speed racer :: 2008. május 20., kedd, 04:04:54 :: 4 komment
cinema trip

Speed Racer

A szem által gondosan összegyűjtött és a látóidegen keresztül továbbított információ 90-95%-át az emberi agy egyszerűen kidobja, ami önmagában nem magyarázza meg, hogy ez a csodálatos vizuális orgia ekkorát bukott, de nem szeretném egyetlen olvasómat sem a szokásosnál is nagyságrendekkel jobban megbántani.

Korábban soha nem fordult elő, hogy a jegykezelő egy teljes percen keresztül próbáljon lebeszélni a filmről. A bemutató napjára tervezett négy vetítésből három az érdeklődés teljes hiányában elmaradt, és a negyediket is kizárólag miattunk kellett megtartani. Ezek után - ismerve a bolygó mentális állapotát - már nem ért különösebb meglepetés a teremben.

A Wachowski-testvérek új mozijában alternatív-üzemanyagot használó autók versenyeznek: minden járművet színtiszta L.S.D. hajt. A kipufogókat elhagyó pszichedelikus égéstermék láthatóan rányomta a bélyegét az egész forgatásra. Úgy vélem, a világ finomságaira érzékeny lelkű ember ilyenkor okvetlenül ünnepel.

A történet fókuszában a Speed család áll. Racer nevű fiuk ül a volán mögött, de mindenki dolgozik vagy főz valamit, vagy legalább szereti a többieket. Az összetartás, a harmónia és az egység hátterében egy távoli bolygóról érkezett, jólelkű és végtelenül intelligens lény áll, aki egy csimpánz testét öltötte magára, és a háttérből dróton rángatja az egész familíát. Ez az információ a filmből egyáltalán nem derül ki, ezért gondoltam, hogy inkább elmondom.

Az egyetlen konfliktusforrás abból fakad, versenyeken Racer nem egyedül áll a rajtvonalhoz. Életét ellenfelek teszik keservessé, akik megmagyarázhatatlan módon hozzá hasonlóan győzni szeretnének. Ezek az emberek csak a Speed-nézőpontból gonoszak, lehetett volna olyan filmet is rendezni, ahol ők a jók. Ugyanúgy szomjazzák a győzelemmel járó eufóriát és a pénzt, mint Racer. Vagyis, mint a csimpánz, aki mindent irányít.

A Speed Racer családcentrikus, ami azt jelenti, hogy az apakomplexust több perspektívából közelítjük a szokásosnál. És ha esetleg valaki mégsem tudná értékelni, hogy a valaha készült legélénkebb színeket használó film egyetlen képkockáján sem borul fel a színegyensúly, sem azt, hogy a filmtörténelemben talán először örül egy anya hitelesen és értelmesen érvelve annak, hogy a fia autóversenyzik, az ne csüggedjen, mert hamarosan a mozikba érkezik a "2008-ban már egyáltalán nem várunk tőled agymunkát tizenkettő."

9 / 10

 
 

David
2008. 05. 21.
02:01:53

Teljesen egyet kell értsek. 9/10.

A maradék egy pont levonás nem a film hiányosságainak, hanem a megérdemelt, sőt megkövetelt levezetés hiányának tudható be. A moziélmény úgy lett volna tökéletes.
Mage
2008. 05. 21.
02:22:04

*** spoiler ***

Az utolsó húsz percre nem számítottam, azt hittem, véget ér azzal, hogy a világot, kisfiam, nem tudtuk megváltani, de kész az új kocsid.

A másik véglet, hogy titokban ezt is három részesre tervezték.
Dávid
2008. 05. 21.
02:38:11

Inkább ne legyen három részes. Pár jelenetet leszámítva a mátrixnak se tett jót.
Mage
2008. 05. 21.
02:45:02

A második és a harmadik rész adott neki értelmet. Anélkül csak egy átlagos kung-fu, latex-fétish, cyberpunk film lenne, amiből minden normális bolygón rendeznek évente tizet. (Sajnos mi rossz helyre születtünk).

Egyedül a Zion védelme jeleneteket kezdtem unni a negyedik vetítés környékén.

Jellemzően a buddhista-keleti vonalat szokták utálni benne a barátaim, amit azért nem értek, mert a Matrix jobbára kőkemény újszövetség, kevés görög mitológiával hígítva.

=> Regisztrálni jó <=