna a helyzeten. De ne merüljünk bele a politikába. Akárhogyan is, egy könyvnek illik végleges és megbízható formát öltenie papíron, vagy más adathordozón, ami kevésbé képlékeny, mint az emberi emlékezet.
- Verba volant, scripta manent.
- A szó elszáll, az írás megmarad. Tehát elfogadja, hogy igazam van?
- Dehogy, én a mondás eredeti tartalmára utaltam: a szó ékesen szárnyal, az írás rideg, holt dolog.
- Hát ön aztán… Nem találok szavakat.
- Próbálja csak meg. Beszélgessünk, tanítsuk egymást. Sokkal több értelme van, mint ide vagy oda behúzni egy csupasz x-et.
mr.
2014. 02. 05.
00:06:38

az ex köztársasági elnökünk nyelvoktatást vállalt? link
Mage
2014. 02. 05.
15:36:46

Ez ugyanaz az oktatási államtitkár, aki helyreigazítást kért a Hírcsárdától.
Mage
2014. 02. 06.
19:24:11

A náci emlékműre, a Horthy szoborra és az Alkotmányra lehet mondani, hogy az embereket a zsebük érdekli, nem a demokrácia.

Bár másképp látom, elfogadom, hogy ez is egy lehetséges magyarázat.

Kérem, magyarázza el valaki, hogy a 3000 milliárd forintos, felesleges paksi bővítés ellen ellen ma miért nem volt élőlánc a parlament körül.
mr.
2014. 02. 06.
20:14:59

>A náci emlékműre, a Horthy szoborra és az Alkotmányra lehet mondani, hogy az embereket a zsebük érdekli, nem a demokrácia.

az első kettőnél szerintem ott lenne a demokrácia, hogy azokat _is_ gond nélkül fel lehetne húzni, mindenféle hőbörgés (és primitív festéköntögetés nélkül) és vele szemben/mellette vagy egy másik téren stb. pedig fel lehetne állítani egy életnagyságú mózes szobrot, vörös-tengerestül, kun bélát egy vörös csillag tetejére faragni vagy akár egy buddha szobrot. persze egyiket sem közpénzből!
számomra ugyan úgy nem demokrácia, hogy valami valahol azért ne legyen ott, mert nekem (vagy valaki(k)nek) nem tetszik.

nem tudom, hogy magyarázatként segít-e a kérdésedre, de van egy kolléganőm, vettem a bátorságot (azért vele kommunikálni nem éppen kockázatmentes) és ugyan ezt a kérdést tettem fel neki, amit most te kérdezel: pontosabban úgy fogalmaztam, hogy "te kint voltál a bősi erőmű elleni összes tüntetésen, akkor most miért nem mész tüntetni a sokkal drágább és veszélyesebb paksi bővítés ellen?" (az most más kérdés, hogy személy szerint mindkettőt baromságnak tartom/tartottam.)

(tudni kell róla, hogy "vérfideszes". a békementek egyik önkéntes szervezője és az arról készült felvételeken rendszerint ott látható az első három sor valamelyikében.")

a válasza az volt, hogy akkor még fiatal volt és felelőtlen, jó bulinak látta a tüntetést, de most már látja, hogy mekkora kára lett belőle az országnak. mai fejjel és tudással már nem tüntetne bős ellen, ahogy paks bővítése is a magyar gazdaság alapvető érdeke. - nem tudom mire mész ezzel a válasszal, de szereztem neked egyet, hát ha gyűjteni akarod.
rizóma
2014. 02. 07.
01:17:41

- Vízlépcsőt _és_ demokráciát - mondta egykor Maróthy elvtárs az OGY-ben, de akkor már hiába.

Volt kollégám, G.M, aki ezt a szlogent kitalálta számára, még ma is az mszp egyik legfőbb háttér szakértője környezetvédelmi kérdésekben.
G.M. volt neje jó ideje EU parlamenti képviselő, természetesen mszp színekben.
G.M-tól időközben eltávolodtam, aligha tudhatom már meg, mi volt a válás oka, de biztosan nem a politikán vesztek össze.
mr.
2014. 02. 07.
02:14:00

"Vízlépcsőt _és_ demokráciát"
kár, hogy ezekből csak az egyiket sikerült teljesíteni. biztos ezért buktak bele.

elég kicsi voltam még azokban az időkben. nekem csak az maradt meg ebből a témából, hogy németh miklós ott téblábol a parlamentben és mutogatja, hogy kezében van nyolc szakértői jelentés, amiből négy azt mondja, hogy ökológiai és gazdasági katasztrófa ha befejezzük, négy másik meg azt, hogy ez az évszázad beruházása és gazdasági csőddel egyenértékű, ha abbahagyjuk. és, hogy fogalma sincs, hogy ezek közül, most melyiknek higgyen, így dönteni sem tud.
Balázs
2014. 02. 07.
13:21:20

Persze, mert Magyarországon jobbára nem értelmiség van, hanem álértelmiség.

Az értelmiség dolga az, hogy mivel nem kell lapátolnia, kapálnia és szórólapoznia, cserébe azon gondolkodik, hogy hogyan lehet hidakat építeni, ruhákat tervezni, jó iskolákat üzemeltetni, a létbiztonságot megvédeni, meg ilyenek. Röviden, az értelmiség azon gondolkodik, hogy a társadalomnak hogyan lehet jobb.

Az álértelmiség azon gondolkodik, hogy neki hogyan lehetne jobb.

Persze ehhez azokat az eszközöket használja, mint az értelmiség, de ez nem a minőségének az elismerése, csak az inherens veszélyeinek a fokmérője.

Ezért olyan alacsony szintű a magyar sajtó is. Normális országokban a sajtó dolga az értelmiség megszólaltatása. Az értelmiség számonkéri a politikát és védi a társadalmat.

Az álértelmiség a médiában a politikát védi, és számonkéri a társadalmat. A megélhetése nem a társadalom, hanem a politikai osztály jólététől függ.
Balázs
2014. 02. 07.
13:21:31


Én személy szerint gyűlölöm azt a szót, hogy háttértanulmány.

Elemezzük kicsit. Miért kell a háttérből tanulmányozni valamit?
rizóma
2014. 02. 07.
13:51:43

mr, eredetileg tényleg kb. ez volt a helyzet, no de nem is a szakpolitika döntött.

Azután volt egy olyan pillanat 1991-ben, amikor minden szempontból rossz döntés született: az önálló szlovák elterelésről szóló határozatukat papírtigrisnek vélte a magyar fél - a zöldek nagy része is -, és nem visszakoztunk. Pedig akkor a meghátrálás (az építkezés folytatása) lett volna a jobb alternatíva pénzügyi, környezetvédelmi, vízügyi, külpolitikai, energiapolitikai szempontokból külön-külön is, nemhogy együttesen.

De ne merüljünk bele ilyen régi ügyekbe, Paks az aktuálisan izgalmas.

Max. a vörösiszap katasztrófáról hozok holnapra egy olyan érdekességet, ami (tudtommal) soha sehol nem szerepelt a médiában, pedig nem jelentéktelen.
(Nem, nem izraeli ufók bombáztak.)
rizóma
2014. 02. 07.
13:56:29

Balázs, valaha én is álértelmiségi voltam, de már megbántam, és jó útra tértem.
(Remélem.)
Balázs
2014. 02. 07.
16:42:56

Paks2 normál tenderen is legnagyobb eséllyel az oroszokhoz került volna.

Van pár kérdés. Egy: hogyan lehet Magyarország hazai alap-energiaellátását biztosítani?
- külszínfejtésű lignitet tüzelő erőművekkel
- import feketeszenet tüzelő erőművekkel
- atomerőművel

Kettő: melyik a legolcsóbb?
- a hazai szénbányászat volumene eléggé felvihető, itt teremt munkát, pont szociálisan lerobbant környezetben, plusz miénk a szaktudás
- import szén kalóriaarányosan olcsóbban hozható be, a Duna mentén mi választhatjuk ki, hogy hova szeretnénk, és persze miénk a szaktudás
- szerződéstől és a telepítés helyétől függ

Három: milyen költségmódosító tényezők vannak?
- pl. nem sokan tudják, de Pakson kb. ingyen van a távhő, a hulladékhő java a Dunában landol - ha pl. Százhalombattán épülne meg Paks2, akkor Budapesten harmadára-negyedére esne tartósan a távhő
- míg a magyarok a Paks1 idején voltak azon a szinten, hogy szervesen bekapcsolódjanak a szakmai munkába, most az energetikai szakgárda nincs ezen a szinten, ugyanis emigráltak vagy meghaltak, tehát nekünk itt szokás szerint a lapátolás marad

Négy: miért személyesen Orbán ment szerződni Oroszországba, ha a tenderen úgyis valszeg ők nyertek volna?
- hát ez elég egyszerű, sőt, magától értetődő. a harmadik világban a diktátorok azért ráznak kezet az alkukra, mert úgy Orbán köti a szerződést, és nem Magyarország, remélem, ez mindenkinek világos.
Mage
2014. 02. 07.
17:23:33

mr.: most tényleg egy több százezer embert koncentrációs táborokba deportáló tömeggyilkost Mózeshez és Buddhához hasonlítasz?
mr.
2014. 02. 07.
18:04:43

természetesen nem. már ha komolyan kérded, és nem szalmabáb.
Mage
2014. 02. 07.
19:03:21

mr.: ahogy korábban írtam, annak szerintem is bele kell férnie a demokráciába, hogy felvonulhassanak a nácik.

Németországban is felvonulhatnak. Más kérdés, hogy ott hatszázukra jut tízezer ellentüntető. Magyarországon ez fordítva van.

Vonuljanak, ha szeretnének.

Ezzel nem lehet összehasonlítani azt, hogy a kormány, az állam hazug emlékművet állít, hogy azt fejezze ki, hogy Magyarország ártatlan áldozat volt a második világháborúban. Ez nem igaz. Ez történelemhamisítás.

Kun Béla szobrot, tudtommal, nem állítanak sehol.

Ha mindenképp a Mózes, Buddha szobornak akarsz párt találni, akkor az lehet a turul. Vallási jelkép, az összetartozást szimbolizálja (már akinek), és nem ártott senkinek.

Vagy lehet Árpád.

Abból van is pár darab, és nem emlékszem, hogy bármelyikkel baja lett volna bárkinek. Turulból is csak az engedély nélkülivel volt.
Mage
2014. 02. 07.
19:14:14

Balázs: a felsorolt energiaellátási lehetőségekhez:

1. Áramot venni is lehet. A szomszédban van olcsóbb áram, mint amennyibe a Paks2-es kerül.
2. Szélerőmű. Kevesen tudják, hogy azért drága a szélerőműben termelt áram, mert az állam bünteti, ha nem pont annyit termelsz, mint amennyit előre ígértél.
3. Napelem. Rohamtempóban fejlődik, egyre olcsóbb. Magyarországnak sok év múlva lesz csak szüksége lesz a Paks2-ben termelt áramra. Már ha valaha lesz. Addigra a napelem simán lehet a legjobb opció.

Fukushima tanulsága, hogy ha Japánban felrobbanhat egy atomerőmű, bárhol felrobbanhat. Ez a felismerés Csernobilból nem született meg.

Svájc is Fukushima után döntött úgy, hogy leépíti őket, az egyiket 2019-re.

Más: hogy ki építi az erőművet, és hogy kitől vesz fel az ország hitelt, az két külön kérdés.
Balázs
2014. 02. 07.
20:19:49

Mage, nem vagyok szakember, csak a családom többi férfitagja, illetve Németországban is már túl vagyunk ezen a vitán. Nem tudom, hogy tudod-e, de Fukushima legnagyobb európai nyertesei a franciák. Perpill mi németek onnan vesszük az áramot, amit egyébként atomerőművekben termelnek meg. Nem mellesleg leépült az a szakembergárda, ami korábban francia-német vegyes szerkezetű volt, főleg a Siemens részvételével. Most az egész piac a franciáknál van. És mi fizetünk a nukleáris energiáért. Bár sántít a hasonlat, de kicsit úgy, mint a magyarok Bős-Nagymaros miatt az osztrákoknak.

1. Azt írtam, hogy mik a hazai áramellátás lehetőségei. Én ilyen szinten nem értek hozzá, hogy mi a jobb, a hazai áram, vagy a vásárolt. Néhány éve valóban kialakulóban van energiapiac Európában.

2. Szélerőmű: Na, ezt nem. Itt is ez volt. Az Északi-tenger környékét telerakták szélerőművekkel, és mi történt? A német áramhálózat instabillá vált, a csehek meg a lengyelek már csatlakoznának is le róla. Miért? Azért, mert a konnektorban lévő áram alapvető paraméterei (frekvencia, stb.) állandóak kell legyenek. Ez nem megy úgy, hogy amikor fúj a szél, akkor van áram, amikor nem fúj, akkor meg nincs. Éppen ezért van az, hogy a rendszerben az áramot tartalékolni pl. vízerőművek tudják. Amikor túltermelés van, akkor felszívják a vizet, amikor hirtelen kell áram, akkor leengedik. Ezért van az, hogy a csúcserőművekben termelt áram sokkal értékesebb, mint amit pl. egy atomerőmű termel. Az atomerőmű képtelen egy húsz perces időintervallumban fellépő áramigényt kielégíteni.

Ha egy hálózat elég nagy, pl. mint a német, akkor ott rendben van az egy szintig, hogy építünk szélerőműveket, mert az állandó áramigény nagy, az egyedi fogyasztó a rendszerhez arányosan kevesebb ingadozást okoz azzal, hogy fel- vagy lekapcsolja a villanyt a lakásban. A szélerőművek jól egészíthetik ki a rendszert (bár kérdés, hogy minek), de értelmes megoldásnak nem mondanám. Nem tud értékes áramot termelni, ezért van az, amit írtál, hogy büntetik, ha nem termeli azt, amit vállal.

3. Részint itt is az van, hogy vagy süt a nap, vagy nem, de azért vannak olyan helyek, ahol szinte nincs felhő. Ez a hely se nem Svájc, se nem Németország, se nem Magyarország. A napenergiát meg sok szempontból értelmesebb dolog kémiai energiává alakítani, mint villamos energiává.

+1: A ki építi az erőművet kontra kitől van a hitel nekem azért érdekes, mert a német reakció nagyon buta volt. Egy ilyen beruházásnál mindig jó kérdés, hogy melyik fél adja az atomfizikusokat és melyik a kubikusokat.
Balázs
2014. 02. 07.
20:35:33

Mage, nem vagyok szakember, csak a családom többi férfitagja, illetve Németországban is már túl vagyunk ezen a vitán. Nem tudom, hogy tudod-e, de Fukushima legnagyobb európai nyertesei a franciák. Perpill mi németek onnan vesszük az áramot, amit egyébként atomerőművekben termelnek meg. Nem mellesleg leépült az a szakembergárda, ami korábban francia-német vegyes szerkezetű volt, főleg a Siemens részvételével. Most az egész piac a franciáknál van. És mi fizetünk a nukleáris energiáért. Bár sántít a hasonlat, de kicsit úgy, mint a magyarok Bős-Nagymaros miatt az osztrákoknak.

1. Azt írtam, hogy mik a hazai áramellátás lehetőségei. Én ilyen szinten nem értek hozzá, hogy mi a jobb, a hazai áram, vagy a vásárolt. Néhány éve valóban kialakulóban van energiapiac Európában.

2. Szélerőmű: Na, ezt nem. Itt is ez volt. Az Északi-tenger környékét telerakták szélerőművekkel, és mi történt? A német áramhálózat instabillá vált, a csehek meg a lengyelek már csatlakoznának is le róla. Miért? Azért, mert a konnektorban lévő áram alapvető paraméterei (frekvencia, stb.) állandóak kell legyenek. Ez nem megy úgy, hogy amikor fúj a szél, akkor van áram, amikor nem fúj, akkor meg nincs. Éppen ezért van az, hogy a rendszerben az áramot tartalékolni pl. vízerőművek tudják. Amikor túltermelés van, akkor felszívják a vizet, amikor hirtelen kell áram, akkor leengedik. Ezért van az, hogy a csúcserőművekben termelt áram sokkal értékesebb, mint amit pl. egy atomerőmű termel. Az atomerőmű képtelen egy húsz perces időintervallumban fellépő áramigényt kielégíteni.

Ha egy hálózat elég nagy, pl. mint a német, akkor ott rendben van az egy szintig, hogy építünk szélerőműveket, mert az állandó áramigény nagy, az egyedi fogyasztó a rendszerhez arányosan kevesebb ingadozást okoz azzal, hogy fel- vagy lekapcsolja a villanyt a lakásban. A szélerőművek jól egészíthetik ki a rendszert (bár kérdés, hogy minek), de értelmes megoldásnak nem mondanám. Nem tud értékes áramot termelni, ezért van az, amit írtál, hogy büntetik, ha nem termeli azt, amit vállal.

3. Részint itt is az van, hogy vagy süt a nap, vagy nem, de azért vannak olyan helyek, ahol szinte nincs felhő. Ez a hely se nem Svájc, se nem Németország, se nem Magyarország. A napenergiát meg sok szempontból értelmesebb dolog kémiai energiává alakítani, mint villamos energiává.

+1: A ki építi az erőművet kontra kitől van a hitel nekem azért érdekes, mert a német reakció nagyon buta volt. Egy ilyen beruházásnál mindig jó kérdés, hogy melyik fél adja az atomfizikusokat és melyik a kubikusokat.
Mage
2014. 02. 07.
20:45:19

A franciáknak való kiszolgáltatott helyzeteteket átérzem. Mi a Louis Vuittont vagyunk kénytelenek tőlük venni nagy tételben. Ott is vannak nehézségek.

A szélerőművekkel két gond van. Az egyik, amit írtál, az ingadozó teljesítmény. Erre az a megoldás, ha az ország felkészül rá, és kialakítja a tárolórendszereket. Atomerőművek mellett kevésbé volt rájuk szükség. Ehhez idő kell.

A másik baj, úgy hallottam, hogy olyan rezgést vezetnek a földbe, ami elől menekül minden, ami él.

Én atomerőmű-párti voltam egészen Fukushimáig. Amikor majd el kell költözniük a szigetről, tisztázódik az atomenergia valódi ára.

A használt elemek tárolását is néhány száz évre dolgoztuk ki, és olyan 70 000-re kell. Vagy 700?

Szerintem Németország jól döntött. Afrikában meg végre lesz mire használni a kalasnyikovokat és a vállról indíthatós rakétákat, ha oda építjük a napelemeket. Jobb, mint az élelmiszersegély.
Balázs
2014. 02. 07.
21:07:48

Én sem vagyok atomerőmű-párti. Én kutatás-párti vagyok. Ha a fúziós energiát értelmesen ki lehet majd nyerni, akkor valóban lesz előrelépés. Kb. akkora, mint a gőzkorszakból az olajkorszakba. Paks pedig szerintem kifejezetten butaság azért, mert az országot nem szorította az idő, csak a diktátort.
Mage
2014. 02. 07.
21:23:42

A fúziós erőmű kapcsán attól tartok, hogy ha olcsó lesz, felmelegítjük vele a Földet.

A napelemből nyert energia nem melegít többet, mint amit a napfény melegített volna.

A tárolást kell megoldani valahogy.
rizóma
2014. 02. 07.
22:23:19

Ha jól értem, tényleg elég lenne pár év múlva dönteni a paks-1-ből nyert energia pótlásáról.
(option value - a választás szabadságának fenntartása)

Addigra sűrűsödhet a napenergia.
Esetleg megépülhet az a szivattyús-tározós csúcserőmű a Dunakanyarban, amitől az összes zöld gutaütést kap.
Vagy erdőt telepíthetünk pécsi mintára, majd jöhet egy nagy fatüzelésű, karbonkvóta-semleges erőmű, a lignitet is elfelejtve. A fafelhasználáshoz alkalmazható lenne a helyi alacsony képzettségű munkaerő.
De ha a metánra is gondolunk, importálhatnánk alacsony-víztartalmú, aszott teheneket Indiából, és azokkal tüzelhetnénk.

Tényleg nem értek az energiapolitikához, de jó lett volna egy széleskörű szakmai vitát végigélni.
mr.
2014. 02. 07.
22:40:13

Mage:
szélerőmű: a legdrágább, mivel energiatároló nélkül életképtelen, ahogy Balázs is írta. kiegyenlítő forrásnak jó, 1-2% mértékéig az energiamixbe. most is van hazánkban nem kevés, a teljes termelés 0.3%-át ez adja, a szakemberek szerint szinte az összes jobb helyre (szélcsatornába) már tettek ilyet, már csak a gyengébb hatásfokú helyekre lehetne tenni. sajnos a szélerőműveink nagy része nem állami és nem is magyar tulajdonban van.

a föld alatti rezgéseikről sokat még nem hallottam, de a föld felett is képesek határozott pusztításra. rendszeresen darálják le védett madarainkat. nem véletlen, hogy természetvédelmi terület közelébe sem lehet építeni. könnyen kigyulladnak, gyakori a szélgép katasztrófa. lakott terület mellé ezért sem teheted, ha megszorul a generátorfej, egy kisebb falut képesek letarolni a több száz km/h-val repkedő szilánkok: link

a zajterhelés a másik ok, ami miatt nem mehetnek lakott területre. ha a pusztába telepíted, akkor meg erdő/bozót és szántó tüzeket okoz. leginkább oda érdemes telepíteni, ahol nincs semmi. sivatagba, sziklahegyekre. lakatlan szigetre. leginkább ide is telepítik.

a paksi erőmű belső védelmi zónája, ahova semmit nem építhetsz, telepíthetsz kb. 6 km2.
ez a hely 4000 MW-nyi teljesítményt szolgál ki. ha a legkorszerűbb és legdrágább széltornyok tornyonkénti 2 MW-os teljesítményét veszed alapul és toronycsoportonkénti (2-10 gép) 1500X1500 m-es védelmi zónát veszed, két-háromszázszor(!) nagyobb hely kell neki, mint az atomerőműnek. egy ekkora országban, mint a mienk.

áramot venni: most lehet külföldről áramot venni a 20 év múlva működő erőmű tervezett előállítási ára alatt. de ez az ár most is duplája annak, amennyiért most pakson előállítják. értelmetlen a mostani árakat összehasonlítani a jövőbeniekkel (amikre még elképzelésünk sincs), hiszen 20 éve még félmillió forintért új autót vehettél.
azért az valamit sejtet, hogy ahonnan jelenleg "olcsón" lehet áramot venni (franciák, oroszok, dél-korea) mind atomerőműben termeli meg.

napelemek: havi 250 órás napfénytartam alatt ipari mértékben a világon sehol nem éri meg napenergiával bajlódni. nem hozza be a tárolás nélküli(!) beruházás árát sem. nálunk számos olyan hónap van, ami ezt ez értéket eléri. például a július, meg a... több nincs. évi egy hónapért kicsit drága lenne az infrastruktúra.

minden parlamenti párt (kivéve a viccpártot) orosz paksi bővítés mellett volt. még a jobbik is. mindegyik megszavazta, leszerződte volna. nyilván mindegyiknek nagyon hálás lett volna a beruházó. (bár melyik beruházó, nem csak az orosz. nézd meg, hogy most pl. a siemensnél vagy a dt-nél mekkora botrányok vannak) a most uralkodó csapat valami érthetetlen módon pánikol, hogy elveszti a választásokat (bár, ha a tapasztalataikra hallgatnak, annyira nem is érthetetlen a szemszögükből) így még a választások előtt meg kellett lépniük, hogy legyen idejük az oroszoknak a hálát kifejezni. természetesen felháborító, hogy konzultáció, kerekasztal meg miegymás nélkül döntöttek, de nagyon is érthetőek az okaik. hasonló helyzetben a többi párt is ezt tette volna.

az orosz atomnak van egy (hazánkra nézve) elvitathatatlan előnye. elviszik innen a használt fűtőelemeket és magukat szennyezik velük. nekünk csak a másodlagosan szennyezett hulladékokkal kell foglalkozni. ezt rajtuk kívül senki más nem vállalta.
mr.
2014. 02. 07.
22:47:29

afrikában előállítani napenergiával az áramot jó ötlet: van hely a gépeknek bőven, segítené az infrastruktúra és a szakemberigény a kontinens felzárkóztatását. a baj a szállítással lenne. olyan drága onnan behozni, hogy megfizethetetlen lenne. a teve keveset tud elvinni a hátán, behajózni szintén nehéz az ólomakkukat, vezetéken meg a szállítási veszteség lenne irreális. legalább akkora kihívás az energiaiparnak onnan költséghatékonyan befuvarozni, mint itt helyben gazdaságos és kevéssé környezetszennyező alternatív energia előállítást találni.
rizóma
2014. 02. 07.
23:05:37

mr.,
Én vagyok a mage.hu második legnagyobb atomerőmű-rajongója, de meg kell jegyeznem, hogy a fidesz, mszp, szdsz csak egy nesze-semmi-fogd-meg-jól OGY határozatot szavazott meg
(legalábbis, ha a 2009. évire gondolsz, amit Bajnai terjesztett be)
rizóma
2014. 02. 07.
23:19:36

Közben eszembe jutott, hogy Prédikálószékre tervezték eredetileg a szivattyús-tározós erőmű tetejét.
Minduntalan püspökszilágyi tározást akartam mondani helyette, de ott más van.
Csak egy biztos: az egyház veszélyezteti a környezetet.
Mage
2014. 02. 07.
23:27:29

mr.: létezik 90% feletti hatékonyságú akkumulátor, annyi baj van vele, hogy 400 és 800 Celsius között működik folyékony magnéziummal. Mobiltelefonba egyelőre nem való, és a teve hátán is bőrpírt okozna, azt hiszem. Meglátjuk, mi lesz belőle.

A másik lehetőség szupravezető alkalmazása a föld alatt. Ugyanaz vele a gond, mint a csőpostával: mindig lesz valaki, aki meg akarja fúrni a vezetéket.

Ezért mondom, hogy hamarosan pozitív értelemben is lesz mire használni a kalasnyikovokat Afrikában.

Simán vérdíjat kell kitűzni azokra, akik a napelemet vagy a szupravezető vezetéket piszkálják.

Ha beválik a módszer, ki lehet terjeszteni a védett állatokra, már ha élnek még olyanok öt év múlva is.
mr.
2014. 02. 08.
00:49:53

rizóma: egy pillanatig sem gondoltam rá, hogy atyáink mit szavaztak meg. (emlékszik rá a fene) csak a nyilatkozataikra emlékszem, meg hogy állandóan nyalták az éppen aktuális orosz államfő fenekét a találkozókon. (mondjuk, az nem volt nagy baj.) meg, hogy a gazdasági szaklapok atomenergetikai cikkei után mindig ott volt a lábjegyzet, hogy "megkérdeztük az egyes hazai pártok véleményét, melyek egybehangzóan támogatják a bővítést..." meg arra, amikor 10 évvel ezelőtt az erőműben dolgoztam, ott már mindenki kész tényként kezelte a bővítést. pl. az újonnan beszerzett hűtő rendszereket, logisztikai átszervezéseket, audit felkészüléseket mind úgy tervezték és irányították, hogy megfeleljen a bővítés elvárásainak is. és már akkor ott hevertek a bővítési vázlattervek a legtöbb mérnök asztalán.

Mage: saját szememmel láttam, amint egy közönséges 18650-es lítihum ceruza akku egy egész konyhát darabokra szedett. az ablaknak még a tokja is kiszakadt. a tűzhelyet úgy fél méterrel tette odébb. annyi volt vele a probléma, hogy mélykisült és úgy tette a gazdája a töltőre. szerencsére nem volt otthon, amikor felrobbant.
amióta ezt láttam, mindig remegő kézzel teszem a töltőre a saját (kisülés ellen védett) 18650-eseimet és a töltés ideje alatt be sem megyek abba a szobába. nyáron meg az udvaron töltöm. szóval, én még megvárnám azoknak a magnézium akksiknak az első szériáit, és csak később vennék belőle egy raklappal.


>Ha beválik a módszer, ki lehet terjeszteni a védett állatokra, már ha élnek még olyanok öt év múlva is.
már hogyne élnének majd: skorpió, veréb, házimacska, fáraóhangya..
Mage
2014. 02. 09.
20:56:49

mr.: megnéztem a Hobbit 2-t, már értem, amit írtál a bejegyzés legelején.
mr.
2014. 02. 13.
20:16:57

egész értelmes gazdasági fejtegetés paksról, ráadásul az indexről, ami különösen meglepő:
link
Mage
2014. 02. 13.
21:46:57

mr.: tréfás elemzésnek nevezni valamit, amiben nem szerepel az IMF szó. Ott 2-2.5% körül adnak hitelt.

A kamatos kamat világa:

1.02 ** 30
=> 1.8113615841033548

1.025 ** 30
=> 2.097567579081786

1.04 ** 30
=> 3.2433975100275414

1.05 ** 30
=> 4.321942375150668

1.075 ** 30
=> 8.754955188968896
rizóma
2014. 02. 13.
22:15:09

mr.,
érdekes, de néhány megjegyzés, kérdés kapásból:

Bontási költségek: leginkább ennek fedezetére jött létre a Központi Nukleáris Pénzügy Alap, ami jelenleg kb. 220 milliárd Ft-ot tartalmaz. Elég ez a bontáshoz?

REKK elemzés: Kaderják Péter (volt MEH elnök is) ért a szakmához, de ez az összefoglalás
"... a beruházási költség vagy a diszkontráta kedvezőbb értéke esetén negatívból pozitívba fordulna a projekt nettó jelenértéke"
finoman szólva különös.

A beruházási költség ugyanis állami megaprojekteknél nem szokott a tervezettnél szerényebben alakulni, ezt valamennyien tudjuk. A diszkontrátával meg kéretik nem szórakozni, főleg nem 30 éves számításokban. Ha ugyanis ezt megengednénk, akár csupán az érzékenységvizsgálat részeként, azt számolok ki neked, amit akarok, hála a közgazdaságtan szépségeinek.

Vagyis: a REKK egy vörös fidesz-farkat biggeszt az elemzése végére.

Nem folytatom további megjegyzésekkel, mert nyomban elsüllyednénk a témában...
rizóma
2014. 02. 13.
22:35:46

Mage,
egyes függvényekről egy réges régi ex-barátnőm jut az eszembe, aki ELTE matek-fizika szakon tanult.
Jómagam nem ott diplomáztam, a móka kedvéért tegyük fel: jogot végeztem.

Párbeszéd a kezdetek kezdetén:

- Te ismered a Dirichlet-függvényt?
- Minden gimnazista tanult róla.
- Oké, de nem szoktak rá emlékezni a jogászok... No, jó fej vagy, csak erre célzok.

Párbeszéd a kapcsolat vége előtt egy kevéssel:

- Elkészültél a részszámítással a diplomamunkámhoz?
- El. Légy szíves ellenőrizd, mert egy jogásznak kissé bonyolult egy ilyen Markov-láncos folyamat. Menet közben jöttem rá, hogy újrafelfedeztem a Poisson-eloszlást.
- Mutasd csak... aha... aha... jó lesz.
- Ennyi ?! Hogy jó lesz?
- Ne húzd fel magad. Persze, köszönöm.
mr.
2014. 02. 13.
23:07:53

rizóma: szerintem a KNPA-ban még benne sincsenek a bontási költségek. legfeljebb azok előkészítése. az alap leginkább csak a bátaapáti meg a majdani mecseki/bodai tárolók működtetésére és fejlesztésére van. esetleg még a püspökszilágyi tároló korszerűsítésére (bár, mint ha az már megtörtént volna?)

"... a beruházási költség vagy a diszkontráta kedvezőbb értéke esetén negatívból pozitívba fordulna a projekt nettó jelenértéke"
a mondat első felét lehet úgy is érteni, hogy engednek belőle még az oroszok, mert mondjuk veszünk tőlük nagy tételben gázt is. :)
ha npv-t akarsz, akkor meg muszáj a diszkontráta, mert jobbat még nem találtak ki. az más kérdés, hogy egyiknek sincs semmi értelme. már egy cégautó beszerzésénél, 5 éves amortizációt nézve sem feltétlenül közelíti a számolt npv a valóságot. hát akkor egy erőműnél, ahol nem csak a pv, hanem a C0 is hasraütésre jön...

npv-t én is utólag szoktam számolni a projektjeimre. kizárólag az auditorok kedvéért. és van egy excel táblám, amiből elég gyorsan ki tudom hozni a 0.2-t 0.3-at. az már általában elég szokott lenni.

nekem a cikkben azt tetszik, hogy elég világosan leírja: soha senki nem fogja tudni valójában előre kiszámolni, hogy megéri-e a beruházás. (vélhetően még utólag se nagyon.)
rizóma
2014. 02. 13.
23:38:20

mr,
szerintem te rászeded az auditorjaidat, már, ha szükségesnek látod. Nem szívesen auditálnálak.

"...hát akkor egy erőműnél, ahol nem csak a pv, hanem a C0 is hasraütésre jön... "
Az atomerőműből nem jön CO, sőt CO2 sem.
mr.
2014. 02. 13.
23:58:00

:D
Mage
2014. 02. 14.
00:17:58

Feltéve, hogy senki sem dohányzik, sőt, nem is lélegzik odabent.
Mage
2014. 02. 16.
20:17:18

Tényleg jó és biztonságos az atomerőmű, csak az a baj, hogy már kettő felrobbant.

És ez nem ötéves dráma, amit szépen elfelejtünk, hanem pár százezer évre szól. A java még el sem kezdődött: link

Ráadásul a japánok az oroszoknál is botrányosabban viselkednek.

Aki egy esetből nem tanul, az vagy naiv, vagy bátor.

Van, aki kettőből sem.

mr.
2014. 02. 19.
14:28:47

ezek szerint nem csak a szélerőmű írtja a madarakat: link
rizóma
2014. 02. 19.
15:55:20

A skálahatékonyság léte a fő gond. Hiába a kicsi a szép, túlhatalma van a közgazdászoknak.
Ezer MW-os nukleáris blokkok, 137 méter magas naperőmű tornyok. Szuezi csatornát kinőtt tankerek, monstrum vörösiszap-tárolók.

Korlátolt zöldek.

Sivatagi teknősökért aggódó szakértő másodállásban Dyson-gömböt tervez.
mr.
2014. 02. 19.
21:43:09

gondolom ezeket a magalomán vállalkozásokat könnyebb kommunikálni, könnyebb hozzá erőforrást "teremteni" és könnyebb vele hatalmat gyakorolni.

már a 60-as évektől vannak olyan erűművek, amik akkorák, mint egy hajdú mosógép és képes egy kisvárost vagy egy méretes nagyvárosi utcát ellátni árammal, még sem terjedt el, csak 1-2 extrém helyen.

mondjuk, ma már annyira nem is hiányzik, mert van esélye, hogy dirty bomb alapanyag legyen.
Mage
2014. 02. 19.
22:45:58

mr.: így is hihetetlen mennyiségű fűtőelem "tűnik el" szállítás és raktározás közben. Képzeld el, ha minden kisvárosba fuvaroznák őket.

Egy idő után minden olyan padláson lenne pár kiló urán, ahol most csak gránát- és fegyvergyűjtemény van.
Mage
2014. 02. 19.
22:49:19

mr.: azért csak a madarakat irtja a naperőmű, mert gömb alakú a Föld.

Ha lapos, vagy kissé homorú volna, a szomszédos országok egymásra tükrözhetnék a napfényt. Képzeld milyen móka lenne ez például Közel-Keleten.
mr.
2014. 02. 19.
23:26:44

Mage: igen, én is az eltűnő hasadóanyagokra gondoltam. leginkább arra, hogy a norvég vendégmunkások magát a berendezést vinnék el és nyernék ki belőle a színesfémet. fuvarozni sokat nem kell, egy ilyen "zsebkazán" egy feltöltéssel 20-50 évet elműködik, majd egyben cserélik az egészet. pl. műholdakban meg sarkköri kutatótelepeken volt/van ilyen.

"a szomszédos országok egymásra tükrözhetnék a napfényt"
a közel-keleten sajnos már láttam ilyet. igaz éjszaka és reflektorokból állt, de az is elég iszonyú volt.
rizóma
2014. 02. 20.
00:18:31

Nem friss:
link

Fókuszált kézer-halálsugár lehet, Garin mérnök hiperboloidjából fejlesztve. Szocsiban tesztelték, jól olvasztotta a havat. Ukrajnában még nem vetik be, az mégiscsak Európa.

Mi pedig nyissunk Keletre, a kozákostoros édes nénikénket.
mr.
2014. 02. 20.
00:33:33

azért ennek egy kicsit wunderwaffe hangulata van. nem hiszem, hogy manapság lehet még titokban fegyver fejleszteni. persze a nagy medvének meg kell őrizni a látszatot..

a kanadaiaknak és az oroszoknak is van olyan melegház projektjük, hogy űrbe feltett tükrökkel bevilágítanak egy sötét mezőt és ott növényeket termesztenek éjszaka is.
rizóma
2014. 02. 20.
00:37:59

Jól sejtem egyébként, hogy egy ideális demokráciában
- Mage a leberálisokra szavazna
- mr. a konzervatív nemzeti jobboldalra
- Balázs a szociáldemokratákra
- Jerry nyilván egy ifjúsági alakulatra?
rizóma
2014. 02. 20.
00:54:10

mr.,
a kanadaiak és az oroszok?
Ezzel rávilágítottál az északi jégsapka olvadásának valódi okára. (Az üvegházhatású gázok körüli hablatyban eddig sem hittem.)
mr.
2014. 02. 20.
01:18:44

és tényleg ott csinálják mind a ketten. nyilván könnyebb úgy egy este alatt letesztelni, hogy az az este 6 hónapig tart.
mr.
2014. 02. 20.
01:38:41

rizóma: egy ideális demokráciában nem mennék szavazni, mert igazából mindegy, hogy ki van hatalmon, működne. amúgy a szocdemekre szavaznék.

a munkahelyem egy erősen jobboldali szervezet, érdekes lenne látnod, hogy ott mennyire utálnak és kommunistának tartanak, ha véletlenül kínos kérdéseket teszek fel.

korábban jobban azonos volt Mage-el a politikai nézetünk is, amióta a szélsőségesen liberális irányba tolódott, megpróbálom egy kicsit "kompenzálni" ha "beszélgetünk".

a jobboldali kritikájával nagyon is egyet értek (egy-két szélsőséges kijelentésétől eltekintve) a liberalizmus sem áll tőlem messze, de ami nálunk volt ezen a címen évekig, az gyomorforgató. és ilyenkor akár hogy próbálom függetleníteni magam a hazai korábbi példától, azért nem tudok teljesen objektív maradni. már csak azért sem, mert elég sokat dolgoztam a kossuth téri soktornyosban, Mage által emlegetett emberek legtöbbjét személyesen is ismerem (azért ez fordítva ez nem igaz, amit nagyon nem is bánok).

rizóma
2014. 02. 20.
11:22:50

Szerencsére léteznek oldalfüggetlenül buta főnökök is.
Tessék, egy emléktöredék:

Természeti Erőforrás Minisztérium, F. helyettes államtitkár úr tárgyalója:

- Köszönöm a jelenlévő kollégáknak, nem kevésbé a külső megbízottaknak, hogy munkájukkal hozzájárultak a Nemzeti Hosszútávú Erőforrás-politikai Program kidolgozásához, melyet ma délelőtt ellenszavazat nélkül, mindössze egy tartózkodással elfogadott az Országgyűlés. Ennek
örömére … mit dörmögsz, Zsiga?
- Á, nem szeretnék ünneprontónak látszani.
- Csak mondd, magunk közt vagyunk.
- Nos, nem tudom, hogy békeidőben mennyit ér egy olyan program, amit ellenszavazat nélkül fogadott el a parlament.
- Zsiga, nem értelek, te nem vagy büszke a Programra? ha aggódsz a végrehajtás várható nehézségei miatt, jövő kedden megbeszélhetjük. Most pedig emelem poharam…
Balázs
2014. 02. 20.
15:29:36

rizóma: egy ideális demokráciában az emberek elzavarják és börtönbe csukják, vagy vérmérséklettől függően felnégyelik a korrupt, buta gazembereket a politikából.

Egy ideális demokráciában nem a szavazók valóságát alakítod a politikai irányvonalakhoz, hanem a politikai irányvonalakat a szavazók valóságához. Tehát mindig arra mégy szavazni, akire jónak gondolod; azt meg agyonvered, aki visszaélt a hatalmával.

Ja. Ilyen utópia még a szocializmus, például.

A valóságban itt elmentem szavazni a CDU/CSU-ra, mert Merkel és a stábja sikeresen viszi az országot, de még inkább azért, mert tiszteletben tartja azokat a szervezeteket, amelyek a valódi, hús-vér demokráciát jelentik számomra. További fontos tényező, hogy Németországban talán ötven éve folyamatosan koalíciós kormány van, ami jellegzetesen egy jobb- és egy baloldali párt koalíciója. (Ha jól emlékszem, Adenauernek volt egy önálló kormánya.)

Perpill a német kormány a választók négyötödét képviseli - demokratikus keretek között.

De nekem nem a politikai rész a lényeges. Mutatok egy videót, németül értőknek kifejezetten ajánlom: link

Igen, jól látható, hogy egyrészt Merkel és Gabriel (az SPD-s gazdasági miniszter) leül tárgyalni az "Öt Gazdasági Bölcs"-csel, és azok konkrétan elküldik a négyötödöt a vérbe, ha úgy gondolják: sajtótájékoztatón kritizálják a Nemzeti Együttműködés Nagykoalícióját.

Egy jogász végzettségű egészségügyi miniszter, egy bizonyos Hermann Gröhe lenyilatkozta a FAZ-nak ( link ), hogy az öngyilkosság bűn, és semmilyen formáját nem szabad támogatni. Megszaladt vele a ló a keresztény ideológiával. Másnap mondja az osztályvezető, hogy anonim szavazást indít a kérdésben a szakorvosok között, és ha úgy találjuk, hogy nem értünk egyet a miniszter úrral, akkor az eredményt elküldjük a Das Erstének, és Gröhe úr megnézheti magát a következő Hart aber Fairben.

Igen, itt az van, hogy a szakma majd eldönti, hogy a négyötöddel rendelkező miniszter mit mondhat egy napilapnak. Mert ha hülyeséget beszél, akkor elzavarják. Általában még a saját pártja, és nem a következő választás.

Ezért érdemes kinyitni az újságot, megnézni a tévéműsorokat, bemenni dolgozni, vagy egyáltalán élni.

Nekem ez az ideálishoz leginkább közel álló demokrácia.
rizóma
2014. 02. 20.
17:27:26

Balázs,
irigylésre méltó, amikor a demokrácia minden kis mozaikban érvényesül, és a sok kicsi demokrácia kiadja a nagyot.

Annyit hozzátennék, hogy a nem-ideális demokráciákra is igaz: a politikai irányvonalak idomulnak a szavazók valóságához. A pártok és a politikusok azokban is reagálnak a választók igényeire. Ismerős mondás Széchenyi gróftól De Gaulle-ig, röviden: a nemzet azt a kormányt érdemli, amit megválasztott magának.
Hitler is kitanulta, mit kell szónokolnia az egykori német népnek (nagy részének), bár 23-ban még meggyepálták egy kocsmában, amikor melléfogott a beszéddel. Vagy ez csak legenda, Balázs?

A fejlettebb ill. csököttebb demokráciák közti különbséget inkább a fordított irányú befolyásnál érzékelem: a hatalom az előbbinél nem – vagy kevésbé - kívánja elbutítani a népet, a torz demokráciákban viszont az a legfőbb hosszútávú célja.

Amúgy érdekes, hogy mr. és Balázs „pártállását” egyaránt elhibáztam. Mindjárt jön Mage, és közli, ő nem is liberális.
mr.
2014. 02. 20.
17:47:21

a nyolcvanas évek legvégén, amikor mentünk kambodzsába a választások lebonyolításában segédkezni, nálunk már tombolt a demokrácia. ennek ellenére a missziót megelőző ensz felkészítőn a kanadaiak (sok egyéb mellett) tartottak nekünk oktatásokat a demokráciáról is. ott hangzott el, hogy szavazáskor soha ne foglalkozzunk az ideológiákkal, pártokkal, mert azok mindig jönnek-mennek változnak. akkor fog jól működni a demokráciánk, ha mindenki arra szavaz, aki számára (és nem mások számára, és nem is mások véleménye alapján, hanem kizárólag számunkra) éppen akkor a legjobbat nyújtja/ígéri a programjában. még azt is hozzá tették, ha ez éppen a kommunista párt, akkor arra. (volt is döbbent csend a teremben.)
ha pedig a választások után a nyertes nem csinálja azt, amit ígért, akkor örökre el kell zavarni. már akkor is elég naiv volt ilyen elképzeléssel előállni a bimbódzó keleti "demokráciáknál".
mr.
2014. 02. 20.
17:58:23

a sokat kritizált berendezkedésű amerikában is nagyon jól kitalálták a választási rendszert. igaz, olyan bonyolult, hogy ha valaki felnőtt korában kezdi csak el tanulni, biztosan kiöregszik a képviselőségből, mielőtt megérti, hogy hogyan működik.
ott olyan profin összerakott a rendszer, hogy akár milyen nagy előnnyel is nyer valamelyik párt a választásokon, garantáltak azok a szintek és pozíciók a másik pártnak, hogy ellensúly lehessen és kordában tartsa a győztest.

ott mindennapi dolog, hogy 1-1 köztiszteletben álló személyt vagy szakértőt hol az egyik, hol a másik párt nyer meg magának a kampányra. nincsenek bebetonozva az ideológiák és hozzá drótozva az emberek. alapvetően nem ideológia, hanem program és jelölt szimpátia alapján választanak. és mennyivel jobban működik.
Balázs
2014. 02. 20.
18:40:18

rizóma, ha így nézzük, nem fogtál nagyon mellé, legutóbb az SPD-re szavaztam; főleg azért, mert a Schröder időszakban még nem szavazhattam, és akkor az SPD-t választottam volna, valamint Merkel első kabinetje nem győzött meg (talán ebben szerepe volt a válságnak is). Még ma is elmegy néha síelni, amitől agyfaszt kapok.

Merkel második kabinetje viszont nagyon-nagyon jó teljesítményt nyújtott. Szépen csináltak mindent, és Snowden óta Merkel is szilárdabban áll ki az európai értékekért, holott korábban abszolút USA-fan volt (akárcsak egész Nyugat-Németország, hiszen az USA-ban látták meg a 2. vh után a partnert a franciákkal szemben). Először csodálatosan leszalámizta a liberálisokat, hiába volt a pizzakontakt: felszólította a szavazóit, hogy a másodszavazatokat is az Unióra adják le. Ezzel máris kiütötte a koalíciós partnerét, és a választások előtt a német lakosság 70%-a elégedett volt a sorsával, a német külpolitikával és az élet minőségével. Steinbrücköt a vitában szétverte, ráadásul Steinbrück egy átlagember számára visszataszító technokrata, kb. mint a magyar szavazóknak Bajnai. Még Németországban sem lehet valaki azzal a szöveggel kancellár, ha kijelenti, hogy 100.000 euróért évente nem éri meg dolgozni. A zöldek szavazóbázisát megosztotta azzal, hogy a Fukusima-parát és a szélerőművek tömeges telepítését megvalósította. A párton belüli tehetséges embereket Brüsszelbe küldi vagy vidékre rakja le, ráadásul ha nem tudná valaki, Angela Merkel egy nő, míg az SPD jelöltje egy idős férfi volt, így hát az alapvetően baloldali nőszervezetek is jelentősen jobban elfogadják, mint mondjuk egy Semjén-szerű pedomacit.

Rajt-cél győzelem.

mr.: Engem is meg tudna nyerni magának a kreténeken kívül bármelyik középen lévő párt, ha azt kérik, hogy mondjuk legyek tag az EÜ minisztériumban. Persze erről szó sincs, de én szívesen segítenék bárkinek, hogy jobbá tegyük ezt az országot. Egy jó választáson az ország nyer, és nem egy párt.
r.
2014. 02. 20.
21:55:47

Balázs: szavazás szempontjából felőlem még jobbról vagy balról is jöhet párt, ha nem szélsőséges. azután ott vannak a zöldek. abszolút anti urbanista vagyok. világ életemben jobban éreztem magam erdőben, vízben, víz alatt, mint városban. hegyekben is gyakran járok, bár az nekem nem annyira természetes közeg, mint a víz vagy az erdő (de a nagyvárosnál még az is élhetőbb). kisgyerekkorom álma, hogy biológus leszek. minden adott lenne arra, hogy hétvégenként a zöld pártok plakátjait ragasztgassam a belvárosban. csak hát még nem termelt ki a világ olyan zöldeket, ahol több értelem összpontosulna, mint egy marok sündisznóban. a németeknél még csak-csak elfogadható a zöld, de ott is legfeljebb koalícióban, nem egyedüli kormányzópártként.
rizóma
2014. 02. 20.
22:11:02

r., a kedvenceim a Reális Zöldek.
Tőlük idézek:
"Csernobili ... 1986-ban bekövetkezett katasztrófa valójában egy katonai puccskísérlet kezdő lépése volt Gorbacsov megbuktatása céljából. "
mr.
2014. 02. 20.
22:14:13

az r. az én voltam. valamiért becsúsztott egy del.
Balázs
2014. 02. 20.
22:21:00

mr., volt már esetleg szerencséd egy átlagos környezetvédelmi mérnök vagy vadgazda szakon megfordulni?

Helyes szó ez a megfordulni.

Én is azt tettem, mikor egykori haverjaimmal utoljára találkoztam a soproni egyetemen.
Balázs
2014. 02. 20.
22:35:11

Bónusz: a németeknél sem épeszű/elfogadható a zöld. Borzasztóak. Merkeltől belpolitikában többek között azt várom, hogy a helyes ötleteiket vegye el, és normális keretek közt valósítsa meg.

Egyszer talán írok arról, hogy mit művelnének/műveltek ezek a vadbarmok az egészségügyben. Különösen ami a terhesgondozást és az oltási rendszert illeti. De egészen olyan tételekig elmennek, hogy a kórházi hulladék egy további jelentős részét átminősítenék veszélyes meg biohazard hulladékká. És ezt olyan emberek, akik az életben nem láttak sem kórházi könyvelést, sem napi gyakorlatot.

Itt a zöldek semmi pluszt nem adnak egy sokszínű, centralista politikához. El is kezdett jelentősen fogyni a támogatottságuk. Van remény.
mr.
2014. 02. 20.
22:43:56

Balázs: egy környezetvédelmi mérnöknek (most éppen környezet mérnöknek hívják) naponta megfordulok az ágyában. most is itt alszik mögöttem. igaz, az csak a másoddiplomája, van egy tisztességes is. már amennyire egy gyógyszerész tisztességes lehet. voltak a kezemben a tankönyvei, messze alulmúlták a középiskola elsős könyveit. először azt hittem, hogy elcserélték valami emelt szintű általános iskola könyveivel.

hozzá kell tenni, hogy a gyógyszerész szak a másik véglet. ami ott van kémiából, attól a gyomrom forgott.

és az is tény, hogy egy környezet mérnökivel még egy kvvm-ben se nagyon tudsz elhelyezkedni. minden jobb helyen (sőt, rosszabb helyen is) csak másoddiplomaként kezelik. olyan, mint ha lenne egy mba-d.
mr.
2014. 02. 20.
22:53:22

rizóma: ezt még nem hallottam, de tényleg ütős. vajon akkor a "nem reális" zöldek akkor mit mondhatnak? a csernobili katasztrófa a szabad elektronok lázadása volt a grafit diktatúra ellen?
rizóma
2014. 02. 20.
23:43:11

Ideje pótolni elmaradásomat, valamikor ígértem egy adalékot a vörösiszap katasztrófához. A lényegre szorítkozom, különben kimerülnénk.

Egy miniszteri rendelet 2001-ben a hulladékok lerakását harmonizálta az 1999. évi EU landfill direktívával. (Imádom a "harmonizálás" szót, jobb, mint az "akvisz".) Szempontunkból a lényeg, hogy eszerint a meglévő kolontári tárolók csak 2009 elejéig működhettek volna.

Az átfogó szabályozás ezernyi kivételt tartalmazott, ám az e tározók felhagyására is vonatkozó általános követelményt nem befolyásolták.
Az egyik kizárás egyébként így hangzott:
"... a rendelet hatálya nem terjed ki:
… az ásványi alapanyagok kitermelése során (feltárásból, kitermelésből, kezelésből és tárolásból) keletkező, valamint a bányászati tevékenységhez kapcsolódó termeléstechnológiából származó nem szennyezett anyag vagy nem veszélyes hulladék lerakására."

Most hagyjuk, hogy a kitermelés során keletkezik-e hulladék nem-kitermelésből, és csak a "kezelésre" koncentráljunk. A jogszabály definiálta, hogy mi a kezelés - megint rövid leszek: nem timföldgyártás.

Öt év telt el, s 2006-ban megszületett egy új, a régit felváltó miniszteri rendelet. A szöveg 90 %-a szó szerint maradt, de pl. az említett kivétel így módosult:
"... a rendelet hatálya nem terjed ki:
… az ásványi nyersanyag kutatása, kitermelése, tárolása és feldolgozása során keletkező, nem veszélyes hulladék elhelyezésére."

Tulajdonképpen mi is a bauxit feldolgozása? Csak nem maga a timföldgyártás, amit a feldolgozóiparba szokás kategorizálni?

Az új szabályozás további hat hónap laufot biztosított, azaz 2009 félévig lett volna szabad üzemeltetni a kolontári kazettákat. Így persze tovább...
2010 őszéig elég sok lúgos víz elpárologhatott volna.
rizóma
2014. 02. 20.
23:47:47

mr, lemaradt a reális zöldek klubjának linkje:
link
mr.
2014. 02. 21.
00:28:27

rizóma: és most milyen csend van a mal körül. sehol egy ítélet, sehol egy felelősségre vonás. még csak egy hivatalos névsor se. hány stadi.. izé, lélegeztető gépbe kerülhetett ez? pedig kezdetben tényleg úgy tűnt, hogy ehhez a disznósághoz a kormánypártoknak semmi köze és példa statuálás lesz. tolnay, bakonyi korábban soha nem a narancsszekeret tolta. most már erről nehezebben vagyok meggyőzhető.

persze lehet, hogy egy főmérnök és két takarító segédmunkás már példás büntetését üli az okozott kár miatt.
mr.
2014. 02. 21.
00:33:15

ez a reális zöldek tényleg csúcs. még az lmp környezetvédelmi nyilatkozatain is túltesznek.
link
rizóma
2014. 02. 21.
02:00:54

Tolnay, Bakonyi, meg hogy ki kiknek a szekerét....

Volt szerencsém egyszer személyesen megismerni azt a T. Béla ügyvéd urat, aki korábban a fidesz kampánymenedzsereként tevékenykedett (majd pedig fideszközeli cégek ügyeiben vitézkedett, mint azt a liberális sajtó bizonyította is).

Fel sem merült bennem, hogy ő az a bizonyos T. Béla, már csak azért sem, mert X. Árpád milliárdos társaságában tűnt fel -- X. úr egy élvonalbeli mszp politikus igen jó barátja volt, bizonyára ma is az.

X. úr végtelenül udvariasan bánt velünk, kft-s senkikkel, ugyanakkor képes volt kapcarongyként kezelni T. Bélát, aki vörös fejjel, de tűrt és tűrt... Kellett némi idő, mire rájöttünk, hogy T. Béla mind a szocik, mind fideszék jól fizetett strómanja.

T.úrral hamar, X. úrral kicsit később megszakadt a kapcsolatunk.

Slusszpoén, telefonbeszélgetés:
- WXY kft?
- Igen, mit óhajt?
- Pályázatírással foglalkoznak?
- Nem igazán.
- Ez egy nyerő pályázat lenne, különösen, ha önök is segítenek.
- Hogy érti?
- Mágnesezett vízzel végeznénk motormosást a szervizekben, így javul a teljesítmény, és egyidejűleg csökken a károsanyag emisszió.
(esküszöm, ez volt a projekt.)
- ...
- WXY, ott vannak?
- Itt vagyunk, de attól tartok, ön túlértékeli a tudásunkat, vagy a kapcsolatainkat.
- De hát... Az önök nevét T.Béla adta meg nekem...

mr.
2014. 02. 21.
04:02:51

helyszín: állami nagyvállalat. (nagyon nagy)
időpont: választások előtt 3 hónappal.

jónapot, xy vagyok az abc kft.-től, a ...felelős államtitkár úr küldött, kellene egy olyan 3-400 milliós munka.

az államtitkár úr nem mondta, hogy milyen munka? momentán nincs egyetlen egy ekkora előkészítés alatt álló projektünk sem. ha nincs kiírva a minisztériumban projekt, nem tudjuk odaadni. az államtitkár úrnak kellene egyet kiírni és akkor azt vihetik.

az mindegy, hogy mit. azt mondta az államtitkár úr, hogy maga majd megoldja.

én nem tudok (és nem is merek) előkészíteni egy ekkora beszerzést 3 hónappal a választás előtt. ha meg is csinálnám, mindenképen át fog csúszni a megrendelés jóváhagyása a következő ciklusra. akkor pedig más viszi el.

nem baj ha átcsúszik a döntés másik kormányra, az már nem a maga gondja. kezdje csak el. mit gondol, miért vagyunk ketten ügyvezetők a cégben?
Balázs
2014. 02. 21.
08:48:34

mr.: True story?
mr.
2014. 02. 21.
11:25:54

á, dehogy. egy vietnámi kocsmában mesélték részeg hómunkások. ha az lenne, még kiderülne, hogy Mage személyesen is ismeri az egyik szereplőt.
Mage
2014. 02. 21.
13:38:26

Nahát, ügyvezető lett?
mr.
2014. 02. 21.
14:42:37

akkor. azóta már sokkal-sokkal feljebb van. lásd google. (a vietnámi dzsungelben könnyű ám az előrejutás, ha van egy jó bozótvágó késed) és akkor a téma részemről lezárva.
Mage
2014. 02. 21.
14:50:16

Ja, nekem se lett volna hozzá gyomrom.

Ok.

=> Regisztrálni jó <=