sweet home :: 2014. március 16., vasárnap, 12:40:49 :: 33 komment
swiss photo zürich

Ilyen kövekből épült a Sárga út, ami Ózhoz vezet:

 

 

 

A harmadik kép a netről van, mert tegnapelőtt köd volt. Gyalog öt perc a háztól:

 
 

mr.
2014. 03. 16.
17:57:05

jól látom, akkor most a legnagyobb városba költözöl?
Mage
2014. 03. 16.
18:24:38

Már laktam ott két hónapot, albérletet akkor nem találtam. Mármint olyat, amit nekem adtak.

Most igen.
Balázs
2014. 03. 16.
19:22:34

Nagyon jól néz ki, gratulálok a sikerhez.

Amit leírtál és ahogy tudom, nem semmi ott albérletet találni.
Mage
2014. 03. 16.
19:45:32

Volt olyan, hogy 5 perc alatt jött másik 30 ember a lakásba, amit néztem. És a legtöbb vizit 1 óra hosszú.

Előre fixált időpontban vannak. Egy, két, legfeljebb három alkalom, de többnyire egy. Vizit nélkül nem is jelentkezhetsz. Oda kell menni, el kell kérni az űrlapot. Főállású munka a lakáskeresés.

Az sem ritka, hogy bementem, és nem tudtam kijönni a többiektől.

Két hete egy viziten találkoztam egy nővel. Nem csak azért emlékeztem rá, mert szép, hanem mert öt hónappal ezelőtt is egy viziten futottunk össze.

Ha látsz egy jót, és azonnal beleszeretsz, az veszélyes. Ezt az 50. alkalomra megtanulod.

(Erre mondjuk hét másodperc után mondtam, hogy kell.)

Volt olyan, hogy 6 hónap kauciót ajánlottam, és az ingatlanos szíve szerint nekem adta volna. A tulaj azt mondta, hogy csak C-s permittel rendelkezőnek adja ki.

Az háromszobás volt, négy méteres belmagassággal, viszont egy főút mellett.

Ez ugyanaz a környék, fent van a hegyen, a levegőt és a csendet össze sem lehet hasonlítani. És itt már nincsenek csónakok a tó partján.

Az egyik legjobb része Zürichnek.

Végül mindig jó lesz.

Majd csinálok fotókat az odavezető útról. Döbbenetes.
mr.
2014. 03. 16.
19:46:08

pláne olyat, amihez zöld is van. tényleg nem lehetett könnyű. és itt legalább sok potenciális munkalehetőség is van és még sem bern.
Mage
2014. 03. 16.
19:51:18

mr.: szerencsém is volt, mert az átlagoshoz képest messze van a buszmegálló, és itt a többség busszal jár. Meredek domboldalon van. Nem volt fent a legnagyobb oldalakon, csoda, hogy megtaláltam. A szokásosnál kevesebben jelentkezhettek rá.

És minden követ megmozgattam (igaz, nem először). A könyvelőcégem számát is megadtam, hogy ellenőrizzenek le, és az összes ismert cégnyilvántartásban rólam szereplő adatokra mutató linkeket.

Háromszor.

És kimentem újra megnézni, sétálni, és erősen kívántam.

Lehet, hogy a gondviselés intézte.

Mage
2014. 03. 16.
19:53:17

A ház másik oldalán kert van, arra is nyílik majd egy ajtóm. Kirakok egy széket, és leülök a fenyőfa alá. Vagy a fűre napozni.

A levegő itt olyan tiszta, mint Luzernben volt, amikor fújt a szél.
Mage
2014. 03. 16.
20:03:13

Utólag látom, milyen vicces volt, amikor egy évvel ezelőtt még Magyarországról próbáltam telefonon keresztül albérletet bérelni, és nem értettem, hogy milyen időpontokról magyaráznak.
mr.
2014. 03. 16.
20:05:24

autódnak van hely? emlékeim szerint bernben az volt még nagyon kritikus. ha valaki elfoglalta estére a ház előtti helyedet és ezért te átálltál egy elhagyatott lakatlan telek elé, onnan 10 méterre, másnap reggel már csöngetett a szomszédod (aki nyugdíjasként egész nap az ablakából ügyelt az utca rendjére) és udvariasan, mosolyogva mondta, hogy véletlenül rossz helyre álltál. onnantól számítva még volt 5 perced, hogy átállj valahova, utána már egy kevésbé mosolygós rendőr csöngetett, akit a mosolygós szomszéd hívott ki.

Mage
2014. 03. 16.
21:10:29

mr.: ha ilyeneket művelsz, még azt kell mondjam, kedvesek voltak veled, és olcsón megúsztad. Olyan nincs, hogy csak úgy megállsz valahol, mert hogy lakatlan. Örülj, hogy nem vitték el. (Nekem összejött. Nem tilosban parkoltam, csak ottfelejtettem olyan parkolóban, ahol építkeztek két nap múlva. Ki volt írva időben, be kellett volna állítanom a telefonomon. Azt hittem, nem hagyom ott sokáig. A béreltből elvihetik, ez ki is van írva.)

Ötféle helyen parkolhatsz.

1. Bérelsz. Garázs, névre szóló parkoló. Értelemszerűen ilyenben nem állsz meg, ha nem a tiéd. Ki van írva, hogy Privat.

2: Kék zóna. (A második képen látható). Egy órát állhatsz ott ingyen, utána el kell menned, vagy legalább visszamenned, és tekerned az "órát". Ez egy kék-fehér kartonlap, amit benzinkutakon árulnak, és azzal jelzed, mikor érkeztél. Ki kell raknod az ablakba, mint egy parkolócédulát. A kék zónában nem lehet fizetni. Éjjel és hétvégén ingyenes, csak legyen kint a kék karton.

3: Normál fizetős. Fehér téglalap, parkolóóra. Maximum két órát fizethetsz be. Nem szabad hosszabbítani, ha lejárt, el kell menned onnan. Minél többet állsz ott, annál többe kerül. Tehát egy óra drágább, mint amennyi kétszer fél óra lenne. Zürichben fél óra fél frank, két óra öt frank körül van.

4: Ingyenes fehér téglalap. Bármikor odaállhatsz. Eddig kettőt láttam belőle Zürichben.

5: Parkolóház, vagy parkolókert.

Ezen kívül a kék zónába vehetsz parkolókártyát abban a kerületben, ahol laksz. Azzal a kártyával bármikor, bármennyit parkolhatsz a kékben. Ha jól emlékszem, Zürichben 300 frank évente. Ha időközben elköltözöl a városból, küldenek utánad egy levelet az új címedre, hogy menj be, mert visszafizetik a különbözetet.

(Igen, ez Svájc.)

Más helyen gyakorlatilag nem parkolhatsz. Olyan nincs, hogy út széle. Van az út, és van a parkoló.

Olyan sincs, hogy a "szomszéd helye", vagy a "házad előtti helyed", ha nincs odaírva. Vagy fizetős, vagy kék, vagy bérelt, de az ki van írva. Amelyikbe nem állhatsz meg, azt mindig jelzik.

Azt nem tudom, Bernben mi van, mert onnan szinte menekültem. Nekem az a város rémes volt. Egész Svájcban az az egy hely nem tetszett. Mondtad, hogy az a bevándorlóváros. Lehet, hogy rombolják a kultúrát.

De jó eséllyel bérelt helyen parkoltál, vagy eleve nem parkolóban, és rendesek voltak veled.

A sárga szinte mindig bérelt.

Luzernben alig akad kék zóna. Ott béreltem. Zürichben érdemes megjegyezni, hol van sok kék. Baselben is szinte mindig kékben álltam.

Schaffhausenben van ingyenesnek látszó fehér, de azt nekem kiszámlázták. Van rá helyi törvény. Kéket egyet sem láttam.
Mage
2014. 03. 16.
21:24:16

Ezen kívül még ha éjjel szórakozni mész, általában békén hagynak a fenntartott, de nem névre szóló helyeken, ha bőven van üres. Mondjuk a cégesekben, vagy a bevásárlóház előtt. Reggelig nem hagynám ott, az holtbiztos.
Mage
2014. 03. 16.
21:26:39

Ha ismered a várost, Zürichben egy-egy hosszú bevásárlótúrát simán ki lehet húzni a kékben. Abban legális a hosszabbítás, csak vissza kell menned óránként.

Ha igazán profi vagy, másfél óránként.
Mage
2014. 03. 16.
21:51:44

Szerintem a munkaadód dolga lett volna, hogy ezt elmondja. Én is hosszú idő alatt jöttem rá, főleg a kékre. Azt egy Baseli út során mondta el valaki, akit megkérdeztem.

A szabad fehéret meg a múlt héten. (Mivel olyat korábban nem láttam Zürichben.)
Mage
2014. 03. 16.
22:02:15

A szemetet meg külön erre a célra gyártott zsákba kell rakni, amit a pénztárnál kell kérned a boltban. Sehol nincs kitéve a polcokra. Ez benne a trükk.

Városonként, vagy legalábbis kantononként eltérő színe van, és ha nem abban rakod ki a kukába, telematricázzák az egész utcát, hogy fejezd be azonnal. (Nem én voltam, egy német nő. Nem mintha nem lenne minden kukára kiírva. Biztos nem tudott németül.)

Nekem maradt egy fehér, 35 literes Zürichből, viszem vissza magammal.

A postán - hol máshol - lehet venni olyan matricát, amit bármilyen zsákra ráragaszthatsz, és akkor ér kidobni azt is. Van 17, 35 és 100 literes matrica.

A papírt azt hiszem, ingyen elviszik, a petet a boltba kell visszavinni, nincs rajta betétdíj. Az üveget illik szín szerint az üveges konténerbe dobni. (Fehér, zöld, barna.)

A boltban még külön gyűjtik a fehér műanyag tejespalackot, a fémdobozt, és a víztisztítókanna-betétet. Ez komoly.
Mage
2014. 03. 16.
22:11:07

A postán való sorbanállási rekordom hét perc. Schaffhausenben 20 másodperc az átlag. A bankomban 30 lehet. Ami úgy jön ki, hogy tízből kilencszer nem kell várni.

Az orvosi rendelőkben többnyire a megbeszélt időpont előtt behívnak, ha előbb odaérek.
rizóma
2014. 03. 16.
23:40:33

Semmilyen csomagoláson nincs betétdíj?
Mage
2014. 03. 16.
23:53:10

Azt hiszem, a Sparos üvegek némelyikén van. De ki megy oda?

Pár hónapja olvastam, hogy csalók buktak le Münchenben, ezerszámra dobálták be a mű, italt soha nem látott, hamisított vonalkódos pet palackokat a boltokban a betétdíjért.

Külön erre a célra szerzett gépekkel gyártották az üres palackokat.

Találós kérdés: melyik országból hordták oda őket?
rizóma
2014. 03. 17.
00:14:00

Biztosan nem Kínából, oda inkább vinni szokták, még nagyobb tételben.
Rákérdeznék, de így túl könnyű.
Mage
2014. 03. 17.
00:17:11

mr.
2014. 03. 17.
02:03:34

Mage: amikor kint jártam már bernben is működtek ezek a színes zónák meg az ablakra tapizható korongok, de arra már sajnos nem emlékszem, hogy melyik mit jelentett. azt tudom, hogy mi nem kocsival jártunk be, hanem céges kisbusz hozott-vitt, így a belvárosban nem voltak parkolási gondjaink.

amiről meséltem a szállásunknál volt, egy pihenő övezet bern közelében. ott csak fehér felfestés volt és úgy működött, hogy négylakásos társasházak voltak. minden lakáshoz tartozott egy számozott hely, plusz kettő vendéghely négylakásonként. ezek használatáért az ott lakóknak meg az ő vendégeiknek külön nem kellett fizetni. a mi autónk egész nap és éjszaka ott állt munkanapokon a saját helyén. (ketten használtunk egy autót) mi egy éjszakai buli után, hajnal egy körül értünk haza és az egyik szomszéd beállt a helyünkre. azt nem tudtuk, hogy pontosan melyik lakásban lakik, de a mellettünk lévő tömb előtt állt szinte minden nap az az autó, szóval helyi lakos volt. bizonyára az ő helyét elfoglalta valaki, azért áll a helyünkre. mi pedig átálltunk a velünk srégen szemben lévő üres telek elé, ahol szintén ott voltak a felfestések, de le volt bontva az épület, így ott senki nem lakott. (általában azokat a helyeket használták a helyi lakosok vendégei is, ha elfogyott a négylakásonkénti két vendéghely). erre fel hőbörgött és hívott ránk rendőrt a kedves (másik) szomszéd.

másnap elmeséltük a szitut a gondnoknak és megkérdeztük, mi lett volna a helyes eljárás: azt mondta, hogy fel kellett volna csengetni a helyünkön álló szomszédot (hajnali egykor) vagy kihívni a rendőrséget, aki elszállította volna a szomszéd kocsiját, mi pedig beállhattunk volna a saját helyünkre.
mikor mondtuk neki, hogy magyarországon a rendőr kiröhögne, ha hajnali egykor kihívnánk, hogy vigyen el egy autót, mert nem vagyunk hajlandóak 10 métert odébb állni, akkor azt mondta, hogy az magyarország itt pedig svájc van.

azután pár percre rá még hozzátette, hogy lenne egy másik megoldás is: cseréljük le helyire a rendszámot és akkor megoldódnak ezek a problémáink és nem zaklatnának az erre specializálódott "idegent nem kedvelő" nyugdíjasok.

erről a szelektív hulladékgyűjtésről (is) világhírű svájc. ezt sok helyen említik. bernben is minden áruházban ott voltak az elem meg a használt műszaki gép átvevők. simán leadhattál egy elromlott komplett számítógépet is. a víztisztító betét gyűjtése meg tényleg hasznos, mert meglehetősen ártalmas, tele soha le nem bomló aktív szénnel.
amúgy "fapadosan" budapesten, a mi kerületünkben is működik ez a szelektív zsákolás. a kukába (elvileg) csak háztartási szemetet dobhatsz, minden mást (palack, üveg, fém) a szelektív gyűjtőbe kell tenni. az egyéb hulladékokra (bontási, zöld, építőanyag, veszélyes stb.) vehetsz a postán színes zsákokat. a zsák méretétől és a hulladék fajtájától függ az ár. a veszélyes hulladék zsák pl. drágább, mint a többi. ezek a hulladék típusától függően eltérő színűek és lepecsételtek. meg van adva, hogy a hét melyik napján jön a szelektív begyűjtő kukás autó és az aznapi színű zsákokat elviszi a házad elöl. hogy mióta működik ez, nem tudom, nekem tavaly mutatták, amikor konténert rendeltem sittnek és azóta rendszeresen használom ezt a lehetőséget. de ez még így is nagyon messze van svájctól.
mr.
2014. 03. 17.
02:16:49

a "sorbanállásaid" nem kicsit írígylésre méltók. nemrég álltam 50 percet az ajánlott küldeményemért (persze fizetős parkolóban), mert azt csak a tömött főpostára voltak hajlandóak kiközvetíteni.
Balázs
2014. 03. 17.
08:35:15

Mage, ezt a PET-palack visszaváltós dolgot már mondtam nem egyszer az itteni ismerőseimnek, hogy valaki meg fogja csinálni, és az a valaki vagy magyar lesz, vagy román(iai magyar).

Többek között ezért alkalmaznak a németek minden nagy projekten pontosan egy magyart: mivel nekik eszükbe jut az összes kiskapu, simlisség, visszásság, csalás, megtévesztés, kihasználás és aljasság, ami nekik nem.

Köszönöm szépen a linket.
Mage
2014. 03. 17.
11:38:36

mr.: az szerintem bérelt helynek minősül, azért kapod, mert fizeted a lakás bérleti díját, tehát nem ingyen van.

Azt nem állítom, hogy nekem lett volna kedvem kihívni a rendőröket a helyedben.

Magyarországon akkor hívtam, ha úgy álltak be mögém, hogy nem tudtam kiállni. És sose ért oda előbb a rendőr, mint a tulaj.

Svájcban egyszer álltak be mögém, a hotelben a bérelt helyemen, ott valószínűleg hívtam volna, de tíz perc után jött az autó gazdája.
Mage
2014. 03. 17.
13:02:06

mr.: nem azért van messze Svájctól, mert még nem ért oda, hanem azért, mert az ellenkező irányba indult el.

Írtam már arról, hogy az embereket nem lehet és nem is kell az érdekeikkel ellentétesen megreformálni. Ebbe bukott bele a kommunizmus, és ebbe bukik bele minden idióta rendszer.

Az embereket az érdekeik mentén lehet megreformálni.

Ha a veszélyeshulladékos zsák a legdrágább, akkor a fanatikus környezetvédőkön kívül senki nem abba teszi a használt elemenet. Hanem a kukába dobja. Ez logikus.

Nem a csodára kell várni, hanem gondolkodni kell.

Svájcban, ha szelektíven gyűjtöd a szemetet, akkor kell a legkevesebbet fizetned. Kizárólag a konyhai hulladék kerül a fizetős zsákba, tehát kevesebb zsákot veszel. Az összes többit, tehát ami nem konyhai hulladék, ingyen kidobhatod a megfelelő helyre.

Ráadásul ez a korrekt, mert míg a használt elemből értékes anyagokat lehet - és kell - kinyerni, addig a konyhai hulladéknak szinte nulla az értéke.

Itt akkor fizetsz a legtöbbet, ha válogatás nélkül mindent a kukába dobsz, mert akkor több zsákot kell venned.

A világ ennyire egyszerű.

Talán két évvel ezelőtt írtam, hogy hetek alatt fel lehetne számolni a korrupciót Magyarországon. A hivatali vezetők kapjanak jutalékot azért, ami pénzt megspóroltak. Az alapján, hogy melyik közbeszerzési pályázatot hirdetik győztesnek. Milyen fura lenne látni, hogy nem a legdrágábbak nyernek zsinórban. De csak akkor kapják meg a jutalékot, ha a munka meg is valósult, hogy ne a kamu pályázatokat válasszák ki.

A rendőr kapjon jutalékot a büntetésből.

Ha mindez legális és ellenőrzött, akkor a rendszer megtisztul. A rendőr nem fogad el csúszópénzt ahelyett, amit legálisan megkapna. Hülye lenne kockáztatni abban az esetben.

Ha biztosítók lennének Magyarországon, akkor nem töltenék orvosok azzal a hétvégéjüket, hogy végigautóznak 5-10 kórházon, és soha el nem végzett műtéteket betáplálva a rendszerbe ellopják a TB-ből a pénzt. Mert lenne, aki megkérdezné, hogy ez mégis mi volt.

Csak hát arról az országról beszélünk, ahol a köztársasági elnök nem ad kegyelmet a halálos beteg, iszonyatos fájdalmakkal küszködő lányát eutanáziába segítő anyának, ellenben elnöki kegyelemben részesít két orvost, akik 100 milliós összegben károsítottak meg EU-s egészségügyi kasszákat a külföldi pácienseiken keresztül.

A magát értelmiségnek nevező senkik meg évtizedek óta papolnak az Élet is Irodalomban a korrupció morális vonatkozásairól. Ahelyett, hogy leírnának egy működő alternatívát. Amit körülbelül öt perc alatt ki lehet találni.

A működő rendszer az, ami az ember ismeretére épül, és az érdekeit szolgálja.

Zürichben parkolni is jobb és könnyebb, mint Budapesten.
mr.
2014. 03. 18.
01:36:39

Mage: ez az érdek szerinti állampolgár vezérlés pontosan így van, ahogy írod. érdekeltté kell tenni az állampolgárokat abban, hogy a társadalmi céloknak megfelelően cselekedjenek.

azért nálunk (és nem csak nálunk, hanem svájcon kívül a világ másik 99%-ban, kivéve 2-3 olyan országot, mint dánia vagy svédország, ami még svájcot is megelőzi a környezettudatosságban) van egy másik oka is annak, hogy a szelektív hulladékgyűjtés nem jut el a svájci szintre. nincs ilyen mértékű szelektív hulladék feldolgozás, mint svájcban. tehát hiába gyűjtöd a barna meg a zöld üvegeket külön-külön, ha azután nincs az az infrastruktúra, ami szétválogatva feldolgozza.

hazánkban is pont addig van kialakítva a lakossági és nagyüzemi szelektív gyűjtés, amíg a feldolgozó ipar azt képes kiszolgálni. és egyelőre (a világon mindenütt) a szelektív hulladékfeldolgozás sokkal költségesebb mint a "hagyományos". a mérleg másik oldalán a környezetvédelem és a fenntarthatóság áll, amire a gazdag (meg környezettudatos) országoknak, mint pl. svájc van lehetőségük költeni. nálunk erre (se) nincs annyi pénz. tehát hiába válogatom én szét húszféle kupacba a szemetet, ha utána az égetőben össze kell önteni.

az viszont pl. szégyen, hogy az usa legtöbb államában hozzánk képest sokkal elmaradottabb a szelektív hulladékfeldolgozás, holott gazdaságilag "egy picit" előttünk járnak.
Mage
2014. 03. 18.
17:20:19

mr.: Magyarország nem így állna, ha nem lopnának el mindent.

Döbbenetes, mi mindent lehetne tenni azzal a pénzzel, amit az elmúlt 24 évben széthordtak.

Svájcban azért is választjuk sokan az állami mobilszolgáltatót, és az állami bankot, hogy az országé maradjon a pénz.

Képzeld el Magyarországon.
Balázs
2014. 03. 18.
19:16:35

Azért az újrahasznosítás Európában nagyon fontos, mivel már szinte minden nyersanyagot importálni kell, miközben a fogyasztás itt a legnagyobb. Minél magasabb az újrahasznosítás mértéke, annál kevésbé kell a harmadik világ antidemokratikus alkuiba belemenni gazdasági megfontolásból.

A magam részéről már indítványoztam a helyi lakógyűlésen, hogy a kutyaszar eltüntetésének a legjobb módja nem az, hogy kirakunk mindenhova ingyenes kutyaszar-tárolókat, műanyag kesztyűket és egyebeket, hanem kimondjuk, hogy akinek a kutyája köztéren szarik, az 100.000 euró büntetést fizet. Százezer euró???

Miért, kutyaszar? Kár, hogy ebből végül nem lett semmi.

Teljesen egyetértek veled, csak abban nem, hogy a rendőrt érdekeltté kellene tenni a büntetésben.
Kate
2014. 03. 18.
22:04:45

De szép!
rizóma
2014. 03. 19.
00:26:06

My sweet home is Hungary:

Command-and-Control szabályozás:
- Itt ebben az ívben kanyarodni tilos. Ön mégis így tett, ezért megparancsolom, hogy csúsztasson egy 10 ezer Ft-os bankjegyet a zsebembe.

Termékdíjas szabályozás:
- Ön most 10 ezer Ft-ot helyez a zsebembe, s én megengedem, hogy ezen az íven tovább haladjon.

Betétdíjas szabályozás:
- … Borítékban kérek 10 ezret. Ha vissza szeretné kapni a borítékot, az további 500-ba kerül.

Kvótás szabályozás:
- Ha továbbhaladási jogosultságot szeretne, a haveromtól vásárolhat, ott áll a traffipax mellett. Jelenleg 10 ezer Ft az árfolyam.
mr.
2014. 03. 19.
03:49:29

Balázs: nálatok van ebadó? én naivan azt gondolnám, hogy abból kellene finanszírozni a közterületi kutyatisztaságot. itthon már annak is örülnék, ha használnák az emberek azokat a lapátokat meg zsákokat.
ahol én lakom (uniós pénzből) felújították, parkosították a környéket (nagyjából) egy igényesebb nyugat-európai színvonalú lakópark kinézetre. de esélyem sincs élvezni a zöldellő fákat vagy az ingyen használható modern játszóteret/sporttelepet, mert állandóan 50 centivel a cipőm orra elé kell lesnem, elkerülendő a kutyaszart. miközben 30 méterenként van kitéve a zsák+lapát+szemetes és bekamerázva az egész környék.

a kameráknak köszönhetően tiszta svájci feeling van (ha 10 centit rálógsz a felfestett parkoló csíkra, előbb megy oda a közteres és mikuláscsomagozgat, mint hogy beérj a lakásodba) ugyanakkor egyetlen rohadt kutyásnak sem képesek kezébe nyomni egy csekket, aki a parkba szaratja az állatát.

rizóma:
előfordulhatnak sokkal kifinomultabb, és az állampolgári igazságérzetet kevésbé bántó szabályozási módok is. természetesen nem abban az országban, amit írtál és a devizájukat is csak az egyszerűség kedvéért váltottam át forintra.

többszörösen összetett, asszociatív szabályozás:
- minden egyes ön által vásárolt kabátra fizessen ki 10.000 forint szerzői jogdíjat egy magánszemélyek által működtetett gittegyletnek, cserébe hozzájárulunk, hogy a szomszédja apaiágú másodunkatestvérének haját nyíró fodrász gyerekkori első szerelmének az unokája (aki telente szintén kabátot hord, mint ön) ingyen letölthessen az internetről egy másik ország szerzői jogvédelme alá tartozó filmet.


szubvencionális szabályozás:
- adok önnek 10.000 forint uniós támogatást, amennyiben abból 5.000 forintot készpénzben számomra előre visszatérít, 2000 forintért elkészítteti a pályázati anyagát az általam javasolt pályázatíró céggel, 1000 forintért a projekthez rendeli az általam javasolt minőségbiztosító céget, 900 forintért felveszi az évfolyamtársamat projektvezetőnek.

az önnél maradó 100 forintból elvárom, hogy az unió számára megfelelő módon papírozza és alibizze le a projektet, fizesse alkalmazottait és egy esetleges uniós ellenőrzésen tartsa a hátát.

cserébe eltekintek a pályázati anyagában vállalt termék leszállításakor a tételes átvételtől (amúgy sem fogom érteni, miről szól a pályázata, mert bírálatkor csak a fejlécig olvasom) az unió pedig garantálja, hogy egy esetleges ellenőrzés során könnyen megvezethető idiótákat küld ki auditálni, őket is büntetésből, mert akik jól végzik a munkájukat, azok nyaranta a francia, portugál, spanyol, olasz tengerparti beruházásokat ellenőrzik.

piacteremtési sávos szabályozás:
- amennyiben ön az elmúlt évben 1 milliárd feletti összeget sikkasztott el, vegyen részt egy ön által tetszőlegesen kiválasztott sportlétesítmény építésében, legalább a sikkasztott összeg 10%-ig, melyet az adójából leírhat, és cserébe megkapja a piaci privilégiumokat az elkövetkező évben is a maximum 10 milliárdig terjedő sikkasztás lebonyolítására az ön által uralt piacon. (10 milliárd feletti sikkasztás kizárólag a legfőbb vezető tételes jóváhagyásával, arra kiválasztott személyeknek, egyedi elbírálás és szabályozás mellett történhet.)

- amennyiben az elmúlt évben 10.000 forint és 1 milliárd forint közötti sikkasztási rátát ért el, a nyeresége 80%-át elérő mértékben vegyen részt a munkaerőpiaci helyzet javításában és foglalkoztasson általam arra kijelölt alvállalkozókat és/vagy munkavállalókat. fontos végrehajtási kitétel, hogy a kijelölt alvállalkozók és a szabályozás eredményeként felvett munkaerők érdemi munkát a gazdasági folyamatban nem végezhetnek. ezért cserébe piaci privilégiumokat nem, de szabadpiaci (élet)bennmaradási jogokat kap.

- amennyiben ön az elmúlt évben 10.000 forint alatti összeget sikkasztott vagy egyáltalán nem sikkasztott, az adott piaci szegmensben profit- és életképtelen. elrettentő példaként börtönben fog megrohadni, hogy a másik két szabályozási sáv fizetési fegyelme megfelelő maradhasson.
Jerry1022
2014. 03. 19.
06:18:21

Monopoly féle szabályozás:
- Amennyiben birtoklod az áram és víz szolgáltatókat minden körben bónuszként felvehetsz 10mrd forintot a bankoktól. Ha csak az egyik szolgáltató a tied a közmédiában bíráld élesen a másik tulaját, majd vedd el tőle a céget amennyiben a tiéd a Kossuth tér. Ellenfeled négy körre kimarad a dobásból vagy - belátásod szerint - börtönbe vonul. Börtönből a szabaduláshoz 2/3-ot vagy többet kell dobnia.
Balázs
2014. 03. 19.
08:43:16

Ultimate Puzzle szabályozás: ki kell deríteni, hogy az adott ívben való bekanyarodáshoz szükséges 10.000 forintot hova rakd, és ehhez segítségül a lelki szemeid előtt csak a bekanyarodás elérni kívánt képét láthatod. Indulsz a sötétebb és világosabb szélektől, de belül, ahol már a vörös és narancs is összemosódik egy színbe, egyre nehezebb. Próbálsz színek, mintázatok vagy formák szerint haladni, de ez gyakran tévútra visz, ráadásul egyre többször hagyod abba, mert eleged van. Végül mégis sikerül minden darab helyét megtalálni, de akkor a kép már nem emlékeztet arra, amilyen előtted lebegett.

Kínlódtál és becsapva érzed magad.

Legközelebb nem vágsz bele.
rizóma
2014. 03. 19.
12:19:30

Ezt szépen kikerekítettétek.

=> Regisztrálni jó <=