speak :: 2008. május 26., hétfő, 13:39:51 :: 25 komment
political language

"Nyelvében él a nemzet" - mondta ki a frankót István keresztnevű nagyjaink közül elsőként gróf Széchenyi, és mi most még ennél is távolabbra evezünk a nyelvészet parttalan hullámain.

Azt állítom, hogy a magyarok világszerte ismert szellemi fölénye, a nemzetünkre jellemző kimagasló minőségű szürkeállomány - és most nem a hortobágyi marhákra gondolok - elsősorban nem genetikai, hanem nyelvi okokkal magyarázható. A nyelvészek körében korántsem újkeletű elmélet szerint az élő nyelv visszahat a gondolkodásra, karbantartja az asszociációs képességeket. A játékos, árnyalt nyelv ápolja, míg az unalmas és kiszámítható nyelv sorvadásra készteti a kreativitást. Úgy vélem, a nyelvünknek köszönhetően váltunk a bolygó eminens nemzetévé.

Vegyünk példának egy közepesen bonyolult magyar mondatot: "Nemlétező törvény ellen tartunk ősszel népszavazást." A rejtett alany mi magunk vagyunk. Nem rejtőzött el az állítmány, a tárgy, a jelző és a határozó. Vegyük észre, hogy rögtön az első szó szélesíti a játékteret, hiszen nem volna kevésbé helyes különírva: "Nem létező". Ízlelgessük a finom különbséget.

Mondatunk lehetséges permutációinak száma szinte végtelen. Német vagy angol anyanyelvű olvasó álmodni sem merne a lehetőségek ilyen széles tárházáról: "Ősszel népszavazást tartunk egy nem létező törvény ellen." "Az őszi népszavazást nemlétező törvény ellen tartjuk." "Nem létezik az a törvény, amely ellen ősszel népszavazunk". Igaz, az utolsó esetben kissé előreszadtam az alárendelt mondatok világába, amelyekkel most sajnos - a terjedelemre való tekintettel - nem foglalkozhatunk.

Kifinomult nyelvünk zökkenő nélkül vált irányt a kor igényeinek megfelelően, ha PC (politically correct) fogalmazás indokolt: "Egzisztenciális értelemben erősen terhelt törvényt opponálva ünnepeljük nyár végén a demokráciát". Az idegen szavak védelmében meg kell jegyeznem, hogy Goethe szerint egy nyelv annyit ér, ahány más nyelvet képes magába olvasztani, persze, ő könnyen mond ilyet, miközben fél Európa németül társalog, legfeljebb erről még nem szerzett tudomást.

A nemzeti hovatartozás kérdését szem előtt tartó honfitársainknak hála (mint amilyen az Albert-házaspár), hazánkban komolyan veszik a nyelvtan oktatást, mégis sokan elvéreznek a következő változat elemzésekor: "Meg kell tartani a népszavazást a nemlétező törvény ellen". Ha valaki nem ismeri a szabályt, komoly nyelvérzékre lesz szüksége, hogy rájöjjön: a "kell", "lehet", "illik", "tetszik" állítmánnyal rendelkező mondatokban a főnévi igenév az alany. Ezt a szerkezetet folyamatos hárított felelősségnek nevezi a nyelvtudomány.

Látható, hogy nyelvünk analitikus gondolkodásra ad alkalmat lépten-nyomon. Érdemi használatához szüntelenül tornáztatni kell az agyunkat. Nem véletlen tehát, hogy a világ csodálkozással vegyes irigységgel tekint a magyarokra: igazságtalannak érzik, hogy ennyire okosak vagyunk.

 

 
 

Ivon
2008. 05. 26.
17:26:53

Egy-egy ilyen postod után ugyanígy érzek. Mitagadás lenyűgöz az ahogyan bánsz a szavakkal.
Kita
2008. 05. 26.
19:53:57

tetszik a bejegyzés, az utolsó (fél)mondattal viszont nem értek egyet.

"igazságtalannak érzik, hogy ennyire okosak vagyunk."

egy amerikai vajon tudja, ki volt pulitzer? egy ír ránéz néha a kezében tartott tollra, hogy azt mondja, "ez igen, mr. bíró"? még sorolhatnám, de a válasz akkor is nem lenne. nem tudják, nem érdekli őket.

ezek a dolgok rajtunk kívül mindenkit hidegen hagynak.
ego-n
2008. 05. 26.
23:21:35

Ez mind szép és jó, szinte már elfogadott, hogy a nyelvünk miatt tudunk másképp gondolkodni (gondolom az, hogy agglutináló nyelvünk van, ami Európbában igen ritka, már eleve biztosíték erre). Sajnos azonban zömmel képtelenek vagyunk ezt kihasználni. Ez talán gondolkodásmód kérdése. A választékos beszéd és az ehhez tartozó választékos és kreatív gondolkozás egyáltalán nem jellemző a magyarokra jelenleg.
Mage
2008. 05. 27.
00:00:21

Kita, ego-n, én abban bízom, hogy ha a golyóstollról és a helikopterről nem is jutunk eszükbe, a nem létező törvény elleni népszavazás végre biztosítja számunkra a joggal áhított figyelmet.
Sandy
2008. 05. 27.
01:13:59

ego-n,

a választékos beszéd alakul, csak körül kell nézni a neten. Egy rövid példa a sok millióból:
'én 67-es shadow vagyok pedig :D Ring of Bloodot most healeltem, 910 healuppal shadowként, némi buffal támogatva. Mondjuk majd beszartam, de meglett :D Segített volna pl, ha a druid tank nem ott próbálja ki 4000 hp-n, hogy vajon maciban is megy-e a warlock HS. Nem ment, shapeshift, oneshot :D'
Mage
2008. 05. 27.
01:29:13

Sandy, ez ritka értelmes szöveg World of Warcraft játékos tollából.
Kita
2008. 05. 27.
07:11:35

"Egy kedves balkáni nép egy furcsa, érthetetlen, bonyolult bantu nyelven beszél."

Kihagynám.
hematoma
2008. 05. 27.
12:56:02

szép gondolatok.

viszont az, hogy "okosak vagyunk" túlságosan is markáns általánosítás.
vamikiva
2008. 05. 27.
14:02:46

Hezitálok:
- vagy úgy csinálok, mint aki érti, miről van szó, és akkor LOL és :-D (sajnos riposztom nincs, mint ivonnak és sandynak)
- vagy félreértem, mint a többiek, és elkezdem magyarázni, hogy de, a külföldi is árnyalt, csak nem vesszük észre, és különben is, bármit le lehet fordítani külföldire, én le tudom ...

De inkább LOL és :-D
Mage
2008. 05. 27.
15:14:04

Ivon: inkább a szavak bánnak el velem.
Sandy
2008. 05. 27.
21:00:16

Igen a WoW kifejezetten alkalmas arra, hogy munkaidőben folyamatosan űzve csiszolja a dolgozó gondolkodását, segítse a munkafolyamat átlátását, a helyes munkaműveletek kiválasztását.
Jerry1022
2008. 05. 27.
23:19:32

Amúgy ezt a nem létező törvény ellen történő népszavazást amit felvetett az igencsak unatkozó Albert házaspár nem lehetne megvétózni? Kiíratni egy népszavazást, pár héttel az előttre két kérdéssel:

1. Kell nekünk az Albert házaspár népszavazása?
2. Kell nekünk az Albert házaspár?

(jham, mielőtt kérdezné akárki:

www.rob-sheridan.com

valahogy nekem mage ugrott be ahogy megláttam a képeket. Nem tudom miért =) )
lumma
2008. 05. 30.
02:02:21

mage: szép, ha valaki őszintén, kendőzetlenül politizál.

egyébként: nem kell Albert házaspár.
Kár minden erőfeszítés.
Ti fogtok győzni.

Csak azt sajnálom, hogy a végén egymás mellett fekszünk majd.


Mage
2008. 05. 30.
02:36:54

Fekszik a halál.

Nekem retúr jegyem van.
Sandy
2008. 05. 30.
21:07:23

lumma,

nincs az az Albert család és/vagy politikai blog-bejegyzés, amelyik miatt ilyen dolgot tudnék írni.
lumma
2008. 05. 31.
00:23:29

Szerintem Mage érti.
Főleg, hogy nem neki szólt.


Bár a lapátnyél az ő tenyerét is töri.

Mage
2008. 05. 31.
00:25:40

Mindig örül a lelkem, ha erre téved egy jobbos.
Jerry1022
2008. 05. 31.
01:16:46

lumma. Az a kár, hogy a te ujjbegyedet meg nem töri a billentyűzet. Mert akkor mehetnél vissza lapátolni.

szerva itt, csere ott.
Jerry1022
2008. 05. 31.
01:22:18

Elnézést. Elragadtatam magam. Szóval azt szeretném mondani, hogy menjünk inkább megdolgozni azért a sok sok pénzért, amit ki fogunk dobni az ablakon, mert két ember; akinek kétjjobkeze van meg kétjobblába, sőt még a szívük is a jobb oldalon dobog, meg eleve annyi jobb oldaluk van hogy az már gömb; nem is beszélve hogy a vérük is narancssárga, naszóval ez a két ember most gondolt egyet és többszáz millióba kerülő szavazási kérelmet nyújtat be. Szerintem inkább rakjuk gúlába a pénz, gyújtsuk meg és süssünk rajta szalonnát. Úgy több értelmét látnám. vagy tudod mit? Nyújtok be egy népszavazási kérvényt én is: Akarja-e a magyar állampolgár, hogy kolbászból legyen minden kerítés? Na, mit szólsz hozzá?
lumma
2008. 06. 01.
15:23:06

Nekem nincs bajom a lapátolással, szívesen dolgozom. Sőt, a testnevelés mellett kötelezővé tenném az iskolákban a közmunkát, jót tenne a fiataloknak.

Egyébként a törvényt minden valószínűség szerint a népszavazás várható eredménye miatt vonták vissza. Megtehették volna korábban, akkor nem lenne szavazás. Nem így tettek, tovább halad a dolog, és most mégis a kezdeményezőket nevetitek ki? A szavazás nagyon fontos kérdés továbbra is, a részvétel aránya sok kérdést és döntést befolyásol majd, ebben biztos vagyok.

Én ezt a dolgot az elmúlt húsz év legfontosabb civil kezdeményezésének gondolom, ezért reagáltam úgy, elnézést tőlem is. És figyelembe kellene venni annak a legalább félmillió embernek a véleményét is, mikor erre a két emberre támadtok. Másrészről még nem nagyon találkoztam olyannal - a vérének színétől függetlenül - aki szerint a problémákra a megoldás az állami vagyon további eljátszása.

Szóval végeredményben az keserít el, hogy olyan értelmes emberek mint Mage, ilyen elfogultan és egyoldalúan, szinte pártpropagandista módon állnak a politikai kérdésekhez.

Sandy
2008. 06. 01.
16:43:49

lumma, elfogadom hogy jó szándék vezérel. De engem meg az keserít el, hogy olyan értelmes ember, mint Sólyom László, közli pár hónap után hogy a vizitdíj nem váltotta be a reményeket, és nem szűnt meg a hálapénz. A kéz-nem-fogás már legalább nyilvánosan megbánta, de ez sokkal nagyobb szamárság.
Mage
2008. 06. 01.
18:10:51

Kedves Lumma,

integratív blogot üzemeltetek. Szívesen bocsátkozom vitába intuitív alapon politizáló emberekkel is.

"Egyébként a törvényt minden valószínűség szerint a népszavazás várható eredménye miatt vonták vissza."

Szeretném elmondani, hogy az a törvény, ami ellen az Albert-házaspár az első népszavazási kérelmet beadta, soha nem létezett. Így nem volt mit visszavonni rajta.

A nemrég visszavont pénztártörvény ellen szintén kezdeményeztek népszavazást. Ehhez - ha jól tudom - nem gyűjtöttek, vagy nem adtak át kellő számú aláírást.

Az őszi népszavazást az első kezdeményezés folyományaként tatjuk - mivel nagy okosan leadták az aláírásokat. Tehát nem a visszavont, hanem a nem létező törvény ellen fogunk szavazni.
Ivon
2008. 06. 02.
13:27:27

Egy olyan országban ahol a legnépszerűbb politikus Sólyom László, a második Orbán Viktor, nincs létjogosultsága szavazásnak. Személyiségünkben a jobb és a bal agyfélteke hol segíti, kiegészíti egymást, hol pedig harcolnak egymás ellen. Számomra érthetetlen, társadalmunkban miért van máshogy.
Mage
2008. 06. 02.
13:44:19

Előző éjjel azt álmodtam, hogy sikeresen kezdeményeztem egy népszavazást. Sajnos, nem emlékszem rá, hogy miért vagy mi ellen.
Ivon
2008. 06. 02.
14:03:51

A lényeg megmaradt, sikeres.
Álmomban villamosoztam, jó volt.

=> Regisztrálni jó <=