ana :: 2008. október 16., csütörtök, 21:11:48 :: 51 komment
social science lifestyle

Hosszas elmélkedés következik a pro-anorexiáról. Dőljetek hátra a székben, hozzatok csokit, készítsétek elő a chipset és a nesteát.

A pro-anorexia progresszív tudományos szemléletet jelent: ma már nem minden betegség, aminek latin neve van. Például az anorexia nervosa az orvosok állításával ellentétben ideális állapot, sőt, az egyetlen, amelyben magára valamit adó nő létezni akar. A pro-anorexia - ana - kialakítását segítő weboldalak elszánt látogatói belekóstolhatnak a topmodellek életébe.

Akár illatos gombák a mezőn a friss, tavaszi esőre adott válaszul, egyre több ilyen site üti fel a fejét az interneten. Most jó anásnak lenni. Széles kínálatból csemegézhetünk.

És miért ne? Jómagam kifejezetten szeretem a homokóra alakú, nagy mellű, nagy fenekű, vékony derekú nőket. Ha minden egyéb paraméter optimális (van hozzá jótállás), ilyet választanék. Szépnek találom még a sportos, izmos nőt, ha a férfias vonások mögé bújva nem tűnik el belőle a nőiség. És jól mosogat. Voltaképp csak az átlagos, a punnyadt és a túlsúlyos női test nem érdekel. A kedvem a feltűnő és arányos testalkatban lelem. És hiába tagadják az orvosok és a maradi szülők: sok anorexiás pont ilyen.

Ha a lelki hátteret nézem (a lélek fontos, a nő sem csak csontból és bőrből áll), a homokóra-alkat egyszerű adottság. Mellre gyúrni nem lehet. A legszebb testű nő, akit valaha láttam (nem, ne haragudj, nem rád gondolok) életében nem dolgozott egyetlen percet sem az alakjáért. Ezzel szemben izmosnak lenni kitartó és kemény munka. Legalább ilyen kemény meló a pro-anorexia.

Számomra az eltökéltség roppant vonzerővel bír. Nap mint nap szembenézni a testünk kielégítetlen vágyai okozta kínokkal embert próbáló feladat. Nagyi háta mögött kihányni a finom süteményt vagy kalórianaplót vezetni a félbevágott ropikról vegytiszta akaraterő. Olyan sűrűségű elszántság, mint a jófajta juharszirup: alig akar kifolyni a palackból.

Dugdosni az ételt a szülők elől, mindenféle mesét előadni, hol mit ettünk, a vékonyságot rejtő ruhákba öltözni mind-mind fejlesztik a szürkeállományt. Az anások szellemes, szórakoztató lányok: "Ha éhes vagy mosogass el. Nekem mindig felfordul tőle a gyomrom". "Ha már nagyon nem bírod ki, hogy ne egyél, tedd mások előtt, így nem kezdenek el gyanakodni". "Egyél nagyon lassan, és figyeld, ahogy mások undorítóan tömik magukat és a szemed láttára híznak". "Ha már valaki nagyon komolyan veszi a kalória-számlálást, nem árt tudnia, hogy egy átlagos adag geciben 15 kcal van". "Ha gyógyszert vagy vitamint szedsz, lehetőleg hányás után vedd be őket".

Tetszetős. Ám sajnos az Ana istennőhöz imádkozó lányok képei bizonyítják, nem minden anás dekoratív. Mi több, a képeket böngészve erősen ambivalens élményekkel lettem gazdagabb. Végül megéretttem az anorexia lényegét. Felfogtam valamit, amiről hallgat az orvostudomány.

Egyszerűen arról van szó, hogy egy anás lány testén elképesztően ocsmányul fest minden ottfelejtett zsírmolekula. Míg egy erős testalkatú nő vastag combja és izmos vádlija izgató lehet, a kezdő nádszálkirálylányon a legapróbb párna is végtelenül visszataszít. Olyan érzést kelt, mintha haj nőne a melle közepén. Több, mint nem odavaló: egyszerűen beteges.

A gyanútlan férfi szeme a kiálló kulcscsontról indul, amelyre a barna bőr teljesen ráfeszül. (Figyelem, a szolárium fogyaszt, és ha barna vagy, kívánatos leszel, mint egy bögre gőzölgő, habos kakaó). A hegyes csontot látva az ember azon tűnődik, vajon melyik akkupunktúrás pontot kezeljük magunkon, ha majd erre a lányra ráfekszünk. Aztán jönnek a bordák. Ha mégis éhes, gyalulhat rajtuk magának uborkát. Tekintetünk akadály nélkül, szlalomban halad lefelé az impozáns területen, melleket keresni felesleges. Ám mindjárt jön a köldök, csupa izgalom, vajon orvosi fémmel perforálta-e, vagy félt, hogy elvérzik azonnal? És hopp, mi az ott? Csak nem beépült egy almássütemény? Jézusmária. Ez rettenetes.

A lány helyében, ha a tükörbe néznék, ott azonnal elhánynám magam. Nem épp fogyókúrás céllal. Csak úgy.

Kiscsillag, kérlek, szedd már össze magad. Ha így folytatod, és csak állsz, a szádba repül a sültgalamb. Nem érzed, hogy nagyon gyorsan kezdeni kellene valamit magaddal? És addig villámgyorsan takard el a hasad.

Tessék lefogyni szépen, igazán. Ha már elkezdted, csináld rendesen. Különben nagyon csalódottak leszünk.

Nincs szívszorítóbb látvány, mint egy kudarcott vallott pro-anorexiás.

 

 
 

eva
2008. 10. 19.
01:49:00

Eh, én tényleg voltam 15 kilóval kevesebb, és sokkal kevésbé vonzó. Nem érzem ezt utólagos önigazolásnak, és teljesen mindegy, mit mondok, kicsiszív (kiscsillag) leszek, akinek kell még valamit csinálnia magával, de hogy most gyakorlatilag bárkit megkapok, akit tényleg akarok, az igaz.
(Hogy ettől boldog vagyok-e, az már a következő posztok valamelyikére tartozik.)
Mage
2008. 10. 19.
01:53:16

Éva, te voltál anorexiás?
NH
2008. 10. 19.
04:28:46

Tényleg hülyén néznek ki a karfiolkezdemények egy anorexiás combján. Az összkép pedig rettenetes és elkeserítő is egyben. Talán majd ez is kimegy a divatból és újra visszajönnek a nők rubensi idomokkal, vagy életre kelnek az Anders Zorn festmények. Ez persze nem most lesz. Addig pedig csak remélni tudom, hogy egszer hasonló bejegyzésben emlékezel meg a korpulens nőkről is.
eva
2008. 10. 19.
11:44:06

Kifejezetten az nem. Rövid idő alatt sokat fogytam, aztán bulímia. De ez már régen volt.
min
2008. 10. 19.
12:44:14

hát én hálát adok az égnek, amiért ilyen kerekded nőies kűlsővel áldott meg.
azért azt csak hozzáteszem, hogy a folytonos stressz miatt nekem is voltak étkezési rendellenességeim és le is adtam jópár kilót, ettől függetlenül sosem szeretnék úgy kinézni, mint ezek a lányok.
Volt egy osztálytársnőm, aki még náluk is durvább volt és elmondom, szó szerint csont és bőr még ma is a leányzó. pedig sokkal többet eszik nálam.
Sandy
2008. 10. 19.
12:45:32

A Pécsi Neurológiai KLinikán az intenzív osztályon fekszik egy súlyos, de szerencsére lassan javuló állapotban lévő rokonom. Az ablak melletti ágyon egy 25 éves lány feküdt 4 éve. Váratlanul kómába esett, és azóta mozdulatlan volt. Harmadik látogatáskor tudtam meg, hogy sajnos nem volt az annyira váratlan. Anorexiás lett, iszonyúan lefogyott és legyöngült, és valami vírus megtámadta. A szülei pedig nem vitték orvoshoz, hanem otthon próbálták ápolgatni. Aztán kóma, szülői szenvedés éveken át. Egy hónapja meghalt.
min
2008. 10. 19.
12:46:09

ja, ez annyira nem idevágó, de az egyik lánynak pont ott vannak csillagai a hasán ahol nekem. ^^
Mage
2008. 10. 19.
16:07:31

Sandy, az első gondolatom az volt, hogy nem az anorexiába halt bele, hanem a szüleibe.

A második, hogy nemrég jártam két kórházban, és mindkét helyre inkább meghalni mennék, mint gyógyulni. Nem úgy értem, hogy szívesen intenék búcsút a világnak ezeken a helyeken. Ha már muszáj, inkább ágyban, lábak közt. Hanem ha a két látott kórház egyikében lennék, és fel kellene találnom magam, a halál könnyebben menne, mint a gyógyulás.

Gondolom, a lány történetét az orvosok nézőpontjából hallottad.
mustang
2008. 10. 19.
17:01:18

Sziasztok!

Kedves Mage! Szerintem lényeges különbséget tenni a bulímiások, anorexiások és azon lányok között, akik csak valami fura divat miatt hívják magukat anorexiásnak.
A bulímiások szokták magukat hánytatni, és ez a folyamat semmiképpen nem az eltökéltség vagy az értékesnek mondható akaraterő jegyében zajlik. Akaraterő ahhoz kell, hogy valaki hosszú távon annyit egyen, amennyire szüksége van a szervezetének, és ne többet vagy kevesebbet. A végletekben egyszerűen a szokás, vagy ha úgy tetszik a függőség tartja az embert. Könnyű folyton zabálni és könnyű koplalni (egy pontig). Mindkét irányban halál várakozik az emberre. Aki a zabálás kapcsán ezt megérzi, gyorsan koplal, aztán amikor ott érzi a halált, akkor zabál. Bulímiás az lesz, aki szereti a bűntudatot átélni. Bűntudat a zabálás, aztán a titkos hányások miatt, de aztán - akaraterő hiányában - újabb zabálás és hányás stb.
Az anorexiások nem hánynak, csak nem esznek, és ebben a folyamatban valahol elvesztik a saját testük kb. reális látásának a képességét, és már akkor is kövérnek látja magát, amikor már a csontja átszúrja a bőrét. Itt sem látok magasztos erényeket. (akaraterő és társai)
Akikről te írtál, a lányok, akik alkalomadtán szellemesek és szórakoztatóak, szerintem egyik csoportba sem tartoznak, csak szeretnének nagyon vékonyak lenni, vagy már azok is.
Mage
2008. 10. 19.
17:16:29

Mustang, a fotó téged ábrázól? Szép, homokóra alkatú vagy. A fenekedet külön dícséret illeti.
mustang
2008. 10. 19.
17:24:48

Ez a válaszod arra, amit írtam, vagy így köszöntesz?
mustang
2008. 10. 19.
17:25:26

Engem ábrázol
Mage
2008. 10. 19.
17:35:54

Is-is.

A bejegyzés első mondatában definiáltam a témát: pro-anorexia. Tehát nem anorexia, nem bulímia, nem birsalma, és nem rózsaszín zsiráf.

Az idézetek önmagukért beszélnek.
mustang
2008. 10. 19.
17:52:17

Igen, pro-anorexia: jelen tájékozttsági szintemen ez olyan emberek közösségi témája (pl. az interneten), akik szeretnének nagyon vékonyak lenni, vagy már azok, és az ezzel kapcsolatos módszereiket megosztják egymással.
Az írásod több szempontból is véleményezi ezeket az embereket, ezek közül főként ahhoz szándékoztam hozzászólni, hogy az ő erényeik között netán megtalálható az akaraterő követendő és tiszteletreméltó formája. Tapasztalataim szerint ez nincs így. Legnagyobb akaraterő az élet bármely területén a középút eléréséhez vagy megtartásához kell, ezek az emberek pedig csak a két véglet közti ingázásuk során érintik a középvonalat egy-egy pillanatra.
mustang
2008. 10. 19.
18:17:30

Most mennem kell, így nem várom meg a válaszod, de szeretnék még mondani valamit: hetek óta olvasom a blogodat, és gratulálok hozzá. Szeretem Vonnegutot, így nagyon szórakoztat a stílusod, mert sok tekintetben rá emlékeztet. A tájékozottságod sokszínűsége és mélysége tiszteletreméltó. A barátaidhoz is szólnék: sok értékes hozzászólást olvastam itt, köszönöm nektek, új dimenziókra leltem általatok.
silence
2008. 10. 19.
18:55:22

Szerintem, még sokat kell várnunk rá, hogy a divatdiktátorok is szépnek találják a nőiesen telt testalkatot. A mai fiatalok, még mindig az anorexiás modelleket látják a divatlapokban a videoklippekben és ki tudja még min nevelkedik a most felnövő generáció. (fiuk is.) Azt hiszik ez a természetes, ezért elvárják a lányoktól is, hogy így nézzenek ki, akik mindent megtesznek, hogy megfeleljenek az elvárásoknak. Ördögi kör ez. Sajnos, mire rájönnének – ha egyátalán rájönnek –, mennyi kárt tesznek magukban már maradandó károsodásokat szenved a szervezet. A szülők felelősségét már nem is említeném.
Sandy
2008. 10. 19.
19:40:06

Mage, mi sem egyszerűen juttattuk Lacit be erre a Klinikára Budapestről. 6 hét mélykóma után sehol nem akarták fogadni, az elfekvő és a biztos halál várt volna rá. De ez a hely a végtelenül lelkiismeretes ápolóival és orvosaival a valószínűleg ritka kivételek egyike. És ha nomen est omen, akkor jó jel, hogy Komoly Sámuel professzor a vezetője, ő felügyeli Laci ápolását.
Mage
2008. 10. 19.
22:36:39

Mustang, Isten hozott.

Egy dologban már biztosan hasonlítunk: én is a kommentek miatt járok ide.
Mage
2008. 10. 19.
22:44:38

Silence: vannak szülők, akik odafigyelnek. Egy boszorkány mesélte, hogy végre van referencia-gyereke: az anya az egész terhesség alatt helyesen táplálkozott, és a gyerek születése óta normális ételen él (bio- és reformkonyha, mikrosütő és cukor nélkül).

Elment hozzájuk a védőnő. A szülők mondták, mióta eszik pépeset a gyerek. Erre az: "Nagyszerű, akkor lassan lehet neki nes***ck kakaóport keverni az ételhez". A gyerek apja az ajtó felé mutatott: "Ott a kijárat. Ha megtanulta a szakmáját, visszajöhet."

Nekem még komoly erőfeszítést igényel a zöldséges zöldség lenyelése, közvetlenül az előétel zöldség után. Érzem a pozitív változásokat, ez ad hozzá erőt.
Mage
2008. 10. 19.
22:48:00

Sandy: Bokros leírta már, hogy egyáltalán nem igaz a gyakran hangoztatott állítás, hogy a magyar egészségügyben nincs piaci verseny. Nagyon is van. A betegek versenyeznek az orvosokért.

Aki jó orvost ismerek, vagy háziorvos, vagy magánklinikán praktizál. És már a közvetlen kollégáikban sem lehet megbízni, akikhez ők küldenek el. Egyesével kell doktort válogatni, pszichológiai ismereteink alapján.
Sandy
2008. 10. 20.
00:37:21

Mage, a helyes táplálkozásba mi tartozik bele? És persze mi nem?
Mage
2008. 10. 21.
15:21:06

Sandy, rengeteg elmélet létezik a helyes táplálkozásról, ezek gyakran ellentmondanak egymásnak. Mindenki válassza ki a számára hihetőt. Laikusként a következőket gondolom:

Aki élni akar, nem eszik margarint. Ez a természetben nem létező anyag rossz minőségű étolajból készül hidrogénezéssel, igazi koszorúérgyilkos. A "szívbarát majonéz" szintén paradox. Az olívaolaj, a kacsa- és a libazsír, valamint a vaj (módjával) ehető.

A tej egészségtelen - bár állítólag a tejcukorra szükségünk van, erről nem nyilatkozom. Tejpótlónak jó a rizsital - a szójaital borzalmas. Natúr joghurt ajánlott, kefír nem (a gombák miatt). Gomba általában nem (néha lehet). Penészes sajt, kéksajt, ömlesztett sajt messze kerülendőek. Öreg, kemény sajtot és lyukacsos sajtokat szabad.

A disznó büdös, koszos és mérgező. Marhát módjával ehetsz. A csirke többnyire büdös, és ha nem bio gazdaságból veszed, tele van antibiotikummal. Én bio-nak csúfolt gyöngytyúkot szoktam enni, főleg levesnek. Liba, kacsa rendben, szintén módjával.

Sok rost, zöldség, lehetőleg nyersen (nekem ezek mennek nagyon nehezen). Tönkölybúza, gabonák, csírák lehetőleg minden nap. Nagyon fontos az étkezés sorrendje: a cukros, gyorsan felszívódó ételeket (sütemény, desszert, gyümülcs) kell elfogyasztani először, és utána várni egy órát. Ekkor jöhet a nehezebb főétel. Különben cefrét gyártasz magadban.


A legfontosabb, hogy találj egészséges ételt szállító vállalkozást, ahol finoman főznek (ha nem akarsz minden nap főzni magadra). Kedvetlenül táplálkozni nem lehet egészségesen. Finomat kell enni, olyat, ami jól esik, betartva a fentieket.

Mostanában a Napkonyhából rendelek, és nagyon örülök neki.
Mage
2008. 10. 21.
16:28:50

Vegetával, Delikáttal, húsleveskockával szintén nem pusztítjuk magunkat, konzervet kizárólag hal miatt veszünk (sprotni, tőkehalmáj). A hal jó, bár sajnos a szennyezés miatt egyre több benne a nehézfém.

Univer- és Globus-féle mocskot sem érdemes a szervezetbe önteni, ezek egyszerre rongálják a testet és az ételeket. Nem is értem, hogy lehet lenyelni bármelyiket.
elf
2008. 10. 21.
17:52:39

A McDonald's-es ételeket melyik kategóriába sorolnád a kólával együtt? Illetve még nagyon bizonytalan vagyok a Kinder Pingui és a piros pöttyös pontokat illetően.
Sandy
2008. 10. 21.
18:16:27

Margarin: átolvasva lehet hogy árnyaltabb a kép, de ez belefér Mage javaslatába, hogy azt higgyük el, amit akarunk.
link

A kóla nagyon ártalmas, én egyik pillanatról a másikra abbahagytam a nyár elején, és soha többet egy cseppet se fogok inni. Keress rá a "kóla csont" szavakra.
Mage
2008. 10. 21.
18:22:24

Sandy, én láttam ellenkísérletet, mely szerint az egész mese, és nem oldja fel a kóla a csontot.

Ki fogom próbálni.

A mikróról viszont teljesen leszoktam, vizet sem melegítek már vele.
Mage
2008. 10. 21.
18:32:23

Sandy: viszonylag kis eséllyel fogok az Unileverre hallgatni egészséges táplálkozás ügyében, különösen, ha margarinról van szó. Ajánlom, hogy kóstold meg a majonézüket.

Másfelől megtanultam, hogy ne vegyek komolyan olyan szöveget, amelyben szerepel az "igenis" szó. Olyan örök érvényű szabály ez, mint a "soha ne használj programot, amelynek nevében szerepel az easy, fast, magic szavak bármelyike*".


*: a power szó szintén kerülendő
Sandy
2008. 10. 21.
20:52:11

Senki majonézét nem kóstolom meg, így természetesen az Unileverét sem. Ízekben és illatokban sem szívesen viselem el a különböző ízvilágok keveredését.
Jóbarátaim a Szeged Software cégnél bizony szívnak a Magic fejlesztő rendszerrel, beragadtak egy sok-sok évvel ezelőtti verzióban, ahonnan nem lehet kijönni, vagyis konvertálni a meglévő dolgokat új formátumra. Újra kellene írniuk rengeteg mindent szinte nulláról.

min
2008. 10. 21.
21:08:07

nálam a helyes táplálkozás kimerül napi 4 bögre kávéban, 1,5 doboz cigiben és esetleg egy szendvicsben. vacsinak meg ott az altató.
Mage
2008. 10. 21.
21:09:19

A magic szó különösen veszélyes. Semmiféle vírus, féreg vagy emberi támadás nem pusztított még el annyi kritikus adatot, mint a partition magic.

És ha valaki azt mondja: "ez nem igaz, nekem semmi bajom nem volt még vele", attól az embertől az életben több tanácsot ne fogadj el.
silence
2008. 10. 22.
09:46:53

Mage, ezt a kísérletet ugyanabban a műsorban láttad, ahol bebizonyították azt is, hogy az emberi szellentéstől nem lehet megfulladni? – mert akkor én is láttam.
Jerry1022
2008. 10. 22.
12:50:54

Hát, boldog szülinapot nekem. És örülök, hogy a netszolgáltató végre bekötötte az internetet.
Sandy
2008. 10. 22.
14:09:05

Mage, az utolsó "kitől-ne-fogadj-el-tanácsot" amit hallottam a borral volt kapcsolatos: ne fogadj el tanácsot olyantól, aki már délelőtt bort iszik!
Na ha egy ilyen dicséri a partition magicot, az régen rossz.
Mage
2008. 10. 22.
15:29:31

Sandy, reggelire valóban pezsgőt iszik, aki úr. Ha nem kellene hamarosan vezetnem, most innék Jerry egészségére. Jerry, Isten értessen.
Mage
2008. 10. 22.
15:30:25

Silence: nem nézek tévét. Valami weboldalon láttam. A következő gyöngytyúklevesből megtartok egy csontot, és elvégzem a kísérletet.
Dávid
2008. 10. 22.
15:37:29

Mage:
Ha a PM nem offtopic a témában, akkor a DNS spirál milyen RAID levelt alkot? Mert ugye elvileg "tükör", de azért RAID1 mégsem lehet, mert akkor ugyanaz lenne mégegyszer és nem az ellenpár.

Ellenben azt gondolom, hogy az időzített elválasztó jellegű kajálás nem feltétlenül szükséges. Tfh. helyes az evolúció nevű hipotézis. Valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy mindig egy órával előbb esszük a szénhidrátot a többieknél. Amúgy meg ezen az alapon ugyebár csak marhát/őzet/szarvast lehetne enni, hiszen ezek frissen nyersen is fogyaszthatók, a sertéssel és a szárnyasokkal szemben, ahol ez nem ajánlott. Esetleg osztriga, ha magunk hoztuk fel a mélyből.

Ha mégis úgy gondoljuk, hogy a hő megengedett használható alternáló fizikai jelenség, akkor nem az állat milyensége számít (esetleg vallási okokból igen), hanem a tartás módja.

Nem mellesleg a struccnak van az egyik legkevésbé koleszterin dús és legkevésbé zsíros húsa. A kis ketrecben szenvedés sem fenyegeti éppen a tartást, tehát rohangál eleget.

Épp ma hallottam, hogy a tradicionális japán sütemények nem tartalmaznak állati eredetű alapanyagot. Ez most csak úgy eszembe jutott. Szívesen kipróbálnám. Biztos tudnak valamit, mert elég soká élnek.

A pro-anorexia meg simán csak idiotizmus. Tessék sportolni és normálisan kajálni hozzá. A recept ennyire egyszerű.
Mage
2008. 10. 22.
15:57:58

Dávid, semmi sem támasztja alá jobban a tanácsomat, mint az - egyébként nem létező - evolúció.

A férfi morogva ébredt reggel a barlangban. Valaki húzgálta a szőrszálait. A gyomra korgott az éhségtől. Kedvenc kövéről felkelni nem érzett késztetést.

Mellette feküdt a nő (szegény evolúciós ember - a keresztényekkel ellentétben - nem tudta, hogy minden bajának okozója a nő, így csupán csendben és oktalanul utálta őt). A nő mosolygott, közelebb bújt. A férfi sóhajtott: "ma sem úszom meg".

A reggeli szextől még sokkal éhesebb előember kizavarta a nőt ételért. Szegényes szókincsükben az étel számára valami laktatót jelent. A nő pár óra múlva visszatért magvakkal és bogyókkal.

Emberünk arcába temette a kezét, az égre nézett, majd látva, hogy nincs ott senki, aki segítene rajta, tekintetét ismét a nőre szegezte: "ide vele".

Megette a bogyót, a magot, és kezében bunkóval útnak indult mamutbélszínért.
Sandy
2008. 10. 22.
16:59:19

Mage, egy kérdést elfelejtettem feltenni: mi a baj a mikróval?
Mage
2008. 10. 22.
17:15:35

Sandy: link

Rendben, a csontos-kólás kísérlet mellett elvégzem a mikrósat is. Nem tudom, milyen magot ültessek, valami érzékeny, gyorsan fejlődő növény kellene.
Jerry1022
2008. 10. 22.
23:14:55

Istenigazából az egészséges táplálkozás legegyszerűbb módja ha eszel valami igazán romlottat, majd kihányod. Bezöldülsz, és mehetsz is rögtön fotoszintetizálni.
flex
2008. 10. 23.
01:36:08

azon tűnődöm, h mage valóban ennyire tudatosan étkezik (vagyis táplálkozás-buzi) vagy csak jó szokása szerint szopatja a népet. a másodikra szavazok
Samsa
2008. 10. 23.
03:37:02

Szia Mindenki! (Ki a fene az a Samsa?)Samsa főként olvasni jár ide. Véleménye: amolyan gondolat csere-bere, adok-kapok ez itt, a jobbik fajtából...s ez jó és szép... De akkor miért ír?: Nagy ritkán muszájságot érez, hogy beszálljon a ringlispílbe...Így. Feltételezem más is érzett már ilyet itt. Ki ne szeretné a körhintát? (még a bulimiások is, mert utána könnyebben hánynak!)

IMR:Flex, szerintem Mage nagyon is következetes ember, s ahogy a megvezetés, úgy az életvezetés is mehet neki. A gyögytyúkjától viszont nem hárít, valószínű éjjel-nappal azon él...Mert szinte! minden mást betiltana. Na jó. Egy falat marha (disznó miért is nem?)egy kis vajjal és zőccséggel lehetne a desszert. Apropó! Mi lehet a nasi? Nagymama lekváros fánkja már nem is? (Megsértődik!...s nem hív többé cukor!falatnak!)Szóval a jóból is megárt a sok, nem csak a rosszból. Az egyoldalú étrend ugyan fogyaszt, de hiány lép fel a szervezetben. (Bár nyilván nem a majonéz pótolja majd ezt.)Hiány, mondjuk a boldogságban.Néha már csak a cukor képes pótolni ezt az érzést. (nem a cukor-pótló)...Ja igen...ezt viszont tudjuk, hogy el kell felejteni! Egy pötty tömény méreg. S most okosat mondtam.

Viszont. Hallottátok már a dohányosok önnyugtatását? A szomszéd (xy) nem is dohányzott, mégis tüdőrák vitte el. Na, épp így vagyok én ezzel. Kis Pista egészségesen táplálkozott, mégis megbetegedett és meghótt. A százalékos esélyeket- növekedést, csökkenést- most hagyom.

Még valami. Irigylem azokat, akik oda tudnak figyelni a részletekre, mert összeszedettek, s 'akaratosak'. Viszont egy idő után mindez baromi idegesítő.

Gyerünk, éljünk, okosan, de ne paranoiásan!

Mage kicsit annak tűnik.
Mana
2008. 10. 23.
13:51:41

Samsa: ha már rágyújtasz, inkább élvezd a görcsös bizonygatás helyett, miszerint a dohányzás és a tödőrák között nincs összefüggés.

Nyugodj meg és ne idegesítsd fel magad. Senki nem kényszerít arra, hogy lemondj a PVC tápanyagokról, így nem kell paranoiásnak és akaratosnak nevezned azt, aki máshogy gondolkodik.
Samsa
2008. 10. 23.
15:03:54

Mana: Megpróbálom leegyszerűsíteni a mondatod: Nyugodtan dohányozhatsz, mert úgysem kapsz tüdőrákot. (Szólj, ha félreértettem.)

"Nem hangsúlyozható eléggé a dohányzás szerepe a tüdőrák kialakulásában. A dohányzás 70-szeresére emeli a tüdőrák kockázatát, a tüdőrákos betegek 95 százaléka erős dohányos."(Dr. Kónya Judit) /De ha lemaradtam, várom az okosítást./

Sőt, ha édesen akarunk élni a dohányzás mellett, még jobb esélyekkel indulunk a hova is? A mennyországba?:

"A cukor táplálja a rákot"P. Quillin (A ráksejtek nagy energiafogyasztók és imádják az édes mérget.)

Végül egy kis tömény és szépen elhízik a daganat. Az alkohol gyártása során kémiai rákkeltők keletkeznek, ami növeli a daganatos betegségek kialakulásának esélyét.

Jómagam nem élek nikotinnal. Viszont óvó szavaimra sokan rántottak már vállat, s hajtogatták az 'ígyis-úgyis meghalok" mondatot. Az okos ember viszont tudja, hogy csakis tőlünk függ a születés és halálozás közti élet minősége.

Semmi baj, nem vagyok ideges típus, valóban értékelem az akaraterőt (ez volt az idézőjeles akaratosság), viszont a túlzott végletesség azt gondolom, épp a élet-spontaneitás rovására mehet. Míg nem beteges, hanem tudatos rendben van. Csak tudni kell, hol a határ. (S legyen ez a mondat a kapocs az eredeti téma és a hozzászólásom között.:)
mustang
2008. 10. 23.
15:18:16

Mage, a lencse nagyon gyorsan kikel.
Samsa
2008. 10. 23.
15:21:54

Hah, rendben Mana...Elnézést, félreértettelek, ne szólj. A miszerint a bizonygatásra vonatkozik, s nem a véleményedre. Sebaj. Ha valaki inget talál a kommentben, magára veheti.
Jerry1022
2008. 10. 23.
15:48:37

A zsázsa is. Vattára szórsz egy kis zsázsa magot, meglocsolod vízzel, három-négy nap és ki is hajt. Aztán elég csak rendszeresen nyírni. Nagyon finom vajkrémes kenyérre szórva.
Mage
2008. 10. 23.
19:05:59

Úgy tűnik, nyitott könyv vagyok.
mustang
2008. 10. 23.
20:40:36


Különös önvallomás. Offtopic.
Mage
2008. 10. 24.
20:00:04

Kifejtem majd bővebben, ha elkészült a párolt brokkolis-répás töklepény.
ViFlu
2008. 10. 25.
18:42:16

A bejegyzést egy sajtburger elfogyasztása mellett sikerült elolvasnom. Most jön a Snickers!

=> Regisztrálni jó <=