Nincs jogosultságod (már) a komment módosításához.
market :: 2011. június 08., szerda, 21:34:46 :: 41 komment
Szerettem volna meglepni valakit, hát elmentem a piacra csirkéért.
Általában jók a megérzéseim, ennek köszönhetően még sosem vásároltam a piacon húst. Nem vitt rá a lélek. De annyian mondták, hogy az a tuti, hogy ma adtam neki egy esélyt.
Az Intersparban, a Cora-ban és a Tescoban bármikor kapok gyöngytyúkot, az utóbbi helyen vasárnap éjjel kettőkor is. A piacon nem.
Van viszont irtózatos bűz. Néhány hentesnél egyszerűen rohad a hús, a szag beborítja az egész teret, így a szaglás alapján történő választás kapásból ugrott.
A régi ismerős mézest kérdeztem csirke ügyben. Odaküldött a legbüdösebb hentespulthoz. Ezek után a mézet se biztos, hogy nála veszem. Különben is, feltűnt már, hogy az egész piacon minden mézes pontosan ugyanazokat a mézfajtákat árulja? Ehhez a mézeshez is úgy kerültem, hogy a piac szélén vettem befőttes üvegben egy 80 éves nénitől. Aztán mondták, hogy legközelebb hol vegyem "tőle", mert az ugyanaz.
Megkérdeztem hát egy zöldségest, hogy melyik csirkésnél vásároljak. Láttam a szemén, hogy fogalma sincs, mi bajom. Aztán egy késő-középkorú nőt is megkérdeztem, ő épp zuzát vett.
Talán ennek köszönhetem, hogy végülis nem volt büdös a hús. Megfőztem, épp ehető. "Tanyasi csirke". Aha. Zöld füvet az életében nem látott. Ennél még a hipermarketben kapható, fóliázott, tanyasinak hazudott is százszor jobb. Az csak vízízű a valódi csirkéhez képest. Legalább gyógyszer- és csontliszt íze nincs. (Na jó, van, de nem ilyen markáns.)
Lehetséges, hogy nyugdíjasként, naponta a piacra járva, minden eladóval órákat beszélgetve, hazugságvizsgálóval felszerelkezve tud valaki ehető húst venni a piacon, de dolgozó emberként ez szerintem esélytelen.
Kérlek, segíts, hol vegyek szárnyast? GPS koordináta kellene, vagy jó lesz ebben a formában is: piac:sor:bódé:pult:hentes
Köszönöm.
(Egyébként a Vásárcsarnokban voltam.)
bonus content
2011. 06. 09.
01:07:22
De a google egyszerűbb. GPS koordináta helyett van email cím.
link
2011. 06. 09.
02:40:31
hús (azaz sertés, marha, borjú, birka és egyéb négylábú): hogy ne kelljen ismeretlen helyre menned, egyből maradhatsz a kedvenc mézes nénidnél. vásárcsarnok (igen, az) fsz, c, VI/4. Gál József, belül, hátul az utolsó sorban.
ossobucco, t-bone, lábszár pörköltnek, bél- és hátszín tatárnak, borjúbríz.. idáig még csak kiváló árut kaptam tőle. ha nem túl nagy a sor még azt is megbeszélheted velük, hogy mit akarsz főzni és segítenek választani. múltkor volt előttem egy csaj, azt lebeszélték arról, amit sütni akart (látszott, hogy nem nagyon ért hozzá) és helyette egy komplett receptet diktáltak le neki a választott húsához.
fény utcai piac teteje ha nem is csúcs, de átlag feletti. ha a bejárattal szemben állsz, akkor a bal oldali. ahol a hosszabb sor áll. itt van külön baromfis, és egyszer egészen jó csirkét vettem már nála. közel sem volt házi íz, de a csirkegyárit azért magasan verte.
megírhatom a törzshelyemet is a kispesti piacon, ott kérésre beszerzi a következő hétre a hentes amit kérek, de nem hinném, hogy át akarsz menni egy kiló húsért a város másik végébe.
tudok még kifejezetten sertésre és mangalicára specializálódott boltot, amivel szintén csak jó tapasztalatom volt, de gondolom az annyira nem érdekel.
hipermarketes húsokból nekem egyedül a cora választéka jött be. ott merek húst venni, ha nincs semmi más nyitva.
szárnyasban nem igazán tudok segíteni. az nem piaci áru. azt háznál kell venni. azt a kevés tyúkot és kacsát, amit megeszek, magam szoktam csibeként venni füreden, és vidéki rokonok nevelik fel. kukoricán és búzán.
azt azért tudni kell, hogy magyarországon utoljára a századfordulón volt olyan, hogy a paraszt kerti zöld füvön nevelte a csirkét. már mint a 17. - 18. századok fordulóján. mostanság nem kapsz olyan csibét, ami a kerti limlomokon, csalánon meg a tyúkhúron felnő. megdöglenek vagy megállnak a fejlődésben olyan 15-20 centis méretnél. ma már vidéken is darával meg tápszerrel nevelik fel a baromfit. egyszerűen nem éri meg mással. nem tudná tripla áron eladni azt a csirkét ami házi tojásból otthon keltetett és mezőn legeltetett. (a házi keltetésű olyan, hogy nem döglik bele a kertvégi életbe)
hasonló a tojás is. azt sem piacon kell venni, hanem vidéki háznál.
2011. 06. 09.
19:54:39
Na meg túl sokat nézegettem gyerekkoromban a Lutra borítóját. Kénytelen voltam a képet nézegetni, mert apám németül vette meg. Felnőtt fejjel már hálás vagyok neki ezért. Épp elég baj, hogy filmen láttam.
Jellemző egyébként, hogy nálunk Fekete István az állatbarát író. Az összes könyve arról szól, hogyan kell a természetre hangolódva, azzal szinte eggyé válva a ritka és különleges állatok nyomára bukkanni, és elpusztítani őket. A Nyári berek kötelező olvasmány, és életem legborzasztóbb könyv-élménye volt. (Elég ránézni a Fekete István fejére, tipikusan az az ember, aki még felnőtt korában is tüskére tűzi fel a bogarakat szórakozásból, nem csak tízévesen.)
Szóval a csirke leveshez csirke kell, vagy liba. Tudom, hogy tudod, hogy nem eszem disznót, jó volt a mangalicás vicc.
És kétlem, hogy ne fizetne senki háromszoros árat a valódi csirkéért. A Redmasteres "tanyasi" csirkét is megveszik, amit fóliázva lehet a hiperekben kapni, és a sima antibiotikumos-szteroidos csirkénél tényleg ehetőbb (volt, amikor rendszeresen vettem). Biztos, hogy lenne piaca a zölden nevelt állatoknak. Csak szervezés kérdése. Ez az, ami nem megy nekünk. Nincs időm vidékre mászkálni, ismerkedni a nénikkel.
Pont az lenne a lényege, hogy drágábban adják, de jobb, és ott van a boltban. Mindenki jól jár (a csirkén kívül).
A mézes is azt mondja, hogy azért nem teszi bele a méhpempőt a mézbe, mert nem hiszik el neki, hogy benne van. Inkább odaadja külön kis tégelyben, hogy te keverd össze otthon.
Szóval van három-négyszeres áron biocsirke, csak nem bio, és nem csirke.
Ezzel kéne valamit kezdeni.
2011. 06. 09.
20:26:46
2011. 06. 09.
20:36:03
Valahogy még nem terjedt el eléggé a tanyasi kapitalizmus.
2011. 06. 10.
13:54:30
vettem magunknak meg a haveroknak nagyon finom, hasonló minőségben nálunk soha nem kapható juhsajtot, nem volt éppen elég a gazdánál. másnap kocsiba ült és elhozta a szállásunkra.
2011. 06. 10.
18:00:31
Az egyik felmenő ágon a nagyszüleim derék, barátságos emberek voltak. Generációk óta éltek vidéken. A nagyapám a hideg éjszakában kijárt a fóliasátorba, és gázzal fűtötte a krizantémot, kivitték a piacra, és nekünk adták az árát. Egész életükben másoknak segítettek a kevésből, ami jutott nekik.
Ha oda becsöngettem volna idegenként, szinte biztos, hogy kedvesek lettek volna velem. Adtak volna (el) csirkét. Szívesen jártam volna oda, nagyon szeretni való ember volt mindkettő.
Igaz, olyan csirkét adtak volna, ami egész életében egy fél méteres drótketrecben, tápon élt. A borukban több volt a cukor, mint a szőlő. Nagyon szerettem őket, folyton rájuk gondolok - már nem élnek -, és gyerekkorom legszebb pillanatai között tartom számon, amikor velük ettem.
De ez a személyiségüknek szól. Minőség szempontjából nem vennék tőlük tojást.
A másik ágon a nagyszüleim Pestről költöztek vidékre. Zsörtölődős, mindenkit szidó, barátságtalan ember volt mindkettő. Olyan, akiket a fél falu utál.
Szinte biztos, hogy elhajtottak volna, ha idegenként becsöngetek, de ha nem, akkor se hiszem, hogy mertem volna náluk venni bármit. Kerestem volna benne a ciánt.
Ők egész évben zölddel nevelték a csirkét. A tojás vörös volt a sok céklalevéltől. Sarlóval vágták hozzá a füvet.
Ezeket idegenként nem tudod megtippelni. Arra meg nincs időm, hogy hónapokat járjak családlátogatásra. Felkérdezni, hogy ma pontosan mit evett a tyúk. Honnan van a kukorica a tápban.
Aztán, ha valamelyikkel összebarátkozom, még idegeskedhetek is, nehogy lebetegedjen nekem.
Miért nem lehet megszervezni ezt normálisan, ellenőrzötten? Lenne rá igény.
2011. 06. 10.
20:40:50
link
2011. 06. 10.
23:30:37
ott még megtehetik a helyi panziók, hogy a környék lakosaitól veszik meg a legjobb kajákat (és felszolgálják méregdrágán), nálunk ez már tilos. itthon étterem csak antsz meg élelmiszerhigiéniai szolgálat által bevizsgált, auditált, ésatöbbi helyről vásárolhat.
2011. 06. 11.
02:16:15
Így csak és kizárólag nő képes címet elmondani. A GPS mit szólt? Be bírtad ütni?
2011. 06. 11.
02:32:37
2011. 06. 11.
13:17:32
Ilyen sok holtidő volt?
2011. 06. 11.
23:00:05
2011. 06. 12.
01:30:28
Néhány éve olvastam, hogy van már odakint is. És több a magyar lány, mint a román.
Tényleg azon tűnődtem, miért utazik oda az ember. Az első, ami beugrott, a nevezett kiállítás. Aztán lehet lőni barna medvére is, de azt valahogy nehezen tudom rólad elképzelni, vadászat ide vagy oda, hogy a macit lelőnéd.
Cigarettáért meg nem motorral megy az ember.
(A románokkal semmi bajom nincs, soha nem is volt. Az erdélyi magyarokkal annál inkább.)
2011. 06. 12.
01:31:34
2011. 06. 12.
02:53:53
mindennek megvan a maga helye. a quadnak is a quadpályán, a sűrített levegős puskával lövöldözős embereknek is a lőtéren. a kerékpárosoknak is biztos meg van valahol a helyük. legalább is remélem, hogy nem a nagykörút belső sávját szánta nekik a mindenható, mikor megteremtette őket. egyik sport sem a városba való. csak ehhez ugye kultúra is kellene, meg tolerancia. abból viszont kb. annyi van kishazánkban, mint becsületes politikusból.
2011. 06. 14.
11:44:00
Semmi más ideológia nincs mögötte. Sőt, ha nem én főzöm, néha még meg is eszem.
A piacon büdös van és, ha véletlenül kimegyek csodabogárnak néznek, talán mert én nem vagyok büdös. Ezt nem tudom. Ritkán járok piacra, úgy évente három-négy alkalommal. (Lehel)
De..
Az a helyzet, hogy a nagy supermarketekben is büdös van. A gyerekem nagyon is húsevő, ezért tudom, hogy ott is büdös minden. Magam miatt ilyen helyekre be sem tenném a lábam.
Lehet bennünk van a hiba. Nekem az uszoda hypo szagán nevelkedett szaglásommal. Neked meg a nem tudom middel.
Valahogy a népek többsége - persze én is - megbirkózik ezzel a dologgal.
Egyébként én a birsalmasajtot szeretem nagyon a piacról. Bele sem merek gondolni azokba a higiéniai körülményekbe, ahogyan készül. Csak megeszem és kész.
A gondolkodás nem mindig hasznos.
2011. 06. 14.
13:00:16
2011. 06. 14.
13:57:47
bizony ám! és a raktáraikhoz képest a leglepukkantabb piac is maga a patika. éppen ma lett vége a tesco-k átfogó mgszh-s ellenőrzésének. érdemes elolvasni az eredményt. lejárt, átcsomagolt készítmények, rágcsálónyomok (ez magyarul egér/patkány ürüléket jelent), nyitott hulladéktárolók..
amúgy évi másfél kiló koszt el kell fogyasztani az emberi szervezetnek, hogy egészséges maradjon és működjön az immunrendszere. ezt támogatják nálunk a hipermarketek és egyes piacok is.
2011. 06. 14.
16:31:55
Ha ezzel foglalkoznék nem ennék meg semmit. Így is iszonyú válogatós vagyok.
Mindent mosok, fertőtlenítek, csak csomagolva veszem meg. Kérlek, kérlek, eszedbe ne jusson leírni, hogy az is koszos.
A másfél kiló kosz biztosan megvan, mert egyébiránt szeretek kempingezni és túrázni, de azok más körülmények. Ott minden más, még az egér is:-)
2011. 06. 14.
16:50:23
A hentesfiúk sem bitos, hogy ajánlatot fognak tenni, de ettől függetlenül a szárnyas jó náluk.
2011. 06. 14.
17:37:50
Rafina: én is hiperek közül leggyakrabban a tescoban vásárolok és továbbra is ott fogok az ellenőrzéstől függetlenül. egyszerűen azért, mert éjszaka csak az van nyitva a környékünkön.
alapdolgok, amiket betartok: zöldséget mosni és hámozni, húst főzni vagy sütni és a konzervet felbontás előtt szintén mosni. (a dobozos sört, üdítőt is) kétezer ember által összefogdosott pékárút meg nem veszek, csak ha épp előttem tolják ki a gurulós kocsit a pékségből.
2011. 06. 14.
17:39:12
2011. 06. 14.
19:45:56
Minden érzékszerv fejleszthető, tanítható. Az agy dönti el, hogy az információk mekkora hányadát dolgozza fel. Látás esetén az arány állítólag 10%, viszont a retina közepén jóval magasabb, mint a szélén. Ezért van az, hogy a periférikus látás sokkal jobban fejleszthető, mint az éles látás. A szemlencséddel nem tudsz sokat tenni, az agyaddal annál inkább.
Számítógépes akciójátékokkal nagyobb látótér érhető el. Küzdősporttal az is el lehet érni, hogy szinte hátrafelé is láss.
Aki figyel, és "ébren van", sokkal több mindent hall és érez. És ehhez nem kell fejlett érzékszerv. Ismerek olyat, aki 20-30 összetevőt felsorol egy parfümből, és képes megjegyezni őket. És olyat is, aki szag alapján megnondja, hogy ki beteg és ki nem (a gimis iskolaorvosi rendelőben teszteltük). Na, ezekhez tényleg fejlettebb érzékszerv kell.
De ha 8-10 ember ül egy szobában, mindig ugyanazok veszik észre először a furcsa szagokat, hallják meg a gyanús hangokat. Ez nem az orron és a fülön múlik.
Ennek van néhány hátránya: felébredsz minden gyanús neszre, akkor is, ha egybként jól alszol. Az utazás a buszon maga az orr-horror. A piacon azonnal a kijáratot keresed.
Van előnye is: megóvod magad. A tested véded az idegrendszered kárára. Gondolom, régen, a barlangban az éberebb emberek szóltak a többieknek, hogy jön a gyilkos bálna. A finnyásabbak ritkábban kaptak mérgezést, esetleg a többieket is figyelmeztették, hogy szag alapján az a mirelit kardfogú tigris már háromszor volt felolvasztva, ki kell dobni.
Láttam már sértődést abból, hogy minden ételt, italt megszagolok. Nem tudom, miért kell ezen megsértődni. Nemrég egy étteremben ivott valaki maró tisztítószert bor helyett. Hogy lehet bármit meginni úgy, hogy nem szagolod meg?
2011. 06. 14.
19:49:25
Ami érdekes, hogy a közepes boltokban (Spar) és egészen koszos, lepukkant éjjelnappalikban (Match) néha még találsz ehető kiflit vagy zsömlét.
2011. 06. 14.
20:35:21
szerencsére a lakásom mellett van egy 7-től 22-ig nyitva tartó pékség kb. 1 éve. azóta nem szorulok rá tologatott pékárura csak ha 10 után érek haza. nem emlékszem rá, hogy az elmúlt egy évben mikor volt, hogy onnan nem forró kenyeret vittem volna haza.
2011. 06. 14.
21:12:32
A Fény utcai piac irtó büdös. És úgy büdös, hogy nyitott a tér, tehát bátran meg lehet szorozni 5-tel. Három hete voltam ott először és utoljára. Szarvaskolbászt kerestem. Az összes hentes disznót árul. Ha lenne másféle hús, azt se kezdeném el kihalászni abból a sertéshalomból.
Mentségére legyen mondva, hogy olyan szintű rohadást, mint a Fővám téri, a Fény utcában nem tapasztaltam. A Fővám az már tényleg dögkút.
Úgy néz ki, hogy veszek szarvast ismerős vadásztól, és megkérek valakit, hogy csináljon nekem belőle kolbászt, és ne szalonnát tegyen hozzá, ha száraz, hanem kacsazsírt.
Ez is olyan, amire lenne fizetőképes kereslet, mégis neked kell saját magadnak előállítanod. Mert a boltban az összes pulyka-, szarvas-, liba-, bivaly-, szamár- és marhakolbász disznóból van.
2011. 06. 14.
23:34:08
De nem ezért nem eszem, egyszerűen allergiás vagyok rá és kész. A tejre is, a tehéntej fehérjéjére, de egyébként is egészségtelen 30 fölött tejet fogyasztani. Erről ne nyissunk vitát ti csak fogyasszátok nyugodtan. A hús büdös. Nem mintha a hal nem lenne az, de a lazacot és a tonhalat még megeszem. Életemben nem volt még gyomorrontásom, vagy ilyesmi. Azonban férfi legyen a talpán, aki engem egy vacsorára megvendégel:-) Ha egy nő főz az nem olyan nagy dolog nekem.
Bár egy kiló paradicsom mosva pucolva nem nagy dolog:-)
De mondd a szarvaskolbász mitől más, mint a sertés? A szarvas az nem büdös? Sertést nem eszel, de kacsát meg szarvast igen? Ez miért van? Volt már kacsád?
Őszintén a kutyámnak 14 éve nincs szaga, de ez a nyúl, bármit csinálok akkor is büdös. Most nyár van OK. Kint van a kertben egész álló nap, de mi lesz, ha jön a hideg. Az, hogy kidobom, visszaviszem meg ilyesmi nem jó válasz.
2011. 06. 15.
01:20:06
én jóformán tejterméken élek (legfőképp sajt), nehezen tudnám elképzelni az életet nélküle. értem én, hogy 30 felett veszélyes, de a tejterméket mindig a hűtő 5 fokos alsó rekeszében tartom, soha nem megy 30 fölé, ezért bátran fogyasztom. édesanyám nemrég lett laktózérzékeny, azóta nem ehet semmilyen tejterméket. én szoktam neki bevásárolni a műtejeket meg mű tejkészítményeket, amiket allergiásoknak gyártanak. belekóstoltam, iszonyatos ízűek, nagyon nem irigyellek, hogy ilyenre vagy kárhoztatva, ha tejet akarsz inni.
"A hús büdös." - igen, van olyan is. azt hívják romlott húsnak. abból ne egyél! az állatok büdösek, de a megfelelő helyről, megfelelő körülmények között kivágott és tárolt húsuk illatos.
a szarvas az egyik legbüdösebb állat a világon. főleg a bika. volt alkalmam párszor zsigerelni. hozzá képest a sertés maga a parfümminta. még a birkán is messze túltesz. pedig annak is van egy faggyús bukéja, amikor nyúzod. szarvasnál nagyon észnél kell lenni, hogy csak olyan részt vágj ki belőle, ami nem pézsmaszagú. Magenek a kolbásszal kapcsolatban tökéletesen igaza van, ha olyan kolbászt akarsz enni, amiben tudod, hogy mi van, akkor azt magadnak kell elkészíteni. piacon kolbászt venni olyan, mint étteremben brassóit kérni a gulyásleves után, a puncstorta előtt.
Mage: a szarvashús iszonyatosan száraz, a kolbászába nagyon sok zsír kell, hogy ehető legyen. kacsával még nem kóstoltam, de biztos jó lehet. (önmagában, kenyéren is szeretem a kacsazsírt)
a lehelt térin az a csirkés, amit NH javasolt csak baromfit tart. nála nincs semmilyen disznó a pult közelében sem. onnan bátran vehetsz.
2011. 06. 15.
01:40:15
Mózes már leírta, mit kell enni. Aki nem hisz neki, nézzen Dr. House-t: a disznó tele van férgekkel.
A büdösség ízlés kérdése. Én megértem, hogy van, aki a marhahús szagát sem kedveli.
A marha nem eszi a saját piszkát, és nem fetreng benne, szemben a disznóval.
A szarvas határeset.
2011. 06. 15.
01:57:22
2011. 06. 15.
02:54:11
2011. 06. 15.
12:00:34
2011. 06. 15.
22:44:27
A szaglással érzékelhető ingerekről némiképp más a véleményünk. Én parfümöt sem használok, nekem az is büdös.
Pékeknél sem verekszünk a sorban és a műtejeket is meghagyom a családodnak. Csak joghurtot eszem, de azt elég sokat. Abban a fehérjemolekula meg van bontva, vagy ilyesmi. Nagyvonalú vagyok?
A kacsazsír szobahőmérsékleten már folyik. Lehet, hogy a kolbászból is ki fog csöpögni. Egyébként a kacsa is koszos állat. A hal, na azok között kevés koszos van, de mocsárízű akad.
Kutya, törpeuszkár, fehér, herélt kan. Semmi varázslat. A kutyák sem érzik a szagát:-) de annyira aranyos, ő szeret a világon a legjobban, főleg ha éhes. De azért távol tartom a szobától így is. Kert előszoba, ha megérdemli konyha.
Különben ne érdekeljen senkit mit fecsegek, mert alapvetően nem vagyok jó a konyhában:-)
2011. 06. 15.
22:54:31
A finom, tiszta húsnak tényleg illata van, nem szaga.
Rafina: ha a parfüm mind büdös, és a kutyádnak nincs semmi szaga, akkor tényleg egyedi orrod lehet.
A kacsa hogy lenne koszos? Ami hápog, az nem lehet koszos, csak szép és kedves.
A hal íze azon múlik, hogy hol élt, mielőtt beugrott a lábasba. Amelyiknek mocsáríze van, az tavi.
2011. 06. 16.
02:43:50
2011. 06. 16.
03:24:03
2011. 06. 16.
12:15:31
2011. 06. 16.
12:18:38
A nyulat azt érzem.
Ami hápog az tiszta? Az is, ami gágog?
2011. 06. 17.
22:13:36
2011. 06. 18.
00:56:02